Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Kluby CzW i prawo (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Klub Czechosłowackiego wilczaka w Polsce (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=1409)

Adam SObolewski 16-09-2004 00:50

Polski Klub CzW

Witam
Czytałem sobie na forum relacje Margo i Przemka o "Specjalna wystawa (chyba) wilczakow???? - Svetla (CZ)" nawet napisałem tam kilka słów, ale nie wiem czy to weszło, jeszcze cały czas mam kłopot z obsługą forum, ale do rzeczy.
Jestem tym przerażony tak jak Wy i zmartwiony zaczynając od głupoty, interesach garstki ludzi a kończąc na bezsilności i wypaczeniu CZYSTOŚCI RASY.
Zdecydowałem się na zakup, CzW bo na początku bardzo mi się spodobał wygląd rasy jako psów, dopiero po zakupie Garusia dowiedziałem się więcej o tej rasie - pozytywnego i negatywnego.
Stałem się pasjonatem CzW, od jej rodowodu wywodzącego się od wilka, po jej charakter odbiegającym od "tradycyjnego psa”, instynktom, zdolnościom, predyspozycjom itp.

Nie jestem do końca przeciwny, różnym krzyżówkom psa z wilkiem zawsze były próby bardziej i mniej udane od tego nie uciekniemy, ale jestem PRZECIW poprawiania bez potrzeby rasy, która jest zdrowa, piękna, wszestronna itp. Jedyne Tak jest dla tworzenia i budowania nowej rasy, jeśli ktoś ma w taki zapał i jakiś cel.

Cieszy mnie fakt, że Słowacy się trzymają, aby nas nie mile nie zaskoczyli, ale na pewno nie można ich zostawić osamotnionych, dziwi mnie natomiast fakt CZ Klubu, który ma tylu członków i za razem w swoich szeregach założycieli tej rasy, fastynatów CzW, jest klubem z przełożeniem na CZ związek, kształtującym kierunek rozwoju rasy a mimo to garstka „misiów puszystych” jest w stanie zdominować i narzucić swoją wolę i swoją”ułańską fantazję”, która może być zgubna dla tej rasy – obym się mylił.
CDN…

Adam SObolewski 16-09-2004 00:58

Witam znowu

Dlatego w tym miejscu, tak jak w Późnej uważam, że konieczne jest zwarcie NASZYCH szeregów, aby powstał Polski Klub CzW w celu:
1.kontroli nad „czystością rasy” poprzez wykorzystanie naszych znajomości w PZK a bez klubu oficjalnie nic nie możemy zrobić, a już mamy „dziwne mioty” i obym był złym prorokiem, ale myślę, że to dopiero początek nie zgodzę się z twierdzeniem „…że kto to kupi…” kupi, kupi bo to co jest nazwane CzW i jest potomkiem wilka zwykły zjadacz chleba jakim ja jeszcze nie dawno byłem nie ma pojęcia o dysplazji, bonitacji itp. rzeczach on kupuje rasę i według rodowodu jest wszystko OK.
2.wspólnym głosie jak największej grupy Narodowych Klubów CzW, którzy ma ją podobny cel utrzymania czystości rasy CzW aby ten głos był słyszalny tam gdzie są podejmowane inne ważniejsze decyzje.

Na pewno na początku spotkamy się z problemem 100 członków, jest to podstawowy wymóg aby można było założyć Klub, ale czy nie możemy sobie z tym poradzić, jest nas już około 20-25 właścicieli CzW czyli nawet jeśli było by zainteresowanych 15 właścicieli CzW, którym na sercu leży dobro rasy to trzeba by było zmobilizować po 6-7 osób /aktywnych członków PZK/ nie koniecznie posiadających CzW i sprawa rozwiązana.
Kama słusznie powiedziała a ile takich członków ma to kosztować – bardzo dobre pytanie i myślę że tak jak obiecał to Daniel jest w stanie na to odpowiedzieć jak uzyska takie niezbędne informacje.
W Późnej osoby które uczestniczyły w ostatnim super zlocie miały się zorientować czy są w stanie kogoś zmobilizować a ja w tym miejscu apeluję do wszystkich rozpoczęcie dyskusji, najlepiej merytorycznej, tak aby nowych właścicieli CzW, których na pewno nam przybędzie w tym roku, można by był wciągać do pomysłu klubu a może i już do klubu - aby.

Pozdrawiam A&D

Ori 16-09-2004 18:42

100 osob

Jeszcze raz juz "poprawnie" pisze o "moich" zgloszeniach
czyli mam w tej chwili 6 osob ( ze mna)
kto da wiecej ? :wink:
(Margo albo Przemek skasujecie moj post w tym temacie z ogolnego forum, please..)

moze niech kazdy napisze co uzbieral i ile mamy juz zebrane

suru 16-09-2004 22:50

Quote:

Originally Posted by Przemek
wlasnie to chcialem wyjasnic i dlatego jestem tak sceptycznie nastawiony do zakladania klubu - potrzebujemy 100 czlonkow, ktorzy gotowi sa zaplacic skladke... poza tym na Walnym zgromadzeniu tez musi byc chyba odpowiednia ilosc osob...

potrzebujemy przynajmniej ze 2-3 razy wiecej wilczakow niz jest teraz... wydaje mi sie, ze jest to jedyne mozliwe wyjscie...

bardzo lubie sceptyczne nastawienie Przemka do kazdego poczatku, ale to tylko mobilizuje ;)

w zamysle mam 4 osoby na juz, zebrac udaloby mi sie pewnie wiecej;
jednak ja z geby cholewy robic nie lubie...i propozycje moge skladac ludziom jak ustalimy "za ile" ( bo ja sama o to bym spytala), stad powrot do watku skladka i finansowanie....

z Peronówki 16-09-2004 23:40

Quote:

Originally Posted by suru
bardzo lubie sceptyczne nastawienie Przemka do kazdego poczatku

Bo i stawka wysoka. Jesli ruszymy ta ogromna maszynerie, jaka jest ZKwP i cos nam nie wyjdzie (tzn zaliczymy wpadke ze skladkami, czy czlonkami) to potem moga dlugonie dac nam drugiej szansy na zalozenie klubu.

Wszystko ZKwP robi dobrowolnie. Moga sprawe zalatwic szybko, a moga odkladac ja latami, wiec dobre wrazenie to podstawa.

ZKwP bada tez "zaplecze" rasy - dzialalnosc, spotkania, szkolenie, itp. Z tym stoimi dobrze, a z ewidencja hodowlana 100x lepiej niz inne rasy. Dlatego glupio byloby wpasc na takim drobiazgu jak sprawa ilosci czlonkow...

DanielZ 17-09-2004 10:10

Musze o tym napisać bo i tak ktoś może wpaść na taki pomysł ze strony przeciwników.
Istnieją dwie możliwości wzięcia rasy pod swoje skrzydła i wprowadzenie pewnych ścisłych zasad howu
po1 Klub rasy
po2 Komisja Klubowa
W przypadku tej drugiej jest to dyktatura jednej osoby wydzielonej przez ZKwP ale są z tego kożyści taka komisja jest dotowana przez ZKwP i nie musi miec zadnych dodatkowych skladek .
Niestety nikt z nas niema uprawniej sedziowskich ani 20 lat dzialanosci w zwiazku zeby cos takie zalatwic.

DanielZ 17-09-2004 10:59

Klub za 100 osób

Dostałem informacje na temat założenia klubu.
Wystarczy 100 osób , które się podpisze i pojawi na 1 zebraniu.
Co do składek muszą one pokryć tylko i wyłącznie wystawę oraz zaplecenia za CWC i inne do ZKwP .Tak wiec składka może wynosić grosze i jest ona dowolna miłośnicy Wilczaka nie musza opłacać składek liczy się ich podpis pod klubem.
Niestety to co wymyśli klub do chowu Wilczaka nie będzie obowiązywało nie zrzeszonych.
Jako klub jednak możemy składać postulaty do ZKwP o uznanie pewnych zasad i wtedy będzie to obowiązywało wszystkich tych zrzeszonych i tych nie zrzeszonych .

DanielZ 17-09-2004 11:03

Co do organizowania wystaw to też decyduje o tym klub gdzie , kiedy co ma być na wystawie (bonitacja , bieg na 40km) i kto ma sędziować.
Niestety jest jedno ale do zorganizowania wystawy potrzebny jest nam jakiś oddział , może to być co roku inny który pozwoli nam zorganizować na swoim terenie wystawe.Mam jeszce taki pomysł osoby nie zrzeszone w klubie nie mogły by wystawiać psów na tej wystawie.

suru 17-09-2004 11:10

Quote:

Co do składek muszą one pokryć tylko i wyłącznie wystawę oraz zaplecenia za CWC i inne do ZKwP
to znaczy ile konkretnie kwotowo?
i co ozn. "inne"

DanielZ 17-09-2004 11:18

Dokładne informacje będę miał niedługo jakiego rzędu są to pieniądze i jakie koszta ponosi się za organizowanie wystawy

z Peronówki 17-09-2004 11:36

Quote:

Originally Posted by DanielZ
Mam jeszce taki pomysł osoby nie zrzeszone w klubie nie mogły by wystawiać psów na tej wystawie.

Eh, lepiej nie, bo wtedy nie mozna zaprosic wlascicieli CzW zza granicy. A i srednia wtedy klapie. To juz lepiej zrobic tak jak slowacki klub, ze osoby nie bedace czlonkami ich klubu nie maja prawa do tytulu "Zwyciezca Klubu".

Adam SObolewski 17-09-2004 11:44

Rozmawiałem z Danielem i tak:
po stronie dochodu jest:
1 opłata za wystawę
2 pieniądze od ewentualnego sponsora
po stronie kosztu
1 opłata sędziego - ale na początek powinien to być sędzia zaprzyjaźniony, który skasuje nas za koszty przejazdu a nie 2000zł
2 opłata za teren, na którym będzie ta wystawa
3 opłata za przyznanie CWC
4 opłata Związkowi, pod egidą, którego odbyłaby się ta wystawa, ale można się podpiąć pod inne klubówki i wtedy punkt 2 i 4 powinien się zmniejszyć

Daniel się zorientuje i da znać jak najszybciej, ale widać z tego, że i tak albo opłata składkowa albo pieniądze od sponsorów SA potrzebne, pytanie tylko ile wynosi minimum????

A&D

Ori 17-09-2004 12:53

No i czy to minimum liczymy na nas (czyli okolo20 osob) czy na wszystkich?
ja nie widze takiej mozliwosci zeby osoby, ktore robia mi grzecznosc i godza sie na uzyczenie nazwiska jeszcze ciagac o skladke, to by byla przesada

Ori 17-09-2004 12:55

dyktatura to nie jest dobry pomysl, lepiej juz trzymac sie klubu

Adam SObolewski 17-09-2004 16:16

Quote:

Originally Posted by Ori
No i czy to minimum liczymy na nas (czyli okolo20 osob) czy na wszystkich?
ja nie widze takiej mozliwosci zeby osoby, ktore robia mi grzecznosc i godza sie na uzyczenie nazwiska jeszcze ciagac o skladke, to by byla przesada

nie wiem czy przesada, bo osób które mi się podpiszą i mają opłacone składki to bym pewnie i 40 znalazł bez problemu, to muszą być osoby takie, które jeszcze się zorganizują i dojada na walne zebranie, nic nie jest łatwo i nikt tego nie obiecał, tak jak z zakupem wilczaka.

A&D

Huan 17-09-2004 17:53

My tez mozemy zalatwic duzo osob, ktore maja oplacone skladki w ZKwP, ale osob, ktore gotowe bylyby przyjechac na Walne jest juz duzo mniej, a jeszcze mniej takich, ktore zaplacilyby skladke. Co do samej skladki, to nie jest prawda, ze moze jej nie byc. Zasada jest taka: od Walnego Zgromadzenia klub ma 3 miesiace na zebranie min. 100 skladek (wszystko musi byc udokumentowane). Dopiero z chwila otrzymania setnej wplaty klub zostaje uznany przez ZKwP. No skladkas w ciagu 3 mies. = no club i trzeba zaczynac wszystko od poczatku.

Huan 17-09-2004 19:08

Quote:

Originally Posted by Adam
pieniądze od ewentualnego sponsora
po stronie kosztu

Na to nie ma co liczyc. Sponsor moze dac karme, ufundowac puchary itp., ale o pieniadzach mozna zapomniec. A swoja droga to nasz znajomy jest gneralnym dystrybutorem jednej z karm. W Zielonej Gorze zaoferowal nam, ze jego firma moze zrobic dla naszego klubu sponsoring, ale po pierwsze: musi byc klub, a po drugie: trzeba odpowiednio wczesniej skladac podanie przed kazda impreza, aby firma uwzglednila wszystko w swoim budzecie. Oczywiscie w zamian oczekuja, ze banery z nazwa karmy beda widoczne na publikowanych zdjec (np. w publikowanych artykulach) itp.

Quote:

opłata sędziego - ale na początek powinien to być sędzia zaprzyjaźniony, który skasuje nas za koszty przejazdu a nie 2000zł

Oplata samej drogi dla sedziego z Czech lub Slowacji, to wydatek ok. 600-700zl. Dodatkowo trzeba oplacic mu hotel, poniewaz nawet znajomy sedzia nie moze spac w prywatnym domu - regulamin sedziow zabrania jakiekolwiek kontaktu sedziego z wystawcami przed wystawa + wynagrodzenie dla sedziego (obecnie ok. 200zl)

Quote:

opłata Związkowi, pod egidą, którego odbyłaby się ta wystawa, ale można się podpiąć pod inne klubówki i wtedy punkt 2 i 4 powinien się zmniejszyć

Wydaje mi sie, ze najbardziej strategicznym punktem dla klubowki bylaby Lodz i zrobienie jej w ramach lodzkiej klubowki pasterskich nie byloby glupim pomyslem. Chyba postawienie dodatkowego ringu nie byloby az tak drogie.

Ori 17-09-2004 22:05

Nie mowie ze nie beda chcieli przyjechac na Walne! mysle ze raz to spoko, wiekszosc ludzi sie zgodzi, ale co do skladki to odpada (jedynie tak jak pisalismy, ze sie za nich zaplaci)
jak macie takich co chca placic skladke to ok, nie wyrywam sie :twisted:

swoje droga jaki jest sens placic za kogos kto ma wilczaka? albo bedzie mial, taki ktos sam chetnie zaplaci, bo jest zainteresowany, lepiej placic za tych ktorych to nie obchodzi az tak

Ori 11-10-2004 11:43

Moze faktycznie sie ruszymy troszke :P

w spisie tego forum widze 14 osob plus 2 z Peronowki, czyli 16(a nie 5)

Kama mowi o nastepnych 4 (a moze od Kamy 2 osoby plus 4, to nie wiem)
Ja pisalam o mnie plus 5

to daje 25 osob

piszcie laskawie kto ile moze zebrac na pewno , a jak przekroczy 100 to proponuje zrobic imienna liste, zeby "nie ucieklo"
jesli u kogos "z domu" beda 2 osoby to tez napiszcie
musimy wreszcie wiedziec ile sie zbierze

do tego na pewno dojda inni "nowi' albo nieaktywni na forum np Gaga, Ynk, czy Kinga od Charmen, ale to na koniec

Ori 12-10-2004 10:22

Hej mam Was wywolywac po nazwisku? :evil:

jesli ktos nikogo nie znalazl to trudno, niech napisze i bedzie wiadomo na czym stoimy

Sebastian 12-10-2004 11:05

no z tego co widzę to trzeba byc członkiem ZKwP, a u mnie w rodzinie to tylko ja jestem i żonka raczej nie będzie także 1 osoba. Znajomych psiarzy mimo, że lubią Taro to nie tak bardzo by sobie fundować składki. I to by było na razie tyle.

Ori 12-10-2004 11:28

No to 25 nadal, kto jeszcze?

Narvana 27-11-2004 13:50

Klub Czechosłowackiego wilczaka w Polsce

No i jak z tym klubem, mialo byc 100 osob mnie sie juz pytala Ela czy bym nie chciala zgodzilam sie a tu cicho. :?

z Peronówki 27-11-2004 14:24

Zdecydowalismy, ze lepiej troche poczekac, niz robic cos na sile. Lepiej jak bedziemy mieli wiecej (wlascicieli) wilczakow, bo tylko wtedy wszystko bedzie mialo szanse dzialac poprawnie....

Narvana 27-11-2004 14:39

Aha no to chyba ze tak A ile mam w Polsce wlascicieli CzW?

z Peronówki 27-11-2004 14:59

Quote:

Originally Posted by Narvana
Aha no to chyba ze tak A ile mam w Polsce wlascicieli CzW?

Nie mam pojecia, jakbym miala liczyc wlascicieli, ale mamy 37 CzW. Aktywnych osob bedzie gdzies kolo 20....

Narvana 27-11-2004 15:07

Aktywnych czyli jezdza na wystawy itp tak? A nie aktywni nie robia nic?

Narvana 15-08-2005 11:32

No wiec...
Dalej bedziemy czekac co do Klubu? :?

DanielZ 18-08-2005 08:23

To czy bedzie 100 czy 150 osob niegwarantuje utworzenia klubu.

Huan 18-08-2005 16:43

Quote:

Racja. Bo najpierw te 100 osob musi sie miedzy soba dogadac. ;)

Narvana 18-08-2005 16:46

Aha
Czyli jeszcze poczekamy... :? :| :(

z Peronówki 05-10-2005 22:36

Quote:

Fakt... Choc bedac w Herxheimie, gdzie mielismy spotkanie czlonkow niemieckiego klubu troche sie podbudowalam. :wink: Klub zaczynal od 30 czlonkow (teraz jest troche ponad 50), ktorzy i tak byli w stanie zrobic wystawe klubowa i przeglad hodowlany. No i funkcjonuja. Niemcy maja kolo 200 CzW, ale w hodowli zroznicowanie genetyczne jest o wiele mniejsze niz u nas. O tym, ze maja podobna ilosc psow hodowlanych i hodowli tez widac (choc maja o wiele wiecej miotow, bo u nas jakos mamy tyly z powodu zeszlego pechowego roku.. ;) ).

Wiec podsumowujac: jako klub moglibysmy dzialac nie gorzej niz inne kluby tej rasy za granica. Ale trzeba by to jakos ruszyc - narazie poczekamy, bo czas dziala na nasza korzysc: na przelomie roku dolacza do nas nowi wlasciciele CzW, przybedzie wilczakow (na swiecie sa juz Bisowki z Polskiego dworu, zobaczymy co z naszymi suczyskami, no i Daniel szykuje sie do kontranatarcia... 8) ). Moze wtedy bedzie juz mozna myslec nad czyms konkretnym... :D

bc 20-11-2005 01:31

no i proszę nie zapominać o miłośnikach nie będących w posiadaniu wilczaka, np sędziach, asystentach, innych....
8)

z Peronówki 23-11-2005 20:52

Quote:

Originally Posted by bc
no i proszę nie zapominać o miłośnikach nie będących w posiadaniu wilczaka, np sędziach, asystentach, innych....
8)

Oczywiscie... :mrgreen: Pewnie dzieki nim mozliwe byloby nawet zarejestrowanie klubu juz teraz, ale trzeba miec tez "sile robocza", czyli tych, ktorzy aktywnie chcieliby cos robic.... A sedziowie chetnie sie podpisza, tyle, ze cala reszte musimy zrobic my... ;)

Drapichrust 23-11-2005 21:12

Ok, jeszcze nie mam wilczaka, ale chętnie się zapiszę do klubu :)

Agnieszka 23-11-2005 21:58

To w sumie ile mamy już ludzi do Klubu? (ja się piszę też, oczywiście)

z Peronówki 28-11-2005 03:25

Quote:

Originally Posted by Agnieszka
To w sumie ile mamy już ludzi do Klubu? (ja się piszę też, oczywiście)

Moze po Nowym Roku zaczniemy liczyc... ;)

DanielZ 29-11-2005 00:11

Ja mam na poczatek inny pomysl.W 2006 roku jest organizowana wystawa krajowa owczarkow Szkockich Collie ,i jeszcze 2 czy3 innych ras dzien przed klubowom wystawom .Może to byc tez wystawa krajowa wilczakow i to pierwsza w polsce.... :)

Agnieszka 29-11-2005 00:15

Ooooo, fajnie by bylo :)

DanielZ 29-11-2005 00:18

pewnie ze tak ale trzeba zaczac dzialac nic sie samo nie zrobi :)

Agnieszka 29-11-2005 00:34

No tak, a co w takim razie robic teraz? od czego to zalezy, czy ta wystawa by byla, czy nie?

wolfin 19-12-2005 13:52

Quote:

Originally Posted by Margo
Quote:

Originally Posted by bc
8)

Oczywiscie... :mrgreen: Pewnie dzieki nim mozliwe byloby nawet zarejestrowanie klubu juz teraz, ale trzeba miec tez "sile robocza", czyli tych, ktorzy aktywnie chcieliby cos robic.... A sedziowie chetnie sie podpisza, tyle, ze cala reszte musimy zrobic my... ;)

a o liudzi zagranicznych?! ja mam nadzieje ze niebeda zapomniane te osoby. bo my z Harka tez chcemi do klubu (chocz by jak osoba honorowa) i jeszli co to i "swojego" sedziego bedze cie miec :cheesy:

z Peronówki 24-01-2006 21:15

Quote:

Originally Posted by wolfin
a o liudzi zagranicznych?! ja mam nadzieje ze niebeda zapomniane te osoby. bo my z Harka tez chcemi do klubu (chocz by jak osoba honorowa)

Wlasnie z czlonkami zza granicy tez bedziemy musieli cos wykombinowac, bo jak ktos chce byc w klubie to dlaczego nie....?
:D

My jestesmy pelnoprawnymi czlonkami w klubach CzW w Slowacji, Niemczech i Czechach i jakos to szlo (choc w Czechach weszly nowe przepisy - nowi czlonkowie zza granicy, ktorzy nie maja zameldowania w CZ, moga byc juz tylko czlonkami honorowymi bez prawa do glosu). Wiec dlaczego mamy kogos odrzucac? Tym bardziej, ze teraz wszyscy jestesmy jedna wielka EUROPEJSKA rodzina.... 8) :wink:

wolfin 24-01-2006 21:34

:cheesy:
dzienki
to czekami

a wiesz ze u nas w LT mozna miec klub z 10 liudzi :shock:

ale to moze jest tak zrobione z tego powodu ze tej Litwy mami tylko 3.8 miliona :wink:

z Peronówki 31-01-2006 18:43

Quote:

Originally Posted by wolfin
a wiesz ze u nas w LT mozna miec klub z 10 liudzi

ale to moze jest tak zrobione z tego powodu ze tej Litwy mami tylko 3.8 miliona

Fakt... :) W takim wypadku te nasze 100 osob w kraju z 38 mil. mieszkancow rzeczywiscie jest proporcjonalne to 10 osob w 3.8 mil. Litwie... :D
Ale wedlug mnie ta zasada nie jest zbyt sensowna - bo jestem pewna, ze Klub Wilczaka bylby w stanie funkcjonowac o wiele lepiej niz wiele innych klubow, ktore maja moze 100 czlonkow, ale 99 z nich jest nieaktywnych... ;)

Sariel 20-06-2006 15:13

klub

z chęcią wstapie i w miare możliwości będe czynnie działał :wink:

z Peronówki 27-06-2006 23:27

Re: klub

Quote:

Originally Posted by panodfiony
z chęcią wstapie i w miare możliwości będe czynnie działał :wink:

Tzn pomysl z klubem sie przesuwa.... Teraz jest lato i nastroje gorace jak pogoda... :mrgreen: Moze w zimie cos zacznie sie wykluwac... ;)

Kaliope 09-02-2007 12:01

Witam

ja wilczaka, nie mam (jeszcze :P )
ale temat klubu mnie bardzo zainteresował.
A zima juz jest, no w tv mówią ze powoli się kończy.

Gaga 09-02-2007 13:28

Mysle, ze czas powoli zaczac cos robic w tym kierunku. Poki jeszcze powstanie klubu ma sens.
Pomyslmy moze indywidualnie i napiszmy tu PO co chcemy klub? czemu ma sluzyc.. margo ..moze jakas ankietka (ja chyba nie umiem :| ) .. to nam da odpowiedz czy warto zabierac sie za to przedsiewziecie ;)

z Peronówki 09-02-2007 23:09

Quote:

Originally Posted by Gaga
Mysle, ze czas powoli zaczac cos robic w tym kierunku. Poki jeszcze powstanie klubu ma sens.

Zima jakos spowodowala nawrot tematu... :wink: Ale sytuacja rzeczywiscie mocno sie zmienila przez ostatni rok i przybylo nam sporo wlascicieli CzW... A pomysl z klubem zaczyna miec sens... :)

Quote:

Pomyslmy moze indywidualnie i napiszmy tu PO co chcemy klub? czemu ma sluzyc.. margo ..moze jakas ankietka (ja chyba nie umiem :| ) .. to nam da odpowiedz czy warto zabierac sie za to przedsiewziecie ;)

Rzucaj pytania to bedzie ankietka ;)

Gaga 09-02-2007 23:59

A nie nie :) Nie ma tak latwo :P
Ja rzucilam propozycje aby osoby zainteresowane same napisaly jaka widza idee powstania klubu :)
Wiesz dobrze,z e ja tu Ci moge liste stworzyc ad hoc.. ale nie o to chodzi ;)

z Peronówki 10-02-2007 02:09

Quote:

A nie nie :) Nie ma tak latwo :P
Ja rzucilam propozycje aby osoby zainteresowane same napisaly jaka widza idee powstania klubu :)
Wiesz dobrze,z e ja tu Ci moge liste stworzyc ad hoc.. ale nie o to chodzi ;)

Aaaa... "bo nie o to chodzi by złowić króliczka, ale by gonić go"...? :evillaugh OK..wiec czekam na propozycje...

Narvana 10-02-2007 15:34

Jesli o mnie chodzi
Obowiazek przeswietlenia HD (tzn. jako na prawa hodowlane)

Gaga 12-02-2007 13:34

Nooo.. dwie wypowiedzi to nie to czego mozna by sie spodziewac chcac zalozyc klub ;) Ale dobre i to.
Od zjazdow i spotkan mamy obozy , Spotkanie w Poznej i wystawy.. choc kazda okazja do milego spedzenia czasu przez psy i ludzi jest ok ;) Fakt, ze klub ulatwia takowe organizowac bo to i oficjalne zawody (np biegi wytrzymalosciowe) i wystawy klubowe...

Moim zdaniem jednak NAJWAZNIEJSZE sa :
- dbanie o zdrowie czyli obowiazek badan HD/ED
- zbieranie dokumentacji medycznej ( brzmi dziwnie ale okazuje sie ze statystyczne wyniki badan psow i wilczakow potrafia sie diametralne roznic i bywa ze weci wysiadaja przy rasie a podstaw w zgromadzonej dokumentacji niet)
- dbanie o zdrowie psychiczne rasy - opracowanie testow psychicznych, adekwatnych do stylu zycia czw w Pl (bo to wazne) i przeprowadzanie ich w celu stwierdzenia sredniej dla rasy a jednoczesnie wytycznych dla hodowli. Od razu powiem, ze nie chodzi tu o przywiazanie psa do palika i test z pozorantem a o pare innych, moze nie tak radykalnych a wiele mowiacych testow z zycia codziennego ;) Mysle, ze czas zrobic cos wlasnego i dostosowanego do naszych realiow a nie kopiowac cos co przestalo wypelniac oczeiwania wzgledem rasy :) Oczywiscie nie neguje wspomnianego plaika i pozoranta:) Chodzi mi tylko o dosc znaczne rozszerzenie testu weryfikujacego charakter danego osobnika/linii/rasy...
W hodowli oczywiscie sporo waznych elementow, tu sie nie wypowiadam na temat szczegolow z waidomych wzgledow, ale wspomne o wywtycznych granicznych dla stopnia inbreedu, laczenia stopni HD itp...

No i "last not least" - dzialanosc edukacyjna. Wielotorowa bo i :
- wydawanaie materialow pomocnych w nauce przyszlych sedziow
- publikacja wynikow prac hodowlanych biezacego okresu
- sluzenie porada i pelna, wiarygodna pomoca pytajacym o rase (przyszlym , potencjalnym wlascicielom i hodowcom)

Oczywiscie mamy demokracje, czlonkowstwo w klubie nigdy nie bedzie obowiazkowe, jak i stosowanie sie do jego kierunkow dzialan.. jednak w przyszlosci , jesli rasa ma prezentowac jako taki poziom to warto aby ktos ot o zadbal :) Bo woalna amerykanka jesczze zadnej rasie na zdrowie nie wyszla.
A skoro pojawialaja sie takie pytania jak powyzej to oznacza wlasnie ze brak jest informacji do kogo sie zwrocic z watpliwosciami ;)

Kaliope 12-02-2007 18:29

Mi się twój pomysł jak najbardziej podoba i według mnie tego właśnie potrzeba.

DanielZ 15-02-2007 19:02

Niechce być sceptyczny co do pewnych spraw :) ale można spróbować zobaczymy kto wytrzyma :) ...

Gaga 15-02-2007 19:13

Daniel, ZADNA inicjatywa nie ma szans powodzenia bez entuzjastow i optymistow:) Jesli na starcie mamy wyrazac sceptyczne nastawienie do powodzenia zalozen to lepiej zostawmy status quo... :wink:

Nie od parady zadalam te pytania w watku. Brak odpowiedzi (poza Waszymi) jest naprawde wystarczajaca odpowiedzia czy mozna sie zajac klubem.
Nastepna sonda za jakis czas ;)
Moze okolicznosci beda bardziej sprzyjajace....

DanielZ 15-02-2007 19:22

Quote:

Daniel, ZADNA inicjatywa nie ma szans powodzenia bez entuzjastow i optymistow:) Jesli na starcie mamy wyrazac sceptyczne nastawienie do powodzenia zalozen to lepiej zostawmy status quo... :wink:

Nie od parady zadalam te pytania w watku. Brak odpowiedzi (poza Waszymi) jest naprawde wystarczajaca odpowiedzia czy mozna sie zajac klubem.
Nastepna sonda za jakis czas ;)
Moze okolicznosci beda bardziej sprzyjajace....

Moj sceptyzm wynika z teko że lat 3-temu były pierwsze plany założenia klubu zainteresowanych osób wtedy było az 4 .Jak dotąd hasło klub niewzbudza entuzjazmu - czyli nic sie niezmieniło.
Jeżeli znajdzie się choć 10 osób które wykażą inicjatywe to ja zrobie też co będe mógł aby klub powstał.

Gaga 15-02-2007 19:56

Zgadzam sie- dokladnie takie wnioski powoduja, ze napisalam co napisalam ;)
Wiec my wracamy do naszych psow a w sprawie klubu spotkamy sie innym razem ;)

Huan 23-03-2007 00:55

Na szczęście czas działa na naszą korzyść, przynajmniej pod względem ilośći wilczaków w Polsce. Coraz więcej osób bierze też aktywny udział w "życiu kynologicznym". Myślę jednak, że nie ma co przyśpieszać tworzenia klubu, bo może się okazać, że stworzony na siłę, długo nie wytrzyma. Z wielu powodów przydałby się nam klub rasy, ale prawda jest taka, że bez niego też wiele można zrobić.

Gaga 23-03-2007 09:24

Zgadzam się, dlatego odpuscilam temat. Klub powinien powstac z potrzeby, ze swiadomoscia... ale nie pieciu osób. Dlatego trzeba jeszcze poczekac a poki co probowac zmieniac cos samemu, wyjasniac ludziom, informowac...zreszta obsewruje juz niejakie zmiany, ktore moga tylko cieszyc:) W koncu nie jest potrzebna jakas formacja po to aby ludzie zaczeli myslec i obserwowac oraz wyciagac wnioski;) A potem to sie przeklada pozywynie na psy i o to chodzi ;)

shaluka 11-07-2007 14:50

Jesli chodzi o klub to my z Ishtarka sie piszemy w 100% i napewno bedziemy sie udzielac i pomagac bo to naprawde lubimy :D :D A napewno ja,bo mloda preferuje spotkania ;)
I popieram pomysly Gagi i innych.. moze naprawde warto by bylo to jakos naglonic by milosnicy rasy i ludzie z wliczakami dowiedzieli sie o owym pomysle? Ja przez przypadek natrafilam na ten temat,a napewno sie pisze!!

Gaga 11-07-2007 14:55

No to młoda przestanie byc młoda jak klub powstanie :)
Jak widzisz, na razie nie ma sensu sie za to zabierac. tematow- zajec dla klubu jest sporo, juz tu wymianiane, nowe i nie wszystkie latwie i przyjemne. Ale to jeszcze nie czas chyba...;/

(choc jakbys chciala skladke na moje konto puscic to sie nie obraze - wysokosc wplaty - dowolna byle jak najwyzsza :lol: )

shaluka 11-07-2007 15:50

tak,tak cwaniaro,ty na razie zajmij sie koszulkami :P:P
le pomysl klubu naprawdce jest wart rozpatrzenia,miejsce moze byc u mnie:D Jest gdzie i to centrum :P

(bede miala blizej)

Gaga 11-07-2007 19:30

Koszulkami juz sie zajelam :P Teraz mam wolne ;)

shaluka 11-07-2007 22:56

dzikoooowac :*

z Peronówki 01-09-2007 17:09

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 98015)
Jak widzisz, na razie nie ma sensu sie za to zabierac. tematow- zajec dla klubu jest sporo, juz tu wymianiane, nowe i nie wszystkie latwie i przyjemne. Ale to jeszcze nie czas chyba...;/

Po spotkaniu w Poznej zmienilam zdanie....8) Mamy spora grupe ludzi chetnych cos robic, ktorzy najzwyczajniej "zdrowo" lubia swoje psy. Nawet takich, ktorzy gotowi byli przybyc tu do nas na Dziki Zachod 8), tylko po to, aby spedzic 3 dni w towarzystwie innych CzW.... A biorac pod uwage stan naszych drog to zwykle jest to wyczyn wymagajacy poswiecenia... 8)

Ale serio:
Grupa wlascicieli osiagnela liczbe, ktora daje rzeczywiscie podstawy by zaczac sie zajmowac mozliwoscia zalozenia klubu rasy. Duza czesc to osoby aktywne lub bardzo aktywne, ktore chetnie zerkaja poza swoje "podworeczko". To mile napisac, ze z Przemkiem przestalismy byc jedynymi Polakami rozpoznawanymi w Czechach lub Slowacji... :p
Mamy w Polsce sporo CzW, powstaja nowe hodowle, wiec niedlugo ilosc pewnie wzrosnie jeszcze szybciej. Dotad udawalo sie utrzymac niezly poziom. Na 17 narodzonych miotow jedynie 2 byly po nieprzebadanych rodzicach - to niezly wynik biorac pod uwage, ze badanie psow nie jest u nas wymagane, ale bazuje jedynie na odpowiedzialnosci i uczciwosci hodowcy. Jednak majac klub mozna by to jeszcze poprawic i uzyskac 100% przebadanych miotow wpisujac obowiazek przeswietlenia do wymagan hodowlanych. Chodzi o zdrowie, wiec jest o co "walczyc".
Klub ulatwilby tez organizacje wystawy - dalby mozliwosc przygotowania klubowki CzW. A do tego latwiej byloby powalczyc np o uznanie egzaminu SVP i organizowanie biegow w Polsce. Bo tereny mamy do tego wprost wymarzone...
Plusow jest sporo... pracy tez, ale nie az tak duzo biorac pod uwage aktywnosci polskich wlascicieli CzW...

Dlatego do konca roku postaramy sie utworzyc strone wstepna dla klubu i zaczac zbierac zgloszenia. Oczywiscie o tym bedzie tu jeszcze mowa...
A potem... potem pojdziemy z tym do ZKwP i sprawy pojda juz swoim wlasnym torem... 8)

shaluka 01-09-2007 17:27

Popieram w 10000000%, bo naprawde warto!! A jesli chodzi o prace to ja juz zglaszam swoje ochotnictwo w pomocy, choc zapowiada mi sie ciezki rok(wtajemniczeni wiedza o co chodzi) to dla CzW i klubu zawsze znajde czas, chocby to oznaczalo zawalone noce i jestem pewna ze jest wiecej takich napalencow jak ja ;) na punkcie czeweczek ;)

Gaga 01-09-2007 19:11

Czyli jednak? "Szable w dłoń?" .. no dobra.. :)

Joanna 01-09-2007 23:25

Super, że temat rusza. Mam nadzieję, że zapału nam nie zabraknie. Co do pomocy, to ja już UMIEM dodzwnić się do ZKwP :twisted:

sssmok 01-09-2007 23:35

A ja znam telefon i umiem wklepac :D

szasztin 02-09-2007 13:36

My też z Imbusem z wielką rozkoszą pomożemy w organizacji klubu. No w końcu Imbus to nasze "jedyne":) hobby!!!!

Narvana 02-09-2007 23:41

my oczywiscie tez jestesmy za
Mam nadzieje, ze jak bedzie klub, to dla psa hodowlanego bedzie HD obowiazkowy i bonitacja

Louve 02-09-2007 23:48

Ja też uważam że to świeeeeetny pomysł

Gaga 02-09-2007 23:53

Quote:

Originally Posted by Narvana (Bericht 103186)
my oczywiscie tez jestesmy za
Mam nadzieje, ze jak bedzie klub, to dla psa hodowlanego bedzie HD obowiazkowy i bonitacja

Zanim to nastapi to duuzo wody uplynie w Wisle. No ale zawsze warto walczyc, jesli jest o co. Poki co brak obowiazku HD owocuje i niebadanymi rodzicami miotow i probami (na szczescie nieudanymi) splodzenia kolejnych.
Wiec moze Margo ma racje, ze najwyzszy czas zabrac sie do roboty :)

Narvana 02-09-2007 23:56

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 103194)
Zanim to nastapi to duuzo wody uplynie w Wisle. No ale zawsze warto walczyc, jesli jest o co. Poki co brak obowiazku HD owocuje i niebadanymi rodzicami miotow i probami (na szczescie nieudanymi) splodzenia kolejnych.
Wiec moze Margo ma racje, ze najwyzszy czas zabrac sie do roboty :)

niestety, zajmie to sporo czasu.
Ale licze na to, ze wreszcie nie bedzie w Polsce miotow po rodzicach nieprzebadanych na dysplazje.

shaluka 03-09-2007 00:45

Tak,to bardzo wazne by rodzice,a potem i ich dzieci byly badane na dysplazje,choroby oczow itp. Jak i kwestja bonitacji,ktora najlepiej pomaga rozstrzygnac spory co do wzorca rasy...

DanielZ 03-09-2007 17:32

Niechce wyjść znowu na tego sceptycznego ale HD a tym bardziej bonitacja obowiązkowo hmmm. Po założeniu klubu jakieś 5-lat może więcej uda się to wprowadzić jako obowiązkowe :)

z Peronówki 03-09-2007 21:53

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 103290)
Niechce wyjść znowu na tego sceptycznego ale HD a tym bardziej bonitacja obowiązkowo hmmm. Po założeniu klubu jakieś 5-lat może więcej uda się to wprowadzić jako obowiązkowe :)

:D O HD mozna walczyc juz teraz - nawet bez posiadania klubu.... "Plecy" mamy spore, bo zarowno FCI mowi o tym, zeby bylo to badanie OBOWIAZKOWE dla wszystkich psow, jak i pomoc w przeforsowaniu mozemy uzyskac od czeskiego i slowackiego klubu rasy, ktore chetnie w tym pomoga... Choc wiem, ze dla nich dziwne jest, ze jeszcze tego u nas nie ma - dla ich hodowcow CzW po prostu NIEWYOBRAZALNE jest rozmnazanie osobnikow, ktore nie maja tego podstawowego badania...
A ZKwP tez nie jest przeciwko niczemu co pomaga polepszyc zdrowie psow...

A co do bonitacji... Nie wszystko na raz... ;) Moze najpierw warto pomyslec o biegu - kto wie, czy to nie bardziej podniosloby poziom rasy w Polsce, bo te najciezsze, najslabsze i najgorzej zbudowane CzW takiego odcinka nie ubiegna... a dla normalnego to zaden problem... Czyli taki test nie wymaga przygotowania, a przeprowadza podstawowa selekcje....

Gaga 03-09-2007 22:12

Daniel, ja tez nie jestem specjalna optymistka ale jakies cele trzeba miec aby do nich dazyc :)
Lista jest calkiem spora i powoli, po kolei .. kto wie?;)

shaluka 04-09-2007 00:43

Nawet jesli za 5 lat to jak mowi przysłowie : "Lepiej późno niż wcale.." :p

DanielZ 14-09-2007 18:23

Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 103325)
:D O HD mozna walczyc juz teraz - nawet bez posiadania klubu.... "Plecy" mamy spore, bo zarowno FCI mowi o tym, zeby bylo to badanie OBOWIAZKOWE dla wszystkich psow, jak i pomoc w przeforsowaniu mozemy uzyskac od czeskiego i slowackiego klubu rasy, ktore chetnie w tym pomoga... Choc wiem, ze dla nich dziwne jest, ze jeszcze tego u nas nie ma - dla ich hodowcow CzW po prostu NIEWYOBRAZALNE jest rozmnazanie osobnikow, ktore nie maja tego podstawowego badania...
A ZKwP tez nie jest przeciwko niczemu co pomaga polepszyc zdrowie psow...

Sory ,ale też tak myślałem... ZkwP (nawt niewiem jak to napisać żeby niemić kłopotów). Rozmawiałem na ten temat z panem M (prezydent ZkwP) możemy pisać petycje on mogłby się podtym podpisać ale... 1 poparcie szefowej klubu psa pasterskiego niepolskiego 2 komisja która zadecyduje 3 ile ras z I-gr FCI ma wymagane HD i sam się przekonałem ,żę dodanie psa DO GR-psów podlegających obowiązkowi HD tojest kilka lat mimo poparcia kraju pochodzenia rasy 4 jak wilczaków bedzie 1000 a nie ok.100. Bardzo ubolewam nad polityką naszego ZKwP ale tak bedzie przez kilkanaście jeszcze pięknych lat.

Gaga 14-09-2007 20:52

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 104716)
Sory ,ale też tak myślałem... ZkwP (nawt niewiem jak to napisać żeby niemić kłopotów). Rozmawiałem na ten temat z panem M (prezydent ZkwP) możemy pisać petycje on mogłby się podtym podpisać ale... 1 poparcie szefowej klubu psa pasterskiego niepolskiego 2 komisja która zadecyduje 3 ile ras z I-gr FCI ma wymagane HD i sam się przekonałem ,żę dodanie psa DO GR-psów podlegających obowiązkowi HD tojest kilka lat mimo poparcia kraju pochodzenia rasy 4 jak wilczaków bedzie 1000 a nie ok.100. Bardzo ubolewam nad polityką naszego ZKwP ale tak bedzie przez kilkanaście jeszcze pięknych lat.

Oj tam, co prawda niektórzy zacierają teraz ręce bo nadal będą mogli radośnie rozmnażać niebadane psy ale kłody pod nogi nie oznaczają,że nie warto:) I tak spróbujemy !

wolfin 15-09-2007 00:47

jiesli co to sparcie litewskego kluba macie :)

shaluka 15-09-2007 01:19

Wedlug mnie,trzeba sie o to starac,bo im mniej wilczakow tym bylaby wieksza kontrola jakie psy i suki sa rozmnazane,bo coz z tego ze bedzie ich 1000,jak potem sie okaze ze dajmy na to polowa ma problemy ze stawami??? Przeciez to bedzie bardzo rzutowac na rozwoj rasy w naszym kraju, przynajmniej....

wilczakrew 02-09-2008 23:02

Witam
Od Czwartku powinno już wszystko działać OK.
czekamy na deklaracje i propozycje logo klubu.

www.kcwwp.pl

Wszystkich sympatyków zapraszam serdecznie, a właścicielom przypominam, że jest to obowiązek. :) Pozdrawiam

Gaga 02-09-2008 23:33

A jaki jest gryplan dot, statutu, regulaminu itp itd?
Deklarację wypełniłam.. aczkolwiek na ogól wole najpierw poznać w co wchodzę zanim złożę swój podpis :) No ale to na razie DEKLARACJA więc... ;P

wilczakrew 02-09-2008 23:35

Aguś poczekaj najpierw musimy wiedzieć czy wszyscy co przyśla takie informacje będą skłonni przyjechać naI zjazd gdzie klub zostanie powołany. Wszyscy też będą musieli wypełnic deklaracje na papierze i ja osobiscie podpisać. Teraz sprawdzamy ile osób naprawdę będzie chętnych, a musi ich być przynajmniej 100. Nic sie nie martw zanim klub powstanie na papierze to otrzymasz wszystkie informacje. Pozdrawiam

Gaga 02-09-2008 23:48

Czuję się uspokojona :D
Jak będzie brakowało do setki to dopiszę kolegę małżonka.. znaczy się ..prezesa mojego :) Jakby co - miejcie w pamięci ;)

shaluka 03-09-2008 01:15

Swietny pomysl z ta wstepna deklaracja, jak cos sluze pomoca!

Gia 03-09-2008 07:30

Widzę, że Grzesiu się wkręcił ;) a tyle go musiałam namawiać, żeby zajrzał na wolfdoga :twisted:

Gia 03-09-2008 07:33

deklaracja wstępna poszła ;)
W razie czego, też namówię Przemka :)

wilczakrew 03-09-2008 09:46

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 155770)
Widzę, że Grzesiu się wkręcił ;) a tyle go musiałam namawiać, żeby zajrzał na wolfdoga :twisted:

Tak Ewuś to dzieki Tobie teraz jestem tu cześciej i postaram się nie dzwonić i pytać o sprawy organizacyjne.
Przypominam, że osoby jakie będą sie zapisywać w celu załozenia klubu muszą należeć do ZKWP i mieć opłacona składkę.
Oczywiscie reszta jak najbardziej też jest tu mile widziana, Co można było nawet zaobserwować na spotkaniu w Późnej, gdzie byli właściciele z innymi psami ze względu tylko na atmosferę rodzinnosci jaką wprowadziła, Małgosia, Przemek i oczywiscie Pani Ula czyli nasza szefowa kuchni.
Pozdrawiam :) :):):):) i oczywiście czekam dalej na wstępne deklaracje.

www.kcwwp.pl

jefta 03-09-2008 10:18

Jedną wysłałam, ewentualnie jeszcze drugą w dalszej przyszłości mogę podesłać.

Grzesiu może napisałbyś jeszcze przy tym formularzu, że to jest wstępna deklaracja i trzeba jeszcze dosłać ją w oficjalnej formie z podpisem (fax, skan, poczta polska)...

Narvana 03-09-2008 16:12

a ze o co chodzi w Adres cd?

wilczakrew 03-09-2008 17:18

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 155805)
Jedną wysłałam, ewentualnie jeszcze drugą w dalszej przyszłości mogę podesłać.

Grzesiu może napisałbyś jeszcze przy tym formularzu, że to jest wstępna deklaracja i trzeba jeszcze dosłać ją w oficjalnej formie z podpisem (fax, skan, poczta polska)...

NA RAZIE BĘDZIEMY TYLKO PRZYJMOWAĆ DEKLARACJE W FORMIE ELEKTRONICZNEJ. JAK JUZ BĘDZIEMY MIELI ODPOWIEDNIĄ LICZBĘ POTWIERDZONYCH OSÓB TO WTEDY BĘDZIEMY WYPEŁNIAĆ DEKLARACJE DRUKOWANE Z ODPOWIEDNIM LOGO I JE ROZSYŁAĆ DO PODPISU.
TYM JUŻ SIĘ ZAJMĘ PÓŹNIEJ NIE ROBIĄĆ NIKOMU KŁOPOTU Z DODATKOWYM ZACHODEM. :)

wilczakrew 03-09-2008 17:20

Quote:

Originally Posted by Narvana (Bericht 155891)
a ze o co chodzi w Adres cd?

To dokładnie o to, ze jak ktoś mieszka na wsi ale są tam ulice to musi jeszcze podać np. gminę. To jest dodatek i jest błąd ale to zostanie dzis poprawione i nie będzie obowiązkowe do wypełnienia. :)

Manu 03-09-2008 17:35

I ja też wypełniłam deklarację, a co... :rock_3 :lol:

wilczakrew 03-09-2008 18:54

Dziękuje wszystkim za wypełnianie deklaracji.
Mamy ich już 20 , ale zobaczymy co będzie dalej.
Dziękuje też wszystkim za poprawienie błędów i niedociągnięć jakie powstały w trakcie tworzenia strony. Ale myślę, ze większosć mi to wybaczy zwarzywszy na okoliczności jakie miały miejsce przez weekend. Oczywiscie czekam dalej na poprawienie tego czego ja nie widzę. Pozdrawiam

www.kcwwp.pl

Zapraszam

Sebastian 03-09-2008 20:31

Cieszę się że temat klubu jak po każdym spotkaniu w Późnej wrócił. Fakt teraz zapewne będzie łatwiej bo jest nas więcej ale zobaczymy jak się to wszystko przełoży na real. Póki co zmykam wypełniać deklarację

All times are GMT +2. The time now is 06:11.