![]() |
Načo je nám bonitácia!? A chovatelský poriadok!?
Na fóre sa rozoberá všeličo, od chovania šteniat až po výcvik a problemy hoistoricko-súčane......
Ale! Ako je možné ze su psi (HRON RADOV DVOR), ohodnotený známkou P14 a Ob na bonitácii, ktorý kryjú a dokonca je na internete zverejnené párenie a očakávanie šteniat? Mení sa medzinárodný chovateľský poriadok F.C.I?? Alebo smernice? Čo mi tu uslo? Štence tu budú uz o tyzden !!!!!! Kto si ich zoberie? Tak sa pýtam kompetentných i nekompetentných ako je to možné? A zároveň na názor Vás všetkých. |
tak o tejto situácii som počula a musím povedať, že som znechutená!
ako vôbec môže pani chovateľka pristúpiť na také krytie? ktoré je PROTI pravidlám poriadku, ktorému sa MUSÍ ako chovateľ podriadiť? áno, potrebujeme krv, potrebujeme zachovanie línií, ale za takúto cenu? a tiež som počula, že šteňa z tohto spojenia sa vráti späť k majiteľovi a on bude na ňom ďalej chovať... na čo teda bonitujeme, robíme skúšky, RTG,... nechajme to tak, ako je to v zahraničí, že stačí výstava a šup nakrývať. keď už si každý robí čo chce... ak toto krytie bude uznané a psy dostanú preukaz pôvodu, mal by sa podľa mňa podať protest. či už sme ako v zahraničí a budú sa aj tu falšovať papiere a zamlžovať informácie a nedôverovať jeden druhému? |
Quote:
|
nie je Hron ako Hron...
Mna len udivuje ako pes ktory ma nedostatocny sulad zo standardom moze byt na vystavach oceneny 3x ako vyborny z toho raz CAC!!! Zeby "odbornost" rozhodcov? Preuhlene koncatiny, dlhy chvost a svetlohnede oko su predsa zjavne ked nie na prvy tak u kvalifikovaneho rozhodcu aspon na druhy pohlad. Ibaze by Hron na bonitacii bol iny ako Hron na vystave - ale to netusim ci je mozne, len ma to tak napadlo ako totalneho amatera...
|
viem o sučke, ktorá tiež na výstave bola 1*CAC a 1*res.CAC a má P14 s tým, že má široký, nesprávny postoj, voľné väzy, netypický pohyb,... na výstave je to vec predvedenia sa. ale opomenúc tie výstavy, už len myšlienka krytia s takým psom je znamením, že akosi pani chovateľke nevadí zlá povaha a neštandardnosť psa... čo je veľmi, veľmi smutné...
|
1. Hron Radov dvor má P14 především proto, že má povahu, která se neslučuje se standartem. Tedy na první pohled to nemusí být znát.
2. Z toho, jak je hodnocen na výstavách je vidět, že ani ti skutečně renomovaní rozhodčí nedodržují výstavní řád a hodnotí proti němu. 3. Chovatelská stanice Crying wolf je z Maďarska, kde neexistují chovné podmínky, jako u nás, takže je možné krýt i psem, který není v SR a ČR chovný. 4. Majitel nechovného psa není bohužel podle řádů postižitelný za krytí v rozporu s chovatelským řádem. Za to je vždy odpovědný jen majitel feny. Bohužel Crying wolf je typická "velkoproducentka", která kvalitu chovu nahrazuje kvantitou. |
Zdravím,
Pavel napsal správně , ano v zemích kde není klub ČSV platí jiné podmínky. a konkrétně v Maďarsku - je chovnost podmíněna - věkem, výstavou a RTG DKK. protože jsem v kontaktu s chovatelkou "Crying wolf", vím proč byl pes použit a proto to mohu napsat. Jen na začátek nijak chovatelku neobhajuji !!! Ani já s krytím tímto psem nesouhlasím a chovatelce jsem psa nedoporučovala, když se mě ptala na můj názor. Se psem nakryla pro jeho rodokmen, na psa se jela podívat k majiteli a je přesvědčena , že kdyby pes žil v jiných podmínkách u jiného majitele, měl by mnohem lepší kondici a hlavně jinou povahu - ona ho použila pro jeho zajímavou krev. To je pro ty - koho zajímalo proč byl pes použit. Čili ona neporušila žádná pravidla - psa si vybrala a doufá v něco v co "doufá " každý chovatel. ahoj Lucie |
Aké má výsledky rtg DKK Hron?
A keď nemajú klub, tak to znamená, že si môžu robiť čo chcú? Ten pes má P14. A bol na to dôvod. Takže neporušila žiadne pravidlá? Ale na čo potom máme bonitácie, keď stačí nakryť nechovným psom nejakú fenu v maďarsku, priniesť si šteňa z tohto spojenia a ide sa ďalej. Takýmto spôsobom to ďalej fungovať nebude. takto sa potom dá obísť všetko! čo FCI? nemá na takúto situáciu žiadne obmedzenia? |
Quote:
FCI naši bonitaci neřeší a hlavně ji neuznává jako podmínku chovnosti. Průkaz původu FCI je doklad o původu, nic neříká o kvalitě štěňat. P. P. říká, že pes A a fena B, jsou rodiči štěňat C. |
Quote:
Quote:
Quote:
|
Dobre a na čo ich potom máme, keď sa takto krásne dajú obísť? pes, ktorý má P14, je z nejakého dôvodu nechovný. A to znamená, že by sa vôbec v chove nemal používať. A nie, že si toho psa teraz vezme niekto iný a raz keď budem chcieť nejaké šteniatko, tak zistím, že má v predkoch psa P14!!! Kam týmto spôsobom zmýšľania spejeme?
|
Quote:
|
ono je na tom blbé aj to, že šteňatá z tohoto spojenia sa môžu opäť kľudne dostať k nám, či už zámerne, alebo aj nevedomky niekym kto práve s čsv začína :| ja som tiež mala pre nevedomosť spočiatku rôzne názory na šteňatá zo zaharničia a boli to blbé názory, ale každý raz začína, takže kľudne sa môže stať že sa tieto šteňatá vrátia do našej krajiny a potom čo? to by sa podľa mňa riešiť malo, či takéto jedince bude alebo nebude možné použiť v chove....podľa mňa jednoznačne nie....
|
http://cmku.cz/soubory/dokumenty/21.pdf
Preambule Chovatelského řádu, článek 1., první, druhý a třetí odstavec... :wolf |
Doufám, ze Pavel to preloži... 8)
Quote:
ALE není to legální. Podle FCI chovatelé mohou krýt POUZE psy, kteří jsou chovní v zemi kde bydlí. "This means that breeding may only be carried out with pedigree dogs which have a sound temperament, are healthy in functional and hereditary terms and are registered with a studbook or register (appendix) recognised by the FCI." Hron není chovný v SR, není chovný podle FCI, takže chovatelé nemají právo ho použít. Podobný případ byl v Německu. Tamní chovatelé také psali, že potřebují jenom DKK. A narodilo se tam několik vrhů po psech, kteří bydlí v SR a neměli ještě bonitaci. Jeden z chovatelů podal protest na VDH, které prověřilo, zda je to v souladu s předpisy. nebylo. Štěňata z těchto vrhů sice mají PP, ale jejich registrace byla - nelegální. Hron je pes ze SR, takže podle chovatelského řádu FCI ho nelze chovně používat. A že jejich kynologická organizace registruje takové vrhy - ne každá země, jak vidno, nedodržuje předpisy FCI... Quote:
V Polsku není odpovědný jen majitel feny. Ale i majitel psa. Krýt může JEN pes chovný a jedině chovné feny. Jestli se zjistí, že pes záměrně (že to nebyla nehoda) kryl nechovnou fenu, nebo kryl a nebyl chovný - takový pes je zveřejněný a chovatel stojí před soudem kolegů (pies zostaje zawieszony,a hodowca szaje przed sadem kolezenskim). A při opakování takového jednání je vyloučen z FCI - a jeho VŠICHNI psi ztrácí PP. A nemáme s tím problém - nikdo nekryje ovčáky, nikdo nekryje u chovatelů z Maďarska (nikdo nevyužívá to, že ona může u sebe registrovat taková štěňata - důležité je, že pes nemá práva FCi a nemá tedy právo krýt).... |
A co otec Hrona ? V ČR by byl P14 taky a vesele se s ním kryje :rock_3. Taky zasviňování, abych použila již použitá slova :lol:. Příroda si stejně udělá co chce a i z takového spojení mohou být krásná zvířata a dokonce i s dobrou povahou 8) - člověk nemá patent na rozum a mnohdy stačí "znelíbit se" bonitujícímu a rázem máte z "žampióna země původu" jedince tak tak pasujícího do standardu :lol::lol:. Někteří lidé se totiž nedokáží povznést při hodnocení psů nad osobní zášť.....Taky nesouhlasím s krytím jedinců, kteří nemají bonitaci, jsou P14, nemají RTG DKK....ale to je asi tak vše, co s tím jde dělat.
|
Quote:
Dovoz italských a žádných zahraničních psů mi jako " svinění" nepřipadá. Zahraniční pes je i ze Slovenska a ani Slovensko nemá stejný způsob uchovnění jako my. Takže to mám zbydou jen čestí psy. No aspoń se dostane na všechny chovné s P1 a P3 |
Quote:
Bohuzial v Madarsku neexistuje obmedzenie pre pouzitie jedincov v chove - takisto ako v Taliansku. Takze chovat s nim tam mozu. Je uz len na buducich majiteloch aby si take zvierata nekupovali. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
VÝBORNÁ může být zadána pouze psovi, který se velmi blíží ideálnímu standardu plemene, který je předváděn ve výborné kondici, vykazuje harmonickou vyrovnanou povahu, vysokou kvalitu a má výborný postoj. Jeho vynikající kvality odpovídající plemeni dovolí opominout drobné nedokonalosti; musí však v každém případě vykazovat typické znaky svého pohlaví. VELMI DOBRÁ může být zadána pouze psovi, který vykazuje typické znaky svého plemene, dobře vyvážené proporce a je ve správné kondici. Několik drobných vad může být tolerováno, nejsou-li morfologické povahy. Tato známka může být zadána pouze psovi, který vykazuje kvalitu. DOBRÁ se zadává psovi, který má hlavní znaky plemene, ale vykazuje vady, pokud tyto vady nejsou zakrývány. DOSTATEČNÁ musí být zadána psovi, který přiměřeně odpovídá plemeni, ale nevykazuje obecně přijímané charakteristické znaky nebo jehož fyzická kondice není dostačující. DISKVALIFIKACE musí být zadána psovi, který neodpovídá typu požadovanému standardem plemene; který vykazuje chování zjevně neodpovídající standardu nebo který je agresivní; který vykazuje abnormality varlat; který má vadu chrupu nebo anomální čelist; který vykazuje nedostatky barvy a/nebo srsti nebo vykazuje zjevné známky albinismu. Tato známka má být také zadána psům, kteří tak málo odpovídají jednotnému plemennému vzhledu, že to ohrožuje jejich zdraví. Dále má být zadávána psům, kteří vykazují vyřazující vady podle standardu plemene. Takže vlastně máme vůbec nejzdravější a nejvyrovnanější plemeno na světě, protože 90% vystavovaných psů se blíží ideálu plemene a maximálně vykazuje jen drobné vady. Gratuluju, ale bohužel si to nemyslím :( |
Quote:
|
Hmmm, ano Pavle, mas pravdu. Na druhej strane, aj pri znamkovani v skole je 3 dobra, ale vsetci ju chapu ako uz dost zlu...
Nevravim ze vsetci psi su hodnoteni dostatocne prisne, ale na druhej strane musis uznat, ze zadavane znamky nie su zavisle len na celkovom stave populacie, ale najma na celkovom stave hodnotenej populacie. Ak sa na vystavu prihlasia len vyborne a velmi dobre psy, tak budu zadane len vyborne a velmi dobre, nie? Ovsem je mozne (priam az iste) ze nechodime na tie iste vystavy a tym padom vidime ine vystavovane populacie... |
bude za to nejako postihnuty majitel psa? :roll:
|
už len to, že Hron kryl svoju polosestru, tiež P14 sučku je dosť zaujímavé a výsledok krytia je zapísaný tu na wolfdogu - neviem, z akého dôvodu, ale OK. Okolo tohto chovateľa už bolo veľa povedaného, že chová psy v katastrofálnych podmienkach a že mu bude zastavená činnosť. no nič sa nedeje. žiadne postihy z toho nemá, tak sa nečudujme, že si robí, čo chce...
a to, že pani chovateľka tvrdí, že je tá P14 len kvôli tomu, že žije v takých podmienkach, v akých žije, ja neviem, ale aj Hronova sestra má rovnaké vady, zapísané v bonitačnom kóde ako jej brat, len povahu má Oc. Zaujímavé by bolo vidieť zvyšných dvoch potomkov... To pani chovateľke nevadí? Áno, otec Hrona je pre chov dôležitý, ale nemyslím, že až TAK a za takú cenu... |
Nie som si ista ci je majitel psa nejako postihnutelny...
|
no, to je prave smutne.. ci hanba.. ci ako to nazvat..
|
citala to a chtim povedet co ja myslim.
Hron ma P14 iz za povahy, pre to ze nema dobreho socialu, no ma dobru genetiku a dobru povahu v krvi, Ja jeho videla ne jeden krat a vim aki on je. A teras otazka- lepej kryt z psem, ktery ma taki kod ako Hron no ma to 100 % realne napisane tak ako je, nebo z psem, ktery ma kod P1 nebo P3 a ked pozeras na psa to on nie vyzera na P1 - P3, bo je bonitacijni kod udelani pre ... kamaratstvo, nebo pre to ze "nie mozemi dat zleho kodu, to bude zle pro psika?" Pro mne je vazny pes a nie jeho kod. a ked vyberam psy to pozeram viacej niz na to ze on ma Ch nebo P1. |
Quote:
W Polsce mamy volny chov - moge wybrac psa, ktorego chce (dzieki Bogu nikt mnie nie zmusi, abym kryla psem, ktore nawet nie wyglada jak CSV, ale jest z CHS dobrej kolezanki 8)). Moge wybrac, ale musi byc to pies CHOVNY i musi spelnic konkretne WYMAGANIA - musi byc chovny wedlug FCI. A jesli zlamie przepisy to czeka mnie kara. I dlatego nie mamy u nas Mutar, nie mamy krzyzowek i nie mamy zerejestrowanych mixow jako wilczaki. I gdyby cos takiego jak rejestracja Mutar zdarzyla sie u nas - to gwarantuje ci, ze wszystkie osoby (jakie jak np. pani Sebkova) nie bylyby juz hodowcami FCI. A wszystkie Mutary bylyby wykreslone z rejestru - OFICAJLNIE! Laczenie z zakazem ich rejestracji w CALEJ FCI. Wiec nie byloby problemu z Fabio Casselim, ktory zarejestrowal Mutary we Wloszech.. Bylyby wyrzucone nie przez klub, ale oficjalnie przez ZKwP. Mamy takie przepisy, ze NIGDY nie doszloby do takiej sytuacji jak z Mutarami. Gdyby Mutary rejestrowano w Polsce to populacja NIGDY by nie miala z nimi problemu. Widzisz roznice w przestrzeganiu przepisow? Nie krytykuj zasad w Polsce, bo uwierz mi sa o wiele bardziej restrykcyjne wobec pseudo-hodowcow i KLAMCOW niz te czeskie. Bo u nas za SWIADOME zlamanie przepisow grozi kara. U Was nie.... Po co w Czechach bonitacja skoro czlonkowie klubu hoduja na psach bez bonitacji? Po co rodowody, skoro VIPy moga rejestrowac miksy? Po co reguly, skoro czlonkowie klubu jawnieje lamia i nikt ich za to nie moze ukarac? Zamiast krytykowac moze warto pomyslec co jest zle i to zmienic? Bo sam fakt, ze bylo mozliwe rejestrowanie bazpapierowcow (Mutar), ktore mialy 0% krwi CSV wbrew przepisom FCI i CMKU. Oraz to, ze nikt nie poniosl za to ZADNYCH konsekwencji oznacza, ze moze ladna jest tylko teoria, ale praktyka to cos innego.... |
Quote:
|
Quote:
Z akého dôvodu? Chodzi o informacje. Hodowcy krzyzowek i nielegalnych miksow bazuja na braku informacji. To oni najchetniej by wszystko ukryli. 8) Nowy admin przygotowuje nowa baze danych - wszystkie krzyzowki, WSZYSCY ich potomkowie, wszystkie lewe mioty, wszystkie psy zapisane do rejestrow w Niemczech, Francji i Wloszech beda w bazie danych oznaczeni czerwonym kolorem z dokladnych wyjasnieniem, ze nie sa to czystokrwiste RASOWE czechoslowackie wilczaki i prosba aby nie uzywac ich w hodowli. Baza bedzie ostrzegala przed zakupem szczeniat z tych miotow - nawet jesli Mutara bedzie w 50-generacji w rodowodzie. Po raz kolejny chcemy odkryc to co niektorzy chca ukryc... 8) |
Quote:
|
už rozumiem, ďakujem a myslím, že to je skvelý nápad a len tak ďalej. pretože v zakrývaní info sú niektorí majstrami a je potrebné vedieť, na koho si dávať pozor...
|
Quote:
Quote:
A jinak abychom se vrátili k tématu fóra, nezapomeňte, že v mnoha státech právě výstvy slouží jako podmínka k uchovnění. Pokud na výstavě dáte V psovi, který se krčí s ocasem na břiše a není schopen přijít k cizím lidem ("je přece exteriérově krásný a výstava je soutěž krásy"), můžete tím umožnit v zahraničí jeho uchovnění. |
Pavle, na nasich vystavach (teda s nasimi - kompetentnymi rozhodcami) som este nevidela psa s chvostom pod bruchom alebo agresivneho s neznizenou znamkou (teda pokial sa tak spraval v kruhu - rozhodca naozaj nemoze sledovat dianie v okoli). A ak by si chodil na nase vystavy tak by si videl ze dost tych zvierat dostava VD.
A nehovorim ze sa posudzuje podla populacie - hovorim to co RadeKKK - ak na vystavu pridu len vyborne a velmi dobre psy, dostanu znamky V a VD. Samozrejme, neviem ako to chodi na oblastnych vystavach a narodnych vystavach v zahranici - s rozhodcami co maju papier na CV len omylom systemu. Sam vies, ze ak rozhodca nepozna plemeno, da vybornemu psovi hodnotenie prilis svetle oko a uzky postoj hrudnych koncatin a hodnotenie D a serede s volnou hubou, sitrokym postojom a chvostom po zem CAC. Bohuzial v krajinach kde jedinou podmienkou uchovnenia su vystavy posudzuju prave takito rozhodcovia, co je na skodu nielen plemenu ale aj poctivym chovatelom. |
Quote:
Mielismy jeden z miotow, gdzie pies pokryl suke zanim uzyskala prawa hodowlane (suczke z tego miotu macie w Czechach) i jest juz chovna. Drugi miot po rodzicach, ktorzy nie mieli jeszcze praw (psom brakowaly wystawy) nie zostal zapisany, a szczeniaki sa bezpapierowe. Mamy dwa mioty jednego hodowcy po psach bez DKK (i to linia Colta Zepera :roll:)- ale teraz juz nawet on bada psy. Reszta miotow jest po chovnych fenach, po chovnych psach - wszystkie z DKK... :p |
Quote:
A není snad wolfdogem požadován psát v jazyku daného fóra - tedy tady česky a slovensky ? No tradičně to pro všechny neplatí :lol: . Je to tu pořád velmi zábavné a pořád kolem jednoho tématu a to : ti zlí a špatní ( Monika a "její" obdivovatelé) versus ti "správní", co vždy jednají čestně a spravedlivě a nikdy nelžou - tzn. Pavlík a Margo :twisted: - nic se tu nezměnilo a ve všech tématech, jak jsem nakoukla. Takže se hádejte dál a nezapomeňte vyzdvihovat komu jde o to plemeno víc a kdo nejlépe šlechtí a "zachraňuje" krev, kdo měří špatně a kdo dobře, kdo neměří vůbec a různé jiné životně důležité věci :lol::lol: |
Quote:
|
Určitě by byl překlad lepší, protože ikdyž je polština dost poobná, často se tu hraje se slovíčkařením už jen v češtině a když se jedná ještě o jiný jazyk, dá to dost práce pochopit, co tím chtěl básník říci. Možná je to třeba pro Margo handicap, ale ona se s tím určitě nějak popere.
|
Myslím, že všetko podstatné sa z toho dalo pochopiť. Keď sa stretnete na výstave tak ako budete komunikovať. No neviem, ale ja s tým problém nemám... podstatu pochopím a to je dôležité
|
ak si prečítame Medzinárodný chovateľský poriadok F.C.I., Preambula :"v chove sa nesmú používať psy s vylučujúcimi vadami, ako sú poruchy charakteru, ..." pes Hron Radov dvor má hodnotenie povahy Ob vyda charakteru teda vylučujúcu vadu. Diskusie že by u iných chovateľov takúto povahu nemal nespadá do tejto diskusie a odvádza Vás všetkých od podstaty veci ! Oba Kluby by mali byť na poplach, bombardovať zástupcu SKJ v FCI aby pripomenul maďarskému prezidentovi kynologického zväzu že tu platia predpisy F.C.I.. Pokiaľ tu budete len debatovať ako baby na trhu nič nevyriešite !
|
takže sa narodilo 9 šteniat
http://www.cryingwolf.hu/?command=la...d_command=main klubom poverený človek by mal kontaktovať kompetentných, aby sa niečo vyriešilo. pretože takto naozaj tie psy papiere dostanú... |
a ja som rada pre to. ked dobry zaujimavy pes ide do chovu.
Moze pre to ze vim aka politicka akcja je udelana pro teho psa? :twisted: |
Quote:
http://www.wolfdog.org/ces/dbase/d2711.html http://www.wolfdog.org/ces/dbase/d6051.html (tez bol odroceny z povahy u Teba) http://www.wolfdog.org/ces/dbase/d1733.html http://www.wolfdog.org/ces/dbase/d578.html a viacej psov. Pro mne ako chovatelu je vazny len kod do P. P to uz pokazuje mniej niz to co je napisane pred nim. Ked chovatel ma rozum, to on moze chovat a na P14 ked ve ake to je niedostatki, Pro mne uz lepej je mit psa z K1, E1 niz psa od suki z HD C a v kterej rodokmene ide zla HD. a povaha to je nie od genetiki no od chovania ( sam to Oskare mne to movil, ked dobre pametas) kte je mocnejsy problem- dlhsy ocas, nebo zla HD? |
Quote:
Aká policitcká akcia? Viem že pán R.Rosík má zaujímavých psov čo sa krvi týka, to možno hej, ale ako môže chovať v takých podmienkach aké má? Veď tie psy žijú v otrasných podmienkach. Preto by sa mal zamyslieť nad tým čo chce. Ale ja by som rozhodne takéhoto chovateľa nepodporovala v chove, keď nevie zabezpečiť aspoň základné podmienky pre psov. Niet sa čomu čudovať že tí psi vyzerajú tak ako vyzerajú a majú takú povahu, stačilo by trochu viac záujmu a starostlivosti od chovateľa. Hron má predsa aj brata, ale nikto nevie kde je keďže pán Rosík nepodáva informácie o svojich odchovoch. |
Leila, tahle štěňátka nejsou ona, o jejichž otci si píšeme. Tahle jsou po otci, ketrý je také extrémně plachý, ale nikdo to o něm neví. Tady mě spíše mrzí to, že jejich mamka má každý rok myslím dva vrhy, což mi připadá nelidské.
|
pro akciu spytaj sa Oskara ;) on to velmi dobre vi.
Mi tez VELMI nie libisa ako maju sa psy u Rado, no ja vidim rodokmeny a krv, a to je zaujimave a stare. Ked chovas psy to nie mas kamaratov a vrahov a mas rodokmeny, linie a krv. |
Promiň Leila, máš pravdu. Teď jsem si všimla toho řádku. Myslela jsem, že reaguješ na fotografii.
|
Quote:
|
Quote:
alebo sa mýlim? zaspala som dobu? alebo je to len moja naivná predstava??? |
úplný súhlas. mne to pripadá len ako množenie... keď milujem svojho psa, tak to, že mu vyčistím koterec, prebehnem sa s ním, je samozrejmosťou ako to, že dostane riadne nažrať a podobne. a ako normálny chovateľ musím vedieť, či mám na to chovať 2,3 a viac psov... nemyslím finančne, myslím priestorovo, časovo,... nie len držať psov v koterci a množiť...
|
nie vyzdy P1 je tak samo dobry ako P 5 nebo P 14 ;) treba videt viacej niz je napisane.
no kazdy chovatel ma svoju cestu. Ja uz vim aka je u mne :) aka bude u Teba- sama uvidis |
osobne som teraz nehovorila o bonitácii, ale podmienkach držania psov...
|
no ked hovorime pre chov, to hovorime pre bonitaciu a chovny rad.
Na drzane psov treba uz odelny temat urobit |
Quote:
|
Dear my friend,
I have special permission for my litter Hron-Uma from my kennelklub and from FCI as well. So , thanks for it the pups will have FCI pedigree!!!! Hron has HD results (official) and we all know that his problem is Rado and his circumstances. Anyway: it is very sad that you are fighting for appearing this old,unique bloodline. Edit |
na základe čoho bola poskytnutá?
a ďalšia vec, pes, ktorý je nechovný môže byť použitý len naozaj v nevyhnutnom prípade - myslíš, že toto bol ten prípad? ja si to nemyslím, i keĎ viem, že táto línia je hodne zaujímavá a dôležitá |
Quote:
Preklad: Mili priatelia mam specialne povolenie pre moj vrh Hron-Uma z mojho kynologickeho klubu a tiez od FCI. Takze vdaka tomu moje stenata budu mat FCI rodokmene!!! Hron ma vysledky DBK (oficialne) a vsetci vieme ze jeho problemom je Rado a jeho okolnosti. Je velmi smutne ze sa tu bijete pre objavenie sa starej, jedinecnej krvnej linie. Edit |
Ešte by ma veľmi zaujímalo, prečo práve tento vrh nie je tu v ponuke na wolfdogu... keď ostatné plánované vrhy stanice Cryingwolf tu sú inzerované..:roll:
|
Quote:
|
no mam tu z toho riadny mis ams raz hovorí niekto tak druhý inak, dakujem oskarovi ze vlastne namiesto mna sa snazi usmernit temu k tomu coho s atýka a v com by som rad mal jasno,a myslim ze aj iný ludia v tom chcu mat jasno. moj dojem je teraz taky ze mlady chovatelia alebo amjitelia psov, co by radi chovali nevedia co si vlastne mozu dovoli resp. ze si mozu dovolit vsetko pokial s tým bude druha strana suhlasit.
moze mi niekto povedat ze mam sa informovat najprv v klube so zodpovedným, (a ked pride k tomu ze budem mat chovnu suku urcite pojdem) ale chcel som len vyuzit moznost dostupnosti informacii cez internet co je jednoduchsie a casovoa financne vzhodnejsie. nuti am to hladat chyby a riesenia. ma KCHCSV SR nedostatky alebo ma medzeri v stanovách a iných dokumentoch týkajucich sa chovu? alebo su to len chyby v doslednosti alebo kontrole ci uz psov alebo chovatelov? toto su veci ktoré sa podla mojho daju zmenit, ak sa niekomu pravidal nebudu pacit nikto ho neniti chovat toto plemeno!!!!!! samozrejme ze treba zemny logicky odovodnit ze su len pre prospech ci uz chovatelov alebo samotneho plemena. A co je väčší dovod ako prospech plemena a spravne fungovanie organizacie ktore je garantom a zodpúovedným čislo 1!!!!! Ak niekto chce v beznom zvote neico robit vzdy je obmedzeny pravidlami nie? ci uz je to skola, praca, alebo len obycajny zivot v rodine. a hlavne ,aby som tolko neobkecaval, unika mi logika! krizi sa podla mna V SULADE S DAN7MI PREDOPISMI lebo sa chce dosuihnut ideal standardu-zdravie+povaha+exterier+++neviem co.viem ze sa tu bavim o kvante ludi ale preto by mal kadý vźdy nieco podobne ako toto co som nasiel ja na internete oznamit kompetentným nech sato presetri normalne nie len sa roykecat maminternetovom fore, to som chcel dosiahnut. .preco potom je nieco ako chovatelský plan kontrola chovu poradca chovu, a pod. veci? mali by byt predsa respektovaný! a co sa týka rozporopv medzi zahranicim a namy aj to su veci podla mna ktoré sa daju zmenit nie? sme zakladatelom spolu s ceskou republikou,a sme garantom, ak niekto chce mat niekde psa tak mu prikupe predlozme papier s jeho povinnostamia zodpovednostou ktorých porusenie moze byt nejakým sposobom sankciovatelne! a udajme tieto poziadavkz co zmeny ciajko to nazvat aj vyssie do F.C.I(nieco podobne ako som pochopil z clanku od Margo Peron) aq chcekl by som hlavne aby o takýchto veciach bolo hovorene otvorene aj na stretnutiach ci schodzach kde su ludia ktorý sa mozu k tomu vyjadrit popripade predlozit nazor klubu a pri anjlepsm pristupit k oficialnym zmenam tam kde treba. |
Přesně tak. Ideální stav: všude povinný rtg a pokud možno identická bonitace. Jenže to je utopie......... :(
|
stále nebola zodpovedaná otázka - na základe čoho bola udelená tá výnimka? nemá to náhodou odobriť aj klub, že "áno, je to nechovný pes, ale veľmi jeho krv potrebujeme, preveríme, či je zdravý a vyberieme mu vhodnú partnerku, budeme to sledovať" a nie niekto si povie "ja chcem s týmto psom kryť a aj budem a už dáko si výnimku vybavím". či to je len moja naivná domnienka?
ja ako začínajúci chovateľ mám veru zmiešané pocity a neviem, či toto je správny smer, ktorým by sa plemeno malo uberať. už sa teším na schôdzu KCHČsV SR a dúfam, že tieto veci tam budú prejednané a niečo sa aj porieši. |
Elar, máš recht!!!
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
hold, medzinárodná soplupráca by IMHO mala byť samozrejmá v takýchto prípadoch... ale to sú už predstavy ružového sveta... |
Quote:
|
to je ako pryklad:
ja to vidim len to, ze te ktere tu pisou ze zle uzyvat Hrona vidit LEN to P14 a viacej nic. Smutno, ked takie lude potom budet a chovat a budet pozerat len na P1 a viacej ne. to uz je tmave buduce pro plemeno, ked budet takie chovatele na P1 a bez rozumu. |
Quote:
p.s. co ja chtela povedat. Moze pozrimi na to co same robimi, bo my tez nie si sviate ludia. |
Quote:
Mimo to Mio už chovný je a všechny štěňata budou mít v rodokmenu záznam o jeho chovnosti. |
ale ja vôbec nepozerám len na to P14, ale celkový zjav a správanie sa psa... jeho vady, jeho plusy... nemám nič proti použitiu psa, ktorý nie je síce top, ale môže plemeno oživiť, ale osobne mi ide o toto:
-všetky vrhy crying wolf sú tu zapísané, okrem tohto - v ponuke šteniat -majiteľ krycieho psa vyhlásil, že keď už je nechovný, použije ho v zahraničí a šteňa si dovezie späť a bude na ňom ďalej chovať, ako by sa nechumelilo... a to je to čo mi vadí. |
nie chovorilam o Mio, no ked uz napisala.
No krytje boli, ked pies NIE BOL chovny. a to nie robi problemu? pro mnie to je to samo ako chovanie na psa BEZ chovnosti. ( ps. ja nie vim mozno tak li robit na CZ, u nas na Litve ked pies neni chovny on nie moze kryt suki, chot do chovnost chybi jemu 3 dni) no vidim, "to co moze udelat cezar, to proste liudia nie" :) ;) |
Quote:
no to je zle? nikt ti nie zmusi uzyvat takieho psa potom nebo kryt tako to suku? to kde je problem? te psy tez budet robit bonitaciu a uvidime ako vypadne. Moze pocekat a pozerat a nie robit apokalipsi z teho. |
info je priamo od majiteľa krycieho psa. netají sa tým.
veď áno, možno to bude super vrh a krásne psy so super krvou a obohatia chov. mne osobne ide o to zamlžovanie, obchádzanie chovateľského poriadku a podobne... chov psov je aj risk a risk je zisk, možno v tomto prípade to tak bude. |
ano uvidime, vis aka je genetika- moze od super krasnych psov byt monster, a od psov z niedostatkami roditsa velmi dobry a zaujimavy pes ktery bude dobry v chovu.
Uz tak jest. Ja to pockam a pozeram co vyrosne :) a potom uz budem hovorit je to zle nebo nie. |
sasa- A kto ma hovorit ak nie klub???????? garanta krajina povodu tak bude hovorit len p. Molnar a p. Rosik? to kde sme
|
Sodo, prepac ale tak to proste nefunguje. Keby to tak fungovalo, tak neni problem s Mutarami a podobne. My nemame ziadne prava voci zahranicnym klubom. Ak by ich aj niekto mal, tak by to bola SKJ, lebo ta je garantom plmena, ale ani ta ich nema. Tak ako nemozeme diktovat co musia psy splnit pre uchovnenie v jednotlivych krajinach, takisto im proste nemozeme diktovat ake vynimky smu a ake nesmu udelit. Co mozeme robit je spolupracovat so zahranicnymi klubmi a presviedcat ich, aby nasledovali nas priklad.
|
V zemich kde neni bonitace povina se v zadnem pripade vysledky nezapisuji do prukazu puvodu.
Muze byt pouzit pes i bez bonitace nebo i s kodem P14. Co se tyce P14 za povahu vsichni dobre vime jak muze byt pes poskozen jak chovatelskou komisi ,rozhodcim ale i figurantem. Neco jineho kdyz pes dostane P14 za morfologicke vady.Takovi psi by v chovu nemeli co delat. |
Quote:
Být prorokem se nevyplácí. Např. Oskar má na svědomí jeden vrh bez p.p. u pani Lichtblauové, cca 20 let nazpět? Jeden pes z tohoto vrhu se dostal do Prahy, vyrostl z něj velmi slušný pes v typu se skvělou povahou a já si pamatuji, jak se pan Hartl snažil vyběhat rodokmeny, dodatečně, prostě už to nebylo možné. Zápisy štěňat jsou časově omezené. Škoda pro chov a o bezpapíráka navíc. Rodokmen je doklad o původu, nic víc, žádná záruka! Každý má právo koupit štěně kde chce, sama bych něco nechtěla ani zadarmo, přesto mám respekt a chuť vidět co z daného spojení vyroste a nikdy bych nebyla pro, aby se vydání p.p. zastavilo. |
Quote:
|
Quote:
Ostatním: Někteří z této diskuze mi připadají jak supy. |
Monika zabudla si uviesť prečo sa tak stalo, a bol by som rád keby si tak urobila a nezabudni uviesť že som bol poradcom chovu na Morave a a čo spravila chovateľka, čakám seriózny komentár a nie len také polovičaté informácie
OskárD. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Důvody mohu být různé, nevydat rodokmeny je to poslední, co by mne napadlo. I teď máme v ČR bezpapírová štěňata, je jim cca 1 rok a taky s jejich nezapsáním nesouhlasím. Fanatismu je vždy špatný rádce. |
Nějak mi uniká smysl této diskuze i jiných, někteří tu mají militantní sklony vyhazovat krev z genofondu. Tak si říkám čemu to pomůže???
Podle FCI by správně měl mít pes i fena povolení k chovu v zemi, kde bydlí jejich majitelé. Jestli si Edit nějak zařídila vyjímku... psa chtěla, ať se na její systém chovu dívá kdo chce jak chce /mě se třeba nelíbí jak dělá "výprodeje"/ - ale CHOV ZÁLEŽÍ NA CHOVATELI. Jen on je zodpovedný za to co dělá. A ty zvířata mají na PP nárok - protože PP je potvrzení, že jedinec má rodiče A a B a ti oba byli alespoň zdraví, nebo tak něco. Komu to nestačí, nemusí si to zvíře kupovat nebo chovat s jeho potomky. Prokázaný původ mají. Řízený chov - dobře, ale pokud si vyberu psa a mám důvod, měla bych mít i cestu. Žádný klub tu konkrétní odpovědnost nikdy nesesl a ani nikdy neponese. Plemeno jako celek ano, ale ne jednotlivá zvířata. PS.: Stačí si projít staré rodokmeny a kolik je tam zvířat s Ob s P3 nebo P5. Zase ty zatracená Péčka, nejsou jednotné a díky nim lidi co nepřemýšlejí dál akorát ukazují prstem. :| |
Quote:
|
Quote:
|
jednalo sa o šteňata, ktoré sa podľa všetkého narodili ešte v minulom storočí, predpokladám že okolo roku 1990 u chovateľky Jiřiny Lichtblauovej, chovná stanica Jimili, chovateľka skončila s chovom ČSV
OskárD. |
Abych doplnil, nejde mi o štěnda, která se řeší s p. Dórou, ale o ty bezpapíráky z loňského roku v ČR, kterým nebyly vydány PP.
|
Quote:
člověk by někdy puknul vzteky, když to tu čte. Neznám osobně Moniku, neznám Pavla... Ale teda co vy, Pavle, vyvádíte. Jakákoli záminka je vám vhod, abyste si bodnul, abyste p. Soukupové nasadil psí (čévéčkovou?) hlavu. Možná se nesnášíte, ale já nevěřím tomu, že člověk stojící u vývoje plemene tak jako ona, by ho chtěl poškodit, jenom aby dal "co proto těm z novýho vedení". Tady si honí trika úplní nýmandi, co zrovna maj pocit, jak do všeho vidí, a věří tomu, že Monika S. ničí plemeno. Já ne. Furt se zaštitujete plemenem, jak vám o ně jde. A máte pocit, že jí snad ne? Máte pocit, že stanice, co má zrovna chovnou fenu a chce jí dopřát jeden chov a pak to zabalí bez další zpětné vazby, jde o plemeno víc? Že přesně tyhle stanice s jedním áčkovým chovem můžou plemeno povznést? Proboha, nechte toho. Vážně. Tak ji nemáte rád. Ale nebuďte trapnej. |
no ako citam tak citam zistujem tusim ze co sa chovania tyka tusim si s herou mozem robit co chcem, ak aj nie tak so svojimi stenatami po nej uz duplovane lebo kedze za stence je zodpovedny chovatel.je to smutne, mrzi ma to i ked na druhej strane je to mozno pre niekoho potesujuce,len som si naivne myslel z tych vsetkych rozhovorov ze chov je nieco kde treba nieco vediet s iekim diskutovat a radit sa ale yrejme som bol fakt naivný. je to jednoducho na nazore jednotlivca a jeho vedomosti, skusensti a svedomi.
|
sodo podla mna si najpresnejsie vystihol to posledne slovo - je to na svedomi cloveka, co a ako nakoniec pre svojho psa a plemeno spravi alebo nespravi
ja keby som nepoznala toto forum, kupila si psa tak, aby bolo "vsetko ok podla pravidiel", potom sa dostala k tomuto foru a zistila, ze ten pes nie je az tak ok, tak by som bola neskutocne sklamana ja sa do "tajov a zahad riadneho chovu" len dostavam, prave preto sa mi tu zda byt neskutocny bordel, ale cim dalej tym viac ma odradza to, ze si prakticky kazdy moze robit co chce a ja by som musela stravit mesiace studovanim databazy, aby som zistila, koho psy su podla tych pravidiel, ktore si ja predstavujem, ze by mali fungovat, a ktore si cenim, nehovoriac o dalsich veciach, na zaklade ktorych si clovek vybera psa momentalne mam bezpapierakov a ked sa situacia bude takto vyvijat dalej (aj u nas na Slovensku), tak dakujem pekne, stracam zaujem o papierove stena a nechcem byt sucast tohto spolocenstva s pseudopravidlami, ktore aj tak nikto nemusi dodrziavat |
Quote:
Karel Skoupý |
Quote:
|
Všechny "průšvihy" majitelů chovných fen (např. nechtěná krytí,...) neřeší jen hlavní poradkyně chovu, ale vždy celá chovatelská komise. A já si taky neuvědomuji, že by nějaký vrh v posledním roce neměl vystaveny PP.......
|
Jen doplním Hanku - nechtěných krytí se za posledních 5 let řešilo málo, daly by se snad spočítat na prstech jedné ruky. A všechny tyto případy byly vyřešeny vydáním PP (s příp. napomenutím chovatele). Jak správně podotkla Hanka, jedná se o "průšvih" chovatele, ne štěňat, takže pokud nejde vyloženě o nějaká vážná zdravotní rizika (DKK, nebo např. o dodatečně prokázaná jiná dědičná onemocnění), není důvod "trestat" štěňata nevydáním PP.
Pokud ale chovatel odchová sám vrh bez PP a na Klub se neobrátí, pak Klub nemá k dispozici žádnou detektivní kancelář, která by po takových případech pátrala. Proto samozřejmě nelze vyloučit existenci štěňat ČSV bez PP v ČR. Není to však vinou Klubu nebo nějakého "fanatismu" chovatelské komise. Karel Skoupý |
All times are GMT +2. The time now is 21:34. |