Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Sport i szkolenie

Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach...

Thread Tools Display Modes
Old 28-04-2016, 11:37   #35
KasiaKliczkowska
Junior Member

KasiaKliczkowska's Avatar

Dziękuję za opinię.
Nie wybrałam najbliższej szkoły- do najbliższego Baritusa jedzie się ode mnie pół godziny, na Kabatach jest kilka innych, w Powsinie również (nad Powsinem też myślę, bo dwa znajome psy chodziły i właściciele zadowoleni, ale zupełnie nie wiem jakie mają tam doświadczenie z wilczakami- zadzwonię i zapytam) dużo bliżej.
Moje pytanie odnośnie innych szczeniaków wilczaków wynikało z tego, że kilka osób posiadających wilczaki zwróciło mi uwagę, że dobrze byłoby, gdyby w przedszkolu był inny wilczak.
Od przedszkola wymagam możliwości zabawy z innymi szczeniakami (1. będzie przed 3cim szczepieniem więc przez chwilę zabawy z "niesprawdzonymi" psami odpadają, 2.obecnie na spacerach na około widuję prawie same dorosłe psy, 3.mój obecny pies ma już swoje lata, jest ogólnie uległy i spokojny i nie sądzę, żeby się bardzo dużo bawił z małym) ale też takiego wstępu do szkolenia- zamierzam potem kontynuować PT1, a jak będzie się układało to dalej.
Moje życie jest związane ze zwierzętami (jestem wetem) ale mój mąż mimo, że kocha zwierzęta to psy, które miał w życiu uczyły się wszystkiego tak trochę "przy okazji"- były grzeczne, chodziły bez smyczy, ale nie ma porównania nauki jamnika, czy uległęgo kundelka do nauki psa wymagającego jak CzW. Dlatego też będziemy jeździć razem i chcę, zeby mąż przynajmniej obserwował w jaki sposób uczony jest pies w przedszkolu/ na kursie, żeby mógł poćwiczyć z nim w domu "poprawnie", nie mieszając psu w głowie. Dlatego też zależy mi na przedszkolu, w którym wprowadza się przynajmniej poprawną naukę chodzenia na smyczy
KasiaKliczkowska jest offline   Reply With Quote

Posting Rules