Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Żywienie i zdrowie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Dysplazja stawow lokciowych (ED) u wilczakow (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=12827)

wolfin 02-12-2009 13:39

Quote:

Originally Posted by Hanka (Bericht 259302)
Daiva, ale o tom jsme si už psali minulý rok, určitě si to pamatuješ. Moje odpověď byla pro tebe jen bla bla bla.

a nie? ked mowis ze ED nie trzeba robic, bo... klub nie nakazuje tego, to tylko i jest bla bla bla, chyba i nie robienie HD bylo super zecza jesli klub powiedzial ze nie trzeba :)

CDaniela 02-12-2009 13:45

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 259368)
a nie? ked mowis ze ED nie trzeba robic, bo... klub nie nakazuje tego, to tylko i jest bla bla bla, chyba i nie robienie HD bylo super zecza jesli klub powiedzial ze nie trzeba :)

Čím víc budeme o našich psech vědět, tím líp. Je ale jednoduché něco nařizovat, horší je dosáhnout toho aby veřejnost byla ochotna se těmto nařízením podrobit. HD a ED není jediný problém který by se měl sledovat. Jsou i jiné věci, které by si zasloužili pozornost. Čím víc požadavků budeme na majitele klást, tím méně majitelů bude ochotno se jim podrobovat. Každá mince má dvě strany.

sssmok 02-12-2009 15:42

Czy weterynarz musi miec jakies uprawnienia na robienie ED?
W naszej okolicy robia tylko HD - ED nie chca.

My bylismy umowieni na jedno i drugie i dopiero jak suka byla na stole okazalo sie, ze mozemy zrobic tylko HD, bo ED nie jest robione. Szczerze mowiac dla mnie bylo normalne, ze robi sie jedno i drugie - troche mnie to zdziwilo.

z Peronówki 02-12-2009 15:49

Quote:

Originally Posted by sssmok (Bericht 259405)
Czy weterynarz musi miec jakies uprawnienia na robienie ED?
W naszej okolicy robia tylko HD - ED nie chca.

Nie chca, bo po pierwsze jest trudniejsze. A po drugie to sprawa ekonomiczna, bo za ED placisz tyle samo, a zamiast jednego zdjecia robi sie 6.

Kliniki robia wszystko. Tak samo weci oceniajacy. A inni... pewnie jak im sie chce... ;) Moze nie wiedzieli jak ulozyc psa? ;)

GRABA 02-12-2009 15:56

Quote:

Originally Posted by CDaniela (Bericht 259369)
Čím víc požadavků budeme na majitele klást, tím méně majitelů bude ochotno se jim podrobovat. Každá mince má dvě strany.

Tak z tym się zgodzę:p
Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 259407)
Nie chca, bo po pierwsze jest trudniejsze. A po drugie to sprawa ekonomiczna, bo za ED placisz tyle samo, a zamiast jednego zdjecia robi sie 6.

Kliniki robia wszystko. Tak samo weci oceniajacy. A inni... pewnie jak im sie chce... ;) Moze nie wiedzieli jak ulozyc psa? ;)

Tak, a jak dodatkowo musisz dać więcej do tzw. "koperty" za ocenę dodatkowych zdjęć.

z Peronówki 02-12-2009 16:04

Quote:

Originally Posted by GRABA (Bericht 259410)
Tak, a jak dodatkowo musisz dać więcej do tzw. "koperty" za ocenę dodatkowych zdjęć.

To niestety normalka... ;) Nie wiem jak u Was, ale my za kazda zachcianke dokladamy 160ZL, czyli badanie psa HD+ED to 320ZL. To i tak niewiele, bo oczy to 200ZL, serce 300ZL, a karta z DNA prawie 500ZL...

sssmok 02-12-2009 16:09

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 259407)

Ja bylam przygotowana na zaplacenie nawet za 10 zdjec, ale nikt nie chcial zrobic :( Nastepne HD/ED bede juz robic w Warszawie, zeby znowu nie pojawily sie jakies kwiatki. A Zmorze ED dorobimy przy sterylce.

Gia 02-12-2009 16:37

Margo my przed wakacjami robiliśmy zdjęcia Kalince za 300 zł, a to chyba ten sam wet. Może podrożało? I zanim Kali wylądowała na stole poproszono mnie o rodowód.

z Peronówki 02-12-2009 20:05

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 259426)
Margo my przed wakacjami robiliśmy zdjęcia Kalince za 300 zł, a to chyba ten sam wet.

Tak, o ile sie nie myle zalapalas sie na nizsze stawki... :p

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 259426)
I zanim Kali wylądowała na stole poproszono mnie o rodowód.

U nas tez tak zawsze jest. Zanim pies pojdzie na stol to odbierany jest rodowod. Pamietam, ze gdy Marta przeswietlala Irme, a zapomniala zabrac rodowod, to Siembieda nie chcial powiedziec nic o stawach zanim nie dostanie papierow suczyska...

GRABA 02-12-2009 21:24

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 259415)
To niestety normalka... ;) Nie wiem jak u Was, ale my za kazda zachcianke dokladamy 160ZL, czyli badanie psa HD+ED to 320ZL. To i tak niewiele, bo oczy to 200ZL, serce 300ZL, a karta z DNA prawie 500ZL...

Tak u mnie sama narkoza to koszt 80-90zł., 50zł. za fotkę, plus do "koperty" (czyli opinia specjalisty równa niemal tyle co koszt narkozy) - tak wygląda HD. W przypadku ED mamy 2 razy 40zł. plus opiniowanie czyli wyszłabym ponad to, co wyżej napisałaś.
Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 259516)

Tak ja też słyszałam, że doktorek podniósł stawki nawet za opiniowanie:p

Gia 02-12-2009 21:27

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 259516)

Jak dobrze, że to już za nami ;)

Margo 30-01-2010 14:42

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 259205)
Badania Badania i jeszcze raz badania . Od jakiegoś czasu obserwuję traktowanie psów jak trędowatych ze słabszym wynikiem HD , że trzeba usuwać takie psy z hodowli . Owszem tak tylko pytanie ile linii pozostanie jak się wszystkie psy wyeliminuje z hodowli z dysplazją, jak mocno zawęzi się pula genetyczna i ile to ciekawych nowych wad wyjdzie.

To sie zgadza. Sprawa z HD nie jest taka prosta... Chocbysmy zaczeli hodowac JEDYNIE na psach z wynikiem HD-A to dysplazji nie da sie zlikwidowac. W tym wypadku o WIELE wazniejsze jest zwracanie uwagi na CALY rodowod psa. Bo sprawdza sie zasada, ze pies nawet ze slabszym wynikiem, ale po zdrowych rodzicach i dziadkach da o wiele zdrowsze szczeniaki niz pies WOLNY od dysplazji, ale pochodzacy z linii, gdzie rodzice i dziadkowie maja gorsze wyniki...Ze statystyk wynika, ze o wiele mniej ryzykujemy, gdy uzyjemy psa z HD-C po rodzicach i dziadkach HD-A (z rodzenstwem HD-A), czy HD-B. Niz uzywajac psa HD-A po rodzicach i dziadkach HD-B, HD-C i gorszych (z rownie problematycznym rodzenstwem)...

Warto tez zerknac jak rozklada sie inbred - wiekszosc przypadkow ciezkiej dysplazji u bardzo mlodych psow trafiala sie wlasnie w przypadku osobnikow, ktorych rodzice mieli co prawda przyzwoite wyniki, ale inbred byl robiony na chorych przodkow...

To HD....

Z ED sprawa ma sie inaczej. Tu widac mocne powiazanie z genetyka i po chorych rodzicach mamy spora "szanse" na chorego szczeniaka... Pojawila sie kolejne przypadki psow z ED w linii Charona Seda eminence - ktora wlasnie trafila do Polski. Osobiscie nie mam zamiaru robic nagonki i tematu jaki nasi drodzy hodowcy otworzyli na angielskiej wersji, ALE

....przetestujcie te szczeniaki nie tylko na HD, ale i na ED... W tym wypadku to niestety jest juz "mus". Bo dysplazja stawow lokciowych rzeczywiscie jest mocno przekazywana z pokolenia na pokolenie i kolejne przypadki o jakich jestesmy informowani TO STALE PSY Z TEJ SAMEJ PULI GENETYCZNEJ.

All times are GMT +2. The time now is 14:03.