![]() |
Chorzów 12,13.09
Bardzo proszę niech mi ktoś pomoże, bo zaraz osiwieję. :D
Chcę Łowcę zgłosić na te wystawy, ale szczerze mówiąc nie jestem pewna do jakiej klasy. :D W informacjach stoi napisane tak: Szczeniąt – wiek od 6 do 9 miesięcy Młodzieży – wiek od 9 do 18 miesięcy Łowca rodził się 14.11.2008, zatem wg mojej rachuby 10 miesięcy kończy 14 września. Tylko jak to powyżej należy rozumieć? Że psy 9-miesięczne mogą startować zarówno w szczeniakach jak i w młodzieży, czy jak? Bo cały czas myślałam, że do 9 miesiąca w szczeniakach, od 10 w młodzieży, ale teraz to już sama nie wiem. :roll: |
tz tak, ze pies do 9 miesiecy idzie do szczeniakow, dopoki ma 8 i 30 dni :) szczeniak, od 9 miesiecy i 1 dnia- juz mlodzies
|
Dzięki Daiva :)
Czyli (jeszcze się upewnię); 12,13.09 tak czy inaczej Łowca już będzie w młodzieży? :) |
nie ma za co :) tak, na dodatek zawsze sekretarki jescze sprawdzaja wiek :) i jesli co same zmieniaja klas. ( tz takie jak szczeniak, mlodzies, otwarta- tam gdzie wazny wiek) |
I tym sposobem Łowca zadebiutuje w klasie młodzieży :D
Grin- w regulaminach masz napisane, że wiek liczony jest w taki sposób, że dzień przed wystawą pies ma mieć ukończony najniższy wiek uprawniający do wejścia do wyższej wiekowo klasy. Łowca osiągnął tę granicę dzisiaj, zatem wystawa za 3 tygodnie z pewnością będzie dla niego w klasie młodzieży. Kolejny taki próg czeka Cię 14 czerwca-koniec klasy młodzieży. Jeśli będziesz chciała zapisać się na jakąś wystawę 15 czerwca to już w klasie pośredniej :) |
To jeszcze ja z szybkim pytaniem, bo nie wiem czy do wtorku wytrzymam (sekretariat czynny od wtorku do czwartku) ;)
My musimy startować jako zagraniczny hodowca, bo Astarte świeżo co ma złożone papiery do związku. I teraz nie wiem czy w ogóle możemy brać udział w krajówce. A jeśli tak to ile nas taka przyjemność może kosztować, bo zagraniczni to chyba płacą extra w euro??? |
Dlaczego zagraniczny? Jak masz metrykę i złożyłaś ją do naszego zk to startujesz jako polski wystawca a psa wystawiasz bez rodowodu aż do klasy młodzieży- na zgłoszeniu piszesz, że rodowód w przygotowaniu ;)
Poza wszystkim klasa szczeniąt (na szczęście) jest najtańsza :) |
Quote:
Zgłoszenie chciałam wypełnić drogą internetową, a tam nie ma opcji w przygotowaniu :) |
A czyli kwestia nostryfikacji dyplomu .. buuu....
no to może tak właśnie. Pozostaje Ci jedynie dzwonić często do Wawy czy już odesłali rodowód ;) ( co polecam bo inaczej może się okazać, że papiery leżą gdzieś zapomniane) |
Quote:
tylko nie wiem czy mogę Astarte wystawić na krajówce jak niby z zagranicy jestem ;) No i dalej jest kwestia ceny- we Wrocławiu dla porównania patrzyłam- cena dla PL 40 zł, dla zagranicznych 25 Euro.... No a tutaj w cenniku nie ma ceny dla zagranicznych- szczególnie, że są dwie wystawy.... |
Zajrzałam na stronę Chorzowa i nie dojrzałam nic o wystawcach zagranicznych .. opłata za klasę szczeniąt- 30 zł, za zgłoszenie na dwie wystawy- 50 zł (ale ta druga jest tylko dla goldenów). Zadzwoń może do oddziału i dowiedz się u źródła :) W tym wypadku ważniejsza jest decyzja pani z oddziału organizującego wystawę niż Twojego rodzimego .
|
Wiem, ino że nie wiem czy doczekam do wtorku:) Myślałam, że może już ktoś miał taką sytuację :)
|
E nieee... bo ja np. nie mam zagramanicznego psa :D
|
Quote:
|
W formularzu zgłoszeniowym w okienko PKR: spokojnie można wpisać w przygotowaniu.
|
Dzięki! Zanim wypiszę przedzwonię jeszcze we wtorek do zk w Chrzowie, ale fajnie że mogę startować :D
|
Quote:
|
A gdzie w Chorzowie będzie ta wystawa?
|
Quote:
My też zgłoszone, więc kolejny show:p w stylu Unki;-) |
A ja mam pytanie, czy ktoś z Was miał przyjemność by Wasz pies był ocenianym przez Pania Anne Dominiak? Bo jakoś jej nazwisko nie obiło mi się o uszy, a mam zamiar wybrac się z Inti na tą wystawę.
|
Nas sędziowała, na krajówce - ocena dosk i cwc, ale opis jakby nie od mojego Licha :) jeśli dobrze pamiętam to za ciężka głowa, masywna klatka itp. W porównaniu zostaliśmy przez drugiego psa dość konkretnie "przyatakowani" na ringu ale to mi się dostało, że nad Lichem nie panuję :roll: Generalnie nie mam wyrobionego zdania na temat tej Pani.
|
My dla odmiany mamy jak najlepsze wspomnienia ( może dlatego, że w klasie młodzieży wzięliśmy BOBa):) Nie będę wnikać w prawidłowość oceny, za to podkreślę fantastyczny stosunek do psów, pomoc i porady dla wystawcy (gdy coś mu nie wychodzi:nas uczyła jak pokazywać zęby bez stwarzania dyskomfortu u psa). Ogólnie bardzo miła sędzina. Na wystawianiu się zna bo sama jest hodowczynią (PON-y) i chyba ładnych parę lat była handlerką. Spodziewam się wiec, że zwraca uwagę na styl wystawiania.
|
Quote:
To będzie nasz debiut w młodzieży i trochę się go obawiamy po tym luziku w szczeniakach (sami na ringu, "prostsze" sprawdzanie zębów itp. :) ) |
Quote:
Dla tych co przegapili przypominam, że wystawka odbywa się przez dwa dni. 12-go psów pasterskich http://www.zkwp-chorzow.net/wyst_200...terskie_09.htm , a 13-go krajówka http://www.zkwp-chorzow.net/wyst_2009/49/ulotka_49.htm |
Mamy już pełną listę na wystawy chorzowskie :
1. Krajowa psów pasterskich bez ONków RING 4: Sedzia - Anna Dominiak Ceskoslovensky Vlcak PSY Klasa młodzieży 2 38 Gisotsu Crying Wolf 39 Łowca z Peronówki Klasa otwarta 1 40 Czambor z Vlciho dubu SUKI Klasa szczeniat 1 41 Astarte Lupus Ardor Klasa młodzieży 2 42 Intifada Maly Bysterec 43 Uni od Uhoste Klasa posrednia 1 44 Kala Radov dvor Klasa otwarta 1 45 Jadiel z Peronówki Klasa championów 1 46 Ciri Wilk z Polskiego Dworu 2. 49 Krajowa wystawa RING 17: Sędzia - Anna Dzidt Ceskoslovensky Vlcak PSY Klasa młodzieży 1 38 Łowca z Peronówki Klasa otwarta 1 39 Czambor z Vlciho dubu SUKI Klasa szczeniąt 1 40 Astarte Lupus Ardor Klasa młodzieży 1 41 Uni od Uhoste Klasa pośrednia 1 42 Kanti Radov Dvor Klasa otwarta 1 43 Jadiel z Peronówki Klasa championów 1 44 Ciri Wilk z Polskiego Dworu Cieszy mnie fakt, ze jak na wystawy krajowe to dosć duża frekfencja . Do zobaczenia z wszystkimi w Świerklańcu i Świętochłowicach. Zaczynamy rano od 10 więc potem mamy dużo czasu na wspólne spacerki. :) |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
P.S. Tam jest pomzlka, w posredniej jest Kala nie Kanti. Mz napewno jestesmz yglosyeni bo juy pryzsylo potwierdyenie. Wzbacycie pismo, ale teray juy sie spiesye, a pisye na slowackiej klawiaturye, wzsytko jest inacyej aaaaa |
My raczej też będziemy się zaraz zbierać. Ostatnie dni mamy bardzo intensywne. :p
|
Quote:
|
Quote:
Co do pomyłki to jej nie ma bo Kala jest w sobotę, a Kanti jest w niedzielę. Wymienicie się suczyskami . No i chwilę to dla nas znajdziesz czasu chociazby na złozenie zyczeń bo się na to szykujemy. |
A racja, wybacz. Dzieki wielkie, ale my nawet nic nie robimy, to jest po prostu dla nas.
Szkoda ze sie miniemy z siostra.. do nastepnego razu. To do zobaczenia w sobote, a niektorymi jeszcze w piatek. |
Wyniki z IV Krajowej Wystawy Psów Pasterskich bez ON:
PSY klasa młodzieży Gisotsu Crying Wolf - nieobecny Łowca z Peronówki - doskonała, Zwycięzca Młodzieży, Najlepszy Junior klasa otwarta Czambor z Vlciho dubu - doskonała, CWC, NDPwR SUKI klasa szczeniąt Astarte Lupus Ardor - wybitnie obiecująca, Najlepsze Szczenię, BIS 3 SZCZENIĄT klasa młodzieży Intifada Maly Bysterec - doskonała Uni od Uhoste - doskonała, Zwycięzca Młodzieży klasa pośrednia Kala Radov dvor - nieobecna klasa otwarta Jadiel z Peronówki - doskonała, CWC, NDSwR, BOB klasa championów Ciri Wilk z Polskiego Dworu - doskonała, CWC http://ciri.berzerk.pl/wp-content/up...9/DSC_7804.JPG http://ciri.berzerk.pl/wp-content/up...9/DSC_7851.JPG |
Gratulujemy ! Astarte super debiutu, młodzieżowcom sukcesów no a Herce już nie gratuylujemy bo ma tak zarąbistą rozetę, że już jej wystarczy :D
BRAWO !!! |
Wystawa w Świerklańcu faaaajna; kameralna, a do tego świetne, malownicze tereny i wielkie ringi. :)
No i na pewno będzie duuuużo zdjęć; Witek swój nowy sprzęt tak używał, że aż się z niego zaczęło "kopcić": :D http://img245.imageshack.us/img245/7981/chorzow1.jpg A przed BIS-ami wilczaki zostały przy okazji zaangażowane do sesji zdjęciowej, która się tam właśnie odbywała. :p http://img14.imageshack.us/img14/2619/chorzow.jpg Pan młody trzymał Czambora, ale niestety stał tyłem do Jacka i nie udało się uwiecznić, ale w albumie tej pary pozostanie "na wieki". :) Przy okazji sprostuję posta Basi; to Łowca został najlepszym juniorem. :oops: Ale jutro może być dokładnie na odwrót, no i wszystko zostało w rodzinie. :D Gratulacje zwłaszcza dla Astarte i jej właścicieli, dla których to był pierwszy występ i z takim efektem!. :) No i oczywiście Herce BOBa! Do jutra. :) |
Quote:
Gratulacje dla Wszystkich! |
Dzięki wszystkim za gratulacje i oczywiście jeszcze raz Gratulacje dla Astarte :)
Do zobaczenia jutro oby nie padało :) Czekamy na finały http://img199.imageshack.us/img199/3319/dsc05610p.jpg Herka już ma dość ileż można czekać :))) http://img199.imageshack.us/img199/3676/dsc05613i.jpg http://img199.imageshack.us/img199/d...jpg/1/w800.png A taki los spotkał rozetkę :) Więcej zdjęć będzie u nas w galerii ale to może w poniedziałek ;)http://img199.imageshack.us/img199/d...jpg/1/w492.png |
Gratulacje!! ;) Żałuję, że nie mogliśmy być, ale coś za coś ;)
|
Dziękujemy za gratulacje i słowa otuchy w trakcie wystawy :)
Astarte podeszła do tego na luzie a my przeżywaliśmy to jak mrówki okres...:oops: Zaraz będziemy przeglądać zdjęcia i coś zamieścimy:) |
Dziękuje wszystkim za super spędzony dzień.
Wielkie gratulacje za tak udany debiut wystawowy dla Astarte, nie mniejsze dla Łowcy, który w pięknym stylu zapoczątkował swój młodzieżowy championat i Herze za BOBa w pięknym stylu. Kto jak kto ale ona potrafi stać te kilkanaście minut jak posągowa dama. http://www.evikzegar.pl/pies/bis3.jpg |
Biegiem po zwycięstwo ;) :
http://images37.fotosik.pl/193/62553cb1f8ddfbddmed.jpg http://images40.fotosik.pl/193/44ea3e17a443c8e1med.jpg http://images37.fotosik.pl/193/8729f2bd2d792661med.jpg Pokaż ząbki : http://images38.fotosik.pl/193/df6a070ed67e76a8med.jpg Hurra! : http://images44.fotosik.pl/197/ca403e4d0e7a0b1fmed.jpg Powystawowe rozluźnienie: http://images42.fotosik.pl/109/335a8d4a0f7be721med.jpg |
My juz po :)
Zgodnie z wczorajszymi przewidywaniami, dzisiaj rolę się odmieniły; :p mało tego; Unka nie tylko wygrała swoją kategorią wiekową, ale także "zgarnęła" kolejnego BOBa. Graulujemy!!! :p Trzymamy kciuki za tych, którzy będą startować w BIS-ach. Dajcie znać z jakim efektem. |
Wyniki z dzisiejszej wystawy:
PSY klasa młodzieży Łowca z Peronówki - doskonała, Zwycięzca Młodzieży klasa otwarta Czambor z Vlciho dubu - doskonała, CWC, NDPwR SUKI klasa szczeniąt Astarte Lupus Ardor - wybitnie obiecująca, Najlepsze Szczenię klasa młodzieży Uni od Uhoste - doskonała, Zwycięzca Młodzieży, Najlepszy Junior, BOB klasa pośrednia Kanti Radov Dvor - doskonała, CWC klasa otwarta Jadiel z Peronówki - doskonała, CWC, NDSwR klasa championów Ciri Wilk z Polskiego Dworu - doskonała, CWC |
Gratulacje dla Jadiel (sobota) i Uni (niedziela) :) i dla ich właścicielek!
Ja z niecierpliwością czekam na wysyp fotek i filmików, bo ostatnio patrząc na zaplecze koło ringów mam wrażenie że wilczaki stały się najbardziej medialna rasą na wystawach.....Ci paparazzi :)) |
My już też w domku :) Również gratulujemy wszystkim!
Dziś niestety bez pucharku, a tylko z mega zszarpanymi nerwami... Na BIS'ach Astarte niestety została dwa razy zaatakowana przez młodego ON'ka (na kolczatce, a nie na ringówce) stojącego za nią, więc musiałam próbować nakłonić ją do pozostania na ringu i w dodatku stania tyłem do owczarka, który był na tyle blisko, że prawie miał nos w jej pupie.... I jakby tego było mało to ON'ek dostał trzecie miejsce.... Ręce opadają.... |
Ja najbardziej dziękuję Anetce i Krzyśkowi oraz Magdalenie - cieszę się, że są u nas wilczakowcy co potrawią podpatrzeć i podpowiedzieć:p
Jak wiadomo w swe ręce wczoraj Unkę po wystawie dostała koleżanka, która super potrenowała sobie z sucyskiem, dla mnie załamka z jednej strony ( takie moje...), a z drugiej trzeba przyznać, że takie "oddanie" coś w Unce zmieniło przynajmniej na dziś:lol: Nie musiałam się z nią szarpać, do prawej kieszeni załadowałam kiełbachę i się udało... W BISach przeprowadziliśmy eksperyment - Unka oddana w "lepsze ręce" - dziewczyny wywalczyły półfinałową rozetę, a ja mogłam zobaczyć jak powinnam prezentować swojego psa:p Najbardziej jednak podobało mi się jak Unka wróciła z ringu - tego ataku miłości nie da się opisać - kolejna dla niej lekcja zobaczymy na jak dlugo zostanie to w jej głowie. |
No to brawa ponowne dla Unki!
Przykro nam, że Astarte miała takie nieprzyjemne przeżycia. :/ Co do zdjęć to nasze kończą się obrabiać, no i czekam, aż administracja założy odpowiednie kategorie w dziale wystawy. :) |
Ja również dziękuje za drugi fajny dzień i miłą atmosferę.
Niestety sędzina sie dziś nie popisała ale mam nadzieję, ze wybaczymy jej tą molosowatą głowę, za okrągłe oko i złe katowanie tylnich kończyn w pięknym dynamicznym ruchu, jak i za szeroko rozstawione przednie kończyny. :D To była jej trzecia wystawa jako sędzia kynologiczny więc jeszcze dużo dokształcania .... |
Zapomniałem dodać o nizłej głowie z położonymi w trakcie oceny uszami jak i zmianie rasy hohowlanego owczarka nizinnego. PON okazał się nie być przedstawicielem własnej rasy.
|
Fajnie było ale się skończyło Dla tych co nie wiedzą to się pochwalę nasza Thaika dostała BOB w stawce 1/1:stupido:lol::lol::lol::lol::lol: i tak się cieszę :lol::lol::lol::lol:
|
:D Anetka - gratulujemy :)
I oczywiście Unce BOBa za dzisiaj ;) |
I jeszcze raz brawa dla tandemu Magda - Astarte; pięknie się zaprezentowałyście w ringu! :ylsuper
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Życzymy powodzenia na kolejnych wystawach :fingers1 |
Quote:
|
Wszystkim zwycięzcom gratuluję.
Quote:
Quote:
|
facet jest młotek bo nie uważał i stal za blisko. Zawsze możesz poprosić o trzymanie dystansu. To samo zresztą szalenie pomaga w ringu pierwszej oceny i podczas ruszania do biegu kiedy jest więcej niż jeden pies. Po prostu nie psuje się sobie wzajemnie wystawiania siedząc komuś na plecach. Ale to właściwie podstawy kultury i odrobina myślenia :) na przyszłość: na finałach ocena i tak idzie na ringu przygotowawczym, więc już na płycie to jedynie pro forma, po drugie masz prawo ustawić psa odwrotnie, czyli przodem do agresora- jeśli ona poczuje się z tym lepiej. To Twój pies i masz pełne prawo zapewnić mu max komfortu. Dziwie się, że facet nie został wyproszony z ringu po takiej akcji;/
Myślę, że mimo nieprzyjemnego przeżycia będzie dobrze:) Odp była do trunksia&witgor ale wskoczyła pod postem Przemka (btw:celny podpis Przem!) |
Quote:
|
Quote:
Jak ocena idzie na ringu przygotowawczym? Dziś tam była taka kotłowanina psów, że nie wiem czy ktoś był w stanie cokolwiek zobaczyć. Chyba, że to jeszcze wcześniej coś trzeba zrobić? Co do stania przodem, to spytałam się pana z pieskiem przed nami czy psy muszą wszystkie stać w jedną stronę a on powiedział, że oczywiście, więc uznałam to za pewnik... No a facet z ONkiem zgarnął 3 miejsce, więc w sumie opłacało mu się zastraszenie konkurencji ;) |
Quote:
Quote:
Quote:
jeżdżąc na wystawy spotkasz i jednych i drugich... Ale wyobraź sobie,że wyłamujesz się z szeregu dla komfortu Astarte- sędzia zwraca uwagę i wtedy możesz śmiało powiedzieć, że sorry ale nie życzysz sobie drugiego ataku psa stojącego za Tobą. Nie wyobrażam sobie,żeby sędzia miał Cię za to jakoś skrytykować. Co do miejsca ONka- to tylko finały- najważniejsza jest ocena psa w ringu:) |
gratulacje dla Unki i mlodziezy.
a jak ta sedzina nazywa sie, ktora tylko 3 sedziowanie ma. Zainteresowala ;-) |
gratulacje!!!! ;)
Magda, nie przejmuj się atakiem ON-ka. Jak mówiłam przechodziłam dokładnie to samo. nie możesz odpuścić teraz suce, bo uwierz, że naprawdę jest czego się bać. Tak naprawdę wystawa nie jest taka łatwa, bo to Ty musisz mieć oczy dookoła głowy i bacznie uważać, aby nikt nie miał możliwości zaatakować Twojej suczy. Ja niestety wielokrotnie się o tym przekonałam, również w wykonaniu wilczaków, więc staram się trzymać dziewczynę na dystans, a to skutkuje dobrymi wynikami :) mam nadzieję, że nie zrezygnujecie!!!! Musisz nauczyć Astunię, że w wielu mało komfortowych sytuacjach ona może zaufać Tobie ;) |
Quote:
|
Cóż, mądry Polak po szkodzie.... Zobaczymy jak będzie w Zabrzu... Na razie napisałam meil do P. Wojtka Lazara, kierownika oddziału Chorzów z podziękowaniami za imprezę oraz z adnotacją, że szkoda, że na ring dopuszczane są agresywne psy za aprobatą sędziego. Wątpię żeby to coś zmieniło i żeby się ktoś przejął ale ja się czuję troszkę lepiej.
Ale dziękuję za rady i słowa otuchy, mam nadzieję, że to był pierwszy i ostatni taki incydent i, że Astarte szybko zapomni złe przeżycia i zastąpi je tymi dobrymi :) |
Magda nie zakładaj, że to ostatni taki wyskok, bo ich będzie jeszcze niestety wiele ;) Ale na przyszłość... odgradzaj psa od agresora. Jak napisała Gaga, zawsze możesz psa ustawić odwrotnie, ma to swoje plusy - sędzia zwróci uwagę na psa ustawionego odwrotnie, a Tobie łatwiej kontrolować sytuację.
I jeszcze raz. Nie licz na to, że wszyscy będą fair. To Ty staraj się unikać sytuacji, które zdeprymują Twojego psa, miej oczy naokoło głowy. niestety tu jest potrzebne więcej Twojej pracy, a nie psa ;) |
Z tego co pamiętam to Unka na jednej ze swoich pierwszych wystaw została zaatakowana przez borzoja, a tylko przechodziła. Jak widac radosny, pogodny charakter dziewczynie nie zniknął i dzisiaj zbiera tytuły, więc nie martw sie, będzie dobrze !
|
Quote:
Mnie oceny mojego psa nie bolą , a jedynie boli mnie niewiedza bo jest to przykre jakie rośnie nam pokolenie . Opis jaki dałem z wymienieniem na wady dotyczył wszystkich wilczaków biorących udział w wystawie jak i dodatkowo PONa mojej znajomej. Możesz sobie sam dokonać interpretacji jaki się tyczył Czambora. Całości rozmowy i tekstu na ten temat nie poznasz bo nie mam ochoty się nim dzielić. |
Quote:
|
Po pierwsze trzeba powiedziec, ze warto aby na polskich ringach pojawilo sie wiecej sedzin, takich jak pani Dzidt. Ktore najpierw CZYTAJA o rasie (i znaja wzorzec), a dopiero biora sie za sadziowanie... Nawet jelsi to niektorych zaboli... ;)
Ja wyznaje jednak opinie, ze prawdziwa cnoty krytyk sie nie boi. Padly slpwa krytyki. Skoro pani Dzidt jest nieobecna na tym forum i bronic sie nie moze to moze ja odpowiem: Quote:
"Za okrągłe oko"? Rzeczywiscie tak jest, ale to nie "wina" okraglosci, a osadzenia... W odroznieniu np od Uni, Czambor nie ma skosnych oczu, a takie, ktore ulozone sa na jednej linii co powoduje ich inny "wyglad" i efekt "okraglosci". Wystarczy zerknac na fotki zwycieskiej suczki - Uni: http://www.wolfdog.org/pics2/2009/6/...54-7705742.jpg I porownac do oczu Czambora: http://www.wolfdog.org/pics2/2009/4/...76-3661626.jpg Jasno widac, co wytknela sedzina... Quote:
Quote:
|
Quote:
(Dobra, zarty na bok... Ja przy tym newsie odpadlam... Ale potem... zal mi sie zrobil wlascicieli, ktorzy nigdy nie przezyli (i pewnie dlatego nie potrafia zrozumiec) ataku radosci wlasnego psa) |
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
Słyszałam też opinie innej Pani, której pies został zdyskwalifikowany za "za małe jądra", a na poprzedniej wystawie inny jej pies dostał też dyskwalkę, ze "za duże jądra" (a ponoć wystarczy, że są dwa w worku...). Ja tam się nie znam, wiem tylko, że wszystkie wady jakie wypisał Grzesiek nie dotyczyły Czambora tylko były zlepką wad bądź nie wad psów startujących na tej wystawie pod okiem tej sędziny. I żeby było jasne- nie krytykuję sędziny- nie mam do takich opini ani doświadczenia ani prawa, tylko prostuję to co napisał Grzesiek. Ps. Mam nadzieję, że mi się nie oberwie zaraz... |
Quote:
|
Quote:
Z wadami jest tak, ze niektore psy rzeczywiscie je maja... ;) Czasem wady pojawiaja sie w zaleznosci od warunkow (na to trzeba brac poprawke), czasem wady to "zasluga" wlasciciela, ktory zle ustawi; zaprezentuje psa. A czasem rzeczywiscie pies doskonaly nie jest.... ;) PS. Co do jaderek... Dwa musza byc. Ale tez np. cecha wilczakow jest to, ze ich jaderka w porownaniu do wielu innych ras sa zwyczajnie male (aby nie przeszkadzaly ;-) w biegu dyndajac na wszystkie strony 8))... Wie wilczak z wielkimi jaderkami jest ..... hmmm... zdrowy, ale malo typowy... :rock_3 |
Quote:
Quote:
|
Quote:
Quote:
Bardzo mnie cieszy, że wiesz i słyszałaś co mówiła Pani Dzidt, Pani Tomeskova i Pani Soukupova. Bardzo się cieszę, ze jesteś z tymi Paniami w tak dobrym kontakcie i często rozmawiacie przy kawie o wadach Czambora. Bardzo dużo się z tego uczę i moja wiedza bardzo się pogłębia dzięki Tobie. Jestem Ci bardzo wdzięczny, że jako jedyna z nielicznych potrafisz mnie tak dużo nauczyć i to zupełnie za darmo. Teraz wiemco to znaczy, ze oko powinno być w kształcie migdała. http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/65248/ Wiem co rozumiesz przez skośność i jedną linię. http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/65247/ Wiem tez dlaczego takie, a nie inne zdjecie dałaś na główny profil mojego psa. |
Quote:
Reasumując to na poważnie : Bardzo mnie ciekawi kto i kiedy zrobił pomiary jąder u samców i wyznaczył granice typu ich wielkości. W jakim wzorcu jest to napisane aby było mało typowe. Ciekawy jestem jak sędzia na ringu ocenia wielkośc jąder. Czy na pojemnosć swojej dłoni czy ma jakiś specjalny magiczny cosik. Bo z tego co wiem to jądra jedno, a worek mosznowy to drugie. ( czyt. Długość penisa nie jest zależna od wielkości jąder. ) Więc zastanawiam się czy to chodzi o jądra czy o wielkość worka mosznowego. Takie dywagacje laika. |
Ojejku, dobrze, że hm... suki pod tym względem nie są tak dokładnie sprawdzane, bo to by były dopiero smakowite dyskusje. :D :D :D :D :D
Sorry, nie mogłam się powstrzymać. :D :D |
Niestety Astarte też nie ma lekkiego życia na wystawach. Przed ringiem głównym też została zaatakowana dlatego, że grzecznie leżała. Pies sie zaczoł rzucać w jej kierunku. Inni wystawcy zwrócili Pani uwagę aby odeszła z tym agresywnym psem i Pani skwitowała to słowami " on nie jest agresywny ale kiedyś ugryzł go Haski i on sobie to zapamiętał. "
Wczoraj to faktycznie było polowanie na Magdy suczysko. |
Gratulacje dla Wszystkich, szczególne dla zwycięzców i Astarte, powaliło :shock: mnie jak tak młoda sucz pięknie się wystawia nawet bez trzymania ringowi i to wpatrzenie w przewodnika.. BRAWO! :rock_3
Mam nadzieje, ze zobaczę to na żywo.;-) Nas niestety nie było.. bo niestety mój organizm nie wytrzymał ostatniego tępa, tych tysięcy km i nieprzespanych nocy....., a później to już słodkie lenistwo wzięło górę,a dalej to wiadomo, trzeba się było wziąć za przygotowania do ślubu :oops: w końcu.. Do zobaczyska w Łodzi, oby ;)8) |
Dla tych którzy chcieliby zerknąć na zdjęcia Jacka, podaję link. :)
http://picasaweb.google.com/grindylo...eat=directlink |
Quote:
Quote:
Po ocenie mielismy okazje porozmawiac i pani Dzidt sama powiedziała, że zainteresowała sie rasą głównie za sprawą jednej osoby i że jak coś się jej podoba to mówi, i nie rozdaje tytułów ot tak. Pies musi miec to coś (zgodnośc ze wzorcem, zachowanie w ringu, reakcja na sedziego). Ja jak przeczytałem że będzie Ona sędziowała w Chorzowie, to pożałowałem że się nie zgłosiliśmy... |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Mnie ta Pani zwróciła uwagę, że pies jest za mocny i ma niezgodną ze wzorcem głowę. Stwierdziła, " że nie jest fanką tak dużych głów u wilczaków ale pies dostanie CWC i ocene doskonałą choć nie przypomina wilczaka". Ta sędzina nawet sprawdziła " wiszące podgardle " mojego psa i była zawiedziona, że to sierść nie skóra. Czy to nie powinno psa zdyskwalifikować. Jeśli ocena powinna być zgodna ze wzorcem, a coś nie jest z nim zgodne to nie ma prawa łaski. Czy nie jest wadą obniżającą ocęnę przekątowanie tylnich konczyn co wpisała innej suce. Ona też dostała CWC i ocene doskonałą. Czy okrągłe oko nie powinno również prowadzić do dyskwalifikacji suki. Ta suka też dostała ocene doskonała i CWC. Czy dyskwalifikacja nie należy się za wadliwe i nietypowe ustawienie przednich kończyn. Dlatego napisałem to co napisałem wcześniej bo z tego typu wpisów w karcie oceny należy się śmiać tak jak zrobiliśmy to w Świętochłowicach. Nikt nie urodził się znając wszystko i wszystkiego uczymy się do śmierci i tak umierając w niewiedzy. |
Quote:
|
Dyskusja dyskusją, ale proszę Was; trzymajcie się faktów.
Sędzina powiedziała przecież, co jej się nie podoba, Grzegorz to nawet wymienił, dopiero później, jak poszedł z nią dyskutować, usłyszał swoje (o tym, że jak będzie sam sędzią itd.) :p |
Quote:
|
Bożena, ja mówię o porównaniu suczek. Wystarczy jakieś 'pięknie się rusza, ale np głowa nie taka, za duże uszy' czy coś w tym stylu.
Ja wiem że dla niektórych sędzia to bóg i nieomylny znawca (zwłaszcza dla tych co sami mają z tym coś wspólnego) ale dla mnie bogów nie ma, nieomylne autorytety skończyły się w podstawówce i fajnie by było wiedzieć czym kierował się sędzia przy wyborze. |
Grzesiek, ale za takie wady nie ma dyskwalifikacji, a co najwyżej wpisanie w kartę lub obniżona ocena, ale nie dyskwa ;)
A ja mam jeszcze pytanie, czy została wybrana Najlepsza Suka w Rasie? ;) |
Quote:
WADY DYSKWALIFIKUJĄCE - Agresja lub zbytnia strachliwość. - Zachwianie proporcji ciała. - Wady temperamentu i charakteru. - Nietypowa głowa. - Brakujące zęby (poza 2 PM1 i M3, patrz § WADY). Nieprawidłowy zgryz. - Nietypowy kształt i osadzenie oka. - Nietypowe osadzenie i kształt ucha. - Wiszące podgardle. - Mocno opadający zad. - Nietypowa klatka piersiowa. - Nietypowo osadzony i zle noszony ogon. - Wadliwe i nietypowe ustawienie przednich kończyn. - Odstająca i nietypowa szata. - Inna niż standardowa barwa. - Luźne stawy. - Nietypowy ruch. WADY Każde odstępstwo od wyżej wymienionych punktów uważane jest za wadę, której ocena powinna zależeć od stopnia występowania. - Ciężka lub lekka głowa. - Płaskie czoło. - Brak dwóch P1 lub obu M3 nie jest oceniane jako wada. Jeśli brakują jednocześnie dwie P1 i jeden M3 lub dwa M3 i jeden P1, traktowane jest to jako wada. - Ciemnobrązowe, czarne lub niejednakowego koloru oczy. - Grube, wysoko lub nisko osadzone ucho. - Wysoko noszona szyja, nisko noszona szyja. - Niezaznaczony kłąb. - Nietypowa górna linia. - Długi zad. - Długi, nisko osadzony i źle noszony ogon. - Za mocne lub za małe kątowanie przednich kończyn. - Słabe nadgarstki. - Za słabo kątowane lub przekątowane tylnie kończyny, słabe umięśnienie. - Słabo zaznaczona maska. - Krótki, kołyszący się krok. |
Jasne że została wybrana. Została nią super wyglądająca Jadiel :)
|
Grzesiek czepiasz się :roll:
Nietypowe osadzenie oka byłoby wtedy, gdyby np. miało zewnętrzny kącik opadający w dół, a to jest po prostu okrągłe - jak zwał tak zwał. W karcie bonitacyjnej też jest do zaznaczenia taka opcja i nie powoduje dyskwalifikacji. Może sędzina wyraziła się po prostu złymi słowami, ale pewnie nie sądziła, że będziesz jej wytykał błędy i czepiał się słów. |
Quote:
Ewa jeśli we wzorcu jest napisane jakiego kształtu ma być oko i nie pisze tam, że jest okrągłe, to każde inne jest wadą. Jeśli w wadach masz napisane nietypowy kształt i osadzenie oka to co do tego ma zewnętrzny kącik. Małgosia wyraźnie dała przykład okrągłego oka na przykładzie Czambora, kiedy robi wytrzeszcz i ja się z nią zgadzam. Nie było tam mowy o kącikach, ich ułozeniu itd. Tego nie brała pod uwagę określajac okrągłość jego oka. Będę się czepiał właśnie takich niedomówień bo zaraz okaże się, że wszytkie psy maja okrągłe oczy, a o prawidłowej ich budowie świadczy oprawa oka. Zaraz się okaże, że każdy może sobie to interpretować dowolnie na podstawie każdego zdjecia inaczej. Zaraz będziemy mieli wykład na temat prawidłowego osadzenia oka na podstawie zdjeć z wypunktowaniem na psy. Sędzia powinien się zwracać precyzyjnie zwłaszcza jak jest takim znawcą rasy i wzorca jak utrzymują pewne osoby. |
Ehhh..... nie dyskutuję z Tobą, bo jak ktoś chce widzieć problem, to go zobaczy ;)
Wszystkie psy dostały oceny doskonałe, CWC, a Ty robisz z igły widły, bo sędzina coś powiedziała. Z oceną sędziego się nie dyskutuje, jakakolwiek by ona nie była. A tu widzę same doskonałe i krzyk na sali. Totalny bezsens. też nieraz słyszałam bzdury od sędziego, ale przeszłam NAD tym do porządku dziennego - po prostu do tego sędziego już nie pojadę i koniec kropka. Było minęło. |
All times are GMT +2. The time now is 07:48. |