Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Sport i szkolenie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Polskie CzW z OFICJALNIE zdanymi egzaminami - spis (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=5788)

Gia 7 July 2013 20:32

Dziś się duuuuużo działo we Wrocławiu ;)
Sexy zdała IPO V!!!!!!
A Mandżurek zdał BH :)

A teraz niech właścicielki się chwalą :)

Gratulacje!!!!

sssmok 8 July 2013 00:00

WIELKIE gratulacje!

avgrunn 8 July 2013 00:27

Mocno gratulujemy i trzymamy kciuki za kolejne sukcesy. Jak sie powiedzialo A to trzeba powiedziec B :)

z Peronówki 8 July 2013 12:25

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Gia (Bericht 456516)
Dziś się duuuuużo działo we Wrocławiu ;)
Sexy zdała IPO V!!!!!!
A Mandżurek zdał BH :)

Gratulacje dla obu! :)

dorotka_z 9 July 2013 16:38

Gratulacje!

Kaykolot 9 July 2013 18:42

Dziękujemy!

erendil 10 July 2013 10:22

Wilekie gratulaaaaacje :) :D ;)

jefta 13 July 2013 23:30

1 Bijlage(n)
Dziekujemy za gratulacje!!!

Sedziowala P. Ewa Buklad znana z wystawowych ringow. Sedziowala rowno, sprawiedliwie, widziala kazdy najmniejszy blad i nawet wlasciciele egzotycznych ras nie mieli taryfy ulgowej.

Slady zaczelismy pare minut po 6 rano. Trawa byla jeszcze pokryta rosa, optymalnej dlugosci. Sexy w polowie pierwszej prostej uznala ze nie warto sie wysilac w takim sladowym przedszkolu i ta nadmierna pewnosc siebie dala -2pkt na zakrecie. Do przedmiotu doszla, stanela, dala mi kilka sekund na podbiegniecie i ... poszla dalej co kosztowalo 20 pkt. Szkoda bo moglobyc 98 a moze i 100 zamiast 78. Stac ja na to, ale nie ma. Trudno, nie walczylam o punkty, plan byl zaliczyc i to sie udalo.

Posluszenstwo juz w upale. Z jednej strony dobrze, bo mniejsza szansa na atak glupawki a z drugiej trudno liczyc na Sexy ze zrobi dobre punkty. Przetupala wszystko grzecznie, jedynym wyraznym bledem bylo siad zamiast waruj z marszu. W kazdym cwiczeniu poobciane punkty, ale przy tak ostrym sedziowaniu i trudnych warunkach jestem zadowolona z wyniku-84pkt

Obrona to jeden wielki stres. Nie wiadomo co wymysli, czy sie wlaczy czy nie. A nawet jesli tak to na jak dlugo. Poprzednie dwa treningi byly fatalne. Tu kazdy blad w jej stylu daje w zasadzie przerwanie egzaminu. No i zaskoczyla wszystkich. Zrobila obrone swojego zycia, nigdy jeszcze tak nie gryzla! Lacznie 86pkt :mrgreen:

Po egzaminie sedzina podeszla i powiedziala ze jest pod ogromnym wrazeniem ze udalo sie wyszkolic wilczaka na takim poziomie. Uroslam z pol metra z dumy :love I ze bardzo rzadko widuje wilczaki o tak dobrych charakterach jak Sexy i Mandzur.

Na czesci socjalnej BH Mandrzura mozna bylo krecic film pokazowy jak to powinno wyglac. A byla przeprowadzona pelna proba z duzymi naciskami na psy i zaden dzikus, strachus czy agresor by sie przez nia nie przeslizgnal. Brawo Kaya!!!

Joanna 15 July 2013 11:41

Dziewczyny, ogromne gratulacje. Kawał dobrej roboty!

netah 5 August 2013 18:48

A Berylątko zdało PT2. Jeszcze nigdy na żadnym szkoleniu nie chciało mu się tak sikać i tak drapać jak podczas egzaminu :-(
Ogólny wynik: bdb
Szczegóły:
1. Przychodzenie do nogi: -bdb
2. Chodzenie przy nodze ze smyczą: - dosk
3. Chodzenie przy nodze bez smyczy: bdb
4. Siadanie: dosk
5. Warowanie: dosk
6. Stanie: dosk
7. Zostawanie na odległość: dosk
8. Znaki optyczne: dosk
9. Stanie z marszu: dosk
10. Siadanie z marszu: - bdb
11. Warowanie z marszu: dosk
12. Zatrzymanie z przywołania na wyznaczonym obszarze: bdb
13. Siadanie z przywołania na wyznaczonym obszarze: db
14. Warowanie z przywołania na wyznaczonym obszarze: - db
15. Wysyłanie naprzód: db
16. Aportowanie: krecha
17. Dawanie głosu: krecha
18. Niepodejmowanie pokarmu z ziemi i od obcych: krecha
19. Reagowanie na bodźce zewnętrzne: dosk
20. Przegląd weterynaryjny: dosk

avgrunn 5 August 2013 18:53

Super, gratulujemy :D ... a tak na marginesie nie sadzilam ze jest cos o podejmowaniu zarcia na PT2

Piter 5 August 2013 19:32

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door netah (Bericht 456858)
A Berylątko zdało PT2. Jeszcze nigdy na żadnym szkoleniu nie chciało mu się tak sikać i tak drapać jak podczas egzaminu

geatulacje

my chyba sobie odpuszczamy egzaminy
dziesięć srok za ogon ........

netah 5 August 2013 19:41

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door avgrunn (Bericht 456859)
Super, gratulujemy :D ... a tak na marginesie nie sadzilam ze jest cos o podejmowaniu zarcia na PT2

Nie ma też chyba komend z przywołania (to już bardziej PT III), ale to taka specyfika tej szkoły - współpracują z Policją. Mają też dużą świadomość jak wiele jest przypadków trucia psów stąd nacisk.

Piter 5 August 2013 19:50

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door netah (Bericht 456861)
Mają też dużą świadomość jak wiele jest przypadków trucia psów stąd nacisk.

do dzisiaj trenujemy , raz lepiej raz gorzej.:rock_3:twisted:.

Grin 5 August 2013 20:50

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door netah (Bericht 456861)
Nie ma też chyba komend z przywołania (to już bardziej PT III), ale to taka specyfika tej szkoły - współpracują z Policją. Mają też dużą świadomość jak wiele jest przypadków trucia psów stąd nacisk.

Na "normalnym" - związkowym PT2 nie ma też dawania głosu, jest za to skakanie przez przeszkodę. :)
Ten Wasz "szkolny" jest zmodyfikowaną i z tego co widzę, raczej utrudnioną wersją. Ale w związku z tym chyba też nie powinien się nazywać PT2. :)

netah 5 August 2013 21:52

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Grin (Bericht 456863)
Na "normalnym" - związkowym PT2 nie ma też dawania głosu, jest za to skakanie przez przeszkodę. :)
Ten Wasz "szkolny" jest zmodyfikowaną i z tego co widzę, raczej utrudnioną wersją. Ale w związku z tym chyba też nie powinien się nazywać PT2. :)

I nie nazywał się PT2 :-) z rozpędu go tak nazwałem, mimo, że na dyplomie pisze "szkolenie podstawowe". Chociaż z tego co później doczytałem na stronach zkwp wyszło, że to bardziej między PT2 a PT3 się plasuje.

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Piter (Bericht 456862)
do dzisiaj trenujemy , raz lepiej raz gorzej.:rock_3:twisted:.

Nie wiem czy z Berylem jest to do wytrenowania. Jak już się nauczył na szkoleniu nie brać od instruktorów (różnych), to na egzaminie wysyłali do karmienia dzieci, miłe dziewczyny itp. i bestia nawet się na chwilę nie zastanowiła tylko haps!

Piter 5 August 2013 22:09

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door netah (Bericht 456865)
Nie wiem czy z Berylem jest to do wytrenowania. Jak już się nauczył na szkoleniu nie brać od instruktorów (różnych), to na egzaminie wysyłali do karmienia dzieci, miłe dziewczyny itp. i bestia nawet się na chwilę nie zastanowiła tylko haps!

od młodszej wnusi uczymy go brać sposobem.jak źle poda nie bierze.
jedna metoda dla nas wszystkich .tak se kiedys wymysliłem ze starym przyjacielem :heul i powieliłem to.
podasz źle odwraca głowę .

Gaga 5 August 2013 22:11

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door netah (Bericht 456865)

Czyli dodatkowo zdał na piękną postawę wobec dzieci:) Za to powinien być duży plus ekstra:) I gratulacje oczywiście!

Puchatek 5 August 2013 23:43

Citaat:

A Berylątko zdało PT2. (...)Ogólny wynik: bdb

:cool3 Netah, wielkie wyrazy uznania za Waszą pracę!
Citaat:

18. Niepodejmowanie pokarmu z ziemi i od obcych: krecha

No fakt.... nad tym musicie popracować..... :lol::roll::lol:

netah 6 August 2013 07:10

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Bura (Bericht 456868)
No fakt.... nad tym musicie popracować..... :lol::roll::lol:

Myślę, że może pójść lepiej, jeśli nie pozwolimy coponiektórym przemiłym gospodarzom na niweczenie naszych starań w tym kierunku :-)))

A tak z innej beczki to jedyny sposób wg mnie, to zacząć od szczeniaka i uprzeć się, że z ręki może karmić tylko jeden członek rodziny. Obojętnie kto, ale tylko jeden. Wtedy jest szansa, że pies załapie schemat czarne/białe. Inaczej będzie miał mętlik pt, to już nie wiem od kogo mogę a od kogo nie.

Piter 6 August 2013 07:42

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door netah (Bericht 456870)
A tak z innej beczki to jedyny sposób wg mnie, to zacząć od szczeniaka i uprzeć się, że z ręki może karmić tylko jeden członek rodziny. Obojętnie kto, ale tylko jeden. Wtedy jest szansa, że pies załapie schemat czarne/białe. Inaczej będzie miał mętlik pt, to już nie wiem od kogo mogę a od kogo nie.

? ! a wyobrażasz sobie że mała wnusia zrozumie że to ? że ty mozesz a ona nie . a wtedy jest też nauka dla psiaka z "obchodzeniem się z dziećmi"
najbardziej mnie wkurza jak prosze znajomych aby poczęstowali Karla i jednoczesnym ptryczkiem w dolna szczękę jak weźnie. A oni ...O nie nie będziemy strofować psa :evil::evil::evil::evil: . i jak on ma sie nauczyć że nie wolno .
Moga dawać tylko SWOI ! . A SWÓJ to tylko domownicy wszyscy inni ciotki wujkowie drudzy dziadkowie TO OBCY . I basta.
Tak samo podawanie jedzenie przez ogrodzenie przez domowników jest zakazane . kizi/mizi przez ogrodzenie zakazane . no i żarcie z ziemi zakazane ( ale do kompostownika to zagląda )

netah 6 August 2013 08:52

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Piter (Bericht 456871)
Moga dawać tylko SWOI ! . A SWÓJ to tylko domownicy wszyscy inni ciotki wujkowie drudzy dziadkowie TO OBCY . I basta.

Nie zgadzam się, ale życzę powodzenia. Wg mnie przy takiej liczbie domowników ani pies tego nie załapie, ani ty nie będziesz w stanie nad nimi zapanować co i jak robią w tym temacie. Wiem, że to bardzo trudne. Ale pozostali nie muszą karmić z ręki, wystarczy ich nauczyć żeby wrzucali do miski, i mieć miskę pod kontrolą - tzn nie zostawiać w kojcu. Szkoda, że trochę jestem mądry po szkodzie, bo przy ilości popełnionych w tym temacie błędów raczej nie będę w stanie Beryla "odkręcić", ale lepiej się uczyć na cudzych.

Piter 6 August 2013 14:52

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door netah (Bericht 456875)
Nie zgadzam się, ale życzę powodzenia. ................ ale lepiej się uczyć na cudzych.

ilu nas tyle szkół i doświadczeń ,opinii, zdań , każdy trzyma swego .
( dopiero teraz bo mieliśmy 24 godzinki i trzeba było godzinkę pospać i z dziewczynkami do kina na smerfy-2.też tam pospałem ;)).

avgrunn 6 August 2013 17:33

Ja tylko dodam ze niektore wilczaki maja wrodzone predyzpozycje do nie brania zarcia, od nikogo :rock_3 uwierzcie z perspektywy szkolenia nic fajnego.

A podczas tego cwiczenia z jedzeniem mozna bylo powiedziec fe jak wyciagano do niego zarcie?

netah 6 August 2013 19:04

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door avgrunn (Bericht 456890)
A podczas tego cwiczenia z jedzeniem mozna bylo powiedziec fe jak wyciagano do niego zarcie?

Beryl ma wrodzone predyspozycje do żarcia wszystkiego włącznie z przeterminowana padliną.
Niestety nie wolno było nic mówić, o przepraszam: dający mógł "zaciumkać" a przewodnik cicho sza.

avgrunn 6 August 2013 19:14

A jeszcze pomecze skoro i tak off sie zrobil ;) a co dawali do zarcia ?

Piter 6 August 2013 20:13

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door netah (Bericht 456891)
Beryl ma wrodzone predyspozycje do żarcia wszystkiego włącznie z przeterminowana padliną.

oto właśnie chodzi im bardziej capi tym sukces w szkoleniu lepszy .a ciuchy jak wtedy capią ..... aż miło :twisted: .
wszystko wtedy zrobi ;)

Gaga 6 August 2013 20:39

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Piter (Bericht 456887)
ilu nas tyle szkół i doświadczeń ,opinii, zdań , każdy trzyma swego .

Kłopot z tym "ćwiczeniem" polega na tym, że walczycie z podstawowym instynktem. O ile (w warunkach kontrolowanych) pies pokarmu nie podejmie- czy to od ludzia, czy z ziemi, o tyle pozostawiony sam - w końcu się skusi. IMO - próżny trud (pomijam, że osobiście nie bardzo rozumiem ideę):) Ale na pocieszenie powiem, że większość wilczaków jest średnio przekupna i za kawałek mięska nie da się zakręcić. Oczywiście mowa o dorosłych, ukształtowanych osobnikach:)

Piter 6 August 2013 20:43

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Gaga (Bericht 456894)
Kłopot z tym "ćwiczeniem" polega na tym, że walczycie z podstawowym instynktem. ............:)

walka z wiatrakami . wiem :rock_3 . ale raz w tygodniu można zawsze przypomnieć uświadomić ........

avgrunn 6 August 2013 21:15

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Gaga (Bericht 456894)
Oczywiście mowa o dorosłych, ukształtowanych osobnikach:)

Te mniej dorosle i mniej uksztaltowane tez sie nie dadza, moj obecnie gardzi piekna wolowinka, na wyjezdzie gardzil wszystkim, jedne sa bardziej zarte inne mniej, jak juz wczesniej mowilam za zarloka dalabym sporo.

netah 7 August 2013 07:02

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door avgrunn (Bericht 456902)
Te mniej dorosle i mniej uksztaltowane tez sie nie dadza, moj obecnie gardzi piekna wolowinka, na wyjezdzie gardzil wszystkim, jedne sa bardziej zarte inne mniej, jak juz wczesniej mowilam za zarloka dalabym sporo.

Czy na pewno wiesz o co prosisz? :-))
Uff... ja dałbym sporo za niejadka więc lepiej pozostańmy przy swoich bo lepsze jest wrogiem dobrego...

Wracając do offu: plac był ogrodzony taśmą, a za taśmą były psy z I grupy, psy z II czekające na egzamin, psy które już egzamin mają dawno za sobą (loża szyderców), gdzieś tam ktoś sobie na łące łaził i oczywiście grill, a jak grill to i kiełbaski, więc wiadomo co było przysmakiem.

Co do wypowiedzi Gagi - z wilczakami ciężka sprawa... ale kilka ONów jakie znam dało się w tym kierunku doskonale wyszkolić.

avgrunn 7 August 2013 07:35

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door netah (Bericht 456907)
Czy na pewno wiesz o co prosisz? :-))
Uff... ja dałbym sporo za niejadka więc lepiej pozostańmy przy swoich bo lepsze jest wrogiem dobrego

To sie spytam inaczej, a na co szkolisz psa? W sensie co jest jego nagroda za dobrze wykonane cwiczenie, czyli za co robi te cwiczenia?

netah 7 August 2013 07:37

Na pochwałę słowną i/lub głaskaną.

jefta 7 August 2013 13:13

To jest dla niego atrakcyjna nagroda o ktora warto sie starać czy zapowiedz braku korekty?

avgrunn 7 August 2013 16:55

Moze to ja jestem dziwna, ale gdybym miala tak zartego psa to bym szkolila na zarcie, az mnie sie rozmarzylo ile bysmy zrobili ...ehh

netah 7 August 2013 18:16

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door avgrunn (Bericht 456916)
Moze to ja jestem dziwna, ale gdybym miala tak zartego psa to bym szkolila na zarcie, az mnie sie rozmarzylo ile bysmy zrobili ...ehh

Nie kłóćmy się o palmę dziwnięctwa. To szkol go na mizianie, przecież miziasty jest :-))

netah 7 August 2013 18:22

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door jefta (Bericht 456915)
To jest dla niego atrakcyjna nagroda o ktora warto sie starać czy zapowiedz braku korekty?

Brak kary jako nagroda? Można i tak ale nie jestem na 100% pewien że pytasz w tym kierunku. Łapówki dopuszczam tylko na styku polityki i biznesu (żart).

Po protu nie chcę się przekonać jak to jest kiedy już się naje i w nosie będzie miał smaczki, bo ja mam w nosie kombinowanie że o może na serek się skusi, a jak nie to na wątróbkę, a za to nowe ćwiczenie to musi być taki Suuuper smaczek. Odechciało mi się takich rzeczy po psim przedszkolu a efekty nie były oszałamiające.

Gia 29 March 2014 10:57

Mandżurek dzisiaj zdał FPr-1. Zawody jeszcze trwają, a odbywają się w Kalsku :) Strasznie jestem dumna z synusia i jego przewodniczki :Rose:happy:Rose
A więc oficjalnie: GRAN MILAGRO AZUL Atropa Bella Donna zdał egzamin FPr-1 :) Kaya - gratulacje świetnej pracy z M!!!!!! :love

Jasmina 29 March 2014 13:44

Mandżur pies tropiący, rewelacja :D Moje gratulacje dla Przewodniczki!

Gaga 29 March 2014 13:48

Gratulujemy sportowemu niuchaczowi!:)

avgrunn 29 March 2014 19:06

Tutaj tez gratulujemy super wachajacemu teamowi :)

Joanna 30 March 2014 00:14

Serdeczne gratulacje!

Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 04:17.