![]() |
Quote:
|
Wiesz, zapewne dlatego jest wynajmowany że jest skuteczny. Co komuś po handlerze który wraca z niczym?
A co do mówienia o ustawionych zwyciezcach, to ja przy mojej niewyparzonej gębie byłbym ostrożny. |
Quote:
Natomiast sami handlerzy to fajna sprawa - potrafia wiele nauczyc. Dobry handler potrafi doskonale zaprezentowac psa. Pokazac jego zalety, zatuszowac wystawianiem wady. Wielu wlascicieli nie wie co i jak i czasem calkowicie nieswiadomie podkresla sie wady. Albo ustawia psa tak, ze ten swietnie zbudowany wyglada troche jak ofiara... ;) Tu mala prezentacja "mozliwosci" jakie niesie odpowiedni handling... ;) Jedna z pierwszych wystaw w Berlinie. I sedzia z Kanada, ktory nie mial pojecia co ma z tymi wilczakami poczac. Wystawialam Boltona tak jak wilczaka. Dostalismy ocene "bdb", bo linia grzbietu nie byla opadajaca jak u ONa. Po zejsciu z ringu powiedzialam o tym znajomym. Weszli na ring ze swoim psem i zaraz odstawili mu nogi (jak u owczarka) maksymalnie do tylu. Linia grzbietu opadla, a pies dostal swietny opis. Mimo, ze w rzeczywistosci jest to prawdziwy wilczak z PROSTYM typowym grzbietem... Dobry handling to znajomosc trickow....i masa praktyki.... Czesto wiec rzeczywiscie wygrywa moze troche slabszy pies, ale doskonale zaprezentowany. Wygrywa z pieknym, ale u ktorego pokazano tylko same niedostatki... ;) Problemem jest, gdy slabszy pies, slabiej wystawiony wygrywa jedynie dlatego, ze wystawia go ta, a nie inna osoba. I chyba o to poszlo w temacie tego pana po wystawie w Budapeszcie.... |
Handlerzy właśnie dlatego zarabiają, że WYGRYWAJĄ z wystawianymi psami. Ich renomę wyznacza lista tytułów, jakie zdobyły psy przez nich prowadzone.Zawód jak każdy inny.
Identyczna sytuację, jaką opisała Margo przeżywałam na jednej z wystaw. I faktycznie ustawienie na 'ON-a" dało psu lepszą ocenę :lol: (co ja poradzę, że sędzia upierał się przy takim kątowaniu czw?) A że układy istnieją to nie ma co się krygować, że nie :) Zdarzały się powystawowe telefony oburzonych przegranych z informacją o opłaceniu sędziego :twisted:. Czy akurat tam? nie wiem, twardych dowodów pewnie nie było... Ale proceder niewątpliwie istnieje. W przypadku wspominanego włoskiego handlera różnica jest taka, że robi to niemal oficjalnie..ale czy przez to jest gorszy od tych, co w kącie? :rock_3 |
tak zawód jak każdy, jeśli Pan "Zielony Trampek" potrafi ma dojścia itp. to musiał wypracować sobie to przez lata i jest OK - nie wnikam w moralność czy też jej brak tego co robi, jest profesjonalistą w tym czym się zajmuje i to pozostaje bez najmniejszych wątpliwości.
Troszkę mnie dziwi tylko to jak można komuś dać wilczaka - czy też innego psa, po to, aby ten ktoś - obca osoba- jechała z nim kilkaset kilometrów w klatce w samochodzie z innymi psami - nie koniecznie mojemu psu przychylnymi i zostawienie pupila pod opiekę osobie obcej na kilka dni!!! Za cenę tytułu. Nie rozumiem i mam nadzieje, że nigdy nie zrozumie. Barinie pewnie by serce pękło, mi też - i nie sądzę, żebyśmy razem już je skleili w taki sam sposób jak było wcześniej. P.S. A czy ta osoba by ją aby odpowiednio karmiła... sto milionów rozterek |
wlochy :rock_3
mozna i wieciej cos powiedziec- znam kilka psow i kilka hendlerzow z innych ras- dla nich TYLKO BOB ( to i tak dobrze bo znam psa ktorego hendlerka jesli nie wygrywa BIS potem minimum 2 tygodnie wyzywa wszystkich wszystkimi na forumach) sa liudze ktore chodza na wystawe dla zabawy, sa takie ktore MUSZA wygrac i dla tego maja znana twarz w ringu czy jada do tych sedziow gdzie wie ze wygra, i tu mami doskonala hystorie o takim przypadku |
Quote:
|
Quote:
|
Tak Gaga rację masz. Ja patrzyłam na tą sucz i było widać niesamowite jej zgranie z wystawiającym, ale najważniejsze spokój i opanowanie obojga. To mnie akurat bardzo się spodobało;)
Jeszcze jedna osóbka powalila mnie takim spokojem i tu pokłony dla Anety od Aliego, była w środku stawki, psy szczekały...., a ona wdzięcznie przywróciła na dobrą pozycję psa i dalej w kółeczko..... szacun. |
Mi się wydaje,że nie każdy handler to musi mieć układy, pamiętam, handlerke, którą spotkalam w Warszawie, a później w Bratysławie, jeździła i wystawiała, bo po prostu to lubiła i czerpała z tego przyjemność, ale to z 1, 2 max 3 psami, ktore się tolerowały i w ogole.
Poza tym zauważyłam, ze gratulacji było mnóstwo, a ja chciałabym jeszcze jedną wyszczególnić: Ilme, czyli Enfys, która w mocnej stawce, przy fajnych suniach, jak sami zauważyliście dobrze wystawianych, zgarnęła Zw. Mł. Brawo! A taka cicha woda była ;) |
Quote:
Co innego jesli wynajmnuje sie handlera, bez domniemanych ukladow, na miejscu. To jak najbardziej rozumeim, a juz tym bardziej, jesli wystawcą jest taki amator, jak np. ja, kiedy psa wystawia na ''czuja'' :) Choc sama nigdy jeszcze tak nie robilam, bo wystawy nie sa po prostu dla mnie pod tym katem wazne. Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Pan Kermit wysatawiał nie tylko wilczaka:
"Najpiękniejszy junior dnia: 1 lokata: Pudel miniaturowy czarny: MISS SHAKING BOOGIE od Lalanki 2 lokata: Greyhound: TELLTALE'S BASIA 3 lokata: Mops: ANADYR BLUES DONA MANOLITA http://www.podajlape.pl/fotoakt/kato...n3/juniory.jpg Zwycięzca grupy FCI 5: 1 lokata: Akita Amerykańska: Melodor Burn The Witch 2 lokata: Siberian Husky: HAPPY HILARY Eskimoski Domek 3 lokata: Szpic miniaturowy: CHAR'S RISKY BUSINESS http://www.podajlape.pl/fotoakt/kato...en1/grupa5.jpg" |
|
OK, zatem wklejam "linkę" do albumu z naszymy zdjęciami. :) http://picasaweb.google.pl/grindylow...eat=directlink
Do galerii WD postaram się wybrać coś w miarę sensownego i później załadować. Za jakość niektórych przepraszam, ale niestety w takich warunkach bez dobrej zewnętrznej lampy błyskowej se ne da, :( a my zakup takowej mamy dopiero w planach. ;) |
Grin bardzo fajne zdjęcia;) nie chciała byś zobaczyć jakie robi mój aparat :evil:
Dzięki za parę fotek Zygzaka i jego Pana ;-):lol: |
Quote:
Mąż się starał, jak mógł. :) Teraz się zastanawiam, czemu nie ma tam Jadiel, ale może po prostu je odrzuciłam ze względu na jakość (zdjęcia oczywiście, "jakość" suni - bez zarzutu. :D ) |
Paczka ze zdjeciami z wystawy. Sa tam tez zdjecia z galerii. Jak juz pisalem, wzgledem jakosci szalu nie ma.;) http://wyslijto.pl/plik/uqynxlsrdg
|
Quote:
Bo nas tylko spokój może uratować, jak ja się stresuję to Ali próbuje przejąć stery i robi się troszkę nerwowy :twisted: więc nie mam wyjścia... |
Shaluka już gratulowała imiennie Enfys i jej przemiłej właścicielce :)
Ale ja chciałam jeszcze dodać, że Enfys Braterstwo Wilczaków wygraną na tej wystawie zakończyła swój Młodzieżowy Championat Polski!!!! :) |
All times are GMT +2. The time now is 04:16. |