![]() |
Wystawy obowiazkiem kazdego hodowcy
Quote:
Możliwe, że to przez niezrozumienie. Czy nie jest to tak, że jeśli jestem hodowcą jakiejś rasy, która mnie fascynuje to coś takiego jak wystawa światowa, gdzie będzie można spotkać sporo ludzi i jeszcze więcej psów tej właśnie rasy staje się marzeniem. Tak zachowują się pasjonaci , miłośnicy, .......................... To nie jest kolejna wystawa, tylko bardzo duże wydarzenie. Ludzie biorą pożyczki i zrobia wszystko aby dostać nominacje i po co bo to przecież kolejna wystawa, kolejny pies, kolejna ................... No ale sie czepiam bo pewnie wynika to z niezrozumienia. |
To ja (i chyba sssmok ) mam troszkę inne pojęcie fascynacji rasą ;) Bo pasjonat to taka osoba która zrobi wszystko by psu było jak najlepiej zapewni mu idealne warunki bytu zrobi unikatowe krycie i jeszcze parę innych spraw a wystawy to już bardziej przyjemność dla człowieka pies ma gdzieś te medale czy lokaty ;-)
Fajnie jest jechać na Światówkę czy Klubówkę o takiej randze ale nie za wszelką cenę ;) Wybacz Grześ ale biorąc pożyczkę na to by jechać na wystawę to trzeba mieć nie po kolei w głowie ;) |
I co z tego że zrobi unikalne krycie, skoro potem wynik tego unikalnego krycia przemknie się ewentualnie na wystawach krajowych? Jak takie super i unikalne to pokazać na czymś z wyższą rangą a nie klepnąć parę wystaw byle by uprawnienia hodowlane zrobić.
|
Quote:
A tak poza psami - to co napisłeś to świadczy o Tobie i Twoim podejściu do zycia. Takich ludzi nazywamy że są "chorzy z ambicji". Ale to już Twój wybór i Twoje życie. |
Quote:
Twoje zycie, twoj wybor. Pewnie lepiej byc forumowym ekspertem. |
Quote:
A co do forumowych ekspertów - to piszesz o sobie. |
Quote:
Quote:
Nikt w hodowli nie opiera sie na wynikach wystaw, bo zaleza od humoru sedziego, pogody, samopoczucia psa, etc... Spotkac psy i wlascicieli - mozna tak samo na obozach, spotkaniach i jezdzac na mniejsze wystawy klubowe. Nie trzeba sie do tego zapozyczac. Quote:
Nikt nikomu nie kaze sie zapozyczac na wystawe, tylko dlatego, ze jest hodowca czy pasjonatem rasy. W hodowli wystawy znaczenia nie maja. W Polsce liczy sie wlasnie tylko hodowlanka. Reszta to show. Quote:
Czemu musi to byc akurat Swiatowka? Wystaw jest pelno. |
Quote:
Ostatnio pojawia sie ogolna tendencja do robienia z wystaw najwazniejszego wskaznika doskonalosci psa. Przekrzykiwanie sie kto ma wiecej doskonałych, BOBow i CH. I mowienie jaki to zly hodowca, bo zrobil tylko hodowlanke... Przeciez to nie ma zadnego znaczenia. Najgorszy pies moze wyjezdzic CH, a najlepszy miec tylko hodowlanke. Niektorzy sedziowie raz czytali wzorzec i nie maja pojecia jak powinien wygladac wilczak - wiec jakie ma znaczenie dla hodowli ocena takiej osoby. Wystawy to nic innego jak MISS POLONIA w wersji psiej. Pokaz pieknosci i tyle. Nie ma nic wspolnego ze swiadoma hodowla. Hodowla to przede wszystkim genetyka, rodowody, przeglady, szkolenia i duza porcja knucia. Bycie hodowca nie laczy sie z szalenczymi ambicjami wystawowymi. Jedni maja takie zapedy, inni nie. Mnie po prostu zal kasy na jezdzenie na kazda wystawe - tylko po to, zeby tysieczny raz pokazac psa, dostac tandetny pucharek i chwalic sie ocena. Owszem prawda jest taka, ze im wiecej sie jezdzi, tym ma sie wiecej lepszych ocen, bo pies przyzwyczaja sie do wystawiwania i lepiej się prezentuje. Ale co to daje? Na pewno nic psu… Tylko o nas mowi sie wiecej. Lubie pojechac na wystawe od czasu do czasu - zeby spotkac sie ze znajomymi, popatrzec na psy i dac moim psom mozliwosc pokazania sie. Nie musze jezdzic w każdy weekend i poswiecac na to wszystkich pieniedzy. Jesli dla kogos wystawy sa najwiekszym marzeniem i numerem jeden w zyciu - wolna wola, niech jezdzi i sie bawi. Ale nie robmy z tego przymusu i nie oceniajmy ludzi iloscia wystaw, bo to sie robi smieszne!!!! |
Quote:
Dlatego PASJONACI, MILOSNICY preferuja spotkania i obozy... JEDYNIE tam mozna normalnie porozmawiac... Ja jade. Ale nie na SWIATOWKE... Tam jedynie zerkne sobie na psy, ktore juz zreszta znam. Ale jade, bo przez 4 dni odbywa sie spotkanie wilczakow. Zadna NOWOSC, aby o tym dudnic - n-te takie spotkanie w tym roku; zwykle spotkanie starych znajomych... Polska ekipa jest LICZNA - mamy wynajete pokoje w tym samym miejscu, gdzie nocuja Niemcy, Slowacy, Czesi i reszta wlascicieli CzW z przeroznych krajow EU. Odbedzie sie tam cos o wiele bardziej ciekawego: wyklady na temat wilczakow, na temat wzorca (czy jak to okresliles "tego co sie lansuje" w swiecie CzW :D) Tam sobie usiadziemy, tam sobie pogadamy... Na wystawie nie bedzie na to czasu... Nikt nie robi z tego zadnego HALO 8). Wybacz, ale caly ten temat to dla mnie bicie piany przez osoby, ktore pierwszy raz w zyciu jada na cos wiekszego niz spotkanie podworkowe i krytykuja kazdego, kto nie mial czasu/pieniedzy/ochoty sie tam wybrac... :? Co do pieniedzy... To nie jest droga zabawa. Biorac pod uwage, ze polowe sumy zwracaja to wystawa wychodzi niewiele drozej niz zwyczajna miedzynarodowka. Ale zanim zaczniecie linczowac kazdego, kto mial smialosc nie jechac to radzilabym zwrocic uwage na to, ze wystawa jest w CZWARTEK. Tak sie sklada, ze ludzie maja PRACE, gdzie MUSZA sie stawic, a branie urlopu nie jest takie latwe (szczegolnie, gdy sie go juz wykorzystalo na obozy i spotkania).... 8) |
Quote:
Ale skoro juz o tym mowimy to prosze o rozwiniecie tematu... Bo te "przemykajace mioty", ktore ja widze zdecydowanie nie zaliczaja sie do unikalnych i dobrych....8) wiec moze lepiej, ze jedynie "przemykaja" i... przemijaja.... :D |
Quote:
Ale tez slaba ocena od sedziego, ktory wytknie, ze "pies jest zbyt wilczy i tak mu zle z oczu patrzy" nie spowoduje, ze zmienie zdanie i zaczne hodowac "sludziusie owczareczki"... :D Jednoczesnie musze Tobie przyznac calkowita racje - NIGDY nie kierowalam sie tym, czy jakis pies ma minimum hodowlane, czy jest championem czy nie. Dla mnie to KOMPLETNIE bez znaczenia... Kiepski pies bedzie dla mnie nadal kiepskim psem, nawet jesli bedzie super-mutli-hiper championem. A doskonaly bedzie doskonaly nawet jesli ma jedynie minimum... I tak to dziala w tej rasie - wystarczy zerknac na nasze podworko: zainteresowanie niektorymi psami jest ZEROWE mimo, ze maja wielka liste tytulow. Inne nie maja jeszcze nic, a juz jest kolejka chetnych do krycia... Hodowcy swoj rozumek maja i zaliczony egzamin nie spowoduje, ze pies bedzie mial lepszy charakter, a kolejny championat, ze stanie sie piekniejszy.... Faktem jest tez, ze sa w tej rasie hodowcy, ktore kieruja sie jedynie tytulami wystawowymi psow. Ale to margines, ktory ani nic dobrego nie wyhodowal, ani nie liczy sie wsrod hodowcow. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
sssmok, ale to czysty marketing! Kto sie lapie na tytuly? Hodowcy? Doswiadczeni walsciciele? Nie, dla nich to nie ma znaczenia. Jasne, ze tytul Zw.Klubu, czy wystawy specjalnej od liczacego sie sedziego, gdy jest wygrany w duzej stawce mowie WIELE o psie. ALe JEDYNIE, gdy ma odbicie w jakosci. Hodowcom nie zamydlisz oczu tytulikami... To mowienie o BOBach, championach, krytykowanie psow z minimum hodowlanym to jedynie dzialanie pod publiczke, jaka sa przyszli wlasciciele wilczakow. Wiem jaka radoscia jest posiadanie szczeniaka po championach. Jaka duma to na poczatku napawa. Z tym, ze potem odkrywasz, ze 90% szczeniakow w Polsce to szczeniaki po czempionach, a najlepszy miot byl po tych, ktore byly dobre, ale zaliczyly jedynie minimum.... :rock_3 Ja jestem maniakiem wystawowym. Wystawy lubie i wystawianie sprawia mi przyjemnosc... Ale nigdy nie ocenialam i nie bede oceniac psow pod katem tytulikow... Cos takiego zostawiam tym, ktorzy nie maja pojecia o wzorcu, nie potrafia sami ocenic jakosc danego psa i musza sobie pomagac ocenami innych.... :lol: Moi drodzy: nie wszystko zloto co sie swieci... :rock_3 Quote:
Quote:
MYLISZ SIE. To nie jest samo... W zyciu nie widzialam, aby w konkursie na Miss startowaly czarownice. Aby dostaly sie do finalow. Nigdy nie widzialam, aby jakikolwiek konkurs wygral babochlop (gdzie nie wiesz, czy to nadal kobieta, czy juz mezczyzna)... A niestety na wystawach tak bywa... :twisted: Quote:
No wlasnie - marketing.... Czysty MARKETING :lol: I zauwaz, ze teraz najglosniej o waznosci tytulow i pokazywania, reklamowania sie krzycza hodowcy, ktorzy innym zarzucali 'komercje'.... :lol: |
Quote:
Pies ze zdanym egzaminem jest dla mnie wiecej wart, niz pies z CH. Tutaj wiecej zalezy od nas i naszej wspolnej pracy z psem, a mniej od "humorow" i farta. Latwiej zrobic CH niz zdac egzamin. Ale owszem takie rzeczy ciesza i beda cieszyc, ale wedlug mnie nie sa najwazniejsze. |
Quote:
Podobnie jest z egzaminami - mamy w rasie psy, ktore maja FATALNE charaktery, ale na koncie kilka egzaminow... W papierach wyglada to ladnie, ale w rzeczywistosci psy te maja tragiczne charaktery. A egzaminy zaliczyly jedynie dlatego, ze zdawaly je na wlasnym placu u sedziego, ktory jest 'przyjecielem rodziny'... U obcego sedziego, na obcym placu ten pies jedynie rwalbym ze strachu do domu..... Nie, czy to w ocenie eksterieru, czy tez charakteru nic nie zastapi doswiadczenia i zdrowego rozsadku... |
Quote:
Jednak nie o to mi chodziło. Tak jak zauwazył btd to o jakim unikalnym kryciu mówimy jeśli nie jeździmy na ważne dla nas wystawy i ograniczamy się do krajówek aby zrobić minimum. Na jakiej podstawie wybieramy to unikatowe krycie . Zapewnienie psu godziwych warunków życia nie ma nic wspólnego z ustaleniem sobie założeń hodowlanych. To moze zrobić każdy i nie musi zakładać hodowli. Na hodowcy spoczywają pewne wymogi i nie da się tego osiągnąc siedząc w domu, planując unikalne krycie i na dodatek robiąc z siebie eksperta. Wystawa światowa jest pewnego rodzaju wydarzeniem dużej rangi i cieszy mnie fakt, ze wiodących polskich hodowców tam nie zabraknie. Nie często zdarza się okazja aby zobaczyć tak dużą ilosć psów, aby można było je ocenić pod wzgledem eksterieru i na własne oczy się przekonać jak wygladają w rzeczywistosci. Tego nie da się zrobić na podstawie zdjęć w internecie, czy relacjii innych osób. Cieszy mnie fakt, ze będzie można pokazac polskie hodowle i nasze wilczaki i porównac je na tle innych. Jest to też pewnego rodzaju promocja bo co warta jest hodowla o , której nigdzie nie słychać, ktorej nigdzie nie widac i tak w zasadzie to mało co można na jej temat powiedziec. Mamy tez okazję zobaczyć to całe wydarzenie blisko nas. Będą wilczaki z prawie wszystkich krajów europejskich. Czy nie jest czymś wspaniałym zobaczyć blisko 200 przedstawicieli rasy w jednym miejscu. Quote:
Znam też takich co jadą tylko po to aby się potem mogli innym chwalić gdzie nie byli, czego nie widzieli i czy nie pisali o nich w gazetach. Można na to spojrzeć z zupełnie innej strony i tacy też sa chorzy z ambicji. Teraz byłem złośliwy ale jestem chory to pewnie można mi wybaczyć. |
Quote:
No to wprowadzenie dla osob trzecich... Na lodzkiej klubowce suczysko sssmoka zakonczylo hodowlanke... I sssmok mial "czelnosc" sie z tego cieszyc... I nagle pojawia sie skrytyka hodowczyni z Warszawy i teraz tu na forum ze strony btd, ktorzy zarzucaja jej, ze ogranicza sie jedynie do minumum. Teraz moje pytanie.... sssmok jest be jako hodowca, a jej suka zla bo dostala ocene "bardzo dobra"... Ale dlaczego jest krytykowana przez hodowczynie, ktorej suka tez dostala "bdb" i to w klasie championow (ktore zwykle traktowane sa o wiele bardziej ulgowo w przyznawaniu not gorszych niz dosk...)? Bo troche zgupialam... |
Quote:
Nie trzeba robic przeswietlen, biegow, bonitacji, szkolen, ani non-stop udzielac sie na wystawach. Ta cala reszta to tylko swiadomy wybor danego hodowcy/wlasciciela. To, ze ktos nie jedzie akurat na Swiatowke nie oznacza, ze siedzi w domu, ma wszystko gdzies i na niczym sie nie zna. Nie okresla go to jako hodowcy. Nie ukrywam, ze gdybym miala worek pieniedzy bez dna, to wiecej bym jezdzila. Ale na pierwszym miejscu nadal mialabym szkolenia, obozy, wyklady i spotkania, a dopiero na koncu wystawy. Ale na pewno pojechalabym na swiatowke - glownie ze wzgledu na wyzej wymienione wyklady i spotkanie. |
Quote:
Quote:
Dziwi mnie dlaczego zgłosiłaś 3 psy i zapłaciłaś za nie tyle pieniędzy, lub dopiero zapłacisz. Jeśli Światowa Cie nie interesuje. Quote:
Chciałbym wreszcie usłyszeć coś nowego bo to mnie już ani nie śmieszy ani nie bawi. Quote:
Jednak jeśli ktoś chce być szanowanym hodowcą to też powinien być pewnymi rzeczami zobligowany. Takie jest moje zdanie. |
Quote:
Quote:
Nie twierdze, ze swiatowka to zly pomysl... ale wiekszosc psow, ktore tam zobaczysz to psy doskonale znane kazdemu hodowcy, ktory choc troche rasa sie interesuje. Prawdziwe perelki (cenne, malo znane psy) pewnie znow zostana w domach... Dowiesz sie o nich JEDYNIE jezdzac na targowiska proznosci - gdzie przy piwie, czy kawie jakis wlasciciel rzuci "widzialem fajnego psa".... |
Quote:
No i ja jeszcze mam jeden powód do dumy i przechwałek ja już byłam na swiatówce :) :) |
Quote:
Nikt do nikogo nie miał w Łodzi pretensji o to, ze zrobił hodowlankę, a już bynajmniej nikt nie miał nic przeciwko sssmokowi. Nie było Cię na wystawie Klubowej bo dziwnym trafem od trzech lat w tym samym terminie masz wystawe krajową w Zielonej Górze. Jesli dla Ciebie ta krajówka jest ważniejsza od klubowej gdzie zapraszani sa sedziowie od rasy to Twoja sprawa. Nie przyjerzdzasz na wystawę klubową i nie możesz sie wypowiadać na temat tego co tam było i co mówiono jak i znowu czepiać się wyników . Bardzo Cię proszę o podanie tym osobom trzecim tych cytatów gdzie ta hodowczyni z Warszawy odnosi się z krytyką do sssmoka. Jesli masz problem ze zrozumieniem pewnych tekstów to nie naginaj im ideologii. Napisz mi proszę w którym momencie btd napisał " sssmok ograniczył się do minimun robiąc hodowlankę na paru wystawach krajowych i przez to jest gorsza " Ja takich słow nie znalazłem. Ja wiem o czym była mowa w Łodzi i wiem do kogo konkretnie odnoszą się dane słowa. Nie robię tego co ty i na siłę je dopasowywuje do innych tylko dlatego aby pokazać wszystkim jaka jesteś dobra, a inni źli. Czambor w Łodzi nie dostał CWC bo nie chciał pokazać zębów i ja nie mam o to pretensji. Championka dostała ocenę bd bo nie była w kondycji wystawowej. Oceny innych psów mnie nie interesują bo jest to wybór sędziego, który w tym przypadku był mocno uzasadniony. |
Quote:
A może Margo nie przyjechała na klubówke bo pracowała przy wystawie zielonogórskiej???? Nie pomyślałes o tym???? |
Quote:
Widzisz, wlasnie na ten zarzut czekalam, bo jest bzdurny, ale pojawia sie stale. Teraz tez jest wyciagany w wielkim poemacie na vlcak.pl jak to hodoczyni z Peronowki chce zakladac klub, a nie raczy udac sie na wystawe klubowa, a pieknie obrazuje Wasze teorie spiskowe i zerowe pojecie na temat organizacji i dzialalnosci ZKwP. Bo kto nie robi nic ten nie ma zadnych obowiazkow... :lol: Moj drogi, zamiast gadac, zapisz sie do ZKwP. Podzialajcie troche w swoich oddzialach... Zrobcie cos dla innych... Moze jesli wgryziecie sie w podstawy, reguly na jakich dziala ZKwP to ta ZAGADKOWA dla Was sprawa stanie sie jasna... :rock_3 Tak jasna jak to, ze terminy wystaw przyznaje Oddzial Glowny w Warszawie. Ze mimo, ze od lat prosimy o inny termin to stale (poza jednym wyjatkiem) dostajemy ten sam - w ktorym jest klubowka... Jesli jest do spisek to WARSZAWSKI.... :lol: A jesli blysniecie w ZKwP wiedza, zdobedziecie zaufanie i czlonkowie Waszych oddzialow postanowia Was wybrac do zarzadu lub komisji hodowlanej to moze wreszcie sie przekonacie (moze wreszcie do Was dotrze), ze oznacza to tez OBOWIAZEK organizowania wystawy... Z ktorego nie zwolnisz sie slowami "bo mam inna wystawe" (nawet jelsi bylaby to swiatowka, Westminster, czy Cruft)... Nawet jesli to sie nie spodoba panu XXX czy pani YYY i bedzie powodem do kolejnego wypracowania, jak to oni dbaja o rase, a inne hodowle wszystko 'olewaja'... PS. Ja juz pisalam o braku zrozumienia jezyka ojczystego przez niektore osoby... I podpisujac sie pod tymi wyssanymi z palca zarzutami jestes na to najlepszym dowodem. A moze warto bylo ZROZUMIEC tekst powtarzany nie raz: Quote:
Quote:
|
Quote:
Widze reakcje ssmoka tu na forum i jak nic odebrala to do siebie... Wiec nie tylko ja mam "zwidy"... ;) Zreszta co sie dziwic... trudno sie nie dopatrzyc zwiazku... Ale skoro chcesz cytatow to niech beda: Quote:
Quote:
Quote:
|
1. jak wy ładnie głupoty piszecie. Dobrze że dla każdego do przeczytania. Każdy może poczytać, porównać co było, co jest.
2. uderz w stół... |
Quote:
Ty je dopasowałaś z całą stanowczością do sssmoka. Zrobiłaś to celowo bo akurat nie chodzi tutaj w tym co cytujesz o żadną sukę z Peronówki. |
Quote:
Zgadza sie, ze była bo wtedy w Zielonej Górze wystawa odbyła się w zupełnie innym terminie. Jednak nadal tego nie rozumiem dlaczego tak wiodącej hodowli w Polsce nie widać na jedynej wystawie klubowej. Tyczy się to też i innych hodowli w Polsce. Poprostu one nie istnieją . |
Quote:
Co do pojawiania sie hodowli na wystawach - to jak pisałam - dwa lata temu na klubówce nie było tez innej wiodącej hodowli w Polsce mianowicie Wilka z Polskiego Dworu. I co - z tym nie ma problemu????? Brak tej hodowli na tak znaczącej i ważnej wystawie jest dla ciebie zrozumiały???? |
Quote:
Obóz na Słowacji rozumiem dlaczego bo jest to ciekawe doswiadczenie. Klubowa we Francji też rozumiem bo wyniki tam uzyskane sa bardzo unikatowe i wiele mogą powiedzieć o psach. Suka może jednego dnia dostać ocenę bd, a drugiego dnia mieć doskonałą zgodnosć ze wzorcem i to u tej samej sedziny. Nie jestem w stanie tego pojać . Quote:
Z drugiej strony to co warte są takie perełki trzymane w domu pod kloszem na temat ,których plotkuje się na targowiskach próżności. Co mi z tego, ze ktoś widział i się podnieca. Ja mogę w tym samym zobaczyć coś zupełnie innego i mieć na ten temat inne zdanie. Oceniamy po papierku bo nie wiem co się zmieniło. Z drugiej strony jestem bardzo ciekawy, który hodowca w Polce może się pochwalić znajomością 50 psów bedących na tej wystawie. Nie wymagam znajomości wszystkich ale niech to bedzie 30 %, bo znajomość o rasie mają wszyscy i wszyscy choć trochę się nią interesuja. |
Quote:
Zwłaszcza jeśli cały czas od iluś lat toczą się rozmowy na temat klubu to nie jest to wcale zrozumiałe , ze hodowcy nie pojawiają sie na wystawie klubowej. Zwłaszcza Ci hodowcy co coś znaczą i tutaj nie ma wyjątków czy jest to z Peronówki, Wilk z Polskiego Dworu, Silver Power, Braterstwo Wilczaków, Jantarowa Wataha itd |
Quote:
Nigdy nie ukrywalam, ze nie rozumiem pedu do jezdzenia na wszystkie mozliwe wystawy. Niektorzy to lubia - ok. Ja nie i nie raz bylam za to krytykowana. Nie oznacza to, ze nigdy nie jezdzilam i nie bede jezdzic na wystawy. Z Jabberem jezdzilam duzo i brakuje mu jednego CWC do CH, wiec nie jestem osoba, ktora sie nie pokazuje. Na klubowce np. jestem co roku. (Tym razem z jedna suka, bo jechalam sama i na chwile - dziecko tez duzo zmienia, jesli chce sie mu poswiecac maksimum czasu.) Ale nie zmienia to faktu, ze dla mnie to tylko show i mozliwosc pogadania ze znajomymi - nic wiecej. Pies cos zdobedzie - fajnie, pies przegra - nic to nie zmieni. Zreszta jak ktos jezdzi duzo, to widzi, ze wielki przegrany na jednej wystawie, na kolejnej ma BOBa. Gdyby wystawy mialyby miec jakis wplyw na hodowle i odnosilyby sie dokladnie do wzorca, to gorszy pies zawsze bylby gorszy, a lepszy lepszy. A tak to nadal tylko pokaz pieknosci i humoru. To samo zaczyna sie robic z bonitacjami. Nie podoba mi sie pisanie, ze ktos jest gorszy, bo nie jezdzi na wystawy. Dla mnie to nie jest zaden wyznacznik dobrego hodowcy. Kazdy zainteresowany i tak sam wybierze sobie hodowle i bedzie mial swoje kryteria. Jeden bedzie wybieral psy po czempionach, innemu beda zwisaly tytuly psow, a bedzie chcial miec fajny rodowod, konkretny wyglad, duza ilosc zdanych egzaminow albo po prostu bedzie chcial miec milego hodowce. Zrobi to co chce. Wyciagnieta zostala Zmora z wystawy w Lodzi (ech... znowu moj pies ), ale ja sie do tego nie odnosilam. Chodzilo mi o ogolny zarys problemu jakim jest wmawianie komus, ze cos MUSI zrobic, bo inaczej jest be. Zrobilam hodowlanke swojej suce, mam jeszcze w planach jedna wystawe i nie ukrywam, ze w tym roku raczej juz nigdzie sie nie pojawimy. Wrocimy dopiero na przyszly sezon. Cytaty sa bez imion psow i bez nazwisk wlascicieli, wiec moga sie rownie dobrze odnosic do Zmory jak i do jakiegos innego wilczaka. Wszystko moze byc zle zrozumiane, jesli nie jest nazywane po imieniu. Moze zostaly niepotrzebnie wyciagniete, ale po co zarazem byly wczesniej pisane :P Ja tam nie wnikam, bo znam wartosc swoich psow i czyjes gadanie tego nie zmieni ;-) |
Quote:
Quote:
Nie każdemu czerwona sukienka od Diora będzie się podobała. Nie każda kobieta będzie się w niej dobrze czuła i nie kazdy facet zachwyci się tym opakowaniem. Ludzi będzie 100, a opinii 1000. Kazdy będzie zwracał uwagę na zupełnie coś innego i u jednych kiepski super-multi-hiper champion będzie wyjątkowy, a doskonały no cóż tylko będzie. |
Quote:
Na zwyklych klubowkach bywalo po 100 psow :p Quote:
|
Quote:
Quote:
Ciekawe, że na tejże samej Słowacji, na klubówkach jakoś średnia polskich hodowli wygląda inaczej, a to wszak KLUBÓWKA. |
Quote:
http://www.wolfdog.org/pol/shows/3338.html Gdzie oba Zw. Klubu przypadly psom z Peronowki? BOB tez? Grzesiek, YOU MAKE MY DAY!!!! :happy |
Quote:
|
Quote:
Mianowicie Hodowcy wystawiający psy ze swojej hodowli. Nie widzę tam z Peronówki i bardzo tego załuje. |
Quote:
Jak można w takiej sytuacji twierdzić, że jakaś hodowla (tu z Peronówki) nie została zaprezentowana na wystawie??!! :lol: I jak to nazwać? Idiotyzmem?:roll: Ja raczej widzę efekt dobrej pracy hodowlanej i powód do dumy. Zazdroszczę w tym momencie Hodowcy, który może spokojnie i z dumą patrzeć na takie efekty! |
Grzegorz, masz jedna niesamowita zdolnosc - kiedy widze, ze gdzies zaczynasz cos pisac, odechciewa mi sie czytac forum. Prosze Cie, skoncz juz czepiac sie o kada mozliwa glupote, bo az przykro na to patrzec.
A Vargusia i mnie mozecie ukrzyzowac. Jezdzimy na jedna wystawe do roku. :roll: |
Zawsze jest opcja ignorowania uzytkownika. Uzyj jej to bedzie ci mniej przykro.
|
Quote:
|
Quote:
Tak wiele można się z tych głupot nauczyć. Naprawdę nie interesuje mnie na jakie jeździsz wystawy. Nie jesteś hodowcą i to co zrobisz ze swoim psem jako reproduktorem to Twoja sprawa. Jednak bycie hodowca do czegoś zobowiązuje nawet do takiego minimum jakim jest wystawa klubowa. Nie ja ciągne temat klubu od 5 lat , a przykład idzie z góry. Do dlaczego ja muszę jesli hodowca nie. |
Quote:
Sluchaj - "podly" ZKwP ponownie wladowal nam wystawe na 2010 na ten sam termin co klubowka. Skoro wedlug ciebie zmiana terminu to taka pestka, wiec probujemy: Tutaj masz email do oddzialu glownego - [email protected] Daj mi znac jak uda sie Tobie go zmienic... My, zarzad i kierownicy sekcji oddzialu Z.Gora bedziemy Ci dozgonnie wdzieczni... :p PS. :lol: :cunao:mdrmed:rofl3 Grzesiek, Ty na serio nie lapiesz, czy tylko robisz ludziom na zlosc... Bo od samego czytania spada mi IQ.... :lol: |
Quote:
|
Quote:
I jeszcze ŚMIAŁAŚ nie zgłosić grupy hodowlanej na Klubówce! Toż to zbrodnia! Przecież zlośliwie utrudniasz w ten sposób fachową ocenę wyników swojej pracy hodowlanej! Jak inaczej inni mogą je zobaczyć i ocenić??!! A, zaraz, już wiem - na Światówce! Tylko weź się, dziewczyno, popraw i zgłoś tam wszystkie psy, których właścicielem lub współwaścicielem jesteś bo znowu napiszą, że lekceważysz, że niepoważna jesteś i tylko utrudniasz! Z resztą nie tylko Ty! Nie ma już u nas Odpowiedzialnych Hodowców! Widzę jeszcze jedną hodowlę, która spokojnie mogłaby się zaprezentować ale na pewno zlekceważyła tę kluczową wystawę, przyjechała tylko z jednym psem ze swojej hodowli. Na pewno nie umiała (nie chciało jej się?) zmobilizować właścicieli psów z jej hodowli! |
Quote:
To nie jest moja sprawa bo nie jestem członkiem zarządu, ja nawet nie jestem członkiem Zwiazku. Interesuje mnie dlaczego w tym roku na Klubowej w Łodzi hodowla z przydomkiem hodowlanym z Peronówki nie istniała w grupach hodowlanych. Przecież tak w zasadzie to Ty nie musisz być na tej wystawie osobiście. Możesz wynająć sobie Handlera bo dla chcącego nic trudnego. Rozumiem to, ze masz bardzo ważną inną wystawę, której organizacją musisz sie zająć. Chodzi mi o przykład jaki sama dajesz swoim włascicielom. |
Quote:
Ciekawy jestem co sadzi na ten temat hodowca Declan, Dorren i Dacre Wilk z Polskiego dworu i czy zmieni przydomki swoim psom . Ciekawie by to wyglądało " peronówkowe " Dorren Wilk z Polskiego dworu " peronówkowe " Mam problem czy lepiej to napisać na początku czy na końcu. Ciekawy jestem co na ten temat sądzą inni hodowcy bo chyba pracują na dobre imię swoich hodowli. Nie wiem do jakiej grupy hodowlanej zalicza się Czambor. Mam teraz duży dylemat jaki przydomek hodowlany w jego rodowodzie będzie najbardziej słuszny. Quote:
Margo na Światówkę nie musi zgłaszać wszystkich swoich psów bo jak zrobisz potem wyliczenie to Ci wyjdzie, że na 180 zgłoszonych to 145 " peronówkowych" Proponuje też rozmowę z Hodowczynią to ona Ci wyjasni Twoje wątpliwości odnośnie kwestii " nie umiała " " nie chciało jej się " Po tej rozmowie możemy powrócić do tematu "Odpowiedzialnych Hodowców" i zacząć zupełnie inny temat. |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Najlepiej jak ktoś kto nie jest hodowcą wie lepiej co i kiedy hodowca ma robić i jakie priorytety sobie przyjmować. A o przykład jaki daje Margo właścicielom naprawdę nie musisz się martwić. Pzede wszystkim jakie masz prawo do tego aby tak kogoś oceniać. Może i mnie jakiś grafik zmontujesz, bo ostatnio mnie na wystawach nie widać. A właściwie to jako osobę mającą zarejestrowaną hodowlę, sukę hodowlaną i reproduktora to mnie już do tego worka wrzuciłeś. Naprawdę nikt Grzegorz nie musi Ci się tłumaczyć. Dziwię się, że to robią. Polecam Ci książkę Daniela Golemana pt. Inteligencja emocjonalna". Autor przedstawia w niej nową koncepcję psychologiczną, która stwierdza, że najwięcej zależy od naszej umiejętności kontroli emocji i współdziałania z innymi ludźmi. Postaram się zapanować nad swoją. :lol: |
Quote:
A ja nie jestem fizykiem jadrowym i dlatego nie gadam tym, ktorzy projektuja elektrownie atomowe jak maja pracowac... Bo tylko wyszlabym na ignoratna... Quote:
Nie handlera a DUBLERA.... Ew. klona..... :laugh2_2 |
Quote:
|
Quote:
Wyniki mam od poczatku wilczakow na klubowkach, czyli od 1999 roku. Obie hodowle - "z Peronowki" i "Wilk z Polskiego dworu" mialy w swoich rekach psy, wiec nie ma wymowki, ze ktos nie mial CO wystawiac... 1999 - pies w moich rekach, hodowla "Wilk z Polskiego dworu" sie nie pojawila. Bolo za mlody na Zw.Klubu 2000 - 2 psy w moich rekach, hodowla "Wilk z Polskiego dworu" sie nie pojawila. BOB i wszystkie Zw.Klubu trafiaja do mnie 2001 - 2 psy w moich rekach, hodowla "Wilk z Polskiego dworu" sie nie pojawila. BOB i wszystkie Zw.Klubu trafiaja do mnie 2002 - 2 psy w moich rekach, hodowla "Wilk z Polskiego dworu" sie nie pojawila. BOB i wszystkie Zw.Klubu trafiaja do mnie 2003 - 2 psy w moich rękach i po raz pierwszy psy wyhodowane w Polsce: z Peronówki; z hodowli "Wilk z Polskiego dworu" pojawia sie jeden pies. BOB i wszystkie Zw.Klubu trafiaja do mnie 2004 - 2 psy w moich rękach + 4 wyhodowane w mojej hodowli (po raz pierwszy przyznany tytuł Najlepszej Hodowli i dla "Z Peronówki", tytuł najlepszej suki hodowlanej - Jolly z Molu Es (w mojej hodowli). Hodowla "Wilk z Polskiego dworu" sie nie pojawila. I mimo, ze na swiecie byl juz nawet ich pierwszy miot tez nie pojawil sie ani jeden.. BOB i Zw.Klubu trafiaja do mnie 2005 - 1 suka w moich rekach + 5 psów z mojej hodowli, tytul najlepszej Hodowli" dla Peronówki, tytuł najlepszej suki hodowlanej - Jolly z Molu Es (w mojej hodowli), hodowla "Wilk z Polskiego dworu" sie nie pojawila. 2006 - nie było mnie w Łodzi bo jako członek zarządu i komisji hodowlanej oddziału zielonogorskiego musiałam organizowac "nasza wystawę". Po raz pierwszy, po 3 latach, pojawiły sie psy z przydomkiem "WzPD" A wyniki - w stawce: 4 psy z przydomkiem "z Peronówki" zgarniając 3 tytuły Zwycięzcy klubu (w tym 2 młodziezowe). 2007 - 4 psy w moich rękach. W sumie 13 psow z Peronowki + 1 pies-potomek wyhodowanego przeze mnie psa. W stawce 22 psow zgarniaja wszystko: BOB, oba Zw.Klubu i oba Ml.Zw.Klubu. Tytuł najlepszej Hodowli dla peronówki, tytuł dla najlepszej suki hodowlnej - dla Jolly. Hodowla "Wilk z Polskiego dworu" sie nie pojawila. 2008 - Omija mnie wystawa - znow musze byc na zielonogorskiej. Na 22 psy - 1/3 to sPeronowki. BOB i Zw.Klubu dla Peronowki. Ml.Zw.klubu dla psa-potomka wyhodowanego przeze mnie psa. Naj. Hodowla - "z Peronowki". Pamietam, ze wtedy tez byla afera - tym razem szlo o to, jakim prawem wlasciciele psow z mojej hodowli startuja w ten konkurencji, skoro nie ma mnie osobiscie. Krytykowala ta sama osoba, ktora teraz pisze, dlaczego hodowli nie bylo w roku 2009... :D 2009 - Ponownie omineła mnie wystawa ze wzgledu na organizacje w ZG. Mimo tego ponownie "smietanka" nalezy do psow z Peronowki - oba Zw.Klubu i BOB. Zw.Ml. dla "corci" suki z naszej hodowli... Wiesz co, dziwnie mi sie czyta krytyke hodowczyni z WzPD, czy Twoja, ze na KLUBÓWCE zabrakło Peronówki. Na 10 lat przez 7!!!! nie pojawila sie wlasnie WzPD - a to przeciez "Najstarsi Wlasciciele Wilczakow w Polsce". A dla Ciebie: wystarczy spojrzec na psy zgloszone i wygrywajace od 10 lat - frekwencje robia wlasnie speronowki. O czym to swiadczy? Ano o tym, ze moja kilkuletnia praca daje owoce, ze nawet jesli ja nie moge osobiscie uczestniczyc w wystawie to wiem, ze moj przydomek bedzie godne walczyl o dobre oceny i lokaty, ze ludzie, ktorzy maja ode mnie psa nie potrzebuja mojego wsparcia, zeby pieknie wystawic swojego wilczaka. Jestem dumna z tych efektow i glupie przytyki o mojej, jakoby niefrasobliwej nieobecnosci sa zwyczajnie smieszne. A o jakosci hodowli swiadczy fakt, ze psy z jej przydomkiem gdziekowliek sie pojawia, tam zostana zauwazone. Nie musze jako hodowca jezdzic wszedzie - po to pracuje nad hodowla, aby kiedys widziec efekty. I one sa widoczne. Efekty w liczbach? prosze bardzo: W Miotach A,B,C,D,E mamy Interchampiony, osobiście zrobiłam ten tytuł 3 psom w hodowli. Pozostale to Intery w innych rekach. Psy w mojej hodowli maja 42 egzaminy szkoleniowe; psy z moim przydomkiem maja ich taka ilosc, ze ciezko wyliczac (i tu podziekowania naleza sie ich wlascicielom). Jako Hodowca mam wiec na koncie najwyzsze tytuly (i najwieksza ich ilosc) - u psow u mnie i ode mnie. I sa to tytuly wystawowe, ale i z egzaminow. Gdzie wiec uchybiam roli hodowcy w kontekscie szanowania najwazniejszych spraw? Prosze? Czekam na wskazanie. (wzorow do mnasladowanie mi nie skazuj, bo bardzo slabo Ci to wychodzi :?) |
Quod erat demonstrandum.
AMEN! |
Quote:
|
Quote:
Grzegorz, nie oburza Cię to? Wszak zgodnie z Twoją tezą lansowaną w tym temacie każdy szanowany hodowca powinien marzyć, aby TAM być, choćby i miał pogrążyć się w długach do końca życia! :p:twisted::lol: Jedynie hodowla z przydomkiem z Peronówki ratowała nasz 'wilczakowy honor narodowy' i tylko Margo nie przestraszyła się konkurencji i dała swoim właścicielom świetny przykład waleczności wystawowej :lol::lol::lol: |
Quote:
|
Quote:
PSY szczeniaki 1.ANCZER Welkoscyrz brak wyniku Młodzież 8.Crying Wolf GISOTSU V1 CAJC N.J. Pośrednia 18.CZAMBOR z Vlciho dubu V2 res CAC Otwarta --- Pracująca --- Champion 41.ELIGO z Peronówki V 42.EURY z Peronówki V3 45.JOTUN z Peronówki V Weteran --- Suki Młodzież --- pośrednia 76.K-LEEL VORNJA z Peronówki V 77.KOKBAEL TAJGA z Peronówki V4 78.LILITH Girios Dvasia V2 res CAC Otwarta 92.ISHTAR z Peronówki V1 CAC 93. MALLORY Silver Power V3 Pracująca --- Champion 109.JUVART z Peronówki V1 CAC NDSwR Weteran 113.JOLLY z Molu Es V2 Wyniki w bazie WD są niekompletne. Poczekamy na oficjalne wyniki. Rona nie wiem skąd masz takie informacje, ale ja byłem na miejscu i widziałem też inne polskie hodowle, które bardzo dobrze zaprezentowały się na wystawie klubowej. Tak samo jak dobrze zaprezentowały się polskie reproduktory. Więc nie wiem czy tak źle wypadła polska ekipa na wystawie klubowej. To co pisałem nie dotyczyło wystawy klubowej, ale światowej i mam prośbę abyś nie zniekształcała moich słów i przypisywała je do czegoś czego nie dotyczą. Co do lansowania to ja widzę zupełnie co innego. Co do ratowania „ walczakowego honoru narodowego „ to ja mam swoje zdanie. Jak widać wystawa światowa była dla jednych priorytetem, a dla innych nie. Nie wszystkie wilczaki zaprezentowane na światowej były też wystawione na klubowej i odwrotnie. Nawet w ringu honorowym w finałach miał okazję pokazać się jeden Wilczak z polskiej hodowli. Więc nie wiem czy było aż tak tragicznie z polskimi hodowcami. Wystawa światowa Psy Szczeniaki 820 Declan Wilk z Polskiego Dworu Promising 816 Anczer Welkoscyrz Promising Młodzieży 829 Crying Wolf Gisotsu Excelent 3 Pośrednia 849 Czambor z Vlceho Dubu Very Good Otwarta 875 Jotun z Peronówki Excelent Championów 894 Eury z Peronówki Excelent 2 res CAC 893 Eligo z Peronówki Excelent Weterany --- Suki Szczeniaki 901 Doren Wilk z Polskiego Dworu Very Promising Młodzież 904 Andariel Conall Braterstwo Wilczaków Very Good Pośrednia 943 Lilith Girios Evasia Excelent 2009 K-lee Vornja z Peronówki Very Good 942 Kokb`ael Tajga z Peronówki Very Good Otwarta 967 Mallory Silwer Pover Excelent 4 965 Ishtar z Peronówki Very Good 951 Adane Jantarowa Wataha Good Champion 986 Juvart z Peronówki Excelent 1 CAC Weteran --- Tutaj też jest problem z wynikami bo są niekompletne. Mimo, że oficjalnie podane na stronie. |
Quote:
Wobec tego pytam, dlaczego nie masz za złe hodowcom, że nie wystawili grup hodowlanych na wystawie klubowej dużo bardziej prestiżowej niż krajowa? Co z tego że ich psy były wystawiane, skoro brakło ich przydomków w grupach hodowlanych? :p:p:p Sama o wystawach zdanie mam jakie mam i uważam, że jeśli w ogóle, to każdy jeździ tam i wtedy, kiedy mu pasuje i nikomu nic do tego. Udział lub nieuczestniczenie w wystawach jest poza jakimkolwiek osądem moralnym czy etycznym...:| Użyłam tego przykładu wyłącznie po to, żeby wykazać Ci jakie absurdalne tezy tu wcześniej głosiłeś; :roll: Napisałam dokładnie to samo co Ty, tylko zastosowałam Twój tok rozumowania w drugą stronę... :lol: Bo chyba nie jesteś aż tak "odklejony" żeby twierdzić, że jeśli grupy hodowlanej z przydomkiem "z Peronówki" nie ma na wystawie klubowej X to jest BE, a kiedy grup hodowlanych innych hodowli nie ma na wystawie klubowej Y to jest CACY? ;) Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
Widzę, że się bardzo lubisz śmiać. To może zrobimy to razem bo wtedy oboje będziemy wiedzieć z czego się śmiejemy. Nie interesuje mnie jak dobrze był reprezentowany przydomek na wystawie klubowej, tylko interesuje mnie dlaczego nie było tam grupy hodowlanej. Całość jest w odniesieniu do tematu klubu, który się toczy od jakiegoś czasu i odnosi się tylko do reali polskich. Poniżej masz cytaty tego co ja napisałem na ten temat i nie widzę tam ani słowa związanego z tym co Ty napisałaś. Może przeczytaj sobie to na spokojnie z pominięciem innych wypowiedzi. Nie pojmuje dlaczego odnosisz realia polskie do słowackich. To jest ich wystawa klubowa i fakt, że odbyła się przy okazji wystawy światowej, a nie innej nie dodaje jej rangi, a tym bardziej nie obliguje polskich hodowców aby ją szturmowali. Taka sama sytuacja odnosi się do wystaw klubowych w innych krajach. To są ich wystawy klubowe tak samo jak my mamy swoją. Rona nie znasz mojego toku rozumowania i nawet nie staraj się go poznać. Nie staraj się go odwracać i pokazywać inny tok myślenia na podstawie mojego. Co do lansowania to napisałem, że ja widzę zupełnie co innego. Nie staraj się innym pokazywać co ja widzę i kogo lansuje bo tak nie jest. Wtedy jest to Twoja opinia, a nie mój wybór. Quote:
Quote:
|
W takim razie ja bardzo
Quote:
2. chyba nie jesteś aż tak "odklejony" żeby twierdzić, że jeśli grupy hodowlanej z przydomkiem "z Peronówki" nie ma na wystawie klubowej X to jest BE, a kiedy grup hodowlanych innych hodowli nie ma na wystawie klubowej Y to jest CACY? ;) Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Bardzo ostro skrytykowałeś Margo, wręcz na nią napadłeś, że nie przyjechała na klubówkę, ale wyjaśniła Ci (choć wcale nie miała takiego obowiązku:|), że miała w tym czasie bardzo ważne zobowiązania, zresztą tez związane z psami i kynologią, których nie mogła przełożyć na inny termin. Gdybyś był uczciwym dyskutantem i człowiekiem który gra "fair" to zamiast: Quote:
Quote:
|
All times are GMT +2. The time now is 14:17. |