![]() |
Tak proč se to vlastně testuje? Že tys neměla co dělat? :lol:
Pít budu, jinak bych uschnul ;-), ale to už je hodně OT. |
Envoyé par mon ptitloup http://www.wolfdog.org/forum/images/...s/viewpost.gif
petite question : les deux parents d' un chien sont sains : est -il nécessaire de faire le test puisque logiquement il sortira sain ? Lorsque j'ai mi ce tableau je t’aurais dit non pas utile de le faire mais depuis j'ai rencontré une chienne N/DM alors que ses 2 parents sont N/N. Donc a ta place je ferais le test tout de même. na francuzskom fore je tiez debata o tom je mozne, ze dvaja rodicia N/N maju stena N/DM, vraj sa to stalo a bolo to testovane 2 krat |
je mozne, ze dvaja rodicia N/N maju stena N/DM
Ne. |
takze je tiez velka pravdepodobnost, ze niektory z rodicov nie je pravy
dakujem |
Quote:
|
Takže aspoň konkrétní čísla, když už ne konkrétní výsledky.
Testováno 432 psů N/N 236 N/DM 166 DM/DM 30 |
Quote:
Karel |
Quote:
|
Quote:
Ahoj, Karel |
Quote:
Musíme zpracovat nějaké kvalitní statistické zhodnocení. Zatím spíš přemýšlím jak to celé pojmout, na co se zaměřit a co hodnotit, aby z toho měla také chovatelská veřejnost nějaký užitek. Nyní máme nabrané spíše psy mladší, často i kompletní vrhy ale právě ti starší a staří jsou pro nás hodně zajímaví. Takže kdo je ochoten poskytnout vzorek od svého staršího psa (klidně i velice starého) se kterým už se na žádnou akci nechystá, pošlu mu kartáček k odběru. Stačí když se ozve na můj email: [email protected] Samozřejmě, že psi kteří působili jako chovní, jsou nejzajímavější. |
Quote:
|
Not sure I understood well, in case, to help sorting you can use "Breeding groups" in this page CSV stat ; default groups used are ones used by CZ breeding committee, but this is customizable.
An exemple: Furcas More info here: post and here thread BTW: Daniela, in one of your paper regarding CSV I saw you were using wright coef as used in WD, in the stat tool I added one version with the full formula you may be interested in as more accurate, this can gives huge differences, for exemple a dog with COI of 35% can be indeed 45%, exemple: Classic: Thalia COI 5G Full formula: Thalia COI 5G |
Elf thanks for your idea. If you have others, write.
|
Carr Malý Bysterec N/N
|
Quote:
|
Quote:
|
V květnu 2011 byl ukončen život Forresta Crying wolf.
Video jeho posledních dnů je jen pro silné povahy. Mám zprávu o dalších dvou psech testovaných jako DM/DM majících v současné době první klinické příznaky nemoci. Bohužel jsem se setkala s názory, že testování degenerativní myelopatie je Hon na chovatele ... ale já doufám, že jde o Hon na tuto nemoc. |
Quote:
Problém vidím v tom, že lidi na DM ještě nejsou zvyklí a považují ji za nějakého nového "strašáka". Ale jsem přesvědčený o tom, že po nějaké době toto lidi akceptují a zvyknou si na to - stejně tak jako byl kdysi veliký humbuk kolem DKK (ještě i v r. 2006, kdy se po mnoha letech povinného vyšetření DKK rozhodlo na konferenci, že se výsledky DKK budou zveřejňovat, bylo kolem toho celkem "haló") a dnes už to nikoho nerozhodí, dokonce si někteří chovatelé pro svoji nulovou fenu sami navrhnou psa s DKK C... Karel |
Quote:
|
Testování a boj proti této nemoci je určitě přínosem... jen doufám, že se to ustálí tak, že lidi nebudou mít problém krýt jedince N/DM a v případě nutnosti i DM/DM. Věřím, že stejně jako u DKK se budou poměry zlepšovat a ještě jednou díky za to co děláš.
|
žel se tak stalo Danielo, a ty to víš ....
první věc kterou zájemce zajímá a jde především o zahraniční zájemce, je to jestli jsou oba rodiče DM N/N ... ale pevně doufám, že tento hon na N/N nebude dlouho ...a lidi pochopí to o co se Daniela snaží - mít co největší počet testovaných psů a vhodně je spolu spojovat , tak aby už žádný štěně DM neonemocnělo ! A vůbec není potřeba na základě výsledku, nějaké pejsky vyřazovat z chovu !!!!! Máme neskutečné štěstí, že Daniela má tuto možnost a je za krátký čas tolik otestovaných zvířat !! Děkuji Ti |
Quote:
|
Už mnohokrát bylo řečeno, že je nutné při dodržení určitých podmínek nadále používat v chovu všechny psy. Já osobně bych byla ráda, kdyby měli alespoň čeští chovatelé tolik rozumu a nechlubili se v inzerátech tím, že jejich štěňata jsou po negativních rodičích... Jestli s tímto terendem začneme i my, můžeme být celá "akce" spíše kontaproduktivní. My jsem země původu a na nás je udržet co možná nejširší chovatelskou základnu (v zahraničí ať si dělají co chtějí) a nedecimovat jí selekcí na jeden jediný gen!
|
Danielo, škoda slov, už tu máme první inzeráty, kde se majitel honosí oběma rodiči N/N (Pro hloupé jsou tam přidané i vykřičníky). Škoda, že to lidem nikdo nevysvětlil, že nejde o závody o čistá štěňata, ale o to zachovat tak širokou genetickou základnu jak jen to jde a kombinovat rodiče nositele + čisté.
|
Quote:
|
Je to trošku podobné. Na jednoho rodiče s DKK B a horším se musí použít jen rodič s DKK A.
|
Quote:
|
Quote:
Jenže zas se touhle (byť neoficiálně) selekcí zúží chovná základna a může to skončit rozšířením jiné, hůře kontrolovatelné nemoci. |
Quote:
Tak či onak, beru to spíše očima potenciálního dosud nezkušeného zájemce o štěně..Že je třeba využívat i psy přenašeče je bez debat. |
Quote:
DKK se selektuje na fenotyp, nikoliv na genotyp. Proto se zcela běžně i ze spojení psů hodnocených jako "negativní" narodí jedinci postižení. Na DKK se selektuje např. u NO 30 - 40 let?? (Ví někdo přesně?) A stále se postižená štěňata rodí. Pokud neselektujeme čistě na genotyp, je selekce málo účinná a postižení se chov nikdy nezbaví. Tak tomu ale není v současné době u degenerativní myelopathie. Dědičnost je jasná, selekce jednoduchá a účinná. Já jen žasnu, ale i se trochu "hořce" bavím. Pokud se někoho dotyčný problém netýká osobně, volá po zveřejňování...když začne, říká, ať se nezveřejňuje....:shock: Rozumný člověk - chovatel - si poradí vždy a velmi dobře ví, že PES není jen jeden gen a nebo 2 klouby v těle (DKK)! Výsledek 0/0 u DKK mi neříká nic o tom, že pes je 100% zdravý (jak jsem se dočtla na webu pí. Kaufmanové - hodnocení na DKK mi nic neříká o komplexním zdraví). Podle takového klíče, by jsme z ČSV mohli mít klidně za pár let plemeno nové, které by ČSV typem připomínalo jen velmi vzdáleně, s množstvím vad, neduhů a nedostatků, dost pravděpodobně stále s výskytem DKK, zato všechna na DM - N/N. Ano, všichni si přejeme mít zvířata zdravá, krásná, ovladatelná a typická, jednoduše standardní! Ne vždy nám však naše plány vyjdou a občas se ptáme proč...a kde...? Zdraví a vitalita je jistě na prvním místě a "věda" v chovatelství nám je pomocníkem - vodítkem, nikoliv metlou. Monika http://www.wolfdogs.cz/ |
Tvé rady a rádobyinteligentní názory mě vůbec nazajímají. Škoda, že už poněkolikáté nedržíš slovo a stále na tento web přispíváš. Buď tak hodná a přestaň na mé příspěvky reagovat. Nic ti to nich není a do mě taky ne. Člověk, který málem zlikvidoval český chov přimácháním kříženců za zády všech členů klubu nemá právo tady moralizovat.
|
Paní inženýrko, má cenu tu někoho napadat nebo se z něj snažit udělat blbce? Prosím vzpomeňte si na svoje výroky a zkuste držet slovo ;-)
http://www.wolfdog.org/forum/showpos...9&postcount=87 |
Tak ja si neidem nikoho zastávať, ale určite je príspevok viac k veci ako tie dva po ňom. Problémy medzi vami skutočne nemajú čo na fóre hľadať.
Kto čo napísal je vec irelevantná, venujme sa prosím problematike, tá zaujíma čitateľov viac ako doťahovanie. |
Quote:
|
No čekal jsem kdo se ozve... opravdu ti přijde příspěvek paní inženýrky tolik přínosnej? Ano, jistě jsou tam věci, který jsou pro někoho nový, ale už jenom ta myšlenka, že DKK je vlastně nepodstatná... protože když má někdo fenu na který naseká 7 vrhů s Bčkama (v tom lepším případě), tak logicky musí bejt to vynikající zdraví v něčem jiným;)
Mimo to jsem chtěl jen připomenout co nám tu sama paní inženýrka napsala. A když už se jí tak zastáváš (nedivím se, na tebe sem byl taky zlej), tak by bylo dobrý abys aspoň věděla koho se snažíš obhajovat. Pro mě je to člověk, který má zvládnutou teorii a bohatou praxi, ale použije (jestli zneužije je diskutabilní) je výhradně pro své potřeby a cíle. (Teda pokud nemluvim o milionkrát omýlaných Mutarách). Myslím, že bez takových se obejdem a vůbec nejde o osobní spory, ale mám pocit, že právě tohle dělám pro naše plemeno a když paní inženýrka držela slovo, tak to pro ně dělala taky. Znám plno chovatelů, kteří nemají zdaleka odchováno tolik, nemají tolik zkušeností ani teoretických znalostí, ale nechovají se stylem "po nás potopa". |
A vieš, že som čakala, že zrovna ty si rypneš? :twisted: Anyway, ako som napísala, nikoho si nezastávam, len pripomínam, že určite je pre čitateľov názor cennejší ako vaše osobné nezhody, do ktorých sa nemiešam. (a povedzme si úprimne, wolfdog upadá práve kvôli týmto neustálim osočovaniam,...) Sú to vaše veci. Som nestranná, čo to som si prečítala, ale povedzme si úprimne, internet toho znesie... To, že si bol na mňa "zlý"... prepáč, ale toto tvoje rýpanie na moju adresu ma skutočne trápi ako vlaňajší sneh...
Takže prosím, píšme tu k veci, hovoríme o DM. Len to som chcela, aby sa tu zbytočne nerobil spam. |
mimo téma.
|
Děkuju za názor ale nemám pocit, že bych dělal něco špatně Ani nepotřebuju aby se mnou všichni souhlasili, jen jsem na diskuzním foru vyjádřil svůj názor. Mimoto když si tady dovolí zarytě rejt Monika, která slibovala, že už sem psát nebude, tak je to OK? Nepotřebuju bejt středem pozornosti a bohužel... stejně tak jako Leily, tak i tvůj názor je pro mě "z druhýho břehu". Chápu, že máš potřebu svou chovatelku bránit, ale možná na to budeš koukat trošku jinak až ti taky ukáže druhou tvář. Nemám potřebu do ní nějak šít, ale vadí mi, že když se nudí, napadá mi tady lidi se kterými vycházím já i přesto, že slibovala, že už sem nepáchne. Je možný jí potom něco věřit?
|
No a teď se opět budeme hádat a výsledky testů se ztratí někde na začátek vlákna ...
|
A nešlo by ty výsledky sepsat rovnou někam přehledně?
|
Quote:
|
uj, tak ja som z druhého brehu... fíha 8)
anyway, výsledky sú spísané v pdf formáte, stačí kuk na anglické fórum mijke, či ako sa volá, to aktualizuje každý mesiac - sú tam výsledky písané na fórach, plus výsledky, s ktorými majitelia súhlasili, aby sa zverejnili... konečne som našla link: http://www.wolfdog-healthinfo.org/dm-4.html tu nájdete kúsok nižšie aktuálny zoznam, posledná aktualizácia za máj 2011. |
Quote:
|
mimo téma:roll:
|
Quote:
|
Nevím kde kdy a jak jsme se viděli... taky bych to nenazýval záští, ale prostě všechny lidi a všechny jejich praktiky nemusim... stejně jako ne každej snese mě, ale to už je na delší povídání a už sme dávno hodně offtopic, takže o tom proč to tak mám se můžem pobavit kdekoliv jinde.
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Já taky všechny lidi nemusím, zvláště pak vlezdoprdelky, neználky a všeználky, mluvky a plácaly, kteří s pořízením si svého prvního ČSV "nakoupili" i silná slova, aniž by vůbec věděli... Ale každý máme svou cestu, někdo holt jen kecá.... Jaksi úplně mimo téma: "Pro mne je fakt s podivem, že lezeš do naší hospody. Ty máš fakt dobrej žaludek! A bacha na to, abych ti neukázala svou druhou tvář!:0) Mít na Suchdole hospodu ty, nejdu tam ani na záchod." :lol: A paní Kaufmanová?? Ta by si měla taky konečně udělat pořádek v dojmech, pojmech a neříkat nesmysly, kterým sama nevěří. Možná bych i já mohla začít psát, kdo a kolik a za kolik a proč...a lež by to nebyla. Přispěla jsem, neb jsem již nemohla vydržet ty "srdceryvné výkřiky uvědomělých chovatelů," ale klidně můj příspěvek ignorujte a nebo ho brazilský admin může smazat, já to unesu. ;) Hezký večer Monika http://www.wolfdogs.cz/ |
Quote:
Vy máte hospodu? Sever je vaše hospoda? To jsem nevěděl, ale jakožto majitelka jste mě (nás) mohla vyhodit. Žaludek mám dobrej a musím uznat, že i pivo tam bylo fajn a nemělo na můj žaludek vliv ;-) Já na Suchdole hospodu nemám, tak doufám, že se kvůli mně nepo****te a já pokud nebudu vyhozen, rád si k vám zajdu zas. Vcelku mě nezajímalo kdo za kolik a proč, spíš mi šlo o důsledek pro plemeno, ale rád si přečtu kdo proč a za kolik:) Myslím, že všichni "uvědomělí chovatelé" kteří zde přispěli mají poměr VLASTNÍ ODCHOV x BUDOUCNOST PLEMENE postavený dle mých měřítek daleko lépe než vy a to je bohužel to o co jde mně a proč se neshodnem. Nechci vás trápit tím, že budete muset porušovat opět svoje slovo... budu rád místo spamování zde za konverzaci pomocí soukromé zprávy, mailu, telefonu, skypu, ICQ... nebo pokud uznáte za vhodné se s takovou chovatelskou nulou nebavit tak nikde. Tady bych to už ale nechal svému tématu. |
Romane, Romane....
Nevím o co ti jde a co tě k tomu žene, že pokaždé když někde Monika napíše příspěvek, tak se do ní hned navezeš. Dopustila se snad na tobě nějaké osobní křivdy, že na ní musíš stále útočit, myslím že ne. A není hezké někoho soudit podle toho, co ti o něm řekli jiní, aniž by jsi ho sám poznal.... Prosím smaž své příspěvky a nech toho osočování a navážení se! Využij svůj elán a zápal pro věc správným směrem, určitě to dokážeš:) A určitě tím potěšíš víc lidí než tím co teď děláš. A tenhle příspěvek můžeš klidně brát jako zastání se Moniky8) Jirka+Tara http://ceskoslovenskyvlcak.websnadno.cz |
Bylo by možné udělat jiné vlákno? Tohle je fakt hodně of.
|
Quote:
|
Cizinci kteří si toto vlákno překládají se sice nedozví nic o nových výsledcích testů, zato však poznají ryzí a nefalšované české povahy a také budou vědět kam je možné se jít na Suchdole vy ***t.
|
Ja len budem citovať svoj prvý príspevok
"Tak ja si neidem nikoho zastávať, ale určite je príspevok viac k veci ako tie dva po ňom. Problémy medzi vami skutočne nemajú čo na fóre hľadať. Kto čo napísal je vec irelevantná, venujme sa prosím problematike, tá zaujíma čitateľov viac ako doťahovanie." jasne žiadam o to, aby sa nespamovalo, bola som sfúknutá, za nejaké nadržiavanie a podobné žvásty. Takže poprosím hlavných aktérov, ak nemajú k téme čo, tak radšej nech nepíšu nič. Ja sa chcem ale opýtať k téme: niekde som čítala, že aj pes s DM/DM ešte na dané ochorenie nemusí ochorieť. Neviem ako u N/N, ale výsledok DM/DM ešte nie je "odsúdenie", že daný pes MUSÍ ochorieť, však? Znamená to len, že gén je prítomný a pes môže/nemusí ochorieť. Vie sa čo je spúšťačom, resp. čo toto ovplyvní? Či len "hrátky prírody"? |
Mutace v SOD1 genu - tzn. mutace publikovaná jako hlavní rizikový faktor pro vznik DM, přítomna být musí, pokud má onemocnění propukonout. Není ale jisté, že všichni psi diagnostikovaní jako DM/DM sutečně jednoho dne onemocní. Pravděpodobně se na vzniku klinických příznaků bude podílet ještě širší genetické pozadí o kterém v současné době nic nevíme. Test který se nyní provádí je pouze pro zmíněnou mutaci (záměna G za A) v SOD1 genu.
Dokonce jsou známé i případy kdy onemocněli psi N/DM. Nešlo ale o čsv. |
Cira Křivoklátský atos N/N
Mery Kysucká hviezda N/N |
Blahozelame do Belgicka! ;o)
|
Se souhlasem majitelky:
Dandy Šedý chlup N/DM |
Se souhlasem majitele:
Athos zo Suchovských hájov N/N Pinto od Úhoště N/N Jolka Radov dvor N/N |
Mino Radov dvor N/N
(se souhlasem majitele) |
Bacardi Lupus Ardor N/N
|
Cona Velký Jarok - N/N
Baghira Lupus Ardor - N/N Cézar Lupus Bohemia Genao - N/DM |
Bellisa z Věrné smečky N/N
|
Prinz Drakon Arimminum N/DM
Rony Kysucká hviezda N/DM Jess spod Ďumbiera N/DM |
Ahoj, budou se ještě v Jevišovicích na Speciální výstavě odebírat vzorky, nebo "akce" už skončila? Díky!
|
Ambra z Heršpic N/N
|
Quote:
|
Edie Srdcerváč N/N
|
Besta z Uher N/N
Mc. Morris z Molu Es N/N Elli Srdcerváč N/N |
Alain Delon Steelmaker N/N. Danielo opět díky!
|
Cesmína Vlčí naděje N/N
|
Curt z Vlčího dubu DM N/N
Arya Arqeva DM N/N Děkujeme Danielo |
15.10.2011 budu odebírat bukální stěry pro test DM na Svodu a bonitaci - Frýdlant nad Ostravicí. Odebrat mohou i psy ze zahraničí.
Na Svod a bonitaci v Roudnici nad Labem se tento rok nedostavím. Mám ale i na této akci přislíbené dobrovolníky, kteří odběry udělají za mne. Bude to pravděpodobně jedna s posledních možností odebrat vaše psy a zdarma otestovat. |
Bludička Kyra Srdcerváč N/N
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Protože peníze určené na tento projekt docházejí, rozhodla jsem se Vám v případě zájmu posílat karáčky pro odběr bukálních stěrů i poštou (pro chovné psy a feny, nebo pro ty, kteří se k bonitaci brzy chystají).
Bylo by škoda, kdybych poslední peníze využila na testování pouze zahraničních psů, jejichž majitelé nelení a posílájí vlastnoručně opatřené karáčky nebo krevní vzorky. V cizině je o tyto testy velký zájem (jsou zdarma) a já bych přece jen raději přednostně pracovala s populací českou ... Tady je email na který můžete psát: [email protected] |
Quote:
Chtěla jsem se zeptat, zda jsou chovatelé povinní sdělovat, že je jeich pes třeba N/DM??? Aby se pak nestalo, že si někdo od dané feny vezme štěně a pak zjistil tohle.Neříkám, že je to nějaká šílená vada, ale přece jen si myslím, že by měl každý raději ,,jistotu" zdravého štěněte... Přesto, že vím, že zdraví psa nikdo nemůže nikdy odhadnout a zaručit, byť by byly rodiče sebe vitálnější:) Děkuji:);) |
Mám pocit, že tvůj příspěvek je v přímém rozporu s cílem testování. Jak už Daniela psala (kdybys četla dřív než píšeš), tak DM je jedna nemoc z x, které ČVčka postihují. Proto není potřeba dělat z toho moc velké halo typu "matka DM N/N!!! otec DM N/N!!!" NA tuto genetickou nemoc se začalo testovat teprve nedávno, takže nikdo ani nemohl ovlivnit, jestli jsou jejich odchovy negativní, přenašeči nebo pozitivní. Taky nejde v první řadě o to mít jen negativní jedince, ale vhodně párovat negativní a přenašeče, aby se postižení jedinci nemohli vyskytnout (když pominu minimální pravděpodobnost mutace). Zrovna kombinace N/DM ještě není nic smrtelnýho. Jde jen o to, že je to jeden z mnoha znaků na které se hledí když se skládají chovné páry. Kdo chce, může zveřejnit výsledky, kdo nechce, nemusí a kdo chce, může se zeptat přímo chovatele...
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Takže spíš jen za sebe: Zvíře nosič nemá pro mě menší chovatelskou hodnotu než zvíře negativní. Já osobně bych si nevzala štěně po netestovaných rodičích, protože si myslím, že v dnešní době je v silách každého chovatele postarat o to aby chovné zvíře testy mělo a neprodukovalo štěňata, která mohou být někdy v budoucnu postižená. |
Testování DM není povinné, tedy majitelé zvířat toto sdělovat nemusí. Kdo si vidí dál než na špičku svého nosu, tak výsledek buď zveřejní, nebo sdělí chovatelské komisi, aby s ním mohla pracovat. Pokud budeme znát výsledky všech chovných zvířat, pak nám už v další generaci nehrozí to, že by "vznikali" jedinci DM/DM. Jedině tito mohou (ale nutně nemusí) během svého života onemocnět. Není pak důvod mít strach si vzít štěně, jehož jeden z rodičů bude nosič. Dokonce lze v případě nutnosti použít v kombinaci s jedincem N/N i jedince DM/DM - všichni potomci pak budou nosiči, ale ne DM/DM. Využití jedinců DM/DM by ale mělo být značně omezené, protože jejich "hromadnější" použití by znamenalo nárůst podílu nosičů v populaci, což by do budoucna mohlo začít působit problémy.
Při těchto znalostech mají nosiči stejnou možnost využití v chovu, jako jedinci N/N. Vhodnou kombinací rodičovských párů lze zajistit, že se nebudou rodit nemocní (z hlediska DM) psi. Při rozložení výskytu N/N - N/DM - DM/DM které zatím ze známých výsledků vychází jsem názoru, že chovatelskou prací lze z dlouhodobějšího hlediska postupně snižovat zastoupení jedinců N/DM v populaci - čistě statisticky vzato, při spojení N/N + N/DM se narodí polovina jedinců N/N a polovina N/DM. Při realizaci tohoto postupu na dostatečně velké populaci (k omezení vlivu statistické odchylky) by to samo o sobě stačilo k udržení stavu "půl napůl". Pokud k tomu budeme realizovat ještě i spojení N/N + N/N, měl by se podíl jedinců N/N v populaci postupně pomalu zvyšovat. Opravdu není důvod k žádné panice, nebo vyřazování nosičů z chovu. Problém je v tom, že výsledky úplně všech chovných zvířat neznáme. Hodně lidí možnosti bezplatného testování nevyužilo, a někteří z těch co ji využili výsledky nikomu nesdělili. Co s těmito zvířaty? U některých lze výsledek odvodit z ostatních známých výsledků, u dalších lze s velkou pravděpodobností výsledek z dalších známých výsledků předpokládat. U ostatních nezbývá nic jiného, než s nimi pracovat tak jako dříve, kdy se o nějaké DM ještě nevědělo - samozřejmě pokud je to možné, tak je spojovat s jedinci N/N. Tímto bych chtěl zároveň poprosit všechny, kteří svého psa nechali testovat a výsledek nesdělili - prosím sdělte výsledek chovatelské komisi. Chovatelská komise tyto informace nikomu dalšímu nepostupuje, nicméně pro její práci (viz. výše) jsou tyto informace důležité. Nechávat si je jen pro sebe je poněkud krátkozraké. Karel Skoupý |
U ostatních nezbývá nic jiného, než s nimi pracovat tak jako dříve, kdy se o nějaké DM ještě nevědělo - samozřejmě pokud je to možné, tak je spojovat s jedinci N/N.
K tomu si dovolím: S těmi, co nebyli testováni, nebo výsledek nebyl "uvolněn", by bylo vhodné pracovat jako s potenciálními nosiči a spojovat výhradně s jedinci N/N. |
Quote:
Řekla jsem už předtím, že N/DM mi nepřijde jako nějaká šílená vada, ale myslím, že si každý vezme raději štěně N/N....... Ale nadtím ať se každý zamyslí sám. Jinak Ti děkuji za vysvětlení:) -To co jsem psala ke konce bylo už spíše pro Undertaker:roll: |
Quote:
Já si jen myslím, že tahle fóra by měla být od toho , aby se člověk něco dozvěděl, a ne aby se bál zeptat....... Naopak, když lidi něco neví, měli by se ptát..... :rock_3:roll: |
Quote:
|
Quote:
Osobně doufám, že lidé začnou dobrovolně ve větší míře nechat testovat svoje psy u akreditovaných laboratoří - což ale už něco bude stát. Na místě je debata (kterou už jsme v CHK zahájili a návrh následně předložíme výboru) o tom, jakým způsobem tyto lidi motivovat (formou poskytnutí nějakých výhod či úlev). I tak ale asi nebude otestována taková část populace, aby bylo VŽDY možno dělat spojení testovaných zvířat. Ale možná že už jen tím, že se o tomto tématu začalo mluvit, bude tlak na chovatele ze strany zájemců o štěňata společně s klubovými výhodami dostatečnou motivací k dobrovolnému testování, i když už za peníze. Druhou možností je zavést testování povinně - to už bychom měli bonitaci, DKK, DLK a teď DM. Pak můžeme zavést testování na dwarfismus, PRA, atd. atd. - známých dědičných nemocí je "na skladě" dostatečná zásoba. Nakonec zjistíme, že uchovnění psa sebou nese náklady v řádu desítek tisíc a že nemáme na čem chovat, protože lidi to prostě nebudou ochotni zaplatit... Myslím si, že čas na povinné testování DM ještě nedozrál, rozšiřování seznamu povinností je často demotivující - lidi se "seknou" a i část těch, co by nechala test udělat dobrovolně, pak prostě svého psa raději neuchovní. I když v delším časovém horizontu k tomu zřejmě dospějeme, jsem osobně toho názoru, že v současné době je lepší cestou lidi k vyšetření v rámci možností klubu maximálním možným způsobem motivovat na základě dobrovolnosti. Podotýkám že toto je čistě můj názor, neprezentuji zde nějaké oficiální stanovisko chovatelské komise. Karel |
Quote:
K tomu jestli štěně N/N nebo N/DM... vždyť je jedno, N/DM neonemocní, svoji fenu N/N klidně nechám nakrýt N/DM, pokud se mi to spojení bude po jiných stránkách líbit. Nejde se dívat jen na DM, stejně jako se nejde dívat třeba jen na DKK... je potřeba se na psa dívat jako na celek v potřebných širších souvislostech. Jedinec N/DM může být pro chov klidně větším přínosem, než jiný méně vhodně "nakombinovaný" N/N... Pokud bych měl fenu N/DM, pak bych se snažil dotlačit majitele vyhlédnutého krycího psa k tomu, aby ho nechal otestovat, a samozřejmě bych v tom případě nakryl jen pokud by pes byl N/N. Ale to už jsem napsal v minulém příspěvku - dokud testování nebude povinné, je toto už z velké části právě na komunikaci mezi lidmi, přičemž klub by to těm, co testují, měl v rámci svých možností co nejvíce "zpříjemnit". Karel |
Quote:
|
A já se teď asi zeptám úplně hloupě a Daniela se bude za břicho popadat - je pro Klub možné získat technologii, kterou se DM zjišťuje? Resp. vyšlo by to finančně levněji, než posílat krev každého psa do Laboklinu (nebo kam se to posílá)? Vůbec totiž netuším, co Daniela v práci dělá s poslintanými kartáčky. Jestliže je strčí do přístroje za dva miliony a počítač vyplivne výsledek, tak není o čem mluvit. Ale kdyby se jednalo o láhev chemikálie za pětistovku a k tomu mikroskop...že by Klub testoval psy sám, samozřejmě za poplatek, který by byl ale menší než platit Laboklin.
|
Já se samozřejmě také zamýšlím nad tím Co potom?
Quote:
DM se projeví mnohem mnohem později, v podtstě na konci reprodukčního období zvířete. A to je ten rozdíl. |
Quote:
Daria z Údolí ticha: N/N Flower z Údolí ticha: N/N Echo z Údolí ticha: N/N Gáj z Údolí ticha: N/N Danielo díky, Karel |
Quote:
ČZU bohužel nemůže testovat za peníze - byť i levněji než komerční laborky, ale možná by bylo možné založit nějakou finanční sbírku na výzkum DM. Ale opravdu nevím, jak takové věci fungují a jak moc by to bylo náročné ... |
Quote:
|
Quote:
S DLK to už bylo trošku jinak - nezavedla se hned povinnost, ale lidi se k tomu začali nabádat. Povinně se DLK rentgenuje od letoška, přičemž loni, kdy to ještě povinné nebylo, už dobrovolně DLK dělalo víc než polovina majitelů. Před čtyřmi lety to nedělal nikdo. No a ohledně DM prostě zavládla svým způsobem hysterie. Za rok co se o ní mluví to už ale podstatně vychladlo, usadilo se to, lidi pochopili že to není žádné strašidlo které by mělo plemeno zabít... prostě si myslím že všechno nové potřebuje svůj čas, aby se to "usadilo" a že cesta dobrovolnosti a motivace je na začátku efektivnější, než rovnou dávat tvrdá nařízení. Jsem přesvědčený o tom, že do dvou let bude situace stejná jako s DLK, testovat začne pro svoji "prestiž" či "chovatelskou důveryhodnost" čím dál víc lidí... až tomu tak bude, tak zavedení tohoto testu jako podmínky chovnosti bude mnohem míň "bolestivé". Taky lidi budou mít k této otázce pragmatičtější přístup, tak jako tomu dnes je např. u DKK. Na začátku jsem si říkal, že to lidem bude trvat tak tři roky než si zvyknou na tuto "novou" věc, ale podle zřejmého posunu v myšlení lidí za jediný rok si myslím, že to bude dříve. Takže co se tohoto týká, jsem optimista. Karel |
Quote:
|
Quote:
Jo a jinak, vím, že již dvě země uvažují o povinosti testovat chovná zvířata na DM. |
All times are GMT +2. The time now is 12:02. |