![]() |
Lista hodowli
Biorąc pod uwagę charakter stron wolfdoga to inicjatywa doskonała. Ja bym się jeszcze zastanowiła nad samą listą hodowli, w tej chwili jest nieco zamieszania bo więcej na liście zarejestrowanych przydomków niż HODOWLI. A hodowla musi mieć chyba sukę hodowlaną (czytaj: z uprawnieniami wg przepisów ZkwP).. idąc tą drogą to sama sobie za chwilę zarejstruję przydomek hodowlany :twisted: (OK - jeszcze mnie nie pogięło)..ale bałagan w ZkwP i brak weryfikacji nie musi się powielać(vide: nazwa rasy:evil:)...
|
Ja jestem jak najbardziej za.
W koncu to darmowa reklama i psy powinny spelniac podstawowe kryteria wyznaczane przez portal, na ktorym sie reklamuja. Quote:
Quote:
Rownie dobrze mozna zaznaczac psy bez biegu i bez bonitacji. Dopoki nie bedzie w Polsce nakazu zrobienia badan (i calej reszty) - ludzie nadal nie beda ich robic pod tym pretekstem. Nie jestesmy niestety Slowacja. Quote:
Kto mialby taka baze zakladac? Zawsze bedzie posadzanie o stronniczosc i falszywe oskarzenia. Jedyne na co mozna liczyc to rady i plotki... i samemu sie do nich ustosunkowywac. |
Quote:
Ocena powinna należeć do kupującego , a my możemy mu dostarczyć tylko pewnych wskazówek i informacji. To jakiej dana osoba dokona oceny nie powinno być tematem forum, a tym bardziej wyszczególnione w bazie danych. Quote:
Gaga jasne, ze można sobie policzyć i potem zapomnieć. Każdy właściciel był by osobiście zobligowany aby takie badanie zrobić aby chociażby nie było mu wstyd, ze 2 letni pies dostał w bazie taki wpis bo my zapomnieliśmy zrobić badanie albo dać jego wyniki. Takie jest moje zdanie. Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Natomiast brak badania u 2-letniego psa nie musi oznaczać zaniedbania właściciela. Potrafię sobie wyobrazić, że pies np choruje i w tym okresie nie było możliwości prześwietlenia mu stawów. Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Dla mnie nadal nie ma to sensu. Jesli ktos szuka miotu to zajrzy na liste na glownej stronie. Sama lista hodowli jest informacyjna. Jesli ktos jest zainteresowany konkretami to wejdzie na www lub napisze maila. Prawda jest taka, ze jak sie nie ma suki hodowlanej to taka reklama i tak nie jest potrzebna, bo miotow nie ma. Pomaga jedynie ludziom zorientowac sie kiedy moga sie czegos spodziewac po interesujacych ich psach - widzianych np. na wystawie. Przy obecnej czestotliwosci aktualizacji bazy danych, ja bym dala spokoj. Ale jesli zdjecie nieczynnych hodowli ma pomoc w utrzymaniu ładu to nadal pytam, jak rozwiazac sprawe czynnych hodowli, ktore maja suke hodowlana, ale nie hoduja. Tak samo wprowadzaja zamet. Tak naprawde powinny zostac tylko hodowle aktywne caly czas. Quote:
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
Ja uwazam, ze takie przepisy sa ok. Wtedy jest o tyle latwiej, ze faktycznie musisz cos zrobic, bo klub czy zwiazek wisi Ci nad glowa. Mi osobiscie nigdzie sie nie spieszy. Mam jeszcze sporo czasu na badania, bonitacje etc. I bede sie starac wszystkie te warunki spelnic, zanim zaczne hodowac ;) |
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Co nie zmienia faktu, ze moze cos wyhodowac w niedalekiej przyszlosci. Chyba, ze z zalozenia ma byc to na razie tylko hodowla przydomkowa. Szczeniaka zazwyczaj szuka sie duzo wczesniej zanim pojawia sie mioty, a czasami zanim psy stana sie hodowlane i po prostu sie czeka. Quote:
Quote:
|
Quote:
Quote:
co to jest hodowla przydomkowa? Hoduje przydomki? |
Quote:
Pierwszym krokiem było szukanie jakie sa hodowle w Polsce. Bardzo się ucieszyłem, ze jest ich kilkanaście. Zaczolem jak zwykle od końca i wiadomo co jest na końcu ( wynika to z ułozenia alfabetycznego ) To był pierwszy kontakt z hodowcą.( wysłany mail ) Potem zaczołem przeglądać następne hodowle i przy którejś z kolei byłem lekko podirytowany. Zwłaszcza przy tych co mieli młode suki i brak szczeniaków. Zmusiło mnie to do przejscia na hodowle zagraniczne. Niedawno dostałem ciekawego maila - Proszę o pomoc w sprawie wyboru hodowli bo ja przeglądam strony i nie mogę znaleźć informacji o miotach. Tam sa hodowle co jeszcze nie mają szczeniaków. Pewnie ta osoba miała inne kryterium wyszukiwania i leciała po tych nazwach co jej się podobały i rozczarowanie. W pewnym sensie hodowla co nie miała nigdy szczeniaków nie jest hodowlą. Z drugiej strony cieżko jest to rozgraniczyć. Wtedy należało by zrobić podział względem wypuszczonych miotów i ich braku. Było by to w pewnym sensie faworyzowanie. Można zrobić podział na przydomkowe i te przyszłosciowe. Ja jednak jestem za tym aby baza została tak jak jest. Każdy ma dowolnosć jej przeglądania. Bo nikt nie wybiera szczeniaka po hodowli tylko patrzy jakie dana hodowla ma psy i co się komu podoba. Ja miałem zupełnie inne kryteria zakupu szczeniaka i dlatego nie kupiłem go w Polsce. Raczej nie ma to większego znaczenia czy hodowle zostaną rozgraniczone na te duze , srednie, małe i te co jeszcze nie mają szczeniaków. |
Quote:
Quote:
P.S. Nie ma to jak czepianie sie slowek :lol: |
Lista hodowli
Quote:
Inna sprawa, ze jak do nas dzwonia ludzie w sprawie szczeniaka, to dajemy info o aktualnych miotach w innych hodowlach :rock_3 |
Quote:
Wyraziłam jedynie moje zdanie. Nic więcej. Z jednym się nie zgadzam: "te, co jeszcze nie maja szczeniaków" to nie są hodowle !!! Chodząc na kurs prawa jazdy nie jestem jeszcze kierowcą bo temat znam z teorii. Oczywiście, jeśli twórcy bazy uznają, że młodym, "przyszłym" hodowlom warto dać na krechę reklamę - OK. Zawsze ktoś może znaleźć plusy i minusy takiej sytuacji. Ja się odnoszę do powstałych, istniejących zasad. I wg nich, przydomek i pobożne życzenia to jeszcze nie hodowla. W obecnej sytuacji naprawde mogę zarejestrowac przydomek i wskoczyc na listę "hodowli w Pl"...pytanie tylko co taki nowicjusz pomyśli o wiarygodności bazy, gdy na pytanie o szczeniaki dostanie odpiowiedź "ale my nie mamy suki hodowlanej".. z kilku miejsc :D. Rzetelna baza czy......:roll: |
Quote:
Quote:
|
Quote:
Hodowla przydomkowa - czyli tak naprawde ktos kto ma tylko zarezerwowany przydomek i zadnych planow na przyszlosc :D |
czyli postulujesz kolejną kategorię ?
Ciekawe...ciekawe... chyba wolfdog powinien zostać okrzyknięty prekursorem (jeśli coś takiego powstanie) :D |
Akurat kolejna aktualizacja bazy danych zbiegla sie w czasie DOKLADNIE z tym tematem i wyszlo jak wyszlo... 8)
Dlatego male wytlumaczenie - sprawa hodowli byla juz rozwiazana marcu 2007: Przebudowa i kilka rzeczy o Wolfdogu.... Quote:
Akurat o taka poprawke walczyli glownie wlasciciele z Wloch, Czech, czy Slowacji, gdzie lista hodowcow stala sie ogromna (bo nieaktywnych hodowli zebralo sie tam przez lata mase). To ze z listy poznikala czesc hodowli nie ma zadnego zwiazku z tym tematem, ale z aktualizacja bazy danych. Spis hodowli jest robiony automatycznie na podstawie danych o hodowlanych sukach. Jesli w hodowli jest min. jedna suka hodowlana to pojawia sie ona na liscie. Jesli suczka umiera, konczy 9 lat, jest wysterylizowana lub z innego powodu nieplodna traci status suczki hodowlanej. Taka hodowla znika z listy. Chodzi o to, aby na liscie byli jedynie hodowcy, ktorzy MOGA miec miot (gdyby chcieli). Usuwamy tez informacje o hodowlach, ktore co prawda maja jeszcze psy hodowlane, ale nie zajmuja sie juz hodowla CzW (i o tym nas poinformowali). |
To ja jako osoba będąca od niedawna na WD i dopiero rozglądająca się za psem mogę tylko napisać, że przeszukując bazę ucieszyłam się, że mamy aż 19 hodowli w Polsce.
Po chwili zapał ostygł, kiedy okazało się, że odnośniki do stron internetowych nie są podlinkowane (hodowle te nie mają swojej strony z zapowiedziami miotów). Potem zauważyłam, że tylko kilka z tych hodowli to HODOWLE czyli miejsce, gdzie przychodzą na świat szczenięta. I tutaj całą sprawę tak na prawdę ratuje baza WD- przy każdym opisie hodowli (właściele, adres, kontakt) są psy, które posiada dana hodowla. Tu można zobaczyć czy wychodzą z hodowli szczenięta, sprawdzić upatrzoną sukę czy jest przebadana pod kątem dysplazji i po rodowodach można fajnie sobie poskakać po wszystkich przodkach. Baza na WD to na prawdę fantastyczna sprawa- i nie uważam, żeby była potrzeba segregowania hodowli. Baza jest na tyle przejrzysta i dobrze zorganizowana, że chcącemu na prawdę nie sprawia kłopotu wyszukanie hodowli, w których są regularnie szczenięta, a psy mają prześwietlenie w kierunku HD. Oczywiście piszę tu tyko o hodowlach polskich. Jedyne co mogę zasugerować to prosić hodowców o częstsze aktualizacje stron domowych dotyczące planowanych KRYĆ. |
W cuda nie wierzę..w przypadki też :).
Przypomniał sie temat i aktualizacja została włączona. Jestem za, choć moja hodowla znikneła *przydomek hodowlany. Blitz brakuje 3 miesięcy do tego by mogła uzyskać prawa hodowlane, nie ukrywam tego że chce by je miała, w przeciwieństwie do innych hodowców nie reklamuje krycia które planuje na październik (oczywiście JEŚLI Blitz uzyska prawa hodowlane )bo uważam to za przedwczesne.Wczoraj nie brałam udziału w dyskusji bo był "rozpatrywany" mój przypadek, teraz jako "nie hodowca" mogę sobie używać ;-) |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
Ale faktycznie, moze nie kazdy tak robi. |
Quote:
Jeżeli szukałabym tak jak piszesz hodowli, gdzie są AKTUALNIE szczenięta to korzystałabym ze strony głównej, gdzie są zapowiedzi miotów. A ja napisałam, że szukałam hodowli czynnych, i oglądałąm suki, które w tych hodowlach są. Przeglądałąm rodowody, oglądałam zdjęcia przodków i ewentualne mioty, jeżeli suki takowe dały. I tam również znajdują się dane czy pies był badany. Czyli schemat mamy podobny. Tylko ja nie biorę pod uwagę hodowli, w których szczeniąt nie było i nie wiadomo czy będą... Co z tego, że suka mi się podoba skoro na miot będę musiała czekać... no właśnie ile? W Pl mamy już całkiem niezły wybór, więc nie będę czekała na to, aż któraś hodowla w końcu zacznie kryć i wypuszczać szczenięta... Poza tym i tak nie znałabym drugiej połowy szczeniąt, ponieważ mało kto planuje krycie z wyprzedzeniem kilku lat... Ale i na to jest rozwiązanie... Jeżeli suka mi się BARDZO spodoba, a krycie będzie bardzo atrakcyjne i niepowtarzalne, zawsze mogę zacząć męczyć takiego hodowcę, aby mi zostawił szczeniaka, przecież nikt nie mówi, że mam limit na jednego CZW :) Sumując- nie wezmę "pierwszego lepszego" szczenięcia z hodowli, gdzie są akurat szczenięta (chyba tak mnie zrozumiałaś). Szukam w bazie suk, które mi odpowiadają pod jakimiś względami (chyba każdy ma swoje kryteria) i staram się dowiedzieć jakie są plany co do jej kryć. Jeżeli znajdę hodowlę nieczynną, posiadającą sukę, która mnie bardzo interesuję na pewno zadzwonię i zapytam o plany hodowlane... |
Czytam sobie tak temat i piszecie,że to wszytko m. inn. po to, by łatwiej było zorientować się nowicjuszom. No to wyjaśnijcie mi proszę, bo już przestałam rozumieć a -wiadomo- mam się za nowicjusza i chętnie od bardziej doświadczonych i praktykujących się dowiem :). Jak to w końcu jest:
Generalnie rejestrowanie przydomków i nie hodowanie-odnoszę wrażenie- widziane jest na forum "dosyć negatywnie". Gdy poszłam do związku z maleńką jeszcze Fu, żeby wyrobić jej paszport, pani w okienku zapytała, czy będziemy z małą jeździć na wystawy. Powiedziałam,że owszem, chcieli byśmy. "No to koniecznie pamiętajcie o zarejestrowaniu potem przydomka." Odparłam z uśmiechem, że mała jeszcze taka mała, że kompletnie nie patrzymy na nią pod kątem hodowlanym, a pani na to, że z hodowlami rożnie jest, ale praktykuje się, żeby prawa hodowlane zrobić, przydomek zarejestrować od razu, a potem kiedy się będzie hodowało, to czas pokazuje. Na koniec dodała, że zawsze mieć lepiej przydomek zarejestrowany i potem myśleć o hodowli, niż dojść do wniosku, że będzie się hodować i potem czekać i czekać na (bo ja wiem,jak to nazwać) "oficjalne uznanie przydomka i przebrnięcie przez papierkową robotę" bo to trwa. Odniosłam takie wrażenie, że "lepiej załatwić wcześniej papiery i niech sobie leżą z zarejestrowanym przydomkiem, niż nagle zdecydować się na hodowanie i załatwiać wszytko na wariata (albo w skrajnych przypadkach, rozmnażać bez papierów, 'bo kto by czekał'-tacy też pewnie są)". Ale może jedynie odniosłam takie wrażenie. Dodatkowo, przeglądnęłam sobie naszą umowę kupna szczeniaka i tam jeden z punktów mówi o tym, że jestem zobowiązana do zrobienia małej praw hodowlanych... To znaczy co? Zrobić jej prawa obowiązkiem, ale przydomka nie bo to już gorzej widziane, bo przecież teraz kompletnie nie myślimy o hodowaniu? Ja nie chcę, żeby ktoś negatywnie odebrał to co napisałam. Nie mam też charakteru interneowego wykłócacza. Po prostu zupełnie się pogubiłam...bo w związku kynologicznym mówią mi jedno, na forum czytam drugie... Może jest w tym wszystkim jakaś wspólna metoda której ja nie zauważyłam? Niech mi bardziej obeznani wytłumaczą, proszę. |
O tych przydomkach pisałam ja. Twoja pani z oddziale zk ma rację: warto zarejestrować przydomek. Po pierwsze masz w umowie doprowadzenie Furii do osiągnięcia praw hodowlanych(co nie oznacza konieczności hodowania), po drugie to trwa więc warto się zabezpieczyć :)
Nic więc złego w rejestrowaniu przydomka o ile ma to jakiś sens czyli potwierdzenie w naszych planach. Mnie chodziło jednak zupełnie o coś innego: - po pierwsze te „hodowle przydomkowe” przywołujące na myśl wyroby czekoladopodobne z etykietą zastępczą (jak ktoś pamięta to wie o czym mówię:/)- cecha wspólna w faktycznym podobieństwie do oryginału –w obu przypadkach - po drugie : nazywanie hodowlą li tylko przydomka hodowlanego jest dla mnie szalenie mylące i trochę śmieszne. To takie podpinanie się pod grupę, do której chciałoby się należeć i szpanowanie. Pamiętasz Leo Getz’a w Zabójczej Broni? 8) Stąd moje osobiste zdanie (z którym naprawdę nie ma obowiązku się zgadzać :p), że lista HODOWLI, niezależnie od podziału, nie powinna zawierać owych „prawie jak….”. Nie oznacza to, że taki przyszły potencjalny hodowca jest zły, pewnie będzie jak w życiu (duże chmury i ich wpływ na wielkość opadów tudzież wpływ siły wokalnej rogacizny hodowlanej na ilość pozyskiwanego napoju mlecznego :roll:). Pewnie wśród tych „przyszłych” pojawią się interesujący Hodowcy, z talentem, głową i wyczuciem – ale to już zupełnie inna historia. To wszystko zweryfikuje życie ;-) |
Quote:
Dziękuję bardzo za klarowne wyjaśnienie :) |
Miło jest się poczuć "szpanerką" i "wyrobem czekoladopodobnym" ... :roll:
A swoją drogą nie rozumiem co złego jest w rejestracji przydomka jeśli planuje się szczenięta...? Wniosek taki, że lepiej rozmnożyć tak dla radosnej twórczości... po co bawić się w przydomki i wystawy... Toż to "burżujstwo"... |
Quote:
Quote:
W bazie nadal sa nazwy hodowli przy psach, ale nie wiesz czy hodowla jest dzialajaca czy nie - musisz sprawdzic liste. Wiec jest wiecej roboty niz bylo. Jak dla mnie lepszym pomyslem jest oddzielenie hodowli aktywnych i nieaktywnych, ale tak, zeby do jednych i drugich byl dostep z listy, a nie z bazy. Quote:
Quote:
Quote:
Chodzilo mi o taki przyklad. Widzisz na wystawie mloda suke, ktora bardzo Ci sie podoba. Rozmawiasz z wlascicielem, ale zapamietujesz tylko nazwe hodowli, a przydomka psa nie. W tym momencie masz problem, bo na liscie hodowli nie ma i w bazie musisz po kolei sprawdzac wszystkie polskie psy, az trafisz na tego hodowce. |
Quote:
|
Quote:
Nic więc złego w rejestrowaniu przydomka o ile ma to jakiś sens czyli potwierdzenie w naszych planach." Quote:
|
Quote:
|
Gaga jeśli odnosisz się do konkretnych hodowli/przydomków jako tych "prawie jak..." to napisz, które masz na myśli bo wydaje się, że piszesz tak pogardliwie o wszystkich tych, w których miotów nie było... Czy ilość miotów jest dla Ciebie wyznacznikiem? Dla mnie nie.
Quote:
Quote:
Ja hodowcą nie jestem i raczej nie będę a to, że z moim przydomkiem jakiś miot przyjdzie na świat to źle? Sama o tym ( jeśli ewentualnie do tego dojdzie) którym psem pokryć Aprilkę czy Majkę nie zdecyduję, poradzę się mądrzejszych. Jak zawsze najwięcej udzielaja się Ci którzy hodowcami nie są(w tym również i ja)/nie będą 8). |
:D grunt, że się powyjaśniało :) - to do postu AgiWó.
Aneta... bardzo dokładnie przeczytaj wątek, Ok? Nic z tego co sugerujesz,nie miało miejsca. Rozjaśni Ci się, jak przeczytasz, serio :) |
Quote:
Nie rozumiem do końca pojęcia lista i baza. Ale... na stronie głównej WD wchodzę do działu "hodowle" i mam spis hodowców. Klikając na "więcej o tym hodowcy" widzę jakie ma psy... Nawet te niehodowlane. Pierwszy prykład z brzegu- na liście jako pierwsza jest hodowla Braterstwo Wilczaków. Ma 3 suki... Mała Andariel nie jest jeszcze hodowlana bo to dziecko ale jest ujęta w spisie psów jakie posiada hodowla... I mogę obejrzeć jej rodowód- jeżeli mnie intereuje dzwonię do właścicela Daniela i pytam o plany dot. młodej. To samo jak na wystawie spotkam młodą sucz, która mi zapadnie w serce, a będę znała tylko jej porzydomek... Jeżeli będzie to np. suczka z Peronówki (podaję ten przykład, ponieważ Peronówkowych psów jest najwięcej i znalezienie takiej suki jest najtrudniejsze) to wchodzę w bazie na Peronówkę i pod psami, które w Peronówce mieszkają mam wszystkie szczenięta, które z niej wyfrunęły... Wszystkie psy mają w tej chwili fotkę, więc znalezienie rzeczonej suczki nie powinno zająć mi dużo czasu. Dla chcącego nic trudnego. Dlatego to czy w bazie są tylko hodowle czynne czy też takie, które nie miały jeszcze szczeniąt nie robi dużej różnicy, ponieważ psa można znależć w hodowli macierzystej... Będzie tam w dziale szczeniąt pochodzących z danej hodowli. A jeżeli nowa hodowla "przydomkowa" zacznie hodować to ich szczenięta z ich przydomkiem i tak automatycznie wskoczą na listę jako już czynna hodowla (gdyby takie hodowle z samym przydomkiem bez szczeniąt usunąć z listy). Więc czy hodowle nieczynne są czy ich nie ma na liście nie robi różnicy. P.S. Nazwy hodowli użyte są dla przykładu, tylko i wyłącznie :) P.S.2 mam niejasne wrażenie sssmoku, że chyba mamy ten sam punkt widzenia tylko troszkę inaczej go wyrażamy :) |
Serdecznie dziękuję wszystkim życzliwym za inicjatywę mającą na celu usuwanie "nieczynnych" w ich mniemaniu hodowli z listy w wolfdogu. Przeciez sam bym nie dał rady!!! Zgodnie z tą teorią kierowcom nieposiadającym aktualnie samochodu powinno byc odbierane prawo jazdy, celem aktualizacji bazy CEPiK oczywiście. A jeśli ktoś nie przekraczał w ostatnim okresie czasu granicy powinno sie odebrac paszport - aktualizacja bazy POBYT gotowa. Takie gorliwe przestrzeganie przepisów rodzi skojarzenia z filmami Barei i minionymi czasami, ale cóż...
Jeśli ktoś zechciałby mieć kołchoz na 30 suk hodowlanych, to przez cały rok byłyby dostepne coraz starsze szczeniaki, od ręki i w dowolnej ilości! O to chodziło? Chyba nie:) A co potencjalnego kupującego obchodzi czy w danej hodowli jest w danym momencie suka hodowlana czy nie? Interesuje go czy są szczeniaki. Tak więc serdeczne dzięki raz jeszcze dla tych, którym komercja pomyliła się z ambicją, ale to trzeba zrozumieć. Pozdrawiam. |
Quote:
Chodzi mi tylko o jeden przypadek - zainteresowanie psiakami z hodowli, gdzie lada dzien beda prawa hodowlane, ale jeszcze ich nie ma, wiec nie ma tej hodowli na liscie. Quote:
Quote:
|
Quote:
|
A z innej beczki - Czy reproduktor to taki pies, który regularnie np. raz w miesiącu kryje jakaś sukę czy może dopuszczalne jest rzadsze używanie?? :) bo idąc tropem postów o hodowlach to część reproduktorów byłaby czekoladopodobna :) z sentymentem wspominam te batoniki !!!! mimo ,że takie niby to jakże wielkim skarbem były w tych trudnych czasach:lol:
|
Wojtek, Ty też czytasz nie to, co jest napisane? :D
Suka hodowlana to "status" nadany przez zk, po spełneiniu pewnych wymagań. czy będzie rodzic czy nie- nie ma znaczenia. Suka hodowlana, tzn. mająca prawo do rodzenia szczeniąt, które dostana metryki - pozostanie. Podobnie rzecz ma sie z reproduktorem. Może być psem mającym prawo kryć suki hodowlane a nigdy nigdy nie mieć okazji do krycia. regulamin zk a baza wolfdoga to nie jest jedno i to samo :) |
ale ja bardziej o batonikach Agnieszko chciałem napisać :) zresztą nie dałoby się co miesiąc bo po pierwsze mała liczebność, a po drugie okazje trafiają się raczej okresowo :( ale starsza część towarzystwa może się przez chwile rozmarzy na wspomnienie "słodkości";-)
|
Serio wspominasz je z sympatią? ;) Toż to było gorsze chyba od ...niemieckiej czekolady :) Masakra po prostu....
|
Quote:
Quote:
Jeśli mamy robić takie porównania to osoba mająca prawo jazdy, a niemająca samochodu i go nieużywająca nie jest kierowcą tylko posiadaczem takiego dokumentu. Niestety, ale taka osoba nie jest zdolna bez odpowiedniego przeszkolenia prowadzić pojazd mechaniczny. Tak samo hodowla niemająca praw hodowlanych i nieposiadająca przynajmniej jednego miotu nie jest hodowlą tylko posiadaczem przydomka hodowlanego. Jak sama nazwa wskazuje hodowla jest to coś gdzie odbywa sie chów? Kłócąc sie nie rozumiecie podejścia dla jednych hodowla oznacza tą, która posiada mioty i coś hoduje. Nie można nazwać producentem filmowym kogoś, kto kupi sobie studio filmowe i nie wypuści na rynek żadnego filmu. Kwestia uporządkowania bazy danych nie jest zrobieniem komuś na złość i wyrzuceniem go z tej bazy. Jeśli coś jest nieczynne to jest nieczynne. Oczywiście baza może prowadzić rejestr hodowli czynnych i tych nieczynnych i robić im reklamę. Ja osobiście nie widzę niczego złego w fakcie, ze, jeśli suka danej osoby otrzyma prawa hodowlane to automatycznie pojawia sie ona w bazie danych. Tak samo, jeśli w planie będą szczeniaki to pojawia sie taka informacja. Tak samo jak wiadomo, ze Bedzie miot to też sie to pojawia. Jednak, jeśli jest to tylko papierek to, po co wprowadzać niepotrzebny zamęt dla osób odwiedzających takową bazę danych. Z drugiej strony, jeśli komuś spodoba się dana suka to zawsze może skontaktować sie z jej właścicielem i zapytać o jego plany hodowlane. |
wiadomo Warszawka :) wybredna .
z sympatią jako pewne zjawisko nie zaś przyjemność degustowania, choć na bezrybiu i rak ryba , a jak brak hodowli to choć przydomek się przyda :) a wracając do tematu to co z tzw. hodowlami amatorskimi, czyli sympatyk rasy ma jedną sukę która w czasie żywota wyda 2 może 3 mioty, czyli tak co około 3 lata??? to jest hodowla czy nie??? Są 3 lata przerwy i zniecierpliwieni poszukiwacze szczeniąt mogą czuć się zawiedzeni! Co gdy suka odejdzie na emeryturę lub do krainy wiecznych łowów, a następczyni jeszcze nie miała miotu? Wtedy właściciel ma się udać do ogrodzenia by z ciężkim sercem zdjąć tabliczkę "hodowla csv" czy może wystarczy nie przycinać przez pół roku żywopłotu? to trochę inne sytuacje niż posiadanie wyłącznie suki z prawami hodowlanymi , bo jednak coś tam się poczynało i szło w świat i w założeniu tak będzie , tylko że człowiek uważa że jedna suka to dla niego akurat dosć do kochania i opieki. To jak jest w takim przypadku??? |
No i w sumie (szkoda, że dopiero na 3 stronie wątku) rozsądne pytanie. Nie do mnie, więc nie odpowiem ale.... z tego co zrozumiałam z postów Margo to powstał do rozwiązania problem :człowiek czy automat? Ulepszanie bazy wymaga wprowadzenia pewnych "zautomatyzowanych" rozwiązań, a automat , jak wiadomo, bezduszny jest . Człowiek wpisujacy z klawiatury myśli ale ma ograniczoną wydajność. Gdzie jest złoty środek?:)
|
Quote:
Hodowla jako taka znika do czasu pojawienia sie/dorosniecia nowej suki hodowlanej. |
Quote:
to co, robimy DELETE?? czy usprawiedliwiamy się głupio?? równanie dla czynności wykreślania ma wiele zmiennych :( |
To juz jest pytanie do Margo :p
|
Quote:
Oczywiscie zdarzalo sie, ze po przebytej chorobie suka okazywala sie bezplodna i wlasciciel sam prosil nam o ustawienie jego hodowli jako nieczynnej. Mielismy tez kilka przypadkow hodowcow, ktorzy zakonczyli hodowanie, a suki wysterylizowali. Oni tez NIE CHCIELI byc na spisie, bo to oznaczalo... stale emaile z pytaniami, czy beda mieli szczeniaki... ;) |
Co do samego tematu i jego (nieistniejacych) zwiazkow ze zniknieciem hodowli ze spisu...
Wiem, ze czesc osob nie chce wierzyc, ze nie ma to kompletnie zadnego zwiazku z ich osobami, ale nic na to nie poradze. I niech bedzie - po raz ostatni wytlumaczenie: ruszenie ponownie z sortowaniem hodowli bylo potrzebne. Nie dlatego, ze toczy sie tu dyskusja w TYM TEMACIE, ale Z TYM TEMATEM (porozwieszanym na calym Wolfdogu): Informacje o miotach w bazie danych (lista hodowcow) Aby moc wyrzucic hodowcow, z ktorych duza czesc przypominaja sobie o bazie danych dopiero, gdy maja szczeniaki na sprzedaz, potrzebujemy opcje filtrowania hodowli. Zawiera ona 5 opcji: - hodowle CzW - 'nieaktywne' hodowle CzW - hodowle, ktore zaprzestaly dzialalnosci - hodowle, gdzie doszlo do rozmnazania kundelkow (tez nie sa pokazywane na liscie) - hodowle, ktore nie podsylaja danych (tez nie beda na liscie - pomoze do odfiltrowac duza czesc pseudohodowcow) Dwie pierwsze sa automatyczne i sprawdzaja suki hodowlane w hodowli. Trzy pozostale sa ustawiane recznie. Wolfdog robi listy hodowcow, ja moge jedynie spowodowac ich dodaktowe znikniecie, gdy hodowca nie potrafi trzymac sie zasad hodowli PSOW RASOWYCH, gdy juz nie hoduje i prosi nas o usuniecie jego hodowli z listy lub nie ma ochoty wspolpracowac. Nie moge zmusic, go aby dodal hodowle nieaktywna do listy aktywnych bez zmiany ustawien dla calego Wolfdoga.... |
A teraz jesli chodzi o ten temat. Mlody (przyszly hodowca) nie jest czyms gorszym i znam niejeden przyklad, gdzie PRZYSZLY hodowca wie o wiele wiecej na temat rasy, selekcji, wzorca i hodowli niz tzw. DLUGOLETNI hodowca. Oczywiscie ten drugi ma wieksze doswiadczenie, ale nie oznacza to automatycznie wiekszej wiedzy... Bo rozmnazac i karmic psy potrafi kazdy glupi... :rock_3
Tu jednak mowimy o liscie hodowli, gdzie zainteresowany moze nabyc szczeniaka. A ten kto chce go rzeczywiscie kupic nie bedzie czekal 3-5 lat, bo... po co... Oczywiscie sa ludzie, ktorzy na CzW czekali latami, ale gdy juz zapadla decyzja to zwykle stawali sie wlascicielami w ciagu ok. roku. Z tego powodu przygotowalismy dla nich liste hodowli, ktore maja ZAMIAR hodowac (czyli przydomek) i maja NA CZYM hodowac (czyli suke hodowlana). I teraz przechodzimy do tego drugiego, czyli suk hodowlanych, bo widze, ze o to sie tu toczy dyskusja. Wedlug mnie mylnie zakladacie, ze szczeniak w hodowli MUSI zostac suka hodowlana i jest to jedynie kwestia czasu. To troche dzielenie skory na niedzwiedziu. Bo oczywiscie szczeniak moze za 18 miesiecy "awansowac" do statusu suki hodowlanej, ale NIE MUSI. Wczesniej czeka ja jeszcze przeswietlenie, ktorego wyniku nikt nie jest w stanie przewidziec. I wystawy, ktore tez nie sa takie oczywiste, bo wystarczy zerknac chocby na przyklad Amstela. Pies ma czyste stawy i przeciez nic nie powinno mu stac na przeszkodzie, by uzyskal prawa hodowalne, ale kontuzja lapy spowodowala, ze do tego czasu nie byl w stanie nawet rozpoczac spelniania warunkow. ZDROWY, DOBRZE WYGLADAJACY pies, ktory jest PRZEBADANY nadal nie jest hodowlany... Wlasnie z tego powodu na liscie pokazuja sie jedynie hodowle majace JUZ u siebie suki hodowlane. W przeszlosci mielismy wiele takich wypadkow - zycze Wam wszystkim, aby suczyska porobily hodowlanki, ale wystarczy zly wynik badania na HD i czesc hodowli nie przez rok, ale jeszcze przez dlugie lata nie bedzie miala miotow... |
Z jakiego powodu ze spisu hodowli wypadła hodowla Ciri?
Jakiego waszego wymagania nie spełnia? |
Quote:
"Prosze, abyscie sprawdzili baze danych, czy nie ma brakujacych informacji o Waszych miotach i czy podane dane sa prawidlowe: - imiona psow - daty narodzin - numery rejestracyjne - numery chipow lub tatuazy - imiona i nazwiska wlascicieli" Kilka psow z Polskiego Dworu ma brak info o PKR. |
Quote:
To są takie same wymagania dla wszystkich. Czasami zapomni się czegos podać i baza to filtruje automatycznie. Tak jak podała to Narvana. |
1 Attachment(s)
Albo źle widzę albo - gdzie w info o psie jest miejsce na to?
Inaczej - gdzie zobaczyłaś że nie mają? I jeszcze parę spraw - za brak PKR powinno polecieć jeszcze parę hodowli, w tym jeśli dobrze widziałem Peronówka. Po za tym: czy ta baza danych osobowych jest zgłoszona w GIODO? I co jeśli jakiś właściciel nie chce podawania swoich danych na jakiejś tam stronce w necie? Hodowla leci? |
btd, ale nie unos sie, ja tylko i wylacznie odpowiedzialam na Twoje pytanie.
a dalej. Quote:
http://www.antyliga.wolfdog.org/pkr1.JPG I psy z Polskiego Dworu, ktore tego nie maja: Agena, Aquila, Cahir, Cerbin. Na reszte pytan nie odpowiem, bo nie wiem. Co do Peronówki, za to tez odpowiedzialna nie jestem. |
Jeśli się unoszę, to na pewno nie w twoim kierunku :-)
Dałem załącznik co ja widzę i jak widać są rozbieżności, ciekawe czym spowodowane. Po prostu chcesz pomóc i za to bardzo dziękuję. Aha i jeszcze: Agena - nie żyje, Aquila - mieszka w Czechach, Cahir w Niemczech. Cerbin jest w Polsce, ale jak właściciela nie interesuje papier rodowodu i ZK to co, jechać i broń przykładać do głowy? |
Quote:
Doskonale tez wiedza, jakie dane potrzebujemy. Jesli nie wysla nam numerow tatuazy to logicznie jest, ze ich tam nie bedzie... ;) Quote:
Quote:
Baza nie musi byc zgloszona, bo zgloszeniu NIE PODLEGA. Ale dla zasady zgloszenie wyslalismy. - Wlasciciel zawsze ma prawo decydowac o tym, czy jego dane personalne beda w bazie czy nie i jaie dane to beda. - Nie interesuja nas dane osobowe - choc i tak wiekszosc osob je podaje. Od hodowcow oczekujemy danych, ktore nie sa OSOBOWE, ale ktore sluza nam w celach statystycznych. - Hodowca nie musi przesylac zadnych danych, ale i my nie musimy reklamowac jego hodowli. Zasada "wolnej woli". Niestety Twoja pytania spowodowane sa tym, ze nie orientujesz jak "to wyglada". Nie przejmuj tego jako atak, ale gdybys byl hodowcow to wiedzialbys do czego sie zobowiazales... ;) Podajac reklame miotu na Wolfdoga (a co dotyczy tez istnienia na liscie hodowcow) zgadzasz sie z punktami o ktorych pisalam: - W miarę upływu czasu lub najpóźniej po oddaniu szczeniąt jesteś zobowiązany dopełnić informacje o szczeniakach (data urodzenia, imiona, numery rejestracji, numery tatuażu lub/i chipów, imona nowych właścicieli, a jeśli to możliwe kontakt na nich - adres, telefon, email) przesyłając te informacje na email [email protected] lub ostatecznie w wyjątkowych przypadkach telefonicznie na numer 0 601 812184. - Bezpłatna reklama szczeniąt bazuje na obustronnej współpracy - Ty masz możliwość za darmo i efektywnie ogłaszać swój miot, a nam jako "zapłatę" musisz jedynie udostępnić informacje o swoich szczeniętach i ich właścicielach. Do czasu, gdy nie spełnisz warunków opisanych w punkcie nr. 7 nie będziesz mógł się już ogłaszać na tym serwisie. "Czystki" zostaly dokonane wlasnie dlatego, ze kazdy chce byc na liscie i "uzywac" popularnosci Wolfdoga, ale zalega cisza, gdy przychodzi czas, aby zrobic cos dla serwisu...cos, do czego sie zobowiazalo. Osobiscie mam troche dosyc tego, ze to JA musze sie prosic o dane, ktore powinnam dostac na email "bez laski". Zamiast przeszukiwac internet, katalogi i wysylac dziesiatki emaili wole isc na spacer z psami... ;) Tym bardziej, ze przy obecnej ilosci hodowcow i miotow stalo sie to bardziej praca w polnym wymiarze godzin niz hobby, ktorym mozna zajmowac sie wieczorami... Zdaje sobie sprawe, ze czasami nowi hodowcy o tym zapominaja, ale "doswiadczeni" doskonale wiedza, jak to sie odbywa.... W przypadku hodowli z ktore pochodzi Ciri tych informacji o miocie 'C' nie otrzymalam - wszystko co jest w bazie jest tam WYLACZNIE dlatego, ze sama uzyskalam te dane. Musze przyznac, ze hodowla "Wilk z Polskiego dworu" ucierpiala troche dlatego, ze nie wszystko udalo mi sie SAMEJ zdobyc. Bo ona z listy zniknela (do czasu otrzymania pelnych danych) a na liscie stale jest np hodowla "Jantarowa wataha", ktora rowniez powinna zostac wykasowana, a wybronila sie jedynie tym, ze to JA wykonalam prace hodowcy i to JA skompletowalam dane o miocie tej hodowli. Aby bylo fair obiecuje teraz juz tego nie robic - JA nie bede kompletowala danych hodowli spisujac je z internetu i katalagow, dzieki czemu rzeczywiscie znikna hodowle, ktore nie wysylaja nam danych o miotach.... A zasady beda dzialaly "po rowno" wobec wszystkich. |
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
|
Kolejna dyskusja z serii nie wiadomo o co chodzi? Nie wiadomo, bo nie wszyscy mają taki sam dostęp do informacji o danym psie. Ja widzę rubrykę numer rejestracyjny, ale wiem, ze jedna z hodowczyń jej nie widzi, nie mówiąc już o użytkownikach. Jak już wiecie są rożne poziomy dostępu do wiedzy. Myślę że Narwana i Grzesiek podjęli się roli adwokata diabła. Po pierwsze, jak hodowca może zmusić właściciela do podania danych, które to pies uzyskuje już po wyjściu z hodowli ?. Hodowca może podać datę urodzenia, nr tatuażu, ew. numer metryki, imię i nazwisko właściciela , oczywiście za jego zgodą. To właściciel występuje o rodowód psa i on jest jedynym dysponentem nr PKR. W przypadku psów wysłanych za granicę, hodowca numer zna z eksportowego rodowodu. I na tym koniec wiedzy hodowcy, jeśli właściciel nie chce współpracować, nic i nikt go tego nie zmusi. Faktycznie wymienione przez Narwanę Wilki z Polskiego Dworu nie maja podanego PKR. Agena nie dożyła swoich pierwszych urodzin, więc myślę, że nietaktem byłoby rozdrapywanie starych ran właścicieli, z którymi nota bene mam kontakt. Aquila i Cahir są poza granicami kraju, właścicielka Cerbina chyba nie ma ochoty rodowodu mu wyrabiać.
Jeśli przyjąć Grzesiu Twoją teorię automatycznego filtrowania danych i takich samych wymagań dla wszystkich to bardzo proszę, masz dowody równości podmiotów wobec prawa : Hodowla Dębowa Sfora ; Aura, Anuki, Amstel BRAK PKR Braterstwo Wilczaków, Elestren, Ervin, BRAK PKR. Silver Power Morton, Maja, Mila, Modena BRAK PKR Z Peronówki Bisu, Dagan, Ebru Baster, Erra, Ipos, Karcharoth, Kokb’ael Tajga BRAK PKR, KASDEYA BRAK Właściciela. Dane zaczerpnięte z bazy wolfdoga w dniu dzisiejszym. Dajmy wiec spokój dorabianiu ideologii na siłę. Wysłałam przez formularz na wolfdogu uprzejme zapytanie do Adminów, jakich wymogów formalnych nie spełnia moja hodowla. Już z forum wiem, jakie są braki. Częściowo będę w stanie je uzupełnić i dla dobra moich Właścicieli, uzupełnię. Z reklamy wolfdoga naprawdę nie musze korzystać, ale nie podoba mi się, że 17 Wilków z Polskiego Dworu zostało hodowlanymi sierotkami. Ale w końcu nie bądźmy drobiazgowi, hodowla zarejestrowana w 2003 roku, posiadająca 4 czynne suki hodowlane, jednego reproduktora, dwójkę weteranów, hodowla która wypuściła w świat drugą co do ilości liczbę szczeniąt w Polsce, hodowla w której lada chwila urodzi się kolejny miot, naprawdę nie musi widnieć na liście. Na firmamencie lśni 15 innych gwiazd, nawet jeśli nie spełniają wymogów Admina. Szczególnie mocno błyszczą te, które mioty mają dopiero w planach, bo tam nie ma mowy o brakach informacji. |
Ja mam podstawowy dostęp do bazy danych i widzę tyle samo, co większość. Mogę bazować na tym, co powiedzą mi inni i widocznie każdy dostaje jakąś inną informacje.
Jeśli potrzebuje jakiś danych to o nie kogoś innego proszę. Sądziłem, ze, jeśli będą robione porządki w bazie danych i ma to być ustawione z automatu to z listy powinny zniknąć wszystkie hodowle przydomkowe i tak samo te niespełniające określonych warunków. Nie czepiając się nikogo pewnych hodowli nie powinno być w bazie. Zresztą wczoraj dostałem informacje o pojawieniu się czambora w bazie, jako reproduktora. Ja uważam, ze nie powinien się tam znaleźć, bo nie ma jeszcze takich uprawnień. Według ZKwP nie jest jeszcze reproduktorem, nie spełnia tez wszystkich kryteriów, aby stać się takim reproduktorem w czeskiej czy słowackiej komisji hodowlanej. Możliwe, ze mógłby stać się nim warunkowo, jeśli zaszła by taka potrzeba, ale póki, co nim nie jest. Widocznie wkradł się jakiś błąd w sposobie filtrowania bazy danych, bo nie sądzę, ze robi to ktoś sam i siedzi 24h na dobę i tam wszystko zmienia i sprawdza, bo po 7 dniach wylądowałby w .......... Wiem też, ze takie ustawianie z automatu pewnych kryteriów staje się uciążliwe i nie zawsze działa poprawnie. Komputer czasami ma dla nas nie logiczny system zero jedynkowy i nigdy nie wiadomo, co nagle uzna za błąd. Administratorzy będą musieli sprawdzić, co jest nie tak z bazą danych i jakie są przyczyny takiego stanu. Inną kwestią jest odpowiedzialność za nowych właścicieli psów i tu nie może być za to nikt karany. Jeśli dany właściciel nie ma zamiaru mieć psa hodowlanego i zapisywać go do ZKwP to wcale nie musi tego robić. Wtedy takie psy powinny być traktowane inaczej i powinno być to zaznaczone w bazie tak jak psy, które nie mają określonych prześwietleń. |
Quote:
Zacznijmy od tego o co toczy sie spor. Chodzi o wymiane danych. Hodowcy uzywajacy wolfdoga do reklamy hodowli i miotow "ZOOBOWIAZUJA" sie do przeslania danych o szczenietach i wlascicielach. Zostalo to dokladnie opisane w punktach, ktore zacytowalam. Czyli: szczeniaki w nowych domach -> email do Wolfdoga z danymi. 5 minut roboty i gotowe.... Tak byc powinno, ale niestety nie jest... To samo w tym wypadku. Zarzuca sie nam zla wolne, ale gdyby nie nasza WLASNA praca w bazie bylaby jedyne CIRI i CREST (wylacznie dzieki ich wlascicielom). Oficjalnie o tym miocie nie dostalam nic, poza reklama miotu do umieszczenia. To jest tez roznica np w przypadku innych wymienionych hodowli, ze od tamtych hodowcow te informacje otrzymalismy. A co do brakow PKR w przypadku polskich psow - tak jak juz o tym pisalam - nie sa one podstawa do usuniecia hodowli.... Aby nie bylo takich sytuacji jak ta SPECJALNIE prosilam o sprawdzenie danych i przeslanie tych brakujacych. Zostal nawet zalozony oddzielny temat. http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=10221 Przyznaje, ze liczylam na dane miotu 'C', aby dane uzupelnic i aby miec pewnosc, ze publikujemy te prawidlowe i nie pojawi sie wkrotce temat "Wolfdog klamie i poublikuje falszywe infromacje".... Oczywiscie mozna wymagac od NAS abysmy to MY sprawdzali czego brakuje, co powinno byc dodane i wysylac emaile z prosba o brakujace dane. ALE wlasnie na to nie mamy juz czasu i nie jest to NASZYM obowiazkiem. Nie MY jestesmy odpowiedzialni, za to aby dane byly w bazie, ani nie NAM powinno na tym zalezec. I temat o "przesladowaniach" i "gnebieniach" nigdy by sie ni pojawil, gdyby hodowcy stosowali sie do zasad, na jakich wolfdog dziala od poczatku swojego istnienia.... Teraz jedynie bedzie zaraz widoczne, kto te dane przeslal, a kto zapomnial lub przeslac nie chcial.... Quote:
Niestety tak sie nie da - obecnie spedzam po KILKA GODZIN DZIENNIE proszac szanownych hodowcow o dane. I mam obecnie tego dosyc, tym bardziej, ze zamiast "dziekuje" powstaja wlasnie takie tematy... Mam serdecznie dosyc, ze hodowca nagle zapomina angielskiego, gdy prosimy go o dane. Duza czesc ma z nami DOSKONALY kontakt, gdy maja szczeniaki na sprzedaz, a od 3 lat prosimy sie o dane psow. Zerknij na francuska wersje - afere robi hodowczyni, ktora od kilku lat reklamowala na wolfdogu kilka miotow rocznie, a od 3 lat nie przeslala NIC. Teraz pisze, ze jej hodowla jest PRZESLADOWANA a w stosunku do niej wyciagane sa SANKCJE. :rock_3 Wolfdog jest dla tego, kto chce go uzywac. I nie mozna NAM mowic (moderatorom czy adminom), ze to naszym OBOWIAZKIEM jest dbanie o to, aby jakis hodowca byl na liscie, skoro nie robi tego co obiecal. Jesli prosi sie o przeslanie danych, a dane te przeslane nie sa to wybacz, ale nie do mnie nalezy PROSZENIE sie o te informacje i nie mam zamiaru zbierac ciegow, ze tych danych mi nie przeslano... Gdybym rzeczywiscie byla wredna i SAMA nie wpisywala informacji to lista hodowli bylaby o wiele mniejsza... Niestety z braku czasu musimy mocno zautomatyzowac strony. I to wlasnie hodowcy beda musieli sie bardziej starac O SIEBIE. Maja wglad w baze i dane. Wiedza co wysylali, a czego nie. Jesli nie wyslali nic to niestety dziwne jest zaskoczenie, ze sa jakies braki.... :roll: Quote:
Ale nad tym pracujemy i z czasem bedzie coraz lepiej... ;) PS: Grzesiek, uwierz mi, ze wpisanie danych miotu do emaila zabiera nie wiecej niz 10 minut. Jesli hodowla ma jeden miot w roku jest to 10 minut na ROK!!! Dla mnie, aby posprawdzac, popisac dane, przetlumaczyc, jeden email zabiera ponad pol godziny. Baza sprawdzana jest co jakis czas. Niektorzy hodowcy otrzymuja kilka emaili w roku. Przez kilka lat. Hodowli jest 800. Dzialajacych kolo 600. Latwo wyliczyc ile zabiera nam robienie czegos czego KOMPLETNIE robic bysmy nie musieli, gdyby tylko hodowcy poswiecili Wolfdogowi te 10 minut w roku! :| |
Dużo tekstu, zero treści. I jak dla mnie wymaganie podawania danych osób trzecich (właścicieli szczeniaków) jest przegięciem. Spytam się prawników jak oni to widzą.
|
Quote:
Przy okazji zapytaj prawnikow, czy mam obowiazek zamieszczac na swojej prywatnej stronce danych hodowcow, ktorzy nie spelniaja moich wlasnych prywatnych zachcianek. Jesli ktos danych przesylac nie chce to NIE MUSI..... Nie potrafisz tego zrozumiec....? Takie sa tutaj zasady i nikt NIKOGO nie zmusza do ich akceptowania. Jesli kupilas auto na leasing, ale stwierdzisz, ze placenie rat jest dla Ciebie nie fair to auto to zostanie Tobie odebrane. Nie dlatego, ze bank Ciebie przesladuje, ale dlatego, ze nie wypelniasz warunkow na jakie sie zgodziles.... Tak samo tutaj..... Jasniej sie tego chyba nie da napisac... Zamiast oferowac, jak w zasadzie wszystkie takie serwisy, reklame PLATNA postanowilismy zostac calkowicie darmowi... Jedyne o co prosimy to INFORMACJE. Jesli i to jest za wiele to niestety nie mamy o czym dyskutowac... |
Informację zainteresowanego spoko. Ale nie dane osób trzecich. Sama czytaj ze zrozumieniem.
A co do 'niemania' o czym dyskutować - to nie ja zostałem złapany na ściemie: na zarzut o niepodaniu PKR piszesz Quote:
|
Quote:
Co do brakujacych PKRow o ktorych piszesz cytuje ponownie to co zostalo na forum napisane dwukrotnie: Quote:
|
Quote:
Jednak uważam, ze bazę powinniście bardziej zautomatyzować i postawić tam bardziej surowe kryteria. Wtedy jak zniknie połowa hodowli, a nawet połowa psów czy ich podstawowe dane to może nie będziesz " stronnicza " albo będziesz miała więcej tych mniej życzliwych. Jednak na nic nie ma dobrej recepty, bo zawsze będzie ktoś niezadowolony. Jednak hodowcy powinni dbać o prawidłowy wygląd przynajmniej ich psów w bazie danych. Zresztą świadczy to o nich i ich psach. |
Quote:
Ustawa o ochronie danych osobowych zezwala podanie podstawowych informacji. Czyli Imienia i nazwiska danej osoby. Takie widnieją dane w bazie nowego właściciela. Podanie dalszych danych bez zgody narusza już ową ustawę. Oczywiście są też wyjątki i w pewnych przypadkach wolno podać pełne dane, choć często nie jest to robione, a często nie dostaniesz nawet informacji podstawowych, bo ktoś zasłania się daną ustawą. Idąc dalej - sprzedając szczeniaki musisz uzyskać dane nabywcy, aby spisać umowę i takie dane podstawowe możesz podać do bazy wolfdoga nie naruszając w/w ustawy. To jest Twoja dobra wola czy chcesz, aby one się tam znalazły czy nie. Inaczej jest, jeśli nowy nabywca się na to nie zgodzi, bo np. nie ma ochoty być w takiej bazie danych. Wtedy możesz podać informacje, ze właściciel nie wyraża zgody. Jednak nie wiem, w czym problem. Zawsze przy sprzedaży szczeniaków można nowemu nabywcy o tym powiedzieć. Prosta logika bierzesz to coś daj. To, ze coś jest za darmo i Ciebie nic nie kosztuje nie oznacza, ze spadło z nieba. Tak samo jeśli czerpiesz z czegoś korzyści to nie oznacza , ze to jest wieczne i zawsze tak będzie. |
Quote:
A co do meritum. W końcu treści przybyło, czyli jedyny powód usunięcia to brak PKR psów które wyjechały za granicę. Nie dało się tak od razu napisać, tylko lać wodę i mało treściwym słowotokiem zalewać forum? No i timing oczywiście macie idealny, pewnie zostanę nazwany paranoikiem, ale ja wam w ani jedno słowo nie wierzę. |
Quote:
Przecież o tym Margo napisała wczoraj w swojej pierwszej odpowiedzi na poruszony temat: Quote:
|
Ale powiedz mi, czy ktoś z adminów odpowiedział na moje pytanie: 'Polski Dwór wypadł ze spisu dlatego i dlatego'?
Nie. Jasne i proste odpowiedzi są takie trudne? |
Quote:
Ja bym się chyba nie obraziła, gdyby ktoś na moje pytanie odpowiedział nie zbywając mnie jednym zdaniem, ale poświęcił czas, aby rozwinąć temat. :) Quote:
|
Quote:
Jesli hodowca ten skontrolowal swoje psy, czyli zrobil to o co prosila Margo w temacie: Informacje o miotach w bazie danych (lista hodowcow) tez byl doskonale zorientowany, ze w bazie danych sa braki. I brakow tych postawowil nie uzupelnic. Wiec sama zainteresowana hodowla doskonale wiedziala, ze ze spisu zostanie usunieta, a mimo tego hodowca postanowil czekac. Trudno nie odniesc wrazenia, ze liczono wlasnie na usuniecie u listy i o zalozenie kolejnego tematu majacego przekonywac o nieistniejacych przesladowaniach. |
To usuń Dębową Sforę - pies będący w Holandii (Anuki) nie ma PKR a drugi (Aura) nie ma właściciela. Tak jak nie ma właściciela wasza Kasdeya.
Ciekawe co zrobisz - gorączkowo uzupełnisz braki, czy też faktycznie na liście coś się zmieni? Dla mnie pytanie retoryczne, bo wg jesteście na dnie, równo z kaczyńskimi - taka sama żądza władzy i 'kto nie z nami ten przeciwko nam'. Ale tak jak z pisuarami - nie było ich, a wszystko się toczyło. Tak samo: wilczaki były i będą niezależnie od tego czy jest wolfdog. Tak w Polsce (gdzie pojawiły się w 1969 roku jakoś bez was - tak, wiem niewygodne to jest że ktoś był pierwszy i to od niego się uczyło) jak i na świecie. ps. żeby nie było. Ja nic nie mam do hodowli Dębowa Sfora, psom z niej, właścicielom itd. Posłużyła jako przykład pojmowania przez Przemka i Margo równości. |
Jak mawia mój zaprzyjaźniony doktor "przekonanego nikt nie przekona":twisted:
Niniejszym postuluję o "zaoranie" całej bazy, chwilowe ukrycie wszystkich hodowli przydomkowych i hodujących, reproduktorów, suk hodowlanych, szczeniąt, właścicieli itp. i przewrotnie ustalenie nowego startu na 13.03.2009. Do tego czasu wszyscy faktycznie zainteresowani sprawdzą swoje dane, uzupełnią braki i ponownie zapoznają się z regulaminem wolfdoga. Jeśli po analizie dojdą do wniosku że dane są kompletne, zgadzają się z regulaminem i akceptują zasady tu panujące nadchodzi piękny moment samozadowolenia i hodowla pojawia się w bazie. Dzięki temu wszyscy są szczęśliwi, baza jest kompletna i wreszcie nie ma tekstów i podtekstów o niszczeniu konkurencji. Temat mnie nie dotyczy, zadziwia mnie jedynie zapał w polemice przy całkowitym braku zapału do sprostania wymogom bazy we własnym (czyli hodowcy)dobrze pojętym interesie:shock: ps. Terminy "orki" jak i kiełkowania nowej bazy są przypadkowe, ale wiecznie niezadowolonym dadzą możliwość utyskiwania na nieszczęścia chodzące parami tj. 13-go i w piątek:rock_3 pozdrawiam Anka |
Dobre, dobre :-)
|
Quote:
|
Quote:
Prawdopodobnie też wiele produktów jest najlepszych na świecie. Jednak jest to tylko prawdopodobnie bo każdy z nas ma zupełnie inne preferencje. |
Quote:
|
Quote:
Porownywanie hodowli, ktora omylkowo nie przeslala jednego PKRa do hodowli, ktora z premedytacja bojkotuje cala zasade wspolpracy z wolfdogiem to nieporozumienie. Kazdy ma prawo sie nie zgadzac z zasadami tutaj panujacymi i ma wolna wole, by nie wchodzic na ta strone, ani korzystac z umieszczonej tutaj bazy danych. Nikt nie jest do niczego zmuszany. Ale wszystko ma swoje konsekwencje. A co do bycia "pierwszym", to wybacz, ale ja nie mam zadnych kompleksow z tym zwiazanych. Szkoda tylko, ze wedlug Ciebie jest to argument tak wazny, ze usprawiedliwia wszystko inne i ma byc dozywotnim paszportem do posiadania jedynej racji. Nie podobaja sie zasady, na jakich dziala zbieranie danych: prosze bardzo, droga wolna, do widzenia. Nie jest to strona ZKwP, ani klubu i jak zauwazyles jedynie prywatna strona kilku osob odwiedzana przez jedynie 85 tys. osob kazdego miesiaca. Jakos wiekszosc potrafi sie dostosowac do panujacych zasad i docenia istnienie bazy danych. Baza jest tworzona nieprzerwanie od 1998 roku i spedzono nad jej aktualizacja setki, a moze nawet tysiace godzin, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abys zalozyl wlasna - przeciez nie mamy na to monopolu. My jednak z uwagi na ilosc czasu, jaki jest jej poswiecany staramy sie szanowac swoj czas i maksymalnie usprawnic przeplyw informacji miedzy hodowcami i baza wolfdoga. Kiedys moze dalo sie prosic poszczegolnych hodowcow o przesylanie informacji, ale teraz, gdy dane uzyskujemy od prawie 800 hodowcow nie jest fizycznie mozliwe wypraszanie o laskawe przeslanie danych pojedynczych osob, niezaleznie od tego jak wczesnie zarejestrowali hodowle. Quote:
Quote:
|
Quote:
No ale już wszyscy zauważyli - nie ma 'automata' który to zapewni, jest uznanie moderatora. Quote:
Bo faktycznie, tak nagle spadło na głowę kowadło w drewnianym kościele i zaświtała myśl - pojedziemy do Czech, będziemy hodować wilczaki. Quis custodiet ipsos custodes? I dlatego zawsze będę patrzeć i 'się czepiać'. Bo dla mnie tutaj cały czas jest konflikt interesów którego wy nigdy nie zobaczycie. Nie wierzę w bezstronność portalu który jest prowadzony przez hodowców z jednej hodowli. Pewnie za dużo cynizmu we mnie jest. |
1. Wiem, że terminów na ostateczne uzupełnienie danych było kilka i tak naprawdę kolejny niewiele zmieni, albo "poczują się" do uzupełnienia swoich danych tylko Ci, którzy będą mieli najmniej do poprawienia a pozostali nadal będą mieli ogromne kłopoty z terminem, dostępem do swoich danych, złośliwością rzeczy martwych i oczywiście ludzką niechęcią.
2. Zaproponowałam kolejny termin tylko i wyłącznie w jednym celu, aby wykluczyć wzajemne oskarżenia, i położyć kres kolejnej niepotrzebnej awanturze. Jako osoba niezwiązana z hodowlą (nie mam takiej) podobnie jak nie mam psa reproduktora mogę spokojnie czytać o co biją się inni bardziej zaangażowani i nikt nie może mi zarzucić stronniczości:rock_3 3. Nikt z nas nie wie kiedy na niego spłynie światłość czy spadnie kowadło na głowę ale sposób dochodzenia do myśli będę hodować wilczaki czy chcę mieć wilczaka nie ma związku z tym kto pierwszy je miał czy zaczął hodować. Powody mogą być bardziej prozaiczne. |
Quote:
Wychodząc z takiego załozenia to : Jaki portal na swiecie jest bezstronny. ? Który inny portal wilczakowy w polsce jest mniej bezstronny. ? Bzdury bzdury i jeszcze raz bzdury nie poparte niczym. Jeśli było by tak jak twierdzisz to już nigdy na tym portalu nie napisał byś słowa, a wszystkie Twoje posty zostały by dawno skasowane. Został byś całkowicie zablokowany przez admina tak jak robią to inne portale bo jest to dla nich mało wygodne i nie na ręke. Portal robił by reklame wyłącznie swojej hodowli i wszystkie inne traktował marginalnie. Dodam bardzo marginalnie. Co do konfliktu interesów to bardziej poszukał bym go na własnym podwórku, bo to nie cynizm jest w Tobie ja bym to nazwał zupełnie innymi słowami. |
Quote:
|
Dyskusja ? się rozwija a ja tylko uprzejmie informuję, że brakujące dane PKR dwóch psów z mojej hodowli doślę Adminom w terminie późniejszym. Nie chcę żeby przesłanie ich teraz, uznane to było za chęć koniecznego zareklamowania miotu i dało asumpt do dalszych dywagacji.
Miot po EURYM z Peronówki ( Krzysiu jakoś to musicie przeżyć) i mojej suce nie będzie reklamowany na liście planowanych miotów, bez względu na to czy spełnia, czy nie spełnia widzimisię i humory Adminów. Zresztą nie ma gwarancji, że wymogi za pięć minut się nie zmienią, wszak to prywatna strona i jest to zrozumiałe, że jej włacicele robią co chcą. Po raz kolejny podkreślam, że uzupełnień dokonam TYLKO ze względu na szacunek dla Właścicieli psów z mojej hodowli. |
Quote:
Quote:
To nie jest tak że jeśli wam coś zarzucam to automatycznie, na zasadzie 'wróg mojego wroga jest przyjacielem' inni są super. (pomijając to że nikogo nie uważam za wroga, tylko przeciwnika, oponenta w jak zwykle gorącej wymianie zdań i opinii. @Grzegorz: 1. znajdź różnice pomiędzy strona/forum hodowli a strona/forum o rasie. 2. portale o wilczakach są dwa, żadne nie jest bezstronne 3. blokowanie, kasowanie nie jest wyjściem i Przemek o tym dobrze wie. Zmienne IP albo łączenie się przez TOR i zrzuty ekranów na własnym serwerze i tyle. Przerabiałem to jako admin, jako user stojący z boku itd. |
Quote:
Bo trzymajac sie faktow - miot ten nie zostal USUNIETY. Nie pojawil sie na wolfdogu nie dlatego, ze hodowcy nie spelnili "warunkow", ale WYLACZNIE dlatego, ze taka byla decyzja hodowcow. Dlatego nie jestem w stanie zrozumiec kampanii reklamowej miotu, ktorego hodowca NIE ZYCZY sobie reklamowania go na Wolfdogu... :roll: Chyba, ze to "niezyczynie sobie" jego reklamy polaczone z podnoszeniem tematu, ktory mialby wskazywac na to, ze specjalnie ustawiono warunki tak, aby reklamowany byc nie mogl jest wlasnie czescia samej kampanii reklamowej. Coz, ja na technikach reklamowania sie nie znam. Specem od tego jak widac nie jestem. A jesli chodzi o "widzimisie i humory" administratorow. Zasady sa bardzo jasne i mozliwe do spelnienia dla kazdego, kto tego CHCE. I takie zasady ustawiowe sa od poczatku istnienia bazy danych. Quote:
Sadze, ze nalezy byc rowniez FAIR w stosunku do innych hodowcow, ktorzy te informacje przesylaja. Czas "czy sie stoi czy sie lezy to sie nalezy" jest juz dawno za nami i takiego zdania sa sami hodowcy - wiele listow z prosba o selekcje hodowli docieralo do nas wlasnie od hodowcow i wlascicieli, ktorzy nie chcieli byc na tej samej liscie, co hodowcy, ktorzy nie robia nic. A jesli chodzi o terminy. Bylo za malo czasu....? Zerknijmy na to... Hodowcy sa dokladnie informowani przy wpisywaniu reklamy miotow jakich danych od nich oczekujemy - w tym wypadku: PKR nie zostaly nam przeslane przez.... ponad 6 lat. Dane miotu 'C' przez ... 2 lata. Przez miesiac czekalismy na ich ostateczne uzupelnienie... Jak dla mnie 6 lat to... chyba wystarczajaca ilosc czasu, aby przeslac brakujace dane...:roll: Pisanie o naszych "HUMORACH" i "WIDZIMISIE" jest w pewnym sensie obrazliwe, gdy doskonale wiemy, ze informacje te nie zostaly przeslane SPECJALNIE. I gdyby nie to, ze zaczelismy respektowac zasady, ktore na wolfdogu dzialaja od lat, to NIGDY bysmy sie ich nie doczekali. Dlatego nie na miejscu wydaje mi sie zakladanie tematu z PRETENSJAMI "jakim prawem hodowla zostala usunieta", gdy doskonale wie sie dlaczego i samemu specjalnie sie do tego doprowadzilo. A moze wlasnie chodzilo o kolejny temat z cyklu "przesladowani"...:roll: Pamietajmy, ze "Wilk z Polskiego dworu" nie jest hodowla "wybrana" - jedyna gnebiona przez nas. To nie jest JEDYNA (i nawet nie jedyna POLSKA) hodowla, ktora zniknela ze spisu. Usunelismy ich o wiele wiecej. M.in. wykasowalam takze DOZYTOWNIO hodowle jednej z naszych znajomych, ktora 2 lata temu popelnila ogromna glupote i jej mioty juz nigdy nie pojawia sie na tych stronach. OK; ja ten topic koncze. Doskonale zdaje sobie sprawe z jakiego powodu powstal i ze nie ma on wiele wspolnego z tematem. Ale tez nie mam zamiaru zbiewac "ochrzanu" od kogos kto swiadomie i wyrachowanie postepuje tak, a nie inaczej.... |
Quote:
"Co jest? Dwa lata za nami, a Wy nadal nie przeslaliscie danych o miocie z ktorego mam suczke. Ile mam na to czekac az dane beda pelne? I pozwoliliscie, aby hodowla zniknela ze spisu. Nie mozecie nam wlascicielom poswiecic choc chwili, aby pokompletowac dane psow od Was do bazy i sami musimy to robic?" Krotko mowiac twierdzisz, ze nie zarzucasz, ale atakujesz nas za nie istniejace powody kasacji zamiast popytac u zrodla i wymagac dzialania od osob, ktore rzeczywiscie za taki stan rzeczy odpowiadaja.... Niestety postanowiles ze to MUSI byc nasza wina. I zaden argument nie ma szansy Ciebie przekonac. Trudno... nie bede wiec probowala, bo taka dyskusja jest bezcelowa. |
Krótka piłka - nie widzę tutaj na moim loginie wszystkich danych w opisie psa, więc nie wiem co jest a czego nie ma (pomimo że mam suke hodowlaną a użytkownik z tylko psem widzi komplet danych). No i do Ewy wystarczy mi zadzwonić, nie musze kontaktować się na forum. Tutaj jest tylko forum, bo tel nie mam, a maile mają zwyczaj znikać w filtrach antyspamowych, bądź są ignorowane, bądź czeka się parę tyg na reakcję.
|
Off-topic
Teoria dziejów spiskowych Wilczaka, wzajemne podchody, knucia, naskakiwanie i awantury. Złodzieje, barbarzyńcy, chamstwo i obłuda, przykryta woalem zazdrości. Tylko, po co? Dlaczego każdy we wszystkim wyszukuje podłości i zamaskowanej obłudy? Perpetuum mobile wilczakowego świata . Praktycznie doskonale zorganizowana maszyna hipokryzji. Gdzie w tym wszystkim są psy? Czy im i tak w ich pieskim życiu nie jest wszystko jedno? Ja nie wiem czy to jeszcze jest hobby i chów z przyjemności tworzenia czy już czysta komercja podszyta totalną hipokryzją. Najlepsze źródło informacji jest cenniejsze od złota. Takim źródłem jest wolfdog i to nam wszystkim powinno najbardziej zależeć na tym aby było jak najrzetelniej i najdokładniej prowadzone. Nie dla nas ale dla przyszłych pokoleń. Właściwie nie mogłem sie powstrzymać aby wstawić ten cytat. Chyba najtrafniej oddaje rzeczywistość. " Nie wiem, czy pan czytuje zachodnie fora internetowe, ale polskie listy dyskusyjne to na tym tle coś niebywałego, różnica jest niezwykła… to jest jak wchodzenie codziennie zamiast do kąpieli do wanny pełnej gówna… " A. Holland |
Bardzo współczuję Margo i Przemkowi ,że musicie dyskutować z czymś takim jak btd a jednocześnie podziwiam Wasz spokój i opanowanie.
Mały śmieszny człowieczku / do ciebie btd/ już ci kiedyś napisałem , że jesteś cwaniak przy klawiaturze komputera , robisz zamieszanie , obrażasz innych i czujesz się kimś ważnym , nieomylnym i wszystko wiedzącym matołem. Bardzo nieładnie. |
All times are GMT +2. The time now is 19:55. |