Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Żywienie i zdrowie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   WYNIKI: DM, czyli mielopatia zwyrodnieniowa (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=25461)

Gaga 10-05-2011 09:46

Nie będzie, nie będzie, już się wszyscy o to postaramy zaciskając zbiorowo kciuki na zawsze!
Pamiętaj co zawsze było powtarzane: taki wynik NIE OZNACZA wystąpienia objawów choroby :) I tej wersji się trzymamy:)

anula 10-05-2011 09:47

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 377040)
Właśnie dostałam mail od Danieli z wynikami Łowcy:
DM/DM :(
Teraz pozostaje nam tylko mieć nadzieję, że ten wynik w jego wypadku nie będzie automatycznie oznaczał choroby w późniejszym wieku.

Trzymamy łapki za zdrowie Łowcy, bedzie dobrze, musi byc dobrze;)
Sama z niepokojem czekam na przyjście wyników i jestem dosyć zestresowana. Ale co ma być, to będzie, trudno

Grin 10-05-2011 09:51

Dzięki za te słowa! :bussi
Miejmy nadzieję, że tak będzie. W każdym razie zamartwianie i tak w niczym tu nie pomoże, niezależnie od jego natężenia. :)

wolfin 10-05-2011 09:56

Quote:

Teraz pozostaje nam tylko mieć nadzieję, że ten wynik w jego wypadku nie będzie automatycznie oznaczał choroby w późniejszym wieku.

na angielskim forume jest tekst o tym ze psy z DM/DM nie sa chore jesli nie maja dodatkowego genu. Narazie on nie jest do konca wyjasniony ale na to wyglada ze duza ilosc wilczakow z DM/DM nie maja tego genu. Wystarczy zerknac na statystyke psow, ktore maja problemy z ruchem - tam widzi sie jedyna ( prawe) hodowla, w ktorej psy maja problemy- inne nie. a Dm/DM starych psow znam wieciej niz na jednej rece mozna policzec i sa zdrowe i biegaja spokojne.

Lowca na dodatek to wysportowany pies z dobra anatomia i ja tez, jak Gaga nie wierze i nie mysle ze on bedzie miec problemy.

Grin 10-05-2011 10:00

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 377049)
na angielskim forume jest tekst o tym ze psy z DM/DM nie sa chore jesli nie maja dodatkowego genu. Narazie on nie jest do konca wyjasniony ale na to wyglada ze duza ilosc wilczakow z DM/DM nie maja tego genu. Wystarczy zerknac na statystyke psow, ktore maja problemy z ruchem - tam widzi sie jedyna ( prawe) hodowla, w ktorej psy maja problemy- inne nie. a Dm/DM starych psow znam wieciej niz na jednej rece mozna policzec i sa zdrowe i biegaja spokojne.

Lowca na dodatek to wysportowany pies z dobra anatomia i ja tez, jak Gaga nie wierze i nie mysle ze on bedzie miec problemy.

Dzięki,
o jego wysportowanie i ogólną kondycję będziemy dbać w dalszym ciągu; przynajmniej tyle możemy zrobić. :)

DanielZ 10-05-2011 10:01

Enfys Braterstwo Wilczaków N/N

airmatys 10-05-2011 10:35

Sabnock z Peronówki - N/N

z Peronówki 10-05-2011 11:29

Quote:

Ma na to na serio bardzo male szanse... Coraz wiecej jest przebadanych psow i w oczy rzuca sie ogromna roznica miedzy iloscia nosicieli, a iloscia psow chorujacych na DM... Z pomoca w wyjasnieniu tych roznic przyszly nam nowe badania, ktore wlasnie w wilczakach znajduja potwierdzenie... Pojawienie sie choroby nie jest zalezne od tej jednej pary genow, ale potrzebuje jeszcze faktora (innych genow) "aktywujacych" chorobe... Wilczaki maja geny DM, ale baaaardzo malo z nich jest tez nosicielami "aktywatorow"... To wlasnie dlatego dziadek Baron, ktory jest DM/DM mimo skonczonych 8 lat ma sie swietnie i nie ma absolutnie zadnych problemow z chodzeniem...

Jak dotad "aktywatory" pojawily sie w Passo del Lupo, Crying Wolfie i de Louba Tar.... Oczywiscie nie oznacza to ABSOLUTNIE, aby nie uzywac psow z tych hodowli, ale o to, aby uzywac jedynie tych przebadanych... Aby nie robic skojarzen "ryzykownych"....

Rybka 10-05-2011 11:46

Quote:

Originally Posted by airmatys (Bericht 377058)
Sabnock z Peronówki - N/N

Super!
Cieszymy się, że braciszek zdrów jak... rybka :D

Grin- absolutnie się nie przejmuj bo nie ma czym, gen DM/DM mówi TYLKO o predyspozycjach, a nie o chorobie. Jestem pewna, że Łowca dożyje długich lat w dobrym zdrowiu, czego Wam z całego serca życzę :)

Gaga 10-05-2011 12:10

Quote:

Originally Posted by Rybka (Bericht 377067)
Super!
Cieszymy się, że braciszek zdrów jak... rybka :D

Grin- absolutnie się nie przejmuj bo nie ma czym, gen DM/DM mówi TYLKO o predyspozycjach, a nie o chorobie. Jestem pewna, że Łowca dożyje długich lat w dobrym zdrowiu, czego Wam z całego serca życzę :)

Howgh! :bussi dla jednego, drugiego i trzeciego :)

CDaniela 11-05-2011 13:19

V neděli budu v Jeleni Gore na výstavě. Kdo chce, mohu mu odebrat psa.

fraxinia 11-05-2011 13:54

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 376912)
i nowe:
MILO Radov dvor N/N
NANI Radov dvor N/N

dzięki za dobre wieści :) strasznie się cieszę, że tata Ulvarka jest N/N :sooo_hapy

sssmok 20-05-2011 16:19

Gorthan Scylla Selaris N/DM
Gorthan Sabat N/DM

Ufff... Czekamy na ostatnia dwojke.

z Peronówki 24-05-2011 20:58

Przebadana jest tez pierwsza N-ka :)

Naberius z Peronówki N/N :p

anula 26-05-2011 11:56

Wlasnie dostalam info od weta, wynik na papierze odbieram wieczorem:

Bies Welkoscyrz N/DM

ufff...
oczywiscie mogloby byc lepiej, ale i to mnie bardzo cieszy :)

Wonderfull Wolf ES 26-05-2011 12:09

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 380165)
Wlasnie dostalam info od weta, wynik na papierze odbieram wieczorem:

Bies Welkoscyrz N/DM

ufff...
oczywiscie mogloby byc lepiej, ale i to mnie bardzo cieszy :)

ekstra! gratulacje :)!!!!

wolfin 26-05-2011 12:44

oo gratulacja, znowu tylko zdrowe psy.

DORA 26-05-2011 15:38

Super!!!:happy synus zdrowy,cieszymy sie ogromnie:cool3:bussi

Gaga 26-05-2011 18:11

No i zamartwianie z głowy! SUPER! :)

z Peronówki 13-06-2011 15:03

Wlasnie dotarly takze wyniki reszty psow z naszej bandy....

Botis z Peronowki N/N
Jaud z Peronowki N/N
Ibona Radov dvor N/N

Tym samym wszystkie Bure biegajace po podworku zostaly przetestowane (i to bez laski Laboklina :evil:), a wyniki WSZYSTKICH przebadanych psow dostepne sa oficjalnie na stronach hodowli...

All times are GMT +2. The time now is 01:32.