![]() |
:D
no to juz sie ucze :D |
W nowo wydanym regulaminie wystaw psów rasowych, który można dostać w każdym oddziale ZKwP zostały już uwzględnione zmiany FCI i teraz oficjalnie można wystawiać suki w cieczce. Co prawda jeszcze nie wszyscy sędziowie się przestawili - słyszeliśmy o przypadku w Lesznie, gdzie sędzia chciał wyprosić jedną ze suczek rasy myśliwskiej, ale po okazaniu przez właścicielkę nowego regularminu (była przezorna i akurat miała przy sobie) sędzie ocenił ją.
|
Zapisałem się z Fioną do Nitry i widzę że chyba matka natura postanowiła uszczęśliwić nas cieczką,
mimo zmian regulaminowych i przeczytania wątku chciałem się upewnić czy przyjazd w takim stanie będzie w porządku i nikt nas nie zbluzga. Pozdrawiam |
Quote:
Ososbiscie, nie bralabym suki w te najgoretsze, plodne dni. W pozostalym okresie cieczki- czemu nie? W tym roku mialam do czynienia bardzo blisko z takimi sytuacjami. W Łodzi Chey mi probowal podczas biegu zejsc z ringu, jak sie pozniej okazalo do cieknacej suki. Ale bez przesady- wszystko jest do opanowania;) Oczywiscie, jesli ktos nie daje sobie rady z psem to moze miec pretensje, jesli ktos przegra to moze pozniej mowic, ze to z powowdu cieknacej suki. Tego musisz miec swiadomosc. |
Quote:
Nie wiem jak to będzie do niedzieli, ale z pewnością nie będą to dni płodne. Może kupię jakiś antyzapachowy spray itp :(, no chyba, że wszyscy że ktoś napisze że sobie nie życzy, to suka sobie odpocznie, a ja nadgonie zaległości w pracy :) Dzięki za odpowiedź p.s. napisałem w tej sprawie do organizatorów, ale jeszcze nie przyszła odpowiedź |
U wilczaków cieczka trwa tak długo że byłoby bardzo ciężko nie wystawić suki z cieczką. Gaga ma w 100% rację lepiej nie jechać na wystawę gdy suka ma właśnie płodne dni, po co Ty sie masz szarpać i inni właściciele psów.
|
Quote:
ale jak nie, to rzeczywiście nie ma co jechać pzdrw |
Dewi, ktora jakas-tam-cieczka miala od ok miesiaca nie byla dla Cheya specjalnie atrakcyjna. bawily sie jak zawsze, co najwyzej Chey sprawdzal stan atrakcyjnosci kolezanki ;) Swira dostal na tydzien i widac bylo ewidentnie, ze wie dlaczego swiruje;) Wiec jesli to taki blady poczatek jak mowisz to jedz spokojnie ;)
|
hmmm ale i w plodne dny warto jiechac ...no gdzie jiesli nie na wystawe klubowej mozna znalesc tyle fainych facetow.ja w takim przypadku pojiechalam i...mysle ze nawet wystawilam suke (nooo lata w kynologii robia swoje :) jak zrobic tak zeby....) i jiescze na dodatek by suku pokrylam :)
no 2 in 1 :) |
I u nas hostoria odnotowala takie przypadki. Amber przeciez kryl Pegi na wystawie ;)
Wojtek spytal o "spoleczne przyzwolenie" i tak umiarkowanie to mozna wlasnie omijajac te plodne dni. Bez hardecore'u ;) Ale juz wczesniej pisalam i powtarzam, majac samca oosbiscie daje przyzwolenie byle z mysleniem o innych ;) |
aha, Gaga zgadzam sie :)
tylko ja w takim przypadku ze swoja suka jiechalam...ale moze to te 000 km robia swoje :) po drugie TRZEBA wiedziec co i jak robic zeby byz DOBRYM czlowiekiem, ktory nie bedzie robic problemow dla innych t.z. nie pchac suki pod nosem wszystkich a ...spokojne i cicho zrobic to co trzeba i tyle :) |
Ja już byłam z suką w cieczce i załatwiliśmy to na prawdę szybko tj. szybkie wejście szybkie wyjście ale i tak wystawiający psy mieli trochę problemów z ustawieniem psów bo te ciągle niuchały po ziemi Więc mając suki uważam to za fajny pomysł ale mając też psa to jest nie fer Bo gdy mamy pecha i na każdej wystawie się taka znajdzie to można sie wkurzyć (oczywiście gdy pies jest temperamentny):lol::lol::lol::lol:
|
narazie ....tylko w 1 kraju oddaja oplate za wystawe JESLI suka ma cziecke. to jiest Latvia, a reszta???? hmm no wies place jakies 40 euro i co ...podzekowac mam za to ze nie moge jiechac :)
ale na wystawe zawsze ktos bedzie nie zadowolonym, dla tego zawsze mozna cos wymislec, jiesli tylko glowe mas :) |
Ja mam pytanie,jak Ishtarka wlasnie ma za soba te plodne dni ( latwo moge to rozpoznac nawet po zachowaniu Balego ;) juz jest spokojniejszy, ale jednak nie jest jeszcze do konca tak spokojny) to zastanawiam sie jak bedzie w Nitrze,niby mowili mi znajomi (tez psiarze) ze to juz na czas wystawy powinno calkiem minac..ale wkoncu to wilczak i nie wiem co robic... a zalezy mi strasznie na Nitrze..wkoncu Ishtarka,jesli by sie jej powiodlo to mialaby mozliwosc ukonczenia J.Ch. Słowacji... :?
|
Aga- nie demonizujmy ;) Jak juz, sama mowisz, bedzie "po" to w czym problem ? W ogole by suk na wystawach nie bylo gdyby ludzie nie przyjezdzali z sukami w okresie cieczki. A z sukami czw zwlaszcza:)
Mam wielkiego, silnego i temperamentego psa i jak dotychczas spokojnie go wystwialam mimo obecnosci atrakcyjnych suk tuz za tasma. Wiec nikt mi nie powie, ze sie nie da. A ze pies bryknie? No to co? To sie go przywola do porzadku i tyle.:) Chcesz byc spokojniejsza- umyj sucz, trzymaj na uboczu,. spryskaj i lec konczyc champinat ;) Jak mloda nie bedzie paradowala z podniesionym ogonem pod nosami psow to nic sie nie stanie :) |
No wlasnie,o to mi biega, przed Balim to sie tak puszy i czterema literkami przed nosem wymachuje ze to az nie do zniesiena jest,jeszce bieda w kojcu siedzi jak ishtarka jest spuszczona ( wyobraz sobie co ja teraz w domu mam;) ). Pytam sie bo nie wiem jak to sie z zapachem trzyuje,wczesniejsze moje skuki raczej byly sterylizowane albo nie byly takienp. Lunka to byla taka ze tylko po krwawieniu i wizycie u lekarza dowiedzialam sie ze ma cieczke,no i potem zaczelo sie zainteresowanie,ale duze nie bylo i zastanawiam sie jak to sie utrzymuje ten zapach,jak dlugo,a umyc to napewno ja umyje,wkoncu brazowa pupa nie zapieknie wyglada;)
P.S. To jest drugi/trzeci dzien z tych najwaziejszych dni i jeszcze jednak Bali jest zainteresowany,dlatego napisalam ;) Zeby bylo smieszniej wlasnie Sasa przyslala mi zgloszenie... Jej.. strasznie chcilabym by jej to juz minelo... |
Quote:
Generalnie jest tak, że nie nalezy utrudniac innym zycia ale z drugiej strony pies oprocz zwariowania na punkcie suki moze tez swirowac bo stawia sie do innych psow, cos tam strzeli w oddali wiec sie zainteresuje (ALBO SPLOSZY) itp itd . Nie da sie trzymac psa pod kloszem a z psem sie pracuje m.in po to aby udalo sie jakos zapanowac nad jego wybrykami. Normalna rzecz - wybryki i normalna rzecz- opanowywanie ich . Dlatego ja do tematu suki w cieczce podchodze na spoko ;) |
Ja tam nad Balim panuje..ale wlasnie zastanwiam sie co na to inni wystawcy,wlasciciele psiakow... I jak dlugo utrzymuje sie u suki ten zapaszek kuszacy amantow ;) a co do Balego i jego zachowania wobec innych psow,to fakt ma on moocny istynkt dominacyjny i ochrony wlasnego terenu (przed innymi psami)...
|
All times are GMT +2. The time now is 04:15. |