Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Wzorzec & bonitacje (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=54)
-   -   Fakty i mity: wielkosc (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=22600)

pawmagdul 25-10-2012 21:44

Quote:

Originally Posted by makota (Bericht 441933)
bo stawy nie są zbudowane tak jak powinny wg Twoich matematycznych dowodów

no i tutaj zbliżamy się do wierzchołka góry lodowej i do meritum .... dlaczego wilki są tak duże jak są (bo są) ???? :)

wilki dzięki doborowi naturalnemu przekroczyly wielkość lekko poruszającego sie psa (ratlerka) :)))

makota 25-10-2012 21:54

Quote:

Originally Posted by pawmagdul (Bericht 441939)
no i tutaj zbliżamy się do wierzchołka góry lodowej i do meritum .... dlaczego wilki są tak duże jak są (bo są) ???? :)

wilki dzięki doborowi naturalnemu przekroczyly wielkość lekko poruszającego sie psa (ratlerka) :)))

JAK duże? Coś mnie się zdaje, że się za dużo amerykańskich bestyj naoglądałeś ;)

pawmagdul 25-10-2012 22:04

Quote:

Originally Posted by makota (Bericht 441940)
JAK duże? Coś mnie się zdaje, że się za dużo amerykańskich bestyj naoglądałeś ;)

na temat Makota, na temat .....

makota 25-10-2012 22:12

Quote:

Originally Posted by pawmagdul (Bericht 441942)
na temat Makota, na temat .....

Eeeee... a co jest nie na temat? :shock:
Piszesz, że "wilki są duże, bo SĄ", więc pytam JAK duże? "Duże" to dosyć szerokie pojęcie, więc jakieś konkrety by się przydały...

pawmagdul 25-10-2012 22:22

Quote:

Originally Posted by makota (Bericht 441943)
Eeeee... a co jest nie na temat?

wszystko .... dyskusja była bez sensu, bo była na temat "co kto myśli o temacie" .... ja ją sprowadziłem NA ZIEMIĘ ..... no i jakoś wszyscy "znawcy" zamilkli .... nikt nie wie dlaczego wiki sa tak irracjonalnie wielkie .... hihihi

Rona 25-10-2012 22:28

Quote:

Originally Posted by pawmagdul (Bericht 441945)
wszystko .... dyskusja była bez sensu, bo była na temat "co kto myśli o temacie" .... ja ją sprowadziłem NA ZIEMIĘ ..... no i jakoś wszyscy "znawcy" zamilkli .... nikt nie wie dlaczego wiki sa tak irracjonalnie wielkie .... hihihi

Nie jestem znawcą, ale wiem :p Żeby mogły zapolować na sarenkę :rock_3
Tylko dlaczego te sarny takie duże...:roll:

makota 25-10-2012 22:30

Quote:

Borze szumiący, o czym Ty piszesz? :lol:

pawmagdul 25-10-2012 22:36

Quote:

Originally Posted by Rona (Bericht 441946)
NŻeby mogły zapolować na sarenkę

ufff .... uratowałaś honor forum ..... wilki nie są szakalami bo polują na zwierzynę dużo większa od siebie .... I DO TEGO POTRZEBUJĄ MASY ....

makota 25-10-2012 22:39

...ja odpadam... :shiny

pawmagdul 25-10-2012 22:44

dobranoc :)

Puchatek 25-10-2012 22:52

Quote:

ja ją sprowadziłem NA ZIEMIĘ .....

A Bóg zapłać! Wreszcie Ktoś /przez duże "Ka"/ to zrobił....
Quote:

no i jakoś wszyscy "znawcy" zamilkli ....

Przytłoczyłeś Ich swoją wiedzą.......wymiękli.....
Quote:

nikt nie wie dlaczego wiki sa tak irracjonalnie wielkie .... hihihi

Jeśli chodzi o typ wilków irracjonalnie wielkich, to nie wiem.....Jeśli chodzi o te w naturze, to wiem, bo to wiedza jeszcze z podstawówki.......;-)
...
"Dozo" jutro :)
Jeszcze muszę pomajstrować przy kompie, bo mam jakieś przebicia chórów gregoriańskich.......:?

Huan 25-10-2012 23:18

Quote:

Originally Posted by pawmagdul (Bericht 441915)
wniosek: najlepiej żeby wilczak był wielkości ratlerka .... lekkość, płynność i szybkość ruchów .... sztuka dla sztuki .... dlaczego ewolucja wilków nie poszła w tym kierunku ???? .... dlaczego pokonały prawa fizyki ???? .... fakty i mity :)))

Popatrz na ruch wilka, a potem na ruch suki Grzesia, a teraz popatrz znów na ruch wilka i następnie na ruch suki Grzesia. Siedzę na koniu.

makota 25-10-2012 23:25

Quote:

Originally Posted by Huan (Bericht 441954)
Popatrz na ruch wilka, a potem na ruch suki Grzesia, a teraz popatrz znów na ruch wilka i następnie na ruch suki Grzesia. Siedzę na koniu.

Obawiam się, że dla niektórych sam fakt przebierania łapami jest wystarczający, żeby stwierdzić, że poruszają się podobnie... :?

Rona 25-10-2012 23:33

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 441952)
Jeśli chodzi o typ wilków irracjonalnie wielkich, to nie wiem.....

Masz rację! Ze zmęczenia umknęło mi "irracjonalnie" ;-) No tak, w sumie to jednak też nie wiem :(

Paweł, gdyby sarnę gonił Bimbek ze swoją masą 55 kg, to w życiu nie dałby rady :). Za to wilk czy dobrze zbudowany wilczak - miałby szanse :(.

z Peronówki 26-10-2012 01:32

Quote:

Originally Posted by fraxinia (Bericht 441884)
W kwestii wielkości:
Wilki nie są gigantami, od wilczaków są mniejsze. Ale ONki są jednak jeszcze ciut mniejsze. O ile dobrze pamiętam, duże było pierwsze pokolenie. Po kim? Po średnim wilku czy po mniejszym niż średni ONku (chów wsobny ten wzrost utrwalił)???

Najprawdopodobniej z powodu outcrossu i zmieszania dwoch podgatunkow - a raczej wersji domowej z dzika. To bardzo czeste - wzrost idzie wtedy bardzo mocno w gore. Takie sa np F1 bengali, czy slawne koty Safari, ktore dobijaja do 15kg, a pochodza od kota argentynskiego, ktory ma jakies 3kg zmieszanego z kotem domowym (ta sama wielkosc). W obu przypadkach zadne z rodzicow nie ma nawet polowy wielkosci dzieci.
Wzrost mieszanek "siada" wraz z generacjami.
I stawiam na to, ze dokladnie ten sam schemat zadzialal u wilczakow... Bo i u nich widac, ze dalszym generacjom daleko bylo wlasnie to F1-4...

Quote:

Originally Posted by fraxinia (Bericht 441884)
W kwestii wielkości:
Gdy jechałam na wystawę do Czech, byłam pewna, że zobaczę same „Bernardyny”, a zobaczyłam takie psy jak np. Baladin ArQeVa. I oczy mi wyszły na wierzch.

B-ArQeVa nie sa czeskie ;) To dzieci Eurego i to rzeczywiscie inna bajka jesli chodzi o budowe (a i ruch maja po tatusiu - na serio milo sie na nie patrzy w ringu)... Wlasnie o tym mowie - tu nie chodzi o to, ze Czesi maja slabe psy. Bo tak nie jest - z odpowiednim doborem psow hodowlanych udaje sie u nich wyciagnac nogi, skrocic tulowia i zmniejszyc katowanie. Problem w tym, ze miotow takich jest nadal o wiele mniej od tych, gdzie krotkonogie, dlugie, przekatowane sunie, kryje sie krotkonogimi, dlugimi, przekatowanymi psami... A w hodowli (zwykle ;) ) jest tak, ze tyle generacji ile partaczysz robote, tyle generacji te psy musisz potem poprawiac... ;)

BTW: Tobie B-ArQeVa sie spodobal, a tam co niektorzy gadaja, ze te psy sa slabe, bo wymoczkowate i brak im masy i samczego wyrazy.... :D
To co dla nas jest zaleta tam dla niektorych jest wada... ;)

makota 26-10-2012 01:55

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 441969)
Najprawdopodobniej z powodu outcrossu i zmieszania dwoch podgatunkow - a raczej wersji domowej z dzika. To bardzo czeste - wzrost idzie wtedy bardzo mocno w gore. Takie sa np F1 bengali, czy slawne koty Safari, ktore dobijaja do 15kg, a pochodza od kota argentynskiego, ktory ma jakies 3kg zmieszanego z kotem domowym (ta sama wielkosc). W obu przypadkach zadne z rodzicow nie ma nawet polowy wielkosci dzieci.
Wzrost mieszanek "siada" wraz z generacjami.
I stawiam na to, ze dokladnie ten sam schemat zadzialal u wilczakow... Bo i u nich widac, ze dalszym generacjom daleko bylo wlasnie to F1-4...

Za to uwielbiam to forum - zawsze się człowiek czegoś nowego nauczy :)
Ja też sądziłam, że większy wzrost F1 był "po kimś", długo myślałam, że właśnie po owczarkach ;)
Nie wiedziałam, że coś takiego u krzyżówek występuje, muszę chyba poszperać w literaturze i coś poczytać, bo to bardzo ciekawy temat :p

z Peronówki 26-10-2012 02:08

Quote:

Originally Posted by pawmagdul (Bericht 441949)
nikt nie wie dlaczego wiki sa tak irracjonalnie wielkie .... hihihi

..i dlaczego zywia sie tymi Czerwonymi Kapturkami!?!?!

Wielkie to one sa w bajkach, a temat juz byl:
http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=21379

Quote:

Originally Posted by pawmagdul (Bericht 441949)
ufff .... uratowałaś honor forum ..... wilki nie są szakalami bo polują na zwierzynę dużo większa od siebie .... I DO TEGO POTRZEBUJĄ MASY ....

Jakby wilki europejskie polowaly na bizony, czy nasze zubry to bys mial racje, a one nawet losiom odpuszczaja... I poluja na sarenki, a taka polska sarenke to nawet nasz orzelek zalatwi... :rock_3 Wieksza zwierzyne zlatwiaja nie MASA, a wspolpraca w stadzie i technika...
To dlatego szakale potrafia zabic doroslego czlowieka... I dlatego wyginely dire wolfy... Bo nie wielkosc jest wazna... ;)

makota 26-10-2012 02:18

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 441971)
..i dlaczego zywia sie tymi Czerwonymi Kapturkami!?!?!

Wielkie to obe sa w bajkach, a temat juz byl:
http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=21379

Jakby wilki europejskie polowaly na bizony, czy nasze zubry to byc mial racje, a one nawet losiom odpuszcaja... I poluja na sarenki, a taka polska sarenke to nawet nasz orzelek zalatwi... :rock_3 Wieksza zwierzyne zlatwiaja nie MASA, a wspolpraca w stadzie i technika...
To dlatego szakale potrafia zabic doroslego czlowieka... Bo nie wielkosc jest wazna... ;)

Dużo ludzi nie wierzy, póki nie zobaczy - analogicznego porównania można się dopatrzeć chociażby w sztukach walki, gdzie zwinny, szybki i lekki przeciwnik potrafi powalić przysłowiowego "Pudziana" jednym ciosem ;)

jefta 26-10-2012 07:40

A ze swiata psow malinois. Male psy a jakie skuteczne :)

wolfin 26-10-2012 08:14

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 441976)
A ze swiata psow malinois. Male psy a jakie skuteczne :)

eh .. jesli wilczak mial w sobie malinua :) co za bomba wysla?
ja kilka raz w rok jade do liudzi ktore zajmuja sie naszymi wilkami europejskimi - no i jakos DUZYCH nie widzialam - sredne jak wilczaki srednej wielkosci, ta sama masa, te same kosci :) ta sama wielkosc :) ruch tez ten sam :) to nie wiem gdzie w Europe ( tz na regionach Slowacja, Czechy czy Polska ) sa te duze wilki :))
jak Rona pisze- wazna nie masa a technika albo po liudzkiemu- tam gdzie mozg jest sily nie trzeba :)

All times are GMT +2. The time now is 08:34.