![]() |
VZ1
Czy to możliwie, żeby normalny własciciel wilczaka (zaznaczam-WŁAŚCICIEL :D ) zaliczył ten bieg? Chyba, że pies ciągnie prawie całą drogę jazdy na rowerze ;) I czy można się zmieścić w 2 h??
|
Oj mozna Margo biegla :wink:
|
:) właśnie.. tylko zakładając, że pies przeciągnie rowerzystę w 45 min., to w 1 h 15 min. przebiec 10 km? hmmm
|
To wilczak On da rade :twisted:
|
:) wiem, ale czy ja tak ;) chyba, że właśnie ten etap rowerowy zwierzak będzie wyłącznie pracował. :) A w jakim to jest terenie? Ktoś wie coś więcej o tym?
|
Czy Ty? A czemu nie?
|
A na czym to dokładnie polega? Bo nie wiem... Może ktoś wytłumaczyć? :)
|
Egzamin ratowniczy, pies biegnie 20 km przy przewodniku jadącym na rowerze, w VZ2 przewodnik 10 km jedzie na rowerze a 10 km marszobieg, w VZ3 dochodzi do VZ2 jeszcze 1 km pływania z psem, bieg VZ1 należy ukończyć w czasie maksymalnie do 2,5 h; czas do 2 h to ocena doskonała, za każde 10 min więcej obniżenie oceny o jeden stopień
|
właśnie, a pływanie z psem.. to nieprzerwane płynięcie 1 km? NIe chce mi się wierzyć.. i ponawiam pytanie co do terenu, na którym odbywa się egzamin..:)
|
Quote:
Quote:
|
hmm. to ile Margo trenujesz? Bo musisz nieźle biegać!:) a pies po przepłynięciu kilkuset metróe nie próbował wejść Ci na głowę ze zmęczenia?:) to było w jeziorze? Napisz mi o tym więcej, proooszę ;)
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
Ale 20 km dla wilczaka to nic - przebiegnie go nawet ten super-ciezki i bardzo slabo zbudowany. Dla CzW dobrym testem jest 40 km, bo na ocene doskonala nie zaliczy go zaden pies zle zbudowany lub dysplatyczny. Egzamin ten warto wlaczyc do wymagan hodowlanych jesli chce sie hodowac zdrowe psy. A dla odwaznych polecam 100km - jesli jakis pies ma taki test i to na "doskonala" to na pewno ma niezla budowe i wart jest uwagi.... :D |
Quote:
Warunek - pies byl wczesniej trenowany, rowzniez na asfalcie czy betonie - lapy sa juz przyzwyczajone i sie nie zdzieraja . Akurat w Lazne oprocz upalu mankamentem bylo podloze - praktycznie na calej dlugosci twarda nawierzchnia, lacznie z roztapiajacym sie asfaltem i wszedzie miliony maciupenkich kamyczkow - nie bylo sposobu aby psia lapa nie trafiala na te male ostre kamole.... Mimo wszystko sposo psow zrobilo czas na ocene doskonala .... Margo ! A do plywania jest tam stawek...po prostu jak na basenie olimpijskim...dystans i nawrot..dystans i nawrot :mrgreen: i juz jest VZ3 :wink: |
:) wiem, że wilczak da radę, ale CO Z CZŁOWIEKIEM?? Chodzi o kondycję, bo to czas człowieka jest gorszy chyba, prawda?:)
|
:shock: Ja bym chyba nie dała rady. To są ważne egzaminy? Te na 10 i 20 km? Tzn. czy są ważne w hodowlance, czy tylko ten na 40? A biec w takim upale... Prędzej bym się na psie przejechała, niż biegła w takim słońcu :shock: A ten na 40 km to właściciel na rowerku, czy... nie, no bo chyba nie musi biec, co? :shocked Przecież to by było już nieosiągalne dla zwykłęgo człowieka... :mrgreen:
|
Quote:
|
Agnieszka zarty sobie robisz Nie ujechalabys 10 czy 20 km na rowerze Bez przesady Rozumiem przebiec ale jechac Ech Nie cwiczysz z Vargiem, co? (rower) Nie one wazne nie sa ale ladnie w papierach wygladaja i fajnie sie mowi jakies osobie ktora nie wie co to est za egzamin-"wiesz moj pies ma zdane egzaminy VZ1 i VZ2" 8)
|
Quote:
Quote:
|
Aha No to chyba ze A mnie dzis cos rozklada Smarkam sie i gardlo mnie boli :|
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
- wytrzymalosciowki dla wilczakow ZVP1 - 40 km ZVP2 - 70 km ZVP3 - 100 km Bies biegnie, czlowiek jedzie, mozna sie zmieniac. - wytrzymalosciowki dla ratownikow VZ1 - 20 km na rowerze VZ2 - 10 km na rowerze + 10 km marszobieg VZ3 - 10 km na rowerze + 10 km marszobieg + 1 km plywanie To jest test dla WLASCICIELA. Zaliczajac VZ3 dostaniecie tytul "zelaznego przewodnika". Quote:
|
Quote:
Ratownik, ktory zaliczy VZ1, moze w latach nastepnych startowac juz tylko w VZ2 lub w VZ3. Test ten musi zaliczyc co roku. I o ile sie nie myle to na ocene doskonala. To gwarantuje, ze w czasie akcji ratownicy nie dostana zadyszki po przebyciu 2 km... :twisted: VZ1 byl w tym roku prawdziwym testem dla wlascicieli. O psach nie wspomne.... :| Dla mnie osobiscie bylo ciekawe, czy uda sie nam z VZ2. Udalo sie i teraz bede (bo zadne z suczysk sie o to nie musi martwic) pracowac nad poprawa czasu.... 8) |
Quote:
|
Quote:
|
no fakt ;) VZ1 to zdam, musze tylko jeszcze nad czasem biegu popracować, ale teraz naderwane ścięgno - za słabo się rozgrzałam na siłowni - a później będę poprawiać czasy.:) Co prawda do pieska jeszcze rok..
A kiedy można zacząć biegać z psem i jeździć na rowerze? Tak ostro, jak kości i więzadła będą ukształtowane, ale jak to mniej więcej na miesiace się rozkłada? |
Mi sie wydaje ze tak przed rokiem to nie mozna na rower psa brac (na intensywne treningi) bo moze miec dysplacje
|
Quote:
A po drugie...20 km na rowerze to dla czlowieka jest "pikus" nawet w upale...na egzaminie byl tylko jeden klopot - koncowa gorka :twisted: ale mozna ja wziac na piechote :wink: Tempo ponizej 15 km/h jest tempem spacerowym i nie ma szans sie zmeczyc...malo tego , w upal chce sie jechac szybciej zeby choc troche powiewu wiatru na twarzy zlapac :D A ta druga dycha piechota mnie kusi ....kiedys stane do tego - z wilczakiem moim rzecz jasna..... moi koledzy, ktorzy nauczyli mnie chodzic po gorach niezle mnie przecwiczyli.....ja tam ufam we wlasne sily ...nawet troche zaluje, ze na drugim kolku nie zsiadlam z roweru ..ale narzucone zasady byly inne :mrgreen: Tak czy siak.....wpisz mnie Margo na liste - pobiegne kiedys z Toba :rabit |
Quote:
A swoją drogą, gorąco podziwiam sportowców, którzy mają ambicję dorównać kondycyjnie Wilczakom CZ :lol: i gratuluję energii i zapału :D |
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
Ok, tylko w biegu wytrzymałościowym jak doprowadzić do zmiany z psem :lol: Jeżeli możesz to podaj normy czasowe do ZVP. Pozdrawiam z lubelszczyzny |
hm żelazny przewodnik... ale zasłużyć na ten tytuł... lata pracy, trzeba zacząć teraz, choć pies za rok:)
|
Witaj Bozenko! :)
ZVP1 czyli 40 km to 3h20min aby zdac na ocene doskonala, testy sa jesienia i wczesna wiosne kiedy psu biega sie lepiej zmieniac sie podobno mozna, bieg zalezy od terenu ale podobno zwykle robi sie 5km okrazenia wiec np po 4 kolkach mozna sie zmienic z druga osoba nie mozna robic zmian tylko przy biegach ratowniczych VZ pozdrawiamy :cheesy: |
Quote:
Jak jest cieplo, to raz na jakis czas robimy wypady na 70-80 km i w zasadzie codziennie kolo 10 km "na kapiel". Spacery, aby psy poszalaly sa "bonus". Konkretne szkolenie "na maksa" robilabym dopiero jak pies ma min 2 lata, bo wczesniej sie jeszcze rozwija i mozna niezle namieszac... Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
A glikozaminy w jakiej formie psom podajecie ? |
Quote:
Quote:
|
Chciałabym spróbować swoich sił z własnym psem (ale nie wilczakiem) w:VZ1 i VZ2. Gdzie mam na to szansę?
Czy na jakimś Waszym zjeździe w Poslce lub na polskiej boniatcji nie da się zorganizować czegoś takiego? Ale skoro to test dla ratowników, to chyba nie. :frown: A w Czechach to gdzie? |
Z tego co wiem to mozna np na obozach takich jak Lazne Tam byly te egzaminy :) Witamy w szeregach Szaman-ja tez bym chciala taki test z nie-wilczakiem :P
|
Szaman hmm... masz Husky?
|
|
:>
Byliście na wystawie w Łodzi we wrześniu? :twisted: |
Czy podczas egzaminu VZ1 pies może ciagnąć rower?
Pomaga wtedy przewodnikowi,a nie wiem czy to jest dozwolone, bo w końcu to egzamin dla człowieka, a nie psa. Pytam, bo mój pies ma tendencje do wyrywania się naprzód - przed rower, choć przy rowerze tez potrafi biegać, np. po mieście tak jeździmy. Byłam z nim na zawodach i pokonalismy trasę 9,6 km w 25, 30 s,a II dnia w 27,47 s. - z tym, ze był to teren płaski: lesne drogi, miejscami nieco piaszczyste,a el głównie błotniste :) Musze jednak przyznać, że byli zawodnicy, którzy mięli naprawdę świetne czasy-nawet poniżej 20 minut. Moj pies częśc trasy pokonał galopem, część kłusem. Czy podczas egzaminu VZ1 pies musi biec kłusem czy może galopować? Żałuję, że na zawodach psich zaprzęgów nie ma dłuższych tras dla rowerzysty i psa, dlatego zainteresował mnie ten egzamin. 20 km to juz jest jakaś namiastka wyprawy :) A husky to przeciez głównie średnio- i długodystansowcy, a nie sprinterzy. Z II strony jednak nie wiem czy mój pies poradziłby sobie tak jak Wasze wilczaki z biegiem w tak wysokich temperaturach po patelni! Bieganie w temp. powyżej 20 C to nie jest jednak zgodne z ich naturą. Co innego niezniszczalne CSV :cheesy: Czy "marszobieg" w VZ2 oznacza,że: 1-trzeba przemieszczać się krokiem pseudochodziarskim -tzn. wyłącvznie szybki marsz, 2-mozna przemieszczac sie dowolnym krokiem -kto ma siły biegnie, kto ich nie ma-truchcze, spaceruje itp. |
Quote:
he, he... detektyw z Ciebie :P Byliśmy, nawet kilka fotek udało się nam zrobić, choć beznadziejnej jakości -bo "idiotenem": http://www.wolfdog.org/php/index.php...45f51c5d1cbd5a Nie wiem czy to właśnie nie Twoją mamę wypytywałam o to, jakie psiaki biegają po ringu. I czy to nie Wasz wilczak zrobił na mnie takie wrażenie. :wink: |
Quote:
|
Quote:
Quote:
A jeśli nasz, to bardzo mi miło... :twisted: :wink: Pytam, czy to Ty, bo pamietam Haszczaka, który chyba był przywiązany do płotu, czy moze tam po prstu siedział - nie wiem, i dziewczyne, która do niego mówiła "Szaman" o ile się nie mylę ;-) (a może mi się przesłyszalo?). Stałam niedaleko z Vargusiem. W ogóle, obok CzW były. |
Rozmiawiałam z jakąś panią, która mówiła,że na ringu jest jej córka z wilczakiem. A Twój Varguś jak ma oficjalnie na imię?
Zresztą wszyscy panowie-wilczaki zrobili na mnie wrażenie. Szaman był ze mną, siedział sobie na kocyku pod drzewkiem, miał siedzieć cicho, obgryzać świńskie ucho i sączyć wodę z miski, ale bardzo się niecierpliwił i pyskował po swojemu :wink: , dlatego pewnie go uciszałam,przemawiając do niego :wink: |
Quote:
Galopem 20 km to nie za bardzo, ale pierwsze 5km przydałoby się -zwłaszcza w VZ2, żeby jak najwięcej zostało czasu na marszobieg... :) |
Więc to nie ja 8)
Varg nazywa się Kirk Kroy z hodowli Eden severu. Ale skoro to właśnie Szaman był, to kojarzę :) |
Quote:
|
Kirk Kroya oczywiście również kojarzę !
Wyróżniał się z całej stawki między innymi przepięknym umaszczeniem :) |
:mrgreen: :oops:
Dziekujemy ;-) |
Dobra...
Zdalam VZ2 ;) Nic strasznego... 8) Bieglo sie dosc fajnie, bo nie goraco, z tym ze w blocie perfidnym (nad ranem i noca lał deszcz) :) Teraz moje pytanie do Margo (lub innej osoby ktora wie) gdy wroci-gdzie mozna zrobic VZ3? |
Quote:
|
W Lazne...?
Igdzie bedzie plywanie? W tym stawie jak sie jedzie... ? :twisted: Czy moze w tym basenie wraz z myszami...? :twisted: |
Quote:
|
Aaaaaaa
To juz exkluziffff ;) |
All times are GMT +2. The time now is 03:36. |