Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Różne (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=17)
-   -   Wilczak czy Wilczur ??? (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=10059)

jefta 23-01-2009 00:48

ja oczywiście za wilczakiem głosowałam... ale mam pytanko czemu jest czechosłowaczki wilczak a nie analogicznie do innych ras wilczak czechosłowacki?

wilczak czechosłowacki - československý vlčák -
Owczarek niemiecki - [i]Deutsche Schäferhunde
Seter irlandzki - Irish (Red) Setter
Owczarek holenderski - Hollandse Herdershond

itd?

Gaga 23-01-2009 00:58

bo z automatu mówimy ładna dziewczyna, świeży chleb, wypasione auto a nie odwrotnie ;)

jefta 23-01-2009 01:04

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 185626)
bo z automatu mówimy ładna dziewczyna, świeży chleb, wypasione auto a nie odwrotnie ;)

ale przy nazwach ras zazwyczaj (zawsze?) jest odwrotnie :o

Gaga 23-01-2009 01:09

No tak, nazwy zapozyczone i tak sie utarło ;) zgodnie ze sztuka powinien byc niemiecki owczarek, irlandzki seter, holenderski owczarek ;)

jefta 23-01-2009 01:41

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 185630)
No tak, nazwy zapozyczone i tak sie utarło ;)

niekoniecznie zapożyczone: ogar polski, chart polski, owczarek podhalański, koń śląski, małopolski, wielkopolski :rock_3

Gaga 23-01-2009 09:22

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 185632)
niekoniecznie zapożyczone: ogar polski, chart polski, owczarek podhalański, koń śląski, małopolski, wielkopolski :rock_3

czyli kulą w płot ;) Zostaje nam udanie sie do polonisty z tym pytaniem ;)
Przy okazji popytam psiapsiółki ;)

jefta 23-01-2009 13:29

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 185650)

już wiem w języku polskim mamy przymiotniki klasyfikujące i opisujące.

kwalifikujące piszemy za rzeczownikiem np.

zupa pomidorowa
ubiór ludowy
młot pneumatyczny
piasek kwarcowy
traszka zwyczajna
wilczak czechosłowacki

opisujące przed:

gorąca zupa
brzydki ubiór
ciężki młot
żółty piasek
mała traszka
wyszkolony wilczak

marchencki 23-01-2009 14:17

Wysłałem zapytanie do poradni języka polskiego UWr o to, skąd pochodzi i co znaczy słowo "wilczak", która forma "wilczak", "wilczur", "psowilk" jest poprawna w kontekście rasy i jej hybrydowych korzeni, oraz w którym miejscu ma stać w tym przypadku przymiotnik określający kraj pochodzenia. :) Zostało czekać odpowiedź.
Pozdrawiam!

btd 28-01-2009 19:05

Wypisaliśmy kupę tekstu a nikt nie zajrzał do słownika. Czesko - polskiego. Albo zrobił to i się nie podzielił. I tam jak byk stoi vlčák = wilczur.

Tak żeby zostało dla potomności.

Huan 28-01-2009 20:10

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 187067)
I tam jak byk stoi vlčák = wilczur.

Slownik slownikiem, a glos ludu (ankieta) mowi co innego ;) Ja pozostaje przy "wilczaku", nawet jesli zatwierdzony zostanie wilczur.

Margo 28-01-2009 20:34

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 187067)
Wypisaliśmy kupę tekstu a nikt nie zajrzał do słownika. Czesko - polskiego. Albo zrobił to i się nie podzielił. I tam jak byk stoi vlčák = wilczur.

Alez oczywiscie, ze zajrzal... :lol: I tlumaczenie jest samo w sobie poprawne. Z tym, ze nieprawidlowe jest znaczenie tego slowa - to tak jakby na koze mowic owca, bo takie jest jakies tlumaczenie. :rock_3
W jezyku polskim (i czeskim) slowo wilczur oznacza psa "owczarkopodobnego" (z tym, ze czeski "vlčák" wskazuje na podobienstwo do wilka, a w jezyku polskim nikt krzyzowki tak bym nie nazwal, bo to nazwa zarezerwowana dla owczarkow).

Ale tak jak zostalo napisane juz wczesniej: nazywanie wilczurami rasy, ktora nie ma prawa miec w sobie niz z wilczurow jest pomylka i wprowadzaniem ludzi w blad.

Zgodze sie, ze rasa nie jest jeszcze wyrownana i na ringach widac zarowno WILCZURY, jak i WILCZAKI. Ale wzorzec wymaga, aby CzW wygladal jak wilczak, wilczur to zawsze "wadliwy" przedstawiciel tej rasy...

btd 28-01-2009 22:29

Quote:

Ale tak jak zostalo napisane juz wczesniej: nazywanie wilczurami rasy, ktora nie ma prawa miec w sobie niz z wilczurow jest pomylka i wprowadzaniem ludzi w blad.
Żeby nie było: ja się nie upieram przy wilczurze, jestem za wilczakiem całym sercem i inaczej nie będzie.

Ale do pełni informacji zabrakło w tym wątku tej informacji, jednak wyjaśniającej skąd w ogóle się ten wilczur wziął. I dlatego napisałem.

Margo 29-01-2009 11:33

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 187134)
Żeby nie było: ja się nie upieram przy wilczurze, jestem za wilczakiem całym sercem i inaczej nie będzie.

Ale do pełni informacji zabrakło w tym wątku tej informacji, jednak wyjaśniającej skąd w ogóle się ten wilczur wziął. I dlatego napisałem.

W porzadku.... w sumie cala sprawa nazwy jest o wiele bardziej zakrecona... Bo gdyby hodowcy ONow trzymali sie marzenia Stephanitza to pewnie nawet nie byloby teraz problemu... ;-) Pewnie nie byloby nawet wilczaka... 8) Why? Psy, ktore hodowal zalozyciel rasy "Owczarek niemiecki" byly w wielu przypadkach najprawdziwszymi krzyzowkami - w rodowodach ONow sa nawet F1. Mam troche starych przedwojennych fotek ONow i wielu nie daloby sie ich odroznic od naszych CzW. :rock_3 Przed wojna nazwa "wilczur" nie bylaby dla CzW "obrazliwa".. ;)

Teraz przechodzimy do czasow, gdy powstawaly wilczaki. Wstepnie CzW mialy byc nowa "linia" owczarkow niemieckich. Nikt nie planowal wilczego wygladu i tez z wilkiem nie mialy wiele wspolnego jesli chodzi o wyglad (a wilczej krwi jedynie kilkanascie procent). Trudno nie zgodzic sie, ze dla takich psow nazwa "wilczur" jest jak najbardziej odpowiednia :p:

http://dl.wolfdog.org/pics/dbase/Odi...cni_straze.jpg

http://dl.wolfdog.org/pics/dbase/Osa_z_PS.jpg

http://dl.wolfdog.org/pics/dbase/Old_z_PS.jpg

Zmiany nastapily dopiero po zalozeniu klubu. Slowacy zmienili wyglad bardzo szybko (choc wiemy jakim kosztem) i poziom rasy na poczatku lat 80-tych byl nawet lepszy niz obecnie (chodzi o wyglad, a nie charakter). Te psy nie byly juz "wilczurami", ale "wilczakami"....

W Czechach sprawe zawalilo ostatnie krzyzowanie - moze i Kazan z Pohraniční stráže byl F1, czyli potomkiem owczarka i wilczycy, ale jak widac z wilka nie mial NIC. Jego potomkowie tez nie... I w sumie do polowy lat 90 pojawiala sie w CZ masa prawie-ONow (czyli "wilczurow). Teraz jest juz o wiele lepiej, poprawily sie oczy, maski, ale pod wzgledem budowy niestety stale sie placze ten nieszczesny wizerunek, ze CzW od ONa rozni sie glownie kolorem.... 8)
Wedlug mnie czesciowo to wlasnie wplyw nazwy i nastawienia... :rock_3 W Slowacji ludzie kojarza vlcaka z wilkopodobnymi psami. Maja u siebie wilki, wiec widza o co chodzi. A nowi hodowcy nawet nie majac pojecia o hodowli odruchowo wybieraja psy poprawne.
W Czechach mozna nawet na stronach "znanych" hodowcow znalezc pochwale dla hodowania psow z powaznymi wadami - chlubienie sie dlugowlosymi owczarkami i stare jak swiat twierdzenie, ze jedynie pies z otwartymi kacikami (wada dyskwalifikujaca) wyglada 'mesko' - w tych hodowlach znalezienie samca z prawidlowa glowa graniczy z cudem... (ja sie poddalam i niektore linie omijam SZEROOOKIM lukiem :twisted:).

Margo 29-01-2009 12:00

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 185650)

Wlasnie zerknelam i troche zglupialam... ;) Ale akurat ta rasa przeszla dokladnie co samo co mamy bedziemy chyba mieli z CzW... ;)

W Slowacji jest rasa psow podobnych do naszych podhalanow - Slovenský čuvač. Gdyby postepowano w ten sam sposob, jak proponuje sie zrobic CzW, czyli wprowadzic nazwe obowiazujaca, to Slovenský čuvač powinien zostac nazwany analogicznie do owczarka podhalanskiego, czyli jako owczarek slowacki. Jednak MIMO, ze slowo "čuvač" kompletnie nic w polskim jezyku nie znaczy postanowiono zatrzymac ta nazwe (choc pisana tak jak sie wymawia). I ZKwP bez problemu zarejestrowal "Czuwacza słowackiego". Nie ma wiec najmniejszych przeszkod, aby postapiono tak z wilczakiem.... :rock_3

Jesli chodzi o "przed" czy "po".... Na stronie wzorcow ras ZKwP (http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=A) widnieje "Czuwacz słowacki". A w samym wzorcu jest "SŁOWACKI CZUWACZ".... 8) Czekamy wiec na odpowiedz UWr.... :rock_3

Margo 29-01-2009 12:15

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 185293)
Witam, na różnych portalach pojawiają się różne nazwy Wilczur czasem Wilczak. Mam taką propozycje poprzez ankietę zobaczmy którą nazwę bardziej wolą właściciele , hodowcy , miłośnicy ...

Wynik juz masz.... a dalbys rade zapytac sie w klubie jakie sa szanse na jej spolszczenie? 8)

DanielZ 29-01-2009 13:06

Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 187247)
Wynik juz masz.... a dalbys rade zapytac sie w klubie jakie sa szanse na jej spolszczenie? 8)

Pewnie że się zapytam i będę pytał dotąd aż ... niema takiej emotikony :)
Trochę mały ten wynik no ale leprze to niż nic , będzie petycja zobaczymy ile się osób podpisze :)

Grin 29-01-2009 13:45

No ja też, ja też! Oczywiście że wilczak bez względu na prawidłowość (bądź nie) tłumaczenia. :D

All times are GMT +2. The time now is 17:28.