|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
16-03-2007, 15:07 | #1 |
Moderator
|
BARF - co o nim myslicie?
moze gdzies juz , w jakim tam temacie mowilis cie o BARF, ale ...teras na Litwie mami wariatstwo na temat BARF'a.
co myszli cie o nim? moze tak karmic psy lepej? czy warto zaczynac? i jaka recepture wybrac? |
16-03-2007, 15:28 | #2 |
VIP Member
|
Pare osob w Polsce przestawilo swoje psy na BARF-a i nardzo sobie to chwali. Jest calkiem sporo stron w dokladnym wyjasnieniem tej diety i ze skomponowanym menu. Generalnie wszystko wyglada slicznie, z jednym malym "ale". Mieso, na codzien dostepne jest miesem poteznie nafaszerowanym antybiotykami, hormonami, sterydami itp. jesli masz dostep do czystego miesa, z naturalnego odchowu - to OK..ale jesli nie znasz zrodla pochodzenia to moze byc roznie.
Bardzo fajna hodowczymi mamutow wszystko porzadnie opisala: http://www.malamuty.om.pl/html/--_pokarmy_surowe.html, ale opisala tez kiedys , ze suki karmione kurczakami po prostu przestaly zachodzic w ciaze . W wyniku analizy padlo wlasnie na kurczaki , po wyeliminowaniu tego miesa klopoty sie skonczyly (zaczela sprawdzac zrodlo pochodzenia miesa). Wiec dieta jako taka jest OK o ile oczywiscie ma sie pewne i zdrowe zrodlo pochodzenia skladnikow, zarowno miesnych jak i warzywnych |
16-03-2007, 15:34 | #3 |
Moderator
|
tak, wiem to ze to jiest trudne do zrobienia, dla tego i pytam co i jak, ze moze ktos tak karmi wilczaki.
bo to jiest choleren trudne zeby miec dostep do dobrego miesa albo kurczaka oraz trzymanie tego wszystkiego w domu tez jiest trudne, a do tego..receptura. duzo trudnej pracy |
17-03-2007, 19:00 | #4 |
Junior Member
|
ja podobnie karmię swoje pieski, aczkolwiek gdy wyjeżdzam co zdarza się dość często, karmione są zastępczo karmą . posiłki dzielę na dwie części, pierwszą poranną która składa się z płatków kukurydzianych, suszu marchwi, jajek, sera białego i maślanki, czasami wzbogacam ta mieszaninę podrobami druga część popołudniowa jest mięsna, i zazwyczaj stanowi ją porcja rosołowa z gęsi lub indyka, kości cielęce / takie z dużą ilością szpiku/ lub cielęcina z kością. Jest to dużo kosztowniejszy sposób żywienia i wymaga poświęcenia większej ilości czasu, ale wydaje mi się że zwierzaki wolą takie jedzenie. |
17-03-2007, 21:29 | #5 |
Moderator
|
ze wola to zgadzam sie.
tak to tez jiest kosztowne, no zobaczymi jak bedzie dalej, moze ja tez sproboje BARF kiedy bede mogla tak karmic |
19-03-2007, 19:41 | #6 |
Galicyjski Wilk
|
Stosowałam tą dietę pod koniec zeszłego roku. Najpierw byłam bardzo zadowolona, suczysko wg mnie piekniało w oczach, ale tylko moich. Nie wziełam pod uwagę że obecnie mięso ( a zwłaszcza kurczaki) nafaszerowane są sterydami , tak jak pisze Gaga, i Dona okazała sie po prostu za gruba!
zdjęcie poglądowe: potem tak się zdarzyło że przeszła na przymusową detę i wtedy zobaczyłam jak naprawde powinien wyglądać wilczak. teraz trzymam się suchej karmy (outdog 35 % mięsa ) i jest super. Zdjęcia poglądowego brak suka karmiąca nie wygląda suuuper |
19-03-2007, 19:57 | #7 | |
love and terror
|
Quote:
|
|
19-03-2007, 22:00 | #8 |
Junior Member
|
Przy zachowaniu wlasciwych proporcji miedzy drobiem a pozostalymi skladnikami pies nie utyje. Ilosc jedzenia musi odpowiadac aktywnosci
|
20-03-2007, 19:35 | #9 | |
Junior Member
|
Quote:
często PSY bywają lepsze od ludzi, nie dziw się a jeżeli nie rozumiesz to tu nie zaglądaj poczytaj coś o ludziach |
|
20-03-2007, 20:34 | #10 | |
love and terror
|
Quote:
Dla Ciebie to tylko psy dla niektorych cale zycie, milosc, pasja, hobby... Przyjaciel, czlonek rodziny |
|
20-03-2007, 22:04 | #11 |
Moderator
|
a po trzecie, wedlug wetow to sucha karma jiest "zlem" i teras BARF nie jiest tylko moda no i zdrowym i prawidlowym karmieniem psow.
i myszle ze ja tez...to sproboje (kiedy kupe duza loduwke ) |
03-07-2007, 00:24 | #12 |
Moderator
|
Ciag dalszy:
juz 4 miesiaca swoje stado karme RAW-wylacznie mieso koszci i subprodukty. na tym samym roszna moje maliuchy jak wygliada karmienie Rozmowa: dobry ojciec dzieczy juz nakarmione poznej dostaja jiesc i rodzice |
03-07-2007, 19:28 | #13 |
Distinguished Member
|
Daiva super zdjęcia!
|
04-07-2007, 09:00 | #14 |
Junior Member
|
Rewelacyjne zdjecie ! To byla glowa koziolka ?
|
04-07-2007, 14:01 | #15 |
K-Lee Family
|
Ponawiam swoje pytanie
Skąd Wy bierzecie takie przysmaki?? Nawet jakbym chciała, to nijak nie wykombinuję takich rzeczy... |
04-07-2007, 14:50 | #16 |
Junior Member
|
Najłatwiej od rolnika, który trudni się ubojem - głowa, ogon, nogi od kolan w dół - to zostaje jako odpad i można kupić, a jak się ładnie uśmiechniesz to i za darmo. Możesz zapytać w najbliższym sklepie mięsnym, to na pewno podpowiedzą ci, gdzie są jakieś ubojnie.
|
05-08-2007, 22:26 | #17 |
Wilczy Duch
|
No i to jest plus mieszkania na wsi,ma sie tego wszytkiego i zdrowego pod dostatkiem A jak czasem ide z mlodymi do alsu to i same cosik dorwa, juz ich staruszka Tinka,naucza jak polowac na kroliki i bazanty
|
06-08-2007, 23:45 | #18 |
K-Lee Family
|
Aga no tak, ale jak w takim wypadku z badaniem mięsa?? te wszystkie pryszczyce i inne badziewia??
|
07-08-2007, 08:20 | #19 | |
VIP Member
|
Quote:
Ale wystarczy zrobic jedno - NIE kupowac wieprzowiny (bo to najgorsze co moze byc). Reszte mozna smialo brac...
07-08-2007, 19:30 | #20 | |
K-Lee Family
|
Quote:
|
|
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|