Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Wystawy (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Wystawa, Poznań 2009 (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=12176)

shaluka 27-09-2009 22:29

Wystawa, Poznań 2009

Hej,
proste pytanko: kogo mamy szansę spotkać na wystawie? My będziemy, bo chcemy sobie zwiedzić Poznań, taka podroż poślubna:rock_3

Agnieszka 27-09-2009 23:44

Wystawa jest 8 listopada, ale do kiedy jest termin zgloszen?

Shaluka, podroz poslubna po Poznaniu to nuuuda, pojedzcie gdzies dalej :p.

wilczakrew 28-09-2009 00:07

Quote:

Originally Posted by shaluka (Bericht 239489)
Hej,
proste pytanko: kogo mamy szansę spotkać na wystawie? My będziemy, bo chcemy sobie zwiedzić Poznań, taka podroż poślubna:rock_3

Ładna mi podróż poślubna. Zwiedzanie hali i do domu :D

Marcin L. 28-09-2009 06:43

my też będziemy.

Chociaż nie wiem, że "17 letnie wilczury" będą mogły tam wejść.
Ostatnio tak nazwał pewien pan Barinę, "ale stary wilczur, taki cały siwy, ma gdzieś z 17 lat..." - płyneło z jego ust.

aneta1 28-09-2009 07:41

My też będziemy z cała ekipą

btd 28-09-2009 08:04

Quote:

Ładna mi podróż poślubna. Zwiedzanie hali i do domu :lol:
Ej, my tez mielismy taka podroz. Budapeszt, międzynarodowa :D

shaluka 28-09-2009 08:22

No, jak sobie odłożymy fundusz, to wtedy się pomyśli o Hiszpanii albo Szkocji ;) Ale poki co musi nam starczyć do poludnia halowy Poznań, a potem jego typowe urokil;)

Kamoszka 28-09-2009 08:49

Quote:

Originally Posted by shaluka (Bericht 239512)
Ale poki co musi nam starczyć do poludnia halowy Poznań, a potem jego typowe urokil;)

Jak chcecie poznac typowe uroki to wykupcie sobie ubezpieczenie. Serio, przyda sie:twisted: Nie to żebym straszył...
a swoja drogą "super" podróż "poślubna"...:?

shaluka 28-09-2009 08:51

Kamoszka, dzieki, zapamietamy, ale z wilczakami to raczej nikt nam nie podskoczy :]

shaluka 28-09-2009 09:15

Marcin L. to tym bardziej musisz się zjawić, musze zobaczyc wreszcie tego siwego wilczura ;D

wilczakrew 28-09-2009 10:29

Quote:

Originally Posted by shaluka (Bericht 239519)
Kamoszka, dzieki, zapamietamy, ale z wilczakami to raczej nikt nam nie podskoczy :]

Przestań. Poznaniacy sa bardzo sympatycznie, choć w samym Poznaniu to ich już jest tylu co warszawiaków w Warszawie. ;)
Mnie tam nigdy nic złego nie spotkało, nawet w nocy.
Ubezpieczenie nie będzie konieczne.

wilczakrew 28-09-2009 10:56

Quote:

Originally Posted by Marcin L. (Bericht 239504)
my też będziemy.

Chociaż nie wiem, że "17 letnie wilczury" będą mogły tam wejść.
Ostatnio tak nazwał pewien pan Barinę, "ale stary wilczur, taki cały siwy, ma gdzieś z 17 lat..." - płyneło z jego ust.

Marcin przecież od jakiegoś czasu nikt nie mówi Barina tylko starucha.
Magda mi to wypomina po Katowicach do dzisiaj. :)

Witek 28-09-2009 21:11

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 239562)
Marcin przecież od jakiegoś czasu nikt nie mówi Barina tylko starucha.
Magda mi to wypomina po Katowicach do dzisiaj. :)

No nie przesadzaj ;) Nie moja wina, że tak mi się zapamiętałeś :rock_3

Witek 28-09-2009 21:12

Też chcieliśmy się wybrać do Poznania, ale niestety dziś zabrałam się za wypełnianie zgłoszeń i na Poznań się spóźniliśmy, a nie będę płacić 150zł... Ale będziemy w Zabrzu i w Kielcach :)

shaluka 28-09-2009 22:12

Ale tam jest do 30.09 przedluzone zgloszenie, a cena jest ta pierwsza do zakonczenia przyjmowania zgloszen, co jest w nawiasie, czyli ta normalna cena

Witek 28-09-2009 22:38

Quote:

Originally Posted by shaluka (Bericht 239785)
Ale tam jest do 30.09 przedluzone zgloszenie, a cena jest ta pierwsza do zakonczenia przyjmowania zgloszen, co jest w nawiasie, czyli ta normalna cena

Kurcze... A ja to przegapiłam... Teraz to nie wiem czy się wyrobimy na obie wystawy (Kielce i Poznań) bo zaczęła mi się szkoła i muszę rozważnie wybierać wagary.... A Poznań wydawał nam się ciekawszy, a już się do Kielc zgłosiliśmy :(

A wie ktoś może czy jest tam gdzieś miejsce do wybiegania psa? Bo Astarte po paru godzinach jazdy samochodem lubi sobie wyprostować kości w biegu :)

wilczakrew 28-09-2009 23:35

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 239791)
Kurcze... A ja to przegapiłam... Teraz to nie wiem czy się wyrobimy na obie wystawy (Kielce i Poznań) bo zaczęła mi się szkoła i muszę rozważnie wybierać wagary.... A Poznań wydawał nam się ciekawszy, a już się do Kielc zgłosiliśmy :(

A wie ktoś może czy jest tam gdzieś miejsce do wybiegania psa? Bo Astarte po paru godzinach jazdy samochodem lubi sobie wyprostować kości w biegu :)

To moze na zmianę jechać i biec.
Problem z głowy :)

Miejsc jest wszędzie sporo ale musisz być wcześniej i zrobić to przed miastem lub na jego peryferiach. W centrum zapomnij.

shaluka 29-09-2009 00:08

Zawsze możecie napisac o usuniecie z listy, do zamkniecia zgloszen, powinni się zgodzić, bez wiekszych trudnosci. My tez wybieramy wagary, ale zjazdy mamy co drugi tydzien, ja trzy dni, Bartek dwa. Niestety przy psach, malym dziecku i pracy nie ma innej mozliwosci studiowania. My w Kielcach tez będziemy, bo to bardzo blisko od nas. Zaś Poznań oboje chcemy pozwiedzać;)

Oby do zobaczenia:rock_3

shaluka 22-10-2009 20:18

Do mnie już zgoszenia przyszły, organizacja informacyjna jak i reszta bardzo mi się podoba, wszystko jasno i czytelnie, oby tak bylo zawsze i aby się wszystko spisało;)

Ilość nawet nawet:
Psy
kl.młodzieży 3
kl.otwarta 2
kl.championów 2
Suki
kl.szczeniąt 1
kl.młodzieży 2
kl.pośrednia 2
kl.otwarta 3
kl.championów 3
kl.weteranów 1

To może teraz taki mały wykres kto i gdzie?
My młodzież -Gisu oraz pośrednia - Kala,

Astarte szczeniaki(?)
Jadiel otwarta(championow?) Ilmarinien- twarta(chmpionow?)
Barina pośrednia?
Reszta to...?
Braterstwo, młodzież?

P.S. Znaki zapytania do potwierdzenia/sprostowania;)

Witek 22-10-2009 20:35

Quote:

Originally Posted by shaluka (Bericht 246254)

Astarte szczeniaki(?)

Nie, my do Poznania nie jedziemy- zdecydowaliśmy się na Kielce bo bliżej. Więc pewno sunia z Polskiego Dworu, bo też miała być w Zabrzu ale nie dojechała :)

shaluka 22-10-2009 21:00

Ok, juz poprawiam:
Lista:
Psy:
Młodzież
Gisotsu Crying Wolf
F Braterstwo Wilczaków?
?
Otwarta
Jabberwock z Peronówki?(z terminarzy na stronach)
?
Championów
Balrog z Peronówki?
Amber Wolf z Peronówki?/Euryś z Peronówki?(stali bywalcy tejże wystawy;) )

Suczki
Szczeniaki:
D? Wilk z Polskiego Dworu
Młodzież:
Morrigan z Peronówki?
?
Pośrednia
Kala Radov Dvor
Barina Dębowa Sfora
Otwarta
K-lee z Peronówki?
Adane Jantarowa Wataha?
?
Championów
Ibona Radov Dvor?
Beti Wilk z Polskiego Dworu?
?
Weteranów
Jolly z Molu Es

Gia 22-10-2009 21:39

K-lee nie będzie. Przerwa w podbojach ringów ;)

Mila 22-10-2009 23:15

Nas też nie. Jednak widzimy się na wystawie w Kielcach:)

sssmok 22-10-2009 23:31

Bardzo chcielibysmy, ale niestety nie dojedziemy.
Zobaczymy sie dopiero w nastepnym sezonie ;-)

aneta1 23-10-2009 06:21

Jak dobrze pamiętam to my w chempionach

Marcin L. 23-10-2009 08:46

my po sugestii Pani z ZwK Poznań zgłosiliśmy się w Młodzieży - ostatnia w sumie sam nie wiem po co ?

Margo 23-10-2009 12:30

PSY

młodzieży
Ardal Conall Braterstwo wilczaków
Gisotsu Crying Wolf
Loray z Peronówki

otwarta
Czambor z Vlčího dubu
Ilmarinen Girios dvasia

championów
Amber wolf z Peronówki
Eligo z Peronówki

SUKI

szczeniat
Dacre Wilk z Polskiego dworu

młodzieży
Barina Dębowa Sfora
Tasja Eden severu

posrednia
Kala Radov Dvor
Kasdeya z Peronówki

otwarta
Adane Jantarowa wataha
Ginger Dakmat
Laila Girios dvasia

championów
Barsabel Wilk z Polskiego dworu
Jadiel z Peronówki
Juvart z Peronówki

weteranów
Jolly z Molu Es

Marcin L. 23-10-2009 12:34

witam,
jak pisałem wczesniej, Barina jest w młodzieży - tak troche bez sensu, to jej ostatnia wystawa w tej kategorii.

aneta1 23-10-2009 21:59

Zygzak w Otwartej ??????????????
zgłaszałam do chempionów chociaż widzę że był to głupi pomysł ;):p:p:p

shaluka 24-10-2009 09:51

O super, dzieki.
Do zobaczyska ;)

Marcin L. 04-11-2009 09:23

witamy śniegowo,

czy po wystawie planujemy jakiś spacer, czy wypada to spontanicznie ?

Pozdrawiam

wilczakrew 04-11-2009 12:26

Quote:

Originally Posted by Marcin L. (Bericht 250951)
witamy śniegowo,

czy po wystawie planujemy jakiś spacer, czy wypada to spontanicznie ?

Pozdrawiam

Ja jak zawsze chętnie się piszę na każdy spacer. To jest najprzyjemniejsza część wystawy :)

wilczakrew 09-11-2009 09:41

Na wczorajszej wystawie w Poznaniu powstał ciekawy układ i wielki ukłon w stronę nie do końca preferowaną przez hodowców.

Wystawa w częściach.

Psy i suki w szczeniakach i młodzieży

http://www.youtube.com/watch?v=1_HEh05AYmo

Psy i suki w pośredniej i otwartej

http://www.youtube.com/watch?v=Vf-87wa9fLg

Psy i suki w championach

http://www.youtube.com/watch?v=AJUD7WeG_2I

Wybór NDPwR i NDSwR

http://www.youtube.com/watch?v=dw2A7r9J7wQ

Wybór BOB

http://www.youtube.com/watch?v=ArAEVzVfDfk

Gratulacje dla wszystkich.

Marcin L. 09-11-2009 10:15

Gratulujemy wszystkim

Gaga 09-11-2009 10:30

A my ściskamy synusia, wygrać z wujkiem Elisiem...fiu fiuuuuu....
Wielkie miziańsko dla przytulaka :)

Margo 09-11-2009 11:00

Quote:

Originally Posted by Marcin L. (Bericht 246321)
my po sugestii Pani z ZwK Poznań zgłosiliśmy się w Młodzieży - ostatnia w sumie sam nie wiem po co ?

Teraz juz wiecie... 8) Po tytul Mlodziezowego Zwyciezcy Polski... Mozna dostac go jedynie raz w zyciu....:rock_3 GRATULACJE! :lol:

sssmok 09-11-2009 11:01

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 252528)
Na wczorajszej wystawie w Poznaniu powstał ciekawy układ i wielki ukłon w stronę nie do końca preferowaną przez hodowców.

Tzn? Mozesz sprecyzowac o jaka strone Ci chodzi?

--------------------------------------

Oczywiscie gratulacje dla wszystkich :D

aneta1 09-11-2009 11:10

Układ ????????????? możesz jaśniej

Margo 09-11-2009 11:29

Quote:

Originally Posted by aneta1 (Bericht 252553)
Układ ?????????????

Jasne - sama zerknij na Zwyciezcow i Ml. Zwyciezcow Polski - ONE WSZYSTKIE SA DO SIEBIE PODOBNE.... Inne hodowle, ale styl ten sam... :lol:

Margo 09-11-2009 11:40

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 252528)
Wystawa w częściach.

Wielkie dzieki za video... sporo wyjasnia... nad kilkoma decyzjami sie zastanawialam "dlaczego", a video wszystko wyjasnilo... Bo czasem okazuje sie, ze pozornie efektowny pies slabo biega, albo prezentacje psuje mu wlasciciel... ;-) A widze, ze wlasnie na ruch (czyt. poprawna budowe) sedzina zwrocila najwieksza uwage.

Nam tez oberwalo sie, ze psuje suce prezentacje, bo podciagam jej glowe do gory, a wilczak ma biegac z glowa na linii karku... I na video rzeczywiscie tak jest - musze to porawic... :look2 Dotad sie udawalo, bo malo ktory sedzia zwraca na to uwage, a u wilczakow jest bardzo wazne, bo jedynie wilczak biegnacy "wilkiem" biega typowo... :)

wolfin 09-11-2009 11:41

ooooooooo wooooooooooooow i oooooooooooooo
super gratulacje, dla synka, dla wujka, dla mamy, i dla calej rodziny :) super

shaluka 09-11-2009 11:44

hmm prezentacja powiadasz.. bardzo interesujace, taak filmiki duzo pokazuja

P.S. Dodam, ze takie wystawy dowartosciowywuja, jesli chodzi o opinie własnego wystawiania psów, bo jak się patrzy na co niektórych, to człowiek widzi, ze z nim nie jest tak zle... Poza tym można byc dumnym, ze psiaki sa dobrze zsocjalizowane, nie boja się, są wyluzowane i w ogóle, a z tego co patrze, to coraz rzadziej można to powiedzieć o wystawianych psiakach.. Szkoda.

Aga 09-11-2009 12:19

Gratulacje dla zwycięskiego rodzeństwa - w Czechach Jerry Lee, w Polsce Jolka. Szaleją weterani!!!

Margo 09-11-2009 12:29

Quote:

Originally Posted by shaluka (Bericht 252566)
hmm prezentacja powiadasz.. bardzo interesujace, taak filmiki duzo pokazuja

P.S. Dodam, ze takie wystawy dowartosciowywuja, jesli chodzi o opinie wplasnego wystawiania psów, bo jak się patrzy na co niektórych, to człowiek widzi, ze znim nie jest tak zle... Poza tym mozna byuc dumnym, z ewpsiaki sa dobrze zsocjalizowane, nie boja sie, sa wyluziowane i wogole

Oczywiscie masz racje... Ale na wynik wplyw maja rozne rzeczy... W Poznaniu stawki mogly sie ustawic w rozny sposob. Sedzina np dluuuuuugo zastanawiala sie, czy Najlepszym Psem ma zostac Eligo czy Ilmarinen. Oba psy maja swoje plusy i minusy. Oba mogly byc na pierwszy miejscu. Roznia sie, ale kazdy ma swoje zalety... Podobnie bylo z wyborem Najlepszego Juniora - Loray i Barina maja swoje zalety. Ustawilo sie tak, drugi raz moze byc inaczej. I tak bylo w kilku stawkach. Czesto najlepszym sposobem wyboru bylby rzut moneta... ;)

Wynik i prezentacja maja ogromne znaczenie. Ale rownie wazne sa budowa, typowosc, ruch, itd... Nie ma problemu, gdy w ringu stoja dwa podobne psy, z tym, ze jeden ladnie sie wystawia, a drugiemu sporo brakuje. Ale czasem sedzia staje przed wyborem, czy ma wybrac psa lepiej prezentowanego, czy lepiej zbudowanego... Czy wazniejsza jest prezentacja, czy zgodnosc ze wzorcem? Kwestia preferencji... Czasem sedzia woli "show", czasem "funcjonalnosc".
Jak zerkniesz na video to widac, ze sedzina stawiala na to drugie - tzn wilczak mial miec budowe powodujaca, ze pies biega jak wilczak. Jak dla mnie to dobre kryterium oceny, bo w ruchu wychodza wszystkie wady i niedociagniecia budowy. Prezentacje, brak socjalizacji - to poprawisz. Budowe niestety nie...

Ja lubie dobrze wystawiane psy. I te strachliwe sa "do naprawy". Ale zgodzisz sie, ze pies, ktory malo bedzie przypominal wilczaka i tak powinien byc "bdb" nawet jesli przezentuje sie DOSKONALE.

shaluka 09-11-2009 12:31

A jak nazwiesz to gdy przegrywa pies lepiej sie prezentujacy i lepszy ekserierowo? peszek? Ogonie pytam, oczywiscie.

A zreszta, nie wazne. Ja tam jezdze, swoje widze, swoje wiem i nikogo przekonywac ani dochodzic sie nie amm zamiaru. Ja odpowiadam za swoje psiaki, jestem znich dumna, bo umiem nawiazac z nimi kontakt w kazdej sytuacji, a ta wystawa pokazala mi, ze juz nawet samczki nie sa potrzebne, a Gis zrezygnowal z podsypiania z czego jestem BArdzo dumna. Jednak najbardziej dumna jestem z tego poza ringiem, jak mieslismy grupke ludzi, w tym i jedna bardzo mila dziewczyne, ktora naprawde dluugo przy nas byla, miziala i robila z psiakami co chciala a psiaki nic. Jeszcze cudowniejsze jest to jak Gis dal sobie robic wszystko pewnemu dwulatkowi, porostu rozczulilam sie na maksy, gdy odchodzac malemu polecialy wieelkie grochwate lyz, bo "Piesek nie idzie z nami." a potem, bo "Nie zrobil pa,pa". Oba psiaki byly bardzo cierpliwe do ludzi i w ogole i to jest dla mnei najwieksze zwyciestwo. A ta wystawa, a raczej ten wyjazd tym bardziej mi się podobal, ze moglam zobaczyc Barinke na zywo i potem na spacerze. Pierwszy raz nie wracalismy z wystawy glodni (Dzieki raz jeszcze). A nawet potem wypadek z TIR-em, skonczyl sie tylko rozwalona maska, bez zadnego uszczerbku na zdrowiu, a psiaki nawet nie wstawaly bo tak i ch to nie ruszylo. Mielismy wczoraj strasznie duzo szczescia i to jest dla mnie najwazniejsze. I coz, filmiki kazdy widzi, opinie o sedzinie mam i wiem, ze juz do niej nie pojade,bo nawet moj ojciec co nie byl na wystawie, a widzial filmiki skwitowal to jednym. Co najwyzej do Kielc bo wystawa oplacona, a ja to robie dla siebie, a nie dla wynikow, co nie znaczy ze nie jest milo wygrywac, ale to nie moj priorytet.
I tym radosnym akcentem koncze moj udzial w tym temacie i milo czuc sie ponad to:)

Margo 09-11-2009 13:00

Quote:

Originally Posted by shaluka (Bericht 252587)
A jak nazwiesz to gdy przegrywa pies lepiej sie prezentujacy i lepszy ekserierowo? peszek? Ogonie pytam, oczywiscie.

Wtedy to jest zle sedziowanie... Przeciez pisalam o tym nie raz... Ile razy to bywalo, ze na wystawach pies kladl sie w ringu, wygladal tragicznie, ruszal sie jak owczarek niemiecki (mega wykrok) i wygrywal. A doskonale dla psow, ktore w ringu prezentowaly sie jak saarloosy: biegaly jedynie ciagniete, staly jedynie trzymane na rekach.

Z tym, ze w Poznaniu czegos takiego nie bylo... nie bylo ani jednego momentu, aby przegral pies lepszy pod kazdym wzgledem...

Quote:

Originally Posted by shaluka (Bericht 252587)
A zreszta, nie wazne. Ja tam jezdze, swoje widze, swoje wiem i nikogo przekonywac ani dochodzic sie nie amm zamiaru. Ja odpowiadam za swoje psiaki, jestem znich dumna, bo umiem nawiazac z nimi kontakt w kazdej sytuacji, a ta wystawa pokazala mi, ze juz nawet samczki nie sa potrzebne, a Gis zrezygnowal z podsypiania z czego jestem BArdzo dumna. Jednak najbardziej dumna jestem z tego poza ringiem, jak mieslismy grupke ludzi, w tym i jedna bardzo mila dziewczyne, ktora naprawde dluugo przy nas byla, miziala i robila z psiakami co chciala a psiaki nic.

To trzeba bylo przyjsc do nas... :lol: To dopiero sie dzialo - cala banda wilczakow (stado 5 sztuk) i kangal (bezowy kucyk) przez kilka godzin pozowalo do fotek rodem jakby branych z dogoterapii... :lol: Po Poznaniu rasa ma wielu nowych fanow, a masa dzieci (i nie tylko) zdjecia "z wilkiem"... :rock_3
Jedyne czego mi zal, to to, ze nie bylo czasu, aby Bure wybiegaly sie z kumplami... Ale to pewnie nadrobimy w Glogowie... 8)

shaluka 09-11-2009 13:03

No widzialam te zdjecia.... Dlatego nei podeszlam....

A poza tym czy pisalam ze pod kazdym wzgledem, ale sa wady nabyte, ktore sa,ma zauwazylas i sa takie ktora juz sie nie poprawia tylko beda pogarszac.. no ale nevermind.
The end

Margo 09-11-2009 13:33

Quote:

Originally Posted by shaluka (Bericht 252607)
A poza tym czy pisalam ze pod kazdym wzgledem, ale sa wady nabyte, ktore sa,ma zauwazylas i sa takie ktora juz sie nie poprawia tylko beda pogarszac.. no ale nevermind.
The end

Alez wlasnie o to chodzi... Troche zdziwilo mnie, ze tak naskoczylas na charakter psow... Wiem,. ze niektorym jeszcze brakowalo do okreslenia "typowe zachowanie wilczaka w ringu" :rock_3 (na co zreszta sedzina zwrocila uwage i ostro skrytykowal), ale jesli pies dopiero zaczyna wystawianie to dajmy mu szanse dojsc do tej "normalnosci".

Zobacz sama - np na Kale... Teraz mozesz napisac o jej doskonalym charakterze i super socjalizacji. Ale przeciez kiedys byly osoby, ktore dlugo nosily slady spotkania z nia w czasach, gdy zaczynala jezdzic na wystawy... prawda? ;) Nikt nie przypial jej etykietki "agresywna". Potem nastapila zmiana, wiec oznacza to, ze mimo jej pierwotnego zachowania okazalo sie, ze geny "od charakteru" na OK. Teraz poczekajmy na ocene tych "nowych" - niech sie powystawiaja i wtedy bedziemy oceniac... :p

shaluka 09-11-2009 13:51

Nie naskoczylam. Hamuj wyobraznie. A co do Kali to wlasnie mi o to chodzi, Kala juz jest w POSREDNIEJ wiec wypadaloby by dojrzala. Ale w koncu trzeba miec czas by moc go poswiecic psom. Och milo mi sie tu wchodzi, czysta komedia. A jesli chodzi o charakter, to obie wiemy jaki jest Radov Dvor, a przynajmniej niektore suki, ale nie mam zamiaru tu nic wywlekac, POWIEDZIALM SKONCZYLAM ten temat.

Margo 09-11-2009 14:13

Quote:

Originally Posted by shaluka (Bericht 252651)
Och milo mi sie tu wchodzi, czysta komedia. (..) POWIEDZIALM SKONCZYLAM ten temat.

Komedia? Toz to moj ulubiony argument pewnej specyficznej grupy osob, ktore chyba wszyscy znamy.... :lol:

Jesli poszukujesz forum, gdzie jedyna odpowiedzia bedzie "Sliczniusio", "Masz absolutna racje" to rzeczywiscie forum Wolfdoga jest kiepskim miejscem na tego typu dyskusje. Masz swoja opinie, ja mam inna. Podajesz swoje argumenty, a ja swoje. Skoncze, gdy JA bede chciala skonczyc. Gorzej - ktos moze bedzie chcial dopisac sie do tematu i ma do tego pelne prawo. Takie same, jak Ty, aby ukonczyc swoje odpowiadanie na posty na temat charakteru... Tak dziala forum i tak zwykle prowadzi sie dyskusje....

Dyskusja (łac. discussio - roztrząsanie) - jeden ze sposobów wymiany poglądów (poparty argumentami) praktykowany przez dwoje lub więcej osób zainteresowanych danym tematem lub zjawiskiem. Przeprowadzana zwykle w formie ustnej, ale nie tylko (np. dyskusje w formie pisemnej prowadzone są na internetowychforach dyskusyjnych). W wyniku dyskusji dochodzi zwykle do ścierania się różnych poglądów, czasami wypracowywania kompromisów i określania wspólnych stanowisk.

shaluka 09-11-2009 14:25

:lol: :lol: :lol: 8)

wilczakrew 09-11-2009 16:09

Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 252627)
Alez wlasnie o to chodzi... Troche zdziwilo mnie, ze tak naskoczylas na charakter psow... Wiem,. ze niektorym jeszcze brakowalo do okreslenia "typowe zachowanie wilczaka w ringu" :rock_3 (na co zreszta sedzina zwrocila uwage i ostro skrytykowal), ale jesli pies dopiero zaczyna wystawianie to dajmy mu szanse dojsc do tej "normalnosci".

Zadziwia mnie bardzo zmiana zdania i modelu zachowania rasy na ringu.
Nie wiem czy ta wystawa jest powodem do dumy bo raczej nie mamy do tego powodu. Niestety przykład idzie z góry i własciwie to nowi własciciele wcale nie muszą pracowac ze swoimi pupilami, socjalizować ich i uczyć dobrego zachowania na wystawie. Nie wiem czy własnie takie zachowanie powinny prezentować championy i psy, które skończyły już 15 miesięcy.
Margo bardzo ładnie napisała, " ONE WSZYSTKIE SA DO SIEBIE PODOBNE " Jednak ja nie wiem czy własnie o to podobieństwo z ogonami jej chodziło.

Margo przecież to są Twoje słowa ( temat Łodzi z 2005 roku ): "Ruch jest oczywiscie wazny bo to on charakteryzuje ta rase, ale na mnie jak plachta na byka dziala cos innego. Po raz kolejny widze wpisy "zbyt wysoko noszony ogon". Dla odmiany mamy to tez u Ali - nieswiadomie sedzina zrobila nam ogromny komplement, ze Ali ze strachliwrgo suczyska stala sie pewna siebie lady... :twisted: Tu juz nie chodzi o naruszenie wzorca, ale o charakter promowanych psow. Wilczak zadowolony z siebie nosi w ruchu ogon na linii grzbietu. Jak jest pewny siebie, dumny, to ogon wedruje do gory mowiac "patrzcie i podziwiajcie jaki jestem piekny". Promowanie psow noszacych ogon w dol lub na brzuchu, to nic innego jak promowanie psow malo pewnych siebie, stachliwych lub najzwyczajnie zgnebionych. To nie jest collie, sheltie czy border, gdzie ogon powinien byc noszony w dol. U wilczaka jest on niesamowicie zwiazany z charakterem danego psa i niestety szczegolnie takie mniemanie trzeba tepic. "
Ktoś inny też określił to inaczej :
"Preferowanie psow z ogonem noszonym do dolu czy nawet pod soba nie jest typowe dla sedziow z krajow na poludnie od SK i Cz .Jeszce nietak dawno bylo tak i w Polsce i niewydaje mi sie ze to wina tlumaczenia wzorcow lecz promowanie psow z duzych hodowli gdzie psy poza kratami swojego kojca niec innego nie widza "

Takich cytatów można dać wiele, a z tego co wiem to wzorzec się nie zmienił .

Margo 09-11-2009 16:41

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 252731)

Grzesiu, no i napisz mi, gdzie to zdanie zmienilam... :rock_3 Nadal stoje za tym co pisalam w roku 2005....

Quote:

i psy, które skończyły już 15 miesięcy..

A to jakis cudowny wiek....? :D Tzn do 15 miesiaca pies moze popelniac bledy, a potem juz nie? 8) Czyli do 15 mies. mozemy tolerowac warczenie na sedziego przy sprawdzaniu jaderek, a potem powinna byc juz dyskwa? :lol: To jakas wazna data odkryta przez etologow?

Margo 09-11-2009 17:11

Quote:

Margo bardzo ładnie napisała, " ONE WSZYSTKIE SA DO SIEBIE PODOBNE " Jednak ja nie wiem czy własnie o to podobieństwo z ogonami jej chodziło.

Grzesiu - fakty! Co nie tak maja z charakterami: Loray, Barina, Ilmarinen, Juvart i Jolly? :lol: Wybacz, ale jak dla mnie to cala 5 jest bardziej pozytywnie nastawiona do swiata niz np. Czambor... Moze i sa czasem zbyt wylewne, ale wilczaki tak maja.... :lol:

DORA 09-11-2009 18:13

Gratulacje dla zwycęzców :klatsch:klatsch:klatsch

Marcin L. 09-11-2009 18:22

Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 252548)
Teraz juz wiecie... 8) Po tytul Mlodziezowego Zwyciezcy Polski... Mozna dostac go jedynie raz w zyciu....:rock_3 GRATULACJE! :lol:

dziękujemy, ale co to znaczy...

GRABA 09-11-2009 20:55

Quote:

Originally Posted by Marcin L. (Bericht 252805)
dziękujemy, ale co to znaczy...

http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Reg...owych_ZKwP.pdf
Gratulacje dla Barinki:p

Podsumowując, te Wasze zmagania słowne.....
Prawda jest taka, że wystawienie wilczaka zależy od tego czy jemu się chce pokazać czy nie i każdy z nas popełnia błędy. Najważniejsze, żebyśmy nauczyli się śmiać z naszego "nie" wystawiania, a nie dobijali się tekstami:p - wtedy, to dalej będzie zabawa.
I zgadzam się z Margo, że wilczaki są wylewne:p

wilczakrew 11-11-2009 19:35

http://www.evikzegar.pl/pies/poz1.jpg
http://www.evikzegar.pl/pies/poz2.jpg
http://www.evikzegar.pl/pies/poz3.jpg

wilczakrew 13-11-2009 22:36

Małgosiu widzę, że uzupełniłaś wyniki Czambora z wystawy w Poznaniu i nie wiem skąd dostałaś takie wyniki, ale to właśnie świadczy o rzetelności bazy danych na WD.

http://www.evikzegar.pl/pies/146.jpg

wolfin 13-11-2009 23:00

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 254530)
Małgosiu widzę, że uzupełniłaś wyniki Czambora z wystawy w Poznaniu i nie wiem skąd dostałaś takie wyniki, ale to właśnie świadczy o rzetelności bazy danych na WD.

tu chyba czegos brakuje... reszty karty.
nikt nie mowi ze nie moze byc bledow w podaniu, ale jesli juz podawac skan to calej karty a nie koncowki bez dannych psa. Teras to ... moze to karta sasiada :)

z Peronówki 14-11-2009 10:30

Ponownie Grzesiek pooczernial, poatakowal, a teraz zamiast wyjasnien mamy zmiane tematu... Wiec jeszcze raz ponawiam pytania:

==============================================
Quote:

Grzesiu, no i napisz mi, gdzie to zdanie zmienilam... :rock_3 Nadal stoje za tym co pisalam w roku 2005....

Quote:

i psy, które skończyły już 15 miesięcy..

A to jakis cudowny wiek....? :D Tzn do 15 miesiaca pies moze popelniac bledy, a potem juz nie? 8) Czyli do 15 mies. mozemy tolerowac warczenie na sedziego przy sprawdzaniu jaderek, a potem powinna byc juz dyskwa? :lol: To jakas wazna data odkryta przez etologow?

Quote:

Grzesiu - fakty! Co nie tak maja z charakterami: Loray, Barina, Ilmarinen, Juvart i Jolly? :lol: Wybacz, ale jak dla mnie to cala 5 jest bardziej pozytywnie nastawiona do swiata niz np. Czambor... Moze i sa czasem zbyt wylewne, ale wilczaki tak maja.... :lol:

z Peronówki 14-11-2009 11:01

Quote:

Jeszce nietak dawno bylo tak i w Polsce i niewydaje mi sie ze to wina tlumaczenia wzorcow lecz promowanie psow z duzych hodowli gdzie psy poza kratami swojego kojca niec innego nie widza "

A teraz z innej beczki... Jak wszyscy wiemy uwielbiasz przypinac kazdej hodowli, ktorej nie lubisz "etykietke" - hodowla kojcowa (oberwalo sie nawet hodowlom domowym)... To Twoje ulubione 'wyzwisko'.

Skoro najgorszym typem hodowli jaki znasz, najgorszym zlem jakie znasz to hodowle, gdzie szczeniaki rodza sie w kojcach i mieszkaja w kojcach to skad nagle ta zmiana; skad cisniecie wlasnych idealow w kat? Nie jest dwulicowoscia innych WYZYWAC (wyzywac, bo mijasz sie z prawda) od hodowli kojcowych, a jednoczesnie z radoscia kryc i na prawo i lewo spamowac forum fotograficzna reklama miotu hodowli KOJCOWEJ (hodowczyni tego nie ukrywa - jej psy zycie spedzaja w kojcach, tam rodza sie szczeniaki - nie sa to domowe pupilki)? Skad nagle taka zmiana zdania? Moze nie tyle zmiana, bo widze, ze etykietki nadal uzywasz, ale skad takie zaklamanie?

Czyz nie jest tak, ze "w swoim oku belki nie widzisz w cudzym drzazge dostrzezesz"? :rock_3

wilczakrew 14-11-2009 22:19

http://www.wolfdog.org/forum/images/...n/post_old.gif 09-24-2005, 12:52 #60 DanielZ
Braterstwo ponad Wszystko

http://www.wolfdog.org/forum/customa...vatar218_8.gif

http://mystatus.skype.com/smallicon/danio_wilczak

http://www.wolfdog.org/forum/images/icons/icon1.gif
Cytat:
Napisał Margo
To nie jest collie, sheltie czy border, gdzie ogon powinien byc noszony w dol.
Nie mam pojecia, ale jakims cudem wlasnie to zamilowanie do szerokich klatek i ogonow koniecznie noszonych w dol jest typowe dla sedziow z krajow "na poludnie od SK i CZ". Zaczynam sie zastanawiac, czy to wina zlego tlumaczenia wzorca na ich jezyki, jakis bezsensownych artykulow publikowanych w ich gazetach, czy czegos innego...?

Co do tego ze Collie powinien nosi ogon do dolu to sie nieygodye bo tak niejest.

Preferowanie psow z ogonem noszonym do dolu czy nawet pod soba nie jest typowe dla sedziow z krajow na poludnie od SK i Cz .Jeszce nietak dawno bylo tak i w Polsce i niewydaje mi sie ze to wina tlumaczenia wzorcow lecz promowanie psow z duzych hodowli gdzie psy poza kratami swojego kojca niec innego nie widza

Ps. Zapomnieliscie w tej liscie o Garo :)

Gia 14-11-2009 22:22

Border Collie, Collie Szkocki i Sheltie, powinny nosić ogon w dół. Wielu wystawców ma z tym problem, ale sędziowie często za to obiżają oceny w tych rasach...

wilczakrew 15-11-2009 18:44

Sędzia: Ewa Buk?ad (PL)Termin wystawy: 8/11/2009

Wyniki wystaw:

Autor: Margo
Lokata:Nazwa psa:Ocena:Tytuły:Psy:Klasa młodzieży:1.Loray z Peronówki http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaZwycięzca Młodzieży, Najlepszy Junior, M?odzie?owy Zwyci?zca Polski2.Gisotsu Crying Wolf http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonała 3.Ardal Conall Braterstwo wilczaków http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonała Klasa otwarta:1.Ilmarinen Girios dvasia http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaCWC, CACIB, Najlepszy Pies w Rasie, Zwyci?zca Polski2.Czambor z Vlčího dubu http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifbardzo dobra Klasa championów:1.Eligo z Peronówki http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaCWC, res. CACIB2.Amber Wolf z Peronówki http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonała

Suki:Szczeniaki:1.Dacre Wilk z Polskiego dworu http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifwybitnie obiecującaNajlepsze SzczenięKlasa młodzieży:1.Barina Dębowa sfora http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaZwycięzca Młodzieży, M?odzie?owy Zwyci?zca PolskiKlasa pośrednia:1.Kasdeya z Peronówki http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaCWC, res. CACIB2.Kala Radov dvor http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonała Klasa otwarta:1.Barsabel Wilk z Polskiego dworu http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaCWC2.Adane Jantarowa Wataha http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifbardzo dobra Klasa championów:1.Juvart z Peronówki http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaCWC, CACIB, Najlepsza Suka w Rasie, Zwyci?zca Polski2.Ginger Dakmat http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonała 3.Jadiel z Peronówki http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonała Klasa weteranów:1.Jolly z Molu Es http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaZwycięzca Rasy (BOB), Najlepszy Weteran

wolfin 15-11-2009 21:58

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 254878)

a ja nadal pytam, gdzie reszta skana? to sa TYLKO koncowka, a na potwierdzenie calosci potrzebny caly skan. bo moze to skan... sasiada psa

wilczakrew 15-11-2009 22:12

Wyniki z wystawy podała Margo. Czambor miał brak wyniku tak samo jak inne psy. Wyniki zostały uzupełnione w dniu 13-11-2009r bez jakiegokolwiek potwierdzenia i zupełnie bezpodstawnie.
W wynikach sa tez inne błędy i nie jest to moja sprawa bo to nie moje psy. Osobą, która podała wyniki była na wystawie i nie miała prawa wpisać sobie w wynik z wystawy to co uznała sama za stosowne.
Proszę w takim razie o usunięcie wyniku Czambora do momentu ukazania się oficjalnych wyników na stronie poznańskiego oddziału lub zaakceptowania tego co napisałem już wcześniej.

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 254878)

Wyniki wystaw:

Autor: Margo
Lokata:Nazwa psa:Ocena:Tytuły:Psy:Klasa młodzieży:1.Loray z Peronówki http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaZwycięzca Młodzieży, Najlepszy Junior, M?odzie?owy Zwyci?zca Polski2.Gisotsu Crying Wolf http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonała 3.Ardal Conall Braterstwo wilczaków http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonała Klasa otwarta:1.Ilmarinen Girios dvasia http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaCWC, CACIB, Najlepszy Pies w Rasie, Zwyci?zca Polski2.Czambor z Vlčího dubu http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifbardzo dobra Klasa championów:1.Eligo z Peronówki http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaCWC, res. CACIB2.Amber Wolf z Peronówki http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonała

Suki:Szczeniaki:1.Dacre Wilk z Polskiego dworu http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifwybitnie obiecującaNajlepsze SzczenięKlasa młodzieży:1.Barina Dębowa sfora http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaZwycięzca Młodzieży, M?odzie?owy Zwyci?zca PolskiKlasa pośrednia:1.Kasdeya z Peronówki http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaCWC, res. CACIB2.Kala Radov dvor http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonała Klasa otwarta:1.Barsabel Wilk z Polskiego dworu http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaCWC2.Adane Jantarowa Wataha http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifbardzo dobra Klasa championów:1.Juvart z Peronówki http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaCWC, CACIB, Najlepsza Suka w Rasie, Zwyci?zca Polski2.Ginger Dakmat http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonała 3.Jadiel z Peronówki http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonała Klasa weteranów:1.Jolly z Molu Es http://www.wolfdog.org/php/modules/W...pics/photo.gifdoskonałaZwycięzca Rasy (BOB), Najlepszy Weteran

Jesli Daiva jesteś tak bardzo zainteresowana kartą Czambora z wystawy poznańskiej to zapraszam do mnie na kawę i chętnie sobie ją omówimy.
Jeśli to dla Ciebie kłopot to zawsze możesz się zwrócić do ZKwP O/Poznań o wydanie jej duplikatu.

wolfin 15-11-2009 22:15

dziekuje za zaproszenie ale za daleko.
no to w takim razie TRZEBA usunac, bo taki kawalek "paperku tualetowego" bez info, bez daty, imia i opisu" niejest nic warty.
wyglada na to ze specialne spam robis.

wilczakrew 15-11-2009 22:55

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 254970)
dziekuje za zaproszenie ale za daleko.
no to w takim razie TRZEBA usunac, bo taki kawalek "paperku tualetowego" bez info, bez daty, imia i opisu" niejest nic warty.
wyglada na to ze specialne spam robis.

Wybacz Daiva ale jeśli nie mam obowiązku podawania czy potwierdzania oceny psa to i nie mam obowiązku notarialnego jego prostowania.
Bardzo mnie interesuje skąd Wy macie takie potwierdzenie notarialne z potwierdzoną oceną bardzo dobrą Czambora.
Dla Ciebie do informacji większy kawałek papieru toaletowego.
Niestety to czego nie widać to już do obgadania przy kawie lub kopia z oddziału.

http://www.evikzegar.pl/pies/153.jpg

wolfin 15-11-2009 23:00

hmm... zaretusowac opis takego psa :shock:. no ok.
ale po jaka cholere bylo potrzebne robenie spamu i gadanie o niczym przez prawe 2 strony z kawalkem skanu? choc tez to ze jest.... styl specificzny chlopczika od jednego pieska...:twisted:

wilczakrew 15-11-2009 23:51

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 254988)
hmm... zaretusowac opis takego psa :shock:. no ok.
............. choc tez to ze jest.... styl specificzny chlopczika od jednego pieska...:twisted:

Daiva nie wiedziałem, że tyle pisałaś tylko po to aby się dowiedzieć co jest w opisie Czambora.
No ale nie zauważylem aby dziewczynka z Litwy tak chętnie chwalila się opisami swoich piesków.

wolfin 15-11-2009 23:54

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 255010)
Daiva nie wiedziałem, że tyle pisałaś tylko po to aby się dowiedzieć co jest w opisie Czambora.
No ale nie zauważylem aby dziewczynka z Litwy tak chętnie chwalila się opisami swoich piesków.

oh jak mlodo poczulam sie.
no bo u mnie problemow z dodawaniem info albo z ocenami niema :) ale moge dac tylko ze to na jazykach dziwnych jest. chyba nie przeczytas :lol:

All times are GMT +2. The time now is 06:54.