Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Off topic (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Nie dla ACTA (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=21696)

z Peronówki 23-01-2012 14:47

Na dogo na forum 13-letnia dzewczynka pochwalila sie, ze byla z rodzicami i pieskiem na wakacjach na Mazurach. Ze mieszkali w pieknym miejscu. Ktos zapytal gdzie, wiec dziewczynka wkleila mapke.
Dostalismy zgloszenie o zlamaniu praw autorskich, wiec mapa zostala skasowana (po 8 godzinach od publikacji)...

OK, ochrona praw autorskich. Tak nie wolno, itd.... No ale wiadomo - dzieci to dzieci....

Ale to nie koniec....

Sprawa trafila do sadu - policja nakazala podanie namiarow na dziewczynke, bo wlasciciel mapy zarzadal ponad 3000ZL!!! za je publiczne wykorzystanie.
Sprawa mnie zaciekawila - okazalo sie, ze wlasciciel mapy ma jakis przecietny serwisik, na ktorym udostepnia je w internecie. Zarabial pewnie marniutko, ALE zatrudnia ekipe prawnikow i ludzi zamujacych sie wykrywaniem, kto opublikowal ich male na stronie i wyciaganiem od nich pieniadze. Ofiarami nie padaly oczywiscie firmy, ale prywatne osoby piszace na forach o swoich wakacjach, wedkarze pokazujacy, gdzie lowia i MASA dzieci...

Wtedy sprawa przechodzila jeszcze przez sad - teraz, gdy ACTA wejdzie w zycie wystarczy zloszenie takiego oszoloma. A gwarantuje, ze pojawi ich sie masa - bo to KASA....

God Of War 23-01-2012 15:10

"1984" to książkowa fikcja, a nie instrukcja obsługi - szkoda, że politycy mają chyba inne zdanie... NIE DLA ACTA

Huan 23-01-2012 15:12

Quote:

Originally Posted by marchencki (Bericht 420000)
MSWiA przeznaczyło 170 mln zł na opracowanie sposobu złamania Tora. http://www.wykop.pl/ramka/935783/msw...odsluchiwania/

Czytałem o tym, ale mimo, że 170mln zł brzmi imponująco, to już są głosy, czy MSWiA nie ma lepszego pomysłu na wyrzucenie takich pieniędzy w błoto. Sieci Tor nie były w stanie złamać służby USA, więc wątpię, by polskie "marne" 170 milionów to zmieniło. Nawet pośredniczące węzły sieci Tor nie są w stanie określić adresu IP użytkownika. Jedyna szansa w inwigilacji tej sieci, to włamanie się do większości węzłów sieci, a jest ich obecnie ponad 2,5 tys rozmieszczonych na całym świecie. Ale to tak off-topikowo...

Grin 23-01-2012 15:17

Quote:

Originally Posted by marchencki (Bericht 420000)
Nie pamiętam już gdzie to czytałem ale ktoś to pięknie skomentował: "po wprowadzeniu ACTA internet będzie interesujący jak telewizja publiczna":lol:

Porównanie że tak powiem - oczywiste.
Skoro ostatnie wolne medium - Internet - przestanie być wolne, to zostanie coś w tym właśnie stylu...

pawmagdul 23-01-2012 15:20

A co do terroryzmu, to nic go nie nakręca bardziej jak pozbawione kontroli państw ponadnarodowe korporacje, których udziałowcy w stylu bin Ladena piorą swoje petrodolary, a zyski przeznaczają na finansowanie terroryzmu ....

Gaga 23-01-2012 15:30

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 420005)
Porównanie że tak powiem - oczywiste.
Skoro ostatnie wolne medium - Internet - przestanie być wolne, to zostanie coś w tym właśnie stylu...

Czyli internet zdobędzie MISJĘ (jak dzisiaj TVP) :D
Jak czytam ten temat, to nie mogę pozbyć się sprzed oczu "Przesłuchania" Bugajskiego...:|

maria 23-01-2012 15:36

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 420007)
Czyli internet zdobędzie MISJĘ (jak dzisiaj TVP) :D
Jak czytam ten temat, to nie mogę pozbyć się sprzed oczu "Przesłuchania" Bugajskiego...:|

tylko teraz to przesłuchanie może dotyczyć przepisu na pierogi, o który mama poprosi mnie by znaleźć i przesłać jej smsem :D

God Of War 23-01-2012 16:46

tak na szybko - ktoś się orientuje jak idą/poszły rozmowy o ACTA miedzy Tuskiem a Bonim? Nie mam jak sprawdzic,a tv mi cos szwankuje

Gaga 23-01-2012 16:52

Quote:

Originally Posted by maria (Bericht 420010)
tylko teraz to przesłuchanie może dotyczyć przepisu na pierogi, o który mama poprosi mnie by znaleźć i przesłać jej smsem :D

Ale przynajmniej ktoś dokonal czynu, więc jakkolwiek irracjonalny byłby zarzut-dotyczyłby jednak zrobienia czegoś (chocby tego przekazania przepisu). W przesłuchaniu....mieliśmy wyższy poziom surrealizmu abstrakcyjnego w tej dziedzinie.
Ja osobiście nie wierzę w wejście ACTA w życie i bardzo chcę mieć rację.

marchencki 23-01-2012 18:58

podpiszą, dziady chędożone

Grin 23-01-2012 19:04

Zbyt wielkie naciski, zbyt wielki pieniądze za tym stoją...

marchencki 23-01-2012 19:18

Widzieliście stronę mon jakieś 10 min temu? :lol:

revii 23-01-2012 19:23

Niestety, Polska podpisze ACTA 26.01.
Zanim wejdzie w życie musi być jeszcze ratyfikowana przez parlament, co daje nam jeszcze trochę czasu na poużywanie wolności.

God Of War 23-01-2012 19:33

Oni chyba nie zdają sobie sprawy z konsekwencji tej decyzji...

Za oficjalnym Twitterem Anonymous:
We have dox files and leaked documentations on many Poland officials, if ACTA is passed, we will release these documents.

maria 23-01-2012 19:37

Gaga, tak dawno temu ten film oglądałam, że już go nie pamiętam, więc moja odpowiedź mogła być nie na temat...

Grin, rząd jest dla społeczeństwa, nie dla korporacji. nasz interes ma sie liczyć, a nie kilku korporacji, które mają środki na to, by o swoje interesy zadbać... nie ma na refundacje leków, a jest 170mln zł na system podsłuchów w sieci! http://www.wykop.pl/ramka/935783/msw...odsluchiwania/

God Of War 23-01-2012 20:50

http://kwejk.pl/obrazek/866682/stop,acta.html no ciekaw jestem jak to się potoczy, Sony też poleciało po bandzie z użytkownikami, to Anonymous ich delikatnie mówiąc podniszczyło na ponad 2 miesiące i w końcu ludzie z Sony Entertainment poszli na ugodę, każdy był zadowolony z efektu działań Annms - czekamy na powtórkę.
(W chwili gdy to piszę serwis e-kryminalni ma "małe problemy techniczne" - przypadek? :) )

God Of War 23-01-2012 21:14

btw - wejdzcie na allegro i zobaczcie logo ;)

Puchatek 23-01-2012 21:22

Ładne logo... :p

A swoją drogą, po obejrzeniu różnych wiadomości w telewizji, jestem zażenowana...
Rząd w osobie ministra rolnictwa gdzieś "pod stołem", cichcem by nikt nie wiedział, podpisuje "układy" dotyczące całego społeczeństwa...
Żeby nie było wątpliwości, jestem za ochroną dóbr osobistych, ale to co ma teraz miejsce na naszych oczach dziwnie "śmierdzi"... :?

anula 23-01-2012 22:50

A co ma Guy Fawkes do ACTA?

God Of War 23-01-2012 23:08

Guy Fawkes nic, ale maska Fawkesa jest symbolem Anonymous

All times are GMT +2. The time now is 09:49.