Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Wzorzec & bonitacje (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=54)
-   -   Kolor wilczaka (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=12324)

Margo 15-10-2009 11:06

Kolor wilczaka

Wybaczcie, ale włos się jeży na głowie - okazuje się, że na Światowce co niektórzy źli sędziowie posuwali się do "wycieczek osobistych"... Może warto przerobić sprawę koloru oficjalnie, a nie siać jakieś zamieszanie wśród wilczakowców... Bo zarzucić, że ocena "dobra" była spowodowana WYŁĄCZNIE osobistą niechęcią to BARDZO mocny zarzut... i bardzo krzywdzący...

Chodzi o wypowiedź właścicielki suczki Adane Janatrowa wataha:
"Jak np mam potraktować komentarz pana Dory że Adane ma "nietypowy kolor"? Skoro suka się nie zmieniła kolorystycznie od svodu, na którym była doskonała? Interpretuję to więc na swój sposób: 1.na wystawie było 99% jasnych Wilczaków, więc ten ciemny odstawał. 2.wycieczka osobista z nieznanych mi powodów - która wersja jest prawdziwa? "

Ani jedna, ani druga.... Druga (osobista) to BZDURA. Pierwsza jest częściowo prawdziwa - rzeczywiście Adane MOCNO ostawała od stawki nie tylko w swojej klasie, jak i ogólnie w suczkach. Nie jest prawdą, że wszystkie były jasne. Ale prawdą jest, że nie było ani jednej tak ciemnej.
Wiele razy pisałam, że wilki są dosyć ciemne. W fachowej literaturze opisuje się, iż mają mieć kolor terenu na jakim mieszkają. Dlatego wilki są brązowo-szare. Jak dzikie króliki.
Sam Oskar osobą, która nie preferuje żadnego odcienia i która ciągle twierdzi, że wszystkie odcienie koloru wilczastego (i te ciemne i te jasne) są PRAWIDŁOWE.
Z tym, że w przypadku Adane przestaje to być już kolor "wilczasty", ale zaczyna być kolor brązowy. Czysto brązowy, który dla wilczaków prawidłowy nie jest. I według mnie to właśnie to co chciał przekazać właścicielce sędzia...
Krótko mówiąc: wilczak ma być wilczasty, jak wilk. A nie brązowy.

wilczakrew 16-10-2009 23:23

Małgosiu jak już tak skrupulatnie przeszukujesz inne strony internetowe i fora to proszę daj zdjecia dla lepszego zobrazowania tematu jakiego się czepiasz.
Wtedy dokładnie wszyscy bdą wiedzieli o co chodzi i nikt się nie będzie zastanawiał czy brązowy to już jest ciemny czy jasny, a moze znajdzie się w nim jeszcze trochę szarości, rudości, czy jeszcze innego koloru.
Daj zdjecia jakiego koloru powinien być wilczak zgodnie ze wzorcem i jaki kolor jest wadą.

Margo 18-10-2009 11:59

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 244169)
Daj zdjecia jakiego koloru powinien być wilczak zgodnie ze wzorcem i jaki kolor jest wadą.

Grzesiu, to pytanie powinienes skierowac do sedziego O.Dory. Skoro sedzia znany z tego, ze "lubi" ciemniejsze wilczaki uznaje, ze ten kolor jest dla niego "za" brazowy. I m.in tym uzasadnia obnizenie oceny. I skoro za kolor obniza ocene nikt inny jak czlowiek, ktory ten wzorzec wspoltworzyl to chyba musi byc cos nie tak... Sama hodowczyni nigdy nie ukrywala, ze jej psy sie roznia. Ze maja inny kolor niz pozostale wilczaki. Ze w stawkach nie pojawiaja sie takie brazy jak u jej psow. Wiec przestanmy je nagle "rozjasniach" i "wybielac"...

A co do pytania to adres sedziego znacie....

hubsen 31-12-2009 00:53

Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 243660)
Krótko mówiąc: wilczak ma być wilczasty, jak wilk. A nie brązowy.[/color]

A ten wilk jaki jest?? wilczasty czy brązowy??? http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/112178/

DanielZ 31-12-2009 01:05

Ja przypominam że stawka się nie liczy tylko zgodność ze wzorcem. Nawet dobry pies na tle słabych wypadnie lepiej albo co gorsza gorzej bo sędzia nie sędziuje według wzorca tylko na tło:evil:. Jest za jasny/za ciemny na tle stawki.

hubsen 31-12-2009 01:15

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 266232)
Ja przypominam że stawka się nie liczy tylko zgodność ze wzorcem. Nawet dobry pies na tle słabych wypadnie lepiej albo co gorsza gorzej bo sędzia nie sędziuje według wzorca tylko na tło:evil:. Jest za jasny/za ciemny na tle stawki.

Zgodność z wzorcem? Na tej stronie we wzorcu Wilczaków jest wpisane "Kształtem ciała, ruchem, strukturą włosa, KOLOREM SIERŚCI i maską przypomina wilka". Radze popatrzeć na zdjęcia wilków lub jesli jest możliwość to na wilki na żywo. Nawet wilki, z których powstały wilczaki bardzo sie różnią miedzy sobą, a już nie wspomne o wilkach chociażby z innych rejonów Europy.

Gaga 31-12-2009 01:21

Quote:

Originally Posted by hubsen (Bericht 266238)
(...)a już nie wspomne o wilkach chociażby z innych rejonów Europy.

Tylko że te, podobnie jak amerykańskie-nie mają NIC wspólnego z rasą:)

A kolor wilczasty to inaczej:dziki lub agouti, bez sztywnych granic kolorystycznych. Wilczasty może być z przewagą szarego lub żółtego np i nadal jest wilczasty.

hubsen 31-12-2009 01:31

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 266241)
Tylko że te, podobnie jak amerykańskie-nie mają NIC wspólnego z rasą:)

A kolor wilczasty to inaczej:dziki lub agouti, bez sztywnych granic kolorystycznych. Wilczasty może być z przewagą szarego lub żółtego np i nadal jest wilczasty.

Tylko, że we wzorcu nie ma nic o tym o jakiego wilka chodzi! Jak dla mnie to wilk na zdjeciach, których link podałem to raczej występuje u niego przewaga koloru brązowego. Widząc wilki na żywo nie trudno zauważyć, że nawet te nasze wilki bardzo sie różnią miedzy sobą.

Grin 31-12-2009 09:10

Ja tam widzę piękny rudy, ale może monitor z którego "lookam" jest starej generacji i kolory przekłamuje. :p

hubsen 31-12-2009 09:32

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 266291)
Ja tam widzę piękny rudy, ale może monitor z którego "lookam" jest starej generacji i kolory przekłamuje. :p

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_kolorów

wolfin 31-12-2009 12:15

jak to nie napisano:

"SZATA
WŁOS: Prosty, przylegający. Okrywa zimowa i letnia bardzo się różnią. W zimie przeważa gęsty podszerstek, który wraz z włosem okrywowym tworzy gęstą okrywe na całej powierzchni ciała. Wymagane jest, by włos pokrywał brzuch, wewnętrzną powierzchnię ud, worek mosznowy, wewnętrzną stronę uszu i przestrzeń między palcami. Mocno owłosiona szyja.
KOLOR: Zółto-szary do srebrzysto-szarego z charakterystyczną jasną maską. Jaśniejszy włos takze na spodniej powierzchni szyi i piersi. Dopuszczalny jest ciemno szary kolor z jasna maską."

zadam pytanie dla hubsena- jak okreslic naukowo wilczy kolor.

z Peronówki 31-12-2009 14:43

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 266291)

No ja tez.... :D

Quote:

Zgodność z wzorcem? Na tej stronie we wzorcu Wilczaków jest wpisane "Kształtem ciała, ruchem, strukturą włosa, KOLOREM SIERŚCI i maską przypomina wilka". Radze popatrzeć na zdjęcia wilków lub jesli jest możliwość to na wilki na żywo. Nawet wilki, z których powstały wilczaki bardzo sie różnią miedzy sobą, a już nie wspomne o wilkach chociażby z innych rejonów Europy.

Ale nie mowimy o wilkach z roznych rejonow Europy. We wzorcu masz napisane, ze:

"W roku 1955 miał miejsce w Czechosłowacji biologiczny eksperyment, a mianowicie skrzyżowanie owczarka niemieckiego z wilkiem karpackim."

Wilk karpacki to nic innego jak wilk eurazjatycki, zyjacy dokladnie na terenie Karpat. Wiec dokladnie definiuje o jakiego wilka nam chodzi...

Jaki ma byc wilczak:
"Pies o mocnej budowie, powyżej średniego wzrostu, prostokątny. Kształtem ciała, ruchem, strukturą włosa, kolorem sierści i maską przypomina wilka."

Nie amerykanskiego, kanadyjskiego, arktycznego, arabskiego, czy egipskiego... Ale tego "naszego"... Jesli chcesz widziec do czego "rownac" to mozna odwiedzic ZOO we Wrocku. Maja tam fantastyczne wilki... Warto tez wpasc do Bydgoszczy, czy Krakowa (tu akurat nie bylam, ale slyszalam, ze maja "typowego" europejczyki... Ladne stada sa w Pilznie, czy Pradze.

A warto wilki poogladac z bliska, bo wtedy dokladnie widac, do czego sie ma rownac... ;)

Co do samego koloru i spraw "technicznych" byla juz o tym mowa tutaj:
http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?p=188768

z Peronówki 31-12-2009 15:10

Quote:

Originally Posted by hubsen (Bericht 266245)
Widząc wilki na żywo nie trudno zauważyć, że nawet te nasze wilki bardzo sie różnią miedzy sobą.

Szata wilka nie jest jego ozdoba, ale ochrona. Wilka ma wtapiac sie w tlo. Nie ma prawa go byc widac i tak samo jest z wilczakami... Ten, ktory jest doskonale widoczna "plama" nie ma typowego umaszczenia /araczej prawidlowego/.

Kolory sie zmieniaja... W lecie, gdy wilczak zgubi jasny podszerstek - staje sie ciemniejszy, w zimie jasnieje... To samo dotyczy wilkow - w zimie sa jasniejsze aby wtopic sie w tlo (z tym, ze u nas nie ma snieznych pustyni i wilki nie robia sie biale, ale z powodu duzej ilosci krzakow i chrustu staja sie piaskowe). Jesli idziesz z psem na spacer i ten zobi skok miedzy chaszcze i nie jestes w stanie wylapac, gdzie sie wlasnie znajduje, to kolor jest OK.

Tak jak pisalam kiedys: wszystkie odcienie wilczaste sa u CzW uznawane, niektore sa jednak jedynie TOLEROWANE. Chodzi o szary (bez rudego) i ciemnoszary (tez bez rudego). Unika sie hodowania wilczakow w takim kolorze, bo (pomijam tu sprawe, ze nie ma bialych i szarych wilkow europejskich) jest to barwa "problematyczna". Jesli skojarzysz ze soba dwa szare psy (bez brazu) to mozna byc prawie pewnym, ze szczeniaki beda mialy problemy z kolorem (braki maski, nietypowe maski, maska a la "Mickey Mouse").

Co do bardzo ciemnych brazow - oczywiscie sa wilki, ktorych umaszczenie jest mocno brazowe (lub raczej nie brazowe, co ciemno-dzicze - ciemno rude):
http://www.wolfdog.org/pics2/2004/2/15789.jpg

Ale podobnie brazowawe sa tez wilczaste owczarki niemieckie.
Ciemne wilczaki maja wlasnie pewien problem - bo o ile ciemny braz moze dobrze wygladac, ale musi byc taki "wymieszany". Jesli jest jednolity, a dodatkowo pies jest malo typowy (tzn nie ma wilczej glowy) to ostateczny efekt to wlasnie wrazenie "owczarkowatosci". W wtedy rzeczywiscie bywa, ze sedzia daje "nietypowy" kolor...

z Peronówki 31-12-2009 15:24

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 266241)

Tzn tu chyba warto zdefiniowac kolor wilczasty... :) Bo nie tyle chodzi o barwe siersci, ale o sam wlos. Przy agouti (kolorze "wilczystym" "dzikim") wlos nie jest jednokolorowy, ale jego koncowka i jego czesc tuz przy skorze jest ciemna, a srodkowa czesc wlosa jest jasna. Zarowno czesc jasna, jak i ciemna ma swoje odcienie. I stad takie roznice w umaszczeniu wilczakow...

Tak wiec KAZDY wilczak jest WILCZASTY. Taki maja wlos...

Co do kolorow wilczakow to odcienie ustalane sa przez kluby, genetyke, mode i preferencje..

Kluby zwykle bazuja na genetyce. Stad wylaczenie (lub raczej oddzielenie) kolorow szarych (bez brazow). Chodzi wlasnie o problemy jakie powoduja. Psy takie sa tolerowane, ale nie preferowane. Z drugiej strony trzeba tez uwazac, aby nie mieszac psow bardzo ciemnych, bo wtedy odcien idzie nam nie w kolor "dziki", ale rzeczyswiscie w strone wilczastych ONkow...

Moda - to widac najlepiej we Wloszech. Przez lata najlepiej "schodzily" psy jasne. Wiec te komencyjne hodowle nastawiajac sie na klienta hodowaly to co sie sprzedaje - czyli psy prawie biale. Teraz wiele osob chce psy jak najbardziej zblizone do wilkow, wiec mamy powrot do rudych i ciemnejszych barw.
Zmiany widac na wystawach - przez lata wloscy handlerzy pudrowali psy na bialo. Aby byly jasniejsze. W Bratyslawie widzialam, ze po fali krytyki pozmieniali kredy na bazowe, aby psy staly sie ciemniejsze... :rock_3 (ale oczywiscie zmieniono nie tylko puder, ale i dobor rodzicow)

Preferencje - wiele hodowli probuje osuagnac 'efekt wilka' - tzn hodowac psy jak najbardziej przypominajace wilki. Stad wlasnie mocna selekcja na kolor wilkow europejskich. Czyli takie wymieszanie rudego, brazowego i szarego. Koloru jaki maja np dzikie zajace, szczury (myszy), czy sarny... (one maskuja sie na tych samych terenach co wilki, stad kolor ich siersci jest taki sam). Oczywiscie selekcja to selekcja, a natura czasem plata figle...

Gaga 31-12-2009 15:33

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 266383)
Tzn tu chyba warto zdefiniowac kolor wilczasty... :) Bo nie tyle chodzi o barwe siersci, ale o sam wlos. Przy agouti (kolorze "wilczystym" "dzikim") wlos nie jest jednokolorowy, ale jego koncowka i jego czesc tuz przy skorze jest ciemna, a srodkowa czesc wlosa jest jasna. Zarowno czesc jasna, jak i ciemna ma swoje odcienie. I stad takie roznice w umaszczeniu wilczakow....

ano :)
http://cheitan.zperonowki.com/blog/u...wlosagouti.jpg

z Peronówki 31-12-2009 15:57

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 266384)

Wyrwalas ksieciuniowi!?!?! Zla kobieta... 8)

DanielZ 31-12-2009 18:22

Quote:

Ja radze najpierw dokładnie przeczytać wzorzec zanim podejmie się dyskusje .

GRABA 14-01-2011 21:03

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 266384)

Podnoszę temat, bo ostatnio mam telefony od ludzi zupełnie znających rasę "inaczej".
Przypatrzcie się proszę! I poczytajcie trochę, to nie gryzie!!!!!!!!!!!

Rona 14-01-2011 22:15

Quote:

Originally Posted by GRABA (Bericht 351143)
Podnoszę temat, bo ostatnio mam telefony od ludzi zupełnie znających rasę "inaczej".

Nooooo, wiem coś o tym.:lol:
Ostatnio, kiedy jechałam z Lorką autobusem jakaś kobieta spytała mnie jak nazywa się choroba na którą choruje mój pies... :? Spytałam co ma na myśli, bo o żadnej chorobie nie wiem :shock: Na to ona, że Lor ma jakąś dziwną sierść, każdy włos ma kilka odcieni, a podszerstek ma innym odcień niż reszta... Do tego ten owłosiony brzuch i dziwne czarne plamy na ogonie! :lol: Dodała, że jej zdaniem to wszystko świadczy o poważnych zaburzeniach zdrowotnych.:twisted:

Urszula 20-01-2011 19:18

O ironio losu ! ! !
Wilczaki maja po prostu kolor zająca !

Gaga 27-01-2011 21:57

Quote:

Originally Posted by GRABA (Bericht 351143)

Aga, pokazało mi się w fotce na głównej, to podklejam:)
http://www.wolfdog.org/pics2/2009/7/...85-7573467.jpg

atah 29-01-2011 23:46

Quote:

Originally Posted by Rona (Bericht 351159)
Nooooo, wiem coś o tym.:lol:
Na to ona, że Lor ma jakąś dziwną sierść, każdy włos ma kilka odcieni, a podszerstek ma innym odcień niż reszta...

Dobre:) Ja kiedyś usłyszałam, ze ten owczarek (Astri) to ma nietypowe umaszczenie, "czy to albinos?" :lol:

anula 30-01-2011 00:24

Quote:

Originally Posted by atah (Bericht 354261)
Dobre:) Ja kiedyś usłyszałam, ze ten owczarek (Astri) to ma nietypowe umaszczenie, "czy to albinos?" :lol:

Biesa albinosem jeszcze nikt nie nazwał, ale za husky'ego i "dziwnego wilczura" juz robił :p

Karina 30-01-2011 01:07

Trochę się siostra Radosi zmieniła ;) Ciekawe, czy ją to też czeka :p
http://img8.imageshack.us/img8/4564/370577230358.jpg

A nasza sucz została także nazwana "sarną" ^^ ...

gdak 31-01-2011 11:44

Quote:

Originally Posted by Karina (Bericht 354271)
A nasza sucz została także nazwana "sarną" ^^ ...

ja, pamiętam jak starszy Pan popatrzył okiem znawcy na Nergala i rzecze: "piękny pies, piękny.... szkoda tylko, że skundlony" :lol::lol:

Wilczy Duch 21-02-2011 10:16

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 266383)
...chyba warto zdefiniowac kolor wilczasty...

Jak rozumiem poniższa definicja z malamuckiego portalu, kompletnie nie odpowiada tej ujętej przez Ciebie w odniesieniu do samych wilczaków: http://www.malamuty.pl/index.php?opt...d=54&Itemid=46

WILCZASTE - włos okrywowy szary (końcówki włosa mogą być czarne), podszerstek jasnoszary, kremowy lub biały. Pies sprawia wrażenie jednolicie szarego.

Swoją drogą to dziwne, że koniecznie wilczaki muszą swoim umaszczeniem równać do jedynie lokalnie "pstrokatego" wilka karpackiego, a nie do bardziej jednolicie stonowanego typowego wilka "szarego" eurazjatyckiego.

Gia 21-02-2011 14:47

Nic w tym dziwnego ;) O ile się nie mylę, do uzyskania rasy użyto właśnie wilka karpackiego, więc dlaczego wilczaki miałyby przypominać wilki szare? ;)

Narvana 21-02-2011 16:32

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 360796)
Nic w tym dziwnego ;) O ile się nie mylę, do uzyskania rasy użyto właśnie wilka karpackiego, więc dlaczego wilczaki miałyby przypominać wilki szare? ;)

Otoz to...

Wilczy Duch 22-02-2011 01:12

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 360796)
...do uzyskania rasy użyto właśnie wilka karpackiego, więc dlaczego wilczaki miałyby przypominać wilki szare?

Może dlatego, że wilk "szary" jest bardziej reprezentatywny dla całego regionu euroazjatyckiego, kiedy z kolei wyodrębniony od niego wilk karpacki występuje jedynie lokalnie w środkowej Europie i stąd jego rudawy odcień bynajmniej nie powinien zaraz dyskwalifikować te wilczaki, które swoim jednolicie szarawym umaszczeniem, nawiązują wprost do lepiej rozpowszechnionych na świecie wilków eurazjatyckich (zresztą sam wilk karpacki się do nich przecież zalicza).

z Peronówki 22-02-2011 01:29

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 360938)
Może dlatego, że wilk "szary" jest bardziej reprezentatywny dla całego regionu euroazjatyckiego, kiedy z kolei wyodrębniony od niego wilk karpacki występuje jedynie lokalnie w środkowej Europie i stąd jego rudawy odcień bynajmniej nie powinien zaraz dyskwalifikować te wilczaki, które swoim jednolicie szarawym umaszczeniem, nawiązują wprost do lepiej rozpowszechnionych na świecie wilków eurazjatyckich (zresztą sam wilk karpacki się do nich przecież zalicza).

Ale wlasnie o to zawezenie chodzi... Wzorzec rasy byl tworzony przez kynologow, a nie biologow. W czasach, gdy pod pojeciem "wilk" rozumiano tego wilka, ktory biegal po naszych lasach, a nie tego, ktory gral w "bialym kle". Stad brak jest tam nazwy lacinskiej - nikt nie myslal, ze ktos wrzuci kiedys do jednego worka wilki europejskie i np. amerykanskie.

Wilczak ma przypominac wilka euroazjatyckiego (canis lupus lupus), ktory jest rudy, a raczej ryzy. A nie ogolnie wilka "szarego" (canis lupus), ktory moze byc nie tylko ryzy, ale tez bialy, czy czarny.... (ale ktory np w amerykanskiej wersji jest tez inaczej zbudowany i ma calkowicie inny charakter).
Dlatego kolor bialy i czarny to dla wilczaka wady dyskwalifikujace (mimo, ze sa wilki szare w takich kolorach), kolor szary jest jedynie "tolerowany", a porzadany to wlasnie ten jaki maja wilki karpackie....

marchencki 22-02-2011 01:35

...a najbardziej rozpowszechnionym wizerunkiem wilka w świadomości społecznej jest ten z tv, gdzie głównie prezentowane są wilki z Ameryki Północnej, więc może zaczniemy hodować wilczaki tak, aby zbliżały się do tamtych wilków? W rasie płynie krew takiego a nie innego wilka i koniec dyskusji. Szare/srebrne wilczaki żyją i też są piękne i nikt nikogo nie linczuje za takie upodobania hodowlane, ale niech nikt nie mówi, że powinno się prowadzić rasę w w kierunku w którym jej nie przystaje podążać. Co takiego jest nie tak z karpackimi? Są mniejsze i bardziej bure, a ludzie bardziej kojarzą włochate szaraki? Gdyby twórcy użyli wilka szarego do hodowli, to nikt teraz by tu nie mówił, że rasa ma iść w stronę 'pstrokatych' karpatek.

z Peronówki 22-02-2011 01:41

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 360938)
stąd jego rudawy odcień bynajmniej nie powinien zaraz dyskwalifikować te wilczaki, które swoim jednolicie szarawym umaszczeniem, nawiązują wprost do lepiej rozpowszechnionych na świecie wilków eurazjatyckich (zresztą sam wilk karpacki się do nich przecież zalicza).

One nie dyskwalifikuja.
Dyskwe ma sie za kolor czarny i bialy. I oczywiscie "lesny" czyli czerwony.
Szary nie jest kolorem na dyskwalifikacje - chodzi tylko o to, ze nie jest on mile widziany.
"Optyka" to jedno - wilczaki nie musza polowac w lesie, wiec nie cierpia jesli z powodu bialego koloru sa widoczne z kilometra (choc juz prawdziwy wilk o takim kolorze umarlby u nas z glodu).
Chodzi glownie o to, ze tworzenie "szarych" linii wilczakow zakonczylo sie porazka. Po 3-4 generacjach takie wilczaki przypominaly bardziej husky, czy malamuty (ew. Saarloosy) niz prawdziwe wilki. Czesto pojawialy sie tez anomalie takie jak zanik maski albo nieprawidlowa maska. Wiec teraz zaden szanujacy sie hodowca nie pokryje szarej suki szarym psem...

Sa amatorzy szarych wilczakow i beda. Tak samo jak to, ze rodza sie jasniejsze i ciemniejsze psy. I pewnie rodzic beda jeszcze dlugo.
Co nie zmienia faktu, ze celem sa psy o wygladzie wilka - jasniejszego, ciemniejszego, ale zawsze "ryzego" (w kolorze "dzikim").

z Peronówki 22-02-2011 02:01

Quote:

Originally Posted by marchencki (Bericht 360941)
...a najbardziej rozpowszechnionym wizerunkiem wilka w świadomości społecznej jest ten z tv, gdzie głównie prezentowane są wilki z Ameryki Północnej, więc może zaczniemy hodować wilczaki tak, aby zbliżały się do tamtych wilków? W rasie płynie krew takiego a nie innego wilka i koniec dyskusji.

Plusem jest to, ze kazdy ma wybor...
Jesli ktos lubi wilki amerykanskie to sa przeciez Saarloosy, czy co bardziej "prymitywne" linie husky.... Tam widac zarowno kolory, jak i budowe, czy charakter wilkow amerykanskich.

A roznice sa spore...

Mowi sie w FCI (i nie tylko), ze eksperyment z wilczakami jako psami uzytkowymi powodl sie wlasnie dlatego, ze Hartl uzyl wilkow europejskich. I trudno sie z tym nie zgodzic (bo niby skad sa ONy ;))... Widzialam mutary, widzialam francuskie krzyzowki i to rzeczywiscie jest "inna bajka". Powiem tak - znam udomowione "czyste" wilki europejskie i byly one o niebo bardziej "kumate" i "kontaktowe" niz krzyzowki CzW z wilkami amerykanskimi, czyli francuskie i wloskie mutary.... Nie mowie, ze te psy sa glupie, ale chodzi o to, ze ich wiez z czlowiekiem jest minimalna... Nawet moje koty wykazuja wieksza chec koperacji... ;)

Wilczy Duch 22-02-2011 11:31

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 360940)
Wilczak ma przypominac wilka euroazjatyckiego (canis lupus lupus), ktory jest rudy, a raczej ryzy. A nie ogolnie wilka "szarego" (canis lupus), ktory moze byc nie tylko ryzy, ale tez bialy, czy czarny.... (ale ktory np w amerykanskiej wersji jest tez inaczej zbudowany i ma calkowicie inny charakter).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilk
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilk_eurazjatycki

Chyba się nie do końca dobrze zrozumieliśmy, bo akurat wilk tzw. szary to właśnie eurazjatycki (natomiast karpacki to jego zaledwie regionalna odmiana, która od wzorca odbiega jedynie rudawymi dodatkami umaszczeniowymi, pozostając dalej wierną jego kopią w budowie i zachowaniu), a nie bynajmniej amerykański, czy jakiś inny.

Rozumiem jednak, że taka obecnie wśród wilczakowych kynologów panuje moda na odejście od typowo "szarawego" odcienia na rzecz środkowo-europejskich "ryżych" dodatków regionalnych, co jest nie tyle sztywnym wzorcem, a bardziej hodowlano-wystawowym kaprysem, który równie dobrze za kilka lat może się całkowicie odmienić, kiedy typowe szaraki staną się bardziej trendy (nawiasem mówiąc, jeśli chce się, aby CsV były jak najmniej "owczarkopodobne", to zdaje się, że naturalną koleją rzeczy jest właśnie możliwie najmocniej odejść od ich charakterystycznie czarno-rudawej barwy w kierunku niespotykanych u ONków szarości) ;-)

z Peronówki 22-02-2011 11:48

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 360988)
Chyba się nie do końca dobrze zrozumieliśmy, bo akurat wilk tzw. szary to właśnie eurazjatycki (natomiast karpacki to jego zaledwie regionalna odmiana, która od wzorca odbiega jedynie rudawymi dodatkami umaszczeniowymi, pozostając dalej wierną jego kopią w budowie i zachowaniu), a nie bynajmniej amerykański, czy jakiś inny.

Tzn w polskich tlumaczeniach jest namieszane, bo euroazjatycki zalicza sie do wilkow szarych, ale nie kazdy wilk szary jest euroazjatyckim (choc wiem, ze niektore ksiazki serwisy uzywaja takiej nazwy stawiajac na rowni Wilka szarego i euroazjatyckiego)

Natomiast prawidlowy jest jedynie podzial z wiki:

Wilk szary (Canis lupus) to gatunek wilka
Wilk euroazjatycki (Canis lupus lupus) jest jego podgatunkiem
Wilk karpacki to odmiana regionalna wilka euroazjatyckiego.

Ten ostatni zostal ujety we wzorcu rasy, aby niesamowicie dokladnie okreslic o jakiego wilka chodzilo - dzieki temu wiadomo, ze nie tylko chodzi o wilka euroazjatyckiego, ale o jego dosyc ciemna i wcale nie taka wielka "wersje" z Karpat....

Grin 22-02-2011 11:51

Quote:

jeśli chce się, aby CsV były jak najmniej "owczarkopodobne", to zdaje się, że naturalną koleją rzeczy jest właśnie możliwie najmocniej odejść od ich charakterystycznie czarno-rudawej barwy w kierunku niespotykanych u ONków szarości) ;-)

Myślę, że pisząc o jak najmniejszym podobieństwie do ONa, nikomu nie chodzi o kolor. ;) W końcu kolor nie ma wpływu na zdrowie, ruch i kondyncję (miałby, gdyby jak pisała Margo - wilczak musiał sam o siebie zadbać), natomiast róznice w budowie jednej i drugiej rasy mają jak najbardziej.

z Peronówki 22-02-2011 11:57

Quote:

Rozumiem jednak, że taka obecnie wśród wilczakowych kynologów panuje moda na odejście od typowo "szarawego" odcienia na rzecz środkowo-europejskich "ryżych" dodatków regionalnych, co jest nie tyle sztywnym wzorcem, a bardziej hodowlano-wystawowym kaprysem

Bylo odwrotnie... :) To wlasnie te jasniutkie-szare sa "wystawowym kaprysem" (moda na nie opanowala swojego czasu Wlochy, ale i u nich od tego sie odchodzi na rzecz koloru "wilczego". ;) )
Prawda jest taka, ze gdy 12 lat temu ogladalam hodowle to tylko w jednej "trafialy sie" szare psy. Z powodu wloskiej mody staly sie one popularne, choc moda ta byla zawsze krytykowana przez starsze hodowle wilczakow...

Teraz ponownie wiele hodowli przyklada spory nacisk na powrot "do korzeni" ;) Najwyzsza pora, bo sa kraje, gdzie znalezienie wilczaka z dobrym pigmentem graniczy z cudem... ;)

wolfin 22-02-2011 13:04

he he znowu faza wiki - taaak to jest cudowne zrodlo info:rock_3:twisted:

wolfin 22-02-2011 13:08

Quote:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilk
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilk_eurazjatycki

Rozumiem jednak, że taka obecnie wśród wilczakowych kynologów panuje moda na odejście od typowo "szarawego" odcienia na rzecz środkowo-europejskich "ryżych" dodatków regionalnych, co jest nie tyle sztywnym wzorcem, a bardziej hodowlano-wystawowym kaprysem, który równie dobrze za kilka lat może się całkowicie odmienić, kiedy typowe szaraki staną się bardziej trendy (nawiasem mówiąc, jeśli chce się, aby CsV były jak najmniej "owczarkopodobne", to zdaje się, że naturalną koleją rzeczy jest właśnie możliwie najmocniej odejść od ich charakterystycznie czarno-rudawej barwy w kierunku niespotykanych u ONków szarości) ;-)

odejscie maja te ktore hoduje typowo szare czy prawe biale wilczaki. Inne sa jak najlepej w wzorcu.
oraz wilki sa rozne- nawet te europejske- moze warto jakas prace o tym poczytac- to ze wilk litewski jest cos calkiem innego niz wilk polski czy wilk niemiecki- ups tak one sa tymi samymi wilkami europejskymi ale wedlug genow sa .. i troche inne. Dla tego wilczaki maja byc podobne do wilkow karpatskich a nie do innych.

p.s. nie bardzo kumam gdzie tu pies podkopany- moze jasne napisac o co hodzi i kto tu ( czy hodowla czy jakis pies) odbiega od wzorca i dla czego tak kogos bronimi

Wilczy Duch 22-02-2011 13:48

No więc dobrze... już wszystko jasne (sorry za wikipedyjny materiał źródłowy, ale niestety obszernych prac na temat systematyki wilków jakoś nie miałem okazji dzierżyć w swojej dłoni, więc zdałem się jedynie na internetową bazę danych, która być może faktycznie nie jest zbyt miarodajna), choć pocieszam się faktem, że istnieje jednak pełna różnorodność pod względem umaszczenia u CsV (skrajności jak wiadomo najlepiej unikać wszędzie, dlatego najpewniej i w tym przypadku najkorzystniej dla samego wzorca jest zachować po prostu zdrowy umiar, nie popadając w żadne na tym polu przesadyzmy - tzn. jednolicie szary, czy też jednolicie ryży wilczak nie za bardzo przypomina wilka karpackiego, który ma z reguły szatę mieszaną z pogranicza tych dwóch odcieni).

Gaga 22-02-2011 13:56

No tak, ale widziałeś gdziekolwiek wilczaka o jednolitym umaszczeniu? Niedawno Graba pisała o umaszczeniu, załączone były foty, które wyraźnie pokazywały, że wilczakowy włos jednolity nie jest. Nie jest tez "ryży" (czyli rudy). Mam wrażenie, że chcesz się zaglębić w arkana hodowli i selekcji ale ślizgasz się po powierzchni, zarówno z ta nieszczęsna wikipedią, jak i w określeniach kolorów. To nieco utrudnia zrozumienie intencji czy celu pytań. :rock_3

Rybka 22-02-2011 15:58

Każdy wilczak MUSI mieć maskę, czarny koniec ogona, większość ma zygzaka (suwaka :twisted:) z czarnego włosa, który przebiega przez grzbiet.
Są wilczaki jasne, są ciemne.
Z małą ilością rudego- takie srebrno-szare i mało kontrastowe (kiedyś mi się bardzo podobały), oraz takie z mocnymi kontrastami i rudościami.
Ale zawsze mają maskę i jaśniejsze podwozie, oraz czarny koniec ogona, więc nie można powiedzieć o jednolitym umaszczeniu.
A czy ktoś woli jasne, w różnych odcieniach szarości czy ciemne, kontrastowe z rudym to już kwestia gustu.
Z tego co wiem każda z tych maści jest uznawana, jednak dąży się do tej ciemniejszej jako bardziej podobnej do wilczej :)
Kiedyś bardzo się interesowałam maścią wilczaków, teraz na szczęście mam okaz w domu i mogę sobie oglądać poszczególne włosy z różnych partii ciała. Niektóre z nich mają na swojej długości aż 3 kolory :)

Grin 22-02-2011 16:59

Quote:

Originally Posted by Rybka (Bericht 361059)
A czy ktoś woli jasne, w różnych odcieniach szarości czy ciemne, kontrastowe z rudym to już kwestia gustu.

A zresztą i tak chyba większość z nas latem ma wilczaka bardziej szarego, a zimą bardziej ryżego. 8)

Gaga 22-02-2011 18:06

Wy to macie akurat ten piękny zółto-złoty kolor juvartkowy:)

Grin 22-02-2011 19:54

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 361081)
Wy to macie akurat ten piękny zółto-złoty kolor juvartkowy:)

Skoro tak mówisz... ;) :)

Wilczy Duch 23-02-2011 01:24

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 361028)
...widziałeś gdziekolwiek wilczaka o jednolitym umaszczeniu?

Ja przez jednolite szare umaszczenie rozumiem właśnie te z opisu Rybki:
"...srebrno-szare i mało kontrastowe... (...) ...jasne, w różnych odcieniach szarości..." (także "...jaśniejsze podwozie, oraz czarny koniec ogona..." bynajmniej w żaden sposób tej ich "jednolitości" nie zakłócają, nawet z nieznaczną domieszką rudości punktowo zaledwie gdzieniegdzie tylko rozmieszczonej).

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 361028)
To nieco utrudnia zrozumienie intencji czy celu pytań.

Aby już więcej "nie ślizgać się po powierzchni" tego tematu powiem wprost, że sednem moich tutejszych dociekań były po prostu moje indywidualne gusta (o których być może faktycznie nie ma większego sensu przesadnie polemizować), które każą mi bardziej preferować "szaraki" od "ryżyków", stąd nie co ubodło mnie już na samym wstępie cokolwiek bezpardonowe deklasowanie w Waszym gronie tych pierwszych na rzecz tych drugich i tyle ("karpacki" trend rozumiem, choć mnie on osobiście do końca nie przekonuje).

wolfin 23-02-2011 01:29

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 361155)
"...srebrno-szare i mało kontrastowe... (...) ...jasne, w różnych odcieniach szarości..." (także "...jaśniejsze podwozie, oraz czarny koniec ogona..." bynajmniej w żaden sposób tej ich "jednolitości" nie zakłócają, nawet z nieznaczną domieszką rudości punktowo zaledwie gdzieniegdzie tylko rozmieszczonej).

Aby już więcej "nie ślizgać się po powierzchni" tego tematu powiem wprost, że sednem moich tutejszych dociekań były po prostu moje indywidualne gusta (o których być może faktycznie nie ma większego sensu przesadnie polemizować), które każą mi bardziej preferować "szaraki" od "ryżyków", stąd nie co ubodło mnie już na samym wstępie cokolwiek bezpardonowe deklasowanie w Waszym gronie tych pierwszych na rzecz tych drugich i tyle ("karpacki" trend rozumiem, choć mnie on osobiście do końca nie przekonuje).

to moze warto na sarlosy zerknac, tam i biale bywaja :) i tylko srebne i lesne jak wilk USA- takie .. noo prawe jak husky kolorki maja.

Rona 23-02-2011 09:58

Quote:

J

Gusta gustami, a wzorzec wzorcem. Ciebie ubodło "deklasowanie" nietypowej sierści, a niektórych mogła zirytować kolejna próba "deklasowania" wzorca przez kolejnego "znawcę" (?:rock_3). Zgodnie z tym, co zapisali twórcy rasy, wilczak ma wyglądem maksymalnie przypominać wilka karpackiego czy się to komu podoba czy nie. Jeśli się nie podoba, to, jak słusznie zauważyła Daiva, trzeba szukać psa wśród innych ras, a nie próbować polemizować z tym co zostało ustalone i oficjalnie zatwierdzone.
NB jeśli odcień sierści psa jest dla Ciebie aż tak istotny, że czyiś pogląd może Cię ubóść, to może lepiej zastanowić się nad sensem nabywania wilczaka :) To nie są pieski które mają ładnie harmonizować się z kolorem kanapy w salonie!:p

Gaga 23-02-2011 10:02

Quote:

Ok, nie mniej jednak łatwiej się rozmawia gdy wszyscy używają popularnych określeń zgodnie z ich faktycznym znaczeniem :)

Quote:

Aaaaaaaaaaaa, jeśli rozmawiamy o gustach, to zasadniczo zmienia postać rzeczy. Ja czekając na mojego wymarzonego wilczaka też chciałam "szarego". Doceniam urodę tych bardziej "złotych" (vide Łycko, Juvart czy Łowca), nieco mniej tych brązowych lub ze sporym akcentem czarnego koloru, ale prywatnie wolę szarości. Ale wybierając zupełnie nie miałam pomysłu na ingerencję czy krytykę pracy hodowlanej w ogóle. Patrząc na populację wilczaków szybko zobaczyłam, że w kwestii kolorystycznej można poszaleć z wyborem. Nawet dla fanów wystaw - bez ryzyka wizji zamiatania ogonów na ringu. Myślę, że nie warto się specjalnie napinać na korelacje procesu hodowli z kolorem sierści, zwłaszcza że (jak zostało niejednokrotnie napisane) kolor sierści zmienia się wraz z wiekiem, pod wpływem karmy itp. Może nie drastyczne, ale różnice są. Chyba że....planujesz od razu wystartować z przemyślanym planem hodowlanym, wtedy wybór odpowiedniego szczeniaka, z odpowiednich linii ma znaczenie ;) (choć jak życie pokazuje, takie buńczuczne plany na ogół. początkowo, biorą w łeb:p)

I bonusik: nowe foto z Puszczy Białowieskiej, zrobione i zamieszczone przez Adama Wajraka na FB:
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot..._7048805_n.jpg
jako żywo, szary Ci on nie jest :)

szasztin 23-02-2011 10:59

A tu jeszcze 2 zdjęcia Adama Wajraka z Puszczy Białowieskiej:

http://img713.imageshack.us/img713/7668/wilki.jpg

http://img688.imageshack.us/img688/1053/wilki2.jpg

Na nich widać bardzo dobrze " ryżowatość: która powinny miec wilczaki.

A tu fotka z Kadzidłowa:

http://img219.imageshack.us/img219/6561/dsc0589ab.jpg

I to chyba nie jeste jednolite umaszczenie :)

Rybka 23-02-2011 13:54

@ira.s:
Rozumiem, że podobają Ci się jaśniutkie wilczaki. Takie jak Sexy:
http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/149514/

(Mam nadzieję, że Jefta się nie pogniewa za ten przykład, jeżeli tak to usunę)
Rozumiem Cię bo sama kiedyś marzyłam o tak jasnym piesku. I nie ma w tym nic złego :) Z resztą jak widać Sexi zbiera na wystawach laury- wystarczy zobaczyć wyniki wystaw.

Ale faktycznie- jeżeli lubisz psy o wyglądzie wilka amerykańskiego, podobne bardziej do północniaków to powinieneś poszukać wśród Saarlosów.
Mają inne maski, bardziej podobne do malamutów i bywają jaśniejsze-nawet chyba dopuszczalne są całe białe.
Nie mają przypominać wilka karpackiego bo są krzyżówką z wilkiem amerykańskim.
A co do CSV- to chyba jednak najbardziej pożądanym przez hodowców jest kolor wilczasty- przypominający wilka karpackiego :)

wolfin 23-02-2011 14:28

noo wygrywac to kazdy pies moze, jesli wlasciel ma:forse, czas, i troche fortuny.
Ale czy to jest doskonaly kolor wilczaka- chyba nie. to juz na graaanice i jescse troche i byl by kims innym.
a tu mami doskonaly kolor wilczaka:
http://www.wolfdog.org/pics2/2007/8/...51-3088021.jpg

dwa legendarne wilczaki - ktore maja przepiekny kolor.

p.s. a bialego sarlosa ja widzialam w realu na WW w Poznaniu. i one sa normalne przyznanym kolorem ze tylko baaardzo rzadki i takich jest bardzo malo. ale tak jesli chodzi o kolory to u sarlosow i o wieciej wieciej. oraz maski maja podobnejsze do hasciakow

Karina 23-02-2011 14:38

Dla mnie rude akcenty to podstawa. Ale ponoć o gustach się nie dysktuje ;)

Wilczy Duch 24-02-2011 01:35

Heh... jak widzę nie obyło się bez uszczypliwości pod moim adresem i to tylko dlatego, że ośmieliłem się stanąć w obronie "szarych" CsV, kiedy w tym wątku wielbi się głównie "ryże".

Spieszę donieść, że gdybym chciał SL, czy też jakiegoś innego "amerykańca", to na pewno nie opiekowałbym się teraz Siberianem, lecz zapewne Malamutem... a że bardziej sobie upodobałem "słowiańszczyznę", to i pozwólcie mi dla mojego SH szukać towarzystwa właśnie pośród CsV, czy się to komuś podoba, czy też nie (a że będę się przy tym bardziej skłaniał w kierunku wilczaków mniej rudych, to bynajmniej nie jest równoznaczne z tym, iż tylko jakieś wybielałe psy mi w głowie, bo tak się ciekawie składa, iż szarość jest jedynie jaśniejszym odcieniem czarnego i z a la "albinostwem" nie ma nic wspólnego).

Przy okazji wyjaśnię również, że nigdy przy wyborze konkretnego psa nie sugeruję się wyłącznie jego umaszczeniem, które tak po prawdzie nie jest dla mnie nawet cechą drugo-, a jeśli już to dopiero trzeciorzędną (tak na marginesie, to sam mam sunię po rudawej championce, po której ta odziedziczyła złociste akcenty na łapkach), dlatego też gdybym tylko mógł sobie już teraz pozwolić na wilczaka, to z tutejszych ofert najpewniej zdecydowałbym się na szczeniaka Bragiego z hodowli Braterstwo Wilczaków, któremu z pewnością bliżej jest do "ryżyków", a niżeli "szaraczków".

wolfin 24-02-2011 01:39

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 361346)
Heh... jak widzę nie obyło się bez uszczypliwości pod moim adresem i to tylko dlatego, że ośmieliłem się stanąć w obronie "szarych" CsV, kiedy w tym wątku wielbi się głównie "ryże".

.

jescze raz - ( i chyba nie ostatni) - nie ma liubie nie liube- jest wzorzec, i chyba czytales jego.
w PL trudno bedzie znalesc jasnego wilczaka poniewas te hodowli ktore napisales maja piekne rudawe szczeniaki.

oraz... nie z skora wilczaka bedzies zyc, to chyba najmniejszy problem jakiego on koloru, trzeba o charakter czytac a nie o farbe.

z Peronówki 24-02-2011 01:44

Quote:

Originally Posted by Rybka (Bericht 361203)
Rozumiem Cię bo sama kiedyś marzyłam o tak jasnym piesku. I nie ma w tym nic złego :) (..) wystarczy zobaczyć wyniki wystaw.

Problem jasnych psow to czesto nie tyle kwestia gustu i preferencji... Faktem jest, ze sedziowie all-rounderzy te kolory lubia, bo wlasnie dlatego powstaly jasne wloskie linie... Ale czesto niestety nie jest to umaszczenie prawidlowe i nie o sam kolor w tym wszystkim chodzi, ale o MASKE.

Wzorzec wymaga, aby wilczak mial maske:
"Kształtem ciała, ruchem, strukturą włosa, kolorem sierści i maską przypomina wilka."

Doskonale maski (czyli ten "rysunek" na glowie) widac na tej fotce wilkow:

Quote:

Originally Posted by szasztin (Bericht 361167)

O ile ciemniejsze psy zwykle nie maja problemow z maskami to te jasne maja czesto maski szczatkowe, a czasem kolory na glowie sa tak "rozmyte", ze maski wcale nie widac, lub pojawia sie ona w sposob nieprawidlowy, tzn. jedynie kolo oczu, a brak jej na kufie... Taki kolor to nie jest juz "inna, jasna wersja koloru wilczastego", ale umaszczeniem "szarym BEZ maski". A to juz wada.

szasztin 24-02-2011 08:11

Wczoraj Adam Wajrak znów spotkał wilki. Oto fotki z facebooka : http://www.facebook.com/album.php?ai...=1874185222335

Mozna pooglądać ich umaszczenie.

Gaga 24-02-2011 10:43

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 361346)

Na pewno dlatego?:shock: A nie dlatego przypadkiem, że poddałeś w wątpliwość słuszność i prawidłowośc pracy hodowlanej, zgodnej zresztą ze wzorcem (którego NB, w przeciwieństwie do wikipedii, NIE przeczytałeś)?
Zauważ, że kwestii osobistych preferencji nikt nie krytykuje.

Quote:

pozwólcie mi dla mojego SH szukać towarzystwa właśnie pośród CsV, czy się to komuś podoba, czy też nie (a że będę się przy tym bardziej skłaniał w kierunku wilczaków mniej rudych
NIkt Ci niczego nie zabrania, możesz sobie nawet upodobać wilczaki bez rudości i z ciemnymi, wyłupiastymi oczami i uszami jak u słonia - są takie, można brać i nic w tym złego. jak napisała Daiva - nie futro sie wybiera na te kilkanaście wspólnych lat i nie kolor stanowi o psie. Psa potem i tak kocha się bezwarunkowo.

I gdyby ta rozmowa była jedynie o upodobaniach, to nie znalazłbyś ani jednej "uszczypliwości", ale Ty uparcie stawiasz w opozycji do Twojego preferowanego wyglądu (tfu! koloru) wilczaka, lata pracy wielu hodowców, z twórcami rasy i wzorca włącznie. Z Twoich wypowiedzi wynika, że nie zapoznałeś się ani z historią powstania rasy, ani ze wzorcem, zatem ten wątek dyskusji (czy wilczak powinien wyglądać jak wilk "szary" czy jak "pstrokaty") jest hmm...bez sensu.
O upodobaniach to możemy tu długo, ale zanim zaczniesz dyskutować o merytorycznej stronie rasy-proponuję zacząć od podstawowej lektury, tam są elementarne wiadomości, które powinien przyswoić każdy, kto twierdzi, że wilczaki "wpadły mu w oko" na tyle, że myśli o takim towarzyszu.

GRABA 24-02-2011 19:39

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 361208)
noo wygrywac to kazdy pies moze, jesli wlasciel ma:forse, czas, i troche fortuny.
Ale czy to jest doskonaly kolor wilczaka- chyba nie. to juz na graaanice i jescse troche i byl by kims innym.
a tu mami doskonaly kolor wilczaka:
http://www.wolfdog.org/pics2/2007/8/...51-3088021.jpg

dwa legendarne wilczaki - ktore maja przepiekny kolor.

p.s. a bialego sarlosa ja widzialam w realu na WW w Poznaniu. i one sa normalne przyznanym kolorem ze tylko baaardzo rzadki i takich jest bardzo malo. ale tak jesli chodzi o kolory to u sarlosow i o wieciej wieciej. oraz maski maja podobnejsze do hasciakow

Tak z tym wygrywaniem, to niestety masz rację, bo wystarczy mieć trochę kasy wbić się na wystawy zagraniczne (dalsze), a inter w kieszeni niemal jest:)
Cały "bulwers" u mnie był spowodowany telefonem, gdzie pan stwierdził, że Unka ma umaszczenie onka:lol::lol::lol::lol::lol::lol: z grzeczności "NIE" zaprzeczyłam:lol:
Przykłady, które podałaś dokładnie odzwierciedlają kolory, które ja na csv uwielbiam:p, dlatego takie telefonu powodują u mnie wrrrr.....

wolfin 24-02-2011 19:57

Quote:

Originally Posted by GRABA (Bericht 361547)
Tak z tym wygrywaniem, to niestety masz rację, bo wystarczy mieć trochę kasy wbić się na wystawy zagraniczne (dalsze), a inter w kieszeni niemal jest:)
Cały "bulwers" u mnie był spowodowany telefonem, gdzie pan stwierdził, że Unka ma umaszczenie onka:lol::lol::lol::lol::lol::lol: z grzeczności "NIE" zaprzeczyłam:lol:
Przykłady, które podałaś dokładnie odzwierciedlają kolory, które ja na csv uwielbiam:p, dlatego takie telefonu powodują u mnie wrrrr.....

Unka- kolor owczarka ... realne chlop zarty kocha :lol::lol::lol: a ja mam zamowienia na biale czy czarne wilki z niebieskymi oczkami - to chyba nie tylko do Ciebie dziwne liudziki wyzwaniaja :)

Wilczy Duch 25-02-2011 00:28

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 361383)
...nie zapoznałeś się ani z historią powstania rasy, ani ze wzorcem...

Nie wiem, co chcesz osiągnąć "wmawiając facetowi dziecko w brzuch" (poniższym linkom trudno przypisać gębę wikipedyjną, a właśnie od nich zacząłem studiowanie owej rasy), bo na pewno nie o merytorykę Ci tutaj chodzi, a jedynie o tanie wycieczki ad personam.

http://www.frey.com.pl/wilczak/index...lczak-historia
http://www.frey.com.pl/wilczak/index...ilczak-wzorzec
(KOLOR: żółto-szary do srebrzysto-szarego... - także jak byk widnieje, że "szaraki" krytykujecie w pełni bezpodstawnie, skoro te są jak najbardziej zgodne z wzorcem).

wolfin 25-02-2011 00:32

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 361658)
Nie wiem, co chcesz osiągnąć "wmawiając facetowi dziecko w brzuch" (poniższym linkom trudno przypisać gębę wikipedyjną, a właśnie od nich zacząłem studiowanie owej rasy), bo na pewno nie o merytorykę Ci tutaj chodzi, a jedynie o tanie wycieczki ad personam.

http://www.frey.com.pl/wilczak/index...lczak-historia
http://www.frey.com.pl/wilczak/index...ilczak-wzorzec
(KOLOR: żółto-szarydo srebrzysto-szarego... - także jak byk widnieje, że "szaraki" krytykujecie w pełni bezpodstawnie, skoro te są jak najbardziej zgodne z wzorcem).

no nieee... chyba zacznemi nie karmic trola :) bo juz kogo zaczyna to przypominac.

mozet trzeba cytowac wszystko

"KOLOR: Zółto-szary do srebrzysto-szarego z charakterystyczną jasną maską. Jaśniejszy włos takze na spodniej powierzchni szyi i piersi. Dopuszczalny jest ciemno szary kolor z jasna maską.

a jesli udalo sie panu przeczytac dalej, to mozna znalesc to ze:
WADY

Słabo zaznaczona maska.

i zgadzam sie z gaga- nie od tego trzeba zaciac interesowa cie rasa :twisted:

Gaga 25-02-2011 01:04

Raz na jakiś czas dopada mnie osłupienie przy lekturze tego, co wypisują niektórzy "nowi". Już niejaka "maillevin" (na której odpowiedź cierpliwie czekam), walczyła z armatami, których nikt inny poza nią samą nie wytaczał.
Teraz mamy powtórkę z rozrywki :?
Po 1.: Twoją pierwszą wypowiedzią było:
Quote:

Swoją drogą to dziwne, że koniecznie wilczaki muszą swoim umaszczeniem równać do jedynie lokalnie "pstrokatego" wilka karpackiego,
co ewidentnie pokazuje albo brak zaliczenia podstawowej lektury w temacie, albo nieumiejętność rozumienia tego co się czyta. W obu przypadkach jakakolwiek dyskusja nie ma sensu.
po 2.: nigdzie nikt nie napisał tego, co próbujesz nam wmawiać:
Quote:

że "szaraki" krytykujecie w pełni bezpodstawnie
. Kto krytykuje i w jakim kontekście?
Przypomnę, ze rozmowa toczyła się na temat szarości właśnie, czyż nie?
Jak strasznie się chcesz z kimś pobić, to pomyśl odrobinę dłużej i może uda Ci się znaleźć temat, bo w tym to wyskoczyłeś jak Filip z konopii.

Wilczy Duch 25-02-2011 09:59

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 361659)
...z charakterystyczną jasną maską.

Akurat dalszy ciąg zdania niczego w tym nie zmienia, więc wypraszam sobie epitetycznych odniesień, skoro ja w przeciwieństwie do Was do obrazoburczego poziomu się nie zniżam.

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 361659)
...nie od tego trzeba zaciac interesowa cie rasa.

Akurat na innym tle nie ma tutaj aż takich kontrowersji, jak właśnie w odniesieniu do samego umaszczenia, także tylko dlatego na kolorze skupiła się tutaj moja uwaga (co zresztą już dobitnie podkreśliłem, wskazując wprost, że odcień sierści jest dla mnie u wilczaka najmniej ważny, ale jak widzę do niektórych zadymiarzy to nie dotarło).

Wilczy Duch 25-02-2011 11:40

Quote:

Originally Posted by God Of War (Bericht 361704)
...odnies sie do CALEJ wypowiedzi...

Niestety w Waszym wypadku to i tak na nic, gdyż będziecie do upadłego udawać głupa i niewybrednie mnie przy tym obrażać.

Także, aby nie taplać się w Waszym epitetycznym błotku odpowiem stricte merytorycznie, jak to tylko możliwe, co by raz na zawsze uciąć w tym wątku Wasze krętactwa.

A zatem odnosząc się wprost do samego wzorca cytuję:

"KOLOR: żółto-szary do srebrzysto-szarego z charakterystyczną jasną maską. Jaśniejszy włos także na spodniej powierzchni szyi i piersi. Dopuszczalny jest ciemno szary kolor z jasna maską." - z czego jasno wynika, że szarość jest u CsV kluczowym ich wyróżnikiem, a nie bynajmniej kolor ryży, który to może wstępować jedynie w stosunku podrzędnym, bądź jedynie śladowym do nadrzędnej (sic!!!) barwy szarej.

W przeciwnym bowiem razie wzorzec musiałby przyjąć poniższe brzmienie:

"KOLOR: żółto-brązowy do szaro-brązowego z charakterystyczną jasną maską. Jaśniejszy włos także na spodniej powierzchni szyi i piersi. Dopuszczalny jest ciemno brązowy kolor z jasną maską." - a jak wiadomo, jakoś kynolodzy ani myślą na piedestale postawić właśnie wszelkie odcienie rudego (co nie bez znaczenia, to właśnie wówczas los jasnej maski zostałby u CsV poważnie zagrożony, gdyż żółty znacznie bardziej wpada w typową biel, a niżeli srebrny i stąd przytłaczająca większość "albinosów" pochodzi właśnie ze złotawych linii, a nie bynajmniej srebrzystych), gdyż mają doskonałą świadomość tego, że wówczas bardziej zaczęły by takie wilczaki z umaszczenia przypominać nie "szare" wilki, lecz "rude" lisy (nie bez kozery dopuszczają oni u wilczaków ciemno szary kolor, będąc jednocześnie przeciwni ciemno brązowemu, którego na próźno szukać we wzorcu).

Witek 25-02-2011 12:33

Yyy... nie jestem znawczynią kolorów, ale dla mnie rudy to nie to samo co brązowy...

Wilczy Duch 25-02-2011 14:16

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 361743)
...rudy to nie to samo co brązowy...

Tj. szary jest rozjaśnionym czarnym, tak też rudy to po prostu jaskrawszy brąz (oba zaś powstały na bazie koloru czerwonego).

Miru 25-02-2011 14:23

Musze to napisać, masz naprawdę ciekawą teorie co do kolorów,wiki rządzi, gdybym przez szmat czasu nie ,,siedziała w kolorach '' przyznała bym Ci racje.

Wilczy Duch 25-02-2011 14:37

Quote:

Originally Posted by Miru (Bericht 361801)
...wiki rządzi...

Może lepiej wyjaśnij łaskawie zainteresowanym, co ma wikipedia do szarości i rudości (skoro tak jak reszta tutejszych krykykańców nabrałaś wody w usta w/s mojego powyższego w pełni logicznego wywodu na temat wzorcowego koloru szaty), jak i tak nawet średniorozgarnięci dobrze mogą i bez niej zinterpretować konkretne barwy... no chyba, że mają w tym jakiś interes (być może czysto finansowy, jeśli akurat ich reproduktory i suki hodowlane są dalekie od typowo wilczastego umaszczenia, gdzie szara sierść jest pożądana), aby zwodzić innych niestworzonymi majaczeniami.

Miru 25-02-2011 14:48

Niestworzone majaczenia? :lol: Nie wiem co sfera finansowa ma wspólnego ze wzorcowym wilczakiem, ale w tej chwili zabrnąłeś z daleko.Nie rozumiem dlaczego stawiasz hodowców pod murem, krytykujesz pracę nad jednoznacznie obranym wzorcem i na dodatek uważasz że pośród hodowców i właścicieli wilczaków to właśnie Ty masz rację, choć pewnie z wilkami ani wilczakami wiele wspólnego nie masz.

wolfin 25-02-2011 14:56

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 361687)
Akurat dalszy ciąg zdania niczego w tym nie zmienia, więc wypraszam sobie epitetycznych odniesień, skoro ja w przeciwieństwie do Was do obrazoburczego poziomu się nie zniżam.

ZMIENIA i to jak, a jesli tam myslis, to tylko pokazuje ze ani cholere nie wie co chces i o czym gadas :lol:

o moge proszic pana eGzperta podac mi fotki wilczakow i opisac ich kolor- ten chciany i ten ktorego my jakos mocno nie liubimi i atakujemi. Ale prosze nie kopijowac to co kedys bylo w postach a samemu na to pytanie odpowiedziec.
bardzo bede czekala na to :)

wolfin 25-02-2011 15:05

i kedy przeczytalam wszystkie posty to rozumiem ze pan IRA.S :roll: bedzie miec cholerny duzy problem z wybraniem szczeniaka- bo wszyscie hodowcy w PL choduja ten "
Quote:

(być może czysto finansowy, jeśli akurat ich reproduktory i suki hodowlane są dalekie od typowo wilczastego umaszczenia, gdzie szara sierść jest pożądana
bede interesowa cie wybieraniem pieska - bo chyba potrzebne bedzie i popkorn kupic :rock_3:twisted::lol:

p.s. zmarlam ze smiechu .. realne trolik i klon jednego chlopczika przysedl.

Miru 25-02-2011 15:09

Wychodzi na to że Polska populacja wilczaków, ba wilków nie jest zgodna ze wzorcem.

jefta 25-02-2011 15:32

Quote:

Originally Posted by Rybka (Bericht 361203)
@ira.s:
Rozumiem, że podobają Ci się jaśniutkie wilczaki. Takie jak Sexy:
http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/149514/

(Mam nadzieję, że Jefta się nie pogniewa za ten przykład, jeżeli tak to usunę)
Rozumiem Cię bo sama kiedyś marzyłam o tak jasnym piesku. I nie ma w tym nic złego :) Z resztą jak widać Sexi zbiera na wystawach laury- wystarczy zobaczyć wyniki wystaw.

a co tu się gniewać? jak ktoś napisze, ze Sexy jest za jasna to nie potraktuję tego jako osobistą zniewagę ;). Mimo, ze mam jasnego wilczaka to podobają mi się bardziej te ciemne. Takie jak Gothmog-ryże, ale nie brązowe podpalane jak wiele ciemnych psów :) Sexy ma tyle zalet, ze kolor, uszy czy inne szczegoly eksterieru nie czynią jej słabym wilczakiem :)

p.s. ona ma lepszą maskę niż na fotkach.

z Peronówki 26-02-2011 17:04

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 361721)
A zatem odnosząc się wprost do samego wzorca cytuję:

"[font=trebuchet ms,arial][size=2]KOLOR: żółto-szary do srebrzysto-szarego z charakterystyczną jasną maską. Jaśniejszy włos także na spodniej powierzchni szyi i piersi. Dopuszczalny jest ciemno szary kolor z jasna maską." - z czego jasno wynika, że szarość jest u CsV kluczowym ich wyróżnikiem, a nie bynajmniej kolor ryży, który to może wstępować jedynie w stosunku podrzędnym, bądź jedynie śladowym do nadrzędnej (sic!!!) barwy szarej.

Nie - tu wlasnie widac, ze kolory szare sa malo cenione... Psy SZARE sa OK - o ILE maja MASKE. Ale kto siedzi w rasie ten wie, ze malo ktory szary pies ma prawilowa maske... Krotko mowiac: wiekszosc szarych CzW uznaje sie za "nieprawidlowe" nie tyle ze wzgledu na kolor, co na idace z tym kolorem wady maski.

Natomiast kolor CIEMNOSZARY jest juz ZALEDWIE kolorem dopuszczanym. Czyli probuje sie go usunac z hodowli - tutaj jest przyklad tak umaszczonego psa:
http://dl.wolfdog.org/pics/dbase/Fra...ve_Blanche.jpg
(na fotce jest mieszaniec, a nie wilczak, ale ma wlasnie ten opisywany kolor)

PS. Wilkow europejskich naogladalam sie sporo - z roznych czesci Europy... Roznily sie kolorem, a raczej oidcieniami, ale uwierz mi, ze ANI JEDEN nie byl szary, ani jeden nie byl srebrny...
Okarma (spec od wilkow) napisal gdzies, ze "wilk na kolor ziemi"... A jak wiadomo ziemia u nas nie ma koloru ksiezycowego... ;)

PS2: znajomi hodowcy ze Slowacji, ktorzy czytaja temat (a rasa zajmuja sie od wielu wielu lat) powiedzieli, aby kleic Tobie zdjecia wilkow, ktore maja byc wzorem dla wilczakow.... I to wlasnie czynie:

http://photo.vivo.sk/jpeg/1057/12784...io-Canis-lupus

http://photo.vivo.sk/jpeg/1057/80892/_n/5b8406/Porada

http://photo.vivo.sk/jpeg/1057/12848...vy-Canis-lupus

http://photo.vivo.sk/jpeg/5425/18786...1d3/vlcia-zima

http://photo.vivo.sk/jpeg/1057/132097/_n/0ffcf61/Otocka

Wilczy Duch 26-02-2011 18:34

Quote:

Originally Posted by atah (Bericht 362049)
...jeśli myśląc o zakupie wilczaka analizujesz głównie kolor futerka.

Jak grochem o ścianę - powtarzam zatem po raz n-ty, że odcień umaszczenia ma dla mnie jak najmniejsze znaczenie (byle tylko mieściła się ona we wzorcowej normie i nic poza tym), a tutaj zabrałem jedynie głos, gdyż kompletnie nie pojmuję w czym upatrujecie nieregulaminowość "szaraków", skoro jednoznacznie wzorzec CsV nie jest im przeciwny (znacznie bardziej rygorystycznie z kolei odnosi się on do "ryżyków", których Wy z kolei aż do przesady bezpodstawnie gloryfikujecie).

z Peronówki 26-02-2011 18:37

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 362084)
(znacznie bardziej rygorystycznie z kolei odnosi się on do "ryżyków", których Wy z kolei aż do przesady bezpodstawnie gloryfikujecie).

Gdzie niby jest tak napisane?
Bo ja tam widze jedynie "gloryfikowanie" ryzykow... I to w roznych punktach... :)

Wilczy Duch 26-02-2011 19:03

Quote:

Originally Posted by Miru (Bericht 362079)
...abys pokazał zdjęcia wilczaków tych Twoich...

Żadnych moich, a co najwyżej jednych z wielu wzorcowych, których fotki nawet sami prezentujecie na stronce startowej Waszego portalu, więc po kiego licha udajecie, że ich wzorcowo nieuznajecie, skoro są powszechnie publikowane na tym portalu?!

Wilczy Duch 26-02-2011 19:10

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 362076)
...aby kleic Tobie zdjecia wilkow, ktore maja byc wzorem dla wilczakow...

Byłbym jednak im wdzięczny, jakby sami raczyli zabrać w tym wątku swój głos, bo raczej mocno wątpię, czy postawiliby na szali własną reputację, negując oficjalnie wzorcowe "szaraki" wbrew przyjętemu regulaminowi kynologicznemu (nie obraź się Margo, ale najwidoczniej jesteś za bardzo w tych swoich osądach stronnicza, a mniej obiektywna, skoro sam wzorzec mocno naginasz do swoich indywidualnych potrzeb, kiedy w nim kolor szary się nieustannie jako wymagany u CsV przewija, zaś żółty - bo o ryżym jako takim nie ma tam nawet drobnej wzmianki - tylko jeden jedyny raz i to połowicznie, gdyż również w towarzystwie nieodłącznej z nim szarości).

Z LASÓW LOTHLORIEN 26-02-2011 19:10

...wilczak czechosłowacki powinien wyglądać jak wilk karpacki od którego się wywodzi, czego tu można nie zrozumieć, mając zdjęcia za pomoc? ech

Wilczy Duch 26-02-2011 19:19

Quote:

Originally Posted by Z LASÓW LOTHLORIEN (Bericht 362092)
...które mają preferowany przez Ciebie kolor szaty.

http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/34310/

Pierwszy z brzegu przykład (który to od razu wyświetlił mi się na Waszej stronce startowej) prezentuje wzorcowo szarawe wilczaki, których maski są jak najbardziej dobrze zaznaczone, więc skąd się biorą te Wasze animozje, to chyba tylko sami "ryżykowcy" wiedzą.

Z LASÓW LOTHLORIEN 26-02-2011 19:32

Tamto zdjęcie jest troszke prześwietlone, na tym zdjęciu wygląda zupełnie inaczej http://www.wolfdog.org/pics2/2010/1/...44-7062307.jpg

to ten sam pies.

Wilczy Duch 26-02-2011 19:47

Quote:

Originally Posted by Z LASÓW LOTHLORIEN (Bericht 362096)
...to ten sam pies.

Bynajmniej, gdyż mi chodziło o tego drugiego, którego widać lepiej z boku.

http://www.wolfs-hunde.com/delfi_von_der_wolfsranch.htm

z Peronówki 26-02-2011 20:00

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 362094)
http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/34310/

Pierwszy z brzegu przykład (który to od razu wyświetlił mi się na Waszej stronce startowej) prezentuje wzorcowo szarawe wilczaki, których maski są jak najbardziej dobrze zaznaczone, więc skąd się biorą te Wasze animozje, to chyba tylko sami "ryżykowcy" wiedzą.

Na tym zdjeciu Delfi ma NIEPRAWIDLOWA maske - brak jest pigmentu na kufie.... To wlasnie doskonaly przyklad tego o czym pisalam - ze malo ktory szary wilczak na (prawidlowa) maske...
Takie maski jak ten wilczak z fotki, ktora podales maja husky, a nie wilczaki i wilki... Z tym, ze Delfi znam i nie na ona problemu z maska, bo... nie jest szara.... :))))

To jest Delfi w jej "oryginalnych" kolorach ;)

http://www.wolfdog.org/pics2/2010/1/...88-2783374.jpg

PS. Delfi jest bardzo jasnym wilczakiem i jej wlasciciel doskonale o tym wie i probuje to poprawic kryjac ja psami o bardzo dobrym wybarwnieniu....

Wilczy Duch 26-02-2011 20:14

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 362104)
Delfi (...) nie jest szara...

Ciekawe, czy jeszcze wmówisz mi ciąże, skoro doskonale widać, że ma szarawe umaszczenie, zaś jej maska bynajmniej nie jest haszcza, tylko typowo wilczasta (i to jak najbardziej dobrze zaznaczona).

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 362104)
Delfi jest bardzo jasnym wilczakiem...

Nie tyle jasnym, co srebrzysto-szarym, więc wzorcowo jak najbardziej poprawnym.

z Peronówki 26-02-2011 20:25

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 362091)
Byłbym jednak im wdzięczny, jakby sami raczyli zabrać w tym wątku swój głos, bo raczej mocno wątpię, czy postawiliby na szali własną reputację, negując oficjalnie wzorcowe "szaraki" wbrew przyjętemu regulaminowi kynologicznemu

Ale sa w tej grupie ludzie, ktorzy ten wzorzec PISALI.... :lol: Chcesz powiedziec, ze nie wiedzili co czynia... ;)

Ale sprawa jest prosta - nazywa sie WZORZEC RASY, ktory opisuje IDEAL wilczaka, a ktory zdecydowanie jest ZA wilczakami z dobrymi kontrastami "RUDO-RYZO-BRAZOWYMI" (zwal jak chcial).
I przeczytac mozna to tam na kazdym kroku:

Wilczak pochodzi ze skrzyzowania "owczarka niemieckiego z wilkiem karpackim"

"Kształtem ciała, ruchem, strukturą włosa, kolorem sierści i maską przypomina wilka."

"KOLOR: Złoto-szary do srebrzysto-szarego z charakterystyczną jasną maską."

Przeciwko szarym psom tez napisano sporo:

"Dopuszczalny jest ciemno szary kolor z jasna maską." - JEDYNIE dopuszczalny. To cos diametralnie innego niz slowo "preferowany".

"WADY:
- Słabo zaznaczona maska
."
- bardzo jasne psy NIE MAJA MASEK, bo kolory im sie 'zlewaja'...

================
Podsumowujac:
Podczas sedziowania wilczaka "uznaje" sie kazdy kolor od złoto-szarego do srebrzysto-szarego. Kazdy z nich wstepnie jest OK.
Potem zerka sie na maski i "odrzuca" te bez - a jak wiadomo jasniutkie wilczaki ich nie maja i koniec... A to wada, co jasno zostalo ujete we wzorcu...

To taka wstepna selecja....

Druga czesc jest bardziej "zaawansowana" - chodzi o podobnienstwo do wilka... A bialych i jasno-szarych wilkow karpackich NIE MA. Wiec hodowcy, ktorzy trzymaja sie wzorca robia selekcje na takie kolory jakie wystepuja u prawdziowych wilkow. Jakie sa: widac to na zdjeciach...

z Peronówki 26-02-2011 20:27

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 362107)
Nie tyle jasnym, co srebrzysto-szarym, więc wzorcowo jak najbardziej poprawnym.

NIE. Nie jest wilczakiem srebrzysto-szarym. MA sporo rudego.

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 362107)
zaś jej maska bynajmniej nie jest haszcza, tylko typowo wilczasta (i to jak najbardziej dobrze zaznaczona).

Sorry, ale mieszasz troche pojecia... "Maska" to bialy koniec pyska i dolnej czesci glowy - ten bialy/bezowy kolor. Jasne wilczaki MAJA maski. Z tym, ze one maja je NA CALEJ GLOWIE - maja je nieprawidlowe, bo zlewaja sie z pigmentem... :D Brak jest typowego dla wilczaka umaszczenia...

Sorry, ale powinienes zerknac na to jak wyglada prawidlowe umaszczenie wilczaka (czy wilka) - to na serio nie to samo co maska huskiego, ONka, czy malamuta.

Prawidlowa maska to bialy kolor, ktory powinien odcinac sie od barwy wilczaka. Jej przebieg prezentuje czerwona linia:
http://www.wolfdog.org/pics/download/maske.jpg

W przypadku jasnych wilczakow zwykle brak jest koloru na czubku nosa (wzor jest tak jasny, ze "zlewa sie" z kolorem kufy) - co powoduje, ze wilczak nabiera "Sarloosowatego" wyrazu - zaczyna przypominac Saarloosa czy husky....

Witek 26-02-2011 20:39

Margo, a z ciekawości, co oznaczają pozostałe kolorowe linie na załączonym obrazku?

Chyba, zaraz Aszczura obsmaruję markerami :lol:

z Peronówki 26-02-2011 20:52

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 362123)
Margo, a z ciekawości, co oznaczają pozostałe kolorowe linie na załączonym obrazku?

Chyba, zaraz Aszczura obsmaruję markerami :lol:

Chodzilo o czarny/ciemno szary kolor na kufie. Zielona linia pokazywala "niewyrazna maske" - to "typowe" u szczeniakow, ale nieprawidlowe u doroslych psow.

Bordo pokazywalo jak wyglada czarna nieprawidlowa maska u psow... Gdy kufa psa (rowniez szczeniaka) jest czarna az po ta bordowa linie....

Grin 26-02-2011 21:35

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 362088)
Żadnych moich, a co najwyżej jednych z wielu wzorcowych, których fotki nawet sami prezentujecie na stronce startowej Waszego portalu, więc po kiego licha udajecie, że ich wzorcowo nieuznajecie, skoro są powszechnie publikowane na tym portalu?!

Abstrahując od kwestii "uznawania" bądź nie, proszę o niewyciąganie pochopnych wniosków; to że na na tym portalu zgromadzono tysiące różnych fotek (które także losowo pojawiają się na stronie startowej), nie oznacza, że ktoś je cenzuruje pod kątem; "ten wilczak jest prawidłowy - dajemy; a ten nie - wyrzucamy". :D
Po drugie akurat kierowanie się zdjęciami przy ocenie koloru wilczaka (zwłaszcza - pardon - tak niewiele wiedząc na ten temat) jest bardzo zwodnicze. Każdy to wie, kto miał choć trochę styczności z fotografią. Poza tym - to co było już mówione; zobaczysz jednego psa w jego letnim "odzieniu" - szarak; zobaczysz w bardziej obfitym, zimowym futerku - zupełnie inna para kaloszy.
Na potwierdzenie mój własny pies.
1. Letnie - "łyse" futerko plus zdjęcie robione latem przy zachmurzonym niebie dało tu akurat efekt jasno-szarego wilczaka:
http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/139532/
2. Zdjęcie w obfitszym futerku, robione dodatkowo na śniegu przy popołudniowym choć trochę rozproszonym słoneczku, dało efekt zupełnie inny: http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/152801/
To aby na pewno ten sam pies? :D

Mistrali 27-02-2011 02:29

Miałam w planach skomentować wypowiedzi jednej osoby na tym wątku ale...chyba nie warto :nonono2
Zadam tylko pytanie ( nie pytanie retoryczne ) bo chcę wiedzieć czy się nie mylę.
KOLOR : ''Zółto-szary do srebrzysto-szarego''
Podejrzewam że chodzi w tym zdaniu o to że wilczak ma na swoim futrze mieć ''paletę barw'' właśnie od do Czyli mogą być miejsca gdzie futro ma więcej futerka ryżego, żółtego itd. i miejsca gdzie jest tylko szary lub srebrny. Przykład : na grzbiecie ma kolor szaro-rudo-brązowy a na bokach srebrno szary. Czy dobrze myślę ? Wówczas zdanie ''Kolor Zółto-szary do srebrzysto-szarego'' odnosi się do tego iż prawidłowo powinna wystąpić mieszanka tych barw. Wilczak ''tylko'' ryży bez szarego albo wilczak ''tylko'' szary bez ryżego nie jest dyskwalifikowany ( zresztą suka o której była mowa na początku wątku że jest zbyt brązowa nie została bynajmniej zdyskwalifikowana ) tylko obniża mu się ocenę ( a to nie to samo ). Chciałabym zauważyć że u husky, u których dopuszczalne jest niemal każde umaszczenie też można mieć obniżoną ocenę za kolor. Na wystawie we Wrocławiu Tamlin miał w opisie ''doskonały pigment''. Znaczy że pies, który tak jak Tamlin jest umaszczenia czarno-białego może mieć np. wyblakły czarny. Będzie to dalej kolor dopuszczalny ( no bo przecież czarny ). Jak się domyślam gdyby taka sytuacja się zdarzyła to też winni byliby sędziowie i twórcy wzorca ???? :rock_3

Rona 27-02-2011 08:50

Quote:

Originally Posted by Mistrali (Bericht 362201)
Miałam w planach skomentować wypowiedzi jednej osoby na tym wątku ale...chyba nie warto :nonono2

Tak. Nie warto.
Quote:

Zadam tylko pytanie ( nie pytanie retoryczne ) bo chcę wiedzieć czy się nie mylę.
KOLOR : ''Zółto-szary do srebrzysto-szarego''
Podejrzewam że chodzi w tym zdaniu o to że wilczak ma na swoim futrze mieć ''paletę barw'' właśnie od do

Nie jestem hodowcą, ani twórcą, ani nawet tłumaczem wzorca, ale powiem: masz rację. Wilczak powinien przypominać wilka karpackiego, który jest 'wielokolorowy', w gustownych odcieniach ziemi. Dzięki temu sierść wilka/wilczka harmonizuje z barwą środowiska w którym ten akurat się znajduje. Kolor tła optycznie zlewa się z najbardziej podobnym odcieniem sierści wilka/wilczaka i stąd zwierzę wydaje się "zamaskowane" (patrz wątek o barwach maskujących wilczaków). Wilk "jednoodcieniowy" miałby znacznie mniejsze szanse przeżycia w naturze.

Ale wiadomo, że nie o kolor wilczaka tu chodzi, tylko o zadymianie. Ciągnięcie tego tematu, przypomina dyskusję o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą :twisted:

Wilczy Duch 27-02-2011 11:39

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 362110)
Ale sa w tej grupie ludzie, ktorzy ten wzorzec PISALI...

Być może, ale Ty się do niej z całą pewnością nie zaliczasz, zaś gołosłowne powoływanie się przez Ciebie na jakiś anonimów, trąci co najwyżej tanią manipulacją i niczym więcej.

Quote:

...WZORZEC RASY, ktory opisuje IDEAL wilczaka, a ktory zdecydowanie jest ZA wilczakami z dobrymi kontrastami "RUDO-RYZO-BRAZOWYMI"...

Oczywiście, ale KONTRAST "rudo-ryżo-brązowy" ma nieodłącznie występować na tle SZAROŚCI, a nie bynajmniej bez niej (o to się zresztą cały tutaj spór rozbija, że choć srebrzyście-szare umaszczenie zawiera się w ramach prawidłowego wzorca, to z kolei o jednolicie żółto-brązowym nie ma nawet w nim najmniejszej wzmianki, gdyż czyste RYŻYKI są u CsV niepożądane).

Quote:

Wilczak pochodzi ze skrzyzowania "owczarka niemieckiego z wilkiem karpackim"

Niemniej zdarzają się w populacjach wilków karpackich osobnicy bardziej jednolicie szarawi z nieznaczną tylko domieszką rudości, kiedy z kolei sytuacja odwrotna nie ma praktycznie miejsca i stąd u wilczaków również są dopuszczalne nawet ciemnoszare umaszczenia, zaś ciemnobrązowych nikt nie ważył się nawet zająknąć (co jednoznacznie stawia u CsV "szaraki" nad "ryżykami").

Quote:

KOLOR: Złoto-szary do srebrzysto-szarego z charakterystyczną jasną maską.

I po raz kolejny nie ma tu nawet mowy o złoto-brązowym kolorze, u którego jasna maska praktycznie zlewała by się z bielą, za to srebrzysto-szary jest wymieniany wprost, mając znacznie wyraźniejszą pigmentację od żółci.

Quote:

...jak wiadomo jasniutkie wilczaki ich nie maja...

Tyle tylko, że nawet jaśniejszy odcień srebrnego przy jaśniejszym odcieniu żółtego jest o wiele bardziej wyraźniejszy na tle bieli i stąd zapewne srebrzyści-szare wilczaki wzorzec CsV preferuje, zaś złocistwo-brązowych nawet nie raczy dopuszczać.

Quote:

A bialych i jasno-szarych wilkow karpackich NIE MA.

Ależ o takich nikt nawet tutaj nie waży się wspominać, skoro poruszamy się w obrębie jak najbardziej wzorcowych srebrno-szarych wilczaków, nie zaś jakiś "albinosów" (nie za bardzo rozumiem, dlaczego cały czas panuje tutaj maniera nawiązywania do "śnieżynek", kiedy się tylko wspomina "szarakach" - no ale czego się w końcu nie robi do naginania wzorca).

Wilczy Duch 27-02-2011 11:58

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 362112)
Nie jest wilczakiem srebrzysto-szarym. MA sporo rudego.

Wybacz, ale u niej rudy pojawia się co najwyżej jako domieszka na tle przytłaczającej szarości, także jej umaszczenie bardziej kwalifikuje się pod srebrzyście-szare, a niżeli żółto-szare (oczywiście zdaję sobie sprawę, że lepiej widziane w oczach sędziów jest to drugie, choć i to pierwsze mieści się spokojnie w ramach preferowanego wzorca).

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 362112)
...nie to samo co maska huskiego, ONka, czy malamuta.

Dlatego bladego pojęcia nie mam, dlaczego niby przyrównałaś maskę Delfi do haszczaka, skoro kufy hasiorów są praktycznie całe białe.
Swoją drogą będąc zupełnie szczerym, to mało który z krajowych wilczaków ma wg Twojego opisu idealne maski, bo nawet Twoim hodowlanym CsV wiele by można było tutaj wygarnąć (także jeśli już chcesz uderzać we wzorcowy perfekcjonizm, to uważaj aby "nie wylać dziecka z kąpielą").

Wilczy Duch 27-02-2011 12:27

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 362146)
..."ten wilczak jest prawidłowy - dajemy; a ten nie - wyrzucamy".

Ja na szczęście się na żadnych nieregulaminowaych skrajnościach tam nie oparłem, tylko zapodałem przykład srebrzysto-szarego wilczaka, idealnie zawierający się w ramach wzorca CsV.

Quote:

Każdy to wie, kto miał choć trochę styczności z fotografią.

Tyle tylko, że fotografie, na które się sam powołałem, nie były w żadnym razie zafałszowane przesadnym naświetleniem/przyciemnieniem, a dość wiernie odzwierciedlały szarawe umaszczenie Delfi.

Quote:

...zobaczysz jednego psa w jego letnim "odzieniu" - szarak; zobaczysz w bardziej obfitym, zimowym futerku - zupełnie inna para kaloszy.

Tak się akurat składa, że jest to dość znamienna cecha generalnie dla psów pierwotnych, żyjących w zmiennej strefie klimatycznej i charakterystyczna nie tylko dla wilczaków, ale również i dla huskich, etc.
Jednakże nie oszukujmy się przy tym, iż dany osobnik niczym kameleon radykalnie potrafi zmienić się nie do poznania, gdyż w trakcie zmian pór roku jedynie połowicznie sam podszerstek będzie nadawał ton generalnemu umaszczeniu, kskoro sam włos okrywowy pozostanie w swym ubarwieniu niezmienny (i tak szarak nie przeobrazi się z nadejściem zimy od razu w ryżyka, a co najwyżej stanie się barwy żółto-szarej, jeśli akurat jego podszerstek nie będzie biały, ani srebrzysty, tylko złocisty).

Wilczy Duch 27-02-2011 12:41

Quote:

...prawidłowo powinna wystąpić mieszanka tych barw. Wilczak ''tylko'' ryży bez szarego albo wilczak ''tylko'' szary bez ryżego nie jest dyskwalifikowany...

Tyle tylko, że "ryży bez szarego" (w przeciwieństwie do "szary bez ryżego") sam wzorzec CsV nie obejmuje, także łatwo stąd wywnioskować, iż nie bez kozery nawet ciemnoszare wilczaki są regulaminowo dopuszczalne, kiedy z kolei ciemnobrązowe już nie. Choć faktycznie wzorcowo najbardziej preferowana jest możliwie najbardziej równomiernie rozłożona mieszanka barwy żółtej, srebrnej i szarej (jednocześnie dobitnie podkreślając, że główny nacisk położony jest tutaj na paletę szarości).

Lupusek 28-02-2011 11:47

ira.s, z Twoich wypowiedzi w tym wątku wnioskuję, że w jakiś sposób wilczaki Cię zaintrygowały, zresztą podobnie jak wielu z nas. Jednak odnoszę wrażenie, że dotąd nie miałeś okazji zobaczyć wilczaka na żywo i swoją wiedzę na ich temat opierasz na galeriach zdjęć i opisach kolorów. Jak już zostało wspomniane, zdjęcia nie oddają istoty barwy wilczaka, a nazwy kolorów można opisywać na wiele różnych sposobów, czego przykład sam podałeś powyżej. Ale obojętnie, jak do tego nie podejdziesz, i niezależnie od liczby słów, jakich użyjesz do opisu koloru wilczaka tudzież wilka, i tak nigdy swoimi słowami nie będziesz w stanie oddać istoty piękna tych zwierząt. Stąd liczne nieporozumienia dotyczące barw, które pokazują jedynie, ze nie łatwo jest opisać naturę za pomocą naszych pojęć.
Myślę, że to zrozumiesz, jak w końcu spotkasz wilczaki w realu. Przekonasz się wówczas, że Twoje powyższe wypowiedzi w tym wątku były po prostu pseudo-wywodem akademickim, który niewiele z życiem i rzeczywistością ma wspólnego, a na pewno niewiele ma związku z pożądanym kolorem wilczaków.
Jednym słowem - nie tędy droga do poznania barw; idziesz złym tropem; najpierw życie, potem teorie, nigdy odwrotnie. Wzorzec wilczaków powstał w oparciu o rzeczywistość, czyli na podstawie eksterieru wilka.
Myślę, że Margo udzieliła Ci bardzo merytorycznej odpowiedzi, wróć do niej i może jak przeczytasz ją jeszcze raz, to zrozumiesz.

Aha, tak zupełnie przy okazji, myślę że to Cię może zainteresować: czy wiedziałeś, że pojedyncze włosy sierści wilczaka są wielokolorowe :rock_3 Może chciałbyś o tym porozważać :roll:

Wilczy Duch 28-02-2011 14:52

Quote:

Originally Posted by Lupusek (Bericht 362484)
...Margo udzieliła Ci bardzo merytorycznej odpowiedzi...

Znacznie bardziej merytoryczną uzyskałem od hodowcy wilczaków z poza owego forum (gdzie w przeciwieństwie do Margo i jej bezmózgich klakierników ten na temat wzorcowego koloru CsV powiedział wprost, iż ma to być szarość z dodatkami olchy, a nigdy odwrotnie, wbrew Waszym wodolejstwom), dlatego pewnie ją po cenzorsku skasowaliście (z ponad 50-cioma innymi postami z tego wątka, aby dalej udawać głupa, jak gdyby nigdy nic).

wolfin 28-02-2011 18:40

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 362566)
Znacznie bardziej merytoryczną uzyskałem od hodowcy wilczaków z poza owego forum (gdzie w przeciwieństwie do Margo i jej bezmózgich klakierników ten na temat wzorcowego koloru CsV powiedział wprost, iż ma to być szarość z dodatkami olchy, a nigdy odwrotnie, wbrew Waszym wodolejstwom), dlatego pewnie ją po cenzorsku skasowaliście (z ponad 50-cioma innymi postami z tego wątka, aby dalej udawać głupa, jak gdyby nigdy nic).

noo to ja mialam racje ze tu chodzi o cos konkretnego.
To jesli juz ma sie takiego hodowce to chyba nie warto wieciej tu pisac glupot oraz pora konczyc taki styl pisania

z Peronówki 28-02-2011 18:43

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 362566)

Wybacz, ale w odroznieniu od tego "speca", ktorego wspominasz to OLCHE to ja dodaje do kominka... A nie do hodowanych wilczakow...

Ale racje mieli ci, ktorzy pisali tutaj, ze ze wzgledu na Twoje podejscie do innych uzytkownikow zaraz wychwyca Ciebie "bojujace wilczakowe mocherowe berety", ktora tak nie cierpia tego forum, a wyhodowane przez nich psy pokazywane sa na prezentacjach i seminariach "jak nie powinien wyglada wilczak"... ;) Nie po raz pierwszy swoj do swego ciagnie...
Jak nie potrafisz dyskutowac, tylko zaraz przechodzisz do obrazania innych to rzeczywiscie nie bardzo pasujesz akurat do tego forum, natomiast swietnie poczujesz sie na "satelitach"...

PS. Ja lubie rozowe husky w niebieskie ciapki. I do upadlego bede wojowala, ze tylko takie sa typowe, a Ty masz nieprawidlowego...

All times are GMT +2. The time now is 17:00.