Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Wystawy (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Sędziowanie wilczaka (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=24949)

netah 07-05-2013 18:27

A z nami jest tak, że Lyluś po obydwojgu rodzicach z Peronówki ma wg mnie za duże uszy i fafle bynajmniej nie wzorcowe. Co do ruchu, kątowania, indeksów i pozostałych się nie wypowiadam, ale pewnie się będziemy chcieli wybrać do Późnej na profesjonalne pomiary, żeby wiedziec co i jak. Za charakter daję sobie obciąć to i owo.
I żeby była jasność - nie mam o to do nikogo pretensji.
Nie jesteśmy też starymi wyjadaczami, którzy potrafią super zaprezentować psa. Którzy znają triki na optyczne zmniejszenie uszu - chociaż w Łodzi mogło by nam to zaszkodzić :-))), lub naciągają skórę żeby fafle się wsysły (a było mi dane to obserwować). Wychodzimy z założenia, że jaki jest koń każdy widzi.
Nie znamy tego środowiska, więc ostrożnie macamy tu i tam i chyba już nam się udało wyrobić swoje zdanie. Jest super jeśli nasz pies jest prawie idealny z wzorcem, ale najczęściej tak nie jest. Pytanie brzmi:
1. Czy będziemy wszelkimi sposobami ukrywać jego wady nawet przed samymi sobą?
2. Czy będziemy przekonywać wszystkich i wszędzie że to nasz jest wzorcowy?
3. Czy będziemy zwalać wszystko na sędziów jeśli nam się nie powiodło, lub ich wychwalać jeśli wygraliśmy?

Gaga 07-05-2013 18:47

Quote:

Originally Posted by netah (Bericht 454003)
Pytanie brzmi:
1. Czy będziemy wszelkimi sposobami ukrywać jego wady nawet przed samymi sobą?
2. Czy będziemy przekonywać wszystkich i wszędzie że to nasz jest wzorcowy?
3. Czy będziemy zwalać wszystko na sędziów jeśli nam się nie powiodło, lub ich wychwalać jeśli wygraliśmy?

W czasach gdy Was jeszcze na świecie nie było, bardzo 'trendy' było hasło:"3 x TAK" :) Nawet malowali je na murach i wtedy nie był to wandalizm:D

avgrunn 07-05-2013 20:57

Nie wiedzialam ze wilczakowcy niczym handlerzy z innych ras stosuja jakiekolwiek triki :shock:

netah 07-05-2013 21:05

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 454004)
W czasach gdy Was jeszcze na świecie nie było, bardzo 'trendy' było hasło:"3 x TAK" :) Nawet malowali je na murach i wtedy nie był to wandalizm:D

Chcesz powiedzieć, że w 1946 byłaś na świecie? A nie wyglądasz :-))

Gaga 07-05-2013 21:19

Quote:

Originally Posted by netah (Bericht 454007)
Chcesz powiedzieć, że w 1946 byłaś na świecie? A nie wyglądasz :-))

Się dobrze konserwuję:D

Quote:

Originally Posted by avgrunn
Nie wiedzialam ze wilczakowcy niczym handlerzy z innych ras stosuja jakiekolwiek triki :shock:

I triki i czasem umiejętności :)

avgrunn 07-05-2013 21:32

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 454008)
I triki i czasem umiejętności :)

No triki trikami, rozumiem u pudli, czy u jamnikow (tu np okazuje sie ze u dlugowlosych wygalaja szyje by byl smuklejszy) ale u wilczakow? Co tam mozna zrobic? Fafle to chyba trzeba by bylo przymocnowac klejem :P a wiem bo menda jak sie zamysli to mu sie fafelek w kacikach robi i poki lajza sie nie skupi to nie ma mowy by zniknal :)

Gaga 07-05-2013 21:57

Podcinanie pędzla ogona i farbowanie na czarno, ustawianie (niekonieczne lajtowe), wywijanie ogona na łapy, profesjonalny grooming, nauka przybierania postawy przez psa ale też poważne podejście do handlingu i nauka zarówno prezencji jak i prezentacji.
Jest tego o wiele więcej bo handling to nie tylko przebiegnięcie 2 kółek.

Nie traktowałabym wszystkiego negatywnie.

No i nie zapominajmy o prostowaniu sierści :cool3

acha, na fafle też są sposoby:)

avgrunn 07-05-2013 22:03

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 454012)
No i nie zapominajmy o prostowaniu sierści :cool3

heheh o tym slyszalam :lol:

Nauka postawy fajna sprawa, tylko ze ja nigdy nie wiem jak lapy ustawiac wiec dalam sobie spokoj, pilnuje tylko by za bardzo nie stal jak lajza ;)

A o co chodzi z tym wywijaniem ogona na lapy?

Shyboy 08-05-2013 12:05

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 454013)

A o co chodzi z tym wywijaniem ogona na lapy?

To mi się udało kilka razy na wystawach zaobserwować. Żeby pies nie stał z ogonem pod brzuchem, handlerzy wyciągają go i 'opierają' na jednej z tylnych nóg.

avgrunn 08-05-2013 13:49

Quote:

Originally Posted by Shyboy (Bericht 454037)
To mi się udało kilka razy na wystawach zaobserwować. Żeby pies nie stał z ogonem pod brzuchem, handlerzy wyciągają go i 'opierają' na jednej z tylnych nóg.

no coz kazdego dnia czlowiek uczy sie czegos nowego, dzieki za wytlumaczenie :)

anula 08-05-2013 15:11

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 454039)
no coz kazdego dnia czlowiek uczy sie czegos nowego, dzieki za wytlumaczenie :)

Avgrunn, mysle, ze Tobie, albo inaczej: Urciowi, stosowanie takiej metody nie grozi.
A moze wymyslil ktos sposob na pacyfikację wzniesionego sierpowato ogona, co?

Lupusek 08-05-2013 15:13

Może trochę off, bo na wystawach rzadko już bywamy, ale a propos ogona, to często powtarzam Morcie, że jak nie przestanie zadzierać ogona przy Cayo, to go jej do nogi przywiążę i się zdziwi ;-)

Puchatek 08-05-2013 15:25

Quote:

Originally Posted by Lupusek (Bericht 454041)
...często powtarzam Morcie, że jak nie przestanie zadzierać ogona przy Cayo, to go jej do nogi przywiążę i się zdziwi ;-)

:lol: LUBIĘ TO! ;-)

z Peronówki 08-05-2013 15:30

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 454040)
A moze wymyslil ktos sposob na pacyfikację wzniesionego sierpowato ogona, co?

Wymyslil... :roll: W rasach, gdzie nie wolno psom nosic wysoko ogona hodowcy robia operacje podciecia miesni... :?

anula 08-05-2013 17:40

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 454043)
Wymyslil... :roll: W rasach, gdzie nie wolno psom nosic wysoko ogona hodowcy robia operacje podciecia miesni... :?

Przypomina mi to wycinanie kotom pazurów na sposób amerykański... bo drapią :(

Gaga 08-05-2013 18:51

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 454043)

Ale można też mniej drastycznie i to się zwyczajnie ćwiczy, element treningu i tyle:) A skoro można psa nauczyć robić turlania czy innych 'sztuczek' można też nauczyć pożądanej pozycji ogona. Wszystko zależy od motywacji człowieka:)

z Peronówki 08-05-2013 19:26

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 454054)
Ale można też mniej drastycznie i to się zwyczajnie ćwiczy, element treningu i tyle:) A skoro można psa nauczyć robić turlania czy innych 'sztuczek' można też nauczyć pożądanej pozycji ogona. Wszystko zależy od motywacji człowieka:)

Jasne - pytanie tylko, czy ulegac tej glupocie... ;) Pies ma po to ogon, aby nim "gadal"... Po co robic (nawet jesli tylko poprzez szkolenie) z niego kaleke... ;)

A co do wilczakow - pomijajac sprawe tego, ze u wilczaka ogon w gore jest wzorcowy to wole miec kolo siebie wesolego psa:

http://mojprzyjaciel-pies.blog.onet....50_3000_1_.jpg

niz zgaszona i zgnebiona bide

http://mojprzyjaciel-pies.blog.onet....50_3000_1_.jpg

Gaga 08-05-2013 20:19

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 454055)
Jasne - pytanie tylko, czy ulegac tej glupocie... ;) Pies ma po to ogon, aby nim "gadal"... Po co robic (nawet jesli tylko poprzez szkolenie) z niego kaleke... ;)

Korygowanie (jakkolwiek) naturalnych cech psa w celu zdobycia noty sędziowskiej jest dla mnie irracjonalne. Podobnie jak pudrowanie, lakierowanie, wieszanie na szubienicy groomerskiej wielu ras, które MUSZĄ być natapirowane i ufarbowane....:|
Ale są dla ludzi rzeczy ważne i ważniejsze......jeśli dążą do celu bez szkody dla psa - OK. A wspomniany trening na pozycje ogona robi się klikerowo, bez przymusu...nie pytaj po co....

Agnieszka 09-05-2013 03:37

Margo skąd są te ilustracje?

Witek 09-05-2013 10:10

HAHAHA chciałbym zobaczyć jak się komuś udało u normalnego psychicznie wilczaka wyklikać ogon (i nie mam tu na myśli zacisza domowego tylko np wystawę) ale życzę powodzenia

All times are GMT +2. The time now is 22:51.