Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Off topic (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Petycja dot. odstrzału psów oraz przepisów związanych z tzw. puszczaniem psów luzem (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=10680)

Miru 21-07-2010 12:10

A zapomniała bym, miesiąc temu była akcja lis ( tj. zrzucaliśmy szczepiaki przeciw wściekliznie ze samolotów) to według ciebie co powinniśmy zrobić????

hubsen 21-07-2010 12:12

Quote:

Originally Posted by Miru (Bericht 315839)
A zapomniała bym, miesiąc temu była akcja lis ( tj. zrzucaliśmy szczepiaki przeciw wściekliznie ze samolotów) to według ciebie co powinniśmy zrobić????

Napewno zrzucać trutkę!!:twisted:

Grin 21-07-2010 12:14

Quote:

Originally Posted by Salvator (Bericht 315824)
ONI ŁAMALI PRAWO CZY TO JEST W POLSCE NIE DO ZROZUMIENIA !!!!!!! :D ?
[/size][/font]

Zaraz, zaraz moment; bo zaczynasz tu forsować teorię, że spuszczenie psa ze smyczy w lesie równa się odstrzeleniu go w majestacie prawa, podczas gdy wg mnie za to należy się mandat?
Żeby psa zastrzelić w majestacie prawa, powinien on o ile mi wiadomo jeszcze nosić znamiona zdziczenia, być 200 m od zabudowań i bez właściciela.

Witek 21-07-2010 12:16

Ponadto myśliwy ma obowiązek zabezpieczyć zwłoki, a nie wsiąść do samochodu i dać dyla. Ale co tam- to też konieczność. Nie daj boże właściciel psa będzie rościł pretensje na drodze cywilnej i co wtedy?

Miru 21-07-2010 12:22

pare stron wczesniej zamiesciłam art. prawne dotyczace zwierzat No ale pan chyba ich nie zrozumiał

Witek 21-07-2010 12:29

Bo to jest wybiórcze rozumienie prawa. Szanowny pan sobie wybiera parę paragrafów, które mu pasują a reszta jest już zdecydowanie mniej ważna. W zasadzie nieistotna. Najlepiej ją zamazać korektorem albo jakiś mazakiem.

Miru 21-07-2010 12:33

no jak dla mnie tam nic wybiórczego niema , a jesli ktos oczekuje szacunku a niema go dla innych to ja nie będę takiego kogos szanowała, nie ma mowy, ządasz szacunku to zacznij szanowac innych

sssmok 21-07-2010 12:35

Quote:

Originally Posted by Salvator (Bericht 315824)

NA BOGA i do UJA :D

"Co jakiś czas prasa donosi o zabiciu psów, które były puszczane luzem na spacerach pod opieka swoich opiekunów."

ONI ŁAMALI PRAWO CZY TO JEST W POLSCE NIE DO ZROZUMIENIA !!!!!!! :D ?

W Polsce za lamanie prawa na poziomie puszczenia psa bez smyczy czy zapalenia papierosa w miejscu publicznym, nie nalezy sie kara smierci, ale MANDAT. Od odstrzalu sa Lesnicy, a od egzekwowania prawa Sad. Mysliwi powinni reagowac tylko w EWIDENTNYCH sytuacjach, a nie w kazdej, ktora "im sie wydaje...".

Nie mam teraz czasu na szukanie, ale sporo bylo artykulow na temat odstrzeliwania psow spacerujacych z wlascicielami - nie zawsze na terenach lesnych, ale tez na polach - w okolicach Warszawy... Warto sprawdzac obie strony medalu.

P.S. Mysliwy i tak ma ze soba caly arsenal, wiec co to za problem, miec ze soba dodatkowa bron na naboje usypiajace. Skonczylyby sie wszelkie awantury i ciaganie po sadach, a niewinne psy nie zostalyby zastrzelone przez glupote wlascicieli lub mysliwych.

Witek 21-07-2010 12:35

Quote:

Originally Posted by Miru (Bericht 315848)
no jak dla mnie tam nic wybiórczego niema

Zapewne dlatego szanowny pan Salvator zignorował cały post :) Jak nie miał z czego powybierać to pomazał mazaczkiem całą kartkę (monitor) :)

Grin 21-07-2010 12:40

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 315847)
Szanowny pan sobie wybiera parę paragrafów, które mu pasują a reszta jest już zdecydowanie mniej ważna.

Zauważ, że tak samo będąc - jak twierdzi - miłośnikiem zwierząt wybiera te, które się kocha i te które są (cyt.) mendami i kundlami i którym należy się bezdyskusyjnie kulka w łeb.
Kocham takich miłośników zwierząt....

Witek 21-07-2010 12:42

Quote:

Originally Posted by Salvator (Bericht 315836)
oj psiarze psiarze mentalność jak u quadowców a dysputa sprowadzona na manowce

Nie wiem w ogóle o czym pan pisze? Myśmy na tym forum już dawno przyznali, że bezpańskie psy to problem i trzeba poszukać rozwiązania. Każdy podrzuca jakiś pomysł (ciągle negowany przez pana, raczej dla zasady niż z przemyślenia). A pan dalej swoje, że każdy pies biegający luzem po lesie ma dostać kulkę, a najlepiej parę, bo za pierwszym razem rzadko kto trafia.
Więc kto tu ma mentalność quadowców?

Miru 21-07-2010 12:42

jeśli w taki sam sposób uczył się o tym co wolno a co nie to ja osobiscie bała bym sie go spotkać :)

Miru 21-07-2010 12:44

no wiesz ja radziłam panu żeby u nas jak UPA pozbył sie problemu

behemotka 05-03-2011 11:37

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 315842)
Zaraz, zaraz moment; bo zaczynasz tu forsować teorię, że spuszczenie psa ze smyczy w lesie równa się odstrzeleniu go w majestacie prawa, podczas gdy wg mnie za to należy się mandat?
Żeby psa zastrzelić w majestacie prawa, powinien on o ile mi wiadomo jeszcze nosić znamiona zdziczenia, być 200 m od zabudowań i bez właściciela.

Dokładnie. Zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt mój pies może sobie cały boży dzień biegać luzem po lesie, stepować, śpiewać i kręcić piruety - i żaden mniej lub bardziej zrównoważony myśliwy NIE MA PRAWA mu nic zrobić. Nieważne, czy jest bulterierem, huskym, wyżłem, czy pospolitym kundlem znalezionym na ulicy (bo, cytuję: "(...) nie pamiętam żeby w mojej okolicy zabito jakiegos rasowego psa (...)" - a co do diaska rasowość ma tu do rzeczy? :shock:).
Puszczenie psa luzem w lesie jest złamaniem przepisu porządkowego, drobnym wykroczeniem, za które grozi mandat. Zabicie psa jest przestępstwem, za które grozi kara do roku pozbawienia wolności - lub dwóch, jeżeli czynu dokonano ze szczególnym okrucieństwem.

Mało tego. Jeżeli ten sam mój pies, jak najbardziej domowy (a nie zdziczały), połknie całe stado dzików i zagryzie lisem, też NIKT NIE MA PRAWA DO NIEGO STRZELAĆ. Owszem, ja mogę dostać taką grzywnę, że się nie pozbieram - i słusznie!, choć nie pozwalam na polowanie z całkiem innych powodów - ale każda próba zrobienia krzywdy psu jest przestępstwem.

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 315843)
Ponadto myśliwy ma obowiązek zabezpieczyć zwłoki, a nie wsiąść do samochodu i dać dyla. Ale co tam- to też konieczność. Nie daj boże właściciel psa będzie rościł pretensje na drodze cywilnej i co wtedy?

Ależ myśliwi dobrze wiedzą, że strzelając do biegnącego luzem psa na spacerze łamią prawo. Dlatego po bohatersku strzelają z ukrycia, a potem podwijają ogon pod siebie i umykają chyżo, zanim ktoś ich zidentyfikuje i jeszcze - nie daj bóg - wyciągnie konsekwencje :roll:

behemotka 05-03-2011 11:53

Quote:

Originally Posted by Salvator (Bericht 315754)
Acha żeby jeszcze was rozpalić jaki czlowiek kochający przyrodę i zwierzęta nie mam żalu kiedy widzę rozjechane jenoty lisy szopy pracze norki koty kundle (puszczone samopas) gołębie Bo te gatunki tak popularne i ekspansywne zabijają to co tak kocham i staram sie chronic.

Quote:

Originally Posted by Salvator (Bericht 315758)
Trzeba dążyć do właściwego trofizmu selekcji pozwalającej utrzymać ta cienka granice a wszystkie nie rodzime gatunki musza być eksterminowane.

Przytoczę ci np przykład z okolic Nowej Zelandii

europejczycy przywieźli na wyspy kozy które rozmnażały się jak szalone obecnie likwiduje się obca populacje nie zgadniesz jak .

Latając helikopterem i strzelając z karabinów maszynowych

Hardcore ? co nie ale to wciaz ochrona przyrody

Quote:

Originally Posted by Salvator (Bericht 315804)
Leśniczówka to nie schronisko wiejskich burków które najczęściej sa odstrzeliwane

Quote:

Originally Posted by Salvator (Bericht 315812)
I słusznie [że "około 90% myśliwych uważa psy za mendy i coś najgorszego co trzeba zwalczać(zabijać)" - przyp. mój] psów i kotów jest miliony w niekontrolowanej populacji a zwierzyny łownej i chronionej bardzo nie wiele

dlamnie takie mendy to również quadowcy i właściciele owych biegających luzem psów

Eee... I taki osobnik biega po lesie z czymś, co zabija? :confused:

O żesz. A ja myślałam, że żeby dostać pozwolenie na broń ostrą, trzeba przejść jakieś badania w celu określenia m.in. stabilności psychicznej... Sorry, ale jeżeli ktoś taki się zakwalifikował, to równie dobrze można sprzedawać uzi w supermarkecie.

Skrzat&Bow 05-03-2011 15:36

to jestesmy oboje mendami. ja i moj pies. Dzieki Salvator, w koncu wiem kim jestem i gdzie moje miejsce w szeregu.
godny nastepca Linneusza..;)
swoja drogą chyba lubisz prowokowac, co?;)

All times are GMT +2. The time now is 11:00.