Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Wychowanie i charakter (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Kilka suk w jednym stadzie.... (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=1370)

Agnieszka 27-11-2004 15:24

Quote:

Originally Posted by Ynk
---
zrobiłem sobie schabowego.
Poszedłem do kibelka za potrzeba, wracam, a schabowy gdzieś się ulotnił.
Pies patrzy słodko w nasze oczy...
I co? Dalej go kochamy choc wszystko się wśrodku gotuje :-)
A ja.. dodatkowo podziwiam że zrzarł tak gorący kotlet i do tego w takim tempie :cheesy:

Znam Jamnika, który kiedyś na moich oczach wyciągnął kiełbaskę z ogniska i też ją ze smakiem schrupał... :mrgreen:
Ynk, fajna fotka :)

Canis_lupus_husky 06-05-2005 09:26

No ok, pomijając same suki-jak wy to robicie, że np. na zjazdach wilczaków całe stadka psów (mieszane stadka) dogadują się ze sobą? Czy psy nie są zazdrosne o suki i odwrotnie? Mój pies kiedy jest na spacerze z którąś ze swych psich kumpelek, to nie daje podejść do siebie żadnemu osobnikowi płci niemalże równie pięknej ;) np. takie dwie sytuacje: raz na spacerze z kumpelką owczarkiem pirenejskim pogryzł się ze swoim niegdyś największym psim przyjacielem, też husky. Jego kumpel miał cały nos w ranach. Druga sytuacja-będąc na spacerze z suką husky pogryzł się (na szczęście w miarę "delikatnie") z malamutem. Warto dodać, że jest agresywny w stosunku do psów tylko wtedy, kiedy jest z nim suka, którą pewnie uznaje za "swoją", poza tym jest w stanie zaprzyjaźnić się z osobnikiem swej płci. Margo, jak ty to robisz, że nie tylko stadko Burych zgadza się ze sobą, ale także z innymi psami i sukami?

Gaga 06-05-2005 11:19

Sama jestem ciekawa odpowiedzia ale moge napisac jedno z wlasnej obserwacji...Balrog postanowil pozaczepiac Gige , w taki sposob jak w pierwszych klasach podstawowki podrywa sie kolezanki :mrgreen: - a to pociagnie za warkocz a to uszczypnie....
Pewnie zaczepianie ,mialoby ciag dalszy ale niestety wtracili sie ludzie i Juzio chcac nie chcac musial zrezygnowac z fajnej rozrywki.... :motz
Czyli tak : pies moze miec ochote na jakas bojke ale to nie on o tym decyduje... :wink: , jesli ludzie czuwaja nad sytuacja to wszystko jest OK...wystarczy huknac, pomruczec i pokazac ze "I'm watching you" :diablotin

Huan 09-05-2005 12:16

Quote:

Originally Posted by Canis_lupus_husky
No ok, pomijając same suki-jak wy to robicie, że np. na zjazdach wilczaków całe stadka psów (mieszane stadka) dogadują się ze sobą? Czy psy nie są zazdrosne o suki i odwrotnie?

:) To nie tak, ze puszczamy wszystkie psy na zywiol i czekamy co sie stanie. ;) Na spotkaniach puszczane sa tylko te psy, miedzy ktorymi nie ma zadnych konfliktow. Te bardziej zaczepne pozostaja na smyczy lub pod stala kontrola.

Quote:

Margo, jak ty to robisz, że nie tylko stadko Burych zgadza się ze sobą, ale także z innymi psami i sukami?

Nie zawsze jest tak fantastycznie, ale caly czas staramy sie, aby do zadnych awantur nie dopuszczac. W naszym przypadku jest to o tyle trudne, ze mamy cale stado, a te trzymaja sie zawsze razem. Jolly i Ali sa bezproblemowe, bo co najwyzej postrasza. Z nimi nie jest problem, bo nie sa to psy bardzo mocno dominujace, ktorych zadaniem bylaby ochrona stada. Jolly i Ali to tak jakby zwiadowcy ;) natomiast obrona stada zajmuje sie Bolton, Balrog i Merry Bell i na nie juz musimy bardziej uwazac - one nie daja sobie dmuchac w kasze ;)

Quote:

Originally Posted by Gaga
Pewnie zaczepianie ,mialoby ciag dalszy ale niestety wtracili sie ludzie i Juzio chcac nie chcac musial zrezygnowac z fajnej rozrywki....

Dokladnie. Psy zyjace wsrod ludzi i majace kontakt z innymi psami musza zachowywac sie inaczej niz nakazywalaby natura. Nie ma tu miejsca na ustawienie sie, testowanie i walki dominacyjne, bo w naturze czlonkowie jednego stada nie akceptuja nikogo spoza...

Canis_lupus_husky 09-05-2005 18:27

Dzięki za wyjaśnienie :)

Quote:

Originally Posted by Przemek
Dokladnie. Psy zyjace wsrod ludzi i majace kontakt z innymi psami musza zachowywac sie inaczej niz nakazywalaby natura. Nie ma tu miejsca na ustawienie sie, testowanie i walki dominacyjne, bo w naturze czlonkowie jednego stada nie akceptuja nikogo spoza...

Muszę uzywilizować mojego psa :roll: on właśnie zawsze testuje inne psy, walczy z nimi, kiedy jest w obecności suki-to walczy bardzo zaciekle... Taki dzicz z niego 8)

Trzeba przytępić nieco zbyt zadziorny charakterek... 8)

z Peronówki 09-05-2005 18:52

Quote:

Muszę uzywilizować mojego psa :roll: on właśnie zawsze testuje inne psy, walczy z nimi, kiedy jest w obecności suki-to walczy bardzo zaciekle... Taki dzicz z niego 8)

Wiesz - jeden pies, ktory lubi zaczepki to poprostu pies, ktorego trzeba lepiej pilnowac. Ale pies, ktory lubi zaczepki, i ktoremu do pomocy przyjdzie stado bylby bardzo, bardzo problemowy, gdyby sie go nie mialo w ryzach.... 8)

All times are GMT +2. The time now is 04:54.