Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Wystawy (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Międzynarodowa Wystawa Psów Rasowych Warszawa 07-08.07.2012 (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=22257)

pawmagdul 10-07-2012 00:17

no w czampionach było gorąco :))) .... sędzie wybrał 2 najlepsze psy wg mojego typu .... no i miał spora decyzyjna zagwozdkę (bo ja też) ....ciesze się że jestem "młody" i nie muszę podejmować takich decyzji :)))

w szczeniętach NUDA, Eetee pierwsza, mój Kurt drugi .... jak ZAWSZE :))) .... ale jak tu ganiać po ringu z miłością swojego krótkiego życia .... ale najważniejsze było poznać swoją wspaniałą podwójną babcię/prababcie no i kochanego dziadka !!!!, no i braci :)))

gratuluje wszystkim !!!! :)))

Huan 10-07-2012 16:48

Czy ktoś mógłby podać dokładniejsze wyniki.

Quote:

Originally Posted by pawmagdul (Bericht 434419)
sędzie wybrał 2 najlepsze psy wg mojego typu

Szkoda tylko, że nie według wzorca.

anula 10-07-2012 18:44

Quote:

Originally Posted by Huan (Bericht 434454)
Czy ktoś mógłby podać dokładniejsze wyniki.

Niestety, upal byl taki, ze nie zostalam na ocene suczek. Kolejnosc chlopakow mniej wiecej znam, ale dokladnych ocen nie :(. Nie odwaze sie wiec wpisac wynikow, poniewaz moge cos pokielbasic.

Quote:

Originally Posted by Huan (Bericht 434454)
Szkoda tylko, że nie według wzorca.

Huan, odpadniecie Eligo jako pierwszego z tej stawki bylo szokiem nie tylko dla mnie, jak sadze, ale i dla wielu innych...
Nie pierwszy to niestety kontrowersyjny werdykt i pewnie tez nie ostatni :(

GRABA 13-07-2012 22:02

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 434333)
Aga - to Ci wyślę sms-em:D

Aleś wysłała:evil:.....
A fotek nie ma czy ja nie widzę???

Gaga 13-07-2012 22:10

Nie wysłałam, bo się nie pojawiły i wiem tyle, co Ty...chyba :rock_3

anula 13-07-2012 22:13

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 434646)
Nie wysłałam, bo się nie pojawiły i wiem tyle, co Ty...chyba :rock_3

ja mniej wiecej juz wiem, jakie sa oceny, ale jakos nie moge edytowac wynikow tej nieszczesnej wystawy :( - ani jej wpisac
wyswietlaja mi sie jakies errory :(

Kejsa 16-07-2012 21:27

Kto wpisuje wyniki?

Gaga 16-07-2012 21:41

Daiva chyba wpisała ;)

z Peronówki 16-07-2012 22:30

Ja wlasnie wrocilam i dopiero bede nadrabiac zaleglosci... Co do sedziowania...

To wina powstawania konkurencyjnych klubow - sedzia uslyszal, ze beda dwa i chcial wszystkim dogodzic... :evil::rock_3 Dlatego psy posedziowal wedlug typu "a la owczarek" promowanego przez KAW ("Klub Aktywnego Wilczura"). Stad CACIBa ma owczarek czechoslowacki dlugowlosy, a res.CACIBa owczarek czechoslowacki krotkowlosy.
Suki byly oceniane wedlug typu promowanego przez powstajacy "Klub Czechoslowackiego Wilczaka (typu standard)".

Nie bede przepraszac, za bycie zlosliwa, bo po wystawie sedzia powiedzial, dlaczego tak sedziowal i sorry, stara wyga wystawowa jestem i wiele slyszalam, ale na cos takiego czlowiekowi krew sie gotuje i noz w kieeszeniu otwiera. Tematu nie zostawie i niedlugo do niego wroce...

Gaga 16-07-2012 22:38

Jeśli taka była odpowiedź sędziego, to jawnie złamał on regulamin (Regulamin Sędziów i Asystentów Kynologicznych, § 39)
"Sędzia nie może:
3. korzystać z katalogu przed zakończeniem pracy w ringu".
A w życiu nie uwierzę, że na pamięć wie, który pies przynależy, do której opcji. Tym bardziej, że nawet sami zainteresowani nie do końca to wiedzą :twisted:
Pikuś werdykt, ale jawne drwiny z obowiązujących przepisów to już dno, wodorosty i półtora metra mułu :evil:

z Peronówki 16-07-2012 22:56

Quote:

Originally Posted by pawmagdul (Bericht 434419)
no w czampionach było gorąco :))) .... sędzie wybrał 2 najlepsze psy wg mojego typu ....

Pawel, wystawy nie sedziuje sie wedlug typow, a WZORCA. Czambor to PRZESLODKI pies (czyt: mily, bo trudno nazwac psa startujacego na ostro do sedziego za slodziusiego :evil:), ale wilczakiem jest SLABYM - o wiele gorszym niz inne psy prezentowane tego dnia i jesli chcesz go stawiac za przyklad to jedynie tego jak wilczak NIE POWINIEN byc zbudowany i jak NIE POWINIEN sie poruszac.
Wybacz, na mlodziez w psach nie zerkalam, ale reszte stawek powygrywaly NAJSLABSZE samce. Najczestsza przyczyna dlaczego te dobre przegrywaly: zbiezny ruch. JASNE, ZE ZBIEZNY, bo to wilczaki, a nie owczarki!!!! Generalnie jesli jakis pies przegrywal to wlasnie dlatego, ze byl...lepszy niz ten ktory wygrywal... :rock_3

Wiem, ze po tej wystawie znika z ringow jeszcze jeden na serio fajny wilczak - trudno sie dziwic: ludzie maja oczy i widza co i za sprawa kogo sie dzieje.
Z tego powodu ja bede pisac o kazdej FATALNIE saedziowanej wystawie, az sedziowie przeczytaja wzorce i mega WTOP nie bedzie....

z Peronówki 16-07-2012 23:11

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 434821)
Jeśli taka była odpowiedź sędziego, to jawnie złamał on regulamin (Regulamin Sędziów i Asystentów Kynologicznych, § 39)
"Sędzia nie może:
3. korzystać z katalogu przed zakończeniem pracy w ringu".
A w życiu nie uwierzę, że na pamięć wie, który pies przynależy, do której opcji. Tym bardziej, że nawet sami zainteresowani nie do końca to wiedzą :twisted:
Pikuś werdykt, ale jawne drwiny z obowiązujących przepisów to już dno, wodorosty i półtora metra mułu :evil:

Ten zapis to teoria. Sedziowie doskonale znaja wystawcow - to nieuniknione. Szczegolnie tych, ktorzy czesto sie powiaja na wystawach jak i tych, ktorzy sa aktywni w lobbingu na rzecz swoich psow.... 8)
Czeste pojawianie sie na wystawach to nic zlego, ale czarny lobbing to juz inna sprawa...

Co do rozmowy - przykro mi - rozmowa nie byla prowadzona ze mna, ale "podluchana" stad lamanie regulaminu odpada, bo oficjalnie rozmowy nie bylo. Jednak mleko sie rozlalo...
Dla mnie to niestety potwierdzenie tego, co ostatnio tak czesto jest komentowane w wilczakowym swiatku: a mianowicie dziwnych wygranych najslabszych psow u niektorych sedziow... Wiem, nie jestem odkrywcza... wiem, ze magluje sie to na forym i poza nim od dluzszego czasu, ale ostatnio ta dziwna nieznajomosc sedziow w sprawach tego co mowi wzorzec az bije w oczy...

Puchatek 16-07-2012 23:15

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 434821)
Jeśli taka była odpowiedź sędziego, to jawnie złamał on regulamin (...)
A w życiu nie uwierzę (...)

Przypomniały mi się dwie sytuacje...
1.sędzia "pieprznął się" na max-a przy ocenie pewnego psa /pomylił deer-a z ocenianym iw/ i po ocenach przyznał nam /w rozmowie bezpośredniej/ rację lecz usprawiedliwiał się tym, że całą noc jechał pociągiem i jest zmęczony..../pule zgarnął bardzo ambitny hodowca, dobry znajomek sędziego -znany w "światku"/.
2. ktoś mi opowiadał /a był i widział/, jak to przed wystawą sędziowie z bardziej "ambitnymi"* wystawiającymi /hodowcami/ pochlewali i ci "ambitni" zgarniali "pulę".........i pomyśleć, że się kiedyś oburzałam obściskiwaniem się sędziego z "poniektórymi", o ja biedny debil.... :lol:

...
*-po minach ich poznajemy: słodycz z wazeliną, chociaż piesio.... jak to piesio.... :twisted:.... miły....

Gaga 16-07-2012 23:20

Podsłuchana, czy nie, nie w tym rzecz. Żenująca jest bezczelność w olewaniu przepisów. Oczywiste jest, że sędziowie kojarzą wystawców, hodowców. Trudno, żeby nie. Ale jednego, dwóch....i to tych najbardziej aktywnych. Żeby to kojarzenie było na bazie aktywności wystawowej-pół biedy, ale wiadomo, jak jest :/ Powtarzam- nie czepiam się werdyktów, bo wystawa to show i nawet piękny pies może się pokazać gorzej, niż ten gorszy. Ale niechże to wszystko będzie zgodnie z zasadami-tymi spisanymi i tymi etycznymi.
Swoją drogą-ładne sędzia sobie i 'obdarowanym' wystawia świadectwo-jeśli posędziowanie na jakiejś wystawce to jest to, co robi im 'dobrze':roll: Aż pozazdrościć rangi przysług :D

avgrunn 16-07-2012 23:30

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 434830)
Swoją drogą-ładne sędzia sobie i 'obdarowanym' wystawia świadectwo-jeśli posędziowanie na jakiejś wystawce to jest to, co robi im 'dobrze':roll: Aż pozazdrościć rangi przysług :D

Nie sadze by 'obdarowani' czuli sie z tym zle, taka mentalnosc, co za roznica jak, byle wygrac :evil:

Gaga 16-07-2012 23:43

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 434832)
Nie sadze by 'obdarowani' czuli sie z tym zle, taka mentalnosc, co za roznica jak, byle wygrac :evil:

No źle na pewno nie, wygrana cieszy, to oczywiste. Pytanie tylko czy takim samym powodem do radości i satysfakcji jest wygrana 'po znajomości', jak ta wyniesiona z rzeczywistej rywalizacji.

p.s. Znam paru sędziów osobiście i głowę daję, że nie straciliby klasy dając nam wygrać, tylko dlatego, że się znamy i lubimy. Inaczej-jestem pewna, że nie daliby nam wygrać, a oni byliby pewni, że ten werdykt nie miałby wpływu na nasze stosunki :)

avgrunn 17-07-2012 00:16

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 434834)
Pytanie tylko czy takim samym powodem do radości i satysfakcji jest wygrana 'po znajomości', jak ta wyniesiona z rzeczywistej rywalizacji.

Niestety niektorzy na to nie patrza, a wrecz ida w zaparte ze przeciez sie nalezy bo pies jest super hiper cudo o genialnym wrecz ekterierze i niesamowitym charakterze.
A najzabawniejsze jest, ze nawet osoba kompletnie nie obeznana z rasa jest w stanie powiedziec co jest nie tak.

All times are GMT +2. The time now is 03:53.