Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Off topic (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Inne organizacje kynologiczne (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=24894)

Puchatek 22-03-2013 15:21

Quote:

Originally Posted by Wercyngetoryks (Bericht 452452)
niektórzy tłumaczyć nie powinni.

Tak. Bo istnieje realne niebezpieczeństwo, że niektórzy mogą na tej podstawie hodować. A jeśli jeszcze zacznie się "to-to" plenić wśród sędziów ZKwP, to żaden szanujący się Opiekun z wzorcowym wilczakiem na wystawie się nie zjawi. Już są z tym problemy....

...
Po moich potrawach najwyżej ktoś będzie miał niestrawność, a "to-to" jest podkopywanie rasy, kto wie... może i swoisty /i wolniutki/ zamach na nią...... :evil:

Wercyngetoryks 22-03-2013 15:24

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 452454)
Tak. Bo istnieje realne niebezpieczeństwo, że niektórzy mogą na tej podstawie hodować. A jeśli jeszcze zacznie się "to-to" plenić wśród sędziów ZKwP, to żaden szanujący się Opiekun z wzorcowym wilczakiem na wystawie się nie zjawi. Już są z tym problemy....

...
Po moich potrawach najwyżej ktoś będzie miał niestrawność, a "to-to" jest podkopywanie rasy, kto wie... może i swoisty /i wolniutki/ zamach na nią...... :evil:

Chyba, aż tak to nie. Nie tylko Wilczaki mają spaprany wzorzec. To nie zamach na rasę, to raczej zabieranie się za coś, czego się nie umie....

Puchatek 22-03-2013 15:36

Quote:

Originally Posted by Wercyngetoryks (Bericht 452456)
Nie tylko Wilczaki mają spaprany wzorzec.

My mamy dobry jeden wzorzec.
Ale ambitni poprawiacze nam się mnożą...
I to zaczęło iść "łańcuszkiem": hodowca hoduje "na" onki, hoduje /i na wystawach bryluje/ to i znajomych w Związku ma, też sędziów. Narobi się takiemu "bulionu" z mózgu* i potem widać rezultaty /noty/ na wystawach....
Gdy dojdziesz w lekturze do wystaw /też tej ostatniej międzynarodówki/, to zobaczysz że robi się tragifarsa.... :evil:

...
*-tylko mnie nie osłabiaj tekstem, że sędzia powinien znać wzorzec...... :twisted:

Wercyngetoryks 22-03-2013 15:51

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 452457)
My mamy dobry jeden wzorzec.
Ale ambitni poprawiacze nam się mnożą...
I to zaczęło iść "łańcuszkiem": hodowca hoduje "na" onki, hoduje /i na wystawach bryluje/ to i znajomych w Związku ma, też sędziów. Narobi się takiemu "bulionu" z mózgu* i potem widać rezultaty /noty/ na wystawach....
Gdy dojdziesz w lekturze do wystaw /też tej ostatniej międzynarodówki/, to zobaczysz że robi się tragifarsa.... :evil:

...
*-tylko mnie nie osłabiaj tekstem, że sędzia powinien znać wzorzec...... :twisted:

Dobra! To już tego nie napiszę :) Ale wiecie co? Czemu ktoś z Was, hodowców i dobrze znających Wilczaki nie startuje na sędziego? I to nie jest złośliwość, Broń Boże! Poważnie mówię, jak się źle dzieje,to trzeba działać i stopować wybryki ringowe!

Puchatek 22-03-2013 16:08

Quote:

Originally Posted by Wercyngetoryks (Bericht 452458)
Czemu ktoś z Was, hodowców i dobrze znających Wilczaki nie startuje na sędziego?

Nie wiem jak inni, ale ja PŁACĘ i CHCĘ mieć profesjonalną "obsługę". Nie mam potrzeby bycia sędzią czy działaczem ZKwP. Wiem, że są wśród nas Młodzi Ludzie działający w Związku, wiem, że chcą poprawy sytuacji, ale..... ten "beton" między innymi. Jako zwykli Opiekunowie mamy związane ręce nawet w kwestii zanegowania oceny czy opisu wystawionego na wystawie....
Jak by co, to światełko w tunelu jest -mamy trochę sędziów sędziujących wg wzorca.... :)
Quote:

jak się źle dzieje,to trzeba działać i stopować wybryki ringowe!

Jak się dzieje źle, to powinno się najpierw wyrwać chwasty, potem zaorać i zaczynać od początku, ale tym razem dobrze... "Starych kadr" nie ruszysz, a to one infekują nowych, młodych, którym się "chce"...... To co nam pozostaje na chwile obecną, to zapraszać na prelekcje "legendy" i autorytety naszej rasy celem uświadamiania/nauczania nas oraz sędziów. Nas można /mimo, że czasem kręcimy nosami ;-)/, ale z sędziami nie tak prosto.... nie daj Boże udowodnić takiej "personie", że się myli.... Przecież z sędzią nie wolno na wystawie nawet dyskutować /podważać/ oceny wystawionej Twojemu psu........ Noooo, chyba że zapłacisz, to będą rozpatrywać "reklamację".....
...
No i jest jeszcze nadzieja w Klubie, który chcemy zorganizować.... może już w tym roku sie uda zrobić "krok milowy".... :)

Grin 22-03-2013 16:10

Quote:

Dobra! To już tego nie napiszę :) Ale wiecie co? Czemu ktoś z Was, hodowców i dobrze znających Wilczaki nie startuje na sędziego? I to nie jest złośliwość, Broń Boże! Poważnie mówię, jak się źle dzieje,to trzeba działać i stopować wybryki ringowe!

Ale jak w praktyce powinno wyglądać takie "startowanie na sędziego"? Pytam poważnie, bo choć sama już nie wystawiam, może inni skorzystają. Czy w regulaminie wystaw czy w ogóle ZK nie ma punktu, który głosi, że nie wolno wdawać się w dyskusje z sędzią? Wiem, że chyba można składać jakieś skargi, ale to już pisemnie po wystawie? Tylko jak emocje opadną, to raczej nikt z tego nie korzysta, choć pewnie i szkoda.

Rona 22-03-2013 16:39

Quote:

Originally Posted by Wercyngetoryks (Bericht 452452)
Dzięki! No faktycznie, niektórzy tłumaczyć nie powinni.

:cool3 Też tak uważam. :lol:
"Kadłub??? To gdzie wilczak ma rufę?" spytała moja córka... :p

Grin 22-03-2013 16:51

Quote:

Originally Posted by Rona (Bericht 452461)
:cool3 Też tak uważam. :lol:
"Kadłub??? To gdzie wilczak ma rufę?" spytała moja córka... :p

Słuszne pytanie.
Btw
Zauważyliście, że wg tego tłumaczenia wilczak ma mieć długie pazury? A ja kurcze mojemu obcinam, jak mi za bardzo po panelach stuka... :D

Puchatek 22-03-2013 16:55

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 452462)
wg tego tłumaczenia wilczak ma mieć długie pazury? A ja kurcze mojemu obcinam, jak mi za bardzo po panelach stuka... :D

:roflmao:roflmao:roflmao
No SKANDAL!!!! :twisted:
Łowcę nam odwzarzasz!.... Odwzorowujesz?..... :shock:

.....
Ja swoim nie, bo jak stukają to wiem że mam zachować czujność, bo może "łajdactwo" znowu coś knuje.....
I w ten sposób stałam się wyznawcą wzorzystego szatana......:lol:

wolfin 22-03-2013 18:02

Quote:

a my kochami sedziow, nie zalezne jakie sa, bo to wystawy :) na przyklad
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.n...41749370_n.jpg

avgrunn 22-03-2013 18:19

Niestety nie kazdy sedzia lubi takie buziakia, a szkoda ;) bo w sumie buziaki wychodza Urciowi najlepiej

Wercyngetoryks 22-03-2013 19:45

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 452460)
Ale jak w praktyce powinno wyglądać takie "startowanie na sędziego"? Pytam poważnie, bo choć sama już nie wystawiam, może inni skorzystają. Czy w regulaminie wystaw czy w ogóle ZK nie ma punktu, który głosi, że nie wolno wdawać się w dyskusje z sędzią? Wiem, że chyba można składać jakieś skargi, ale to już pisemnie po wystawie? Tylko jak emocje opadną, to raczej nikt z tego nie korzysta, choć pewnie i szkoda.

Na kurs asystencki trzeba najpierw się zapisać, potem zdać egzamin teoretyczny i potem asystować przy wystawach, tak po krótce. Trzeba działać w swoim Oddziale też. Teraz kosztuje ten kurs 350 złotych. Właśnie się zaczął w Krakowie, ale chyba ma być w przyszłym roku w Katowicach, ale nie mam pewności. Bo można robić w innym oddziale :)

Trochę to trwa, ale jak ktoś lubi to na pewno warto, choćby dla dobra Wilczaka!

Wercyngetoryks 22-03-2013 19:46

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 452459)
Nie wiem jak inni, ale ja PŁACĘ i CHCĘ mieć profesjonalną "obsługę". Nie mam potrzeby bycia sędzią czy działaczem ZKwP. Wiem, że są wśród nas Młodzi Ludzie działający w Związku, wiem, że chcą poprawy sytuacji, ale..... ten "beton" między innymi. Jako zwykli Opiekunowie mamy związane ręce nawet w kwestii zanegowania oceny czy opisu wystawionego na wystawie....
Jak by co, to światełko w tunelu jest -mamy trochę sędziów sędziujących wg wzorca.... :)

Jak się dzieje źle, to powinno się najpierw wyrwać chwasty, potem zaorać i zaczynać od początku, ale tym razem dobrze... "Starych kadr" nie ruszysz, a to one infekują nowych, młodych, którym się "chce"...... To co nam pozostaje na chwile obecną, to zapraszać na prelekcje "legendy" i autorytety naszej rasy celem uświadamiania/nauczania nas oraz sędziów. Nas można /mimo, że czasem kręcimy nosami ;-)/, ale z sędziami nie tak prosto.... nie daj Boże udowodnić takiej "personie", że się myli.... Przecież z sędzią nie wolno na wystawie nawet dyskutować /podważać/ oceny wystawionej Twojemu psu........ Noooo, chyba że zapłacisz, to będą rozpatrywać "reklamację".....
...
No i jest jeszcze nadzieja w Klubie, który chcemy zorganizować.... może już w tym roku sie uda zrobić "krok milowy".... :)

Nie wiem z jakiego jesteś oddziału, ale mój krakowski jest otwarty na nowych. Ludzie nadzwyczaj sympatyczni i pomocni.

Puchatek 22-03-2013 22:09

Oddział Olsztyn. Jest nas tutaj ok. 3-4 wilczakowców....
Ja mam do Olsztyna ponad 100km...
I nawet "Psa" od kilku lat nie dostaję, bo "oj,oj..... Warszawa nam nie dostarczyła......"
/Grunt, że pamiętają o przypominaniu numeru swojego konta....../
.............
Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 452465)
a my kochami sedziow,

My >swoich< 8) też kochamy, nasza Ty sędzino... ;-)

Rona 22-03-2013 22:50

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 452474)
Oddział Olsztyn. Jest nas tutaj ok. 3-4 wilczakowców....
Ja mam do Olsztyna ponad 100km...
I nawet "Psa" od kilku lat nie dostaję, bo "oj,oj..... Warszawa nam nie dostarczyła......"

Mogę ci moje PSY przesyłać - oddaję je na makulaturę bez choćby otwierania folii :)

avgrunn 22-03-2013 22:54

Quote:

Originally Posted by Rona (Bericht 452475)
Mogę ci moje PSY przesyłać - oddaję je na makulaturę bez choćby otwierania folii :)

A masz z zeszlego roku? Bo ja bym przygarnela, potrzebne do pracy :)

Gaga 22-03-2013 23:03

Quote:

Czemu ktoś z Was, hodowców i dobrze znających Wilczaki nie startuje na sędziego? I to nie jest złośliwość, Broń Boże! Poważnie mówię, jak się źle dzieje,to trzeba działać i stopować wybryki ringowe!

Pytasz, bo nie wiesz (bo to raczej mało powszechna wiedza) ilu hodowców właśnie "terminuje" na sędziego. Nie wiem ile to dokładnie trwa, ale za rok-dwa połowa polskich hodowców będzie sędziowała. Wtedy to dopiero będzie radośnie i wesoło, zwłaszcza jak sie porówna psy, które przyszli adepci sztuki sedziowskiej hodują - jakby je postawić obok siebie-nie uwierzyłabyś, że to jedna i ta sama rasa :)
Jak uda się wykluczyć z wystawy psy, które pochodzą z hodowli właśnie oceniającego sędziego-nie mam pojęcia:)

Rona 22-03-2013 23:13

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 452476)
A masz z zeszlego roku? Bo ja bym przygarnela, potrzebne do pracy :)

:( Nie mam, wywalam na bieżąco.

Puchatek 22-03-2013 23:30

Quote:

Originally Posted by Rona (Bericht 452475)

Dawaj /za pobraniem/! Biere!
.............
Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 452477)
Wtedy to dopiero będzie radośnie i wesoło

Noooooooo.../to dopiero "temat-rzeka"...../
/Cze, Gaga! ;-) Brakowało mi Ciebie :)/

....

avgrunn 22-03-2013 23:34

Quote:

Originally Posted by Rona (Bericht 452478)
:( Nie mam, wywalam na bieżąco.

Szkoda, bede musiala pomeczyc Zwiazek, nam ostatni numer przyslali jak Uro mial 4 miesiace :twisted:

All times are GMT +2. The time now is 02:01.