![]() |
Quote:
|
Jestem juz po deklaracji
|
Ja wszystkim dziękuje bo samych wilczakowców mamy już 15 osób i kilkoro z innej rasy.
Od jutra będzie jeszcze druga strona, może łatwiejsza. Tak, ze zapraszam. www.kcwwp.pl www.kczw.pl P.S. Mamy już pierwsze kandydatki na logo. |
I jak tam deklaracje?
Bo dodam, ze orientowalam się w temacie wystaw i nawet jesli nie udaloby nam się zorganizowac klubu, to jest mozliwosc zorganizowania specjalnej wystawy 1 grupy, tylko wilczakow. Jest też miejsce i wogole.. Oczywiscie i sędzia bylby od rasy, a nie taki ktory tylko o niej czytal przed egzaminem. Ciekawi mnie ilu byloby chetnych na taka wystawe? Na razie to tylko teoria, ale orientacyjnie dobrze byloby wiedziec.. |
Quote:
Mam nadzieję, ze było by super. Wystawa klubowa jak by się wszystko udało załatwić i tak najwcześniej odbyła by sie za 2 lata więc mozemy zorganizować tylko dla wilczaków na przyszły rok. Takie są planogramy. Pozdrawiam www.kcwwp.pl www.kczw.pl |
No to super, czekam na zgloszenia reszty chetnych ;) Znalazlam już miejsce, zorientowalam sie w kosztach (np. puchary, psie niespodzianki- ktore by charakteryzowaly ta wystawe ;), dyplomy). Czekam tez na propozycje wyboru sedziego, a potem juz z pewnymi dokumentami pojde do zwiazku i pozalatwiam wszystkie formalnosci ;)
|
Zalezy mi by ludzie docenili ta rase, a taka wystawa to by bylo cos.. w koncu bylaby wieksza liczba niz ..5? I bylaby mozliwosc dla laikow poznania roznych wilczakow.. przekonaliby sie ze nie jest to strachliwa rasa, a wrecz odwrotnie ;)
|
Ok, ale czy nie mozna napisac podobnie jak powyzej Paweł) co jest nie tak i co zmienic? Kurcze! ten temat ma 4 lata!! Daniel, sam pisałeś kilka lat temu, że trzeba działac a nie gadac. W końcu ktos usiadł i cos zrobił i w swej inicjatywie oczekuje pomocy a nie stanowiska "nie wypełniam deklqaracji, moga Was wywalic".. tej inicjatwynie na razie potrzeba wsparcia, pomysłów a nie policji ;)
I chciałam delikatnie przypomniec, że cala sprawa ma się kręcic wokół rasy a nie strony www:P jesli ten klub ma kiedykowliek powstac to potrzeba w nim ludzi, którzy swoja wiedzę spozytkuja dla jego dobra a nie bombardowania czyjejs pracy :) |
No więc właśnie, Grzesiek jest młodym użytkownikiem, wolfdoga, młodym posiadaczem psa i młodym członkiem ZK. Nie wszyscy od razu wszystko wiedzą najlepiej. Ale to on wziął się do roboty i zaczął działać. Teraz możemy wreszcie zbierać wstępne deklaracje i może wreszcie powstanie w Polsce Klub :) Więc pomóżmy mu (to bardziej do Was, bo ja też jestem młoda w każdym z tych względów), zamiast tylko krytykować i demobilizować :)
|
Quote:
po pierwszw trzeba zmienić stronke wywalic z niej to co niepowinno sie znaleść, po drugie zaprosic pewne osoby do współpracy (np.zwiazkowy prawnik) |
Quote:
|
No i good ;) Znaczy juz cos wiemy ;) Tego prawnika to z dowolnego oddzialu czy powinno byc powiazane z "klubowa" sekcja? czyli wspominana z Łodzi?
|
to moze aby wszystkich uspokoic, wyjasnie pare rzeczy aby rozjasnic temat.
Calosc sprawy poruszylismy ostatniego dnia wyjazdu w Poznej, siedlismy sobie w pare osob i tak zaczelismy temat klubu, w rozmowie uczestniczyla rowniez Margo ktora bardzo madrze mowila i odpowiadala nam co i jak zaczac. Co ustalilismy: Najpierw musimy sie zorientowac ilu nas faktycznie jest, bo jak wiadomo (albo i nie) zalozenie klubu rasy wymaga minimum 100 zdeklarowanych na pismie czlownkow kandydatow - podkreslam na pismie. W zwiazku z powyzszym powstal koncept zalozenia prostej szablonowej strony z formularzem, aby zbadac dokladnie temat i sprawdzic chec do zalozenia takiej instytucji jaka jest Klub. Jesli odzew bedzie zadowalajacy/minimalnie 100 osob - dzialamy dalej. Co wiemy: Jesli osiagniemy minimum zainteresowania, potrzebne bedzie ponowne wypelnienie formularza, tym razem w formie pisemnej, z odrecznym podpisem, jako dowod ze jestescie zdecydowani i zywi a nie wyimaginowani. Zanim jednak do tego dojdzie, musi powstac draft statusu/regulaminu/oplat, ktory to kazdy z was musi otrzymac do wgladu - mam nadzieje ze znajda sie osoby chetne do tworzenia, a napewno przyda sie prawnik, poniewaz duza czesc regulaminu ZKWP jest nienaruszalna/swieta i jej zmienic nie mozna, natomiast wszelakie dopiski wzgledem klubu, musza byc zaakceptowane przez ZKWP, wiec musza byc tez rozsadnie napisane aby nie robily konfliktow (np zapis o obowiazkowym przeswietleniu stawow itp) Powyzszy formularz powiniem posiadac klauzule do zaznaczenia i podpisania, ze zapoznaliscie sie z konceptem statusu/regulaminu/oplatami i je akceptujecie. Teraz przychodzi moment ze mozna zlozyc papiery do ZKWP z wnioskiem o zalozenie klubu, ale to nie oznacza konca pracy 8) Aby utrzymac klub w mocy prawa, moze nie wymaganym, ale napewno dobrym posunieciem jest zalozenie instytucji/firmy/dzialalnosci gosp - zwal jak zwal, chodzi o to ze aby byc pelnoprawna insyttucja, musimy posiadac mozliwosc rozliczeniowa, czyli NIP, REGON itp itd. Co nam to daje? a no chociaz fakt ze na wszystko mozemy wystawic fakture, za kazda usluge, czy to bedzie pro trener wykonujacy szkolenie na zlocie, czy to bedzie wystawa klubowa CZW, cokolwiek, jestesmy wiarygodni. Aby dokonac w mocy prawa wszystkich formalnosci, instytucja jaka ma byc Klub CZW potrzebuje wladz wykonawczych, czyli np. zarzad, skarbnik, sekretarz itd itp; tego wyboru dokonujecie wy, czyli zadeklarowani czlonkowie/kandydaci na tzw walnym zjezdzie. Wladze sa niezbedne, poniewaz w gre wchodza pieniadze (skladki) i mimo ze symboliczne, to zawsze pieniadze. Po ustaleniu wladz wybieralnych, mozna powiedziec powoli ze - MAMY KLUB to tak na szybko i w duuuuzym skrocie opisane, aby pokazac wam ze naprawde troche o tym pogadalismy. Strona wlasciwa, logotypy, dokumenty wzorcowe... to wszystko powstanie, jak bedzie juz do czego mialo powstac, a narazie nikomu nie zaszkodzi pobawienie sie w wymyslenie logotypu. Wszelakie pomysly/rady/koncepcje sa jak najbardziej mile widziane wrecz potrzebne, to w koncu kazdy z nas ma ten klub tworzyc, wazne aby to cos wnosilo oprocz zniechecenia. |
qrka ale wy macie predkosc, zanim ja naskrobie jeden post to rozmowa juz jest 5 postow dalej :lol:
|
Quote:
|
"(np zapis o obowiazkowym przeswietleniu stawow itp)"
Nawet jesli powstanie klub to zapomni ze od razu wprowadzone bedzie prześwietlenie - to wymag jescze sporo czasu. Jeśli tylko to by było powodem powstania klubu to klub już na stracie jest spalony przy całkowitej liczbie wilczaków w polsce 150szt |
Ja powiem tak.
Wszyscy gadacie już cztery lata o klubie , ale nikt z większosci osób nic nie robi. Zgodnie z regulaminem nie mozna nikogo zawiesić za to, ze chce utworzyć klub danej rasy. Na dzień dzisiejszy nie wiemy czy taki klub powstanie, jaki będzie jego status i czy będzie działął pod patronatem ZkwP, czy będa władze wybieralne czy tylko prezes wybierany przez ZwkP. Nie zmienia to faktu, ze będzie on w strukturach ZkwP.Podpisująć deklarację każdy musi wyrazić zgodę na przynależnosć do takiego klubu jak on powstanie i nie zmienia to faktu, ze klub w jakiej kolwiek formie by powstał musi należeć do ZkwP. Powstanie klubu nie narusza w żaden sposób Klubu Psów pasterskich niepolskich, ponieważ i tak nikt z nas tam nie należy,( a przynajmniej większosć ) a klub wilczaka moze być odrębnym tworem działającym pod patronatem ZkwP. Nikt nie musi z nikim sie w tej kwesti kłucić bo tak samo jak kluby boxera moga one działać niezależnie. ( to jest przykład ) Nikt nikomu nie będzie zabierał wilczaka ( to są słowa nie moje aby zabrać wilczaka i był tylko w naszym klubie jak on powstanie ) Zabrałem się za to bo mnie szlak trafił jak przeczytałem na forum wasze gadanie na ten temat. Teraz żałuje bo właściwie wiedziałem już wczesniej, ze to nie ma sensu bo wiekszosć z was nie zrobi nic w tej sprawie. Tylko dlatego, ze nie będzie miała własnego interesu. Włąśnie dlatego tylko gadacie. Współczuje Margo bo ona wszystko robi z serca abyśmy my mieli lepsze życie z naszymi wilczakami. Zastanawiam się kiedy nie wytrzyma tego jak wszyscy narzucacie na nią nowe to obowiązki i macie głupie pretensje o rzeczy nieistotne. Moze faktycznie waszym zdaniem powinna nie spać i słuchać waszego gadania. Dzis jest czwartek od poniedziałku nikt się ze mna nie skontaktował ( z osób z jakimi rozmawiałem ) jak dalej załatwiać klub. (te osoby będa wiedzieć. ) Wiec nie rozumiem tego zachowania. Ale w jednym przyznaje wam racje - gadane to wy macie i w takim razie sobie dalej rozmawiajcie. Mam nadzieję, ze ten co zaczoł to przejdzie sam przez tą cieżką pracę i to skończy ja życzę powodzenia. Przekaże Margo wszystkie deklaracje jakie mam, a także właśnosć nad stronami www jakie zostały wykupione. Mnie klub wilczaka w tej chwili jak i cała reszta jaką załatwiam nie interesuje tak samo to forum na wolfdogu. Wystarczy mi jak z osobami, jakie poznałem i polubiłem spotkam sie czasem na wystawie. Dziekuje i nie będe rozmawiał ogólnikowo, na temat jaki jest tego nie wart Ja mam bardzo mało czasu i jestem bardzo zajęty aby sobie zaprzątać tym głowę. Zyska na tym mój wilczak bo będzie miał godzinę spaceru nocnego tą którą mu zabrałem kosztem innych spraw. Pozdrawiam i Pewnym osobom dziekuję, a zwłaszcza tym, które wysłały deklaracje i wiem, ze chcą coś zrobić tak jak Margo z serca, a nie z potfela i dalej dużo gadać. |
uchhhhhhhhhhh ... easy ... Więc tak, Paweł przedstawił nam niezbędne załozenia co do kształtu Klubu jako jednostki organizacyjnej. To juz cos wyjasnia :) Daniel ostrzegl przezd naduzywaniem nazwy Zk :)
Cos sie kluje ;) evikzegar- poczekaj, nic na razie nie wyrzucaj do smieci.. emocje beda towarzyszyc zawsze, trzeba sie przyzwyczaic ;) ja mam pytanie, czy podczas Waszych narad dotyczacych klubu, powstala jakas lista konkretnych zadan, jakie mialby realizowqac klub? Wg regulaminu Zk niewiele klub moze, ale idea to idea i ja juz kiedys zadawalam to pytanie :) Obowiazek przeswietlen (Daniel- czemu nie da rady wprowadzic tego szybko? co stoi na przeszkodzie?) to troche haslo-wytrych. Dla mnie nieco za malo jak na potrzebe powstania klubu. Patronat nad wystawa? na upartego niepotrzebny bo juz mamy, realizowany przez Sekcje pasterskich (sic!) niepolskich ;) Organizacja zawodow?.. cos jeszcze? Bo mozemy zdolac przejsc administarcyjne sprawy.. nawet moze uda sie wybrac "wladze".. ale czy powstanie sensowny regulamin? Zalozenia? Cele? .. |
Gaga, chyba oprócz prześwietleń, oprócz Klubowej wystawy niepolskich, Klubowa Wilczaków? Szkolenia, obozy, zawody, egzaminy?
|
Spokojnie.... Założenie klubu nie jest proste z wielu względów i nie ma co się od razu obruszać. Prawda jest taka że wypełnienie deklaracji jest najprostrze..a potem ciężka praca.I przede wszystkim masa pretensji z wilelu stron, nikt do tej pory tematu nie ruszał i pewnie miał ku temu powody. Skoro się za "to" zabrałeś to nie ma co zbierać zabawek i iść do innej piaskownicy.
|
Tak szczerze to klub nie wiele moze i powstał by bardziej po to abyśmy mieli swoją własną wystawę i bardziej się zintegrowali. Moze z czasem moglibyśmy zacząć cos forsować jak nasza pozycja była by mocniejsza. Rozmowa w tej chwili na temat prześwietlenia jest nie na miejscu bo po co wysyłać dziecko do szkoły i myśleć co mu kupić jak się ono nawet jeszcze nie narodziło. Ja was naprawde nie rozumiem.
Jeśli chcecie coś robić to zbierajcie dalej deklaracje i nie dyskutujcie o czymś czego nie ma . Jak bedziecie mieli te ponad 100 deklaracji osób jakie się zadeklarują na 100% to wtedy mogą wszyscy usiąść i dyskutować co dalej i jak to załatwiać. Naprawde darujcie sobie bezproduktywne tracenie czasu i zajmijcie się konkretami. Macie już 20 deklaracji zbierzcie jeszcze 80 potem rozmawiajcie. |
Quote:
Gratuluje niewiedzy czy klub ma działać pod patronem ZkwP bo ma to istone znaczenie czy ktos bedzie usuniety z ZkwP i automatycznie wykluczoni i pozbawiony mozliwosci brania udzialu w wystawach FCI. Quote:
|
To nie tak, ze zabieram zabawki, ale nie będe słuchał opinni osób co tylko mówią a nic nie robią. Mówienie jest najprostrzą żeczą i to potrafi każdy. Wiec macie motywacje ja zaczołem Wy mozecie kończyć.
|
Quote:
Nie do konca rozumiem sens twoich wypowiedzi, krytykujesz wszystko co ktokolwiek probuje zrobic, ale nie specjalnie widze w tym zdzblo konstruktywnej krytyki, na zasadzie "to nie tak - powinno byc tak - wiem to/wynika to z tego i tego". Napisalem wszystko co na obecny moment bylo do napisania/powiedzenia, nikt nikogo nie zmusi do udzialu. Quote:
|
Quote:
Co do patronatu to wyjaśnie - uzyłem nie tego słowa chodziło mi o to czy klub powstanie jako integralna część zwiazku bez władz wybieralnych i to ZkwP będzie jego organem założycielskim i wyznaczy prezesa, czy pod jego skrzydłami i będą władze wybieralne. To po skrócie ale na ten temat odsyłam do strony ZkwP tam jest opisane na jakiej zasadzie działają kluby innych ras w polsce. |
Quote:
Noo cos ruszylo ;) Wiec tak- roznica miedzy jedna a druga Klubowa? No fajnie.. ale chcialoby sie jeszcze cos ;) Szkolenia? W jakim sensie? Na razie przychodzi mi do glowy tylko jedno - rekomendacja klubu dla szkoleniowcow, ktorzy mysla a nie wsadzaja wilczaki od razu na prad :twisted: Obozy ? hmm.. oboz pod egida klubu,, fajnie.. ale powstanie klubu nie jest warunkiem takiego obozu ;) Choc, jak wspomnial Pawel, klub jako oficjalna organizacja, moze byc lepszym partnerem do rozmow, chociazby przy zapraszaniu szkoleniowcow, sedziow, przy wynajmie terenu chocizaby :) Ale to ulatwienie a nie warunek ;) Najblizszy przyklad: zlot dogomaniakow.. wystarczy, ze ludzie sie skrzykna i zorganizuja do roboty a maja to , co planowali ;) Egzaminy? Egzaminy nie bywaja klubowe.. sa z listy oficjalnych egzaminow Zk albo nie.. wiec klub tu nic nie zmieni. Gia- ja nie neguje, ja tylko w ten sposob lubie "odzierac" pewne plany z rozowych marzen aby nie bylo potem bec o sciane ;) No i jqak rozwinie sie dyskusja to zawsze cos konkretnego sie urodzi ;) |
Quote:
hmmm a tak jest ??? i gdzie to napisano ze pies, zgloszony do zkwp od razu idzie pod patronatem tego kluba? ja to wiem ze pies, ktory dostaje numerek PKR jest w rejestrze zkwp a POTEM juz czlowiek dezytuje gdzie on bedzie :) czy w Wawie czy w Zelionej gore czy w klube rasy. demokratia jest tu na PL czy tego nie macie? |
Quote:
Mysle ze takie zalozenia powinny powstac przy organizacji/tworzeniu regulaminu/statutu klubu i raczej nie wczesniej, chociaz z drugiej strony, dobrze by bylo np uslyszec i poczytac tutaj na forum, co ludzie chcieli by, aby klub realizowal, jakie mieli by oczekiwania wedle takiego klubu itd itp. Potraktujmy to jak pisana burze mozgow, a konstruktywne wnioski napewno wyjda w czasie, a jesli sie to bedzie jeszcze konsultowac w kwesti porad i doswiadczen np z innymi klubami (litwa, czechy, slowacja) powinnismy osiagnac jakis madry dokument |
Quote:
Krytyka jest zawsze potrzebna ale powninna ona być zawsze na miejscu. natomiast osoby które nic nie robia nie powinny krytykować innych, bo moze czasem trzeba zajać sie krytyka własnej osoby. |
Gaga, a ja się nie obrażam ;) Z Was wszystkich jestem tu największym laikiem, nie mam fiołkowego pojęcia jak to wszystko zorganizować, ani mądrej głowy do tego ;)
Ale jeśli będą potrzebne ręce do pracy, służę pomocą, choćby w poprawianiu literówek :twisted: Też nie podoba mi się podejście Daniela, ale widzę tu innych chętnych do konstruktywnej krytyki :) Podałam takie przykłady, jakie przyszły mi do głowy, bo np. myślałam, że biegi w Czechach czy na Słowacji organizują kluby :) |
No właśnie Daiva... Jestem członkiem ZKwP, mój pies należy do grupy I FCI, ale do żadnego klubu się nie wpisywałam :shock:
|
Quote:
my na przyklad to juz mielismi na Litwie - taK samo jak mami klubowego ch- tytula, ktora mozna dostac tylko na klubowej wystawy. klube decydyje jakie beda warunki do hodowli i podobne zeczy. |
Ewa ale tu nik Cię nie będzie krytykował za niewiedze, bo każdy z nas ją ma nie ważne w jakim jest wieku. Nie ma ludzi nie omylnych i też takich co wszystko wiedzą. teraz coś zacytuje. " Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko, to masz racje tylko tak myślisz "
|
Tak jak każdy z nas nie zapisywał się do zadnego klubu ale moze Daniel tak i myśli, ze go ktoś za to wykluczy.
|
Quote:
|
Powiem szczerze, bo myślałem tu nad konstruktywną dyskusją na ten temat. Nad czerpaniem przykładu i wiedzy od Pavla i Dajvy ale u nas jest to nie mozliwe. Jednak my jesteśmy takim dziwnym narodem. Zawsze potrafimy wszystko i wszystkich krytykować nie widząć własnego podwórka. Moze właśnie należało by zacząć od siebie.
|
To ja mam w taim razie pytanie do Kasi do jakiego klubu należy Lalka bo jest ich kilka.
|
Grześ, ja nie twierdzę, że gówniara ze mnie i nie twierdzę że mądra głowa :)
Chciałabym zacząć działać, ale moja wiedza kynologiczna jest nikła z racji tego, że od niedawna w tym siedzę. Dlatego chętnie poprę inicjatywę i w miarę swoich możliwości pomogę. A krytykować mnie może każdy, nie obrażam się. Wolna wola. Jak do tej pory nikt tego nie zrobił, bo raczej nie wypowiadam się w tematach, na których się nie znam, tylko tam, gdzie mam jakieś swoje doświadczenia. Daiva, czyli jednak ;) No to już coś, klub mógłby takie biegi organizować, moja sucz młoda, więc nie byłam, ale co rusz widzę, że jeździcie na biegi zagranicę. Do tego faktycznie tytuł championa klubu, znajdzie się jeszcze wiele rzeczy, a pomysły poddadzą nam kluby litewski, czeski i słowacki. W końcu tam kluby działają i w jakimś cwelu zostały powołane. Myślałam też o kontroli hodowlanki, bo tak jest u fretek, ale myślałam, żad tym już sprawuje władzę ZKwP i nie ma co wchodzić mu w kompetencje. |
Gia- jak takas wyrywna z ta korekta to musimy ponegocjowac prywatnie ;) bedziesz miala niezly trening :P
WIec Ok, biegi, ale jesli bez klubu zaprosimy sędziego i zorganiizujemy bieg to czy wyniki będa nieważne? :rock_3 Chodzi mi o to, że w przeciwienstwie do tego co napisal Grzegorz- niezalenie od deklaracji powinnismy sprobowac wylonic CEL. Dla mnie intergracja, spotkania to nie sa cele dla klubu :) Jak zycie pokazuje bez klubu mamy obozy (na razie w Czechach i Slowacj), Spotkanie w Poznej, bylo pierwsze ale nie ostatnie w Sulminie itp..) . Sorry ale nijak to nie pasi do tego, co zdawkowo, ale wspomina regulamin : historia, hodowla i rozwój rasy. Dla mnie to wlasnie, a w szczegolnosci hodowla i rozwoj rasy to sa powody do powstania klubu. Intergracyjne spotkania zupelnie nie potrzebuja klubowego szyldu ;) Nadal wiec nie ma tego czegos, dla czego warto pamietac o placeniu corocznej skladki, poswiecac swoj czas...bo chyba oczywiste jest, ze dzialanie klubu tego wymaga ;) |
Quote:
regulamin klubu rasy. § 2 Powołany Klub podlega Zarządowi Głównemu ZKwP i nie posiada osobowości prawnej.§ 4 Członkami Klubu mogą być jedynie członkowie Związku Kynologicznego w Polsce, którzy zadeklarowaliswoją wolę członkostwa i mają opłaconą składkę zgodnie z obowiązującymi zasadami statutowymi. Ustanie członkostwa w Związku Kynologicznym w Polsce jest tożsame z ustaniem członkostwa w Klubie, jednakże rezygnacja z członkostwa w Klubie nie ma wpływu na członkostwo w Związku Kynologicznym w Polsce. Zarząd Klubu zobowiązany jest zapewnić bieżącą kontrolę przynależności do Związku osób uznanych za członków Klubu. |
Możemy ponegocjować, ale zaznaczam, że chodzi o literówki, nie zaś składnię, bo z tym miewam problemy, mam swój, niekoniecznie poprawny styl ;)
Te spotkania integracyjne miałyby na celu właśnie ustalanie nowych celów (masło maślane...), kierunków w hodowli, burzę mózgów, a nie tylko dobrą zabawę. |
Quote:
prose Ci o konkretny cytat z REGULAMINU czy cos takiego podobnego GDZIE to jest napisane, bo takie COS to lamanie prawa osobistego na mozliwosc wybrania kluba czy dzialalnosci. |
Podział I Gr FCI na kluby
Klub Polskiego Owczarka Nizinnego Tomasz Borkowski Oddział w Warszawie 03-802 Warszawa, ul. Lubelska 5/7 tel. (0-22) 618-25-70 fax (0-22) 618-26-62 Klub Owczarka Niemieckiego Zbigniew Milewski Oddział w Radomiu 26-607 Radom, ul.Wernera 29/31 tel./fax (0-48) 363-16-70 http://www.zkwp.radom.pl/ Klub Psów Pasterskich Niepolskich Jadwiga Niciewicz Oddział w Łodzi 91-855 Łódź, Al. Kościuszki 48 tel./fax (0-42) 637-62-62, 637-66-00, 657-00-31 Klub Owczarka Podhalańskiego Andrzej Kot Oddział w Bytomiu 41-902 Bytom, ul.Mickiewicza 13 tel./fax (0-32) 281-73-84 Klub Briarda i Beaucerona Ewa Dorota Sobolta Oddział w Łodzi 91-855 Łódź, Al. Kościuszki 48 tel./fax (0-42) 637-62-62, 637-66-00, 657-00-31 http://www.briard.39.pl/klub.htm Klub Welsh Corgi Mirosław Redlicki Oddział w Lublinie 20-010 Lublin, ul.Dolna Panny Marii 53 www.welshcorgiklub.pl |
Quote:
Hmm.. czyli, zapraszam sedziego, p. Oskara (jak wiemy, ma uprawnienia do sedziowania biegow), organizujemy trase, przyjezdzaja chetni i wynik jest niewazny? Tak? Nikt nam nie wystawi certyfikatu, nikt (sedzia) nie ma prawa wpisac wyniku do rodowodu np? Czy gdyby wszystko zorganizowac w Polsce, np wlasnie na Galicyjskim, zaprosic sedziego ze Slowacji czy Czech i poprosic aby slowacki lub czeski (odpowiednio) klub wystawil nam oficjalne papiery to niemozliwe? Przy drugim pytaniu wlasnie pojawia sie argument "za" klubem.. bo po co jezdzioc i zalatwiac skoro mozna wszystko u siebie ;) I tak, mamy 1 punkt :) Troche na sile, bo czesc uwaza, ze biegi to bezsens, pozostala czesc i tak bryknie sie te kilkaset kilometrow na poludnie albo wschod.. ale Ok, no mamy jakis punkt zaczepienia ;) |
Quote:
p.s. to lista klubow a nie cytat z regulaminu o tym ze pies AUTOMATYCZNE jest posle rejestru dodany do klubu, ja prosilam o to. dzieki. |
Jeżeli powstał by Klub wilczaka w polsce to automatycznie wychodzi on spod skrzydeł Kubu Psów Pasterskich niepolskich w polsce.
Jak ktos niewieży to niech podzwoni po swoich oddziałach albo obejrzy ulotke ze zgłoszeniem na wystawe klubową w łodzi |
Quote:
|
Quote:
Ja mieszkam we Wrocławiu, tu zarejestrowałam psa i dowiem się, czy zapisano mnie bez mojej wiedzy do Klubu w Łodzi, bo mnie się do nie podoba. Jak się ktoś rodzi czarny, to nie wpisuje się go automatycznie do Klubu Afroamerykanów... |
DanielZ, to co podales to wylaz klubow zarejstrowanych w ZKWP, wewnatrz grupy FCI-1, a prosciej, jest grupa 1 FCI, w polsce w tej grupie sa zawiazanee nastepujace kluby.
Daiva podalem to strone wczesniej, ale wklejam jeszcze raz especialy for you :lol: wyrywki z regulaminu klubu rasy przy zkwp w polsce - § 2 Powołany Klub podlega Zarządowi Głównemu ZKwP i nie posiada osobowości prawnej.Klub finansuje się samodzielnie ze składek swoich członków i innych wpływów uzyskiwanych w toku swojej działalności. § 4 Członkami Klubu mogą być jedynie członkowie Związku Kynologicznego w Polsce, którzy zadeklarowali swoją wolę członkostwa i mają opłaconą składkę zgodnie z obowiązującymi zasadami statutowymi.Ustanie członkostwa w Związku Kynologicznym w Polsce jest tożsame z ustaniem członkostwa w Klubie, jednakże rezygnacja z członkostwa w Klubie nie ma wpływu na członkostwo w Związku Kynologicznym w Polsce. Zarząd Klubu zobowiązany jest zapewnić bieżącą kontrolę przynależności do Związku osób uznanych za członków Klubu. |
Quote:
Tak, wychodzi spod skrzydel instytucji dla nas i tak martwej, ktos z niej korzysta ?? Wilczaki fuguruja w klubowkach jako pasterskie nie polskie bo sa rasa pracujaca i nie ma ich pod co innego podciagnac, no chyba ze ktos kiedys stwierdzi po tym treningu z kozami, ze mozna je podpiac pod psy pasterskie i zaganiajace. To absolutnie nie zmienia faktu ze w grupie 1 FCI nic nam to nie zmieni, a wystawy klubowe z udzialem czw beda sie nazywac "Klubowa wystawa Psow rasy Ceskoslovensky Vlcak", dalej nie rozumiem jak sie to ma do twojego stwierdzenia odnosnie przynaleznosci klubowej |
A ja dodam tylko jedno: czeski bieg czyli innymi slowy: ZVP (obojetnie czy 1, 2,3) nie daje upoważnienia do certyfikatu.. Owszem, sędzina/sędzia wpisuje ów bieg, z oceną, czasem i stosowną pieczątką w rodowodzie, ale do INT. nie upoważnia, tak samo jak nie upoważnia do występowania w kl. użytkowej. To tak dla wiadomości...
A co do związków i informacji ktore udzielają.. cóż często są mylne, ja ostatnio kiedy dawałam rodowód Ish( jeszcze bez prześwietlenia, bo przeswietlenie bylo zaplanowane na pozniej a wpis "suka hodowlana" przeciez by go nie zmienil i nawet z takim wpisem a wynikiem NIE pozytywnym, nie rozmazalabym suki) dowiedzialam się-kiedy juz przyszlam po odbior- ze nie zostal dodany ow wpis, poniewaz nie ma przeietlenia, a ze jest ono obowiazkowe. Rany jak ja sie wtedy ucieszylam.. Jednak szybko sie okazalo, ze to poprostu byla zwykla pomylka.. :( Zrobmy cos dla naszej rasy, ale naprwde ZROBMY, mamy naprawde olbrzymie mozliwosci!!! p.s. Jednak ja dalej jestem za wladzami wybieralnymi by nie bylo ukladow i ukladzików.. |
W tym calym zamieszniu z klubami itd, jest tylko jedna rzecz ktora mnie troche martwi i ktora powinnismy glosno poruszyc.
Quote:
Aga, jesli chodzi o twoje pytanie odnosnie zakresu dzialania klubu, to mysle sobie tak. Napewno mozna by latwiej organizowac wszelakie imprezy, na ktore teraz trzeba jezdzic spory kawal, np bieg brzegiem dunaju :lol: Istotnym drobiazgiem jest niestety fakt ze kazda impreza certyfikowana, tak jak opisywaliscie powyzej, musi byc zalegalizowana. Czyli jesli chcemy aby pies mial cos dopisane do rodowodu, musi to organizowac jakis czlon ZKwP lub innego zwiazku w danym kraju, a nie Xinski czy Ykowski. Dodatkowo klub z racji pobieranych skladek moze przejac piecze nad gadzetami, np druk kalendarzy z rasa, albo np bedac czlonkiem klubu, mozna pokrywac koszt spotkania w Poznej, albo zamowic wiecej trenerow, treserow, fachowcow, tak aby podzielic zebranych na grupy 10-15 osob, aby latwiej sie pracowalo, ale to drobiazgi. To co mi chodzi po glowie, to bierzaca pomoc rasie. Kazdy z nas chce dla naszch burych jak najlepiej tylko nie zawsze wie co i jak albo gdzie sie z tym udac. W ramach klubu mozna by np pomagac ludziom w kwesti RTG i odpowiednich lekarzy ktorzy zrobia dobry opis zdjecia, wyszukiwac dobre osrodki szkoleniowe w ktorych nie zepsuja nam psa, jest sporo doswiadczonych ludzi wsrod wilczakowcow ktorzy mogli by np pomagac w doborze REP-a a co za tym idzie mozna by sie np pokusic o organizowanie z pomoca klubu spotkan w tym celu, pomoc jezykowa itp itd. Mysle ze mozliwosci jest wiele, wszystko w naszych rekach |
To jest fakt, ze jak powstanie klub to najlepiej aby władze były wybieralne. Mamy na to duze szanse ale dopóki się nie zintegrujemy wszyscy i będą tacy malkontenci jak Daniel to dalej będziemy tylko dyskutować. Nie ukrywam, ze jestem rozczarowany jego zachowaniem bo na spotkaniu rozmawialismy długo i co innego słyszałem. Zupełnie inne oferty padały ale widze, ze krowa która głosno ryczy żadnego mleka nam nie da i bedzie dalej ryczeć. Podam taki przykład : w Polsce jest 500 włascicieli wilczaka i nic nie szkodzi na przeszkodzie aby powstały dwa kluby bo kazdy ma do tego prawo. jesli spełnimy odpowiednie warunki aby taki klub powstał to nikt nie moze nam zabronić jego utworzenia. Nie zapominajmy, ze podobno jesteśmy w unii europejskiej i tam mają troche inne przepisy, a i kłaniają się tu przepisy o wolnosci słowa i przepisy o tworzeniu różnego rodzaju organizacji. Powiem, ze miałem dziś buzliwe dyskusje na ten temat co dalej i jestem wdzięczny wszystkim tym co mnie wspierali i nie pozwolili abym tak szybko sie poddał. Myślę, ze faktycznie najwyższy czas abyśmy przestali gadać i zaczeli coś robić nie dla siebie ale dla rasy którą kochamy. Ja mam wilczaka z miłosci do rasy i sądze, ze większosć podzieli moje zdanie. Zatem zabieramy się do cieżkiej pracy i zaczynamy działać. Jutro wybiore sie do ZkwP w katowicach, zadzwonie też do oddziału głównego w warszawie i wystosuje odpowiednie pismo. Jeśli ktoś miał by jakieś uwagi i chciał by mi pomóc co w takim pismie miało by się znaleźć to będe wdzięczny. Przynajmniej teraz wiem na kogo naprawde można liczyć. Dziękuje i pozdrawiam. :)
|
Quote:
§ 8 Nie później niż po upływie 4 miesięcy od ogłoszenia musi odbyć się zebranie wyborcze, które wyłoni władze Klubu.§ 9 1. Władzami Klubu są:- Walne Zgromadzenie członków Klubu lub ich delegatów, - Zarząd Klubu (od 1 do 11 członków) - Komisja rewizyjna (od 3 do 7 członków). 2. W przypadku Zarządu Klubu składającego się z co najmniej 6 członków, na pierwszym posiedzeniu Zarządu konstytuuje się Prezydium Zarządu. 3. Kadencja władz Klubu trwa 3 lata, o ile Zarząd Główny nie postanowi inaczej. 4. Walne Zgromadzenie zwołane przez grupę inicjatywną zbiera wszystkich deklarujących członkostwo w Klubie. Walne Zgromadzenia zwoływane w toku działalności Klubu mogą mieć postać Zjazdów Delegatów, jeśli Klub liczy co najmniej 300 członków i posiada strukturę terytorialną zaakceptowaną przez Zarząd Główny. Klucz wyboru delegatów proponują władze Klubu - grupa inicjatywna (jest określony wewnętrznym regulaminem klubu, § 15 niniejszego regulaminu), a zatwierdza Zarząd Główny. 5. Do władz Klubu stosuje się odpowiednio postanowienia § 19 pkt 4 i 5 oraz § 27, 40, 41 i 43 Statutu. |
Grzesiek nic narazie nie pisz do zwiazku, to jest narazie zbedne, Mozesz podzwonic i popytac np o te wystawy klubowe, a na reszte jest czas, bez 100 czlonkow nic z tego nie bedzie, a na start tylko tyle potrzeba.
§ 6 Powołanie Klubu poprzedzone jest przyjęciem deklaracji członków przez grupę inicjatywną. Liczba członków deklarujących wstąpienie do Klubu musi wynosić co najmniej 100 osób. Deklaracja wstąpienia do Klubu jest warunkiem koniecznym i wystarczającym. |
Paweł to wiem, ale chciałem podzwonić aby uspokoic innych i pokazać, że Daniel nie ma racji. Jeśli chodzi o wystawy klubowe to w ramach klubu moglibyśmy taką zorganizować. Wszystko jest kwestią kiedy udało by nam sie zarejestrować klub. Zwiazki mają planogramy wystaw na rok do przodu. Wszystko zalezy też od tego pod jakim oddziałem bysmy byli i też tam odbywała by sie wystawa klubowa. Jeśli np w Katowicach to mozna by to było może połączyć np z międzynarodową. Postaram sie tego wszystkiego dowiedzieć i jak coś to dam jutro znać.
|
Dla mnie klub, w najczystszej idei to organizacja, która na terenie występowania rasy, jej osobników, hodowli, posiada prestiż. Tak duży, że ktokolwiek 'wchodzący" w rasę i robiący rekonesans, ma pewność, że hodowle będące poza klubem należy przynajmniej dokładnie sprawdzać (jeśli nie omijać szerokim łukiem). Bo klub to pewnego rodzaju gwarant tych zasad, które powinny być przestrzegane zawsze. W każdym razie godna zaufania, opiniotwórcza organizacja.
Tak jak FCI bezdyskusyjnie rozgranicza populację psów na rasowe i nierasowe, tak klub mógłby kształtować "jakość". Oczywiście, samo powstanie klubu niczego takiego nie zapewni, bo na to potrzeba wielu lat pracy na tak nieskazitelną opinię. Co więc widziałabym w takim klubie? - dbałość o zdrowie rasy (obowiązkowe prześwietlenia oraz określone kryteria (ostrzejsze niż wynikające z ogólnego regulaminu hodowli zk), z jakim stopniem schorzenia psy są dopuszczane lub eliminowane w hodowli. Ponieważ zdrowie to nie tylko stawy, może jakieś testy opracowane specjalnie dla rasy. Coś na kształt testów psychicznych w połączeniu z elementami znanymi z egzaminów. Nie chodzi o sprawdzenie poziomu wyszkolenia psa a jedynie jego predyspozycji oraz zgodności ze wzorcem (choćby ostatnie zdanie we wzorcu, dotyczące starchliwości). Sczzegóły w tej chwili nieistotne- rzecz w tym aby było to zrobione z głową i dla konkretnej rasy a ocena coś mówiła o charakterze psa. I nie chodzi o restrykcje wobec hodowców ale o uwiarygodnienie osobnikow hodowlanych, ich rzeczywistej jakości jako przekazicieli tych najlepsazych genów. Do testów dla "kandydatow do hodowli" dołączyłabym jeszcze testy dla szczeniąt ( wiemy, że istniejące w przypadku wilczaków wychodza.śsmiesznie.. wiec nalezałoby je opracować właśnie dla rasy, zwłaszcza że można nakreslić dość powszechny "profil psychologiczny" przyszłych właścicieli)) - komisje hodowlane: coś co mają ONki- ocenia się repa lub sukę hodowlaną na podstawie oceny ich miotow ( zdrowie, charaktery, eksterier itp). Rożnica pomiędzy mozliwością, jaką daje nam baza WD a taką ocena komisyjną jest taka, że tu wyciagamy wlasne wnioski a tam byloby to jakoś ujęte w reguły i wytyczne. Tu zresztą klania się instytucja komisji hodowlanej (poradcy chovu) u naszych poludniowych sąsiadow. Z tym, że tylko niektóre elementy. Nie wyobrażam sobie funkcjonowania "nakazów".. taka komisja raczej pełnilaby rolę obiektywnego ( Boze! zaczynam gadać o Nibylandii :D) doradcy dla pytających hodowców lub osób poszukujących szczeniaka. Mutacje pt " umawiamy się czym i co kryjemy a potem upychamy na siłę kiepski wynik eksperymentu- nie wchodzą w grę ;). Oczywiście w takiej komisji byloby kilka doświadczonych osób, z odpowiednią wiedzą i reputacją :). Komisja mogłaby również udostepniac materiały do opisów poszczególnych kryc. Chodzi o wartość edukacyjną, stopień inbredu i co z tego wynika, z konkretnych skojarzeń, przekazywania danych cech w danych liniach ( cos co na oko widzimy w Crying Wolfach, Krivoklatskych czy Reolupach mogłoby byc opisane i zrozumiałe dla osób dopiero zapoznajacych się z rasą). W publikowanych w klubie planach hodowlanych na nadchodzące okresy takie opisy "czego się spodziewamy po tym skojarzeniu" mogłyby byc podtawa do porównania z opisem" co nam wyszło z tego skojarzenia". - szkolenia (seminaria, warsztaty) dla hodowców i nie hodowców. Oczywiście dla pogłębiania wiedzy o rasie, nie tylko o wzorcu ( choć wyjaśnianie co to indeks też nie jest bez znaczenia) ale też o cechach charakteru, predyspozycjach czy ich braku. Szkolenia mogłyby dotyczyć rownież osób z zewnątrz, majacych zawodowy kontakt z wilczakami- sędziowie kynologiczni. Klub może wysyłać do oddziałów zk biuletyny dla sędziów. - komórka kontrolna, która miałaby znacznie szerszą "kartę pytań" niż ta, w której wykonuje się przegląd miotu. Mam na myśli kompletowanie choćby takich elementów jak smiertelność szczeniąt, stan ich zdrowia- występowanie widocznych wad, które z czasem można wyeliminować czy ukryć ( przykład- wyjatkowa łamliwość kości u części szczeniat z miotu - weryfikacja, konsultacja weterynaryjna czy takie schorzenie ma wpływ na "jakość" hodowlaną takich psów, linii itp) . Po zebraniu takich informacji taka komórka musiałaby je "przetworzyć", rozgraniczyc na genetyczne, nabyte itp. Dotyczy to zresztą rózniez psów dorosłych czy dorastających - np.wady zgryzu ( zanikajace z wiekiem), ilośc przypadków enostozy itp - obozy, szkolenia, egzaminy - tak, znów z podkresleniem aby prowadzily je osoby "od rasy" a przynajmniej osoby, ktore potrafia te rase poprowadzic i ocenic :) - komórka odpowiedzialna za archiwizację wyników badań weterynaryjnych czw.. wiele razy spotykaliśmy się z niertafną diagnozą bo wilczaki "maja inaczej " ;) Aby to potwierdzic lub obalic trzeba miec podstawy.... czyli zebrane i skatalogowane wyniki pewnych badan :) Czy ktoś z nas wie gdzie i jak często występuje w poszczególnych liniach nowotwór? Czy jest problemem? no i pewnie jeszcze cos mi przyjdzie do glowy w tynm bajkopisarstwie ;) Nie wspomniałam o bonitacji, bo ja porozbijałam na elementy, z wyjątkiem mierzenia.. więc tu je wpisuję, żeby nie było ;) Niezaleznie od utopijności powyzszych punktów- tak dla mnie wyglada klub rasy.Bo powinien byc nie dla spotkań towarzyskich a dla rzetelnej roboty dla rasy, tak aby z tej roboty cos pozostało i wniosło do rozwoju rasy. Dla czegos takiego warto poświecic czas ;) Oczywiście założeniem jest aby nawet konkurujace hodowle potrafiły wznieśc sie ponad własne interesy i daly cos dla tej wspolnej idei. Choc rzetelna, uczciwa hodowla nie ma raczej "tajemnic" :) |
Było by super jak by się udało. Nie wiem czy Oskar by sie zgodził ale mysle, ze byłby odpowiednia osobą. z Polski moze Pani Justyna Jezienicka Kulik, albo z Litwy jakiś myślę, ze Dajva nam tu pomozesedzia czy np Picheta też jest dobrym sędzią.
|
Gaga ja podzielam Twoje zdanie w 100%, a właściwie nawet więcej.
|
Quote:
Do klubu sie nie zapisuje, bo i nie wymaga on zadnych skladek, oraz nic nie narzuca... Za przynaleznosc dostajemy mozliwosc posiadania wystawy klubowej - ktos robi ja za nas.... Oczywiscie naturalne jest, ze z rozwojem popularnosci rasy chcemy miec tez wlasny klub (lub jak kto woli wlasne piekielko :rock_3). To nam wiele by ulatwilo i wiele umozliwilo... Z drugiej strony warto trzymac z Klubem Ras Pasterskich Niepolskich nie tylko dlatego, ze osoby tam zasiadajace nam sprzyjaja, ale chocy dlatego, ze i w przyszlosci warto z nim wspolpracowac... Czyz jest lepsze miejsce (i lepszy teren) na organizacje POLSKIEJ wystawy CzW niz samo centrum Polski - na sprawdzonym terenie... Warto wykorzystac to co juz mamy (czyli dobrze dzialajaca strukture), a co wykorzystuja tez inni (stad tak duza roznych klubowek na ten sam weekend w Lodzi). |
Quote:
Warto jeszcze sie popytac, ale z tego co wiem potrzebowalibysmy tekst regulaminu oficjalnie zatwierdzonego przez FCI. Musi zostac przetlumaczony na polski (przez tlumacza przysieglego) i zatwierdzony przez komisje szkoleniowa... (to tak na oko - o szczegoly trzeba zapytac). W chwili obecnej mozna zrobic bieg - zaprosic sedziego ze Slowacji. Bedzie to bieg prawdziwy. ALE nie mozemy dawac na nim CACTow (czyli wnioskow na championa pracy). Nikt tez nie wyda nam certyfikatu uzytkowosci. Cos takiego jest JEDYNIE mozliwe, jesli SVP nostryfikuje nasz zwiazek, a zawody odbeda sie wedlug naszego regulaminu.... |
Margo ale tu bron boze nie chodzi o walke z jakimkolwiek klubem, czy to bedzie pasterskich niepolskich czy pinczerow :lol: wrecz przeciwnie, kazda pomoc i wpsarcie sie przyda.
Chodzilo tylko o wyjasnienie i sprostowanie pewnych zaleznosci miedzy klubami i ZKwP, i obalenie teori spiskowej ze niejako jestesmy ubezwlasnowolnieni w danym klubie i koniec kropka. Ja mam tylko w sumie jedno pytanie, moze ty wiesz, czy jesli uda sie zalozyc wlasny klub, dalej bedziemy brani pod uwage jako rasa przy wystawach klubowych ras pasterskich niepolskich ?? czy wypadniemy i bedziemy figurowac klubowo jako CzW. To jedyne co mnie w tej chwili nurtuje |
Quote:
Nie chodzi o to, ze mozemy, ale o to, ze MUSIMY. :rock_3 Oczywiscie pewnie najlepiej byloby sie zgadac, aby nadal organizowac ja w ramach wystaw klubowych w Lodzi. Ale to juz pytanie do Daniela jak to wyglada z innymi klubami, ktore "podpinaja" sie pod wystawe Psow Pasterskich Niepolskich... Quote:
O to wlasnie chodzi... Klub moze o wiele wiecej niz jedna osoba... Zwykle najwiekszym problemem jest dla nowych grup aby zaczely dzialac - u nas jest inaczej: jak widac wiele osob juz nawet nie widzi sensu powstawania klubu, bo przeciez i tak funkcjonujemy lepiej niz nie jeden oficjalny klub :lol:. Ale plusy sa - wymienione sa wyzej i w innych postach, wiec WARTO sie troche pomeczyc... |
Quote:
Klub Pasterskich Niepolskich dziala na troche innej zasadzie... Bez zmuszania. To nie jest tak, ze automatycznie kazdego zmusza sie do uczestnictwa, ale raczej klub przejmuje opieke nad kazdym nowych dziwnym owczarkiem, ktory pojawia sie w Polsce. Organizuje mu klubowke, oferuje pomoc i rade... Na bazie tego klubu wyroslo juz wiele oddzielnych klubow ras... I my mozemy byc kolejna... |
Co do kalendarzy z rasą dziś będe miał odpowiedz jaka będzie cena przy zrobieniu 500 szt formatu a3 na rolce tak jak w zeszłym roku. Mam nadzieję, że to będzie wystarczająca ilosć. negocjuje teraz warunki i właśnie cene bo nie ukrywam, ze chce aby nie była ona zbytnim obciązeniem dla nas. Kalendarz będzie w języku polskim i angielskim. Mozna też np dodać język niemiecki czy czeski lub słowacki. To już nie ma większego znaczenia. Wtedy można zrobić większy nakład i też obniżyć koszt.Myslę bo może uda się znaleźć jakiegoś sponsora i zamieścić jego logo na kalendarzu co też zmniejszyło by koszty ich zrobienia. Jak ustale szczegóły to będe miał wtedy prośbę o przysyłanie zdjeć na nosnikach osób chętnych. Jesli to też nie sprawiło by kłopotu to proszę o info kto byłby chętny na zakup kalendarza i ile sztuk. Pozdrawiam
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Idac dalej: klub w Polsce nie ma takiej sily przebicia jak w SK i CZ. To, ze wszyscy w klubie, w 100%, zgodza sie na zmiane pewnych warunkow hodowlanych, np. zdecydujemy o obowiazku przeswietlen na HD, to nie znaczy ze tak sie stanie. Na Slowacji klub ustala zasady i to staje sie faktem, w Polsce klub jedynie moze wystosowac prosbe do Glownej Komisji Hodowlanej przy Zarzadzie Glownym o dopisanie dodatkowych wymogow hodowlanych dla rasy Czechoslowacki Wilczak. To samo dotyczy biegow. Jesli bedziemy chcieli stworzyc nowe egzaminy, to klub najpierw ustala w swoich szeregach, a potem to co stworzy moze przeslac jako "prosba" do Glownej Komisji Szkoleniowej przy Zarzadzie Glownym.... Roznica polega jedynie na tym, ze o ile glosu pojedynczych osob ZG raczej wysluchiwac nie bedzie, to gdy jednym chorem mowi tak caly klub, to szanse zawsze sa wieksze. Tym samym chcialem jeszcze napisac, ze mimo wszystko wypelnilem deklaracje czlonkowska, ale jeszcze dluga i trudna droga przed nami. Wiadomo, ze zawsze gdzie jest wiecej niz jeden Polak tam beda zgrzyty ;) , ale moze uda sie znalezc zloty srodek ... |
Quote:
|
Dziękuje wszystkim co wypełnili deklaracje i są za załozeniem klubu.
|
klub
Quote:
Grzegorz |
No i tu jest właśnie problem, że bez komentarza. Jak nie potrafisz poprawić tego co ci ktoś mądrzejszy zaleca, to nie za bardzo widzę legalne i sprawne powstanie tego klubu.
Pomijając już sam fakt ilościowy - wilczaków w Polsce jest 140parę, patrząc na to że jest trochę przypadków że jedna osoba ma więcej niż jednego psa to dla mnie mało prawdopodobne jest znalezienie 100 osób. I nie pisz o 'sympatykach' rasy, bo ja na przykład nie chciałbym żeby ktoś, kogo wiedza polega na 'o jaki ładny piesek, jaki podobny do wilka' miał jakikolwiek głos od którego zależy rasa. Pomimo że drażnisz mnie i twoje podejście wypełnię deklarację członkowską - nic o nas bez nas. |
Aha, i nie używaj więcej argumentu 'jak ci nie odpowiada to zrób sam a nie krytykuj'. Jak ci w knajpie nie odpowiada jedzenie to się skarżysz a nie idziesz do kuchni samemu gotować.
Tutaj mają być pobierane składki, więc logiczne jest że ktoś chce płacić na coś wartościowego a nie coś byle jak sklecone wg czyjegoś uważania a nie obowiązujących norm prawnych. To nie ma być klub osiedlowy w piwnicy! |
Quote:
Bez względu na treść, mam nadzieję, że Daniel wyraził zgodę na publikację? |
klub
Quote:
Zarówno Daniel jak i Daiva zostali poinformowani o jego publikacji. Quote:
Nikogo też nie zmuszam do wypełniania wstępnej deklaracji. Jak ktoś nie chce to nie musi. Każdy z nas ma swoja wolę i powinien być za nią odpowiedzialny. W tym przypadku stwierdzenie " nic o nas bez nas " raczej nie przekłada się na konstruktywne działanie, tylko na samo gadanie i lepiej niech dalej na rozmowach się kończy. Pozdrawiam |
Quote:
|
Klub z założenia ma być "wilczakowy" i o ile osoby które maja inne psy, ale żywo interesują się tą rasą myśle że w klubie swoje miejsce by znalazły. Takie osoby można spotkać na zlotach, spotkaniach.. Co zrobisz (zrobimy) jeśli teraz wpłynie Ci 80 deklaracji osób które nie maja pojecia psach nie wspomnę o wilczakach. W klubie z tego co się orientuje niektóre sprawy rozwiązuje się przez głosowanie. Czym ten klub będzie, jeśli o jego statusie decydować będą takie osoby?
|
magda, btd - dokladnie o to chodzi
|
Słuchajcie, ja nie rozumiem. Podobno na spotkaniu zberaliscie sie i omawialiscie sprawy zalozenia klubu a tymczasem wyglada to tak, jakby nikt nigdy niczego i z nikim nie ustalal...
odniosłam wrażeni, że w wyniku ustaleń (sic!) Grzegorze robi stronę a reszta obgadana a tu.. plaża.. Nie wiadomo nawet do końca na diabła komu ten klub. Moze jednak JESZCZE nie ten czas? :roll: |
Mnie niestety nie było przy ustaleniach ale nie w tym rzecz, uważam że klub jest potrzebny, ale (jak to mówi stare przysłowie) "spieszyć to się należy przy łapaniu pcheł."
|
Czy wy tak w ogóle to wiecie, o czym debatujecie?
Jak by założenie klubu było takie proste to można zebrać 100 meneli z pod sklepu z piwem i ma się klub np. żubra, bo oni akurat takie lubią? Aby założyć klub potrzeba minimum100 deklaracji osób, które należą do ZKwP i mają psa, opłacają składki itd. Ta rasa ma dużo sympatyków, którzy nie mają Wilczaka, ale mają psy innych ras i spełniają warunki określone, aby taką deklaracje wypełnić. Nikt na siłę tu nikogo nie ściąga, aby założyć klub. Zresztą na zebraniu deklaracji się nie kończy i klubu się od razu nie zakłada biorąc do niego każdego z ulicy. Właśnie, dlatego wybiera się odpowiednie osoby do jego reprezentowania i to one potem decydują, kto może np. zostać członkiem klubu. Faktem jest jedno, ze większość z was nie dorosła do tego, aby taki klub zakładać, a nawet do tego, aby mieć Wilczaka. Mam to gdzieś, kto i za co się na mnie obrazi. Mam prawo wypowiedzieć swoje zdanie. Większość z was potrafi tylko gadać, gadać i dalej gadać. Ze wszystkiego jesteście niezadowoleni i nie wiem czy to wynika z tego, że tylko gadacie i nic nie robicie, czy z tego, że gdzieś musicie wyładować swoje frustracje za swoje niepowodzenia. Na spotkaniu nie były omawiane żadne sprawy klubu, jego działalności i innych spraw z nim związanych, ( co miało już miejsce tu na forum), – ponieważ takiego klubu nie ma. Była w ostatni dzień rozmowa, co zrobić, w jaki sposób się zorientować czy coś takiego można zacząć powoływać małymi kroczkami do życia. Ja teraz jak was słucham to żałuje, że oferowałem się brać w tym udział. Nawet zaczynam żałować, że zacząłem zabierać się za cokolwiek i robić nawet głupi kalendarz z rasą. Zresztą jak chcecie to możecie się dalej kłócić patrzeć na siebie wilkiem ( macie brać, z kogo przykład) na wystawach i organizować fałszywe spotkania. Co do tego gdzie trafiają szczeniaki Wilczaka, ja akurat nie mam wpływu jak i zresztą większość z was? Wiec czy tzw. „ przypadkowy głupek „ go dostanie to jest jego wybór. Niestety ani nasz ani tego biednego Wilczaka. Na szczęście dla tych „ przypadkowych głupków „ takich jak ja jest tyle hodowli w europie, ze nie ma problemu z kupnem szczeniaka. Choć gorszy jest właściciel nieodpowiedzialny od tego „ głupiego „. Na tym skończę, bo więcej nie mam ochoty czytać waszego czasami żałosnego gadania, gadania, gadania. |
Widze że prowadzi się z Tobą bardzo "merytoryczną" dyskusję.
|
:shock:Jakież było moje zdziwienie jak zobaczyłem swojego priva na forum publicznym nie wyrażałem zgody na jego publikacje bo nikt mnie o taką zgode nie pytał :klatsch oby tak dalej
|
Quote:
|
Quote:
I jest jeszcze jedno. Klub musi mieć cały czas 100 członków. Jest jednego mniej - jest rozwiązywany. Wg strony ze statystykami w Polsce są 144 wilczaki. Pamiętając o tym że jest trochę osób którzy mają więcej niż jednego psa już robi się ciasno. I jeszcze: zobaczcie ilu właścicieli faktycznie chociaż się pojawia na wystawach? W dziesiątkach można liczyć? I znowu wychodzi mało. Jeśli już klub ma być, to musi być więcej właścicieli wilczaków, a jak pisałem wcześniej (co oczywiście zostało kompletnie nie zrozumiane przez Grzegorza) z tym nie należy się spieszyć. |
Quote:
Quote:
Quote:
Przy okazji - może się mylę ale konstruktywna krytyka to też pomoc. Quote:
Grzegorz na spotkaniu w Późnej podjął się utworzenia strony dla osób zainteresowanych powołaniem klubu z deklaracją do wypełnienia. Fajnie, że ma dobre chęci ale jak widać to nie wystarczy. Strona wymaga poprawek. Dostał w tej sprawie PW, dostał uwagi na forum ale zamiast wyciągnąć z nich wnioski obraził się, że ktoś śmie go krytykować. Quote:
|
Quote:
chyba własnie tu lezy pies "begraben"...a z nim całe przedsiewzięcie ;) Bo nie chodzi o to co klub może NAM DAĆ ale co my mozemy zrobić w ramach klubu. Klub to nie ma być (chyba) instytucja prowadząca nas za raczkę. To nie jest kwestia winy, że slizgamy sie po powierzchni... ja jedynie widze, że brak listy spraw, którymi chcielibyśmy sie rzeczywiście zająć wynika z braku świadomości, że takowe istnieją. Stąd przypuszczenie, że nie ma gotowego podłoza do powstania klubu. Nie ma obowiazku aby kazdy czlowiek, ktory ma psa danej rasy musial zglebiac "problemy" tej rasy. Absolutnie nie. Moge sobie miec wilczaka i bimbac na to czy rasa idzie w takim kierunku czy w innym, czy ktoś cos robi dla rasy czy nie. Wolno mi i zadna to ujma... moga mnie interesowac tylko spotaknia przy piwku - i tez dobrze :) Zle gdyby ktos mi kazal sie angazowac wbrew mojej woli... I na razie taka mamy sytuacje. Nie potrzeba w klubie 100 pasjonatow. Wystarczy 20 osob, ktore faktycznie chca zajac sie ta ciezka harowa w prywatnym czasie i za free, po prostu dla idei. Setka wymagana jest niejako ustawowo.. Tylko czy znajdziemy 20 osob gotowych do tak duzej aktywnosci na rzecz sprawy? Sprawy, ktora nie posiada jeszcze swojego ksztaltu? Watpie... Dlatego mowie, ze teraz to zupelnie nie ten czas. Innymi slowy: kiedy sprawy do zalatwienia, problemy itp beda obecne w powszechnej swiadomosci - wtdy zaistnieje potrzeba stworzenia organizacji, ktora bedzie mogla je rozwiazywac. I taka chyba powinna byc kolejnosc, zeby to mialo szanse pwoodzenia. |
Quote:
Teraz ja się zabawie waszą bronią i zacznę wyrywac zdania z kontekstu i podam waszym zdaniem przykłady pomocy. Quote:
Quote:
Daniel sam zaoferował swoja pomoć, dostał moją wizytówkę z prośbą o kontakt i co taka była jego odpoweiedź. Lecimy dalej. Quote:
Quote:
Wypełniając deklaracje nawet wstępną, członek musi zgodzić sie na pewne regóły i takie tam zostały zawarte. Nigdzie nie było napisane " zapiszcie się do naszego klubu, który założylismy " Quote:
Quote:
Jedziemy dalej. Quote:
To jest pomoc i tu są konkrety. Konkretnie jak ma wyglądać klub. Quote:
Ja dalej nie widzę tu ani pomocy ani konkretów. Jaka była dalsza pomoć. Quote:
Quote:
Właściwie w ten sposób powinny zostać zlikwidowane wszystkie strony internetowe w Polsce poświęcone wilczakom. Na każdej jest napisane czechosłowacki wilczak. Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Nikt nikomu za nic nie kazał płacić, nikogo też nikt nie zmuszał do tego aby pomagał. Quote:
Moją intencją było tu dotarcie do tych wszystkich osób, które na forum nie siedzą, a mozliwe, ze były by zainteresowane powstaniem takiego klubu. Dalsza krytyka i nie zadowolenie własciwie jak ze wszystkiego. Quote:
Quote:
Może faktycznie takich rozmów nie było albo było ale czegoś innego za dużo. Quote:
Quote:
Na tym zakończe i dziękuje bardzo za pomoc tym co naprawdę chcieli coś zrobić i w miarę swoich mozliwiości pomóc. Dziękuje też tym co bardzo ładnie potrafią pisać, tym co lubią innych obrażać i wypominać. Tym co wydaje im się, ze sa ważni krytykująć innych, a w rezultacie dla mnie nie znaczą nic. Na tym forum jest dużo wartosciowych ludzi myślących o tym jak lepiej mogło by żyć się ich psom. Reszta mnie nie interesuje. Jak ktoś ma ochotę to moze się na mnie obraźić to mnie też nie interesuje. Jeśli kogoś uraziłem to nawet się z tego powodu cieszę bo raczej z tą osobą nie chcę mieć więcej do czynienia. Zastanowcie się naprawdę nad sobą i nad tym co chcecie osiągnąć bo jeśli tak dalej będzie, a sądze, ze nic w tej kwestii się nie zmieni to będzie jak będzie. Wtedy te 20 osób będzie coś robiło i będzie je szlak trafiał, że pozostałe 100 na tym tylko korzysta. Więc i one po czasie przestaną coś robić. Nawet zastanawiam się kiedy nie wytrzyma biedna Małgosia i Przemek i kiedy do nich tez przestaniecie miec pretensje o detale, a zaoferujecie swoja konstruktywną pomoc. Oni też są takimi samymi ludzmi jak my i ich doba nie jest równa naszemu tygodniowi pracy. Naprawde zacznijmy sie szanować wzajemnie i jeśli mamy coś robić to róbmy to wspólnie, nie oskarzajac się wzajemnie poza plecami. Pozdrawiam |
Grzesiek, tak teraz całkiem serio. Twoje wypowiedzi na tym forum są przepełnione pretensjami, obrażasz innych, w tym mnie bo między innymi to ja wczoraj się tutaj wypowiadałam. Zarzucasz że tylko Ty coś robisz, ok., ale powiedz mi proszę co ja mogę zrobić na tym etapie? Informatykiem nie jestem więc nie pomogę w tworzeniu strony, jedyne co teraz wydaje mi się logiczne (co mogę zrobić ) to dzielić się swoimi przemyśleniami, i tyle. Co do reklamy, pewnie są jej zwolennicy i przeciwnicy, ale uważam że skoro taką reklamę opłaciłeś, mogłeś wcześnie tutaj na tym forum powiedzieć że masz taki zamiar, na jakim portalu, i jak ona będzie brzmieć. Bo to nie była reklama prywatnej firmy tylko powstającego klubu, o którym tutaj dyskutujemy. I nie miej pretensji do ludzi którzy się wypowiadają, bo to że uczestniczą w dyskusji świadczy o tym że im na klubie zależy, bo zauważ ilu jest takich którzy obserwują, nic nie wnosząc.
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Magdaleno to nie tyczy się Ciebie jak i wielu innych osób. Tak samo nie tyczy się Gagi, którą cytowałem. Ciebie tu nie cytowałem i rozumiem twoje oburzenie jak i innych osób. Mnie bardziej chodzo o to jak wyglądała ta pomoc o którą się niby obraziłem. ja nie naleze do osób , które się obrażają ale mam swoje zdanie i zawsze je wypowiem głośnio. Pretensje mam do tych co nic nie robią tylko krytykują, ale to im wychodzi pewnie w życiu najlepiej.Informacja o reklamie jest tu zmieszczona w poście do Przemka, ukazała się w internecie dopiero po 4 dniach jak to napisałem. Nikt wcześniej się na ten temat nie wypowioedział. Bardzo bym chciał aby rozmowa na tym forum sprowadziła się do konstruktywnego myślenia jakie przerodzi się na konkretne działanie. Mnie gadanie o niczym nie interesuje tak samo jak różnego rodzaju animozje pomiędzy właścicielami czy hodowcami. Ja chcę coś zrobić dla dobra rasy jak większosć z nas . Jednak po zachowaniu pewnych osób na tym forum mam zupełnie odwrotne wrażenie i mnie tekst co klub moze mi dac mnie nie interesuje. Pytanie jakie sobie zadaje w tej chwili to co ja mogę zaoferować klubowi i to zupełnie bezinteresownie.
|
Quote:
|
Quote:
jak wiesz to lubię z Tobą dyskutowac i wymieniać poglądy. Powiem tylko tyle, ze jeśli masz wypełniac deklaracje przez pryzmat mojej osoby to chyba coś Ci sie pomyliło. Co do granic to nie ja je przekroczyłem i nie mam zamiaru siedzieć cicho jak inne osoby które sa tu obrażane i krytykowane przez tych co nie robią nic. Najpierw coś rób potem krytykuj. Najpierw popatrz na siebie potem na innych. Zadaj sobie pytanie co Ty zrobiłeś i jakim prawem mozesz krytykować innych. |
Quote:
Ja jestem złośliwy jak mnie ktoś obraża i to czy ktoś obrazi się na mnie wyjaśniłem w poście powyżej. Będe bardziej złosliwy i odgryze się za inną kwestię. Nie można być zazdrosnym o coś czego się samemu nie ma. Jeśli tak ma dalej wyglądać forum to barzdo dobrze bo prawie robi się tu K.....o wrednie. |
evikzegar, mam wrażenie, że nie zrozumiałeś moich intencji - mi osobiście chodzi tylko o to, żeby uciąć te głupie i dziecinne dogadywanki, żeby dyskusja weszła na odpowiedni tor i poziom. Ludziom nie chce się rozmawiać, gdy są obrażani - szczególnie w taki sposób. Moim zdaniem na Klub Rasy jest w Polsce o wiele za wcześnie dlatego nie wypowiadałam się wcześniej. Jak dotąd otoczka potwierdza, że się nie mylę.
|
Więc jesli chcemy to skończyć to nie róbmy głupich komentarzy do wycinków z postów. zacznijmy robić wszystko aby to co piszemy przełożyło się na konkretne efekty.
|
Złośliwie? Ok, może być.
Tak często zarzucasz innym wyładowywanie frustracji że zaczynam się zastanawiać co ciebie gryzie i czemu ty wyładowujesz swoje frustracje na innych? Co z tego że wchodzisz na skrzynkę i krzyczysz naokoło 'ja zakładam klub', jakoś to będzie? W ZK było już wielu takich i nawet jak im się coś udało, to po roku upadało. I napisz w końcu konkretnie - po co ci ten klub. W punktach, dla łatwiejszego zrozumienia twojego zwykle małoskładnego potoku słów. Może faktycznie będzie coś więcej niż 'ja chcę zabłysnąć'. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
2. Nie mam zamiaru tworzyć hodowli. 3. Nie potrzebuje błyszczeć bo to jest mi do życia zupełnie niepotrzebne. |
evikzegra była rozmowa na spotkaniu na temat powstaniu klubu.Kto ją rozpoczoł niemam pojecia bo dołaczyłem w jej trakcie.
Więc mam pytanie dlaczego przy tak dużej ilości osób na spotkaniu nie zostali oni zaproszeni do wspólnego stołu aby porozmawiać o klubie.(a to juz daje sporo do myslenia) Dostałem od ciebie wizytówke tak to prawda i myślisz ze przez 4-dni uda się cos dowiedzieć jak w oddziale Łódź trwaja przygotowania do wystaw i nikt niema czsu żeby się zajmować problemami założenia klubu. Kolejne pytanie ilu osoba wysłałeś projekt strony , a ilu osób zapytałeś jak ma strona wygladać i kogo poprosiłeś o pomoc w jej realizacji. Podjołeś sm inicjatywe i postawiłeś wszystkich przed faktem dokonanym, a teraz masz pretensje. |
All times are GMT +2. The time now is 01:52. |