![]() |
Rozhovor ve Světě psů...ach jo
Pokud čtete Svět psů, asi vás zaujme v rozhovoru s nevidomým panem Primákem, informace kterak byl jeho Endy napaden "uprostřed náměstí, československým vlčákem v rukou mladičké dívky". Docela mě ten článek nadzvednul a protože pochybuju, že by realita redakci zajímala tak ten smutek vyklopím aspoň tady.
Tak v první řadě se tedy prásknu, že tou mladičkou dívkou jsem byl já:roll: a agresor můj Akeenah. Je to víc než rok. A bylo to v bufetu na historickém trhu v parku. Pojídali jsme párky a pod stolem 3 vlčáci zpracovávali svou kostěnou pozornost od obsluhy, když se přiřítil Chesapeake bez doprovodu a bez zaváhání se pokusil se zavrčením Akeenahovy potravu odebrat přímo z tlamy. Ten se jen krátce varovně ohnal a pes zmizel. Nevím jestli šlo tomu zabránit? Žádného kontaktu jsem si nevšimnul, ale kdo ví. Asi za třičtvrtě hodiny nás na témže místě sebrala Policie. Prý těžce pokousaný vodící pes. Měl asi centimetr natržené ucho, takže to krvácelo opravdu pěkně. Co je důležité, že přímo naproti bufetu měly stánek Helpes, které naši vlčáci od začátku jen svou přítomností docela vytáčeli/slovy jejich vedoucí:"kdo vůbec vznik tohoto plemene povolil?" No a pak to vypadalo jako když se na nás slétly harpye, včetně městské policistky, která na mě nenávistně syčela, že je majitelkou 3 canisterapeutických pitbullů. Do toho přicházeli trhovci kteří tvrdili, že vodící pes se stihnul mezi tím dost poprat z nějakým labradorem. Nikdo je neposlouchal. Tak jsem navrhnul doprovod k veterináři. prý jestli jsem se nezbláznil, že to je pes za 200000,- a ten potřebuje sanitku a speciální kliniku. Tak jo. Pak jsem se pokusil aspoň psa ošetřit a očistit od krve. V tom mi zbránili, neboť bylo důležitější jej pořádně nafotografovat chlapíkem v kostýmu retrívra. Když přijela psí záchranka, hledali psa těžce potrhaného vlky. Původně to chtěly ošetřit na místě, ale když viděli tu hysterii tak raději že pojedeme. Jak saniťák tak na klinice ve Stodůlkách viděli pana Primáka velice rádi, neboť tam všude měl sekeru od minulých akcí. Například když psa přecpal o vánocích cukrovím a tím ho přiotrávil /to v rozhovoru také zmiňuje, ale trochu jinak/. Celé ošetření trvalo asi 15 minut a při asistenci jsem zjistil, podle četných jizev, že těžce obézní pejsa se rve nejspíš často a rád. Taky jsem se divil velmi nepříjemnému stahováku na kterém visel prakticky pořád. Po návratu na místo, jsem se dozvěděl, že celý incident už stihli příslušníci Helpesu mohutně zpropagovat na hlavní scéně za pomocí Marty Kubišové, ale už to byly velmi nebezpeční 3 čsv/asi mysleli i to 3měsíční štěně:roll:/ kteří těžce zranili ubohého vodícího psa. Je to příspěvková organizace tak to chápu. Pořád mi to, ale strašilo v hlavě, protože vodící pes přece nemůže být agresivní. A před časem jsem ho potkal na výstavě. Napadal všechny kolem bez rozdílu a nevidomý majitel i s asistentkou měly co dělat aby jej udrželi. A dnes se dovídám, že pán Primák má už třetího psa, protože ti předchozí se zbláznili a nebo byly agresivní. Tak takto nějak vypadá pozadí běžného článku v tisku. Za špatnou reprezentaci plemene se těm kterých se to dotklo omlouvám. |
ja vim,ze jsi mi to vypravel,ale fakt me to teda nadzvedlo.:evil: nechces tohle poslat do toho casaku jako svou verzi? a+t si udelaji obrazek sami ctenari...
|
Myslím, že by se jim tam mělo poslat aspoň todle, i když to nezveřejní, aspoň si to možná přečte někdo v redakci a bude moci přemýšlet jestli všemu 100% věřit. Samo že slepý majitel je handikapovaný, ale ne všichni majitelé růrných retrievrů jsou slepí, i když někdy mi tak svým chováním připadají.. :(
|
Pokud se nemýlím (jestli ano opravte mě), tak máš právo reagovat a redakce musí zveřejnit tvou reakci.
|
Ahoj,
já bych to určitě poslala do konkurenčního časopisu, třeba Psí kusy by to mohlo zajímat. Né kvůlu tomu, aby si "očistil" své jméno, ale čsv obecně, protože tohle je hnus fialovej. |
Adriane, neváhej a zašli jim to. Pokud zveřejnili nepravdu, jsou povini otisknout opravu.
|
Jinak se psy z Helppesu máme už zkušennosti, kdy jeden jejich NO napadl na dětské akci před lety na cvičáku v Hloubětíně Shargoo. Shargoo ležel v pohodě pod stolem a jen pozoroval cvrkot. Najednou se k němu přihnal NO, kterého měli z Helppesu jako předváděcího vodícího psa a Shargoo se snažil napadnout. Naštěstí se podařilo je udržet těsně mimo dosah.
Když předváděli vodcí psy, museli všichni ostatní psi být z dohledu (to si vymínila paní Daušová). Proč, to už dnes vím... |
Quote:
A Adriane fakt to zveřejni |
Určitě, bych to nechala otisknout. A pokud by měli kecy myslím, že nás bude dost co by se tě zastalo. jj takových "vodících" je více.
|
o to viac by som to zverejnila, keď máte viacerí také skúsenosti. robím v časopise a je povinnosťou také niečo hneď v nasledujúcom čísle uverejniť, s ospravedlnením, minimálne osoby, ktorá ťa ohovorila a od nich, že si info neoverili.
|
Tak jsem si myslela, že můj první příspěvek na fóru bude k veselejšímu tématu - ale tady nelze než se přidat a podpořit uveřejnění pohledu z druhé strany... Ne kvůli lidem, ale kvůli našim vlčátkům.
|
Tak buď vítána i s Benjamínem ;-)
|
Děkujem... ;)
|
Nejsem si jistý jestli by to kdo pochopil, oni s tím tehdy měly problém i někteří naši chovatelé, když se to domákli přes Helpesácké stránky.
Když on to tehdy byl takový rachot, že jsem se z toho vzpamatovával ještě hodně dlouho. Myslím, že právě paní Daušová/jestli je to ta drsná žena spalujícího zraku s tlupou NO/, byla ta harpyje nejděsivější:evil:. Prý kdyby to byl její pes tak mi rozbije hubu. Že jsem debil, když krmím psa tam kde chodí lidi a co kdyby děti...... Jenomže moji psi na takových akcích vyrostli a nikdy s tím neměly problém. Tak trochu jako parta drsných esoterických žen a submisivních mužů. To mě litovali i na veterinární na klinice/asi vědí;-)/. Tehdy jsem čekal, že z toho vytřískají daleko větší poprask a následný kapitál. A speciálně majitelka Shargoo mě varovala před případnou reakcí. Tohle jsou humanisté a proti nim se nedá vyhrát. Na jedné straně organizace kde čestným členem jsou všichni od Havlových přes Fejka po Marka Ebena a na druhé divnej týpek co se podobá víc svým psům než člověku;-). Slepecký pes a polodivoká bestie. Co na to asi průměrný člověk? A pak. Ten rozhovor je trochu divný i v tom, že ten člověk je ve skutečnosti krapet retardovaný a souvislou větu dá dohromady jen velmi ztěžka, takže si nejsem jistý jestli většina toho článku není záležitostí úprav novinářů. Celá ta legrace mě stála 3000,-, ale zase jsem jel na červenou v psí sanitce:lol:. |
Quote:
http://www.helppes.cz/img/o-nas/zuzana-dausova.jpg Já jsem před lety zavítal na její cvičák (tehdy to bylo někde u Rudné za hřbitovem). Viděl jsem tam půlroční labradory, které učila přivolání tak, že zavolala a když pes nereagoval, najednou zavyl a vyskočil metr do vzduchu. Poté jsem si všiml, že má na krku elektriku. Nejsem nepřítel elektrického obojku, ale všeho s mírou, ve správném věku, ve správný čas a na správném místě. Tím a její exhibicí na našem dětském dnu jsem si o ní udělal jasný obrázek. |
Je to hnusný, ale v tomhle případě mi to přijde dost ujetý. To, že má slepeckej pes po blbým nápadu (a kdoví jestli po něm) natržený ucho je problém na rozmáznutí všude, ale s lidma, který zkazej tři vychovaný psy se dělaj rozhovory. Beru, že je skoro slepej, ale co já znám, tak vím hned o dvou reprezentativnějších slepcích (úplně) a jejich psy nevyjímaje. Jestli tohle je reklama pro Helppes, tak ať si to sežerou tady a následně i ve Světě psů pokud tam otisknou reakci.
|
Taky jsem přívržencem názoru, že bys jim měl pěkně od plic odpovědět. Když budeme pořád mlčet, bude se do nás pořád kopat. A do vlčáků já kopat nedám.
(A už vůbec ne do Akeenaha, o kterém všichni víme, že se na něm dá dříví štípat a on ještě poděkuje.) :wolf |
P.S. Aplikujeme příznačně nazvaný "Náhubkový" zákon - Pavel nám jistě rád zjistí (nebo spíš poví) jak se příslušný zákon, sbírka a paragraf jmenují, že jo?
|
Pamatuji si jak mě to tenkrát Adrian vyprávěl,jako žhavý "zážitek".
I já bych byla pro se ozvat. Ale žel souhlasím s Adrianem,že by to byl boj s větrnými mlýny :( naše - jeho reakce by se setkala s obrovskou akcí.. ...jsem přesvědčena, že by se harpye do Adriana pustili a vytáhli patřičnou fotodokumentaci a "důvěryhodné" svědky, kteří by to potvrdili... A odnesl by to opět zase Adrian :( už z principu budou "media" stát za harpyema ! :roll: ps. tímto prosím nehážu všechny "harpye" do jednoho pytle :lol:, to ne! I já znám spoustu perfektních "sloužících" psů a vím jaká obrovská dřina je za tím! Jedná se jen o tento případ!!! |
Jo tak tahle paní tam byla taky, ale hlavní slovo měla žena kolem 50 obarvená na kaštan. Oni mi pak tvrdili, že tento pes není z jejich centra a že jen poskytli majiteli jejich postroje.
Stejně je zvláštní, že lidé pracující v humanitárních organizacích jsou často dost prolezlí zlobou vůči všemu v jejich očích nedokonalému. Protože bydlím ve stejné části Prahy jako je středisko výcviku slepeckých psů, tak je dost často potkávám při treninku, v metru nebo u veterináře a i ty dorostenky co tam chodí venčit se většinou chovají docela arogantně vůči okolí:(. Ale asi máte pravdu.Pár prokazatelných drobností, které pro vnímavé rozhodí celkovou věrohodnost, bych tam možná poslat měl. |
Adriane, taky si myslím, že by to za odezvu stálo.
|
No i my máme bohužel špatné zkušenosti s asistenčním psem-holt asi nemají rádi čivavy. Ťapali jsme s Brenou po městě a asistenční pejsek na nás dosti výhružně vrčel a chudáka majitele málem vtáhl pod auto - za ten den jsme ho potkali 2x a situace se opakovala (a pejsek nebyl nijak vyprovokován). Bylo mi majitele upřímně líto, myslím, že takoví psi by měli být z asistenční služby vyřazeni.
K tomu případu, nejhůř to bohužel odnese "aktér", ale možná to otevře zajímavou diskuzi - na jednu stranu asitenční psi a jejich spolehlivost, na druhé straně čivavy a jejich přirozené reakce. Jako obvykle, pravda je někde uprostřed a ani jedna strana není na 100% bez viny. Ale asistenční pes by měl být profesionál a podle mě se výcvik a výchova nevztahuje pouze na to, když je pes na vodícím postroji. A na obhajobu asistenčních pejsků-95% co potkáváme, jsou naprosto vpoho:-) |
Ahoj Adriane, byl jsem ve velkém pokušení poslat link na tuto diskuzi do redakce, ale hlavně na Wall Světa psů na Facebooku ;-). .... no nerad bych abys mne za to pranýřoval, tak mi napiš jestli to na ten Facebook můžu hodit. Čtou to příznivci toho časopisu, tak by minimálně tohle mohlo bejt dobrý....
Honza |
Quote:
|
Quote:
|
Myslím, že jsou zvyklí na mnohem ostřejší věci. Dokážu si docela dobře představit, že takových reakcí jím musí chodit spousty na kdejaký článek. No i tak, úplně zadarmo jim to nedám. Co bych to byl za čivaváře bez špetky zlomyslnosti;).
Ale stejně se přiznám, že takové reakce jsem tady nečekal:). Asi, že většinou máme doma podobné delikventy a více než kteříkoliv jiní pejskaři se dokážeme hlouběji nahlédnout do divoké psí duše/jinak bychom asi debatili na stránkách úplně jiných plemen, třeba........., ale to je jedno:lol:/. Dík. |
takže mi psal redaktor ze světa psů a otisknou Adrianovo uvedení na pravou míru a zároveň je možnost napsat nějaký článek ze života s čsv
|
Tak to by bylo dobré se toho chopit...
Kdopak tam něco napíše? |
Quote:
|
Já bych se zase neodvážila psát něco z postu člověka, který je právě nejvíc nadšeným majitelem svého prvního čsv ve věku 8 měsíců. Nadšení a optimismus ze mě sice stříká na všechny strany, ale nemyslím si že bych měla fakticky právo (získané dlouhými léty ve společnosti těchto úžasných tvorů) na to psát o našich užasňácích-zlobidlech do časopisu.
|
Quote:
|
Možná bych zkusil taky něco napsat, btw. co takhle zkusit vyhlásit třeba soutěž o nejlepší článek a ten jim tam pak poslat?
|
To je hezká myšlenka, ale za A), kdo vyhodnotí ten nejlepší? a za B) chtělo by to rychle, dokud je příležitost.
Ale rozhodně to není špatný nápad jak oživit náš klubový časopis. Co třeba v něm vyhlásit soutěž o nejhezčí povídku (ať už ze života nebo z fantazie) a vždy otisknout jeden dva příspěvky a na závěr roku (třeba) vyhlásit anketu které dílo se nejvíc líbilo? :wolf |
Něco takového: ?
http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=1678 |
http://helppes.cz/kalendar-akci-2009.php?view=113
mailem mi prisel odkaz co rikaji primo lidi z helppesu. bohuzel to v praci nespustim,tyhle stranky jsou blokle...je dobre,ze to ten casopis otiskne a jsem zvedava na reakce. |
Quote:
Co se týká příběhů ze života s ČSV, mohu nabídnou své dva starší (poslední dobou - dlouhou dobou - nějak není na psaní ani čas a ni to správné rozpoložení :() http://www.sotis.eu/Ze-zivota-s-vl-kem/Diagnoza-posuk http://www.sotis.eu/Ze-zivota-s-vl-kem/teneci-alotria |
Jo, ale tím jsem, Adriane, nechtěla říct, abys to vzdával! ;-)
|
To jsem četl a docela se tehdy divil, protože je to napsané hodně chytrou formou.Jako třeba, že jsem dobrý, že jsem to zatáhnul. Ale oni jsou ti kteří všechno zařídili:roll:. Já jen musel nechat psy hlídat lidem kteří tomu moc nerozuměli, odjet na kliniku a pak si vyslechnout, že malá holka si vzala mého psa bez dovolení a on jí fouknul málem pod autobus.
To, že by šla agresivita psa hodit na mé triko je jasný. Jenomže pes kterého druhý fatálně sejme obyčejně utíká a ječí. Tenhle jenom uskočil a odběhnul. Jestli, ale něco mohlo zanechat stopy, tak ta hysterie kdy kolem něj běhala parta vřískajících lidí s rukama od krve, hlavně, aby to každý viděl. To i majitel psa byl v pohodě. Od profesionálů bych čekal jiný přístup ke zraněným zvířatům. No já jsem se pak začal zajímat trochu víc o tyhle organizace, ale diskuzi o tom bych rozpoutával velice nerad. |
Quote:
Třeba: "Urostlý a krásný československý vlčák Akeenah si svým impozantním vzezřením získal okamžitě srdce citlivé servírky ze stánku a ta mu okouzlena podala na přilepšenou pár kostiček. V tom se ale znenadání přiřítil rozmazlený nafrněný vodící vořech, nedbaje zoufalého volání svého bezmocného pána zuřivě se pustil do lítého boje o kus žvance a po právu za to vyfasoval spravedlivý trest v podobě směšného škrábance za uchem. Budiž zmíněno ke cti shora řečeného šlechetného Akeenaha, že mohl dopadnouti o poznání hůře a další porcí na tabuli mohla býti místo vepřových žebra vořechova...." :lol: :lol: :lol: |
Quote:
|
Na tom jsem chtěla jen ukázat, jak se dvě stejné věci dají různě podat a klidně zahnat do absurdna. Záleží prostě jen na vhodné formulaci a hned je z beránka krvelačná bestie...
|
Já mám nějaké povídání tady: http://www.srdcervac.wbs.cz/Povidani-o-csv.html
Ale nejsem si úplně jistá, že to každý pochopí. |
Tak jelikož jde hlavně o Adriana, tak posílejte svoje příběhy a povídky na [email protected] a on si vybere tři spoluporotce. Hlavní hlas bude mít on. Uzávěrku dáme 21.3.2007 do 24:00, vyhodnocení se snad stihne do středy a bude tu vyvěšeno veřejně.
|
Rozhovor ve Světě psů...ach jo
Na tento příspěvek jsme byli upozorněni dnes mailem jedné rozhořčené dámy, která byla přímým svědkem celé politováníhodné události. Pan Adrian zde, bohužel, neuvádí téměř ani jednu větu pravdivou, ale pouze své smyšlenky a lži. Naštěstí je celkem hodně přímých svědků celé události, na které máme, samozřejmě, také kontakty a některé z nich jsme již o této podlosti ze strany p. Adriana informovali. Celá záležitost se neudála v žádném bufetu, ale na úzké parkové cestičce, kde pořadatelé měli umístěný stánek se zabíjačkou. Obsluha zabíjačky dala p. Adrianovi pro jeho 3 psy kosti z čuníka (nevhodnost podávání vařených vepřových kostí psům pominu, zřejmě se p. Adrian domnívá, že nemá psy, ale vlky). P. Adrian byl zapovídaný s nějakou slečnou, psům nevěnoval pozornost a nechal je požírat kosti přímo na cestičce, kde procházeli davy lidí. Nevidomý p. Primák šel právě po této cestičce, protože mířil k našemu stánku, který, protože prostě nevidí, minul a samozřejmě, z pochopitelných důvodů, nemohl vidět ani hodující psy na cestě. Je asi logické, že když těsně míjel skupinku se psy, které se, přes davy lidí, ani nedalo vyhnout, jeho pes měl snahu si ke kosti čuchnout. Je i pochopitelné a nelze to čsv nijak zazlívat, že si kost bránil a po procházejícím psu vyjel. Takže žádné vrčení a provokace psů p. Adriana ze strany vodícího psa se nekonala. Vodící pes naopak na zaútočení čsv vykviknul, odskočil a pokračoval se svým pánem po cestičce dál. Až na upozornění jedné dámy, že jeho vodící pes silně krvácí (jednalo se o prokousnuté ucho, které vždy silně krvácí), se majitel vodícího psa dozvěděl, že jeho pes je zraněný. Je i pochopitelné, že když ho lidé zastavili a říkali mu, jak pes silně krvácí, majitel vodícího psa se málem zhroutil. On totiž, na rozdíl od p. Adriana, který mohl vše velmi dobře vidět, nevidí, takže když mu kolemjdoucí oznámí, že jeho pes krvácí, není schopen odhadnout závažnost zranění psa. Také není pravda, že by p. Adrian chtěl psu poskytnout první pomoc. Naopak, p. Adrian věděl velmi dobře, co zapříčinil, najednou psi měli nasazené náhubky a na rychlém odchodu z parku p. Adriana odchytila až Městská policie, kterou někdo z přítomných návštěvníků zavolal. To už se moji kolegové starali o p. Primáka, zjišťovali rozsah poranění a psu poskytovali první pomoc, kterou bylo možné v těchto provizorních podmínkách poskytnout. Zranění nebylo tak banální, pes krvácel opravdu hodně silně a dodnes mu chybí kousek ucha. P. Adrian zde opět lže, když tvrdí, že nějací trhovci říkali, že vodící pes se stihl "mezi tím" někde poprat, protože p. Primáka zastavila paní, která si všimla, že pes krvácí, cca 20metrů od místa, kde byl pes p. Primáka kousnut čsv. Podotýkám, že vodící pes byl po celou dobu na vodiči a vedl svého nevidomého pána, nepobíhal na volno ani nebyl na nějakém vypouštěcím vodítku. Rovněž není pravda, že posádka sanity chtěla psa ošetřit pouze na místě. Psu poskytli první pomoc a s jasným konstatováním, že je nutné ucho sešít, odjeli na kliniku. A již naprostá lež je, že by onen vodící pes byl psem, který napadá ostatní psy. Pes p. Primáka nebyl vycvičen v našem centru, ale již dlouhodobě p.Primákovi pomáháme. Právě na náš popud vrátil, tak jak uvádí i v článku svého předchozího psa, protože ten měl právě tendence napadat ostatní psy. Tohoto jeho psa známe od momentu, kdy ho převzal a jedná se o zcela nekonfliktního jedince a naštěstí ani tato událost ho nepoznamenala na psychice natolik, že by změnil své chování ke psům. Není mým zvykem tvrdit něco, co není pravda, tento pejsek ani není od nás, takže mně nikdo nemůže podezřívat z jakési obhajoby psa do nás. Na to, že pes p. Primáka je naprosto nekonfliktní existuje mnoho důkazů, ať už svědků, kteří tohoto psa velmi dobře znají nebo i videozáznamů. P. Primák se pravidelně zúčastňuje našich aktivit, kde často bývá obrovské množství nejrůznějších psů také z řad veřejnosti a jeho pes nebyl nikdy účastníkem, natož strůjcem, nějakých psích šarvátek. Překrucování faktů, zmiňovaných v článku (viz ...předchozí psi p. Primáka se zbláznili nebo byli agresivní...) a zmiňování o tom, že p. Primák dlužil sanitce a na veterině, mi už připadá jako naprostá nehoráznost ze strany p. Adriana. Pozorný a zejm. nezaujatý čtenář už pouze z této zmínky si udělá obrázek o charakteru p. Adriana dostatečný. Ano, p. Primák na veterině i sanitce dlužil. On také žije pouze z invalidního důchodu, je nevidomý a dostat se se psem na veterinární pohotovost, znamená zavolat si sanitku a vše si také zaplatit. Dluh už dávno samozřejmě uhradil, takže takováto poznámka od p. Adriana je více než sprostá vůči člověku s těžkým postižením. V kontextu lží p. Adriana je již pouze úsměvná poznámka, že Helppes "zpropagoval" celou událost na hlavní scéně za pomoci Marty Kubišové, která se této akce ale vůbec nezůčastnila. Událost vyvolala velký ohlas a zděšení mnoha přítomných lidí, kteří se nás chodili vyptávat, jak to s vodícím psem dopadlo. Abychom odpověděli všem a lidi naopak informovali o tom, že zranění vodícího psa není přespříliš vážné, ale zároveň upozornili, že právě takováto událost může ve vodícím psu zanechat velmi neblahé následky po celý život, mluvili jsme o této záležitosti na hlavní scéně. Ne, čsv p. Adriana opravdu nelze vytýkat nic. Pes si logicky bránil svou kost, choval se zcela přirozeně. Pes nemůže za svého majitele, který se choval naprosto nezodpovědně vůči svému okolí. Stejně tak, jak nám psala jedna paní, která je vyjádřeními p. Adriana pohoršena, mohl se ke krmící se smečce přiblížit malý psík nebo dítě a vše by mohlo mít tragické následky. Tvrzení p. Adriana, že by jeho psi neublížili dítěti, které by se k nim přiblížilo v momentě, kdy hlodají kosti, je pouze důkazem toho, o jak nezodpovědného člověka se jedná. Již vůbec není pochopitelné, že si zde p. Adriana stěžuje na to, že musel zaplatit náklady na ošetření vodícího psa. No to snad je samozřejmé a je divné, že když tedy v tom byl p. Adrian tak nevinně, že to netvrdil přítomným policistům. Že nebýt mně a mé kolegyně právě z napadané organizace Helppes, mohl to mít p. Adrian ještě dražší, tak tím se p. Adrian jaksi zde nechlubí. Po jeho odjezdu s majitelem vodícího psa na veterinu, nechal své psy na starosti velmi mladičké slečně. To nebyla náhoda, že si slečna vzala jednoho ze psů, p. Adrian jí ty psy nechal na starost. Vzhledem ke konstituční stavbě slečny i jejímu věku, nebylo tedy žádné překvapení, že psy nezvládla, jeden pes se jí vytrhnul a pelášil po hlavní pryč z parku. Probíhal na křižovatce s Kartouzskou ulicí, tedy mezi velkým množstvím aut a splašeně pobíhal po Štefánikově ulici mezi tramvajemi a právě já s kolegyní jsme jí pomáhaly tohoto psa odchytit. Když se to povedlo, tak slečna za svou chybu psa seřezala vodítkem. Nicméně se jednalo o psa a bylo nám v momentě, kdy byl ohrožen na životě úplně jedno, že se jedná o psa ze smečky, ze které jeden ze psů kousl psa vodícího. No, tak to jenom pro lepší obrázek o oněch zmiňovaných „harpyích“. Přestože ze zdejších reakcí je mi jasné, že p. Adrian má na tomto fóru početný "fanklub", považuji za nutné události uvést na pravou míru a je mi celkem jedno, jaká reakce tohoto "fanklubu" p. Adriana nastane, protože vše je zadokumentováno a velmi snadno svědecky prokazatelné a tudíž je možné lži p. Adriana snadno vyvrátit. Událost se totiž nestala ani v bufetu ani nikde v prostoru bez lidí a tudíž svědků, ale přímo před zraky mnoha lidí. Troufám si konstatovat, že plemeno čsv jsem velmi dobře znala již v době, kdy p. Adrian si hrál s plyšáky v kočárku. Znám i dobře tvůrce tohoto plemene, p. Ing. Hartla, kterého si nesmírně vážím a který by dozajisté nebyl nadšen, že psi tohoto ušlechtilého plemene se ocitají v rukou tak nezodpovědných lidí, jako je p. Adrian. Tvrzení p. Adriana, že jsem měla já říct "..kdo vůbec vznik tohoto plemene povolil?.." je tedy jenom další lží p. Adriana, která má zdejší majitele čsv ještě více popudit. Takový nesmysl bych totiž, jako člověk, který se věnuje psům 36 let a mj. plemeno čsv zná v celku dobře, těžko z úst vypustila. Troufám si i tvrdit, že o plemeni čsv vím víc, než samotný p. Adrian. Kdyby totiž plemeno, které vlastní znal, nemohl by se chovat tak nezodpovědně, jak se zachoval. K dalším lživým a smyšleným příspěvkům členů "fanklubu" p. Adriana se nehodlám vyjadřovat vůbec, myslím, že to samo o sobě vysvětluje hodně a že tak, pokud uznají za vhodné, učiní jiní. Ale vzhledem k veřejnému napadání člověka se zrakovým postižením, autora článku a organizace, kterou vedu a která již 9 let pomáhá lidem s postižením pomocí psů, nemůžeme takovéto veřejné lži a urážky ignorovat. Za Helppes Zuzana Daušová
|
Není už těch lží nějak moc adriane? Chováš se jako dacan.
|
Zdravím. Se zájmem jsem si to tu přečetl a docela mě překvapilo, že tu nezazněla jedna podstatná věc. Tak ti jí tu napíšu já. Je to k tobě, Adriane:
Je školáckou chybou nechat na veřejnosti, za potenciální přítomnosti jiných neznámých psů, psa něco žrát nebo si i jen s něčím hrát. Jakmile to uděláš, je zaděláno na problémy. Pravděpodobnost konfliktu mezi psy je pak stopkrát větší, bez ohledu na vychovanost a vycvičenost psa. Nebo na to, že jsou psi v daném prostředí zvyklí se pohybovat, s tím to nesouvisí. To se prostě nedělá. Takovou věc si můžeš dovolit udělat mezi psy, kteří se navzájem výborně znají a jsou na sebe zvyklí, ale i tak to jednou za čas mezi nimi zajiskří. Natož v takové situaci, v které jsi byl ty a tvoji psi. |
Lež jako věž
Je tohle vůbec možné, že máte ještě takovou drzost tady takhle lhát? J
Quote:
|
Myslím, žeby se k podstatě věci měli vyjadřovat jen Ti, kteří u toho byli. Nemá smysl tady probírat "jedna paní povídala".
|
Quote:
Ale na co chci reagovat - je výtah tohoto článku. Moje fena by také "zaútočila" na psa, který by se jí pokoušel sebrat kost - to je prostě chování ve smečce. Ale mohu za ni strčit i obě ruce do ohně, že by si totéž nedovolila k dítěti !!!. Fenu vyrůstala s mými bratry - (11 let, 1 rok), dále se neustále pohybuje "díky její oblibě" mezi dětmi mých kamarádů - 1,5 roku, 2 roky, 6 let, 7 let, 7 let atd... (Teda žije s nimi už 4 roky, takže někteří byli mladší někteří starší) a nikdy absolutně nikdy neměla jediný náznak dominance či čehokoliv vůči dítěti, žrádlo jí neberu, ale když prostě chci tak jí ho vezmu a ona si nedovolí ani se blbě podívat. NIKDY by si nedovolila na mě či jákékoliv dítě zaútočit. Tím nejsem nezodpovědný člověk - když děti, a že jich poslední dobou přibývá vidí moje holky mohou se obě strany zbláznit, dokonce nechají i ty kosti ležet a jdou se za dětmi mazlit (a že se nám jich kolikrát po zahradě válí). Takže prosím rozlišovat agrasivitu vůči psům a dětem. U nás dětem hrozí pouze velká pusa a absolutní radost. Tak neházet všechny do jednoho pytle není vlčák jako vlčák. Naši "vlčí bestie" jsou 100% hodnější a vychovanější než sousedovic labrador se zlaťákem, za nimi se děti netroufnou. FOTO S DĚTMI : Foto s klukama -zde Takhle to u nás vypadá když jsou štěňata - ZDE a ZDE, TADY Ještě ji tedy budu muset vyfotit s flákotou masa a všemi dětmi...Takovou fotku opravdu nemám. |
ja bych celkem ocenila, kdyby nas madam z helppesu neznacovala jako nejaky adrianuv fanclub. nikdy jsem clenem zadneho nebyla ani se k tomu nechystam. dekuji. adriana znam osobne a nemyslim si, ze by nam tady vubec neco predkladal, kdyby se necitil rozhovorem v onom casopise dotcen. tolik k adrianovi. a souhlasim s pavlem, ze by se k tomu meli vyjadrovat ti, kteri u toho osobne byli a videli to.8) jen mala pripominka k tem kostem a tomu, ze se nad tim nekdo podivuje. nevim, zda byly opravdu varen, ale syrovym masem a kostmi krmi vetsina majitelu cevecek a troufam si rict, ze prirozene strave se zadne granule, kterymi pravdepodobne asistencni psy krmi, nevyrovnaji....
|
Quote:
1. místnost, jídelna, STÁNEK, gastronomické zařízení pro rychlé občerstvení 2. stůl s občerstvením (obvykle studeným), například při recepci a podobně 3. starší název pro kuchyňskou skříň, synonymum pro slovo kredenc Z uvedeného vyplývá, že událost se odehrála v bufetu a nic na tom nemění fakt, že vy stánku říkáte jinak. Takže váš text je přinejmenším částečně nepravdivý. A na maličkostech záleží v takovýchto případech velmi... |
Quote:
Quote:
Quote:
1. V roce 2001 nebo 2002 (už si přesně nepamatuji) jste byla pozvána cvičák v Hloubětíně, kde probíhala akce pro děti. Napadení ČsV, který tam klidně ležel Vaším psem si moc dobře pamatuji a najde se nás jistě více (minimálně manžel majitelky dotčeného psa). I to, že když Váš pes byl předváděn, nesměli se za páskou vyskytovat žádní jiní psi (na rozdíl od předvedení mondioringu, kde naopak majitelka chtěla aby tam bylo co nejvíce psů, aby bylo více rušivých elementů). 2. Ještě když jste sídlila na severozápadním okraji Prahy (myslím, že to bylo v Rudné za hřbitovem), byl jsem se u Vás podívat, protože jsme chtěli o výcviku psů psát do novin (bohužel jsme zjistili, že v té době probíhaly jakési spory o finance mezi Vámi a původní organizací, kde jste původně byla a tak jsme článek raději neotiskli). Výcvik mladých psů s elektrickým obojkem jsem viděl na vlastní oči a Vy osobně jste mi potom ještě ukazovala jaký typ obojku používáte (mám dojem, že to byl nějaký dovoz z USA). Takže z mé strany žádné smyšlenky, jen vlastní zážitky. |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Naopak, asi po oněch 30min, kdy byl podle Vás pes pana Primáka údajně pokousán psem pana Adriana, se k nám doslova přiřítila jedna pracovnice z Helppes (nevím,zda jste to byla Vy, či kolegyně) a nařkla nás, že "naši psi, pokousali vodícího psa". Načež jsme zůstali v údivu stát. Ano, v tuto chvíli byl pan Primák za stánkem Helppes spolu s pracovníky této organizace a jeho pes měl ucho od krve. Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Mimochodem, snad každý pes, ne jen ten vodicí může mít z nějaké šarvátky (a lecčeho jiného) následky na celý život, ne? Quote:
Quote:
Quote:
Nevidím důvod, proč by to měl mít pan Adrian ještě dražší. Můžeme to vzít také z druhé strany - taktéž jste nezmínili ani v nejmenším, že pan Adrian zaplatil majiteli ještě nemálo navíc. Quote:
Také by mne zajímalo , jak byste se v dané situaci zachovala Vy. Pan Adrian měl odjet se sanitou i se svými 2psy? Obecně se dost často nemusí fena s fenou a pes se psem..a pak, chtěla bych vidět, jak byste do zařízené sanity nacpala člověka na vozíku, jeho vodicího psa, další dva psy a jejich majitele. Pan Adrian mi své psy přenechal na hlídání - nikoho jiného, koho by požádal nebylo-nebylo jiné řešení. Pan Adrian tedy odjel se sanitou, své psy mi nechal na starost než přijede jeho přítelkyně, a psy si vezme. Bohužel, přítelkyně nebydlí zrovna na Andělu, kde se akce konala a proto trvalo dost dlouho, než přijela. Se psy pana Adriana i svým štěnětem jsem postávala u čajovny. Dcera známého pana Adriana si vždy "vypůjčila" jednoho ze 3psů, oběhla s ním kolečko, vrátila se a psa "vyměnila za jiného". Vše bylo v pořádku (až doposud byli psi bez náhubků!!) až do chvíle, kdy holčina přišla s tím, že jí pán, který měl sám agresivní fenu labradora, vynadal, že její pes má mít náhubek (v tu chvíli venčila fenu). Poté jsme se dohodli, aby tím směrem už raději nechodila. Bohužel, tato fena se po chvíli lekla kolemjdoucího člověka na chůdách a skutečně utekla. Holčina ji po chvíli neudržela (vzhledem k totálně rozbahněnému trávníku) a fena se jí vysmekla a utíkala směr hlavní třída. Samozřejmě, pes od p. Adriana se pokusil za fenou běžet také, takže běžet chytat fenu s dvěma dalšími psy nebylo dost dobře možné. Páni řezníci nebyly ochotni psa podržet a než bych jej uvázala k zábradlí skrž šroubovací karabinu, byla by fena bůh ví kde. V rámci možností jsem tedy spěchala na hlavní třídu, kde mi vyšel naproti otec holčiny i s chycenou fenou. Opět tedy VY píšete nepravdivé informace. Vy jste totiž vyběhli ze stánku a setkali jsme se u schodů k hlavní třídě a říkali jste, kudy fena běžela a tím to skončilo. Ale odchytil ji otec holčiny. Ještě bych ráda podotkla, že holčině bylo 14let..na loňském LVT jsem viděla i 10ti leté majitelky NO ...takže opět-argumentovat zde věkem a konstitucí, mi nepřipadá zrovna na místě. Jsem si celkem jistá, že takto splašené zvíře byste neudržela ani Vy, zvlášť na zmíněném totálně rozbahněném "trávníku". Zkrátka, toto, se mohlo stát komukoli, kdo by zvířata hlídal po dobu nepřítomnosti majitele. Quote:
...že se jednalo o psa ze smečky, ze které jeden pes pokousal vodicího psa a vám to bylo úplně jedno...a ono je to kousání nakažlivé? Nebo byli oba psi spolu? Pokud není platné ani jedno ani druhé, nechápu, proč to tady vůbec takto píšete! Pokud budu chytat cizího psa, kterého vůbec neznám, který se navíc lekl-splašil se, tak snad musím vždy počítat s tím, že mne takový pes může pokousta, nebo mi nějak ublížit. To přeci nemá co dělat s tím, že je to zvíře smečkové (to je snad také každý pes, akorát některý více, jiný méně), nebo že jeho druh údajně pokousal psa. Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Jana Šuterová (sama za sebe, ne za nějaký "Váš" fanklub p. Adriana. Ten totiž žádný fanklub nemá a ani jej nepotřebuje, oproti Vaší organizaci) |
Omlouvám se za takové "románové vydání" ale to už fakt nešlo!
|
Quote:
|
A ještě něco, když jsem byla s p. Adrianem u Vašeho stánku, skutečně jste se tvářili dost pohdrlivě vůči našim psům a něco v tomto smyslu od Vás skutečně zaznělo. O tom, že jste řekli, proč někdo takové plemeno vůbec vyšlechtil mi říkal Adrian ten den, ještě než jsme na Anděla jeli, jelikož se v sobotu byl za Vámi zeptat na nějaké informace..chtěl se svými psy zkusit canisterpaii...
|
ale že jsi se rozohnila...to chce klid, lidí co vše ví a vše umí je spousty... bohužel 8)
|
jsem rada,ze jsi to tady napsala yzengrin, protoze jsi u toho osobne byla a jsem zvedava na reakci pi Dausove. osobne se vodicim psum vyhybam, nejednou se mi stalo, ze mi po cube vyjeli, kdyz jsme jen prochazeli kolem. pokud jim chybi socializace a ta ma probihat neustale, tak se takova reakce da ocekavat, tudiz ji predchazim. psi nejsou stroje, i kdyz nekdy mam pocit, ze nekteri lidi si to mysli...
|
No jsem zvědavá spíš zda ještě nějaká reakce bude...
|
Můj příspěvek se netýká přímo tématu, spíš budu reagovat na chování fen a psů k dětem. Záměrně obě pohlaví odděluji, protože rozdíl v chování obou je dost odlišný. Feny, asi ze své přirozené podstaty matek, od dětí trpí téměř vše. Hlavně ty, které jsou na přítomnost dětí zvyklé. V souvislosti se žrádlem, hračkami, pošťuchováním atd. nebývá problém. Neprojevují majetnický pud v souvislosti s krmením. Aspoň ty naše ne a to je k takovému chování nijak extra nemotivuju. U psů je ale situace naprosto jiná. Teď nebudu psát o pubertálních samcích ale o dospělých 5 - 7mi letých zvířatech. Dospívající pes si začíná uvědomovat svou převahu nad mláďaty (ale i fenami) a je na člověku aby jeho chování usměrnil. Jestli máte někdo dospělé psy, kteří s tímto nikdy neměli problém, tak to se máte. Já znám jen jednoho ;-) Samčí majetnický pud je silnější než samičí, to je ostatně vidět i při krmení. Pozice samce je přirozeně vyšší. Myslím, že pochopit podstatu plemene znamená také přestat si ho idealizovat.
|
Quote:
|
Quote:
Ti kdo znají ČSV, mohou si vybavit, jak se ČSV při jakýchkoli mezi-psích kontaktech chovají hlučně. Pokud tedy byl pes na krátkém vodítku celou dobu, a pokud by ČSV vodícího psa napadl tak, že by mu natrhl ucho, muselo by se to stát těsně u invalidního vozíku slepce. Neznám ČSV, které by při konfliktu takového stupně hlasitě nezavrčelo. Cizí vrčení + kvičení vlastního psa těsně u jeho vozíku a on si toho nevšiml, když se jako slepec orientuje sluchem? |
Quote:
Pokud by to bylo tak, jak zde prezentuje paní Daušová - pokud vše viděli atd. proč nezakročili hned..?! |
tak si tu čtu celou tuto dlouhatánskou debatu a musím říct, že je to velmi zajímavé. Mně z toho plyne ponaučení, že vždy musím být daleko obezřetnější než by bylo potřeba, ne že by to můj pes potřebovat, ale abych ho chránila před takovými situacemi. Takže můj názor je, že když bych byla na takové akci já, schovala bych dobroty z prasátka na doma n. bych se psy raději odešla někam do klidnější části, kde mají krytá záda a nikdo se k nim nemůže nečekaně přiblížit a tam jim dobroty dala. Jsem majitelkou čsv teprve 2 roky, ale naučila jsem se velmi rychle pravidlo, že vždy své psy zabezpečím tak, aby kdyby došlo k nějaké takové situaci, byli zajištěni a nemohl mi nikdo nic říct. Takže já používám jednoznačně náhubek za všech okolností.
A s tím názorem, že pes neudělá nic dítěti, s tím taky nesouhlasím, NIKDY bych v tomhle žádnému psovi nevěřila, ať je to čsv, borderka n. zlatý retriever, děti jsou nevypočitatelné a v tom je to nebezpečí. A uplně největší nebezpečí jsou jejich rodiče, kteří si stejně jak Andriane povídají a nedávají pozor, a to nemluvím o většině malých uštěkaných "myší" které chodí věčně na volno a s egem vysokým jak mrakodrap (a neustále podporovaným milujícími pánečky), kteří absolutně nerespektují nějaká psí pravidla. Jenže dětem a "myší" se jejich chování toleruje kdežto velkým psům (a nedej bože s vizáží vlků) ne, ti jsou hned považování bestie. Vím, že je to někdy doslova k "posrání" furt se ohlížet na druhé, ale musíme brát to, že to děláme pro bezpečí našich vrkoušů a dobré jméno jejich zodpovědných majitelů. Jinak ale souhlasím s tím, že jste to tak nenechali, neboť takové lži a výmysly prostě nemůžou být nechány tak. A co se týče charakteru slepeckých psů, je sice výborné, že jsou svým majitelům prospěšní, ale v podstatě se pro ně nedobrovolně obětují. Myslím si, že to v nich musí pěkně vřít, co je to za život, žádná volnost (pokud teda nemají štěstí a nejsou v rodině i s vidoucíma lidma, kteří je občas pustí, hodí balonek, nechají pohrát se psy), pouze rutinně naučených pár tras (a o těch zmiňovaných metodách ani nemluvě). Někde ta flustrace prostě musí vyjít ven a tito tvorové nejsou hloupí a moc dobře ví, že jejich majitel na ně nemůže (tedy nemůže zavčasu zareagovat, když se pes chová špatně). Mám kamarádku, co má slepeckého psa (fenu) a něco tak nevychovaného, nesnášenlivého ke psům a dětem jsem fakt dlouho neviděla. Fakt nevím, co s těma psama dělají ti, co je mají ten první rok na socializaci, nebo je zkazí až v tom centru? No nebudu už dále rozvíjet své teorie, jen musím konstatovat, že žít život s čsv je opravdu náročné ze všech stran, jak ze strany psa samotného tak ze strany okolí. Někdy mám pocit, že čsv se svým přirozeným chováním fakt do dnešní doby miniaturních psích kreatur vůbec nehodí. Mějte se moc hezky, buďte zodpovědní a držme spolu :-) Bye Lucy@kluci (zlaťák Hawkey, borderák Grippen a hvězda naší smečky čévéčko Kamil) |
Sice je to trochu OT, ale ikdyž je pan Primák slepý, po přečtení rozhovoru ve Světě psů bych mu jeho psa okamžitě zabavil. Když někdo napíše ve stylu "ani jsem nevěděl, jestli už jsem psa krmil nebo ne" tak podle mě takovému člověku pes do rukou nepatří ať mu může jakkoliv pomoct. Pro slepecké psy už je jejich život myslím limitován dost a navidím důvod jim to ztěžovat ještě víc.
|
luculda
Dobrej názor. Taky mi připadá naprosto samozřejmé jistit psy jak to jen nejvíce jde. Košík u psa považuju za samozřejmost. Vím, každý to tak nevidí a připadá mu náhubek jako omezování jeho svobody, ale ... Také jsem zažila podobnou historku čsv versus jeho "ubohá" oběť kolie. Na výstavě ve Vojanových sadech jsem stála se svou kamarádkou a jejím čsv u kruhu a pozorovala dění. Najednou se přiřítil volný pes-kolie a plnou parou vrazil přímo do kamarádky psa. Neměl žádný agresivní úmysl, jen prostě neubrzdil svůj pohyb, byl volný a to evidentě notně povznášelo jeho náladu. Čsv pochopitelně belskurychle (tak jak to umí snad jen oni) na "napadení" kolií reagoval a oplatil jí její útok po svém. Jedno jediné kousnutí. Kolie začla opravdu hodně hlasitě naříkat, byla v šoku. Všechny okolo jsem najednou snad i jen svou pouhou přítomností začli pohoršovat...ještě ke všemu jsme měli vlka :? Přivolaná veterinářka se tvářila velice ošklivě. Že kolie běhala po areálu volně, nikoho moc nezajímalo. Kdyby měl náš pes koš, nic by se nesatalo. Dokonce se tato historka objevila i v Pes přítel člověka. Jinak si ale myslím, že my Češi jsme ještě v tomto ohledu dost opartní. V cizině košíky téměř nezají a když se objevím na nějaké výstavě s okošíkovanými čsv, jsem za raritu. |
Quote:
Stejně tak Akeenah je vychován tak, aby děti považoval za nedotknutelnou svátost a nikdy (za to dám do ohně všechny končetiny, které mám) by dítěti neublížil. Dotáhl to dokonce tak daleko, že když nás někdo z rozumějších kolemjdoucích na procházce požádá, jestli si jeho dítě může některého z členů smečky pohladit, říkáme prckovi "Pohlaď si toho velikého, ten je nejhodnější". Trochu mě zaráží srovnávání situací typu "co kdyby to bylo dítě nebo MALÝ PES". Pořád je to přece pes a kdo jiný by se měl se psem lépe dohodnout, než jiný pes. Na velikosti podle mě (i jiných - slovutných autorů knih o psím chování) v tomto případě nezáleží. Stále platí hierarchické rozložení sil - když má malý pes dost autority, jídlo si před velkým uhájí nebo mu je i sebere. Způsob komunikace je stejný u velkého i malého psa. To, že jsou psi malých plemen nezřídka rozmazlení nebo nevychovaní je záležitostí jejich majitelů (a bohužel jejich ega) a tím se vracíme na začátek celého začarovaného kruhu. Takže to, že si pes hájí svoje žrádlo považuji za naprosto oprávněné a normální a to, že by si vodící pes neměl dovolit vůbec pomyslet na to, že by jinému žrádlo sebral zase za samozřejmé s ohledem na výcvik ("výcvik"), který absolvuje (a který mu "amputuje" téměř všechny psí vlastnosti). Když už ty psy cvičíte, paní Daušová a vy ostatní, kteří se tak holedbáte touto ?bohulibou? činností, dělejte to pořádně a stoprocentně, nebo to nedělejte vůbec. A pokud to chcete dělat a nezvládnete to stoprocentně, připusťte aspoň svůj díl nedokonalosti a neházejte špínu na ostatní, kteří se snaží jen v klidu žít se svým zvířetem-partnerem-přítelem a nikomu (v rámci obecných měřítek) neškodit. Každý normální majitel psa někdy zažil, že se jeho pes poškorpil s jiným a málokdo s toho dělá takovou tirádu a ještě míň z nich to používá k veřejnému očerňování psa, potažmo plemene. Jinak co se týče osoby paní Daušové, musím podotknout, že ačkoliv jsem dámu nikdy nepotkala (naštěstí), její pověst ve formě lidové slovesnosti ji předchází. Nad tím, co se o ní vypráví, zůstává rozum stát. Sice jsou to jenom ústní zkazky, ale na každém šprochu... Kdyby jen polovina byla pravda, bylo by to stejně nad lidské chápání. :wolf |
Quote:
Ale samozřejmě nevím jestli (nebo vůbec) někdo řekl Monice něco ošklivého... |
Nemáte někdo možnosti článek oskenovat a pověsit ho někam třeba v PDF? Samozřejmě bych nerad, aby pak tenhle server někdo honil kvůli autorským právům ... tak třeba hodit link do diskuze na lide.cz ;-). Myslím že bude dost lidí, komu se nechce kupovat časopis kvůli jednomu článku (včetně mě), ale článek by si měli přečíst, aby znali pozadí této diskuze.
Osobně souhlasím s názorem, že majitel si za svého psa 100% ručí a za každé situace by měl takovým incidentům předcházet a počítat vždy s horší variantou. Takový přístup je o nervy, ale potvrzuje se, že se to vyplatí. Každý by si měl hlídat co jeho jest, tj. my své psy, rodiče své děti atd. Teď o víkendu jsem byl na horách a jedna mamina si s náma v hospodě povídala a přestala dávat pozor na roční mimčo, která se palzilo po stole. Kdyby jeho pád nezpomalila židle, která jí dala čas reagovat, mohlo to dopadnout hůř. Takhle mamina chytila dítě za nožičku, když bylo hlavičkou těsně nad podlahou. Ti samí rodiče si sice na moji žádost drželi prcka od Dakouše trochu stranou, ale v podstatě to znamenalo, že ho nechli vždy přijít na vzdálenost kterou uznali za vhodnou, aby se mohl podívat a já jsem viděl, že je to moc blízko a tak jsem musel zkrátit a napnout vodítko, abych věděl že Dakouš těch 40cm opravdu nepřekoná. Bylo to frustrující, protože jsem měl na talíři jídlo, ale zároveň jsem nechtěl bejt nezdvořilej a vyvolávat zbytečnou hysterii a tak jsem měl obě ruce na vodítku a čekal až je napadne si prcka vzít opravdu mimo dosah. Dakouš je v podstatě hodnej pes a už se ani nebojí malejch dětí, ale jistota je jistota. Nakonec jsem se nechal od všech ukecat, aby si prcka mohl očuchat a dobře to dopadlo ... prckovi se přestal líbit, protože byl moc hrrr, i když jen šťouchal čumákem a snad ani neokusoval. Klidnej jsem ale nebyl, protože mám v živý paměti dvě věci: 1) Dakouš se dokázal kvůli žvanci natáhnout o 10cm tam, kde očividně už žádnou rezervu neměl. 2) Viděl jsem co udělal s krmítkem z kokosového ořechu na jedno chňapnutí (rozlousknul ho vejpůl) a troufám si tvrdit, že ten ořech je tvrdší než hlavička ročního dítěte. Takových zážitků mám víc než dost, za ten rok co jsme spolu. V půl roce, přestože byl na zadních a pevně jsem ho držel, chňapnul půlročnímu skorosynovci po nožičce, protože si chtěl hrát (první pokus o očichání dítěte). Naštěstí trefil jen dupačky, ale zatáhl tak, že je protáhl o dobrých 30cm. Co by se asi stalo, kdyby tam v tom konci byla nožička? Jindy byl skorosynovec na zahradě v kočáru a já jsem pořád jedním okem hlídal, přes veškeré ujišťování přítelkyně a její mámy "podívej, dyť si ho vůbec nevšímá". Najednou byl Dakouš u kočáru a i když jsem tam byl nastejno s nim, byl jsem bohužel z druhé strany. Dakoušovi se moc líbila prckova velká a chlupatá kapuca, tak než jsem se stačil natáhout přes kočár, chytnul kapucu a málem za ní vytáhl prcka z kočáru. Naštěstí když jsem na něj zařval a on zjistil že kapuca jen tak nepovolí, tak ho pustil a ve výsledku se nic nestalo. Závěrem jedna vtipná ze včerejšího večera... při venčení jsem si všiml, že proti nám jde pán, sluchátka na uších, trochu si pobrukoval a rozverně při tom pohazoval rukama. Chůze nebyla úplně nestabilní, ale šel divně. První co mne napadlo, aniž bych se na Dakouše podíval, bylo "ten se mu nebude líbit". Zkrátil jsem teda vodítko napůl a čekal co bude, nebo spíš podle výrazu Dakouše, kdy se to stane. Skutečně, když pán přišel na 3metry, Dakouš bafnul a vyrazil. I když jsem to čekal a byl připravený, stejně se mu podařilo zkrátit vzdálenost mezi náma a domělým nebezpečím na cca polovinu. Dakouše jsem strhnul a po slovech "co děláš" už jen pozoroval. Velmi vtipně to celý komentoval onen nacamraný pán... s lehce zděšeným výrazem zahlásil "a hele vlk ... a nemá mě rád" ... a šel si po svých :-). Doma se tomu smějem ještě teď. Kdybych se s pánem dohodl jako jsem to už v podobných případech párkrát udělal a pustil Dakouše k němu, na 99% by z toho ve výsledku bylo nadšené lezení po hlavě. I tak z toho všeho pro mne ale plyne poučení "mít tolik zodpovědnosti, kolik jí můj pes nemá, předvídat a očekávat nečekané". Na místě jsem nebyl, článek jsem ještě nečetl, ale vyjádření na stránkách helppesu mi přišlo pozitivní aspoň v tom, že se ta událost dává za vinu pánovi a nikoliv psům - kteří jednali přirozeně ... a to je v dnešní době poměrně ojedinělé. A nechci tu polemizovat kdo co jak zavinil nebo ne. Samozřejmě, tohle v tom článku asi nebylo? a vyvolávání hysterie mezi širokou veřejností rozhodně neni vpořádku. Zažil jsem dvakrát podobnou situaci. Jednou jsem ani nevěděl, že Agyr psa kousnul, ale když za mnou druhý den přišel pán, tak jsme se vklidu dohodli, já se omluvil a uhradil veterinu - dodnes spolu vycházíme velmi dobře. Podruhé Agyra, který byl bez koše na 10m flexi vodítku napadl Labrador volně pobíhající (údajně se těhotné majitelce vysmekl z obojku a prý měl košík, no byla tma a odehrálo se to mimo můj výhled, tak nevím). Až když mu Agyr prokousl bok, pes přestal útočit, zařval a utekl. Za několik dní přišel přítel majitelky vyhrožovat, že mají velké účty za veterinu, protože mu rána hnisá a chtěl po mně peníze. Poslal jsem ho doháje, oběhal si místní úřad a zjistil, že mi hrozí max pokuta 300,- s tím, že by ji druhá strana dostala pravděpodobně taky. Zavolal jsem jejich veterináři a promluvil si s nim o rozsahu poranění a účtech dotyčné. Dozvěděl jsem se taky, že mladá paní rejpe v každym účtu a snaží se ušetřit kde se dá. Dotyčná rodinka za mnou byla ještě několikrát, kdy jsem jim jasně řekl, že nemají na nic nárok. Nakonec za mnou byl jejich otec, já jsem mu nabídl třetinu (700,-) s tim, že o nich už neuslyšim ... pán chvilku přemýšlel a snažil se, ale když jsem začal strkat peníze zpět se slovy aby mne udal, hrábnul po nich a skutečně už nás nechali být. Po nějaké době jsem se dozvěděl, že onen Labrador, který byl strašně hodný, jen nesnesl psy, musel jít pryč, protože ho paní nemohla nechat samotného s kočárkem. Žárlil tak, že kdykoliv měl příležitost, snažil se dostat na dítě. All in all, ať jsou kolem toho jakýkoliv kecy a kampaň, Adrian se k tomu postavil čelem, když ošetření a následnou péči zatáhnul a to je to, co se počítá. PS: Situace postižených není v našem státě růžová a ať je dotyčný pan Primák jakýkoliv, jaký má skutečně důchod a jak svoje případné dluhy platí, to asi nikdo z nás pořádně neví. Je spousta postižených, kteří nemají ani na doplatky na měsíční dávky NUTNÝCH léků. Těžko by o nich někdo napsal, že když na ně nemají, tak ať třeba zdechnou. Proto mi hláška typu "když na to nemá, tak ať nemá psa", nepřijde ani tak tvrdá jako spíš hrubá a nedomyšlená, už jen pro tu možnost, že své dluhy poctivě hradí. Stejně tak by soused, kterého celý den ruší skučení mladého čévéčka mohl říct ... tak ať si nepořizuje takového psa, když nemá na barák kde by nikoho nerušil ... atd. atd. |
Nedostanu se sem každý den tak se omlouvám. Myslím, že už jsem k tomu tématu všechny důležité věci napsal. Jestli ne tak prosím. Do Světa psů jsem odeslal reakci, ti byli natolik férový, že dali vědět i druhé straně a názory vyjdou najednou. Tím to podle šéfredaktora skončí a dobře tak. Přiznám se. že mě výsledek moc nezajímá. Od začátku to považuju za projeté, ale někdy si prostě i takové věci nedokážu odpustit/a, že se pak třískám do hlavy:lol:/ať to stojí co chce.
Především jsem do toho nechtěl zatahovat, žádné další lidi, včetně svědků a dovolávat se vyjádření autorit/a v jeden okamžik jsem to v reakci zlomyslně vážně udělat chtěl;-)/ a je mi líto když tady jsou pak napadáni přátelé. Takže můj hlavní problém v celé té kauze není ten, že něco bylo možná jinak, protože psy se prostě rvou, navzájem a občas i s námi, ale nikdy jsem nenapadl, byť i slovněl majitele třeba i hodně nebezpečného zvířete/protože ať je to jak chce i takové by měl někdo vychovávat/, zaseknutého v mém zvířeti. Prostě věřím, že pes má určitou osobnost a určitý rozsah vlastního rozhodování. Není to stroj ani nářadí/ač bychom mnozí rádi/a občas nás zkrátka převezou. Stejně tak větu:"Pes není špatný, je jenom špatný pán. Nebo jaký pán takový pes" považuju za přežitky, Křesťanské kulturní oblasti. Pokud mi opravdu záleží na osudu chovu psů u nás, tak prostě nedávám všem protivníkům záminku v podobě vzájemných konfliktů jejich hlasitou propagací. A hlavně: Nikdy nevyhrožovat fyzickým napadením, protože pak už jdou všechny pravidla stranou;-). Možná vizuálně působím jako snadná kořist pro zvýšení sebevědomí druhých, ale prozradím vám, že to je jen hnusná a zákeřná kalkulace;). Paní Daušová ma v délce práce se psy 10let náskok, který nikdy nedoženu a navíc si nejsem jistý, zda li psům doopravdy rozumím. Pravda Humanitární organizace je v trochu jiném postavení, a i kdyby přišli kdoví jaké zákazy, oni tady budou se svými psy pořád, ale určitě ne pro lásku k přírodě. |
úryvek z textu
Vyjádření p. Primáka v onom článku:
"Lidé se naštvou, mají pocit, že psu zřejmě nedávám krmení. Přitom pes je pak schopen konzumovat cokoliv a kdekoliv. Hrozí, že se mi přiotráví, a veterinární péče je velmi nákladná. To jsem zjistil i kvůli incidentu, kdy mi Endyho napadl uprostřed náměstí československý vlčák v rukou mladičké dívky. Jakási kolemjdoucí paní paní mě upozornila, že mi krvácí pes. Naštěstí to bylo jen natržené ucho. Následoval převoz policejním vozem na veterinu. Také nepříjemná zkušenost." Tak nevím, ale stačí se podívat na fotky onoho psa a je vidět, že do pracovní kondice má dost daleko. Je schopen konzumovat cokoliv a kdekoliv... neučí se na cvičáku třeba odmítat žrádlo jinak než od psovoda? Docela mě zaráží, že pes s výcvikem spočítaným řádově na desítky nebo dokonce stovky tisíc tohle nezvládá. Nákladnost veterinární péče zjistit až v okamžiku, kdy člověk dluží na veterině stovky korun je podle mého dost pozdě. Chápu, že slepci nemají jednoduchý život, ale ten pes taky ne a rozhodně by neměl patřit do rukou někomu, kdo není schopen se o něj po všech stránkách postarat nebo mu s tím někdo nepomůže. Ale tak nějak mi přijde, že u výcviku slepeckých psů se vždycky kouká jen na slepce, ale na to, co bude se psem už je všem jedno, hlavně že ten výcvik někdo zaplatí a někdo si na tom vydělá. Ano, Endy byl napadem psem v rukou mladičké dívčiny. Podle mých informací a logického úsudku dostala ona mladičká (poklona pro yzengrin):) dívčina psy do ruky až po tom, co se celý incident řešil a pan Adrian odjel "policejním vozem na veterinu". Když by si můj pes tímto stylem došel pro pár šrámů, asi bych si nechal maximálně zaplatit veterinární ošetření. Ale po tom, co pan Adrian zaplatil převoz sanitkou (jistě byla vzhleem k rozsahu poranění akutní), ošetření a ještě uhradil dluhy, bych asi slušně poděkoval a tuto příhodu si nechal pro sebe. Nicméně z tohoto divadla bych nevinil ani tak pana Primáka, ale spíš ty, kteří si na celé akci namasírovali svoje ego. Každopádně pro pana Adriana jistě zkušenost a řekl bych dost drahá vzhledem k tomu, co všechno se stalo. Pro mě zkušenost, že pokud je v blízkosti Helpes, mít svého psa s košíkem a neměl by ani štěknout, protože by to mohlo k šarvátce vyprovokovat dva slepecké psy a už bych platil jak mourovatej.:roll: |
Quote:
Co se týká jmenování našeho plemene ... tohle mohli a možná měli podchytit redaktoři. Když se mi pes porve, tak pokud to plemeno znám, vždy použiju při vyprávění jeho název. Tj. "pokousal mi ho ovčoun", "serval se mi s pitbulem", "málem zašlápl yorka" .... to je asi přirozený a nemusí to být hned očerňování plemene. Samozřejmě je chyba to dál jakkoliv deptat a nafukovat. |
Doufám, že se ten "Pan Adrian" nechytí;-). To je titul pro nejvyšší zemskou šlechtu velikosti Schwarzenberků....možná:lol:. Psovodi byly v podstatě lůza a osoby stavu sníženého a Psovodství činnost nečistá, často používaná jako trest. S vlčáky někdy určitě.
A nejel jsem policejním vozem, nýbrž psí sanitkou. Asi tak nějak vznikají nepřesné informace. Mladičká dívenka může být ještě Čajchanova drzá dcera Kristýna. S panem Primákem jsem trávil několik hodin takže nevím jestli se seknul. |
[quote=Marianka.W;286957]S touhle jedinou tvojí větou nesouhlasím. Vyrostla jsem v psí boudě (obrazně a částečně i doslova), nebylo to sice čévéčko, nýbrž enóčo, ale to je fuk. Moje máma i táta se mohli na psa (na všechny tři, které jsme postupně měli) stoprocentně spolehnout, například když nechávali kočárek se mnou nebo mými sourozenci před krámem a pes ho na volno hlídal. Byli jsme sice naučení, že když pes (jakýkoliv, i náš vlastní) žere, nemáme ho otravovat. Přesto byla stoprocentní jistota, že by nám neublížil, kdybychom mu vlezli do misky. Trpělivě snášel tahání za ocas i za uši, sloužil za koně i za podušku a troufám si tvrdit, že byl rád, že po něm ti čtyři špunti bez ustání lezou.
Stejně tak Akeenah je vychován tak, aby děti považoval za nedotknutelnou svátost a nikdy (za to dám do ohně všechny končetiny, které mám) by dítěti neublížil. Dotáhl to dokonce tak daleko, že když nás někdo z rozumějších kolemjdoucích na procházce požádá, jestli si jeho dítě může některého z členů smečky pohladit, říkáme prckovi "Pohlaď si toho velikého, ten je nejhodnější". Já jsem si myslela, že se na to někdo chytí, je to někdy velmi těžké popsat v pár souvětích ty mraky myšlenek co se člověku honí v hlavě. Já znám spoustu lidí, co mají děti, psi, kočky, koně a další němé tváře, žijí spolu v naprosté harmonii a můžou dát ruku do ohně za svého psa, tak je to správně a je to ideální stav. Já jsem měla na mysli hlavně ty situace, právě na takovýchto akcích, kde se můžou objevit "cizí děti" neznalé základních pravidel, jen milující pejsky. Spíš tu jde o ochranu psů samotných, děti prostě nemají soudnost a proto musí psa chránit majitel, psi jsou skvělí a moc dobře ví, že mláděti se nesmí ublížit ale raději odejít pryč, ale někdy to prostě nejde, děti psíky pronásledují a to opravdu může dojít trpělivost. Takže myslela jsem hlavně "nedomácí" děti. I když já se svojí zodpovědností a opatrností bych nenechala o samotě se psem (i když spolehlivým) ani vlastní dítě. To hlídání kočárku ano, ale raději s náhubkem. Protože člověk opravdu nikdy neví, co se v té psí šešuli občas honí (zvláště teda čsv) a opatrnosti není nikdy dost. Jinak mám hrozně ráda lidi, co nestraší své děti "nechoď tam, pes tě kousne". To přímo nesnáším, o co lepší je říct "počkej zeptáme se paní, jeslti si můžeme pejska pohladit" a tak podobně. Nehledě na to, že z mých tří psů (viz obrázek) je nejnebezpečnější právě border colie, kt. je nedůvěřivá a z dětí má strach ale přitom jí se nikdo nebojí, Kamots (čsv) je nebezpečný svou přehnanou láskou, vyjádřenou pacičkama a divokým skákání v momentě jakéhokoliv zájmu o jeho osobu (ale to tu nemusím nikomu říkat, to asi zná většina :) Trochu mě zaráží srovnávání situací typu "co kdyby to bylo dítě nebo MALÝ PES". Pořád je to přece pes a kdo jiný by se měl se psem lépe dohodnout, než jiný pes. Na velikosti podle mě (i jiných - slovutných autorů knih o psím chování) v tomto případě nezáleží. Stále platí hierarchické rozložení sil - když má malý pes dost autority, jídlo si před velkým uhájí nebo mu je i sebere. Způsob komunikace je stejný u velkého i malého psa. To, že jsou psi malých plemen nezřídka rozmazlení nebo nevychovaní je záležitostí jejich majitelů (a bohužel jejich ega) a tím se vracíme na začátek celého začarovaného kruhu. To, že někdo srovnává děti a malé psy je přesně výsledek toho, že lidé pomažují malé psy za svoje děti, zde je kámen úrazu. Právě tito psi nemají dost často možnost komunikovat se svým vlastním druhem (jsou i tací co je nevenčí a mají je naučené na kočičí záchod !), pouze z náruče majitele, kt. je vesele utěšuje a směje se, když to malé kilové štěňátko štěká na velkého psa. A když v tomto vyrustá, je pak opravdu těžké komunikovat se svými psími druhy, myslí si že může všechno a tak to potom vypadá, majitel nedává pozor, myš mu uteče a jak je zvyklá jde si vzít co chce, jak to potom dopadne si už můžeme jen domyslet a zamyslet se a) náš pes má náhubek b) náš pes nemá náhubek ..... lidi jsou pak nešťastní že přišli n. bylo zraněno něco je jako jejich dítě. Tím nechci říct, že když někdo miluje svého psa jako svoje dítě, že je to špatné, to vůbec. Já své psy taky miluji jako svoje děti, ale vím, že to jsou psi ne malí lidi, ale podle toho se k nim prostě chovám. Prostě všechno je postavené na hlavu. Z dřívějšího "užitkového" zvířete skočil pes někam uplně jinam jako náhrada na děti, za partnera apod. A jen díky jeho neuvěřitelné přizpůsobivosti a společenskosti se z toho ještě nezblánil :twisted: |
Quote:
|
Quote:
|
A jen díky jeho neuvěřitelné přizpůsobivosti a společenskosti se z toho ještě nezblánil.
Já myslím že jsou i tací, co se z toho zbláznili. Pak nastupuje další vymoženost dnešní doby - psí psychologové. |
Luculdo, souhlasím s tebou (i s Honzou). Psovod je zodpovědný za svého psa, stejně jako rodiče za děti, řidič za auto, atd. Chtěla jsem vyjádřit svoje přesvědčení, že ačkoliv je pes jen zvíře, jsou psi, na které je opravdu možné se absolutně spolehnout a věřit jim. Já svým psům věřím bohužel to, že jakmile budou mít příležitost, vyvedou nějakou lumpárnu. ( ;-) , :( ) Proto chodí zásadně na vodítku, pravda, bez náhubku - nadělali by s ním víc škody než bez něj. Vím, že si tím potenciálně komplikuju život.
Akeenaha nějaký pátek znám a jsem si jistá, že Adrian neriskoval zdraví žádného člověka, natož dítěte. To ale neplatí pro psy, k těm se chová jako ke psům. Když pes nerespektuje jasný signál, dostane za uši. (O tragičnosti majitelů "myší" a jejich výchově nemá cenu se bavit.) Můžeme tady donekonečna polemizovat, jestli bylo správné nechat psy krmit se na veřejném prostoru, ale mám pocit, že téhle diskuzi uniká jeden podstatný argument, a to, že Adrianův pes toho vodícího vůbec NENAPADL. Aspoň o tom není žádný důkaz. :wolf |
Quote:
Jinak k tomu co zde psala Daniela:přesně tohle pozoruji u své feny...např. na výletě s dalším cca 2,5letým čsv, 4měs. NO a svou fenkou..cca roční, se ke štěndu NO choval nejlépe pes, který nejen že jej toleroval, ale dokonce byl ochotný si s ním i trochu hrát a když bylo štěndo ohroženo cizím psem, tak jej chránil. Naopak moje fenka byla vůči štěndu dost protivná a v naší přítomnosti navíc žárlivá a majetnická...a štěndo, ještě pořádně neznalé jasných signálů typu "Za mnou nelez!" za fenkou chodilo a chodilo, až jsem ji neuhlídala a štěndo trochu "vychovala"..k nelibosti majitelky. Jak jsem psala, každý by si měl hlídat především to "své zvíře" ať je to pes, nebo dítě.. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Paní Daušová, Solveig Vám úmyslně zvýraznila slovo STÁNEK. Hádejte proč. Chcete říct, že stánek řezníků, kteří darovali kosti byl fiktivní? To, že se uchylujete ke slovíčkaření má pro mě jedinou koncovku. Není už kde brát pravdivé informace, že? Psala jste cosi o důkazních materiálech, tak proč je raši nepředložíte?
|
Quote:
|
Jeden postřeh bez toho, že bych chtěl paní Daušovou jakkoliv napadat. Pokud jsem pozorně sledoval diskuzi, tak paní Daušová u té události také přímo nebyla a podlehla svědectví lidí okolo, stejně jako i Adrian má svědky, kteří tvrdí trochu něco jiného. Ve výsledku na tom byl pan Primák stejně, díky tomu, že skoro nevidí. Lidé ho upozornili, že jeho pes je pokousaný, někdo řekl, že viděl ČSV jak se po něm chvíli před tím ohnalo kvůli kosti, ukázalo se prstem, přijela policie a psí sanitka, Adrian to zacvakal ... a pan Primák si samozřejmě pamatuje nepříjemné zážitky (kdo by polemizoval nad jejich nepříjemností?) a ve článku zcela přirozeně pojmenoval naše plemeno, protože to byla jediná informace kterou měl díky sluchu.
Ještě mám poznámku pro toho kdo tu psal, že se dá snadno pohmatem najít a vyhodnotit případné poranění. Kdysi mi Agyra prohnal kříženec snad Staffa a Ridgebacka - poměrně velké zvíře a velmi agresivní. Když jsem Agyra nakonec našel, velmi pečlivě jsem ho prohlédl a ke své úlevě nic nenašel. Za několik dní začalo doma něco smrdět a Agyr si začal kousat ocas ... když jsem se podíval blíž, ke svému velkému údivu jsem našel hnijící ránu po kousnutí. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Yzengrin - reakce 1
Quote:
Např. na mne jste si rozhodně kontakt nevzali..nebudu se ptát proč. Ona by také otázka proč z Vaší strany byla poněkud zvláštní - byla jste ne přímým svědkem, ale přímo účastníkem. Pan Adrian má pouze 2psy a to fenku a psa. Třetí pes - štěně-fenka, byl můj a kosti nežral..to jen pro upřesnění. Ano, to víme, ovšem v momentě pokousání vodícího psa, byli všichni tři psi pohromadě u p. Adriana a opravdu jsme nezkoumali, kdo je majitelem štěněte, to při pokousání ani nebylo podstatné, protože se nejednalo o pokousání člověka, ale psa, nebylo nutné zkoumat identitu psa, který kousnul. Ano, toto jste vůbec neměla zmiňovat...každý živí své psy tím, co si myslí,že je pro ně dobré. Někdo granulemi=obilím (ano, pes je opravdu bíložravec!), někdo vařenou domácí stravou (ano, pes si umí i uvařit, běžně v přírodě nachází např. těstoviny, vařené kuře apod.) nebo syrovou domácí stravou (pes si vyrazí na papriky, na mrkvičku, nějaké to mleté masíčko). Umýslně to píši v nadsázce. Osobně jsem toho názoru, že do přirozené stravy budou mít naši miláčci vždy daleko. Ale to vařené vepřové, mi připadá opravdu jako ten nejmenší nedostatek, v porovnání s tím, co lidé svým psům běžně kupují a to ještě za nehorázné peníze. Takže do debaty na toto téma bych se skutečně nepouštěla. Pokud Vám připadají vařené vepřové kosti jako vhodná strava pro psy, pak je mi těch Vašich/Vašeho psa opravdu líto. Psala jsem, že toto nehodnotím, ale jak myslíte. Ono totiž podávání vařených vepřových kostí poukazuje na naprostou nezodpovědnost majitele vůči vlastním psům, protože informace o nebezpečnosti takovéhoto způsobu krmení psů najdete v každé kynologické literatuře, i té pro zcela novopečené majitele psů. Ano, v tomto máte pravdu. Psy baštili kosti na chodníku-na kraji, přímo pod "řezníky". Za davy lidí považuji spíše ty průvody turistů na Václavském náměstí. Na tomto místě mi jich až tak moc nepřišlo..přeci jen, asi bychom jinak nestály na chodníku, ale posunuli bychom se kousek stranou. Máte pravdu v tom, že není zrovna rozumné nechat psy baštit kosti zrovna na chodníku. Domnívám se, že o počtu návštěvníků vypovídají fotky jak na našem webu, tak např. na stránkách MČ Praha 5. Trochu mne zaráží Vaše jistota, že pan Primák mířil právě k Vám. Pokud potkám nevidomého člověka, který má jasný cíl, zpravidla se to velmi snadno pozná, jelikož dotyčný se ptá svého okolí, kde je a jak se dostane tam, kam potřebuje, případně zda by jej tam nedovedli. Pan Primák ovšem šel, resp. jel (byl na invalidním vozíku) po chodníku. Rozhodně jsem nezaregistrovala, že by se snažil nějak zjistit, kde je Váš stánek. A zajímavé je, že ani později se k Vašemu stánku nevrazel ale pokračoval dále ve svém směru. Pochopitelně, psy vidět nemohl. Jistota, že p. Primák mířil právě k našemu stánku vyplývá z toho, že p. Primák za námi na tuto akci šel a bylo to předem domluvené stejně tak, jako na mnoha jiných akcích. Z toho, že jste viděla p. Primáka na invalidním vozíku je zcela jasné, že jste příliš nevnímala, co se kolem Vás děje, natož pak, abyste byla schopná sledovat, co se kolem Vás děje a dávat přitom ještě pozor na psy, které jste měli u sebe. Pan Primák totiž vůbec žádný invalidní vozík neměl, on je opravdu "pouze" nevidomý. Vaše hodnocení toho, co měl nebo neměl pan Primák dělat, laskavě ponechte na něm - on je pouze nevidomý, nikoli retardovaný, jak si troufnul tvrdit p. Adrian, takže jakým způsobem se kde bude orientovat, je jeho věc. Jak jsem zmínila výše, rozhodně zde nebyly takové davy lidí, aby nebylo možné se psům vyhnout a to i v případě člověka na vozíku. Pes pana Primáka se celkem výrazně "natáhl" ke psům s kostmi. S další větou celkem zásadně nesouhlasím. Pokud o psovy řeknu, že "vyjel", znamená to pro mne, že dal opravdu dost razantním způsobem najevo, "že tohle ne". Tj. pes VYRAZÍ, bývá naježený, a min. ZAVRČÍ, nebo také rovnou KOUSNE. To v případě Akeenaha VŮBEC neproběhlo. Ano, Akeenah zamručel na upozornění, snad se i pohl-lehce ohnal. Ale jeho CELKOVÁ POLOHA, byla stejná. Takže ještě jednou - pan Primák nebyl na vozíku!!!! Uznejte, že kdyby nebylo nezodpovědného chování p. Adrina, nemohl by se pes p. Primáka natáhnout na veřejné cestě ke psům s kostmi!!! Ono je celkem jedno, zda výpad čsv p. Adrina budeme nazývat "vyjetím", "výpadem", "napadením". Sama přiznáváte, jako očitý svědek, že pes p. Adriana "zamručel" a lehce se ohnal. Každopádně následek tohoto "lehkého ohnání", byly čtyři stehy na uchu vodícího psa. Pokud moje fenka jde ke psovi, který bude mít kus žvance, beru to také za provokaci, jelikož vím, že pes si může (a je to pravděpodobné) bránit. Proto tomu buď zamezím, a nebo se pak nebudu divit, když se mi po ní pes ožene. Ale chápu, že pokud nevidomý o psech nevěděl, nemohl se podle toho zachovat. Ano, svého psa si ohlídám, protože mohu situaci ovlivnit zrakem. Máte pravdu, p. Primák nemohl dělat vůbec nic, jenom se nechat vést po veřejné cestě, mezi, když se Vám nelíbí výraz davy, tak tedy velkým množstvím lidí, svým vodícím psem, že. A tam by určitě nečekal, že "zakopne" o krmící se smečku psů. V této věci nemáte pravdu. Pes nevykviknul, pouze se vrátil a pokračoval se svým majitelem. Opravdu nevím, kdo by to měl vědět jistěji, než někdo z nás bezprostředně zúčastněných. A jestliže pes opravdu vykviknul, musel to majitel slyšet...proč na tento signál od svého zvířete nereagoval (třeba tak, že se zeptal kolemjdoucího, nebo psa neosahal, zda je v pořádku - a nepište, že majitel je nevidomý-to si uvědomuji). Velmi se mi líbí to, jak zde s jistotou tvrdíte, co a jak má nevidomý člověk vnímat a jak reagovat. On samozřejmě zaregistroval, že se jeho pes lekl nějakého zavrčení psa, ale to, že byl pes kousnutý, k Vašemu velkému překvapení nezaregistroval. Víte co, zkuste si někdy zavázat oči a vyrazit mezi "davy" lidí někam na veřejnou, ozvučenou akci. Pak možná nebudete tvrdit takovéto nesmysly, co má a nemá nevidomý člověk vnímat, vědět a dělat. V tomto opět nemáte pravdu. Ucho bylo natržené, nikoli prokousnuté a jednalo se asi o 2-3cm. Nakousnuté bylo na okraji v nejnižší části ucha. A to Vám připadá jako malé zranění? Možná jste zvyklá na daleko těžší úrazy mezi psy, ale věřte, že vodící psi na to opravdu nejsou zvyklí a hlavně jejich majitelé jsou na těchto psech závislí a tedy rozhodně nejsou zvědaví na to, aby jejich psi byli při práci napadáni a zraňováni pouze proto, protože se majitelé ostatních psů neumí chovat. Pokud vím, majitel zjistil, že něco není v pořádku s jeho psem asi po 30min po údajném "napadení". A to na základě třesu psa..čemuž věřím, právě proto, že nevidomý dozajista lépe vnímá dalšímý smysly a proto si změn u svého chování takto všiml. Trošku matete...upozornila jej tedy jedna dáma, nebo jej zastavovali lidé..to už je trochu rozdíl. Závažnost zranění, podle mého názoru, odhadnout lze a to opět osaháním psa. Tak by majitel, byť nevidomý, velmi rychle zjistil, že pes "má mokré a porušené" jedno ucho. Chápu, že nemusí poznat, že se jedná o krev, ale jak jsem zmínila výše, předpokládám, že takový člověk velmi dobře zná své zvíře a pozná tak, když je něco v nepořádku. Nikoli po 30 minutách, ale po cca 20ti až 30ti metrech od místa, kde ho pes p. Adriana pokousal. A to je právě hodně podstatný a rozhodující faktor. A čímpak matu??? Samozřejmě, první ho zastavila jedna dáma a když ho vedla k našemu stánku, tak je zastavovali další lidé. K Vašemu hodnocení toho, jak může nevidomý rozpoznat závažnost zranění svého psa, se snad raději ani vyjadřovat nebudu. Když jste viděla p. Primáka na invalidním vozíku, pak jste opravdu ten pravý přímý svědek události, který má právo hodnotit, jak se má ve které situaci nevidomý chovat a jak dlouhá doba uběhla od pokousání k jeho objevení. Zapomněla jste podotknout, ale zřejmě jste si nevšimla, že p. Primák byl ve velkém šoku. V tomto nemáte vůbec pravdu. Vzhledem k tomu, že tak, jak jsme u "incidentu" byli, k žádnému poranění nedošlo (ani "bitce" nebo zkrátka takové reakci, která by vůbec něco takového naznačovala), nemohl mít pan Adrian vůbec důvod k "rychlému odchodu". V parku jsme byli po celou dobu, jen jsme nezůstali na chodníku, ale šli jsme se podívat dále. Naopak, asi po oněch 30min, kdy byl podle Vás pes pana Primáka údajně pokousán psem pana Adriana, se k nám doslova přiřítila jedna pracovnice z Helppes (nevím,zda jste to byla Vy, či kolegyně) a nařkla nás, že "naši psi, pokousali vodícího psa". Načež jsme zůstali v údivu stát. Ano, v tuto chvíli byl pan Primák za stánkem Helppes spolu s pracovníky této organizace a jeho pes měl ucho od krve. Viz odpovědi výše a opakuji - když jste viděla p. Primáka na vozíku je jasné, že jste si nemohla všimnout ani ničeho dalšího, tedy to, že pes p. Adriana, pokousal psa p. Primáka. Sama ale uvádíte, že pes p. Adriana "zamručel" a "trochu" se ohnal, takže přece jenom jste si něčeho všimla. Ano, p. Adrian se měl k rychlému odchodu v momentě když zjistil, co způsobil. Pokud Vám natržené ucho nepřipadá jako zranění, zkuste se zeptat na veterině, určitě Vám vysvětlí, co je a co není za zranění považováno. "Banální" ...neberte to jako zlehčování, ale 3cm natrženého ucha,mi přijde opravdu banální zranění. Pokud by byl pes bez nohy, bylo by to akutní a volala bych první pomoc. To je můj názor. Toto myslíte vážně? V tom případě byste neměla mít v rukou čsv, ale plyšáka, abyste nebyla nebezpečná svému okolí!!!!! V tomto případě LŽETE Vy. Úmyslně používám slovo "lžete", protože v tomto případě se nejedná o pohled na věc. Vy jste u této informace nebyla. Poté, co jste nás nařkli (doslova) z údajného napadení, a my se nestačili divit, opravdu za námi přišla paní, která měla stánek tuším hned vedle Helppes, nebo ob jeden a řekla, že právě tento vodicí pes se před chvílí popral s černým labradorem (možná retrievrem). "Viník" byl tedy neznámý. Ale samozřejmě je jednodušší vše "hodit" na ČSV. Na plemeno, které dosud většina lidí nezná, o kterém si snadno přečtou, že má náročnější výchovu a tudíž je pro každého snadno představitelné, že takový pes jiného psa napadne, než v případě labradora/retrievra, kterého všichni známe jako ty hodné rodinné pejsky. Ale už nikdo nemluví o tom, že právě toto plemeno je v seznamu těch, které nejčastěji pokoušou a to i svého pána. To, kdo natrhl vodicímu psovi ucho, se fakticky nezjistilo. Především, zde ale nebyla ani nejmenší snaha to zjistit! Ne vážená, laskavě neurážejte a neosočujte mně ze lži. Sama totiž lžete, až se Vám od huby práší a nevím, zda si to uvědomujete, jak si v mnoha ohledech protiřečíte. Nějaký jakýkoli další konflikt mezi vodícím psem a jiným psem, než psem p. Adriana, byl totiž naprosto vyloučený. P. Primák šel od schodů od kostela, v půli cesty byl pokousán psem p. Adriana a o 20 - 30 metrů dál od místa, kde jste stáli a psy požírali kosti, byl zastaven a upozorněn na to, že jeho pes krvácí. Vedl svého pána na vodiči a vůbec nebyl puštěn na volno. Takže buď zcela záměrně lžete, nebo jste měla fata morganu jako s invalidním vozíkem, tentokrát ovšem sluchovou!!! A to že tvrdíte, že právě labradorský retriever je jedním ze plemen, které nejčastěji pokoušou své majitele, je tedy asi dle Vaší osobní statistiky. Kdyby jste napsala, že labrador je vodícím psem č. 1 v celém světě, měla byste pravdu, ale tvrdit takovouto zhovadilost – no určitě Vám to rádi vysvětlí chovatelé a majitelé tohoto loveckého, nikoli „bojového“ plemene – link na tuto debatu je zajisté zaujme. Pokud je ČSV v rukou lidí, jako jste Vy a p. Adrian, kteří mu dělají takovouto „pěknou“ reklamu, nemusí nikdo nic na toto krásné plemeno „házet“, stačí konstatovat fakta. |
Yzeengrin - reakce 2
U tohoto jsem nebyla, nebudu se proto vyjadřovat. Jen bych podotkla, že přestože nebyly fakticky žádné důkazy (ani ony spousty očitých svědků-pokud nemáte na mysli ty Vámi zmanipulované-viz níže) toho, že by pes pana Adriana způsobil zranění vodicímu psovi, tak díky Vašim "atakům" po krátkém rozmyslu pan Adrian usoudil, že bude lépe ošetření zaplatit. A pokud se ptáte, proč jej tedy platil, když zranění nezpůsobil jeho pes, tak odpověď je velmi jednoduchá. Když do Vás hučí 2ženy, že to byl Váš pes, že to všichni viděli (nikdo další kromě Vás nám nic takového nepotvrdil) a ještě vše stejným způsobem vykládají policistce..která naslouchá opět pouze Vám, asi moc šancí na ospravedlnění mít nebudete. Ale tak už to v naší zemi chodí....Ano, máte svědky, kteří ovšem pouze odkývali skutečnost, že psi pana Adriana baštili na chodníku kosti a vodící pes kolem nich prošel. To je tak vše.
Už prvním důkazem je to, že sama zde přiznáváte, že pes p. Adriana "zamručel a lehce se po vodícím psu ohnal", druhým to, že kromě Vašich a našich psů, kteří ale byli za našim stánkem, nikoli před ním, kde k pokousání došlo, v inkriminovaném místě i době, zde žádný další pes nebyl. Takže p. Adrian věděl moc dobře, že jeho pes pokousal psa vodícího a nikoli pod tlakem, ale pod jasnými důkazy, nemohl policistce lhát. U tohoto jsem nebyla, tyto informace nemám, proto se k nim nebudu vyjadřovat. Na zmíněné důkazy bych zřetel přiliš nebrala. Mohu Vás ujistit, že mnoho mých známých a kamarádů se také zapřisáhne, že moje fenka je bezkonfliktní, přátelská atd. Přesto vím, že jsou situace, které na ni nepůsobí dobře a může se chovat jinak, než by kdokoli čekal. Totéž videozáznamy. Na cvičák s fenkou chodím od jejích 3měsíců, tj. cvičitelé ji znají také velmi dobře. Přesto mi nevěřili, že se mi fenka některých lidí bojí. Takže nějaké video a reference zmíněného typu bych za bernou minci opravdu nebrala. Navíc, pes je stále jenom pes a psem zůstane. Je to zvíře, nevidíme mu do hlavy. Kdyby se jednalo o jednorázové video či svědectví, lze s Vámi i souhlasit. Ovšem ono se jedná o svědectví mnoha desítek lidí a důkazy dlouhodobé. Vynechám-li jednorázové akce na kterých se krom lidí s postižením zúčastní i veřejnost se svými psy, pak p. Primák se také již mnohokrát zůčastnil rekondičních pobytů, které jsou týdenní až 14tidenní a to tedy lze za bernou minci v chování psa vůči ostatním psům, brát. Nemám informace, nebudu se vyjadřovat. ...sama zde píšete, že pan Primák skutečně na veterině dluhy měl. Je to tedy pravda, fakt. Nevidím na tom proto nic nehorázného. Snad to vyzní tvrdě, ale pokud nejsem finančne natolik zajištěna, abych se o psa postarala, tak si jej nebudu pořizovat. Zvláště v případě člověka, který, jak sama píšete, žije pouze z invalidního důchodu...má tedy svůj stálý měsíční příjem, předpokládám (vzhledem k postižení), že nebude mít také náklady shodné se zcela zdravým člověkem a proto by spočítání nějakého finančního minima, které pro psa potřebuji, nebude tak složité. Chápu, že život přináší různé věci a stane se, že je třeba zaplatit a není z čeho. Ale neomlouvala bych to postižením a invalidním důchodem. V tomto Vašem vyjádření pouze ukazujete, že Vaše sociální cítění vůči lidem s postižením je na absolutním bodu mrazu. Poukazování na dluh nevidomého člověka na veterině, lživého tvrzení, o jak obtloustlého psa se jedná apod. je ze strany p. Adriana vůči člověku s postižením v kontextu toho, že p. Adrian zavinil pokousání tohoto vodícího psa, tedy pouhou snahou o zavedení pozormosti jiným směrem od své viny a naprosto sprosté. Vaše hodnocení toho, zda-li si nevidomý člověk má či nemá pořizovat k ulehčení svého života vodícího psa raději ani komentovat nehodlám. Nikdo nic neomlouval invalidním důchodem, pouze jsem komentovala zcela neadekvátní "podpásovku" p. Adriana. P. Primák svůj dluh uhradil, což jsem zde také uvedla, takže v tomto směru Vaše tvrzení, že když tedy na to nemá, neměl by si vodícího psa vůbec pořizovat, je pouze vyjádřením ubohého člověka. Znám mnoho tzv. zdravých majitelů psů, kteří v případě nutnosti využít veterinární pohotovost, nemají u sebe dostatečné finanční prostředky. A nemálo z nich na veterině pak dluží hodně dlouhou dobu. Myslím, že na každé veterinární pohotovosti, a nejen na ní, ale i na běžných veterinách, by o tom mohli psát romány. Ano, Marta Kubišová na této akci vůbec nebyla. Bohužel, s tím ostatním dost zásadně nesouhlasím. Pokud by se stejná situace stala v parku, zda by zde také byli oni zděšení lidé a chodili by se ptát, jak to s pejskem dopadlo. Silně o tom pochybuji. Ale právě vy,jste se postarali přesně o tuto dramatizaci. Jen za nepřítomnosti pana Adriana, jste o celé věci mluvili cca 3x a to značně zaujatě. Z mého pohledu, se jednalo pouze o Vaše zviditelnění=propagování. O nic víc. Je to jako s novinami-můžete napsat: "Důchodce byl přepaden a okraden dvěma mladíky" nebo můžete napsat: " Důchodce byl přepaden a okraden dvěma cikány". Jak to na Vás bude působit? Je to trochu nadsazené, ale je to stejné. Vy jste nemluvili o tom, že vodící pes strkal čumák kam neměl a majitel byl se svačícími psi kde neměl a vodicí pes tak přišel (kdo ví jestli!) k natrženému uchu. Vy jste hlásali o tom, jak byl vodící pes napaden nejprve "československým vlčákem" a pak už rovnou "československými vlčáky", které tu má nezodpovědný majitel a jaký je vodicí pes a jeho pán chudák. Jednoduše, díky vaší "přednášce" musel člověk neznající naše plemeno dojít k názoru, že jsou to strašně nebezpeční psi. Mimochodem, snad každý pes, ne jen ten vodicí může mít z nějaké šarvátky (a lecčeho jiného) následky na celý život, ne? Ze všech Vašich zdejších vyjádření jasně vyplývá, že Vy nepochybujete, ale spoléháte na nevšímavost okolí, když Váš pes, či pes p. Adriana pokouše psa jiného (viz Vaše vyjádření o tom, že pokud pes nemá ukousnutou nohu, ale pouze 4 stehy na uchu, nejedná se o žádné zranění). No asi jste skutečně všude viděla i slyšela "fata morgany", jinak byste takouvou hloupost, že jsme chtěli či měli potřebu zviditelnit naši organizaci přes napadení psa p. Primáka psem p. Adriana, nemohla tvrdit. Pokud mluvíte o zviditelnění, budiž, ale určitě příjemnějším zviditelněním bylo několik ukázek výcviku asistenčních a vodících psů na podiu nebo např. slavnostní přebírání šeku - daru MČ Prahy 5 z rukou pana starosty. Co si vůbec tady dovolujete tvrdit, že vodící pes strkal čumák kam neměl, to už fakt přeháníte. On ho strkal před sebe na veřejné cestě, kde vedl svého nevidomého pána. Že tam stál nezodpovědný majitel 2 čsv, p. Adrian s Vámi, která máte takový přehled kolem sebe, že vidíte nevidomého na neexistujícím invalidním vozíku, jaksi ani ten pes, ani jeho pán, nemohli čekat. Ano, v jednom máte pravdu, Vy jste na tom místě rozhodně krmit psy neměli!!! Neznalý člověk si mohl udělat názor na plemeno pouze díky nezodpovědnému chování p. Adriana, nikoli díky tomu, že jsme řekli pouze to, co se stalo. Kdyby se p. Adrian choval jako svéprávný majitel 2 psů, nebylo by možné dělat takovouto "reklamu" ani plemeni. Jak se nám ale prokázalo z reakcí lidí, tak neznalý člověk si z našeho veřejného podání "události" neodnesl zášť vůči tomuto plemeni, ale informaci, že mezi majiteli psů velkých plemen se vyskytují lidé zcela nezodpovědní, kteří mohou svým chováním a přístupem přímo ohrozit bezpečnost lidí s postižením. Ano, to máte pravdu, že z napadení, které Vy nazýváte šarvátkou, si může odnést následky na celý život každý pes. Bohužel u psa vodícího si ale ty následky může odnést na celý život i člověk s postižením. Pokud vím, tuto "tragickou variantu" jste panu Adrianovi neustále předhazovala Vy, nebo Vaše kolegyně. Ráda si dopis-mail od paní přečtu. O jakém předhazování to mluvíte? Výše sama přiznáváte, že z napadení může mít každý pes trvalé, zejm. psychické následky. A Vám připadá málo tragické, když kvůli hlouposti a bezohlednosti p. Adriana ty následky může mít pes vodící, ale i jeho majitel? Mně tedy opravdu ne. Mohu Vás ujistit o tom, že konkrétně pes pana Adriana je nejhodnější a nejflegmatičtější čsv které znám. NIKDO nezná svého psa lépe, než majitel sám. Majitel také vyhodnocuje, kdy je a kdy není nutné mít psa na vodítku, s náhubkem atd. I zde na wolfdogu Vám lidé píší své zkušenosti v tomto směru. Nehledě na to, že tak jak si majitel psa má hlídat svého psa, tak si rodiče mají hlídat své děti! Takže nevím, co by děti měly dělat u psů hlodajících kosti.....možná budete argumentovat tím, že děti jsou děti a je těžké je uhlídat..není to také o zodpovědnosti?! Každý bychom si měli hledět především svého...pak by nedocházelo k takovým konfliktům. Pes p. Adriana možná hodný v zásadě je, ale jeho majitel ho tedy buď rozhodně nezná nebo je naprosto bezohledným člověkem. A nechtěla byste, protože Vy si nedokážete uhlídat psy, aby děti měli rodiče na vodítkách, aby se náhodnou nemohli přiblížit k Vašim hodným psům, když je budete krmit na veřejnosti? To už fakt tedy přeháníte. Otázka a vlastně začátek všeho nezní tak, jak uvádíte Vy, ale co mají psi p. Adriana hlodat kosti v parku na veřejné cestě. Ale při Vašem požadavku na to, že je to naopak se mi zvedá žaludek a jste přesnou ukázkou toho, proč mnoho lidí nenávidí pejskaře - ne psy, ale hlavně jejich majitele. Co Vám přijde nepochopitelné na tom, že člověk nechce platit za něco, co podle svého čistého svědomí nezpůsobil a nikdo mu nebyl schopen to dokázat?! Lžete (opět) v tom, že by se pan Adrian neobhajoval policistce (byla zde jedna policistka). On se objahoval, ale vzhledem k tomu, že jste Vy s kolegyní do policistky neustále "hučely", pana Adriana neposlouchala. Ono by to byl asi taky pořádný průšvih, kdyby jste pak na podiu všem přítomným lidem museli přiznat, že to nebyl pes čsv, který pokousal vodicího psa, že jste se spletli a vlastně nevíte, kdo je viníkem. Nevidím důvod, proč by to měl mít pan Adrian ještě dražší. Můžeme to vzít také z druhé strany - taktéž jste nezmínili ani v nejmenším, že pan Adrian zaplatil majiteli ještě nemálo navíc. No když i Vy, která máte tedy záviděníhodný postřeh, jste si všimla toho, že pes p. Adriana na vodícího psa "zamručel a lehce se ohnal", pak se p. Adrian neměl proč obhajovat, že ano. Ne p. Adrian se neobhajoval, pouze mlel o tom, jak jsou jeho psi hodní a na dotaz, co kdyby se příblížilo dítě tvrdil, jak by jeho psi neudělali dítěti to, co vodícímu psu. Jak již výše popsáno, kdo byl viníkem bylo dost jasné. Proč dražší - pro své bezohledné a nezodpovědné chování také mohl dostat pokutu, o čemž policisté uvažovali (tak jak jste viděla vozík, tak jste přehlídla policistu - muže), ale po přislíbení p. Adriana, že veškeré náklady na ošetření zranění vodícího psa, které způsobil jeho pes uhradí, policisté od pokuty upustili. Když je p. Adrian tak nevinný, proč tedy platil ještě něco navíc? Mladá jsem, mladičká už snad nikoli (je mi 26let). Nevím, zda člověk podle Vás musí dosáhnout určitého věku nebo snad určité váhy aby mohl mít určité plemeno určité váhy. Pokud by vyrazil např. vodicí pes, také by mne zajímalo, jak by jej majitel na vozíku ukočíroval. Ale to jen tak na okraj. Také by mne zajímalo , jak byste se v dané situaci zachovala Vy. Pan Adrian měl odjet se sanitou i se svými 2psy? Obecně se dost často nemusí fena s fenou a pes se psem..a pak, chtěla bych vidět, jak byste do zařízené sanity nacpala člověka na vozíku, jeho vodicího psa, další dva psy a jejich majitele. Pan Adrian mi své psy přenechal na hlídání - nikoho jiného, koho by požádal nebylo-nebylo jiné řešení. Pan Adrian tedy odjel se sanitou, své psy mi nechal na starost než přijede jeho přítelkyně, a psy si vezme. Bohužel, přítelkyně nebydlí zrovna na Andělu, kde se akce konala a proto trvalo dost dlouho, než přijela. Se psy pana Adriana i svým štěnětem jsem postávala u čajovny. Dcera známého pana Adriana si vždy "vypůjčila" jednoho ze 3psů, oběhla s ním kolečko, vrátila se a psa "vyměnila za jiného". Vše bylo v pořádku (až doposud byli psi bez náhubků!!) až do chvíle, kdy holčina přišla s tím, že jí pán, který měl sám agresivní fenu labradora, vynadal, že její pes má mít náhubek (v tu chvíli venčila fenu). Poté jsme se dohodli, aby tím směrem už raději nechodila. Bohužel, tato fena se po chvíli lekla kolemjdoucího člověka na chůdách a skutečně utekla. Holčina ji po chvíli neudržela (vzhledem k totálně rozbahněnému trávníku) a fena se jí vysmekla a utíkala směr hlavní třída. Samozřejmě, pes od p. Adriana se pokusil za fenou běžet také, takže běžet chytat fenu s dvěma dalšími psy nebylo dost dobře možné. Páni řezníci nebyly ochotni psa podržet a než bych jej uvázala k zábradlí skrž šroubovací karabinu, byla by fena bůh ví kde. V rámci možností jsem tedy spěchala na hlavní třídu, kde mi vyšel naproti otec holčiny i s chycenou fenou. Opět tedy VY píšete nepravdivé informace. Vy jste totiž vyběhli ze stánku a setkali jsme se u schodů k hlavní třídě a říkali jste, kudy fena běžela a tím to skončilo. Ale odchytil ji otec holčiny. Ještě bych ráda podotkla, že holčině bylo 14let..na loňském LVT jsem viděla i 10ti leté majitelky NO ...takže opět-argumentovat zde věkem a konstitucí, mi nepřipadá zrovna na místě. Jsem si celkem jistá, že takto splašené zvíře byste neudržela ani Vy, zvlášť na zmíněném totálně rozbahněném "trávníku". Zkrátka, toto, se mohlo stát komukoli, kdo by zvířata hlídal po dobu nepřítomnosti majitele. Vás jsem tou mladičkou dívkou opravdu nemyslela, myslela jsem onu, jak píšete, 14tiletou dívku, ono totiž nebylo patrné, že by psy p. Adrian svěřil nějaké dosplěé a zodpovědné osobě. Jak bych se v dané situaci zachovala já nevím, protože za celý život se mi nic podobného nestalo a ani stát nemůže - své psy opravdu nikdy nebudu krmit kostmi a ještě k tomu na chodníku mezi lidmi. Argumentace věkem a konstitucí je zde zcela na místě, protože, pokud to nevíte, je základní povinností majitele psa ho za všech okolností zvládnout a svěřit pouze takové osobě, která ho zvládne. Zejména, pokud majitel psa ví, že má nevyrovnané, lekavé či útočné zvíře. Ne, my jsme byly s kolegyní až téměř u Švandova divadla, kde jsme psa zastavily a otočily do směru proti slečně, která ho honila. Ano, stát se může kdykoli cokoli, ale jako majitel psa jsem povinen takovýmto situacím předcházet a pokud se již stanou, tak za ně nést plnou odpovědnost a ne se trapně vykrucovat na fóru a ještě požadovat zveřejnění mého pohledu, který za mně musí napsat jiní ve zde vypsané „soutěži“. Chcete říct, že ona 14ti letá holčina seřezala vodítkem fenu p. Adriana? Opět lež. Jak jsem psala, fenu i holčinu přivedl otec holčiny. Fenu nikdo neseřezal. Pokud vím, v této chvíli již přijela přítelkyně p. Adriana, snad ona fenu pokárala. Ale "pokárala". Pan Adrian ani jeho přítelkyně své psy nebijí..samozřejmě záleží na úhlu pohledu, ale pokud za bití považujete např. chycení psa za tlamu (tak jako to nadřazený jedinec ve smečce běžně dělá), pak je to jiná. Nicméně, do debaty na toto téma bych se s Vámi raději nepouštěla, vzhledem k tomu, co mi říkal kamarád (není čévéčkář, a ani nezná tento server-není z "fanklubu"), o výcviku vodicích psů, tak se mi to vůbec nelíbilo (mlácení psů ve stromovce, aby psy "zlomili" apod.). Samozřejmě nevím,jaké metody používáte konkrétně vy a pominu to, že podle mého názoru, vodicí pes nemůže být šťastný, protože se nemůže pořádně chovat jako pes. Ale to je pouze můj osobní názor. ...že se jednalo o psa ze smečky, ze které jeden pes pokousal vodicího psa a vám to bylo úplně jedno...a ono je to kousání nakažlivé? Nebo byli oba psi spolu? Pokud není platné ani jedno ani druhé, nechápu, proč to tady vůbec takto píšete! Pokud budu chytat cizího psa, kterého vůbec neznám, který se navíc lekl-splašil se, tak snad musím vždy počítat s tím, že mne takový pes může pokousta, nebo mi nějak ublížit. To přeci nemá co dělat s tím, že je to zvíře smečkové (to je snad také každý pes, akorát některý více, jiný méně), nebo že jeho druh údajně pokousal psa. Pokud považujete mlácení psa vodítkem do hlavy za adekvátní potrestání, tak my tedy ne. A my opravdu netrpíme vidinami a mlácení vodítkem nelze zaměnit s chycením za tlamu. Nevím, co Vám říkal kamarád o výcviku vodících psů a co viděl ve Stromovce, ale já ani naši pracovníci ve Stromovce tedy opravdu v životě vodící psy necvičili, dokonce jsme tam s nimi ani nikdy nebyli. Vy zde stále píšete, že vyjadřovat by se měl pouze ten, kdo byl očitým svědkem události a pak zde v kontextu s naší organizací odsuzujete nějaké údajné cvičitele vodicích psů na základě „jeden kamarád mi povídal“? Tím ovšem nechci tvrdit, že mezi cvičiteli vodících psů se nenajde idiot, který používá nevhodné metody. Proč by se vodící pes nemohl chovat jako pes a nebyl šťastný? Myslíte si, že šťastný je pouze ten pes, který má možnost zcela nekontrolovatelného pohybu, místo her s majitelem lítat se psy a možnost napadat ostatní psy? Není náhodou šťastnější ten pes, který přesně ví, jaké má "mantinely" a je se svým majitelem 24hodin denně - má možnost her s majitelem, ale samozřejmě i dostatek volného pohybu? Z toho co zde uvádíte spíše lituji psy, kteří musí žít po Vašem boku. K chytání psa - možná jsem se ne zcela pochopitelně vyjádřila: nešlo o to, že bychom se báli, že pes je nebezpečný, to zvíře bylo naprosto vyděšené a ne nebezpečné, ale spíše o to, že jsme se s kolegyní prostě i přesto, že se jednalo o psa majitele, který celý problém způsobil, na psa nevykašlaly a nebylo nám lhostejné, jestli ho něco přejede nebo ne. Ano, ono je velmi snadné se k něčemu vyjádřit a pak dělat, že už zase nevidíte. Totiž, kdyby se Vám jednalo o uvedení událostí na pravou míru, Vaše komunikace by byla zcela jiná. A to již od začátku. Bohužel, od začátku ukazujete pouze jednu stránku věci. Podobně, jako do jisté míry p. Adrian. Ano, vše je zdokumentováno - ačkoli jste u poloviny událostí vůbec nebyli...viz např. informace o tom, komu nechal ke hlídání p. Adrian své psy atd. Vaše informace a uvedení "na pravou míru" je značně zaujaté a taktéž dost nepřesné a v některých místech zcela vykonstruované. Tak tohle od Vás fakt "sedí". Jako reakce p. Adriana a jeho - ne tedy fanklubu, ale např. stoupenců, na nevinný článek o životě a strastech majitele vodícího psa, je zde znevažován a zesměšňován nevidomý člověk, který se zde ani nemůže bránit, je pro své postižení nazván retardovaným, je napadána nezisková organizace, pomájící lidem s postižením ke kvalitnějšímu životu, o vodícím psu se zde hovoří jako o lovné zvěři (viz žebra vodícího vořecha), a to je dle Vás v pořádku a nezaujaté? Svalování vlastního selhání p. Adriana tvrdým atakem na člověka s postižením, naši organizaci a časopis je dle Vás také v pořádku a není vykonstruovaným pokusem o obhájení vlastní nezodpovědnosti? Komu nechal p. Adrian své psy na starost není v zásadě tak rozhodující, každopádně člověku, který prokazatelně nebyl schopen psy zvládnout. Jak sama píšete, byla jste to Vy a navíc jset psy svěřila dítěti na pobíhání po veřejném parku plném lidí, kde jste mohla předpokládat, že může nastat problém se zvládnutím psů ze strany dítěte. Sama to i ve svých zdejších vyjádřeních potvrzujete, pak tedy nechápu, proč se podle toho nechováte. ..ano, stejně jako majitel neutíkal z parku, jelikož si byl svého prohřešku vědom, hájil se a své psy nenechal "mladičké slečně" ...atd. Ten kdo pobíhal se psy po parku byla ona mladičká slečna, které jste svěřila psy tedy Vy, tedy další nezodpovědný dospělý člověk. Máte pravdu, p. Adrian neutíkal - běh to nebyl, ale pokus o velmi, velmi rychlý odchod tedy ano. Vy víte, jaký je p. Adrian ročník? Ano, už jsem slyšela z tolika stran, zj. od různých výcvikářů, jak dobře znají toto plemeno..a po velmi krátké době jsem zjistila opak. Vy jste toto plemeno někdy sama chovala? Pokud ne, tak o něm netvrďte, že jej znáte lépe, než majitel jednoho ze zástupců toho plemene. Jsem si celkem jista, že jakýkoli chovatel, (i ten, který chová x let) Vám řekne, že tito psi jej stále něčím překvapují, stále je pořádně nezná. Tak jak Vy můžete napsat něco takového. Mohu Vás ujistit, že pana Hartla zná hodně majitelů čsv, a to osobně a nejedná se o jedno podání ruky. A konkrétně p. Adrian nejen že zná p. Hartla a často s ním hovoří o všem možném co se týče čsv, ale také je to člověk, který ví nejen o čsv, ale i o jejich předcích stokrát více, než vy. Píšete, že se věnujete psům 36 let...ale ono to není jenom o čase, ale hlavně o citu a vnímavosti a porozumění. Nezodpovědné nejen majitele psů, vidím všude kolem, ale p. Adrian mezi ně skutečně nepatří. Jinak už by ty psy totiž neměl. Jaký je p. Adrian ročník mi je zcela lhostejné, ale jako majitel psů se chová hůře, než mnohé děti. Ne, toto plemeno jsem skutečně nikdy nechovala, ale klidně Vám zopakuji, že i přesto mu rozhodně rozumím víc, než p.Adrian, protože bych se nikdy takto hloupě a nezodpovědně nemohla zachovat. Máte pravdu, vše není o čase, ale právě ta vnímavost a citlivost nejen vůči vlastním psům, ale zejména vůči svému okolí, právě p. Adrianovi citelně chybí. Z Vašich zdejších vyjádření i chápu, že Vám p. Adrian připadá zodpovědný, Vy totiž vykazujete stejnou míru nezodpovědnosti, jako on. Vy jste snad veřejně neurazili? Můžete mi říct koho jsme urazili a jak? Jana Šuterová (sama za sebe, ne za nějaký "Váš" fanklub p. Adriana. Ten totiž žádný fanklub nemá a ani jej nepotřebuje, oproti Vaší organizaci)[/quote] Máte pravdu, naše organizace má své příznivce a opravdu je, vzhledem ke svému poslání, potřebuje. P. Adrian své fanynky a fanoušky potřebuje pouze proto, aby za něj napsali reakci do časopisu Svět psů, že. No, asi toho sám schopen není a potřebuje na to zde vyhlásit "soutěž", aby to mohli za něj napsat lidé, kteří tedy zajisté byli ještě lepšími očitými svědky, nežli Vy. Zuzana Daušová, ne za svou osobu, ale za NNO Helppes |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Paní Daušová,
ráda bych zůstala na "straně nestranné" - u celé události jsem nebyla a názory si postupně tvořím podle toho, jak se zde objevují reakce a různé "výpovědi" (a nebudu zastírat, že jsem opakovaně leccos přehodnotila a musím souhlasit s tím, že majitel ČSV musí vždy přemýšlet 20 tahů dopředu a nikdy nespoléhat na to, že doteď jeho pes to či ono nikdy neudělal a v lecčems musím v obecné rovině souhlasit i s Vámi). Přesto mi nedá, abych se Vás nezeptala - proč spamujete zdejší diskuzi??? Viz příspěvěk č. 82, 88 a 90??? Proč sprostě urážíte slečnu Šuterovou? Alespoň já tedy rozhodně slova "lžete, až se vám od huby práší" nebo nazvání sl. Šuterové ubohým člověkem (z kontextu je jasné, že je to urážlivé míněno, nikoli lítostivě) za urážlivé a sprosté považuji. Pozastavujete se nad urážlivými výrazy a komentáři druhých a pak děláte to samé??? A otázka poslední - nebo spíše výzva, abyste četla pozorněji (zvlášť, když u jiných znevažujete jejich postřeh a schopnost vnímání reality) - výzva k napsání článku do časopisu Svět psů byla míněna tak, že mají zájemci NAPSAT SVÉ VLASTNÍ ZÁŽITKY S PLEMENEM ČESKOSLOVENSKÝ VLČÁK FORMOU ČLÁNKU, který by byl otištěn SPOLU s reakcí p. Adriana. Zkuste nejdříve vychladnout, než napíšete do této diskuze nějaký další nesmysl (jako třeba ten s kostmi - jistě, vařené kosti nejsou žádné terno, ideální jsou a budou vždy kosti syrové, které jsou nezbytnou součástí přirozené stravy, která jak jistě uznáte, je mnohem lepší, než strava průmyslově vyráběná. Ale jak přirozeně a zdravě krmit svého psa je téma jiné a nehodlám tady zbytečně rozepisovat OT příspěvek - ale pokud jste propagátor krmení granulemi, prosím nemíchejte se do něčeho, čemu, zdá se, příliš nerozumíte - z Vaší reakce to tak alespoň bohužel vypadá). |
Quote:
|
Quote:
Jak jsem již jednou uvedla, ve "psím světě" se pohybuji již 36 let, tedy ještě v době, kdy jsme ani netušili, že nějaká granulovaná strava pro psy existuje. Mohu tedy celkem dobře porovnávat výhody i nevýhody krmení psů průmyslovou stravou a tzv. metodou BARF. Ale to je opravdu jiné téma. |
All times are GMT +2. The time now is 10:28. |