Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Kluby CzW i prawo (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Klub Czechosłowackiego wilczaka w Polsce (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=1409)

Agnieszka 29-11-2005 00:34

No tak, a co w takim razie robic teraz? od czego to zalezy, czy ta wystawa by byla, czy nie?

wolfin 19-12-2005 13:52

Quote:

Originally Posted by Margo
Quote:

Originally Posted by bc
no i proszę nie zapominać o miłośnikach nie będących w posiadaniu wilczaka, np sędziach, asystentach, innych....
8)

Oczywiscie... :mrgreen: Pewnie dzieki nim mozliwe byloby nawet zarejestrowanie klubu juz teraz, ale trzeba miec tez "sile robocza", czyli tych, ktorzy aktywnie chcieliby cos robic.... A sedziowie chetnie sie podpisza, tyle, ze cala reszte musimy zrobic my... ;)

a o liudzi zagranicznych?! ja mam nadzieje ze niebeda zapomniane te osoby. bo my z Harka tez chcemi do klubu (chocz by jak osoba honorowa) i jeszli co to i "swojego" sedziego bedze cie miec :cheesy:

z Peronówki 24-01-2006 21:15

Quote:

Originally Posted by wolfin
a o liudzi zagranicznych?! ja mam nadzieje ze niebeda zapomniane te osoby. bo my z Harka tez chcemi do klubu (chocz by jak osoba honorowa)

Wlasnie z czlonkami zza granicy tez bedziemy musieli cos wykombinowac, bo jak ktos chce byc w klubie to dlaczego nie....?
:D

My jestesmy pelnoprawnymi czlonkami w klubach CzW w Slowacji, Niemczech i Czechach i jakos to szlo (choc w Czechach weszly nowe przepisy - nowi czlonkowie zza granicy, ktorzy nie maja zameldowania w CZ, moga byc juz tylko czlonkami honorowymi bez prawa do glosu). Wiec dlaczego mamy kogos odrzucac? Tym bardziej, ze teraz wszyscy jestesmy jedna wielka EUROPEJSKA rodzina.... 8) :wink:

wolfin 24-01-2006 21:34

:cheesy:
dzienki
to czekami

a wiesz ze u nas w LT mozna miec klub z 10 liudzi :shock:

ale to moze jest tak zrobione z tego powodu ze tej Litwy mami tylko 3.8 miliona :wink:

z Peronówki 31-01-2006 18:43

Quote:

Originally Posted by wolfin
a wiesz ze u nas w LT mozna miec klub z 10 liudzi

ale to moze jest tak zrobione z tego powodu ze tej Litwy mami tylko 3.8 miliona

Fakt... :) W takim wypadku te nasze 100 osob w kraju z 38 mil. mieszkancow rzeczywiscie jest proporcjonalne to 10 osob w 3.8 mil. Litwie... :D
Ale wedlug mnie ta zasada nie jest zbyt sensowna - bo jestem pewna, ze Klub Wilczaka bylby w stanie funkcjonowac o wiele lepiej niz wiele innych klubow, ktore maja moze 100 czlonkow, ale 99 z nich jest nieaktywnych... ;)

Sariel 20-06-2006 15:13

klub

z chęcią wstapie i w miare możliwości będe czynnie działał :wink:

z Peronówki 27-06-2006 23:27

Re: klub

Quote:

Originally Posted by panodfiony
z chęcią wstapie i w miare możliwości będe czynnie działał :wink:

Tzn pomysl z klubem sie przesuwa.... Teraz jest lato i nastroje gorace jak pogoda... :mrgreen: Moze w zimie cos zacznie sie wykluwac... ;)

Kaliope 09-02-2007 12:01

Witam

ja wilczaka, nie mam (jeszcze :P )
ale temat klubu mnie bardzo zainteresował.
A zima juz jest, no w tv mówią ze powoli się kończy.

Gaga 09-02-2007 13:28

Mysle, ze czas powoli zaczac cos robic w tym kierunku. Poki jeszcze powstanie klubu ma sens.
Pomyslmy moze indywidualnie i napiszmy tu PO co chcemy klub? czemu ma sluzyc.. margo ..moze jakas ankietka (ja chyba nie umiem :| ) .. to nam da odpowiedz czy warto zabierac sie za to przedsiewziecie ;)

z Peronówki 09-02-2007 23:09

Quote:

Originally Posted by Gaga
Mysle, ze czas powoli zaczac cos robic w tym kierunku. Poki jeszcze powstanie klubu ma sens.

Zima jakos spowodowala nawrot tematu... :wink: Ale sytuacja rzeczywiscie mocno sie zmienila przez ostatni rok i przybylo nam sporo wlascicieli CzW... A pomysl z klubem zaczyna miec sens... :)

Quote:

Pomyslmy moze indywidualnie i napiszmy tu PO co chcemy klub? czemu ma sluzyc.. margo ..moze jakas ankietka (ja chyba nie umiem :| ) .. to nam da odpowiedz czy warto zabierac sie za to przedsiewziecie ;)

Rzucaj pytania to bedzie ankietka ;)

Gaga 09-02-2007 23:59

A nie nie :) Nie ma tak latwo :P
Ja rzucilam propozycje aby osoby zainteresowane same napisaly jaka widza idee powstania klubu :)
Wiesz dobrze,z e ja tu Ci moge liste stworzyc ad hoc.. ale nie o to chodzi ;)

z Peronówki 10-02-2007 02:09

Quote:

A nie nie :) Nie ma tak latwo :P
Ja rzucilam propozycje aby osoby zainteresowane same napisaly jaka widza idee powstania klubu :)
Wiesz dobrze,z e ja tu Ci moge liste stworzyc ad hoc.. ale nie o to chodzi ;)

Aaaa... "bo nie o to chodzi by złowić króliczka, ale by gonić go"...? :evillaugh OK..wiec czekam na propozycje...

Narvana 10-02-2007 15:34

Jesli o mnie chodzi
Obowiazek przeswietlenia HD (tzn. jako na prawa hodowlane)

Gaga 12-02-2007 13:34

Nooo.. dwie wypowiedzi to nie to czego mozna by sie spodziewac chcac zalozyc klub ;) Ale dobre i to.
Od zjazdow i spotkan mamy obozy , Spotkanie w Poznej i wystawy.. choc kazda okazja do milego spedzenia czasu przez psy i ludzi jest ok ;) Fakt, ze klub ulatwia takowe organizowac bo to i oficjalne zawody (np biegi wytrzymalosciowe) i wystawy klubowe...

Moim zdaniem jednak NAJWAZNIEJSZE sa :
- dbanie o zdrowie czyli obowiazek badan HD/ED
- zbieranie dokumentacji medycznej ( brzmi dziwnie ale okazuje sie ze statystyczne wyniki badan psow i wilczakow potrafia sie diametralne roznic i bywa ze weci wysiadaja przy rasie a podstaw w zgromadzonej dokumentacji niet)
- dbanie o zdrowie psychiczne rasy - opracowanie testow psychicznych, adekwatnych do stylu zycia czw w Pl (bo to wazne) i przeprowadzanie ich w celu stwierdzenia sredniej dla rasy a jednoczesnie wytycznych dla hodowli. Od razu powiem, ze nie chodzi tu o przywiazanie psa do palika i test z pozorantem a o pare innych, moze nie tak radykalnych a wiele mowiacych testow z zycia codziennego ;) Mysle, ze czas zrobic cos wlasnego i dostosowanego do naszych realiow a nie kopiowac cos co przestalo wypelniac oczeiwania wzgledem rasy :) Oczywiscie nie neguje wspomnianego plaika i pozoranta:) Chodzi mi tylko o dosc znaczne rozszerzenie testu weryfikujacego charakter danego osobnika/linii/rasy...
W hodowli oczywiscie sporo waznych elementow, tu sie nie wypowiadam na temat szczegolow z waidomych wzgledow, ale wspomne o wywtycznych granicznych dla stopnia inbreedu, laczenia stopni HD itp...

No i "last not least" - dzialanosc edukacyjna. Wielotorowa bo i :
- wydawanaie materialow pomocnych w nauce przyszlych sedziow
- publikacja wynikow prac hodowlanych biezacego okresu
- sluzenie porada i pelna, wiarygodna pomoca pytajacym o rase (przyszlym , potencjalnym wlascicielom i hodowcom)

Oczywiscie mamy demokracje, czlonkowstwo w klubie nigdy nie bedzie obowiazkowe, jak i stosowanie sie do jego kierunkow dzialan.. jednak w przyszlosci , jesli rasa ma prezentowac jako taki poziom to warto aby ktos ot o zadbal :) Bo woalna amerykanka jesczze zadnej rasie na zdrowie nie wyszla.
A skoro pojawialaja sie takie pytania jak powyzej to oznacza wlasnie ze brak jest informacji do kogo sie zwrocic z watpliwosciami ;)

Kaliope 12-02-2007 18:29

Mi się twój pomysł jak najbardziej podoba i według mnie tego właśnie potrzeba.

DanielZ 15-02-2007 19:02

Niechce być sceptyczny co do pewnych spraw :) ale można spróbować zobaczymy kto wytrzyma :) ...

Gaga 15-02-2007 19:13

Daniel, ZADNA inicjatywa nie ma szans powodzenia bez entuzjastow i optymistow:) Jesli na starcie mamy wyrazac sceptyczne nastawienie do powodzenia zalozen to lepiej zostawmy status quo... :wink:

Nie od parady zadalam te pytania w watku. Brak odpowiedzi (poza Waszymi) jest naprawde wystarczajaca odpowiedzia czy mozna sie zajac klubem.
Nastepna sonda za jakis czas ;)
Moze okolicznosci beda bardziej sprzyjajace....

DanielZ 15-02-2007 19:22

Quote:

Daniel, ZADNA inicjatywa nie ma szans powodzenia bez entuzjastow i optymistow:) Jesli na starcie mamy wyrazac sceptyczne nastawienie do powodzenia zalozen to lepiej zostawmy status quo... :wink:

Nie od parady zadalam te pytania w watku. Brak odpowiedzi (poza Waszymi) jest naprawde wystarczajaca odpowiedzia czy mozna sie zajac klubem.
Nastepna sonda za jakis czas ;)
Moze okolicznosci beda bardziej sprzyjajace....

Moj sceptyzm wynika z teko że lat 3-temu były pierwsze plany założenia klubu zainteresowanych osób wtedy było az 4 .Jak dotąd hasło klub niewzbudza entuzjazmu - czyli nic sie niezmieniło.
Jeżeli znajdzie się choć 10 osób które wykażą inicjatywe to ja zrobie też co będe mógł aby klub powstał.

Gaga 15-02-2007 19:56

Zgadzam sie- dokladnie takie wnioski powoduja, ze napisalam co napisalam ;)
Wiec my wracamy do naszych psow a w sprawie klubu spotkamy sie innym razem ;)

Huan 23-03-2007 00:55

Na szczęście czas działa na naszą korzyść, przynajmniej pod względem ilośći wilczaków w Polsce. Coraz więcej osób bierze też aktywny udział w "życiu kynologicznym". Myślę jednak, że nie ma co przyśpieszać tworzenia klubu, bo może się okazać, że stworzony na siłę, długo nie wytrzyma. Z wielu powodów przydałby się nam klub rasy, ale prawda jest taka, że bez niego też wiele można zrobić.

All times are GMT +2. The time now is 03:16.