Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Żywienie i zdrowie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Babeszjoza (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=1163)

PawelK 05-05-2008 10:56

Quote:

A jak jest z tymi obrożami?? Bo czytałam, że u szczeniorów nie powinno się ich stosować, a tu czytam, że macie obroże bayerowskie i preventic...
i bayer i preventic na swoim opisie ma zaznaczone, albo dokladniej ma tzw przeciwwskazania, u bayera jest to chyba "nie stosować u szczeniąt poniżej 7 tygodnia życia", ale niektrore obroze maja opis zeby nie stosowac ponizej 3-go miesiaca zycia, wiec najlepiej zerknac na opis dla spokoju.

Preventic albo Frontline wypuscil tez swego czasu obroze typu "Puppy", ale dawno juz tego nie widzialem wiec mozliwe ze sie poprostu z tego wycofali.

Magriszon - zdecydowanie lepiej, od rana molestuje kota wiec jest poprawa nastroju ;-). Rano pojechalismy do weta, dostala witaminy i lek oslonowy, jutro mamy sie jeszcze pojawic profilaktycznie na dawke "Betamox-u" (antybiotyk) i wszycho. Sucza normalnie je i pije wode, odzywa, ma jeszcze troche powiekszona sledzione, ale to ponoc naturalne przy wybijaniu tych pierwotniakow, wiec narazie nie ma dlugich spacerow zeby nie obciazac organizmu. Zakladam ze kontrolnie zrobie jej jeszcze badanie krwi za jakis tydzien, tak dla wlasnego spokoju. Narazie wszystko poszlo w dobrym kierunku i tak juz zostanie ;-)

szasztin 05-05-2008 11:11

No to super!!!!
Niech mała wraca do zdrowia!!!

anetawron 05-05-2008 11:13

:fingers1

Super.

Pozdrowienia od baaardzo kulawego Licha.;-)

Gia 05-05-2008 11:31

Uff, super, że Magri zaczyna rozrabiać :)

No to ładnie... widać kiedyś zobaczyłam jakąś obrożę albo od 6 miesiąca życia, albo pomieszałam miesiące z tygodniami... :roll:
No to muszę pojechać gdzieś po obróżkę...

Ktoś mi doradzi czy lepsza Preventic czy Bayer?? I która ile działa??

anetawron 05-05-2008 11:45

W kiltixie subst. czynne to propoksur i flumetryna a w preventicu to amitraza. Bayer działa do 7 miesiecy na kleszce i pchły, preventic do 4 miesięcy na kleszcze. Tyle ja się dowiedziałam.;-)

AngelsDream 05-05-2008 11:51

Opis i skład obroży Preventic:

Quote:

Skład:
Amitraza.............................. 2,475 g
Specjalny nośnik .... ad ......... 27,5 g
Quote:

Obroża winna być stale noszona. Jej skuteczność pojawia się po kilku dniach noszenia i utrzymuje się do 4 miesięcy (p. kleszczom). W przypadku kąpieli psa z użyciem detergentu (szampon) należy wcześniej zdjąć obrożę i ponownie założyć po wyschnięciu sierści. Efekt działania amitrazy wystąpi znów po 24 godzinach. Nie stosować u szczeniąt poniżej 8 tygodni.
My stosujemy Preventic, bo na około bayerowskiej na psie znajomej wbiło się kilka kleszczy.

PawelK 05-05-2008 13:33

tak jak pisalem wczesniej, nic nie daje 100% ochrony niestety :/ My mamy obroze Preventic i efekt jest taki jak napisała Zaneta - kleszcze zaraz obok obrozy :cry: Kazdy pies ma inny metabolizm i inaczej jego skora wspolpracuje z tymi srodkami.

W formie dodatkowego zabezpieczenia znalazlem jeszcze cos takiego:

Quote:

DR SEIDEL - SABUNOL PUDER
Puder przeciw pchłom i kleszczom.
120 g.

Zastosowanie
Preparat przeznaczony do zwalczanie pcheł i kleszczy na skórze i sierści psów oraz w otoczeniu, w którym przebywają np. legowiska, dywany, budy itp. Puder Sabunol jest bezpieczny dla zwierzęcia i jego właściciela. Eliminuje ektopasożyty (pchły i kleszcze, a także wszy i wszoły) na zwierzęciu i w jego otoczeniu, przerywa cykl rozwojowy pchły w otoczeniu zwierzęcia - co znacznie wydłuża czas ochrony.

Zalecenia
• Puder Sabunol eliminuje pchły i kleszcze poprzez:
• Likwidację i odstraszanie kleszczy
• Likwidację i odstraszanie dorosłych pcheł
• Likwidację larw i jaj pcheł
• Przerywanie cyklu rozwojowego pchły na zwierzęciu i w jego (legowiska, dywany itp.) co znacznie wydłuża czas ochrony

Składniki aktywne
• Trans/cis permetryna (75:25 0,05%) - działa insektobójczo natychmiast po podaniu, także na kleszcze, ma również działanie odstraszające. Jest substancją praktycznie nietoksyczną dla ssaków.
• Piriproxyfen (0,005 %) - hormon juwenilny (IGR), nie dopuszcza do rozwoju jaj i larw pcheł w otoczeniu psa.

Uwagi / Przeciwskazania
• Nie stosować u kotów, nie dopuszczać do zlizywania preparatu przez koty.
• Nie stosować u szczeniąt poniżej 3-go miesiąca życia.
• Wskazane jest powtórzenie zabiegu po upływie 2-3 tygodnie od pierwszego zastosowania.
• Preparat nie zawiera związków fosforoorganicznych.
A tutaj podaje sklady Bayer-a:

KILTIX dla małych psów
Skład:
Obroża o masie 12,5 g (dł. 35 cm) zawiera 1,25 g propoksuru oraz 0,28 g flumetryny

KILTIX dla średnich psów
Obroża o długości 48 cm i masie 30,2 g zawiera 3, 02 g propoksuru oraz 0,68 g flumetryny

KILTIX dla dużych psów
Obroża o długości 66 cm i masie 45 g zawiera 4,5 g propoksuru oraz 1,013 g flumetryny.

w opisie jest jedna bardzo dobra/wazna informacja:
Quote:

Długość okresu działania, jak i skuteczność zależy m.in. od długości i gęstości sierści, stanu utrzymania zwierzęcia, intensywności inwazji kleszczy. Zawilgocenie obroży, spowodowane częstymi kąpielami czy działaniem deszczu może ograniczać skuteczność jej działania. Działanie preparatu rozpoczyna się w ciągu pierwszej doby od założenia i utrzymuje się do sześciu miesięcy.

i szybki P.S 8) a co sobie Lichutek zrobil ???? konik za blisko czy sam sie uszkodzil ???

AngelsDream 05-05-2008 13:57

Na Baaja ten zestaw na razie działa. I oby działał jak najdłużej.

Za Magri mocno kciukamy, żeby szybko doszła do formy.

anetawron 05-05-2008 14:06

Dlatego właśnie, ze nic nie daje 100% to my stosujemy dwa zabezpieczenia - fiprex (spray) i obróżkę kiltix. Póki zdaje egzamin bo od tego czasu nawet jednego krwiopijcy nie znalazłam na futrzakach.

Na sabunol uwaga bo rok temu o mało mi się Baskil nie udusił (tak zapuchła mu "twarz") po tym specyfiku.

W odp na szybki P. S.8) Lichutek postanowił pozbawić sie paluszka.

konek 05-05-2008 14:09

Preparat, którym opryskaliśmy krzaczki i drzewa to Talstar. Nic na opakowaniu nie pisze że jest na kleszcze ale na np. owady ssące. Ale również nie zaszkodził drzewkom owocowym.
Z polecanych nam preparatów do oprysków terenów zakrzaczonych czy drzewek był taki, którego opis znalazłam w internecie niestety nie był on dostępny w sklepach w naszej okolicy chyba można go kupiś w jakimś sklepie internetowym. Szczególnie że wydaje się być bezpieczny dla zwierząt i ludzi. Nie wiem tylko jak z pszczołami przy drzewkach owocowych i w ogóle ze stosowaniem ich w sadach.
Chociaż pisze, że w ogrodach może być stosowany.

707 do wykonywania oprysków, przeciw insektom występującym w domu i ogrodzie
Bezzapachowy preparat o formule osadowej działający do 60 dni. Zabija przez kontakt i żołądkowo mrówki, pchły, kleszcze, pająki, karaluchy, prusaki, mszyce, gąsienice, przędziorki oraz insekty latające. Do stosowania w mieszkaniach, pomieszczeniach użytecznoœci publicznej (szpitalach, na stołówkach), miejscach przebywania zwierząt domowych (kotów, psów) oraz w ogrodach i altankach. Jedno opakowanie wystarcza na zawilgocenie 120 m2 lub zamgławianie 10-krotnie większej powierzchni.

Joanna 05-05-2008 15:09

Życzymy Magri szybkiego powrotu do zdrowia!

My - zamieszkałe pod Kampinosem - kleszcze mamy ciągle. Generalnie na psie łażą stadami, ale od 2 lat żadnego wbitego nie znalazłam. Regularnie co miesiąc fiprex (przedawkowany, bo dostaje XL) + obroża Bayer BOLFO wymieniana co 2 miesiące. Kiltix/preventic (ta żółta) nam tak nie działała.
Przy Bolfo - jak już ma kleszcza na sierści - "obce" zaraz są niemrawe, "ususzone" i zmiatam je z podłogi / pościeli.
Po i na spacerach patrzę, zbieram, morduję.

Louve 05-05-2008 16:17

No Corka ma już obróżkę;) teraz tylko czekać czy będzie w niej chodziła, czy postanowi ją zdjąć i porozgryzać na kawałki:)

Gia 05-05-2008 16:53

Quote:

Originally Posted by Kasia&Cora (Bericht 135669)
No Corka ma już obróżkę;) teraz tylko czekać czy będzie w niej chodziła, czy postanowi ją zdjąć i porozgryzać na kawałki:)

Poczytałam i zgłupiałam jeszcze bardziej... nie wiem którą kupić Kiltix, Bolfo, czy Preventic. Fiprexem mała jest spryskana. No i jaki rozmiar?? Dziecko mi waży 16 kg, a ma niecałe 4 miesiące... więc jakąś wielkość z jaką dawką?

AngelsDream 05-05-2008 18:11

Quote:

Originally Posted by Kasia&Cora (Bericht 135669)

Tylko ostrożnie - tymi obrożami pies może się zatruć.

Louve 05-05-2008 20:03

Quote:

Originally Posted by AngelsDream (Bericht 135702)
Tylko ostrożnie - tymi obrożami pies może się zatruć.

O to się martwić nie muszę;) Wilczyca nie zwraca uwagi na to, że cały czas nosi obrożę:D

AngelsDream 05-05-2008 22:12

Quote:

Originally Posted by Kasia&Cora (Bericht 135742)
O to się martwić nie muszę;) Wilczyca nie zwraca uwagi na to, że cały czas nosi obrożę:D

Baaj swoją też ignoruje, ale on w sumie od początku lubił obrożę, więc nie powinnam się dziwić.

Galicja 05-05-2008 22:35

Dzieki Bożena, wiem już czym dranie truć :)

Gia 07-05-2008 09:07

Mam teraz do Was prośbę. Postanowiłam kupić jednak kiltixa, ale... jaki rozmiar? K-lee ma 4 miesiące, waży 16 kg, ale rośnie jak na drożdżach... kupić dla średniego, czy dużego psa??

All times are GMT +2. The time now is 16:15.