![]() |
Gábino, v jednom z příspěvků jsi psala, že chceš aby ti někdo potvrdil, že jsi ve svých letech naivní... tak tedy to máš ;)
Proběhlo toho tolik, že vrátit se to nedá a ani jedna strana se té druhé nehodlá za nic omlouvat. Zainteresovaným už jejich spory zůstanou, ale bylo by fajn, kdyby se kvůli tomu už nehádal nikdo další ať je na kterékoliv straně nebo se snaží tvářit neutrálně. Nějak se mi nelíbí ani to srovnání s pilulkama. ČVčko je plemeno, o který asi všem tady jde, má nějakej standart a původ a pokud ho chceme nějak ozdravovat, mělo by to být podle nějakých pravidel. U pilulek je mi to celkem jedno dokud je nepotřebuju, ale na tyto křížence by měl mít každý aspoň názor. Za mě... jindy lépe a jinak nebo radši vůbec. |
Mimochodem teď koukám na to, že můj nick je v anketě mezi těmi, co hlasovali ano. To mě celkem rozesmálo :roll:
|
nektere z tech pilulek si myslim uz mas v sobe...:-)jasne, je to divne srovnani. Ano , jsem hrozne naivni a priznavam se k tomu...:-) Az se bude jednou plemeno ozdravovat, pak jsem teprve zvedava, jak to bude probihat, aby se vsichni shodli. Hrubsi chybu vidim hlavne v zapsani te jiz druhe generace...A fakt uz koncim...:-) Jsem na to moc malo chytra a to taky rada priznam...
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Gábino, nelze dělat tlusté čáry a "táhnout za jeden provaz" z lidmi, kteří na Klub podávali stížnosti na ČMKU, žaloby k soudu a trestní oznámení na jeho členy (byli jsme čtyři členové vyslýcháni kriminálkou). Kteří se snažili Klub rozbít zakládání jakési Asociace chovatelů vlčáků (s velmi jepičím životem). Kteří léta podváděli i v ryze klubových věcech (předsedou revizní komise byl člověk, který nikdy nebyl členem Klubu ale byl za něj vedením vydáván) a Klub okrádali tím, že vedli v členské evidenci desítky mrtvých duší, které neplatily příspěvky ale za které se odváděly poplatky do Českého kynologického svazu. Nejsem příznivec "tlustých čar. každý má nějakou minulost a ta se stala a nikdo ji nesmaže. |
hmm, je to skoda...jsem asi blazen jenom ja..kdyz jsem se mohla prenest pres bolest a bavit se po pul roce s clovekem, ktery me napadl a chtel mi sexualne ublizit a ja byla schopna se s nim po pul roce sejit a vyrikat si to, proc to chtel udelat, proc zrovna me atd...to uz je uplne mimo tema, znovu se omlouvam, to pisu jen proto, aby jste pochopili, ze jsem z meho hlediska vzdy pro nejakou cestu smireni ac me to tenktrat taky stalo hrozne moc sil ...ale dodnes toho nelituji...
|
Dobrý večer, když už se Gabriela vrátila k tomuto starému tématu a já si ho pročetla, zajímalo by mne, jestli se už pan Pavel postavil jako chlap k omluvě za slova, která pronesl na adresu Daniely (83 - ...je až po uši v podvodu, je majitelkou Mutar...). Jestli jste se, pane Pavle, Daniele už osobně omluvil, považujte prosím můj dotaz za bezpředmětný. :)
PS: Jsem nestranná, na akcích se bavím se všemi (hrůza! i s Monikou! :lol:) a neočekávám žádné dlouhé přednášky o "škodlivosti" Mutar. Jen jsem se nevinně zeptala na jednu věc, která mě k tomuto tématu zaujala... |
Quote:
Monika http://www.wolfdogs.cz/ |
Quote:
Quote:
Quote:
Jinak jen na okraj - právě díky tomu "bulváru" se například chovatelé vůbec o Mutarách dozvěděli, protože ani Ty ani ostatní z té partičky, která to organizovala, jste nebyli ochotni vyjít s pravdou ven a informovat členy Klubu, co jejich jménem připravujete a děláte. |
Quote:
Tak ještě jednou, ale jen pro chápající (dejte si třeba tequilu:lol:). Rodiče kříženců F1 zapsaných do registru ČMKU byli známy, to je všem jasné - že, ale do registrů - vlastního dokumentu -) nebyli zapsáni - vzniklý kříženec F1 - "A Mutara" je brán, jako zvíře bez původu, původ není doložen a tak je rodokmen prázdný. Historie se počítá až od F1. Doporučuji prostudovat vlastní rodokmen - registr -" A Mutara", který Hanuška, demagog, zapomněl a nebo nechtěl vložit. Žádná z F1 - nebyla hodnocena na DKK - C! To není demagogie, ale lež. Jinak ať si píše co chce. :roll: Hezkou neděli, Monika http://www.wolfdogs.cz/ |
Quote:
|
Quote:
|
To protože tě ještě nikdo s kavkazákem neviděl :twisted:
|
Quote:
|
OK, just půjdu v neděli a budu fotit ;)
|
Quote:
Jiní chovatelé a pozorovatelé vlků mají třeba úplně jiné zkušenosti. K dalším poznámkám. Vůbec si nemyslím, že je to jednoduché a když řekneme teď, tak se to stane, jen občas můžou přijít příležitosti a je dobré je nepropást. Bez PS to možná může jít i snáz. Třeba už kvůli té informovanosti;-). To je od veterána PS zrada což?:lol: Co se týče umístění F1 rabijátů, tak třeba naše rodinka by byla schopná kvůli takové patnáctileté kratochvíli prodat civilizované obydlí a řekl bych, že nejsme jediní:twisted:. |
Quote:
|
Holeček psát o dospělé vlčici nemohl, protože o ní pokud vím přišel. Stejně jako spousta dalších dobrodruhů a to ať už dobrovolně či nedobrovolně ...
|
Me se Lupina a Armin taky libi povahove. Takze by mi asi nevadilo je mit v rodokmenu. Jenze tady se ty nazory hned rozdeli a jsme opet na zacatku diskuze. Az si budu porizovat Cevecko, tak budu premyslet o tom, jestli az me po nekolika letech s nim popadne treba napad, mit dve cevecka, jestli si pak nevezmu to druhe zrovna treba z nejakeho vrhu, kde predkem je Armin....To bych pak byla nekde uprostred diskuzi :-)
|
Quote:
Chovné jedince 12. Pes – sučka sa stávajú chovnými po splnení podmienok a) plemenná príslušnosť osvedčená PP u ktorého sú známe všetky generácie predkov ku 1.6.1999 (deň medzinárodného uznania plemena FCI ) |
s tim pocitam...:-)
|
Tady taky ne:lol:. To by sis je musela koupit v Itálii.
|
Dalo by se diskutovat, kdyby byl clovek odbornik. Mit informace od nejakeho profesora genetiky, ktery by mi jiste zodpovedel otazky na to, jak dalece muze krizeni o kterem se diskutuje ovlivnit rasu atd. Jake nevyhody ci vyhody to muze mit... Bez techto informaci se opravdu objektivne diskutovat podle me neda .
|
Proč o tom vůbec uvažovat, když se to dá udělat zcela transparentně veřejně, plánovaně, sledovaně a vzít si jak psal Adrian ČVčko a karpatskýho vlka?
|
protoze se uz stalo...a taky proto ze to pareni s vlkem neni jen tak , co uz jsem se teda docetla..z obou stran :-)
|
Quote:
Co sa vyskytlo u predkov Armina mozeme len hadat, akozto predkov nikto nepozna. Aj keby sa pouzilo cistokrvne NO tak je to krok spat co sa exterieru tyka, ale aspon vieme co mozeme ocakavat. A ako bolo uz hovorene, ani Armin ani Lupina nemaju co sa tyka pracovnych schopnosti navyse nic take, co by vyvazilo ich nedostatky a tym padom prinieslo osoh plemenu. |
Sašo, úplně stejné ustanovení v chovatelském řádu je samozřejmě i v ČR (mám ten dojem, že jsme to schvalovali po vzájemné dohodě). Ani u nás není možné uchovnit a zapsat psa, který nemá prokázané předky s normálním PP ČsV do roku 1999.
Takže Gabrielo, Tvůj nápad si pořídit štěně s Armínem a Lupínou jako s předky by asi nevyšel. Tedy pokud se nepřipojíš k podvodníkům, kterří chovají s falešnými papíry. Pak se ovšem nejedná o chov československých vlčáků, ale jejich záměrné poškozování, spojené s podvodem. |
napsala jsem to z toho duvodu, ze i pres to, ze se neslucuji s radem, zajimali by mne...jaci jsou ....
proto take ta odpoved ze pocitam s tim, ze bych s nimi nemohla chovat... ja jen proste porad nevim jestli jsou pro mne vetsi strasak odchylky v pozadovanem exterieru, nebo pribuzenska plemenitba. Pokud si nactu neco malo z genetiky obecne, jsou zde vzdy pripustne i nejake odchylky za predpokladu, ze se rozsiri geneticky material a pote se opet z chovu zvirata nestandartni vylucuji... Ale prave proto, ze do toho nevidim z hlediska odbornosti, nemuzu a nechci se vlastne hadat...mozna me dost ovlivnil ten stav jinych ras ( retrivri atd. ) kdy se kvuli exterieru chovalo a chovalo, az jsou tam kde jsou ted... Pavle, ja se jen zkousim na vse divat z obou stran. Kladu si otazku, ktera tu asi taky uz nekde napsana byla, proc by se tito chovatele snazili nejak moc zhorsit rasu ? Kdyby se o to snazili, tak by tajne pridali treba jezevcika nebo ? A to proc tajne si vysvetluji tak nejak tim, ze verejne by to nikdo neschvalil, tak mozna proto. S posledni vetou saschii nemohu souhlasit, protoze mi nepripada, ze by toho Armin umel zrovna malo. No a Lupina byla ve spokupraci s clovekem take jiste dal, nez vlcice ze Zoo... Ale opravdu nemam tolik vedomosti, se do teto debaty odborne zapojit, je to jen hodne zacatecnicky pohled. |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Podle mého skromného a zcela amatérského názoru by ČsV obecně potřebovali : 1. Kratší uši a ocasy. 2. Lepší formát těla (čtvercový). 3. Světlé oko. 4. Schopnosti pro výcvik obran (poslušnost a stopování neí takový problém). 5. Zlepšít stav DKK (i když není nijak špatný) Toho zcela jistě nelze dosáhnout přimícháním krve Armína, který výrazně nevyniká ani v jednom z těch 5 bodů. Podtrhuji to slovo "výrazně", protože už slyším, jak si všichni říkají, co má zkoušek a jak je dobrý. Jenže Armín je vynikající pes, ale nikoliv špičkový obranář. Na to se zeptejte lidí kolem služební kynologie a TARTu, kteří ho znají lépe a dovedou to i lépe posoudit, než já. Saša má naopak ve své poslední větě zcela pravdu. Jedinou možnou cestou je eventuální přimíchání vlčí krve (ČsV x euroasijský vlk), ale to je na zcela jinou debatu. |
Gabrielo, ked zvazujes rizika a ci nieco stoji za to, tak beries plusy a minusy - tzv cost-effect ratio. Z Mutar efekt by bol mozno vylepsene povahy (osobne si to nemyslim - dobrych povah v populacii mame dost), mozno vylepsenie DKK (nepreukazalo sa), kdezto cost by boli vsetky vymenovane neziaduce znaky znova vmiesane do populacie, plus velka mnozina uplnych neznamych. Z tohto proste kazdemu sudnemu cloveku vyjde, ze naklady su privysoke na efekt ktory to prinasa. To jako ked svojmu psovi das na krk obojok Swarowski. Ano, je to obojok, ano, niektore aj bohovo dobre vyzeraju, ale stoji to za tie prachy a za to riziko ze ti niekto corkne psa pre par sutrov?
|
Quote:
Nevím, možná, že jako lajk a pouhý majitel nemám nárok se k tomuto vyjádřit, nedá mi to.... Souhlasím s rozhořčením Pavla, protože od čeho tedy výstavy potom jsou??? Když rozhodčí se podílejí na jakémsi ,,pokusu" s ČsV.... Když už tedy v každé kupní smlouvě stojí, že podmínkou je vystavování psa-nebo jsem se tedy alespoň nesetkala se smlouvou, kde by to nebylo, proč si kupovat psa s pp když na výstavách je stejně ,,bordel" v pravidlech..... Omlouvám se za tyhle slova ale už mě to vážně štve...:cry: |
Asik si budu muset precist smlouvu,protoze myslim,ze ja tam nemam o vystavach ani n a nikdo by me stejne na vystavu nedostal.Podminka k uchovneni to u CV taky nastesti neni.
|
Quote:
|
Quote:
|
Výstava jako podmínka kupní smlouvy? To slyším prvně. Nemá to žádnou logiku. Žádný soudný chovatel nemůže zaručit, že to konkrétní štěně bude pro výstavy vhodné natož by si takovou podmínku sám dával do smlouvy.
PP není záruka výstavních kvatit ale původu - je to Průkaz původu (nebo měl by být ..) |
Já to tedy v kupní smlouvě mám, že majitel musí předvést dospělého psa/fenu alespoň jednou na klubové nebo speciální výstavě. Myslím, že soudný jsem Danielo :p.
Podle mého přece není cílem účast na výstavě vyhrát tituly, ale předvést svého psa na veřejnosti. Tak jsem tedy alespoň já vždycky k výstavám přistupoval. Kupodivu můj Hoky byl sice nestandartní, ale byl o něj vždy velký zájem ze strany diváků a dokonce jsem dostával i nabídky na zahraniční krytí (Hoky byl nechovný), které jsem ovšem briskně odmítal. Výstava je, podle mého, příležitostí, kde se může chovatel veřejně pochlubit prostřednictvím majitelů svými odchovy. Sice máme i bonitace, ale nebudeme si nalhávat, na ně moc veřejosti nepřijde. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Ode mne si lidi psy na výstavy berou a chodí s nimi a sbírají ty tolik odsuzované tituly :lol: a já jsem ráda že mi je presentují, že se jim daří a že je to baví. Ale dávat jim to do smlouvy? No nevím ... fakt by mě to nanapadlo a to možná právě proto, že to nepavažuju výstavy za životně důležité. |
Dekuji za dalsi vysvetleni..bohuzel nektere odkazy nefunguji, treba zrovna fotografie. Clanek od p. Hartla jsem procetla. Je z roku 2003 a pise v nem
" Byli jsme si vědomi, že jde o náročný dlouhodobý pokus v trvání 10 i více let a v případě úspěchu by se v PP potomků tohoto křížení zvýšil podíl vlka" Dnes mame rok 2011 a tak by mne zajimalo, jestli je mozne se jeste docist novejsi zpravy ? Ps: Je opravdu skoda, ze neni mozne precist si podobne dlouhe vysvetleni ze strany druhe, uz jen pro porovnani nazoru. Pavel se ptal, proc podporovat chovatele odberem stenat o ktere v chovu neni zajem. Mohu odpovedet jen tim, ze v tomto pripade by to byl ciste jen osobni zajem, mit jedince, ktery ma pro mne zajimave predky, neco jako sledovani pokusu jaci budou a jak se bude toto spojeni projevovat. Asi jako kdyz si nekdo vezme toho "bileho boxera" a zije s nim jen pro radost... To uz ale neni predmetne v teto diskuzi. |
Quote:
V textu je i jedno podstané tvrzení : "Proto, když přišel pan Hrach s tím, že se mu povedlo nakrýt svoji kanadskou vlčici jeho psem NO bez PP, kterého dostal jako štěně,... Nakrytí se povedlo a narodili se 2 psi a 2 feny. Jeden pes uhynul a zbylá štěňata nabídl pan Hrach k disposici na pozorování po stránce DKK...Nabídku p. Hracha jsme v chovné komisi akceptovali jako možnost realizovat původní záměr se sledováním dominance vlka na DKK" To není pravda. Krytí Armína nebylo nijak náhodné, ale objednané skupinou lidí z tehdejšího KCHČSV. O tom svědčí především sám pan rach, z jehož dopisu Mirka citovala hned na první straně tohoto fóra. Nebylo to žádné využití příležitosti, jak se to snaží někteří prezentovat. Bylo to za zády Klubu připravované a bez vědomí Klubu uskutečněné. Dokonce jsem zahlédl důkaz o tom, že u toho krytí byli. Quote:
|
Quote:
Armín a Lupína spolu byli celý život v jedné ohradě a nikdy se nespářili i když mnohokrát mohli, žádné krytí se nedalo naplánovat a už vůbec ne objednat. Tohle je fakt nesmysl. |
U vlka se nedá nic plánovat. Buď chce - svolí k tomu, nebo nechce.
|
Quote:
|
Quote:
Pokud vím, ale to není na 100% tak Naďa v té době s Klubem nic společného neměla zato k Hrachovi jezdila běžně. Nebyla tam náhodou a už vůbec ne kvůli tomu aby pomohla nakrýt vlčici. Já nemám proč jí hájit, ale vím jak to bylo, a nelíbí se mi, když se situace převrací a zkresluje až dokresluje. |
A už končím. Tahle debata je nesmyslná.
|
Já si taky myslím, že to nebylo plánované a snad už vůbec ne klubem (byť se starým vedením). Ale spíš to vidím tak, že se využilo momentální situace s dobrmanem , tak jak to někde psal Franta a vlčice se tak nějak trochu "přiznásilnila"...... :lol:
|
[quote=Pavel;410752]Sama to potvrzuješ, že u krytí byla (a dokonce tam byly pořízeny i nějaké snímky). Tak to asi úplná náhoda nebyla, když si tam Hrach pozval lidi ke krytí.
Nejsem odborník, tak nemůžu diagnostikovat s určitostí, ale tohle mi už fakt zavání paranoiou..K tomu už není co dodat. Pro Gabrielu: pokud tě zajímá vyjádření druhé strany (s kterou nemám ohledně dění v klubu co do činění, jsem s čsv začátečník), tak ti asi nezbyde než se té druhé strany zeptat;-) |
Quote:
|
Podle knizky p. Hracha to vidim jako Daniela. Pokousel se nekolikrat driv Lupinu nakryt, jenze to neslo. Nebudu opisovat celou kapitolu, ale jako "objednane" to taky nevidim.
Lupina byla tak trochu oblbnuta pachem jejiho oblibeneho psa dobrmana a nechala se nakryt, druhy den dokonce pak jeste jednou Arminem.na obou snimcich neni nikde mezi stromy a dokonce nevidim ani voditko, pritom kniha zminuje, ze na voditku byla... |
Ono těch verzí od Hracha samotnýho je několik...
|
fotkam docela verim...
|
Quote:
|
Quote:
Dobra prace Pavle. Quote:
nebo tem na internetu? nijak to nekomentuju... |
Quote:
|
Quote:
Ale uz me to fakt nebavi, mrzi me ze jsem to tady cele ozila zrovna ja..kdo tomu vsemu stejne poradne nerozumi. Jen tak opet hrozne hloupa otazka na konec...kdyz se psi budou v chovu vybirat presne podle vsech radu a pravidel, budeme mit pak vsichni uplne stejny exterier, stejne povahy , psy k nerozeznani ? Nevim, jestli bych pak takoveho vubec chtela.... Tak a ted me ukamenuji vsichni, kdo tomu rozumi...:-) |
šutr :lol:
|
vim ze to je kamenak...Romane...:-) no treba exterier jako fr. buldoci..ti vypadaj vsichni temer stejne...:-) bylo mi jasne, ze timto se mnou uz nikdo diskutovat nebude...:-)
o sve naivnosti jsem informovala predem a o sve hlouposti taktez...:-) ale ted vazne... proste nemohu pokracovat v soukrome detektivce, bez vesekerych zucastenych ...takze asi tak...no a hlavne mi jde prece jen o to, najit pro sebe stenatko a ac bude ci nebude splnovat standart ci ne, bude moje zlaticko a budu ho milovat...a o to uz mi jenom jde...:-) |
Ja len rychlo - nikdy sa nepouzivaju len perfektne podla standardu vyzerajuce psiska. A nikdy sa aj z najlepsich spojeni nerodia len idealne steniatka. Roznorodost tu je a bude a je vpustana do chovu nie preto, ze je ziaduca (naozaj teoretickym idealom slachtenia je mat vsetky psy rovnake, hoci napriklad farebna variabilita bude u CVciek vzdy, nastastie), ale preto ze je potrebna pre zachovanie genetickej variability vseobecne. Ale je rozdiel vpustit do chovu zvierata s odchylkami od standardu ktore su chybyckami krasy (ako je tmavsie oko, menej vyrazna maska, dlhsi chvost), a zvierata, ktore maju vyrazne netypicke znaky, ako je maska typu malamut alebo rozvesene usi. Napriklad maska ako u malamuta sa u CSV nikdy nevyskytovala, preto jej objavenie sa v populacii by bolo asi tak ziaduce ako objavenie sa padnutych usi.
|
A o to naozaj nejde ci je pes tvoje zlaticko - samozrejme ze je. Aj keby bol skrizeny s tym buldockom.
|
Quote:
|
pochopitelne mate pravdu :-)
|
Quote:
|
Quote:
|
To máte těžké. Byly volby, měly nějaké výsledky, teď následují následky. Účast voličů na volební schůzi byla jasným vyjádřením ...
Návrhy pobočkových výborů ovšem nejsou pro celostátní výbor závazné. ;-) |
Opravdu nemá nikoho, kdo by si zasloužíl místo ve CHK?
Vím, že Hanka K. je celebritka. V zahraničí prostřednictvím svých lží. V České republice, pravděpodobně proto, že jej jmeno se neustále projevuje v zapisech ze schuzi (v casti o porušení klubovych radu). Ale chápu, že má přátele, které pomáhá v podnikání.... Co nechápu je dávat do CHK lidi, kteří jsou zkompromitované registraci a podporu krizencu. Prominte, ale navrhnout takové lidi do KCH je jako pronájem pedofila do prace v dětském pokoji. Na 100% to skončí tragédií... |
Ten, o kom si myslíme, že by to dělal svědomitě, je znechucen a dělat to nechce.. :(
|
Myslím, že je to zajímavá informace pro členy Českého klubu - ukazuje co způsobili jim jejich zástupci.
Podle rozhodnutí konference v Cr jak mile pes bude mít 4 generační rodokmen, bude mozno použít ho v chově. A nebude mozno chovatelom cokoliv zakazovat (protože odstavec o tom že za čistokrevného psa se považuje pes s plným rodokmenem do roku 1999, byl vyškrtnut....) To znamená, že právě začíná v České republice chovných krizencu s falešnými prukazami.... Návrh č. 6 Návrh na změnu ZaCHŘ KCHČSV Navrhovatel: Karel Skoupý V důsledku pozastavení platnosti článku I.4 písm. b) ZaCHŘ KCHČSV a v souladu s vyjádřením KRK: V článku I.4 ZaCHŘ KCHČSV vypustit písm. b) a c) – tj. uvedení do souladu s předpisy vyšší právní síly, nutno provést. Text pod výše uvedenými písmeny přesunout v plném znění do čl. III.2 ZaCHŘ KCHČSV jako nová písm. g) a h). Delegáti konference byli výslovně upozorněni, že v případě neschválení tohoto návrhu přesunovaný text vypadává ze ZaCHŘ KCHČSV bez náhrady, protože uvedení do souladu s předpisy vyšší právní síly je nutností. Výsledky hlasování: Pro: Brzobohatá, Černohorská, Drábek, Kouřil, Krčmář, Matušincová, Nečasová, Skoupý – celkem 8 Proti: Nováková, Soukupová – celkem 2 Zdržel se: Andrlová, Čílová, Hartmanová, Hurda, Jahelková, Novoveská, Smištíková, Treppesch, Zeisek – celkem 9 To znamená, že proti podvodům a chovu krizencu byli: Brzobohatá (chovatelska stanice: "Tawy") Černohorská (chovatelska stanice: "Anwar") Drábek (chovatelska stanice: "Anwar") Kouřil (chovatelska stanice: "Tawy") Krčmář (chovatelska stanice: "Miawolf") Matušincová (chovatelska stanice: "Dakmat") Nečasová - Skoupý (chovatelska stanice: "z Údolí ticha") Chov krizencu a podvody podpořili: aktivně Nováková - Soukupová (chovatelska stanice: "z Molu Es") neaktivně Andrlová - Čílová (chovatelska stanice: "Srdcerváč") Hartmanová (chovatelska stanice: "z Rudého Údolí") Hurda (chovatelska stanice: "Atir Bohemia") Jahelková - Novoveská (chovatelska stanice: "Eden severu") Smištíková (chovatelska stanice: "Střípek snů") Treppesch (chovatelska stanice: "Serigala") Zeisek (chovatelska stanice: "z Litavské kotliny") |
ANIMALI: INCROCI PERICOLOSI TRA LUPI SELVATICI E CANI DI RAZZA CECOSLOVACCA
Smantellato dalla Forestale un traffico di genetica canina che avrebbe dato vita a ibridi dalla natura particolarmente aggressiva. Perquisizioni in tutta Italia. Denunciati otto allevatori per detenzione di specie protetta, falso in atto pubblico e violazione della legge sulla caccia. Sequestrati 37 esemplari di cane lupo cecoslovacco ibridi di prima generazione Ispettorato Generale Pistoia, 18 dicembre 2013 - Incroci pericolosi, lupi selvatici (Canis lupus SPP) rinsanguati con cani appartenenti alla razza canina Lupo Cecoslovacco (Československý vlčiak). Questo il risultato dell'operazione condotta dal personale del Corpo forestale dello Stato del Servizio Cites Centrale di Roma in diverse regioni italiane in collaborazione con i Nuclei Investigativi Provinciali di Polizia Ambientale e Forestale delle otto province interessate (Alessandria, Salerno, Pistoia, Modena, Parma, Rimini, Cosenza e Arezzo). In seguito alle perquisizioni il personale della Forestale ha deferito all'Autorità Giudiziaria otto allevatori di cani lupo cecoslovacco, tra cui un ispettore di Polizia Stradale, per falso in atto pubblico, detenzione di specie protetta, violazione delle normative CITES (Convenzione di Washington che tutela le specie di flora e fauna in via d'estinzione) e violazione della legge sulla caccia. Sequestrati 35 esemplari (16 a Pistoia, 11 a Modena, 2 ad Alessandria, 5 a Cosenza e 1 a Salerno) di cane lupo cecoslovacco ibrido di prima generazione. L'operazione nasce da un esposto anonimo inviato a diverse istituzioni competenti. In Italia attualmente esistono oltre 120 allevamenti di cani appartenenti alla razza lupo cecoslovacco, un cane di taglia medio-grande appartenente al gruppo dei pastori e bovari. Il cane lupo cecoslovacco ha la tempra, la mentalità e l'addestrabilità di un pastore tedesco e la forza, le caratteristiche fisiche e la resistenza di un lupo. Le indagini condotte dalla Forestale hanno evidenziato che alcuni allevatori avrebbero fatto accoppiare in maniera fraudolenta esemplari di lupo cecoslovacco con lupe selvatiche provenienti dai Carpazi (Lupo europeo), dal Nord America (Lupo del Mackenzie) e in alcuni casi con lupi appenninici per migliorare le caratteristiche genetiche e morfologiche della razza. Il cane lupo cecoslovacco molto di moda in Italia e all'estero ha un valore sul mercato che può arrivare fino a 5.000 euro ad esemplare. In Italia, non solo è proibito l'accoppiamento di animali domestici con quelli selvatici, ma è anche vietato detenere lupi fino alla quarta generazione, in assenza delle prescritte autorizzazioni, poiché considerati specie protetta dalla Convenzione Cites (Appendice I) e perché ritenuti animali pericolosi per la salute e la pubblica incolumità. Secondo alcune indagini svolte dalla Forestale tra Modena e Reggio Emilia, si sarebbero verificati in natura fenomeni riproduttivi dovuti alla diffusione accidentale di esemplari ibridi. L'ipotesi potrebbe essere ricondotta al ritrovamento avvenuto nei mesi scorsi di alcuni cani uccisi a fucilate o da bracconieri che le avrebbero scambiati per lupi o dagli stessi allevatori illegali perché ritenuti ingestibili. La pratica di rinsanguamento tra cani e lupi è stata sospesa anche nella Repubblica Ceca non solo perché vietata, ma perché rischiava di generare ibridi genetici dall'indole e dalla natura molto aggressiva. http://www.corpoforestale.it/flex/cm.../IDPagina/8524 Traffico illegale di cani, sequestrati 229 ‘ibridi’ pericolosi Serramazzoni, un allevamento vendeva incroci di lupo e cane lupo cecoslovacco falsificando i pedigree Serramazzoni (Modena), 13 gennaio 2017 - Stroncato un traffico illegale di cani selvatici, con 229 esemplari ‘ibridi’ sequestrati (incroci tra cane e lupo selvatico) in tutta Italia. E’ l’operazione di livello nazionale - coordinata dalla procura di Modena e in particolare dal pm Francesca Graziano - portata a termine dal Servizio CITES di Roma del Comando unità tutela forestale ambientale ed agroalimentare dei Carabinieri (Cutfaa). I sequestri riguardano gli animali provenienti da un allevamento di Serramazzoni, gestito da marito e moglie,già indagati. Ecco i numero dell’operazione. Più di duecento sequestri simultanei di cani incrociati con lupo e dei relativi pedigree che ne attestavano falsamente la purezza ed il pregio; 54 le province interessate ed oltre 200 i proprietari truffati, cittadini che, a vario titolo, avevano acquistato a caro prezzo i cani (sino a 5.000 euro a esemplare). 9, invece, gli allevamenti attenzionati e soggetti alle misure cautelari nel corso della complessa indagine durata 3 anni. Gli animali sono stati tutti affidati ai proprietari curando il massimo rispetto per il loro benessere, essendo stati acquistati da cuccioli e legati ormai agli attuali detentori da un forte legame di affezione. L’attività criminosa scoperta prevedeva l’utilizzo di lupi selvatici appartenenti alla specie Canis lupus per l’incrocio con cani dal Lupo Cecoslovacco. I lupi venivano prelevati illegalmente nella zona dei Carpazi, nei paesi scandinavi o in Nord America per essere incrociati, con cani da Lupo Cecoslovacco selezionati, per ottenere un patrimonio genetico nuovo e capace di dare origine a esemplari di grande bellezza e più resistenti a disfunzioni e malformazioni ossee. Ciò in violazione dei disciplinari stabiliti dall’Enci (ente Nazionale della Cinofilia Italiana). Questa condotta permetteva di ottenere soggetti più belli e simili al lupo selvatico e, pertanto, più apprezzati nel circuito dei concorsi di selezione canina e dagli amatori i quali, pagando cifre elevate, ottenevano animali con maggiore somiglianza alla specie selvatica e più spiccato atteggiamento ‘lupino’. Ma anche più aggressivi. L’attività fraudolenta era possibile dichiarando il falso nelle certificazioni ufficiali Enci. L’indagine è iniziata nel 2013, dopo una complessa attività di intelligence nel settore della cinofilia, con il sequestro di 42 ibridi di lupo, cui seguì l’incriminazione di 9 soggetti per i reati di falso ideologico, importazione e detenzione illegale di specie tutelata dalla Cites, con 2 condanne definitive. L’attività si è concentrata su un importante allevamento di cani da Lupo Cecoslovacco a Serramazzoni, da cui generazioni di cani ibridati si sono diffuse in tutta Italia e all’estero. http://www.ilrestodelcarlino.it/mode...stro-1.2814530 |
All times are GMT +2. The time now is 10:07. |