Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Off topic (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Inne organizacje kynologiczne (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=24894)

Gia 19-03-2013 22:55

Na stronie Joanna wyraźnie napisała, że zrezygnowała z tej innej organizacji, z praw sędziowskich i zaczyna od początku w ZK :)

wolfin 19-03-2013 23:02

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 452168)
Na stronie Joanna wyraźnie napisała, że zrezygnowała z tej innej organizacji, z praw sędziowskich i zaczyna od początku w ZK :)

juz to dawno wyjasnione :) teras gadami przy kawce o roznicach w organizaciach i podobne, bo alternatywy dla duzo kogo jest nadal tajemnica :)
spytam jak u nas z ta sierscia, ale jakos do tej pory nie znalazlam ze ktos nie tak cos wydal.
lokcie... cholera, juz z HD maja duzy problem a jesli jescze to :( zal takiej fajnej rasy

Wercyngetoryks 19-03-2013 23:56

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 452162)
avgrun nie wiem jak w PL ale u nas juz na przedazy w rodowodzie wpisane jaka siersc maja szczeniaki i kupic psa dlugowlosowego z rodowodem normalnym nie da sie.
jasne ze wszedzie jest i te i inne, i to zalezy od czlowieka tez.

Joana to wiedza ze jest- mozna w zwiazku zaciac i kto wie moze spotkami sie kedys w ringu pod Twoim sedziostwem

p.s. pytanko nr 2? teras tak czytam ze w Pl duza problema z stawami u Onkow? ja czytam nasze 3 foruma o nich na LT i znam ledwo kilka psow ktore maja problemy z tym. a i linie chyba podobne sa i badanie tez sa robione tak samo. moze ma cie jakas idee dla czego tak jest

Tak, tak. działam intensywnie :) zaczęłam kurs asystencki:) daleka jeszcze droga przede mną, ale się staram! A ja bym się chętnie spotkała z Tobą i nie na ringu :) i z psami Twoimi!

Wercyngetoryks 19-03-2013 23:59

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 452162)
avgrun nie wiem jak w PL ale u nas juz na przedazy w rodowodzie wpisane jaka siersc maja szczeniaki i kupic psa dlugowlosowego z rodowodem normalnym nie da sie.
jasne ze wszedzie jest i te i inne, i to zalezy od czlowieka tez.

Joana to wiedza ze jest- mozna w zwiazku zaciac i kto wie moze spotkami sie kedys w ringu pod Twoim sedziostwem

p.s. pytanko nr 2? teras tak czytam ze w Pl duza problema z stawami u Onkow? ja czytam nasze 3 foruma o nich na LT i znam ledwo kilka psow ktore maja problemy z tym. a i linie chyba podobne sa i badanie tez sa robione tak samo. moze ma cie jakas idee dla czego tak jest

Z Onami jest coraz gorzej, chyba nie tylko w Polsce. Idzie się na ilość, a nie na jakość. Psy są trzymane w kojcach - dla mnie niedopuszczalne. Chore się sprzedaje, czyli pozbywa się przyjaciół.... Krzyżówki są nie zawsze przemyślane i stąd dysplazje i inne paskudne choroby.

Wercyngetoryks 20-03-2013 00:04

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 452164)
Cześć, Joanno! :p

Ja tylko wtrącę, że pytania Daivy nie są zaczepką. Tak dla Twojej wiedzy -Daiva to "stara" Hodowczyni litewska bliska naszym sercom. Swoje życie daje wilczakom i troszczy się o nie. Chyba dobrze by było dla rasy, gdyby rasa została pod skrzydłami ZK /od FCI/, a nie podryfowała w rejony innych organizacji/.
To, że pisze łamaną polszczyzną nie znaczy że nie rozumie i trzeba Jej pisać wielkimi literami. ;-)
/Nie ukrywam, że nie tylko Ją interesują Twoje odpowiedzi.... :)/

Właśnie zauważyłam.... Odpowiadam jak umiem najlepiej. Te wielkie litery, to nie dlatego. Po prostu chciałam z całą mocą podkreślić, że nie kantuję i trzymam się jednej organizacji, skoro z tej drugiej zrezygnowałam.
Co było to było, teraz jest teraz:) Ale dzięki za to wtrącenie :)

PS Jak coś to pytajcie, jak będę wiedzieć to odpowiem bo coś nie coś wiem:)

jefta 20-03-2013 00:25

Gratuluje odwagi, napewno nie latwa decyzja porzucic wszystko co sie osiagnelo, pozbawic psy rodowodow i zaczynac od poczatku :fingers1

Wercyngetoryks 20-03-2013 00:33

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 452193)
Gratuluje odwagi, napewno nie latwa decyzja porzucic wszystko co sie osiagnelo, pozbawic psy rodowodow i zaczynac od poczatku :fingers1

Dzięki! Decyzja była niełatwa, zwłaszcza, że zostawiasz nie tylko organizację, stanowisko, ale też ludzi. Na szczęście kontakty jakieś mi zostały - towarzyskie mam na myśli :)

Jak coś robię to albo dobrze, albo wcale. Wybrałam wcale.....

PS Psy rodowody ciągle mają :) I w dodatku jeszcze innej organizacji niż byłam - ale się wzajemnie uznają.

jefta 20-03-2013 00:39

A gdzie bylas? A psy?
Te `moje` WG sa PKPR chyba, ale hodowczyni juz gdzies uciekla do kolejnej? Na Litwe?

Wercyngetoryks 20-03-2013 00:44

Ja byłam w PKPR, psy ZOND.

Hodowczyni teraz jest w ZK, w Polsce. Bo o hodowczynię moich pytasz, tak?

jefta 20-03-2013 00:47

Wilcze Gniazdo jest w ZK?

Wercyngetoryks 20-03-2013 00:49

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 452199)
Wilcze Gniazdo jest w ZK?

Wilcze Gniazdo już nie istnieje.... Moja młodsza to ostatni miot z tego co pamiętam. Część psów jest przepisana na kogoś innego i jest w PKPR pod inna nazwą, a te z rodowodami FCI są w ZK.

jefta 20-03-2013 00:55

Spoko, ja mam na podworku (nie sa moja wlasnoscia) dwie suki z P z 2010 roku ;)

Wercyngetoryks 20-03-2013 00:57

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 452203)
Spoko, ja mam na podworku (nie sa moja wlasnoscia) dwie suki z P z 2010 roku ;)

Z P? Chyba potrzebuję łopatologii... :)

Wercyngetoryks 20-03-2013 01:00

Tak czy siak, bywam we Wrocławiu, u brata. Jak się będę wybierać to może się jakoś spotkamy? Ciebie bardzo chętnie poznam, ale psicę chcę zobaczyć i pogadać i zadać milion pytań :)

wolfin 20-03-2013 08:17

jasne ze chetne i lepej spotka cie za ringem:) chyba najlepszy metod to spotkanie u Margo w Poznej :)
dokladne i tak slabneje rasa i jescze ja psuja :(

netah 20-03-2013 09:27

Quote:

Originally Posted by Wercyngetoryks (Bericht 452205)
Tak czy siak, bywam we Wrocławiu, u brata. Jak się będę wybierać to może się jakoś spotkamy? Ciebie bardzo chętnie poznam, ale psicę chcę zobaczyć i pogadać i zadać milion pytań :)

Przepraszam za osobiste pytanie "nie w temacie". Czy to nie Twoją suczkę Beryl ganiał kiedyś po zbożu i "wepchnął szarmancko" do Rudawy???

Wercyngetoryks 20-03-2013 10:34

Quote:

Originally Posted by netah (Bericht 452215)
Przepraszam za osobiste pytanie "nie w temacie". Czy to nie Twoją suczkę Beryl ganiał kiedyś po zbożu i "wepchnął szarmancko" do Rudawy???

Tak, moją! Zero gentelmeńskiej ogłady i wrypał ją do rzeki :)

Puchatek 20-03-2013 15:17

Quote:

Originally Posted by Wercyngetoryks (Bericht 452190)
Jak coś to pytajcie, jak będę wiedzieć to odpowiem bo coś nie coś wiem:)

Joanno, ja mam pewną kwestię i byłabym wdzięczna za objaśnienia....;-)
Istnieje opinia, że związki kynologiczne poza ZKwP, to zło najgorsze z możliwych, że to pseudohodowcy/pseudohodowle niszczące wzorce i idące na ilość /przekładającą się na pieniądze/ a nie na jakość przy utrzymaniu rasy.... Nie podoba mi się takie podejście i uogólnienie. Miałam kontakt /dawno temu/ z jakimś tam związkiem, który oderwał się /ludzie z oddziału się oderwali :)/ od "matki ZKwP" nie dlatego, by robić szmal na psach, ale dlatego, że mieli dosyć "skostniałego betonu" ZKwP. Nie wiem, jak im się ułożyło, ale tę argumentację rozumiem. Jakiś czas temu mieliśmy w rasie "aferkę" /wtajemniczeni wiedzą, kto był prowodyrem/: jeden z naszych Hodowców chciał sprzedać psa sędziemu z innego Związku. Posypały się gromy naszego piaskownicowego eksperta, że ten potencjalny kupiec będzie chciał zrobić /w zasadzie/ zamach na rasę, że ją będzie "kundlił". Człowieka nie znał, jego planów hodowlanych też nie, ale grzmiał, nóżkami tupał i prawie nawoływał do linczu... :evil:
Czy, w związku z powyższym, istnieją słuszne obawy przed tymi organizacjami?
Jestem przeciwnikiem zwalczania takich struktur, jeśli chcą działać na korzyść kynologii. Uważam, że tylko mocna konkurencja jest w stanie podnieść "standardy usług" naszego ZKwP. Uważam też, że zamiast niszczyć te organizacje, powinno się współpracować, uświadamiać i "podawać rękę".
W chwili obecnej sama mocno zastanawiam się nad "kopnięciem" swojego Związku i odejścia z niego, bo moim zdaniem jest coraz gorzej....:(
Jakie jest Twoje zdanie?

.....
Quote:

Originally Posted by Wercyngetoryks (Bericht 452217)
Zero gentelmeńskiej ogłady i wrypał ją do rzeki :)

Witaj w świecie wilczaków! :lol::lol::lol:

jefta 20-03-2013 16:24

Te organizacje nie dosięgają do piet ZK pod wzgledem poziomu hodowli. Juz pal szesc wystawy ze 120 psami na swiatowce, ale temat uzytkowosci nie istnieje tam WOGOLE :roll:

A czego KONKRETNIE mieli dosc w ZK Twoi znajomi? Za duzych wymagan hodowlanych? Co chcieli robic ponad to co oferuje ZK? W jaki sposob ZK przeszkadzalo w realizacji tych zamierzeń wewnatrz swoich struktur? Utrata dostepu do puli genetycznej FCI to ogromna cena, co osiagneli wzamian?

Ja nie widze powodu by oddawac do innych organizacji wilczaki, ma to taki sam sens jak rozmnazanie bezpapierowcow, dla rasy wartosc tych zwierzat bedzie zerowa

avgrunn 20-03-2013 16:28

jefta przyznaje Tobie racje (mimo ze ludzie, ktorych znam z PFK, szkola swoje owczarki, jednak podejrzewam ze to wyjatki)

All times are GMT +2. The time now is 09:41.