Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Wychowanie i charakter (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Klatka: jaka i gdzie...? (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=10950)

jaskier 26-01-2012 12:56

Quote:

Originally Posted by dorotka_z (Bericht 420357)
Dudnieniu można łatwo zapobiec. Potrzebne są trzy koce :) Jeden pod klatkę, jeden między klatkę a kuwetę no i trzeci na górę pod psa :)

Takie rozwiązanie dobre jest dla jednego na sto wilczaków :) Jaskier wszelkie koce kotłuje, a wszystko co jest umieszczone poza klatką i w zasięgu pyska, wciąga do środka. A podczas wciągania ma idealną sposobność do tego, żeby takim kocem wyłamać wszystkie pręciki, połamać podłogę itp. Więc ja wolę nie ryzykować ;)

anija 26-01-2012 16:30

Quote:

Originally Posted by jaskier (Bericht 420363)
Takie rozwiązanie dobre jest dla jednego na sto wilczaków :) Jaskier wszelkie koce kotłuje, a wszystko co jest umieszczone poza klatką i w zasięgu pyska, wciąga do środka. A podczas wciągania ma idealną sposobność do tego, żeby takim kocem wyłamać wszystkie pręciki, połamać podłogę itp. Więc ja wolę nie ryzykować ;)

To dokładnie jak z Bystrą.. właśnie ostatnio to zrobiła... wciągneła ten cholerny koc. Pod klatką jest aktualnie kawałek tektury, a w klatce nie ma kuwety bo ją za bardzo powyginała tylko stary kocyk i stare reczniki.. wszystko w kawałkach.. :twisted:

dorotka_z 26-01-2012 16:45

My tez mieliśmy w kawałkach aż do momentu, kiedy odkryliśmy, że nie drze polaru :rock_3

Kupiliśmy kocyki polarowe z IKEA (chyba 13 zł/szt) i jest super.
Ręczniki darła jak wściekła :twisted:

Grin 26-01-2012 16:56

Quote:

Originally Posted by dorotka_z (Bericht 420387)
My tez mieliśmy w kawałkach aż do momentu, kiedy odkryliśmy, że nie drze polaru :rock_3

Kupiliśmy kocyki polarowe z IKEA (chyba 13 zł/szt) i jest super.
Ręczniki darła jak wściekła :twisted:

Naprawdę? Łoj, to muszę sprawdzić, czy i u nas to zadziała. :D

Gaga 26-01-2012 17:50

Błękitne z IKEI są po 5,99 :)
A pod blachę polecam karimatę-tez wygłusza, a nie da się jej wyciągnąć, zwłaszcza jak przytniemy ciut mniej po obwodzie:)

anija 26-01-2012 18:14

Bystrej wszystko jedno czy z polaru czy nie... zamienia w ser szwajcarski błękitne kocyki z Ikei raz dwa... A karimata u nas na bank nie zda egzaminu gdyż Bystra wygryza z miedzy kratek płaską dwardą tekture... nie mam pojęcia jak ona w ogóle jest wstanie ją złapać zębami na samym środku bo jest całkowicie płaska i twarda, a jednak... :twisted:

btd 26-01-2012 18:29

my mielismy gabke wygluszajaca podpanelowa wsadzona pod dno. oczywiscie
tak przycieta zeby nie bylo widac :)

a kocyki dostawaly fredzelkow wszystkie - polar nie polar, jak miala ochote na rekodzielo to nie robilo roznicy

Elentia 26-01-2012 20:33

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 420399)
Błękitne z IKEI są po 5,99 :)

potwierdzam, niebieskie jeszcze tańsze i o dziwo Marrok ich nie gryzie, są ok.

Widzę, że to standard, wychodzenie z klatki na wciągnięty koc. U nas tak pies wyszedł 2 razy zanim zrezygnowaliśmy z narzutek an klatkę. Wciągał przez drzwiczki i w ten sposób wpychał je do środka i wychodził :/ niestety 2 razy wystarczyły żeby skumał że trzeba majstrować przy drzwiczkach i teraz narzuty nei ma ale nadal walczy z prętami. Wzmocniliśmy jak pozostali, metalowe karabińczyki i taśma. Jednak nadal kombinuje....

Grin 26-01-2012 20:51

Ja rozumiem wciągnięty do klatki koc, narzutę itd. itp., ale Łowca raz wciągnął do klatki twardą, sztywną... wykładzinę dywanową, na której zresztą stała ta klatka w celach właśnie wygłuszających. Jak on to zrobił, nie mam pojęcia do dzisiaj...
W jakim stanie była potem klatka, wolę nie mówić...

Morandir 26-01-2012 21:56

My tez uzywamy 3 kocow z IKEI, jesli 2 spod klatki wystaja rowniez sluza do zdemolowania / przemieszczenia klatki;)

jefta 26-01-2012 23:11

klatki nie o konca sa takie same, niektore ocynki sa ze sztywnych drutow (latwiej sie wylamujacych ale nie wyginajacych), a czarne i niektore ocynki sa z bardziej elastycznych (latwiej sie wyginajacych ale nie lamiacych) ;-)

moja o dziwo podlog nie rusza wiec w domowej mam ciezka drewniana podloge, a w samochoowej dokladnie przyklejony chodniczek (Biedronka ok.10 zl)

Warto popatrzec na uzywane klatki, bo mozna tanio kupic niezniszczona po spokojnym psie albo po kims kto kupil za wielka.

Rybka 27-01-2012 17:45

Kupiłam czarną (element lansiarski być musi) ale tak jak napomknął Kuba- troszkę mniejszą. Czyli zamiast 120 cm ma 105 cm długości. Zauważyłam, że klatki długie na 100-120 cm mają różną wysokość. Oscyluje pomiędzy 70-85 cm co u wilczaka jest ważne bo dorosły samiec ma zazwyczaj prawie 70 cm w kłębie i jakby wstał to by nie mógł głowy podnieść. Takie niskie (70-75 cm) często zdarzają się w tych czarnych, srebrne są zazwyczaj wyższe.
Nam się udało i czarną i wysoką wynaleźć :)

Predator 28-03-2012 14:24

1 Attachment(s)
Dziś wydarzyła się nieprzyjemna przygoda - malec zaczął histerie w klatce bo Pancio musiał wyjść ale tak niefortunnie trafił, że zablokował mu się jeden palec... podczas ataku paniki sam siebie podciął i wylądował na glebie z nogą wykręconą i palcem zablokowanym. Szczęśliwie skończyło się dobrze bo malca uwolniłem i pomimo, że mnie ostro pokąsał w panice ;) to nic mu się nie stało choć wyglądało to przerażająco i na pewno dobrze by się nie skończyło bez mojej interwencji... dlatego warto swoje klatki unowocześnić/zabezpieczyć aby psu nie dał rady tam wleźć palec...

Pozdrawiam ;)

orlos 15-04-2012 13:10

jaka tacka?

Hej,
1. powiedzcie mi, jak byście mieli wybór pomiędzy takimi samymi klatkami, tylko że jedna miała by w zestawie tackę metalowa a inna plastikowa to jaką byście wybrali ?

2. a jaką byście wybrali jezeli chodzi o klatke samą: metalowa, czy powleczoną czarnym plastikiem?

Morandir 15-04-2012 13:19

To zalezy ktoredy ma wychodzic wilczak?;-)

Metalowa oczywiscie.

orlos 15-04-2012 13:26

Quote:

Originally Posted by Morandir (Bericht 428461)
To zalezy ktoredy ma wychodzic wilczak?;-)

Metalowa oczywiscie.

Oczywiście że otwartymi drzwiczkami;) a metalowa klatka w sensie nie powlekana czy metalowa tacka;>??

Morandir 15-04-2012 13:28

Wilczak wychodzi z klatki jej najslabszym fragmentem ;)

Metalowa tacka w metalowej klatce. To oczywiscie wydluza tylko czas wyjscia ale to juz cos:)

Grin 15-04-2012 17:41

Quote:

Originally Posted by Morandir (Bericht 428463)
Wilczak wychodzi z klatki jej najslabszym fragmentem ;)

Metalowa tacka w metalowej klatce. To oczywiscie wydluza tylko czas wyjscia ale to juz cos:)

:)
Łowca swego czasu parę razy "zabił" swoją klatkę na amen...
Ale plastikowa "szuflada" pozostała nietknięta do dziś dnia.
W sumie jak o tym pomyślę, dochodzę do wniosku, że za każdym razem była to nasza wina; bo działo się to na skutek pozostawienia w jego zasięgu czegoś do wciągnięcia do środka (dywan, wykładzina itp.); faktem jest, że nie podejrzewaliśmy, iż ten zasięg jest aż TAK duży. :shock:
Teraz Łowca zostaje sam bez klatki i mam nadzieję tak już pozostanie. :)

Rybka 15-04-2012 18:50

Klatka powlekana czarnym czymś ma bardzo miękkie pręty. Wilczak może sobie ją dowolnie powyginać. Sama taką kupiłam i żałuję.
Także polecam metalową- taką mieliśmy w wakacje zanim Shyboy (moja siostra) nie wywiozła jej do mieszkania w Lublinie.
Minus czarnej jest też taki, że jeżeli pies lubi sobie wskoczyć i poleżeć na klatce (Shey uwielbia) to czarna będzie się widocznie uginać i odkształcać.

orlos 15-04-2012 18:56

Quote:

Originally Posted by Rybka (Bericht 428496)
Klatka powlekana czarnym czymś ma bardzo miękkie pręty. Wilczak może sobie ją dowolnie powyginać. Sama taką kupiłam i żałuję.
Także polecam metalową- taką mieliśmy w wakacje zanim Shyboy (moja siostra) nie wywiozła jej do mieszkania w Lublinie.
Minus czarnej jest też taki, że jeżeli pies lubi sobie wskoczyć i poleżeć na klatce (Shey uwielbia) to czarna będzie się widocznie uginać i odkształcać.

dzieki za info, myślałem, że oba "typy" sa zrobione z takich samych prętów

All times are GMT +2. The time now is 22:38.