Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Sport i szkolenie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Problemik - wilczak do agility/frisbee? (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=1715)

Gaga 26-01-2005 20:17

Quote:

Originally Posted by Narvana
Czekam z niecierpliwoscia :D

Dobra...dalej, jak pisalam - zaczelo mnie meczyc co tak zachwyca w agility i zaczelam pytac tu i tam i wszedzie dostawalam te sama odpowiedz. Ze super, ze kontakt, ze pies nakrecony...nie przemawia to do mnie :D
Zeby nie bylo - nie mam nic przeciwko agility i pewnie to fajna zabawa jest ale :
1. nadal nie rozumiem
2 odpowiedz mnie nie satysfakcjonuje

i tyle :mrgreen:
CHyba jestem zwolenniczka innej formy aktywnosci z psem po porstu....mnie bardziej wloczy po terenie niz kreci latanie po zabudowanym placu zabaw....trudno..umre bez poznania radosci z agility :cheesy:

Narvana 26-01-2005 20:23

Quote:

Originally Posted by Gaga
CHyba jestem zwolenniczka innej formy aktywnosci z psem po porstu....mnie bardziej wloczy po terenie niz kreci latanie po zabudowanym placu zabaw....trudno..umre bez poznania radosci z agility :cheesy:

Nie bede sie klocic
Wolna wola :wink:
A widzilas kiedy kolwiek psy biegajace? Chociaz raz...
Dla mnie to jest super
Wiesz zabudowany plac ale jak duzo daje ten plac To juz mowilam i nie bede sie powtarzac 8) :wink:
Ja rowniez uwielbiam wedrowki i jazde na rowerze zwlaszcza z psem ale jednak agility jest czyms wiecej :)
1)A czemu nie rozumiesz? Co w tym trudnego? :)
2)A jaka odpowiedz by cie satysfakcjonowala? :D

Gaga 26-01-2005 21:01

Quote:

A widzilas kiedy kolwiek psy biegajace? Chociaz raz...
Dla mnie to jest super

Ano....specjalnie chodzilam ogladac.
I nawet widzialam te bardzo dobre...

Quote:

Wiesz zabudowany plac ale jak duzo daje ten plac To juz mowilam i nie bede sie powtarzac 8) :wink:

Powtarzac nie - ale powiedz mi cos nowego;-)
Wyobraz sobie, ze poza tym, ze wiem jak wyglada tor to nic nie wiem i chce sie dowiedziec...zachec mnie ...ja naprawde nie neguje tylko nie umiem zlapac tego czegos;)

Quote:

1)A czemu nie rozumiesz? Co w tym trudnego? :)
2)A jaka odpowiedz by cie satysfakcjonowala? :D

To nie chodzi o trudnosc tylko chyba zupelnie inne strefy tego czegos co nas kreci;-)
A satysfakcjonowalaby mnie odpowiedz bardziej hmm.....bardziej rozwinieta??;)

z Peronówki 26-01-2005 21:06

Quote:

Dobra...dalej, jak pisalam - zaczelo mnie meczyc co tak zachwyca w agility i zaczelam pytac tu i tam i wszedzie dostawalam te sama odpowiedz. Ze super, ze kontakt, ze pies nakrecony...nie przemawia to do mnie :D

To moze tak:
mamy wilczaka, ktory ma szybko pokonac tor, reagujac na komendy wlasciciela. I jeszcze sie przy tym cieszyc.
Czyli ma miec zrobione doskonale posluszenstwo i byc odpowiednio zmotywowany. Nie ma problemu, aby z toru agility przejsc na plac szkoleniowy. Bo zasada nauczania jest taka sama.
Minus jest taki jak u posluszenstwa: a po co ja mam tak biegac...? :wink:

Narvana 26-01-2005 21:08

Quote:

Ano....specjalnie chodzilam ogladac.
I nawet widzialam te bardzo dobre...

Tzn? Jakie i gdzie? 8) Tak z ciekawosci... :)

Quote:

Powtarzac nie - ale powiedz mi cos nowego;-)
Wyobraz sobie, ze poza tym, ze wiem jak wyglada tor to nic nie wiem i chce sie dowiedziec...zachec mnie ...ja naprawde nie neguje tylko nie umiem zlapac tego czegos;)
Tego bakcyla? ;)

Quote:

A satysfakcjonowalaby mnie odpowiedz bardziej hmm.....bardziej rozwinieta??;)
No i to bedzoe trudne :roll: Daj mi czas ok? :)

Narvana 26-01-2005 21:10

Quote:

Originally Posted by Margo
To moze tak:
mamy wilczaka, ktory ma szybko pokonac tor, reagujac na komendy wlasciciela. I jeszcze sie przy tym cieszyc.
Czyli ma miec zrobione doskonale posluszenstwo i byc odpowiednio zmotywowany. Nie ma problemu, aby z toru agility przejsc na plac szkoleniowy. Bo zasada nauczania jest taka sama.

Ale o co chodzi?
Mi nie chodzi teraz o CzW tylko ogolnie o agility
Wytlumacz mi Margo ten text bo ja glupia jestem i nia kapuje :evil: :? :oops: :stupido

Gaga 26-01-2005 21:14

Quote:

To moze tak:

Dobraaaa nie bede Was meczyc bo i tak z tego nic nie wyjdzie :wink:
Dotychczas zasada byla taka ,z e zrobilam cos z psem pod warunkiem , ze robilam to w taki sposob, ze mnie to krecilo, bylam czescia tego czegos....prawdopodobnie agility do moich klimatow nie nalezy i- powtorze- umre z niewiedza jakie to fajne :)
To tak jak ze sprtem- zarzucilam jazde figurowa na lodzie na rzecz strzelectwa i karate .....choc potrafie z podziwme patrzec na zawodnikow na lodzie :mrgreen:
Narvana - nie zwalaniam Cie jednak z prezmyslanej odpowiedzi - z ogromna ciekawoscia na nia czekam;-)
Przekonac-nie przekonasz ale moze nadasz tej dyscyplinie inny wymiar w moich oczach;)

jesli nie uznamy , ze tak jest lepeij to na ponizsze:
Quote:

mamy wilczaka, ktory ma szybko pokonac tor

zapytam : ale po co??? :cheesy:

Narvana 26-01-2005 21:16

Quote:

Narvana - nie zwalaniam Cie jednak z prezmyslanej odpowiedzi - z ogromna ciekawoscia na nia czekam;-)
Przekonac-nie przekonasz ale moze nadasz tej dyscyplinie inny wymiar w moich oczach;)

OK :D Sprobuje :D

z Peronówki 26-01-2005 21:19

Quote:

Mi nie chodzi teraz o CzW tylko ogolnie o agility
Wytlumacz mi Margo ten text bo ja glupia jestem i nia kapuje :evil: :? :oops: :stupido

Juz rozwijam temat... :)
Wilczak jest zastepstwem, bo podobnie reaguje wiele innych ras. Pierwsze jego podejscie do agility stoi pod pytaniem: "Po co mam biegac? Po co mam zaliczyc tunel, przeszkody, kladki, skoki, skoro juz stoje na mecie.... :mrgreen: "
Trzeba wiec psa przekonac, ze warto mu taka trase zrobic. I tu potrzebna jest odpowiednia motywacja. Aby pies wykonywal komendy z odpowiednia szybkoscia musi to byc bardzo dobra motywacja. Natomiast poniewaz na trasie nic nie jest ustalone i pies musi sluchac komend wlasciciela, wiec potrzebne jest posluszenstwo. A poniewaz komendy musi robic bez zastanawiania sie, wiec pies musi miec zaufanie do swojego przewodnika i tzn wiez.
To tak w normalnym przypadku.

Teoretycznie to jest tez powodem, dlaczego na agility najlepsze sa bordery i belgi: one nie zastanawiaja sie dlaczego maja biegac, nakrecisz je na skorke od chleba, a zawsze oczekuja czegos od wlasciciela. Taka specyfika rasy.... :D

Narvana 26-01-2005 21:23

Juz kapuje :lol:
Margo-zgadzam sie z toba :)
Jednak mi sie wydaje ze CzW mozna nakrecic
Tzn Irma byla nakrecona Nie wiem jak Baby ale chyba tez skoro ma A2
Ja pracowalam przez krotka chwile z Amberkiem na agility i mial z tego radoche ze to robi
Ech gdyby zaczal trenowac to wierze w niego bo mu sie to podobalo i wykonywal wszystko szybko :D Z radoscia :) I na dodatek z obca osoba :)

z Peronówki 26-01-2005 21:28

Quote:

Jak na to nie odpowiem, bo to kwestia preferencji i zabawy.... Czyli co kto lubi... : :mrgreen:

Narvana 26-01-2005 21:30

Quote:

Quote:

Jak na to nie odpowiem, bo to kwestia preferencji i zabawy.... Czyli co kto lubi... : :mrgreen:

Dokladnie
A tak apropo
Jesli lubisz chodzi z psem (gdzies tam w srodku topicu o tym wspomnialas ;) ): ale po co? :P :twisted:

Gaga 26-01-2005 21:34

Quote:

Quote:

Tak jest, ale juz wiem o co mi chodzi ...ja nie rozumiem PO co chce aby ten pies pokonywal te tunele, slalomy itd..czyli nie rozumiem frajdy dla czlowieka;-)

Narvana 26-01-2005 21:37

Ja osobiscie mam frajde z tego ze widze jak moj pies zaczyna miec iskry w oczach na widok sznureczka i jak biegamy po torze Jaki patrzy sie na mnie to morda swoja z pytaniem: no to co meczymy sie jeszcze? Czy idziemy polezec na lake? 8)
Fajnie jest widziec jak pies ma do ciebie zaufanie i chce z toba pracowac To jest fajne
A przy okazji masz duuzo ruchu z psem :)

Gaga 26-01-2005 21:43

Quote:

Jesli lubisz chodzi z psem (gdzies tam w srodku topicu o tym wspomnialas ;) ): ale po co? :P :twisted:

No bo tak: ide...gadam sobie do psa...bawie sie z nim, wpadnei mi cos do glowy to sobie porobimy ( jakies chowanie czegos i szukanie, jakies inne cwiczenia...) czyli robimy to co aktualnie wpadnie mi do glowy lub wyniknie z zachowania suki....dzieki temu umiem pare potrzebnych i zupelnie niepotrzebnych rzeczy ;-)) Obie wracamy brudne, zmeczone a jak doskonale zrelaksowana....i po prostu chyba nie potrafilabym isc z radocha na zajecia z gory zaplanowane;-))
Margo! Przemek! Nie dawajcie mi wilczaka :shock: :D

Gaga 26-01-2005 21:45

Quote:

Ja osobiscie mam frajde z tego ze widze jak moj pies zaczyna miec iskry w oczach na widok sznureczka i jak biegamy po torze Jaki patrzy sie na mnie to morda swoja z pytaniem: no to co meczymy sie jeszcze? Czy idziemy polezec na lake? 8)
Fajnie jest widziec jak pies ma do ciebie zaufanie i chce z toba pracowac To jest fajne
A przy okazji masz duuzo ruchu z psem :)

NO dobrze ale jesli mam psa, ktory ma takie same iskry niekoniecznie na widok sznureczka? E tam........dobra, niech bedzie....agility nie jest dla mnie i juz;-))

Narvana 26-01-2005 21:47

Quote:

NO dobrze ale jesli mam psa, ktory ma takie same iskry niekoniecznie na widok sznureczka?

To biegach z nim na to na co ma iskry w oczach i juz

Gaga 26-01-2005 21:51

Quote:

Quote:

NO dobrze ale jesli mam psa, ktory ma takie same iskry niekoniecznie na widok sznureczka?

To biegach z nim na to na co ma iskry w oczach i juz

No tyle to ja wiem...tyle ze nadal nie wiem co tak kreci w agility :cheesy:

Narvana 26-01-2005 21:51

Quote:

No bo tak: ide...gadam sobie do psa...bawie sie z nim, wpadnei mi cos do glowy to sobie porobimy ( jakies chowanie czegos i szukanie, jakies inne cwiczenia...) czyli robimy to co aktualnie wpadnie mi do glowy lub wyniknie z zachowania suki....dzieki temu umiem pare potrzebnych i zupelnie niepotrzebnych rzeczy ;-)) Obie wracamy brudne, zmeczone a jak doskonale zrelaksowana....i po prostu chyba nie potrafilabym isc z radocha na zajecia z gory zaplanowane;-))
Margo! Przemek! Nie dawajcie mi wilczaka :shock: :D

Na treningu:
-mozesz gadac do psa
-mozesz robic to co ci sie podoba Jesli nie chcesz nie biegasz lub robisz sobie na torze kombinacje ktore ty chcesz
-z treningu czesto sie przychodzi brudnym i to bardzo
-przychodzisz zmeczona Jeszcze bardziej niz twoj pies
-przychodzisz zrelaksowana ale jednoczasnie masz ostry bol w kolanach i w okolicy pewnego miejsca intymnego (jesli masz duzego psa)
-zajecia nie musza byc z gory zaplanowane tzn wiesz ze idziensz na agility ale jaki ci trener/ka tor ustwi?

Narvana 26-01-2005 22:14

Ok Gaga juz mam jak cie przekonac, podam przyklady i w ogole :):
musisz sprobowac i albo zrozumiesz i polkniesz bakcyla, albo nie zrozumiesz Proste Nie bede Ci wykladac teorii bo to nic nie da
Teraz ja probuje Ciebie zrozumiec:
to tak jak z gra w golfa: ja nie rozumiem, co fascynujacego jest w tej grze i zeby mi ktos cala teorie wylozyl to i tak nie zaczne w nia grac
co innego, gdybym sprobowalala... nie mam pojecia, czy by mnie to wciagnęlo, ale moze :)
Niektorzy nie widza tez co jest fajnego w footballu amerykanskim (tzw rugby)
Ja osobisie lubie ta gre i wiem dlaczego to jest fajne i gdybym miala mozliwosc ech... -iz nie probowalam grac (tzn tylko na w-f jak nauczyciela przycisnelam i przekonalam ze nikomu sie nic nie stanie :twisted: )
Jednak 3/4 swiata zastawia sie, co w tym jest fajnego
i tylko amerykanie wiedzą -dlaczego? bo tylko oni tego sprobowali A szkoda szkoda ;(
Jeszcze co do agility:
Jak juz mowilam sprobuj z Giga a pozniej z CzW Idz chociaz na jeden trening do ktoregokolwiek z warszawskich klubow Tylko raz (no morze raz to nie bo na 1 treningu uczysz psa przeszkod wiec moze kilka no ale chociaz ten 1 trening...) i sie przekonac Bo samo patrzenie nic nie da ;)

All times are GMT +2. The time now is 05:55.