Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Zdraví a výživa (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=118)
-   -   Degenerativní myleopatie – základní fakta (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=16287)

CDaniela 13-10-2011 11:13

Pro všechny kdo chtějí zveřejňovat výsledky svých psů na základě výsledků rodičů: Není možné zveřejňovat takto odvozené výsledky. Každý jedinec byl měl být otestován. Nejednou se stalo, že výsledek rodiče a potomka vzájemně nekorespondoval. Důvodů může být několik: Otec není otec, vrh má více otců, jeden z rodičů byl chybně otestován.

Undertaker 13-10-2011 11:45

A pokud se taková chyba někde našla, nechávalo se to přetestovat nebo se to nechává plavat?

CDaniela 13-10-2011 12:41

Quote:

Originally Posted by Undertaker (Bericht 408549)
A pokud se taková chyba někde našla, nechávalo se to přetestovat nebo se to nechává plavat?

Nenechává se to plavat.

Undertaker 13-10-2011 12:46

Já si to myslel, takže se to řeší přetestováním všeho kde mohla vzniknout chyba nebo jinak?

Dayen 13-10-2011 13:22

Laboklin nabízí výsledek s certifikátem a ten je možno zapsat do PP.
Pro případ chyby jsou teď myslím vzorky testů s certifikátem po určitou dobu uloženy pro možné ověření výsledku.

Postup možného odvození výsledků pro další generace je složitější a přísnější.
Platívalo pravidlo (aspoň co vím o testování PHPT u Keeshondů v zahraničí, princip dědičnosti stejný jako DM), že se testovaly 2 generace - oficiální laboratoří jako je např. Laboklin, výsledek s certifikátem, odběr vzorku veterinářem s ověřením identifikace jedince. Ve třetí generaci pak už bylo možné jednoznačné výsledky zapsat potomkům do PP, ale jinak rozhodně ne. A nejsem si jistá, jestli u toho nebyly nutné i profily DNA.

CDaniela 13-10-2011 15:12

Quote:

Originally Posted by Dayen (Bericht 408573)
Ve třetí generaci pak už bylo možné jednoznačné výsledky zapsat potomkům do PP, ale jinak rozhodně ne. A nejsem si jistá, jestli u toho nebyly nutné i profily DNA.

Bez DNA profilu to nemá logiku.

Dayen 13-10-2011 15:20

Quote:

Originally Posted by CDaniela (Bericht 408590)
Bez DNA profilu to nemá logiku.

Taky si myslím. Pokud to bude někdy aktuální, tak tu možnost zjistím přesně.

CDaniela 13-10-2011 19:39

Quote:

Originally Posted by Undertaker (Bericht 408561)
Já si to myslel, takže se to řeší přetestováním všeho kde mohla vzniknout chyba nebo jinak?

To záleží na majitelích konkrétních zvířat, jak se k tomu postaví.

Edenseveru 13-10-2011 20:19

.............................
Ani Laboklinu se nedá 100% věřit ! :roll:

prostě nic není 100% , nikdy a nikde ...

CDaniela 13-10-2011 21:52

Quote:

Originally Posted by Edenseveru (Bericht 408614)

Lidský faktor ... nic není 100%.

CDaniela 13-10-2011 21:53

Unkas z Molu Es N/N

CDaniela 15-10-2011 13:45

Quote:

Originally Posted by Dayen (Bericht 408591)
Taky si myslím. Pokud to bude někdy aktuální, tak tu možnost zjistím přesně.

Podle mě je jednodušší uděta přímo DM test než DNA profil. K obojímu je potřeba zaslat krev nebo stěr.

Helenasotis 20-11-2011 11:55

Brian Sotis - N/N
Daphne Sotis - N/DM
Flash Sotis - N/DM
Felony Sotis - N/DM
Freya Sotis - N/N

CDaniela 28-11-2011 20:26

Ziggy Lee z Molu Es - N/N

CDaniela 26-01-2012 14:06

Aron z Aljašky N/N
Happy wolf Kanýčo N/N

Mist 26-01-2012 14:45

Carcoolka ArQeVa N/N. Díky!

Mezihoří 28-01-2012 21:28

Quote:

Originally Posted by Edenseveru (Bericht 408614)

Je prosím nějaký konkrétní důvod k tomuto tvrzení?
Zajímá mne to - o testu u Laboklin-u totiž uvažuji, tak uvítám informace.

Hanka 28-01-2012 21:45

Protože už se taky spletli. Více je myslím na anglické verzi o DM...Už se to tam probíralo.

Edenseveru 28-01-2012 22:10

Ano, mám k tomuto tvrzení konkrétní důvod !

Ale každopádně, to není důvod proč by jste Laboklin neměli použít k testování.
Psala jsem to hlavně na popud toho ,že Jarka to napsala jako že Laboklin je jistější a dává i certifikát.
Jednoduše není - je to laboratoř kde vezmou tvůj vzorek jako jeden kus a za peníze ti pošlou výsledek.
Kdežto Daniela to dělá ve vlastním čase a jde jí o plemeno a nad výsledkem přemýšlí ...
Ale samozřejmě Jarku chápu jak to myslela - jako že mám v ruce certifikát,což by měla být jistota toho že podávám správné informace.

CDaniela 29-01-2012 11:56

Quote:

Originally Posted by Edenseveru (Bericht 420630)
Ano, mám k tomuto tvrzení konkrétní důvod !

Ale každopádně, to není důvod proč by jste Laboklin neměli použít k testování.
Psala jsem to hlavně na popud toho ,že Jarka to napsala jako že Laboklin je jistější a dává i certifikát.
Jednoduše není - je to laboratoř kde vezmou tvůj vzorek jako jeden kus a za peníze ti pošlou výsledek.
Kdežto Daniela to dělá ve vlastním čase a jde jí o plemeno a nad výsledkem přemýšlí ...
Ale samozřejmě Jarku chápu jak to myslela - jako že mám v ruce certifikát,což by měla být jistota toho že podávám správné informace.

Chybu může udělat každý, i já, protože vzorků mi projde rukama opravdu veliké množství. Mám ale tu výhodu, že mám obrovské množství výsledků pro srovnání, další si mohu odvodit a tudíž, kde výsledek nesplňuje moje očekávání, test zopakuju.
Certifikát samozřejmě vydat nemůžu, ale s mým výsledkem nemá "problém" žádný chovatel (ani z ciziny) až ně několik českých paradoxně :roll:
Kdo testuje kvůli zdraví svých štěňat, pošle vzorek k nám. Kdo kvůli potvrzení v PP a samozřejmě také zdraví svých štěňat ať pošle do Laboklinu.
Když otestuju některé zvíře s výsledkem DM/DM, vždycky jsem ráda, když tento výsledek potvrdí i Laboklin. Možná se to nezdá, ale zodpovědnost za výsledek cítím velikou (pár šedivých vlasů mi během období, kdy testuju přibylo) budu upřímně ráda, až testy jednoho dne skončí ...

All times are GMT +2. The time now is 08:30.