Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Výchova & charakter (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=116)
-   -   Čůrání do postele (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=10052)

yzengrin 21-01-2009 11:25

Čůrání do postele

Mám snad trochu podobný dotaz jako Mellorn, ale posuďte sami-třeba bude mít někdo zkušenost:
Mám 8týdenní fenku ČSV, kadit chodí jedině ven-to už zvládáme vcelku dlouho (a to i pokud jsem v práci!).
S čůráním je to horší - ráno vyvenčím (min.30min) jdu do práce a místo oběda jdu venčit, po skončení práce jdu hned domů opět venčit (min 1h, většinou 2). Čili štěndo je samo doma cca od 7-12h a pak od 13-17h. Že se najde louže, s tím počítám, myslím, že je to na ni ještě dlouho-je malá, než aby vydržela do dalšího venčení a tak jí to promíjím. Nicméně, dost často se doma vyčůrá třeba i 30min po dlouhé vycházce..zcela beze všeho, ne na jedno místo, ale kudy zrovna jde. To jsem jí ještě tolerovala a zpravidla s ní hned šla ven (pokud jsem doma, chodíme tak nějak po 2-3h, když vidím, že se nějak ošívá-častěji).
Nedlouho poté, co jsem ji začla nechávat samu doma, začla čůrat přímo za dveřmi (mimo jiná místa), v rámci tréningu, kdy ji zavřu např. na 5min, než uvařím čaj, jsem zjistila, že po chvíli naříkání stichne a v tu ránu se vyčůrá hned za dveře, ačkoli jsme před tím byli třeba 2h venku.
Od začátku se mnou spala v posteli a zde jsem měla jistotu, že dokud je na posteli, nevyčůrá se..ale ouha, od neděle, se do postele vyčůrala snad už 10x. Nejprve předemnou - byla rozespalá..prominula jsem. Ale pak doma-v Praze 2x, jednou v noci a jednou po "5min tréningu"..tato postel je dost vysoká-sama na ni téměř nevyskočí! Další den pak po příchodu z práce-dopoledne..kdy byli 2louže na zemi a 4 na posteli.
Připadá mi to jako na truc, za to, že je sama doma..nejsem si jista, zda ji nějak kárat-přímo ji nepřistihnu. Fenku nebo postel z dosahu dát nemohu. Včera jsem na postel dala 2židle, aby na ni nechodila..přesto se našla loužička v rohu postele..Každý prosazuje jiné metody, nechci na ni být příliš "drsná"..na druhou stranu si nejsem jistá, zda mě už nezkouší, jestli by se nedostala výš v hierarchii. Nerada bych pokazila vztah mezi námi..:|
Pokud máte někdo podobnou zkušenost, budu ráda za každou radu.

Janiz 21-01-2009 12:09

Ahoj Jani, zkušenosti s čůráním do postele nemám. Mám je ale se sklopnou postelí, kterou zvedneme když jdeme pryč a mohu si to jen chválit! :o) Jinka těžko soudit proč ti to dělá, možná je ve stresu z toho jak je tam sama. Asi bych být tebou koupila tlustej igelit, jako byly ubrusy, dala to na postel, přes to ještě starou deku nebo povlečení a čekala. Aspoň zatím minimalizuješ následky a mezitím to buď přejde nebo ji přistihneš a vysvětlíš jí to.. nebo to budeš muset řešit nějak jinak, ale získáte čas .. :o)

Janiz 21-01-2009 12:10

Ještě mužeš zakázat lezení do postele..

Janiz 21-01-2009 12:12

k tomu by se pak dal třeba použít nějaký odpuzovací sprej nebo nepříjemnej povrch, když by zákaz déle nerespektovala..

Hanka 21-01-2009 12:21

To není natruc, je tam nejvíc tvých osobních pachů, tak prostě přidá svůj, ona přeci taky patří do smečky. To je asi to, co se jí honí v hlavičce. Ne trestat, spíš zamezit přístup, trestáním to neodstraníš, jen by se divila proč nesmí značkovat vaše společné výsostné území.
Ale moc tě nepoteším, mám i jedno už poměrně staré čuně, které močí zásadně do boudy (fenka), což je v zimě dost nepraktické. Slámu můžu měnit obden:motz

yzengrin 21-01-2009 12:26

Quote:

Originally Posted by Janiz (Bericht 185115)
Ahoj Jani, zkušenosti s čůráním do postele nemám. Mám je ale se sklopnou postelí, kterou zvedneme když jdeme pryč a mohu si to jen chválit! :o) Jinka těžko soudit proč ti to dělá, možná je ve stresu z toho jak je tam sama. Asi bych být tebou koupila tlustej igelit, jako byly ubrusy, dala to na postel, přes to ještě starou deku nebo povlečení a čekala. Aspoň zatím minimalizuješ následky a mezitím to buď přejde nebo ji přistihneš a vysvětlíš jí to.. nebo to budeš muset řešit nějak jinak, ale získáte čas .. :o)

Ahoj, díky za tipy..pro igelit plánuji jít dnes:). Sklopná postel asi moc nepřipadá v úvahu...Poslední dva dny má "zákaz vstupu" na postel..ale zkouší to. Nechala jsem ji samu a čekala za dveřma..jakmile na ni vyskočila, vlítla jsem zpět a stáhla ji dolů..na 5tý pokus už zůstala na zemi..bohužel štěndo nemůžu ani "vystěhovat" do jiné místnosti..zbylé věci jsou zatím (!), zabezpečené..

yzengrin 21-01-2009 12:28

Quote:

Originally Posted by Janiz (Bericht 185117)
k tomu by se pak dal třeba použít nějaký odpuzovací sprej nebo nepříjemnej povrch, když by zákaz déle nerespektovala..

...to mě taky napadlo-ten sprej. Máš s nějakým konkrétním dobrou zkušenost? Zatím vím jen o nějakých proti okusování nábytku apod., což naštěstí zatím řešit nemusím.

Janiz 21-01-2009 12:34

Taky jsem použila jen proti okusování a to navíc fungoval jen od jedný značky, od tý druhý firmy jí spíš chutnal. :o( Ale vim že jsou i nějaký co maj odradit od vstupu, to bys musela vyzkoušet, je to od individuality, klidně se muže stát že jí to bude naopak lákat.. nebo to zkus třeba postríkat voňavkou, (ty aspoň Lara vyloženě nesnáší) třeba nebude mít chuť se v ní válet a třeba tak přehlušíš i ty svoje pachy..?

yzengrin 21-01-2009 12:35

Quote:

Originally Posted by Hanka (Bericht 185119)
To není natruc, je tam nejvíc tvých osobních pachů, tak prostě přidá svůj, ona přeci taky patří do smečky. To je asi to, co se jí honí v hlavičce. Ne trestat, spíš zamezit přístup, trestáním to neodstraníš, jen by se divila proč nesmí značkovat vaše společné výsostné území.
Ale moc tě nepoteším, mám i jedno už poměrně staré čuně, které močí zásadně do boudy (fenka), což je v zimě dost nepraktické. Slámu můžu měnit obden:motz

Hmm, to mě napadlo, ale právě proč by si čůrala do svého vlastního pelechu (víceméně - do té doby, než jsem jí to zatrhla)? To mi právě není moc jasné..na zemi má krabici s dekou, což je její "oficiální" pelíšek, pak ještě pelech po kočkách, tam hrozně ráda spí..ale ani do jednoho nečůrá. Jinak včera jsem ji kárala prvně a za čůrání doma-na zemi.
...ještě dotaz: pokud by jen značkovala, tak to nebudou louže jako Bajkal, ne? ale jen malé flíčky..nebo se pletu?

yzengrin 21-01-2009 12:38

Dobrý nápad-s voňafkou:-). Momentálně to všechno peru..blbé jsou akorát ty matrace-je to klasická stará postel, se 3mi čtvercovými tlustými matracemi..z toho to pořádně nedostanu:-( Co se dalo jsem vysosla toaleťákem.
...když jsme u toho, mohly bychom naplánovat nějaké to setkání s Vašima prckama:-)..než se vám rozjedou!

Janiz 21-01-2009 12:54

no jasně, co třeba o weekendu? pošli mail, abysme nebyli moc offtopic.

Hanka 21-01-2009 14:50

dobře: opravuji slovo značkovat na slovo čůrat. Zatím jen čůrá na to místo. Značkují až starší psi. Tudíž je to rovnou Bajkal. Prostě neřeší jestli je to hodně nebo málo.:)

yzengrin 21-01-2009 14:58

Quote:

Originally Posted by Hanka (Bericht 185155)
dobře: opravuji slovo značkovat na slovo čůrat. Zatím jen čůrá na to místo. Značkují až starší psi. Tudíž je to rovnou Bajkal. Prostě neřeší jestli je to hodně nebo málo.:)

Děkuji za osvětlení;-). Na posteli už je igelit..na zemi byla jedna louže, na posteli 2velké...i přes 2židle..tak uvidím.
Děkuji všem za zkušenosti a rady;-).

alexa 21-01-2009 15:07

Když ji přistihneš (nejen na posteli), tak ji okamžitě okřikni, za cenu že ti počůrá ruce ji čapni do náruče a vynes ji ven. Jak se vyčůrá venku, pochval ji. Taky ji vynes ven pokaždé hned jak se probudí, nečekej až začne dělat něco doma. Musíš to dělat i v noci - pár týdnů se sice moc nevyspíš a budeš muset spát v něčem, v čem můžeš rychle vyběhnout ven (štěně nebude čekat, než se stihneš obléct), ale já s tímto mám celkem dobrou zkušenost. S přibývajícím věkem se frekvence venčení zmenší. Tři a půl měsíční štěně už je zpravidla schopné vydržet od nějakých jedenácti večer do pěti šesti do rána, nebo to zvládne s max. jedním venčením.
Jen mě ještě zarazila délka vycházek, o kterých píšeš. S malým štěnětem je lepší chodit víckrát denně na krátké vycházky (cca 10 - 15 minut). Postupně pak ubírat četnost a přidávat délku. To co popisuješ, je dávka vhodná pro dospělého psa, ale určitě ne pro osmitýdenní štěně! Říká se, že štěně by mělo denně ujít jen tolik kilometrů, kolik mu je měsíců. Když to bude o něco víc, tak to asi zas tak nevadí, ale každodenní hodinová nebo dvouhodinová vycházka je pro osmitýdenní štěně teda fakt nálož :(.

Karel

yzengrin 21-01-2009 15:41

Quote:

Originally Posted by alexa (Bericht 185160)
Když ji přistihneš (nejen na posteli), tak ji okamžitě okřikni, za cenu že ti počůrá ruce ji čapni do náruče a vynes ji ven. Jak se vyčůrá venku, pochval ji. Taky ji vynes ven pokaždé hned jak se probudí, nečekej až začne dělat něco doma. Musíš to dělat i v noci - pár týdnů se sice moc nevyspíš a budeš muset spát v něčem, v čem můžeš rychle vyběhnout ven (štěně nebude čekat, než se stihneš obléct), ale já s tímto mám celkem dobrou zkušenost. S přibývajícím věkem se frekvence venčení zmenší. Tři a půl měsíční štěně už je zpravidla schopné vydržet od nějakých jedenácti večer do pěti šesti do rána, nebo to zvládne s max. jedním venčením.
Jen mě ještě zarazila délka vycházek, o kterých píšeš. S malým štěnětem je lepší chodit víckrát denně na krátké vycházky (cca 10 - 15 minut). Postupně pak ubírat četnost a přidávat délku. To co popisuješ, je dávka vhodná pro dospělého psa, ale určitě ne pro osmitýdenní štěně! Říká se, že štěně by mělo denně ujít jen tolik kilometrů, kolik mu je měsíců. Když to bude o něco víc, tak to asi zas tak nevadí, ale každodenní hodinová nebo dvouhodinová vycházka je pro osmitýdenní štěně teda fakt nálož :(.

Karel

Okřiknutí nezabírá:-/, o počůrané ruce by nešlo (snad spíš o oblečení..už takhle stále peru), ale především nebydlím v baráku, kde vyběhnu před dveře a můžu ji pustit na zem. I bez oblékání to trvá podle mého dost dlouho, než ji donesu ven. Často na louži spíš "natrefím", opravdu čůrá spíš tak mimochodem. Od začátku chodíme automaticky ven hned jak se probere, ale i mezi tím.
Jinak na tyto delší vycházky chodíme jenom tak jak jsem psala, pak jdeme ještě tak 3x večer-když už jsem z práce doma a to jsou ty vycházky o kterých píšete..resp., jsem s ní venku min. tak dlouho, dokud se aspoň nevyčůrá. O nevyspání mi ani nemluvte! Jsem nevyspaná už pěkně dlouho..poslední vycházka je tak ve 12h, vstávám kvůli ní v 5:40 a hned mažem ven..na 7musim být v práci. Je mi jasné, že jít ještě mezi tím by bylo bezvadné, ale pak natvrdo usínám v práci a to si nemůžu dovolit:-(. Hodně hodně často jsme chodili prvních 14dní, co jsem si ji přivezla-nebyla jsem v práci, pomáhali mi i známí..takže ideální. Ale teď častěji zkrátka nemůžu. Pokud nejsou úřední dny, beru ji někdy do práce (podle dalších pracovních okolností) a to také chodíme na čistě čůrací "procházky" častěji (dám ji na zatravněný dvůr, co tu máme).
Ještě k délce těch vycházek - ráno, dopoledne a večer jdeme déle abych jí 1. vynahradila svou nepřítomnost..hrajeme si, trošku zkoušíme základní povely, 2. aby se aspoň trochu vybila (hlavně ráno a dopoledne) a netropila tolik hloupostí doma. Nechodíme žádné tůry, jdu dost pomalu (na to jak chodím normálně rychle)...všechno si očichává, prozkoumává..skáče jak chce. Obejdeme jenom menší parčík.Opravdu nemám dojem, že by to na ni bylo moc...naopak se vrátíme a začne řádit ještě doma. Taky to dost uteče. Přijde mi lepší s ní trávit takto čas venku, než doma..pozná tak i více věcí, zvířat atd. Když je utahaná, docela to na ní poznám. Jestli je to časově pro dospělého psa, měla jsem si asi vybrat náročnější plemeno:roll:
:). No, trošku jste mě těmi procházkami zarazil:|
P.S.: ze schodů a do schodů ji samozřejmě ještě nosím..

LenkaR 21-01-2009 15:45

Ahoj, máme za sebou naprosto stejné zážitky, čůrala vždy tam kde spí páníček, ale brzo to přešlo, hned jak to udělala jsem ji odnesla ven. Jakmile byla sama doma tak jsme měli za dveřmi nejen loužičku ale i hnědé potěšení, to samé mi dělala i v autě když jsem skočila do obchodu pro salám na cvičák. Pak pochopila kam jedu když stojíme před stejným obchodem. Jakmile se ji upravila strava tak začala kadit 2x za den, čůrat 3-4x, ale ty loužičky ji trvaly mnohem déle tak do 4 měsíců, máme totíž zelený chlupatý koberec a ten ji asi připomínal trávu. Tak hodně trpělivosti!!:)

yzengrin 21-01-2009 15:56

Quote:

Originally Posted by LenkaR (Bericht 185172)
Ahoj, máme za sebou naprosto stejné zážitky, čůrala vždy tam kde spí páníček, ale brzo to přešlo, hned jak to udělala jsem ji odnesla ven. Jakmile byla sama doma tak jsme měli za dveřmi nejen loužičku ale i hnědé potěšení, to samé mi dělala i v autě když jsem skočila do obchodu pro salám na cvičák. Pak pochopila kam jedu když stojíme před stejným obchodem. Jakmile se ji upravila strava tak začala kadit 2x za den, čůrat 3-4x, ale ty loužičky ji trvaly mnohem déle tak do 4 měsíců, máme totíž zelený chlupatý koberec a ten ji asi připomínal trávu. Tak hodně trpělivosti!!:)

Ahoj, hnědé poklady jsem nacházela naštěstí asi jen první 2dny, pak už nic! Je pravda, že toho strašně vypije..takže četnosti loužiček se nedivím..ale kdyby chodila čůrat ke dveřím, nebo něco kníkla..aby jeden věděl, "jo, honem ven"..ale ona nic:|. Naštěstí mám v pokoji lino (schválně kvůli ní)...ale ta postel-až na ty 2výjimky, kdy jsem ji přistihla, to dělá jen když nejsem v pokoji.

alexa 21-01-2009 16:19

K procházkám - pokud je to takto (tzn. hodinka přirozeného pohybu a hraní spojená s venčením), pak je to v pořádku. Já jen že takto malé štěně by nemělo ještě absolvovat nějaké "tůry".

Co se týká nočního vstávání se štěnětem - prožil jsem si to už několikrát, je to fuška. Ale není to napořád. Jak to řešit přes den, kdy jste v práci, bohužel neporadím. Když jsem v práci mám psiska venku.

Karel

yzengrin 21-01-2009 16:23

Quote:

Originally Posted by alexa (Bericht 185187)
K procházkám - pokud je to takto (tzn. hodinka přirozeného pohybu a hraní spojená s venčením), pak je to v pořádku. Já jen že takto malé štěně by nemělo ještě absolvovat nějaké "tůry".

Co se týká nočního vstávání se štěnětem - prožil jsem si to už několikrát, je to fuška. Ale není to napořád. Jak to řešit přes den, kdy jste v práci, bohužel neporadím. Když jsem v práci mám psiska venku.

Karel

Tak to ano..žádné tůry zatím nepořádáme:). S tím vstáváním, také se to tak snažím brát, nicméně - poslední venčení mezi 11-12, ve 12 v noci a pak těch 5:40..je pro mne maximum, co jsem schopna fyzicky zvládnout:roll:. No, uvidíme, jak to bude všechno pokračovat:). Beztak je to moje malé chlupaté (a zubaté!) štěstí;-), tak myslím, že je to všechno ještě v pohodě. Děkuji za názor a rady:-)

Undertaker 21-01-2009 18:39

Procházky

S těmi procházkami jsme na tom zhruba stejně jako Janča se sestřičkou. Třeba dneska jsme přes hodinu chodili a až poslední čtvrthodinu pobíhal Akkon okolo a dělal kraviny na sněhu. Jinak si tak v pohodě capká se mnou. Prakticky se mi ho povedlo utahat pouze dvakrát a to za přispění dalších ČVček, když běhali pořád tam a zpátky. Jinak to snad ani není možné.;-)

LenkaR 21-01-2009 19:01

To: yzengrin

Tak nám to trvalo mnohem déle. Prvních 14dní to šlo -měla jsem dovču, pak jsme se s manželem střídali, ale Amee se vyčůrala venku, umyla jsem ji packy a za každou cenu se musela vyčůrat na zelený chlupatý koberec. Když už nenápadně šla po schodišti na chodbu kde je ten koberec tak jsem ji odnášela ven. Pochopila to ve 4 měsících! I kocour pochopil rychleji že má u dveří zakňučet. :lol::lol::lol:

yzengrin 21-01-2009 19:27

Quote:

Originally Posted by LenkaR (Bericht 185241)
Tak nám to trvalo mnohem déle. Prvních 14dní to šlo -měla jsem dovču, pak jsme se s manželem střídali, ale Amee se vyčůrala venku, umyla jsem ji packy a za každou cenu se musela vyčůrat na zelený chlupatý koberec. Když už nenápadně šla po schodišti na chodbu kde je ten koberec tak jsem ji odnášela ven. Pochopila to ve 4 měsících! I kocour pochopil rychleji že má u dveří zakňučet. :lol::lol::lol:

No, snad to čůrání taky brzy zvládnem! Přijde mi, že to ví moc dobře..ale proč by chodila do toho hnusného počasí, kam ji panička furt tahá, když si může ulevit v klidu, pohodě a teple doma:):lol:. Po odpoledním příchodu z práce byla postel suchá! Tak jsem zvědavá na další "úřední dny".

saschia 22-01-2009 17:04

Hmmm, ja som mala to stastie ze som ju mala v robote so sebou. Inak tie curacie prechadzky ani neboli prechadzky - proste som ju na rukach vyniesla v case ked sa ma curat tam kde sa moze curat, dostala prikaz "curky", ked curla hned pochvalu a islo sa nazad. Nacurane som bez slova (s velmi vaznym vyrazom) utrela utierkou a ostrekla dezinfekcnym sajrajtom. Ak si curla od radosti so stretnutia tak som sa tvarila menej nastvano, ale skor som sa snazila mat ju vyzuranu ked som ocakavala prichod niekoho s kym sa mohla tesit. Dost rychlo pochopila ze dnu sa necura, ale este tak mesiac mi davala svoju nespokojnost s mojim spravanim (ze ju ignorujem) tak,ze naschval cvrkla, nastastie na linoleum. Za to ale vzdy "schytala", takze potom to nechala tak.
Do postele mi necurala nikdy, naopak odkedy mi vedela vyliezt do postele tak prestala sa v noci pytat uplne a vydrzala az do rana, kym som nevstala.

Drzim paste.

Undertaker 22-01-2009 22:10

čůrání

Sašo to máš asi dost vysokou postel :lol:

mellorn 22-01-2009 22:24

čůrání se u nás dost zlepšilo,do postele se to už dlouho nestalo,ale stejně nevydrží ani v roce víc než 3-4-5 hodin. někdy má období,kdy je to v pohodě,žádná nehoda doma,pak dva dny,kdy po dvou hodinách udělá louži.chodíme i k homeopatovi po té operaci,tak jsme se shodli,že může mít i menší močový měchýř,to by odpovídalo té četnosti....ona si totiž někdy řekne a někdy ne.Do postele se mi dostala hned druhý den,co jsem si ji přivezla,to bych musela mít spací patro:lol: já ty louže ale nijak zvlášt neřeším,pronesu něco u čuněti a že by si příště mohla říct a uklidím to...

yzengrin 22-01-2009 22:26

Quote:

Originally Posted by saschia (Bericht 185493)
Do postele mi necurala nikdy, naopak odkedy mi vedela vyliezt do postele tak prestala sa v noci pytat uplne a vydrzala az do rana, kym som nevstala.

Drzim paste.

....jooo, to u nás právě zprvu fungovalo taky, proto jsem ji do postele také brala (krom toho, že tak byla docela zvyklá a člověk se vyspal o 100%lépe).
Dali jsme igelit a zatím drží8)

saschia 22-01-2009 23:11

Postel nie je z najnizsich a Frei sa do nej najprv nejak netahala... Ale zacala do nej liezt dost skoro, takze naozaj vydrzala celu noc uz ako male stena, az som sama bola prekvapena. Rano to sice znamenalo ze ked som sa zobudila, musela som najprv lezat a prebrat sa tak, akonahle som si sadla, tak curacia reakcia bola spustena. No, nastastie sme v rodinnom dome a aj ked som na poschodi, tak sme to stihali v pohode.
Ale je fakt, ze Frei sa velmi skoro zacala pytat ked chcela, a dokazala sa pytat velmi vehementne - raz mala hnacku a po piatom kakani som jej uz neverila ze nieco moze mat v sebe ale aj tak vydrzala par minut pytania nez to pustila na linoleum. Takze Frei je ten kladny extrem.

Mackie 23-01-2009 13:36

ja som mala stena doma az od 4 mesiacov, takze toto prvotne curacie obdobie ma obislo, hoci vyrastala v koterci, kazdopadne napr. pred ocakavanou prijemnou navstevou ani curacia prechadzka nepomohla, stale nieco uslo
no a mozno sa to bude zdat niekomu drasticke a nie vhodne, ale na noc som jej nedavala vodu.. po veceri sa napila a koniec (to som ale zacala kvoli tomu, ze si v noci chodila hadzat misku s vodou, ci tam ta voda bola alebo nie :) )
takze ja by som nemala problem obmedzit tu vodu aj cez den, ked viem, ze som v praci dlhsie.. pocuranie sa tym sice neobmedzi, ale zmensia sa aspon mlacky

yzengrin 23-01-2009 13:51

Quote:

Originally Posted by Mackie (Bericht 185722)
ja som mala stena doma az od 4 mesiacov, takze toto prvotne curacie obdobie ma obislo, hoci vyrastala v koterci, kazdopadne napr. pred ocakavanou prijemnou navstevou ani curacia prechadzka nepomohla, stale nieco uslo
no a mozno sa to bude zdat niekomu drasticke a nie vhodne, ale na noc som jej nedavala vodu.. po veceri sa napila a koniec (to som ale zacala kvoli tomu, ze si v noci chodila hadzat misku s vodou, ci tam ta voda bola alebo nie :) )
takze ja by som nemala problem obmedzit tu vodu aj cez den, ked viem, ze som v praci dlhsie.. pocuranie sa tym sice neobmedzi, ale zmensia sa aspon mlacky

No, přiznám se, že už mě to také napadlo, ale přijde mi to opravdu už moc. Přeci jen, Sofča pije, když má žízeň a evidentně je jí docela často vedro (třeba teď v práci-v kanclu)....a taky je vidět-aspoň mi to tak přijde, že se někdy opravdu snaží vydržet-louže je obrovská. Ale jindy, právě i když jsem doma..si prostě tak čůrne - není to pár kapek ale není to ani onen Bajkal..Misky naštěstí nepřevrací..snad proto, že jsou keramické.

Trepifajxl 23-01-2009 14:54

Proboha vodu jí nikdy neber. tu by měla mít vždycky k dispozici! Tělo je ze 70% voda, tak se tím řiďme. Když převrhává misku, tak jí připevnit, ale ne ji sebrat. To můžete misku na jídlo, ale ne na vodu...:cry:

yzengrin 23-01-2009 17:22

Quote:

Originally Posted by saschia (Bericht 185493)
Hmmm, ja som mala to stastie ze som ju mala v robote so sebou. Inak tie curacie prechadzky ani neboli prechadzky - proste som ju na rukach vyniesla v case ked sa ma curat tam kde sa moze curat, dostala prikaz "curky", ked curla hned pochvalu a islo sa nazad. Nacurane som bez slova (s velmi vaznym vyrazom) utrela utierkou a ostrekla dezinfekcnym sajrajtom. Ak si curla od radosti so stretnutia tak som sa tvarila menej nastvano, ale skor som sa snazila mat ju vyzuranu ked som ocakavala prichod niekoho s kym sa mohla tesit. Dost rychlo pochopila ze dnu sa necura, ale este tak mesiac mi davala svoju nespokojnost s mojim spravanim (ze ju ignorujem) tak,ze naschval cvrkla, nastastie na linoleum. Za to ale vzdy "schytala", takze potom to nechala tak.

Drzim paste.

Quote:

Originally Posted by Trepifajxl (Bericht 185742)
Proboha vodu jí nikdy neber. tu by měla mít vždycky k dispozici! Tělo je ze 70% voda, tak se tím řiďme. Když převrhává misku, tak jí připevnit, ale ne ji sebrat. To můžete misku na jídlo, ale ne na vodu...:cry:

Vždyť jo!;-) Vody má víc než dost..denně vypije tak 2plné misky (dospělácké)...To jen, že člověka napadne lecos. Neberu jí ani jídlo ani vodu..to bych ji rovnou nemusela dávat vůbec nic a bylo by vyřešeno uplně;-)

Mackie 24-01-2009 00:17

ale napriklad tym obmedzenim vody na noc sa da pekne odsledovat, po akom case po vypiti urciteho mnozstva (po veceri aj cela miska) potrebuje stena curat, resp. mu to "ujde", a podla toho sa zariadit
kazdopadne konkretne curanie do postele to tazko vyriesi :|

yzengrin 24-01-2009 22:23

Quote:

Originally Posted by Mackie (Bericht 185970)
ale napriklad tym obmedzenim vody na noc sa da pekne odsledovat, po akom case po vypiti urciteho mnozstva (po veceri aj cela miska) potrebuje stena curat, resp. mu to "ujde", a podla toho sa zariadit
kazdopadne konkretne curanie do postele to tazko vyriesi :|

..postel jsme zatím vyřešili. A co se normálního čůrání týče..nepřijde mi, že by to bylo o tom, jak často chodíme, ale zkrátka protest..nebo stres(po 2h venku, se mi při 5min zavření vyčůrá...). Navíc, i kdybych zjistila, po jak dlouhé době konkrétně potřebuje vyvenčit, nebude mi to nic platné, když jsem v práci..

Undertaker 26-01-2009 09:11

Spíš než protest se asi fakt jedná o nervy. Máme to doma taky a je to prostě smolík, ale je zajímavý, že když ho odložim venku, je to OK. Když ho opustim někde v budově (nejlíp tak, že mu jdu udělat krmení), tak po prvních dvou minutách už je tam louže jak vyšitá.

yzengrin 26-01-2009 11:26

Quote:

Originally Posted by Undertaker (Bericht 186271)
Spíš než protest se asi fakt jedná o nervy. Máme to doma taky a je to prostě smolík, ale je zajímavý, že když ho odložim venku, je to OK. Když ho opustim někde v budově (nejlíp tak, že mu jdu udělat krmení), tak po prvních dvou minutách už je tam louže jak vyšitá.

Ok, tak by ale pokračovala v "loužování" za dveřma..jak to dělala do toho minulého víkendu..a ne do postele ne? A taky by to dělala od začátku..a ne až teď (obecně s čůráním hned za dveře hned po opuštění)...Normálně a i na začátku-kdy byla doma sama kvůli práci, tak čůrala různě po pokoji...Teď už ví, že se vrátím, a ne vždy je to na dlouho..Nevím, každopádně-postel mám jen jednu a na zemi spát nehodlám. Odložení venku nedáváme vůbec (stejně jako v jiné budově, než v pokoji doma-to vyvádí ještě víc). Navíc už začíná skákat po dveřích a škrábat je..
...mimo téma: Arísek je parádní..brzy snad budou fotky na netu..snad budu večer na ICQ. Jsem zvědavá, co vy:-)

Undertaker 26-01-2009 11:31

Ono když chce jít člověk například nakoupit, tak to nejde jinak než nechat ho před Billou Sice chvíli ňafe, ale když jdu zpátky, tak je zticha a sedí On ví, že se vrátím, jen jde o to kdy. Když nemusím, nenchávám ho samotnýho a když to jde, dám ho někomu na chvilku na pohlídání. Prostě pomalu se učí samostatnosti a už mu to celkem jde a snad to bude čímdál lepší.

yzengrin 26-01-2009 12:35

Quote:

Originally Posted by Undertaker (Bericht 186299)
Ono když chce jít člověk například nakoupit, tak to nejde jinak než nechat ho před Billou Sice chvíli ňafe, ale když jdu zpátky, tak je zticha a sedí On ví, že se vrátím, jen jde o to kdy. Když nemusím, nenchávám ho samotnýho a když to jde, dám ho někomu na chvilku na pohlídání. Prostě pomalu se učí samostatnosti a už mu to celkem jde a snad to bude čímdál lepší.

Jo,tak nechat Sofi před obchodem se bojím, ale to je moje vlastní stíha..ale už si to zkusila-v sobotu s Darlin a Mašké. Sama doma (uplně) je jen když jsem v práci, max. ve škole (což bylo 1-2x)..o hlídání víš. My nestihly natrénovat pořádně to postupné prodlužování..tak trénujem aspoň když jsem doma..jdu si třeba uvařit čaj a nechám ji v pokoji..někdy to vyjde, někdy ne. Taky když je utahaná..nebo ospalá, jde to o moc lépe. V Mělníku ji nemám komu dát na hlídání..a taky nechci, aby byla až tak velký závislák.

Undertaker 26-01-2009 13:11

njn Akkon už postupně zjišťuje, že mu nezbyde nic jinýho než vydržet, ale až mi skončí zkouškový, bude na něj zase hafec času, tak potom mu to vynahradim.;-)

mellorn 26-01-2009 13:18

ja osobne bych stene a vlastne ani dospeleho psa pred obchodem nenechavala.nehlede na to,ze psi se kradou,ale hlavne proto,protoze nikdy nevite,kdo pujde kolem a co vasemu psu udela. staci,aby si decka hraly a hodily petardu a pes ma zadelano na strachovou reakci z petard apod a clovek ani nevi proc. nebo ho muzou drazdit klackem,co ja vim,lidi jsou divni.....kdyz potrebuju nakoupit,jdu bez cuby,kterou necham doma.na samostantosti musime ted zapracovat,pritel je ted doma uz druhy tejden a nez pude do prace,je treba ji zvykat,ze tam nebude furt s nekym....

saschia 26-01-2009 13:29

Inak s tym odkladanim vonku - ono je to podla mna velmi dobra vec, aj ako priprava na bonitaciu. Sranda je ze Frei pri obchode vzorne sedela alebo lezala (bez povelu, mohla si zvolit aku polohu chcela), ale jak som zavrela dvere v robote (alebo aj doma) z opacnej strany tak vrestala jak pominuta... Brat psisko na nakup alebo do videopozicovne alebo na postu je vyborne aj z hladiska socializacie, vzdy sa tam najde niekto nadseny steniatkom/vlkom a uz je hladkanie a chvalenie...

mellorn 26-01-2009 14:05

saschia - nevim,jak u vas,ale v cechach si sebou na postu moc psa nevezmes,nesmi tam,ani do obchodu,mozna do nekterych bank,jak mi rikala kamaradka s boxerkou,ze je tam pustili. jinak taky sebou beru cubu,kam to jen jde.ale ja proste lidem neverim a pokud by to nebyl nejaky maly kramek,na ktery vidim zvenku,nenechala bych ji tam.A jestli diky tomu nedopadne dobre na bonitaci je mi fuk.:rock_3

jerabekj 26-01-2009 14:19

Já jsem hnedka po přivezení Dakouše v lékárně nakoupil podložky do postele pro lidi s inkontinencí. Cca 60x90 nebo tak nějak, plochá "dečka" vycpaná vatou. Jednu má v obyváku, druhou v ložnici a po pár dnech pochopil, kde jsou místa na čurání. Zpočátku byl problém, když byl rozespalý, tak někdy nedošel. A ještě teď se někdy nepostaví na podložku uplně idealně a jde to pul na podložku pul na podlahu, ale lepší než bajkal. Dokonce se snaží na ně i kadit, ale když má řidší stolici, tak na podložku vykadí první pevnej bobek a zbytek popochází a "dosírá se" kudy zrovna jde, takže koberec v ložnici je celej flekatej :-) ... doporučuju na lokální čištění Vanish na koberce a jednou za měsíc stejnej Vanish, ale v prašku. Je to suchý, posype se koberec, rozmete smetakem, necha dvacet minut pusobit a vyluxuje se. Neveril jsem, ale fakt to i nasucho cisti skvele. Co se tyka postele, udelal to asi 3x ... poprve omylem a pak dvakrat z trucu :-)), ale ted uz ne.

jerabekj 26-01-2009 14:26

Ad tůry se štěnětem: v 10ti týdnech jsme kromě venčení, chodili cca 2,5 km 1-3x denně a jednou jsem cestou ztratil klíče a museli jsme to jít ještě jednou. Bylo to v době, kdy pro Dakouše ta procházka ještě byla "neznámým prostředím" a tak z těch 5 km byl vyčerpanej spíš psyhcicky než fyzicky. Ke konci druhýho kola už na něm byl vidět vzdor, tak jsem zastavil na sluníčku, postavil se do stoje spatného a Dakouš se mi stočil na boty a usnul. Dal jsem tam 3 cigára a když zvednul hlavu co se bude dít dál, zavelel jsem k odchodu. Já jsem se vyslunil, on se vyspal a domu jsme došli vpohodě. Dneska ve 3,5 měsících běhá líp než já, leckde už to zná a nebojí se věci zkoumat, takže se snažim procházky "indiánským během" protahovat do nových lokalit, nicméně se nesnažim to na jednu vycházku tlačit přez 4 km a málokdy se nám už povede dát jich víc za den. Ostatní je venčící púlhodinová klasika.
Honza.

saschia 26-01-2009 15:17

Mellorn - samozrejme nemoze na postu a do obchodu, uvazujem ju pred postou a pred obchodom. Co sa tyka verenia/neverenia ludom, nic sa podla mna neda robit, ja si myslim ze spravna socializacia je najdolezitejsia, hoc aj s rizikom chytenia choroby alebo stretnutia s neprijemnymi ludmi. Moja minula psica bol socializovana nedostatocne, ludom neverila a parkrat to dopadlo nie najlepsie, aj komunikacia so psami nebola u nej idealna. Takze teraz radsej riskujem, ale zatial mi ju ani nik neukradol, ani neotravil, ani na piraty nenalakal. Nastastie a dufam ze to tak bude pokracovat. Inak myslim ze su sice aj zli ludia, ale zas aj dobri ludia, a na frekventovanom mieste su oboch typov, takze verim ze ti zli sa ublizovat psiskovi na verejnosti neodvazia.

yzengrin 26-01-2009 15:26

Quote:

Originally Posted by saschia (Bericht 186352)
Mellorn - samozrejme nemoze na postu a do obchodu, uvazujem ju pred postou a pred obchodom. Co sa tyka verenia/neverenia ludom, nic sa podla mna neda robit, ja si myslim ze spravna socializacia je najdolezitejsia, hoc aj s rizikom chytenia choroby alebo stretnutia s neprijemnymi ludmi. Moja minula psica bol socializovana nedostatocne, ludom neverila a parkrat to dopadlo nie najlepsie, aj komunikacia so psami nebola u nej idealna. Takze teraz radsej riskujem, ale zatial mi ju ani nik neukradol, ani neotravil, ani na piraty nenalakal. Nastastie a dufam ze to tak bude pokracovat. Inak myslim ze su sice aj zli ludia, ale zas aj dobri ludia, a na frekventovanom mieste su oboch typov, takze verim ze ti zli sa ublizovat psiskovi na verejnosti neodvazia.

...no, v Mělníku bych si to asi aj troufla, nechat psa-štěně před obchodem. Ale třeba v Praze-ani nápad..mezi těmi davy se dotyčný krásně ztratí a na ostatní-dobré lidi, bych se taky nespoléhala..každý si dnes raději hledí svého, než aby se do něčeho motal. A až psa někdo ukradne, nebo otráví, bude už nejspíš pozdě..Někde před obchodem-kde na psa a jeko okolí člověk nemůže dohlédnout, může pes získat taky dost ošklivou zkušenost a tím pádem se pak třeba bude bát, nebo se bude chovat nepřiměřeně...Ale nechci malovat čerty na zeď. Jen to dost chápu. Sofi naštěstí s lidmi ani psi problémy nemá..spíš naopak. Ke všem se hrne a může se uvrtět štěstím. Pravda-od jedné feny dostala přes papulu-natvrdo. Ale od té doby si dává větší pozor a hned se na každého psa neřítí jako na nejlepšího kámoše. Až když zjistí, že ten druhý je ok tak se v ní probere ten ďáblík:rock_3

Undertaker 26-01-2009 15:54

Akkon taky se psi a lidmi v pohodě... než na něj někdo šlápne nebo ho nějakej pes víc stiskne :) ale taky bych si nedovolil psa uvázat třeba v Praze, ale v Trutnově mu to asi jednou za týden neuškodí. Navíc když chodím ven, tak většinou u něj sedí nějaká mamina s děckem a hladí ho. Když ne, tak Akkon sedí a kouká. Je to otázka priorit Radši ho vezmu na půl hodiny do města s desetiminutovým rizikem (přece jenom když jdu nakupovat, tak vím co Nejsem ženská:p ) než jít sám a nechávat ho v kotci. Zatím se to ještě nevymstilo a lepší ho to učit teď a využívat minimálně, než chtít to po něm v dospělosti. Chápu, že co s ním dělám je trochu záběr na jeho makovičku, ale já jsem taky radši, když po mně ve škole trochu dupou. Ono se to pak hodí a věřim tomu, že když nezmršíme socializaci, tak potom bude o polovinu lehčí práce. Když to jde, nechávám psa někomu na hlídání, ale když ne, jednoduše ho na chvilku uvážu před krámem. Riziko tam je, ale zas kde není. To bych si nemohl dovolit ho pustit z kotce.

mellorn 26-01-2009 16:06

zrovna socializace je to jedine o cem muzu rict,ze se povedla.neboji se lidi ani psu i bez uvazovani pred institucema a obchodama.ale kazdy na to ma jiny nazor a dle toho k tomu pristupuje. Neberu.spis jsem stene socializovala na hospodach,tramvajich,metru apod.z niceho nema strach a nic ji nevadi,teda aspon to na sebe zatim nepraskla. zejtra ji bude rok:lol:

Undertaker 26-01-2009 16:22

jj přejeme Arwence všechno nejlepší a těšíme se na další setkání. Socializace je kotkrétně u nás až podružnej důvod při uvazování před krámem. Hlavní je samozřejmě ten, že někdy holt člověk nakoupit musí a abych odved z nádraží psa přes celý město do kotce a potom se vracel zase k nádraží... na to jsem moc línej a zatím to vždycky dopadlo nejlíp, jak to šlo.

saschia 26-01-2009 17:15

Jo, Prahu celkom chapem, ja zijem v Bratislave a tiez nie v centre. Sice som zenska ale kym bola malicka tak to bol vzdy len taky kratky nakup, skor odskocenie kupit nieco co som zistila ze nutne potrebujem. Ale aspon sa naucila na mna slusne cakat. Teraz ked je velka tak ju kludne necham aj dlhsie, kto sa odvazi ukradnut vlka tak ten si ho zasluzi (a potom to tym padom olutuje ;-) ). Ja to beriem ako bonus k prechadzkam a Frei aj tak nema rada ked idem niekam bez nej (okrem do roboty).

yzengrin 26-01-2009 17:49

Quote:

Originally Posted by jerabekj (Bericht 186333)
... doporučuju na lokální čištění Vanish na koberce a jednou za měsíc stejnej Vanish, ale v prašku. Je to suchý, posype se koberec, rozmete smetakem, necha dvacet minut pusobit a vyluxuje se. Neveril jsem, ale fakt to i nasucho cisti skvele. Co se tyka postele, udelal to asi 3x ... poprve omylem a pak dvakrat z trucu :-)), ale ted uz ne.

Děkuji za tip! Snad to bude fungovat i na matrace8).
U Sofci je to čůrání do postele evidentně plánované. Dnes při dopoledním venčení mě doma čekalo toto překvápko:
-na zemi ani kapka!
-igelit komplet sundaný z celé postele
-sundaná jedna ze 3matrací
-jedna ze dvou zbylých matrací poctivě počůraná
-vítající Sofinka u dveří...
Následná opatření:
-vysušní pročůrané matrace (v rámci možností)
-vrácení vyhozené matrace
-znovunatažení igelitu
-pokapání a postříkání igelitu vším, co jsem měla po ruce (voňafka, vonný olejíček, vonící sajrajt do místnosti).
...tak jsem zvědavá, co mě bude čekat teď!

saschia 26-01-2009 19:47

Ty kokso, mam pocit ze ten postrek odpudi aj teba ;-)

Mimochodom, ked davas do poriadku tu postel, hovoris jej nieco? Nadavas, rozpravas sa s nou, alebo ju ignorujes? Odporucam ignorovat, pripadne, ak vydrzis, nechod kontrolovat postel hned pri prichode, skus si ju vobec nevsimnut... aspon 15 minut...

yzengrin 26-01-2009 23:56

Quote:

Originally Posted by saschia (Bericht 186424)
Ty kokso, mam pocit ze ten postrek odpudi aj teba ;-)

Mimochodom, ked davas do poriadku tu postel, hovoris jej nieco? Nadavas, rozpravas sa s nou, alebo ju ignorujes? Odporucam ignorovat, pripadne, ak vydrzis, nechod kontrolovat postel hned pri prichode, skus si ju vobec nevsimnut... aspon 15 minut...

Přijdu..projdu pokoj (Sofi vytrvale vítá), pokud je louže na zemi...toleruji to (když se nevyčůrá přímo předemnou), když zjistím louži na posteli, dostane dost rázně vyhubováno a pak ji pošlu pryč-nemluvím s ní. Pokud dotírá, vrčím na ni, nevšímám si jí. Dám věci do pořádku, a jásavým hlasem ji zavolám a jdeme ven.

saschia 27-01-2009 01:08

No tak si skus tu postel nevsimat, ak to robi naschval tak prestane mat dovod - takto jej vdaka tomu venujes zvysenu pozornost (aj negativna pozornost je pozornost). Niekde som citala, ze dokonca odporucaju najdene kaluzky a kopky odpratavat v psovej nepritomnosti, co je samozrejme niekedy nemozne, ale skus to aspon urobit akokeby mimochodom. Napriklad ked spi, alebo zerie, alebo zuzle nieco extremne zaujimave. A skus jej niekde vyhradit miesto na curkanie kym si prec a jasavo ju chvalit ak sa tam trafi... dobra alternativa k posteli. Tie podlozky z lekarne vyzeraju vyborne... Predsa len este nema sancu vydrzat cely den, a ak to ma pustit, nech to pusti kam chces ty.

mellorn 27-01-2009 02:00

být naštavná na psa,po pár hodinách,pokud ho u louže nechytneš přímo je k ničemu,nespojí si tvou naštvanosti s tou louží,jen to ,že cítí,že je "zle",když přijdeš a nechápe proč. my jsme měli taky štěněcí plínky,přímo ze zverimaxu,na chodbě,někdy v noci,když se mi nechtělo ze 7.patra,jsem ji tam šoupla,ale snažili jsme se co nejvíc chodit ven.

yzengrin 27-01-2009 08:37

Quote:

Originally Posted by saschia (Bericht 186515)
No tak si skus tu postel nevsimat, ak to robi naschval tak prestane mat dovod - takto jej vdaka tomu venujes zvysenu pozornost (aj negativna pozornost je pozornost). Niekde som citala, ze dokonca odporucaju najdene kaluzky a kopky odpratavat v psovej nepritomnosti, co je samozrejme niekedy nemozne, ale skus to aspon urobit akokeby mimochodom. Napriklad ked spi, alebo zerie, alebo zuzle nieco extremne zaujimave. A skus jej niekde vyhradit miesto na curkanie kym si prec a jasavo ju chvalit ak sa tam trafi... dobra alternativa k posteli. Tie podlozky z lekarne vyzeraju vyborne... Predsa len este nema sancu vydrzat cely den, a ak to ma pustit, nech to pusti kam chces ty.

...jak jsem psala na začátku - když s tím začla, tak jsem na to nereagovala...a pokračovala. A uklízet to až si nebude všímat..to znamená nechat počůranou matraci od rána až do večera (cca 19h)..to už ji můžu rovnou vyhodit. Podlaha je mi jedno ale tu matraci musím co nejdřív vysušit co to jde. Učit na jedno místo jsem se snažila hned ze začátku..to ale nevyšlo. Teď už 2x za sebou byla ráno jen jedna louže a to malá...přes den (kdy jsem doma) žádná. Považuji to docela za úspěch. Celkově ty podložky asi nejsou špatný nápad, snad kdybych o nich věděla ze začátku..ale teď - jestli budu utrácet za podložky a měnit je každý den, nebo budu každý den vytírat, to už mi vyjde nastejno..Stejně udělá takovýho čurbesu, že je to lepší vytřít. A postel bych podložkou asi nevyřešila-se mi zdá.

yzengrin 27-01-2009 08:43

Quote:

Originally Posted by mellorn (Bericht 186525)
být naštavná na psa,po pár hodinách,pokud ho u louže nechytneš přímo je k ničemu,nespojí si tvou naštvanosti s tou louží,jen to ,že cítí,že je "zle",když přijdeš a nechápe proč. my jsme měli taky štěněcí plínky,přímo ze zverimaxu,na chodbě,někdy v noci,když se mi nechtělo ze 7.patra,jsem ji tam šoupla,ale snažili jsme se co nejvíc chodit ven.

Jo, o tomhle vím...nicméně, s louží na posteli jsem ji párkrát chytla:
Když jsem jí zakázala kvůli tomu postel, tak jsem ji zavřela a čekala co bude..chvíli hulákala, pak vyskočila na postel a hurá louže! To se opakovalo asi 2-3x. Několika hodinová louže by taky ve vysoké matraci klesla mnohem níž (aspoň se mi to tak zdá u té mojí-jak to teď řeším)..takže to tak staré nebylo. Štěněcíma plínkama myslíš to samé co Saschia? nebo myslíš plínky jako "plínky"? ...tam bych se bála, že se na to pes vybodne a bude čůrat pořád, jak se mu zachce...nebude zvyklý chvíli vydržet. Samozřejmě s ní chodím taky co to jde, ale když jsem v práci tak jsem v práci a s tím nic nenadělám.

yzengrin 27-01-2009 08:44

..a jinak to vypadá, že včerejší sajrajty zabraly! Ne že by byla postel suchá..pár kapek se tam našlo, ale opravdu kapek. Takže to spíš zkoušela. Dnes jsem igelit opět pokapala aroma olejíčkem..dala jsem Sofi i čuchnout a utekla z pokoje, evidentně ji to šimrá v nose. Tak uvidíme, jak dnes pochodíme.

saschia 27-01-2009 11:18

No tak drzim paste. Je mi jasne ze niekedy sa proste odporucane postupy nedaju pouzivat - ja som mala taky problem s vitajucim psom, vsade pisu ze prist, pockat kym sa ukludni a az potom sa s nou kludne zvitat, no jo, lenze co robit ked pes medzitym v kotci robi kotrmelce dozadu a vcelku vyzera aj znie (najma susedom) ze kazdu chvilu umrie hroznou smrtou... Tak som to zacala robit tak ze jak som ju pustila z kotca hodila som jej lopticku alebo inu hracku na opacny koniec dvora (aby sa zakusla do nej a nie do mna), ona zo seba tu radost vylietala a potom to uz robila automaticky - ked som ju pustila z kotca zacala behat po dvore a po chvili sa ukludnila a nechala sa pomojkat.
Takze drzim paste neh ti tie odpudzovadla zaberu. Ak nemas, skus vonu citronela, ta sa odporuca postriekat na objekty co nechces aby psisko zul, tak to mozno pomoze aj proti ocuravaniu.

mellorn 27-01-2009 11:37

tema plinkama pro stenata myslim ty save nelatkove,takze asi ty co myslela saschia. ono se to ani moc nedoporucuje mit je vic po byte,steneti to tezko potom vysvetlis,ze tam nee,kdyz uz to chces prevest cele ven.nechala jsem ji je tam,kdyz jsem byla v praci,casem se to odbouralo.

Janiz 27-01-2009 13:16

Já teda nevim jak vám, ale mě mrňata ty plínky cupovali :(, takže pže maj v sobě igelit je nepoužívám aby je to pak nenapadlo sežrat, i když jinka by byly super! Ale je fakt že moje štěnda byly menší když jsem to zkoušela aplikovat, třeba už by z toho měli větší rozum a nebo ještě větší srandu..? ;-)

jerabekj 27-01-2009 13:27

Inkontinenční podložky používáme od odběru, tj. od 6ti týdnů a jen párkrát se stalo, že je chtěl Dakouš v zápalu hry cupovat a většinou s tim začal jen když se mu připletla do huby třeba s kostí nebo jinou hračkou. Nicméně je fakt, že asi máme kliku na štěndo, protože zatim nezničil nic důležitýho a hlavně se snaží "ničit" jen pokud jsme doma a nevšímáme si ho když si myslí že bychom měli :-). To pak provokativně hryže nábytek, pantofle, zkrátka věci, kterých si sám jinak nevšimne. V tomhle směru se mi osvědčilo rozložit po bytě plyšáky a věci u kterých zničení nevadí tak, aby na ně v případě roupů dosáhl, ale obtížně. Stáhne si z komody plyšáka místo kytky a je to vpohodě.... Samozřejmě jsme odstranili z dosahu věci které nesmí zničit, jako dálkáče atd. :-) i když vlastně on spíš nadělá bordel a věci roztahá, než aby je vážně poničil (zatim). Asi je to i tim, že po ranních 4km v poklusu a žrádle chrápe až do odpoledního venčení :-)

mellorn 27-01-2009 13:45

když jsme ty plínky měli,tak arwen byla v tom věku,kdy nic moc neničila, i boty jen ožužlávala,takže pleny nechala na pokoji,ani ji to nenapadlo. kdyby je měla třeba teď,tak by si jich určitě už všimla a rozcupovala.

Janiz 27-01-2009 14:13

Pro jerabekj
Zkus si můj příspěvek přečíst ještě jednou, nemluvila jsem o ničení věcí! Pouze o podložkách, který musí být na zemi, pokud chci aby na ně někdo čural, spolu s hračkama, samozřejmě. Ale čsv jsou hold zvídaví, kor v hejnu (měli jsme štěňata) A jestli ti štěně prospí celej den je to docela divný ..

yzengrin 27-01-2009 15:56

Je fakt, že Sofča i při téměř celodopolední vycházce ani ne 1hodinu spí a je zase fit. Pravda, nešli jsme v poklusu, ale zato v neznámém terénu a v hlubokém sněhu a s překážkama (tedy na její úrovni, ne na mojí).

mellorn 27-01-2009 16:09

arwen nikdy nebyla hyperaktivni,takze ji stacilo malo,neprepinala jsem ji. dnes ji staci hodina se psama,kdy se vylita,nebo neco kolem dvou hodin prochazky a je vcelku hodna.po free sobote u rudy desenskeho ,kdy je tam cely vikend,je po prijezdu do prahy mrtva dobrejch 24 hodin,kdy se jen naji a vyvenci. psychicka unava .

Undertaker 27-01-2009 16:39

Tak to ti závidim Ten můj hajzlik se po tom, co se prospal ve vlaku stále dožaduje pozornosti a nějakých aktivit. To je potom sranda se mu přes den věnovat a přes noc se učit na zkoušky. Ale nemůžu si stěžovat Přes den tak 3h času na vyspání našetřim a příští týden bude klídek, tak to doženu a i Akkon mě bude mít plný zuby (snad ne doslova);-)

jerabekj 27-01-2009 20:10

Pro: Janiz
jo omlouvam se, trochu jsem se rozepsal a bylo to offtopic.
Jinak myslim že 4 hodiny spanku, kdyz nema co jinyho na praci jsou v norme. Kdyz jsme doma, je to tak hodinka nebo dve, ale pokud ho nezamestname, tak si treba hodinu neco hryze a pak zase chrni ... ostatne proc ne, je to selma. Nicmene mam to stesti, ze mi rozlisuje mezi hrackama a podlozkama na curani - ty si jen obcas splete s podlozkama na lezeni (pokud nejsou pocurany).

Janiz 28-01-2009 11:00

pro Jerabekj:
Tak to třeba jo, nedorozumění teda asi vzniklo tím, že mám ranní a odpolední procházku od sebe daleko vzdalenejsi nez 4 hodiny. Bud jde o rozložení v čase (ranni mám možná dřív a odpoledni pozdeji) nebo o názvosloví.. ;-)

yzengrin 11-02-2009 13:56

Hmmm, tak Vanish docela funguje, zbylé věci nefungují:-( Ani odpuzovač psů:-(.

Mackie 12-02-2009 00:49

tak ja by som navrhla zrusit pristup do postele, kym si pes nezvykne, ze ostava sam doma a kym ten truc a curanie vseobecne neopadne

yzengrin 12-02-2009 07:53

Quote:

Originally Posted by Mackie (Bericht 190442)
tak ja by som navrhla zrusit pristup do postele, kym si pes nezvykne, ze ostava sam doma a kym ten truc a curanie vseobecne neopadne

Přístup do postele jsem zakázala jako první-poté, co s tím čůráním začla (dřív tam mohla, ale to tam nečůrala). Háček je v tom, že v mojí přítomnosti se chová vzorově a dokonce ani v zápalu hry na postel nevyskočí. Ale když nejsem doma, tak tam chodí čůrat...a vůbec dělá všechny ty nezbednosti, co by neměla..ale oproti posteli už jsou to drobnosti. Bohužel, nemám možnost přemístit psa nebo postel-aby nebyly v jedné místnosti.
Taky jsem napřed myslela, že když tam načůrá a zároveň tam bude moct být, tak toho nechá...nenechala. Takže jsem zvolila totální zákaz..a nic.

Mackie 12-02-2009 11:02

ta postel je tazka? ak nie, stacilo by opriet ju o stenu.. ak ano, davat prec madrace

yzengrin 12-02-2009 11:43

Quote:

Originally Posted by Mackie (Bericht 190479)
ta postel je tazka? ak nie, stacilo by opriet ju o stenu.. ak ano, davat prec madrace

Upřímně-stavět min. 2x denně postel na bok-na to nemam fyzicky ani psychicky (pravda-to už je můj problém). A dát matrace pryč-to mě napadlo, ale jde o klasickou starou postel-dřevěná konstrukce s dřevěnou podlážkou. Mám obavu, že když se byť jednou vyčůrá na to dřevo, tak se to vsákne a už to z tama nedostanu. Z těch matrací to jde aspoň trochu vysát papírovýma utěrkama..no, zatim cítit nejsou. Ty matrace.
Včera jsem koupila jiný sajrajt-aplikovala jsem ho na postel a ten "pach" byl fakt síla..pak jsem se dočetla, že je pro použití JEN v exteriéru. Sofi před tím utíkala-když jsem jí dala čuchnout k lahvičce. Pak jsem ji nechala cca 20min samotnou-s postříkanou postelí. Přijdu a louže na posteli. Je to prostě naschvál, za každou cenu. O víkendu hold asi nepůjdem ven, a budu ji šmírovat přes dveře abych ji přistihla.

yzengrin 12-02-2009 11:47

..tak trochu taky doufám, že to bude lepší, až budem chodit na cvičák..že bude utahanější a vyblbnutější. Přes víkend-když jsem doma..nebo zkrátka nemusim do práce, tak je v naprosté pohodě. A já taky. Vše nám jde líp.

jerabekj 04-06-2009 19:55

Omyl

Quote:

Originally Posted by jerabekj (Bericht 186649)
Inkontinenční podložky používáme od odběru, tj. od 6ti týdnů a jen párkrát se stalo, že je chtěl Dakouš v zápalu hry cupovat a většinou s tim začal jen když se mu připletla do huby třeba s kostí nebo jinou hračkou. Nicméně je fakt, že asi máme kliku na štěndo, protože zatim nezničil nic důležitýho a hlavně se snaží "ničit" jen pokud jsme doma a nevšímáme si ho když si myslí že bychom měli :-). To pak provokativně hryže nábytek, pantofle, zkrátka věci, kterých si sám jinak nevšimne. V tomhle směru se mi osvědčilo rozložit po bytě plyšáky a věci u kterých zničení nevadí tak, aby na ně v případě roupů dosáhl, ale obtížně. Stáhne si z komody plyšáka místo kytky a je to vpohodě.... Samozřejmě jsme odstranili z dosahu věci které nesmí zničit, jako dálkáče atd. :-) i když vlastně on spíš nadělá bordel a věci roztahá, než aby je vážně poničil (zatim). Asi je to i tim, že po ranních 4km v poklusu a žrádle chrápe až do odpoledního venčení :-)

:lol: Jo, tak po nějaký době můžu říct, že Dakouš je normální a to co jsem psal minule tak už neplatí. V osmi měsících dosahne prakticky tam co já, má plno energie a začal si ji vybíjet nevhodným způsobem a to i na věcech na kterých záleží a nejsou tak zcela v dosahu. Pár dnů zpátky jsem přišel domu a našel jsem utržený a rozkousaný sluchátko domácího telefonu, rozlousknutou webkameru, co byla na knihovně nad pracovním stolem, zlikvidované žaluzie, v kuchyni se válely 4 sklenice s marmeládama a pátou rouzkousnul a pak "několik málo" nedůležitých drobností. Webku jsem spravil, domácí telefon taky, ale ten jsem spravoval i včera a dnes jsem rezignoval a opět urvané sluchátko jsem vyhodil. ... a to měl ráno 5km v poklusu u kola. :lol:

wolf 18-06-2009 12:56

Taky mě čeká doma nemilé překvapení v této podobě a mokrých peřin. Ale jeho osobní rekord je stržená bunda mámy a v ní krásně schováné lejno.:lol:

Drummer 18-10-2010 18:19

pro ty co mají ČSV doma

Mám dotázek. Zajímalo by mě jak dlouho Vášemu šťendu trvalo naučit se hygienickým návykům? Tedy že doma prostě EE? Zaajímá mě to pouze informativně. Jestli mám doma extra prasátko , když se občas ještě nezadaří :rock_3

Drummer 18-10-2010 18:21

Děkuji předem za odpovědi.

jerabekj 18-10-2010 20:50

Quote:

Originally Posted by Drummer (Bericht 332477)
Mám dotázek. Zajímalo by mě jak dlouho Vášemu šťendu trvalo naučit se hygienickým návykům? Tedy že doma prostě EE? Zaajímá mě to pouze informativně. Jestli mám doma extra prasátko , když se občas ještě nezadaří :rock_3

Já už si to moc nepamatuju, ale myslim že Dakouš definitivně přestal kolem cca 6 měsíce.

sdivokoukrvi 18-10-2010 20:54

Quote:

Originally Posted by jerabekj (Bericht 332509)
Já už si to moc nepamatuju, ale myslim že Dakouš definitivně přestal kolem cca 6 měsíce.

Taky tak nějak

Undertaker 18-10-2010 21:48

Akkon byl rychlejší, ale občas se zadaří i teď. Stačí ho nechat doma 10h a když se to zkombinuje se střevními problémy, tak je nehoda na světě.

All times are GMT +2. The time now is 15:22.