Quote:
Originally Posted by anetawron
zaskoczyła mnie różnica między wielkością suczek i psów, nie myślałam, że psy są aż takie duże.
|
Tak naprawdę to biorąc pod uwagę całą populację rasy, to nie ma takich dużych róznic, no może 5cm we wzroście. Średnia dla suczek to ok. 62,5cm, dla psów 67,5cm dla całej populacji. Oczywiście gdy akurat na ringu pojawi się większy pies i nieduża suczka, to różnica wydaje się spore. Jednak wielkość jest drugorzędną sprawą, gdyż wzorzec wspomina jedynie o dolnych limitach. Wilczak może mieć nawet dwa metry wzrostu ;) ... ważne aby był poprawnie zbudowany, a płeć była wyraźnie rozpoznawalna. Gorzej jak na pierwszy rzut oka nie widać, czy w ringu jest pies czy suka (wzorzec też o tym wspomina: "Głowa: ... Wyraźne cechy płci." )
Quote:
Originally Posted by anetawron
Ali nie był ani speszony ani zdenerwowany (czego się spodziewałam) na początku może troszkę onieśmielony, ale zupełnie mu przeszło jak spotkał April,
|
To najlepszy sposób na przyzwyczajenie do wystaw od małego - mały będzie sobie kojarzyć wystawę z rodzinną balangą ;)
Quote:
Originally Posted by Joanna
Udało się. W opisie mamy wyraźne kątowanie i ani słowa o nieprawidłowej budowie kończyn, opadającej górnej linii czy zbyt szerokiej piesi. Małgosia nie popisała się tylko wystawianiem psa w ruchu - sędzia dopatrzył się zbyt wąskiego prowadzenia kończyn Stupid ROFL
|
No cóż ja mogę powiedzieć? :) Udzielił się panu sędziemu prima aprilisowy klimat. Dla niewtajemniczonych zacytuję część ze wzorca:
Quote:
RUCH
Harmonijny, lekki, kryjący ziemię kłus, przy którym kończyny znajdują się jak najbliżej ziemi. Głowa i szyja ustawiają się prawie poziomo. Sznuruje w stępie.
|
Widział ktoś może jakiegokolwiek psa, który sznuruje w stępie prowadząc kończyny szeroko? :cheesy:
|