Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Wystawy (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Sędziowanie wilczaka (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=24949)

avgrunn 29-04-2013 09:16

Quote:

Originally Posted by netah (Bericht 453738)
Oj, chyba będzie spora konkurencja :-)
Się wybieramy, a i owszem, my także.

Zalezy jak sie na to patrzy ;) my jedziemy na ploty i zobaczyc dzieciaki, a wystawa przy okazji, ja mam tylko nadzieje ze Urcio nie zje konkurentow ;)

fraxinia 01-05-2013 15:27

Quote:

Originally Posted by Comaronnie (Bericht 453663)
a czy coś wiecie o sędzinie - Małgorzata Hałas, będzie w Płocku

Odniosłam wrażenie, że boi się wilczaków:twisted: albo może po prostu się spieszyła:roll: W każdym razie pierwszy raz spotkałam się tym, że sędzia nie dotyka psów, nie sprawdza samcom jajek, a na zęby jedynie rzuca okiem. Podczas porównania wystarczyło przebiec pół kółka. Ale to i tak dużo, bo widziałam, że u borderów podczas porównania psy tylko podchodziły do stolika. Bardzo pozytywnym zaskoczeniem było to, że Ulvar został poproszony o zaprezentowanie inochodu. Kolor oka został opisany jako doskonały, z czym się z przyjemnością zgodzę, bo Ulvar ma bardzo jasne, żółte oko:) Wysoko noszony ogon, również jest u tej Pani w cenie:) Niestety nie zgadzam się z opisem klatki piersiowej. W opisie mamy, że klatka jest doskonała, odpowiednio głęboka (piszę z pamięci), co nie jest zgodne z prawdą, bo Ulv ma klatkę za głęboką. Z resztą moim zdaniem ocena klatki piersiowej włochatego psa, bez macania, jest zupełnie bez sensu:roll:
Jestem bardzo ciekawa jak ta Pani oceniałaby w większych stawkach, bo moim zdaniem ma pojęcie o rasie, ale za pośpiech i dystans do psów duży minus;)

Do moda/admina: czy mogę prosić o dodanie Pani Małgorzaty Hałas do listy sędziów, bo chciałabym dodać wyniki wystawy.

Comaronnie 01-05-2013 20:46

dziękuję z informacje. w Płocku sama się przekonam czy to pośpiech czy norma. moja Anarchia ma dopiero 7 miesięcy to może nie będzie się jej bała i będzie ją dotykać

fraxinia 01-05-2013 21:42

Miejmy nadzieję, że mała słodka Anarchia rozczuli sędzinę:) Może dzięki niej ta Pani przekona się, że wilczaki nie są takie straszne;)

Comaronnie 01-05-2013 22:44

Miejmy nadzieję.

netah 02-05-2013 05:53

Quote:

Originally Posted by fraxinia (Bericht 453816)
Miejmy nadzieję, że mała słodka Anarchia rozczuli sędzinę:) Może dzięki niej ta Pani przekona się, że wilczaki nie są takie straszne;)

Trzymajmy kciuki, bo w tej kwestii na samce nie mamy co liczyć :-))
One wręcz starają się by w ringu zrobić odwrotne wrażenie.

Piter 02-05-2013 07:44

i mam w "poważaniu" to sędziowanie .
bez urazy i przepraszam jak kogoś uraziłem .
a tak naprawdę nie pociąga mnie ten "spęd" i wolę wskoczyć do kajaka lub na rower ;-) lub do kina lub na ryby albo na motor :drinka:beerchug2

fraxinia 02-05-2013 09:31

Quote:

Originally Posted by Piter (Bericht 453819)
i mam w "poważaniu" to sędziowanie .
bez urazy i przepraszam jak kogoś uraziłem .
a tak naprawdę nie pociąga mnie ten "spęd" i wolę wskoczyć do kajaka lub na rower ;-) lub do kina lub na ryby albo na motor :drinka:beerchug2

Mnie nie uraziłeś; ja lubię wystawy, ale wcale nie uważam, że inni też powinni je lubić.

Ty zwyczajnie spamujesz temat;) Ale to niestety na tym forum norma, że w temacie wystaw wypowiadają się głównie ludzie, którzy na nie nie jeżdżą.

Piter 02-05-2013 09:34

Quote:

Originally Posted by fraxinia (Bericht 453823)
Mnie nie uraziłeś; ja lubię wystawy, ale wcale nie uważam, że inni też powinni je lubić.

Ty zwyczajnie spamujesz temat;) Ale to niestety na tym forum norma, że w temacie wystaw wypowiadają się głównie ludzie, którzy na nie nie jeżdżą.

no to mi dowaliłaś :lol: . wypowiedziałem tylko swoje zdanie na ten temat jeden jedyny raz . a tu ....... teraz mam doła stres i obciążenie psychiczne aby nie zabierać zdania i nie wyrażać swojej opini ;-)

avgrunn 05-05-2013 07:42

Bura, wczesniej wspomnialam ze Pan Rehanek jako jeden z nielicznych dal konkretne wytlumaczenie co do tego czemu dany pies wygrywa. Cofam co powiedzialam, chyba w ciagu tych dwoch lat od kiedy ostatnio bylismy cos sie zmienilo,bo wczoraj uslyszalam najwiecej absurdow o wilczaku jakie mozna bylo stworzyc :evil:

Grin 05-05-2013 09:18

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 453884)
chyba w ciagu tych dwoch lat od kiedy ostatnio bylismy cos sie zmienilo

:D Można nawet snuć domysły co. ;) :D

Witek 05-05-2013 11:29

Powtórzę nie ma rzetelnych i znających rasę czyt. wzorzec sędziów, może się cosik zmieni jak któryś z wilczakowców zostanie sędzią ale i tu widzę obawy że taki sędzia będzie sędziował pod swój "typ" wilczaka. Nie ukrywam iż przestałem jeździć na wystawy przez sędziów bo jak się słyszy i widzi ich wybory to nóż się w kieszeni otwiera a że na stare lata nerwowy się robię i mało tolerancyjny bał bym się że w najlepszym wypadku naubliżał bym takiemu delikwentowi.

avgrunn 05-05-2013 16:03

No wiesz moze i czytaja wzorzec ale na wlasny sposob :twisted: mnie wczoraj sedzia powiedzial ze Uro ma wg wzorca za krotkie uszy :rock_3

anula 05-05-2013 17:17

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 453901)
No wiesz moze i czytaja wzorzec ale na wlasny sposob :twisted: mnie wczoraj sedzia powiedzial ze Uro ma wg wzorca za krotkie uszy :rock_3

Uro nie ma moze szczescia w grze, za to ma szczescie w miłości. Poza tym (cyt.): "To wie się, co się ma" ;)
Zajebisty jest na fotach, i tyle. Chrzanić sędziów. Jedź na wystawe np do Grecji, bedziesz miała początek Intera - tam mała konkurencja :)
Jesli potrzebne wam tytuly oczywiscie.
A i wakacje ładne przy okazji.

avgrunn 05-05-2013 19:22

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 453902)
Uro nie ma moze szczescia w grze, za to ma szczescie w miłości. Poza tym (cyt.): "To wie się, co się ma" ;)
Zajebisty jest na fotach, i tyle. Chrzanić sędziów. Jedź na wystawe np do Grecji, bedziesz miała początek Intera - tam mała konkurencja :)
Jesli potrzebne wam tytuly oczywiscie.
A i wakacje ładne przy okazji.

Dzieki za mile slowa o Urciu :) Calkiem niezly pomysl z tymi wakacjami, choc poki co wakacje planujemy bardziej pracowicie niz wystawowo czyli obozy szkoleniowe :)

Puchatek 06-05-2013 10:05

Quote:

Originally Posted by Witek (Bericht 453892)
Powtórzę nie ma rzetelnych i znających rasę czyt. wzorzec sędziów, może się cosik zmieni jak któryś z wilczakowców zostanie sędzią ale i tu widzę obawy że taki sędzia będzie sędziował pod swój "typ" wilczaka. Nie ukrywam iż przestałem jeździć na wystawy przez sędziów bo jak się słyszy i widzi ich wybory to nóż się w kieszeni otwiera a że na stare lata nerwowy się robię i mało tolerancyjny bał bym się że w najlepszym wypadku naubliżał bym takiemu delikwentowi.

I o to chodzi, i o to chodzi..... Mojście Wy. ;-) /mnie też "opadło" i jest problem z tym "nożem" :twisted: /
I nie mówię tylko o ocenianiu naszego psa! Człowiek już nie jełop i porównanie ma... stoją dwa psy, a sędzia wybiera byleco. Żal Ludzi, którzy z entuzjazmem /jeszcze/ wydają pieniądze i jadą na wystawę. Podoba mi się ten entuzjazm /to, że ja go w sobie nie mam nie znaczy, że go nie rozumiem i że mi się nie podoba :) / i ta radość.... żal Was-zapaleńców/pasjonatów....

netah 06-05-2013 10:05

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 453884)
Bura, wczesniej wspomnialam ze Pan Rehanek jako jeden z nielicznych dal konkretne wytlumaczenie co do tego czemu dany pies wygrywa. Cofam co powiedzialam, chyba w ciagu tych dwoch lat od kiedy ostatnio bylismy cos sie zmienilo,bo wczoraj uslyszalam najwiecej absurdow o wilczaku jakie mozna bylo stworzyc :evil:

Ogólnie z tego co zauważyłem był to sędzia, który faktycznie sporo tłumaczy, co, jak i dlaczego. Faktycznie wilczaki, które mnie się najbardziej podobały lądowały na II / III lokatach.

Z tego wniosek, że sędzia też człowiek, i też może mieć gorszy dzień (biomet niekorzystny, kac lub złość na aktualną sytuację polityczną czy fałszowaną żywność), więc Burasku nikt ci nie da żadnej gwarancji, że u takiego to a takiego sędziego doznasz kompleksowej i rzetelnej oceny.

A może lekarstwem jest jeździć tylko do Czech i Słowacji?

netah 06-05-2013 10:11

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 453901)

A czy krótkouchy Uro jeszcze w zimowej szacie? Wyglądał dość puchato.

Puchatek 06-05-2013 10:15

Quote:

Originally Posted by netah (Bericht 453926)
A może lekarstwem jest jeździć tylko do Czech i Słowacji?

Mnie powalił kiedyś sędzia, który po sędziowaniu przyznał się do złej oceny, bo...... całą noc jechał pociągiem.... :lol::lol::lol:
Wiesz co, Netah? To ja zamiast tych Czech, Słowacji, Grecji-srecji, po prostu uznam, że mam psa wzorcowego /ale będę surowa i "uchyłki" wyłapię :twisted: /, poczekam na kolejne spotkanie z najfajniejszymi "Rajskimi" by z Nimi sobie wzajemnie "pokadzić" nt. naszych psów przy browkach i złośliwio-radośnie "pojechać" po wszystkich sędziach-nieudacznikach... Pasi? ;-)

avgrunn 06-05-2013 10:24

Quote:

Originally Posted by netah (Bericht 453927)
A czy krótkouchy Uro jeszcze w zimowej szacie? Wyglądał dość puchato.

Tak , zakrotkouchy jest wciaz w zimowym ubranku, ale powoli zrzuca bo dom sie robi zaklaczony :)

Co do tlumaczenia sedziego, logicznie to on tlumaczyl dwa lata temu, teraz to byly jakies absurdy, a najgorsze ze asystent z uwaga i potakujac uczyl sie tych bledow. Lokata to nic bo my zawsze jestesmy na koncu, ale opisy sa zwykle dobre, dlatego teraz mnie najbardziej martwi uzasadnienie czemu Uro dostal bdb; czyli 'za krotkie uszy', 'za gruby' i 'ogon za wysoko noszony'. Dodatkowo sedzia ocenil psa bez dotykania, a co za tym idzie, chudy i lekki w budowie Uro ma opis ze jest mocny, szeroki i muskularny.

Sedziowie i asystenci nie chca dotykac psow, podobnie bylo w Inowroclawiu, sedzina ostroznie macala Ura, spytala sie asystentki czy chce dotknac Ura, a tamta ze nie musi bo widzi. Co widzi? Kupe futra?

All times are GMT +2. The time now is 03:10.