![]() |
Jak rozszyfrować kod bonitacyjny ??? Rozumiem, że na wilczaka oczekuję około roku alno więcej ??
z góry wielkie dzięki za informacje :D |
Karte bonitacyjna masz tu: http://www.wolfdog.org/pol/articles/914.html..jak przegladasz baze to pod danymi psa jest podlinkowane objasnienie kodu bonitacyjnego.
Z czekaniem to nie ma reguly- oczywiscie w dobrych hodowlach na ogol sie czeka bo chetni dokladnie wiedza co chca i co im dana hodowla gwarantuje...ale to nie jest regula sztywna na 100% i zawsze warto pytac bo hodowca decyduje do kogo trafi szczeniak i moze sie zdarzyc ze nagle pojawi sie ktos super fajny, kto wyjatkowo spodoba sie hodowcy...albo akurat jest wiecej szczeniaczkow niz "pewnych" zamowien. I tak wszystko rozstrzyga sie na linii hodowca-zainteresowany :) Ale w przypadku wilczakow warto poczekac i ten"rok' poswiecic na zglebienie ciekawostek rasy :) Pojezdzic na wystawy, zobaczyc co reprezentuja psy z danej hodowli/linii... i przy zdobywaniu tytulow i -co waznejsze!- w zachoaniu, socjalizacji itp. Ze zdjec duzo sie nie dowiesz, najlepiej na wlasne oczy ;) |
Przeczytałam cały temat, bo sama waham się nad wilczakiem. Są dwie sprawy: pierwsza to mieszkanie - w kawalerce raczej nie trzyma się psa; druga to moi mali przyjaciele, którzy dzieliliby dom z wilczakiem, czyli szczury.
Wiem, że to psy z mocnym instynktem, ale wierzę, że pracą i cierpliwością nauczę wilczaka, że szczur to część stada. Doradzono mi, żebym na początek zaczęła od czegoś łatwiejszego niż wilczak, ale ja chyba już nie umiem... Zakochałam się na maksa w bursztynowych oczach, silnym charakterze i wielkim potencjale tych psów. |
coz.. co do innych lokatorow,w tym i szczurow mozna przyzwyczaic wilczaka,sama mam szczura.. jednakze co do wilczaka jako pierwszego psiaka.. hmm.. to sa psy dosc..wymagajace i raczej kiepsko nadajace sie dla nowicjiuszy.. no ale o tym lepiej zeby sie wypowiedzialy osoby dluzej posiadajace CzW.. ja zajmuje sie roznymi rasami,wiec moge dac porownanie.. ale to wszystko tak naprawde zalezy od czlowieka..
|
Od razu powiem, że i ja i mój narzeczony mieliśmy psy.
Ja szukam psa do agility i sportu. Narzeczony chce popróbować sił w obronie. To musi być pies, który podoła dużej ilości zajęć i ruchu, więc pomyśleliśmy o wilczaku. |
My mamy szczura, myszoskoczki, dwa psy (w tym jeden wilczak) oraz kota w malym mieszkaniu i wszystko jakos zyje i sie dogaduje :D
|
no.. sssmoku to najelpszy przyklad, ze sie moze udac :D No wilczak podola wielu zadaniom.. chyba ze traficie na takiego leniwca jak moja mloda ( ehhh ) ;)
|
sssmok, małe tzn jakie?? :)
ja już czekam na tego wymarzonego... ale zaczynam się coraz bardziej stresować :twisted: martwię się moimi małymi przyjaciółkami, szczególnie jedną... które dotychczas miały mieszkanie tyko dla siebie. Martwi mnie też moje mieszkanie... totalna graciarnia, vdzie nawet my się o wszystko potykamy :? no i ostatnia sprawa... coraz czarniej widzę uprawianie sportów przez siebie z psem :( Przemek stanie na wysokości zadania - to wiem, ale ja zaczynam wątpić, czy wrócę do dawnej sprawności :cry: mogę jedynie zaoferować psu bardzo dłuuugie spacery, ale z biegania nici :cry: buuuu.... |
Gia.. co fakt to fakt.. maly juz sie zajmie tymi waszymi rzeczami.. tego jestem pewna :P Nie martw sie ,napewno sobie poradzicie.. No ale wszyko warto przemyslec trzy razy..
|
graciarnia z czasem zniknie, tylko na razie nie wiadomo kiedy uda nam się zrobić remont... może pies go przyspieszy :twisted: w tej chwili wszystko jest takie jakie jest, bo trzeba logicznie pomyśleć jak rozplanować meble, żeby wszystko ważne się pomieściło i nie było na wierzchu. No i jeszcze kupa rzeczy współlokatorki 8)
|
No tak.. ona pewnie tez ma sporo rzeczy.. (nie,to nie ironia :D )
Gia,to poczekajcie do przyjazdu psiaka.. :) |
Ona jest taką kolekcjonerką, że ma chyba tyle ile my we dwie osoby... :roll: I cały czas dowozi coś nowego, ciekawe jak to zabierze wyprowadzając się :roll:
|
My na poważnie myślimy nad zmianą mieszkania na takie, żeby psu i nam było wygodnie.
Jak wspomniałam kawalerka nie wydaje się nam słusznym miejscem dla psa i uwaga: 12 szczurów. Zapewne do czasu zakupu psa ta liczba się zmniejszy, ale jednak... Od razu mówię, że to same samce, więc nie ma szans na powtórkę z Popiela. |
Popiela myszy zeżarły :lol: A Ty chyba zasługujesz na miano "Króla Szczurów" 8) (swoją drogą fajna książka!)
|
No niezla gromatka .. nie ma co.. ja mam tylko jednego.. :)
A Gia.. to planujecie jej wyprowadzke;> a ona wie :D |
Szczury w mojej wersji ;)
Myślimy nad tym, żeby klatka szczurów stanęła na ewentualnej antresoli, ale mamy zamiar socjalizować psa od małego z ogoniastymi. Uważam, że jest duża szansa powodzenia :) |
Shaluka powoli cierpliwość nam się kończy... ja mam już dość porozrzucanych cudzych rzeczy :| i powoli zanosi się na oddelegowanie współlokatorki. Czas wreszcie pomieszkać trochę w samotności ;)
Nie było sensu ulepszać i remontować mieszkania dla kogoś, ktoś nie będzie szanował :twisted: |
Czyżby zmiana tematu na 'Nie chcemy współlokatorów?':twisted:
|
no prawie :twisted:
wtedy psiu będzie miał własny bezpieczny pokój :p albo ogonki :lol: |
Drogie Młode Koleżanki,
mam wielką prywatna prośbę abyście nie zamieniały wolfdoga w miejsce gdzie wilczak jest tylko w tytule. Myślę, że nie tylko mnie ale i wiele innych osób mało interesują wasze problemy damsko-męskie, czy niepożądanych współlokatorów. Na tym forum chcę się dowiadywać czegoś o rasie, problemach z jakimi borykają się inni w codziennych relacjach z psem, nowych psich figlach i ich sukcesach na wystawach czy w szkoleniu. Jakiś czas temu przestałam wchodzić na "peronówkę", bo ją okupowałyście, czy teraz przerzuciłyście się na wolfdoga? Szkoda, bo będzie to kolejne forum na które nie będzie się dało wejść :cry:. Pozdrawiam Anka |
All times are GMT +2. The time now is 03:52. |