![]() |
Quote:
|
To jeszcze jedno pytanko odnośnie tym razem karm mokrych. U mnie w zoologu dostępne są trzy marki : Pedigree, Chapi oraz Animonda GranCarno.
Te dwie pierwsze jakoś po opiniach (i doświadczeniu po poprzednim psiaku) mi nie leżą. Co do ostatniej to przyznam się nie znam. Ekspedientka sprowadziła je na próbę i niewiele potrafi mi powiedzieć coś więcej na jej temat. Zetknął się ktoś z taka karmą mokrą? A przy karmnieniu Hery zastosowaliśmy małą zmianę : mniej ryżu, więcej mięsiwa, 1/4 warzyw (tylko działkowych, nie pryskanych w żaden sposów, stosujemy uprawę eko) i widze znaczną poprawę :) Przedtem było 1/3 ryż, 1/3 mięso, 1/3 warzywa. Teraz 1/4 ryż, 2/4 mięso, 1/4 warzywa. |
Ja się zupełnie nie znam na karmach mokrych, nigdy nie podawałam Łowcy.
Wydaje mi się, że spokojnie można się bez nich obejść. :) |
Wszystkie te mokre karmy też nie są najlepsze, za to Wasze domowe w znacznie lepszych proporcjach :) Jaką w końcu zamówiłeś?? I daj znać jak wrażenia - pamiętaj, żeby przez pierwszy tydzień mieszać nową karmę ze starą i stopniowo zwiększać ilość nowej, a zmniejszać starej karmy. Po zmianie z dnia na dzień mogą pojawić się rewolucje żołądkowe.
|
Zamówiłem Fish4Dogs Finest Ocean White Fish Complete, jutro kurier ma dostarczyć (wraz z 20 kg żarła dla ptaków, mamy jakieś 20-cia falistych i 4-ry nimfy)
O czywiście że będzie stopniowe dawkowanie i zmiana dotychczasowej karmy coby nie narazic Hery na "bulgotniaki brzuszne" :P A wrażenia z Herowego podejścia do karmy - opiszę :) |
Wooooow, miałam i faliste i nimfy :) Uwielbiam :)
I trzymam kciuki żeby zasmakowało!!!! Nam służyło, tylko cena mało zachęcająca niestety i jakoś tak wyszło, że zmieniliśmy na Essentiala (nota bene też z rybą :P ) ale nie żałujemy ;) |
Przesyłka dotarła, karma faktycznie moocno pachnie rybą. Hery nie trzeba było namawiać do skosztowania :)
|
Ja z karm mokrych mogę polecić puszki bozity - na wyjazdach sprawdzają się doskonale. Psy uwielbiają. Nie mają żadnych problemów żołądkowych mimo, że puszki dostają bardzo okazjonalnie (np. cały tydzień raz w roku).
Niemniej jednak nie próbowałabym przez dłuższy czas karmić psów puszkami tak, jak sama staram się nie żywić konserwami, słoiczkami itd. |
Przechodzenie z dotychczasowej karmy na nową bez problemów. Zasmakowało, chrupie aż miło :)
|
Quote:
|
Gdzieś w czeluściach netu wyczytałęm, że do karm suchych można dodawać surowe żółtko od czasu do czasu lub troche naturalnego jogutu czy też chudego twarożku.. prawda to czy też takie tam internetowe bajanie? :P
|
Można, pies jeśli wcześniej nie jadł takich wynalazków może mieć rozwolnienie, ale jeśli nie przedobrzysz z ilością to można :) (My np. dajemy wylizywać kubeczki po jogurcie naturalnym, jajo i twarożek co jakiś czas, jak się przypomni albo akurat jest w domu)
|
No raczej w schronisku tego nie dostawała :) Dostanie na początek troszkę jogurtu.
Kości wtrynia, ale surowizny nie ma ochoty tknąć. Za to gotowane mięso jak najbardziej, normalnie "francuski piesek" z niej :P |
Czy ktoś ma podobny problem z karmą ACANA jak my? Woda z tyłka, jaką bym nie kupił. W wersji light, czyli ACANA z jagnięciną rano ok. ale popołudniu j.w.
|
Na wiele zwierzat Acana dziala w podobny sposob, u znajomych i koty i psy mialy z nia niemile przygody.
Najlepiej zmienic Acane na cos innego, na rynku jest sporo karm dobrej jakosci Taste of Wild (sami dajemy naszej suni i kurduplowi jamnikowi), Wolfsblut, Essential, etc. |
Quote:
|
Znajomy z którym spotykam się na spacerach z Herą ma dwa labradory, po Acanie jeden ma problemy biegunkowe, drugi ją wtrynia bez problemowo. Zmienił karmę na Essential i polepszyło się.
|
My już dobrych parę lat temu próbowaliśmy z Acaną i niestety suka sr*** dalej niż widziala :( Teraz dostają Essentiala, a wcześniej Taste of the Wild i nie ma żadnych problemów.
|
Garuda po Acanie tez miala problemy
|
Aloha!
Czy może ktoś słyszał cokolwiek w temacie, że warto obecnie zainwestować w Eukanubę, ponieważ firma chce odrobić pozycję na rynku i bardzo poprawiła jakość karm... Taką informację dostaliśmy od znajomej wetki, której nie podejrzewamy o promowanie karmy, a ona sama na próbę przestawiła swojego psa na Eucanubę... Czy ktoś ma jakieś info w tym temacie? |
ja daje surowiznę ( albo ociekające ciepła krwia lub 2-3 dniowe takie już capiące ...teraz wystarczy 1 dzionek ) lub suche Fish4Dogs Finest Salmon Complete 12kg
|
Moje od kilku dni wcinają Euknubę dla dużych ras. Coś mnie tknęło i kupiłam (ładne, różowe wiaderko było gratis).
Smakuje im bardzo, kupki ładne, regularne i nie za duże. Błyskota się nie drapie (a po niektórych jej się zdarza). Jestem zadowolona. |
Nasze wilczaki od kilku miesięcy jedzą Natural&Delicious z dorszem tudzież z jagnięciną. Zdecydowanie polecam. Ponadto wcinają też gotowane serca wołowe z indykiem, marchewką, ziołami i płatkami ryżowymi. W swojej diecie mają też uwzględnione surowe mięso i podroby. :)
|
Quote:
|
Tak trochę przewrotnie i pod włos; zastanawiam się, czy akurat w przypadku suchych karm tzw. "ładne kupki" mogą być dla nas dowodem na to, że dana karma naprawdę służy naszym psom? W dzisiejszych czasach,jak mi się wydaje, to chyba nic trudnego, dodać do karmy składniki, które spowodują odpowiednią "jakość" kupy, jak myślicie? Podobnie jak środki na poprawę jakości sierści/włosa itp.? Jestem pewna, że gdzieś o tym czytałam, nie pamiętam gdzie.
Tzn. jasne, że nie dawałabym psu karmy, jeśli miałby po niej (pardon) srakę, argumentując, że ta jest dobra, bo nie ma "sztucznych" dodatków, które by to eliminowały, ale też sytuacja przeciwna wcale by mnie automatycznie nie utrzymywała w błogiej świadomości, że karma jest na pewno ok, bo pies ma "ładne kupki". ;) (Piszę to oczywiści abstrahując od tego konkretnego przykładu, o którym piszecie powyżej, czyli Eukanuby; taką ogólną refleksją się dzielę. :) ). |
ja zainwestowalam ostatnio w... zamrazarke, ok 170 l, tym bardziej, ze chrupki u nas sa jedzone w ostatecznosci (po 2 dniach glodowki).
surowe jest niewygodne na wyjazdach, ale niestety jak B juz raz surowego zaznal, to jakos nie chce wrocic do suchego substytutu jedzenia... |
Anula, dwa dni to nie glodowka :) wilcak na wyjazdach moze i tydzien nie jesc i nic. ja mam takie psy ze biore na tydzien prawe 5 kilo na kazdego a wracami z .... 3 kilo na kazdego do domu, bo nie chca jesc.
|
A czy ktoś ma jakieś doświadczenie (pozytywne lub negatywne) z karmami Bozita?
|
swego czasu Wondera pochłaniała karmy mokre Bozity. Odstawiliśmy w wyniku biegunek, które zaczęła mieć, ale nie wiem czy to z uwagi na karmę - ona ma generalnie delikatny żołądek i gotowanie pokarmu ustabilizowało sytuację
|
Quote:
Bozita Sensitive Lamb & Rice i którąś normalną "tańszą" ale dokładnej nazwy nie pomnę. Dupy nie urywa ale w tym wypadku to raczej pozytywna recenzja :-)) |
Nie daje karm gotuje. Jak już koniecznie muszą dostać te " chińskie zupki" to Farmina.
|
A jaką macie opinię o Acana Large breed dla wilczaka 4,5 miesiąca???
|
Quote:
|
Od tygodnia testujemy Flatazor maxi junior. Ciagle są "torty"... przy Acanie miał biegunki co 3-4 tygodnie. O ile to od karmy, bo pewnosci nie mamy. Poczekamy...
|
Maluchy często mają biegunki, często nie wiadomo skąd, po czym, co równie często samoistnie mija kiedy podrosną. Sprawdzaliście pasożyty w kale? Żeby wiedzieć jak karma służy trzeba nią karmić przynajmniej z miesiąc, dwa :) Maluchom staramy się urozmaicać smaki, dajemy przeróżne nowości, może to stąd takie sensacje?
|
Tak mamusiu Kalinko,pasożyty pod kontrolą a torty jak były tak są... teraz testujemy earthborn i ciągle to samo. Chyba zaczne gotowac dla tej małej dupki!!!!!! Tylko nie wiem co i jak dokładnie...
Pozdrowienia dla mamusi od syneczka Drogo:lol: |
Gotowanie zabija wszelkie dobro w mięsku :(
Jakie karmy już "przerobiliście"? Jakie składy? Quote:
|
Quote:
a niech tam zabiorę głos :lol: . a ja cały czas surowiznę , czasami jeszcze takie ruszające się :p:twisted: |
Quote:
|
All times are GMT +2. The time now is 00:31. |