Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Żywienie i zdrowie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Hodowanie słonia (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=16198)

Rona 24-05-2011 07:18

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 379608)
Ja sobie tlumacze ze to jak z ludzmi, kazdy dorasta inaczej, jednym szybko sie rosnie inni potrzebuja czasu zeby wystrzelic. Moj Uro zre jak slon a chudy jak patyk. Dzis wszedl nam w firmie na wage i niecale 18 kg. Z ta jego sierscia tak nie widac ale, jak wczoraj sie w jeziorze pomoczyl to sie az przerazilam jego chudymi i dlugimi nozkami i tym malym zadkiem. Chcialabym zeby tyci przytyl, ale skoro sam jeszcze nie wrzuci swojej malej pupiny do samochodu to lepiej dla moich plecow ze wazy tak malo.

Taki właśnie w tym wieku ma być! Jeśli chcesz mieć kiedyś wilczaka z dobrymi stawami i z pięknym ruchem musisz nerwowo wytrzymać wszystkie komentarze o chudzielcu, zabiedzonym lisku, chudym kojocie, itd. Pooglądaj młode wilczki w YouTubie- szczeniaczki z miotu U z Peronówki można śmiało z nimi pomylić, dlaczego więc miałyby się inaczej rozwijać? :)
I jeszcze jedno, waga w dużej mierze zależy od grubości kości. Wilczak o smukłej sylwetce będzie zawsze ważył mniej niż nawet bardzo szczupły pies posiadający solidniejszy kościec. Moim zdaniem szczeniak, podobnie jak dziecko, je tyle, ile chce i potrzebuje, ma różne fazy i etapy i nie ma w ogóle sensu tego "regulować". Sam się nie zagłodzi.:p

avgrunn 24-05-2011 08:50

Wiem ze dzieki temu ze Uro jest chudzinka ma szanse na lepsze stawy :), ale mimo tego gdzies w srodku jak na niego patrze robi mi sie smutno, tym bardziej jak slysze kasliwe komentarze. Rada tylko jedna trzeba sie przyzwyczaic i czekac az wyrosnie. :D

GRABA 24-05-2011 09:15

Quote:

Originally Posted by Rona (Bericht 379700)
Taki właśnie w tym wieku ma być! Jeśli chcesz mieć kiedyś wilczaka z dobrymi stawami i z pięknym ruchem musisz nerwowo wytrzymać wszystkie komentarze o chudzielcu, zabiedzonym lisku, chudym kojocie, itd. Pooglądaj młode wilczki w YouTubie- szczeniaczki z miotu U z Peronówki można śmiało z nimi pomylić, dlaczego więc miałyby się inaczej rozwijać? :)
I jeszcze jedno, waga w dużej mierze zależy od grubości kości. Wilczak o smukłej sylwetce będzie zawsze ważył mniej niż nawet bardzo szczupły pies posiadający solidniejszy kościec. Moim zdaniem szczeniak, podobnie jak dziecko, je tyle, ile chce i potrzebuje, ma różne fazy i etapy i nie ma w ogóle sensu tego "regulować". Sam się nie zagłodzi.:p

Zgadzam się, zgadzam z Roną:)
A na poprawę humoru pooglądaj sobie też fotki mojej Unki http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/subcat/1/10354/
ta była chudzielcem długo, długo, a w lecie robiła za "zagłodzonego" pieska:lol:

Rona 24-05-2011 09:17

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 379705)
Wiem ze dzieki temu ze Uro jest chudzinka ma szanse na lepsze stawy :), ale mimo tego gdzies w srodku jak na niego patrze robi mi sie smutno, tym bardziej jak slysze kasliwe komentarze. Rada tylko jedna trzeba sie przyzwyczaic i czekac az wyrosnie. :D

Widzę, że przechodzisz etap, który często przechodzą właścicieli pierwszego szczeniaczka czw ;) Moja dobra rada:
Niech Ci się nie robi smutno. Mając wilczaka musisz mieć skórę słonia (nomen omen) w stosunku do przechodniów, szkoleniowców, niektórych współ-wystawców a czasem nawet... sędziów :p. To nie są psy dla osób, którymi łatwo manipulować i wmawiać im że "białe to czarne", tylko dla twardzieli, co swoje wiedzą. ;) Więc wiedz swoje (a jak nie wiesz, to pytaj Margo albo na forum 8)), postępuj z młodym konsekwentnie i na pewno będzie dobrze. Pamiętaj, że zdecydowana większość ludzi z którymi rozmawiasz wie o wilczakach ZNACZNIE mniej od Ciebie. 8)

avgrunn 24-05-2011 10:29

Z ta twarda sloniowa skora to sie zgodze, posiadnie wilczaka uczy cierpliwosci i konsekwencji i w jego wychowywaniu i tez w kontaktach z innymi ludzmi. Czasami czlowieka az krew zalewa gdy sie naslucha tych ekspertow od wszystkich ras, ale czasem tez bywaja urocze i zabawne sytuacje.

All times are GMT +2. The time now is 02:03.