![]() |
Darmowe testy na DM w Czechach
Pracuju na Univerzitě v Praze, v laboratoři molekulární genetiky. Naší laboratoří projde mnoho studentů, máme mnoho zajímavých bakalářských a dipolomových prací. Tento rok jsme zahájili práci na výzkumu DM u československých vlčáků. Mám v plánu zapojit všechny chovné čsv z Čech, jejichž majitelé projeví zájem.
|
Quote:
|
Quote:
|
OK, teraz wracamy do tematu:
Czesc juz z Was wie, ale w Czechach na uniwerytecie w Pradze beda prowadzone badania DM u wilczakow w ramach dwoch prac - dyplomowej i magisterskiej. Jeszcze nie wiadomo jakie beda srodki, ale Daniela bedzie sie starac by mozna bylo przebadac jak najwieksza ilosc CzW. Co to oznacza? Krotko mowiac darmowe badania... :) Przebadac psy mozna w Czechach - pobieranie probek bedzie prowadzone na wszystkich klubowych akcjach. Udalo sie nam jednak dogadac - w kwietniu odbiore szczoteczki i bedziemy mogli zebrac probki od kazdego chetnego wlasciciela (a raczej jego psa) z Polski. Dobrze by bylo, aby jak najwieksza ilosc naszych psow byla przebadana - takze te niehodowlane "kanapowce". Wynik badania bedzie znala jedynie ekipa prowadzaca te badania i czeska komisja hodowlana. W Polsce wynik dostanie JEDYNIE wlasciciel - to Wy bedziecie decydowac, czy wynikiem sie pochwalicie oficjalnie, czy nie... Wazne jest, zeby wiedziec co dany pies "niesie" - to pozwoli robic juz teraz selekcje ograniczajaca wystepowanie DM w naszej rasie. Badanie nie boli - material DNA bedzie pobierany z dziasel (tak jak to pokazala Daniela na fotkach). Wiec nie ma obaw, ze pies bedzie mial po tym jakis "uraz psychiczny"... ;) Badania sa darmowe, ALE uniwersytet nie jest komercyjnym laboratorium i nie wystawia certyfikatow. Wiec bedziecie wiedziec, czy Wasz pies jest nosicielem DM. Ale jesli chcecie oficjalny papierek to niestety trzeba psa przebadac np w Laboklinie. Jesli chodzi o miejsce badan - wstepnie mozemy umowic sie na Opole, Lodz, Leszno, potem pewnie Krakow... Na 100% zrobimy wieksza akcje w Poznej. Terminy i miejsce jest jeszcze do ustalenia - ale bedziemy starac sie dotrzec do wszystkich z Was. Co potrzebuje wiedziec to: ile bedzie chetnych - tzn ile mam zabrac "szczoteczek".... Krotko mowiac piszcie, bysmy mogli zrobic liste miejsc i osob do ktorych bedziemy sie starali dotrzec... To na serio jedyna w swoim rodzaju okazja - obecnie wiadomo, ze badania beda prowadzone w tym roku. Nie wiadomo, czy za rok nadal bedzie taka mozliwosc... |
EWA - STOJĘ TU I BIJĘ BRAWOOOOOO - odważna dziewczynko!!!!:tard
Margo, moje suki odpadają, bo będą przebadane już w lutym, chciałam ciut wcześniej, ale nie mam takich szczoteczek nigdzie (chwilowo też nie mogę mieć od pomysłodawczyni), masz może możliwość załatwienia na już? (chciałam jeszcze zbadać suczki z mojego miotu, a tu czas nagli) - jak coś to daj info na priva:p TA AKCJA JEST ŚWIETNA - bo teraz nikt co mówi: "nie mam kasy" nie będzie miał wytłumaczenia, bo miejsc, gdzie będzie można zrobić badanie będzie b. dużo:p --------------------------------------------------------------- LUDZIE PAMIĘTAJCIE: NOSICIEL NIE = CHORY PIES JA - mogę się zająć Katowicami jak coś przy okazji wystawy w marcu, bo tu choćby auto się zepsuło, to zawsze dojadę. |
To ja z checia bym zrobila w Poznej :)
|
Gia - brawo min za odwagę!!!
Margo - my jedną szczoteczkę dla Imbusa - ale chyba dopiero w Późnej:(, Chyba że zabierzesz szczotki na Majówkę na Kaszubach - tam też bedzie duzo psów!! Zapraszam!! Daj znać!! |
Agusia, zajdi k tvojemu doktorovi (veterináři) a kup si u štětečky u něj, jsou levné. Řekni mu, že potřebuješ štětečky na odběr DNA.
|
Ja mam wytłumaczenie ;) Dlatego zróbcie też w Katowicach....
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
choc z ostatnej pielnej ksiezyca widzimi ze bardzo podoba sie niektorym osobom ( nie mowie tylko o polskich specach) specialne robic awantiury z kazdego powodu. narazie to BADAC BADAC BADAC a tylko potem po woli, spokojne planowac co i jak robic |
Moje 4-zgłaszają się do badań. Proszę o info co gdzie i jak mam wysłać.
|
Quote:
To ze pies jest wolny od DM nie znaczy, ze musi byc zdrowy "na wszystko"... ;) I moze sie zdarzyc tak, ze ten "wysmiewany" pies, ktory nawet bedzie DM/DM, dozyje w zdrowiu dluugich lat. A ten "zdrowy" moze nie bedzie mial DM, ale moze "podlapac" jedna z podobnych chorob i miec problem z nogami w wieku 8 lat... Udalo sie "odkryc", ze DM wystepuje. Mozemy psy badac i robic selekcje pod tym katem... Ale to nie zalatwilo nam problemu. Badanie wylapalo czesc linii, ktore maja z czasem problemy z chodzeniem i ruch slabszy niz inne wilczaki. Ale nie wszystkie - pozostalo jeszcze troche linii, gdzie problemy sa jeszcze wieksze, ale same psy sa czesto wolne od DM, czyli problem musi lezec w "innych genach".... |
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Margo; jak by Ci się przypadkiem udało zrealizować plany na 2011 r. dotyczące Waszego udziału w którymś z dogtrekkingów, to miej na wyposażeniu też taką szczoteczkę... :D
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Majowke planujemy obie.... :) |
Quote:
Wiem, że dla właściciela psa liczy się rezultat, a nie co jakiś frustrat gdzieś tam wypisuje, ale chyba warto pomyśleć o hodowcach, którym przykro jest czytać brednie o swoich hodowlach. |
Quote:
Na poczatku tez myslalam, zeby do kazdego badania brac weterynarza, ale nie ma protrzeby, bo wynikow oszukac sie nie da... Powiedzmy, ze znajdzie sie ktos kto chcialby zafalszowac wyniki. I oba psy zrobi sobie na N/N, czyli czyste... Wedlug tego wszystkie psy po tych rodzicach musialyby byc tez czyste. A niech wyjdzie w wynikach choc jeden nosiciel... 8) Albo jesli "przerobi" wszystkie szczeniaki na N/N, a choc jeden rodzic bedzie DM/DM... Wtedy przekret wyjdzie, bo bedzie wskazywal, ze albo byl szwindel przy testowaniu rodzicow... albo to nie ci rodzice... ;) To "za gruby" kaliber, aby ktokolwiek probowal "kombinowac"... Bo ten "lancuszek genetycznych powiazan" jest wlasnie najlepsza kontrola, zeby wszystko bylo czyste i przejrzyste... A jednego sie nauczylam - od teorii spiskowych nie uchroni nas nic... ;) Nawet jesli zrobimy odbior wynikow przez jakiegos Dr. to zawsze Pewna Osoba moze rzucic, ze kurier byl podstawiony i to on dokonal podmiany probek. Albo sekretarka w laboratorium. Albo listonosz... Albo... Najwazniejsza sprawa: te wyniki robimy wszyscy dla siebie. Tu nie bedzie certyfikatow. Jaki jest sens robienia "przekretow" - to byloby oszukiwanie samego siebie... |
Quote:
Jeśli chodzi o Kraków, to można poprosić którąś z dużych renomowanych lecznic aby wydelegowała weta. Nie sądzę, aby to sporo kosztowało, bo i zabieg prosty i szybki. My się oczywiście piszemy, choćby tylko i "dla porządku w papierach" 8) |
Quote:
Ale tak jak mowie - czy beda szwindlowac tu, czy z Laboklinem - jedno jest pewne: w przypadku DM prawda wyjdzie na jaw.... To na serio nie ma sensu... |
Quote:
Ale uwierz mi - NIC, absolutnie NIC nie uchroni od tego, aby G.rinch nie gadal i nie wysylal prywatnych emaili, ze wyniki psa XXX czy YYY nie jest prawdziwy... Poza tym pamietaj jeszcze o jednym - skoro w Polsce hodowcy odwazyli sie publikowac na stronach informacje o tym, ze ich psy zaliczyly nieistniejace bonitacje. Czy, ze ich psy maja badania np ED, ktorych nie maja, to myslisz, ze nie beda publikowac wynikow DM, ktorych tez nie robili? :rock_3 Kto robil przekrety ten robic bedzie... Kto publikowal nieisteniejace wyniki ten dalej bedzie to robic... Ale nie wiem, czy jest sens sie nimi zajmowac... G.rinche zostana G.rinczami. Klamcy klamcami... Ale...karawana jedzie dalej... a "oliwa na wierz wyplywa"... Podobnie bylo z HD - kiedys nie trzeba bylo do bazy wysylac kser, bo wiadomo bylo, ze przydomek hodowlany do czegos zobowiazuje. Potem okazalo sie, ze klamac potrafili nawet hodowcy z "marka"... Gdy to wyszlo na jaw to "marki" te padly w bloto. I nawet teraz po wielu latach wiele osob nie bierze juz powaznie publikowanych przez nich wynikow... Tak jak pisalam - z badaniem DM mozliwosci jest masa. Mozna pobrac krew i wyslac ja do Czech; mozna pojechac do Czech; mozna wyslac szczotke z DNA pobranym przez weta. Mozna "oddac" probke na spotkaniu... Kazdy wybierze to co mu pasuje - my chcemy dotrzec do kazdego psa - takze do osob, ktore nie chca /nie maja czasu / mozliwosci /ochoty wysylac probek samemu. Ale tak jak pisalam - wynik jest "dla nas" (wlascicieli), aby kazdy z nas wiedzial co ma. A gadania G-rincha (& co.) sie nie uniknie, bo oni nie kieruje sie rozumem i zdrowym rozsadkiem... |
Kolejny posty przeleciały więc się przypominam gdzie (pod jaki adres) i do kogo przesłać próbki .
|
Quote:
|
Daniela wraca do pracy dopiero 3.01 (stąd ta moja przerwa "techniczna").
Już wysłałam do niej e-mail z zapytaniem kiedy można wysyłać. |
Quote:
|
Quote:
coś takiego znalazłam. tylko 25 sztuk a nie 150 jak w większości sklepów :roll: |
Ale to jest chyba z wacikiem, a nie powinno być ze szczoteczką?? Ja spróbuję się dowiedzieć czy mają na klinikach we Wrocławiu. W tym tygodniu powinnam wiedzieć.
|
kedsy na SK na obozie DNA pobierali na takich to. ja mysle ze margo czy ktos lepej zapytal konkrentej Daniely z czym pobrac material i bedzie jasnej co trzeba szukac.
|
Quote:
|
cytat :
"Test mohu provádět z krve nebo z bukální stěrů - bucal swab. Bukální stěry jsou jednodušší a nestresují psy. Je třeba požádat Vašeho veterináře o sterilní karáčky pro odběr DNA." chyba wazne zeby to bylo na pobieranie DNA i nie jest wazne jaki patyczek :) dla tego mowie ze trzeba wyjasnic do konca- kto konkretne jak dlugo mozna trzymac przed wyslaniem jak wyslac w co pakowac i podobne. Ja w tym roku robilam badanie DNA to troche wiem ile tam jest wsziakich to ma byc tak to ma byc o tak zrobione. ja dziszaj napisze do Daniely z pytaniem co to patyczkow :) konretne z firmami kto to produkuje i podobne i bedzie jasnej co i jak bo i tak dopoki swiaty nie zkoncza sie chyba nikt nie bedzie wysylac :) |
Mám stejné jako Jefta :).
|
rozmawialam z Daniela i troche prosze o chamowanie wszystkiego bo:
1. jesli nie biedze cie miec takej szczoteczki jak miala na fotce Daniela nie jasne jak dlugo material DNA bedzie trzymac patyczki z wata. Facet u nas z laboratorii DNA powiedzial jesli juz brac patyczki to nie z wata ale z wiskoza. bo tam wieciej mozliwosci ze DNA nie popsuje sie. moze Gia wyjasni czy moze dostac szczoteczki ( tz zrobic zakup dla wszystkich). Albo niech ktos ( Graba widzialam ma kontakt z Hana) sproboje wyslac patyczek z wiskoza i jesli uda sie z DNA to mozna potem bedzie uzywac i nie szczoteczi a patyczki z wiskoza. teras WAZNE (to co dala Daniela o pobraniu materialu, oraz co ja dostalam z DNA laboratorium u nas na LT): 1. Pies do pobrania materialu musi minimum 2 godziny nie dostac jedzenia, moze pic wode ale z miski gdzie nie ma innych psow. Tez musi nie miec kontaktu z innymi psami ( nie lizac ich czy byc oblizany). 2. około 5 sekund szczotkowac psu morde tz. skore policzka ze srodku ( laboratoria DNA dala to ze min. 20 raz obracać szczoteczke wystarczająco silno ze strony policzka. Choc Daniela mowi ze wystarczy jedna probka jesli wszystko jest zriobone dobrze, ja rekomenduje na jednego psa robic dwa probki ( wieciej gwarancji ze bedzie ok) 3. przed tym wszystkim juz miec przygotowany czysty list- papier, na ktorym polozymi szczoteczke i bedziemi ja suszyc w temperaturze pokoju okolo 2 godzin. Do niej musi nie miec dostepu inne zwierzeta, oraz nie dotykac i samemu palcami ( badami to psy nie nas). 4. Gdy szczotką juz bedzie sucha, polozyc ja do koperty z napisana informacja psa ( imie psa, plec, numer rejestru, data urodzenia). Koperte uzywac bez celofanu bo celofan "pomaga" bakteriom a szkodzi DNA. probke najlepej wyslac nastepnego dnia czy w terminie tygodnia ( im szybczej dostanie sie ona do laboratorium tym lepej, choc DNA zyje na szczoteczsce okolo miesiaca. narazie tyle jesli co pytaj cie bedziemi razem kombinowac jak lepej to zrobic. |
Przerwa świąteczna niestety dopadła Kliniki we Wrocławiu i nie ma tam teraz nikogo kompetentnego. Będę próbować się dowiedzieć, czy mają te szczoteczki i jak tylko się dowiem, to dam znać :)
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Do testów DNA używa się sterylnych pałeczek z bawełną, choć lepsze są te sztuczne (chyba wiskozowe).
Można również używać sterylnych szczoteczek do cytologii (ginekologicznych). Pozwalają zebrać więcej błony śluzowej z policzka (w gonekologii używa się ich do pobierania komórek błony śluzowej z szyjki macicy). Po zebraniu materiału należy taką szczoteczkę/pałeczkę wysuszyć w temperaturze pokojowej i najlepiej włożyć do probówki plastikowej i zakorkować. Dla bezpieczeństwa można pobrać dwa wymazy. Zarówno zwykłe wymazówki jak i szczoteczki można kupić w sklepach ze sprzętem laboratoryjnym (są internetowe). Nie wiem czy osoby prywatne mogą takie zamówić ale chyba nie będzie problemu. Zazwyczaj do badań w laboratorium wymaga się, aby próbkę pobrał lek. wet. po uprzednim sprawdzeniu psa (tatoo albo chip). W przypadku badań Danieli nie wiem czy jest to konieczne- jeżeli nie każdy może sam pobrać materiał od swojego psa. Alternatywną metodą (pewniejszą) jest pobranie krwi. Jednak z tym już jest więcej zachodu. http://www.medyczny.biz/sprzet/ginek...001578874.html http://www.medyczny.biz/sprzet/ginek...001578883.html |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
( u nas tez mowili ze lepej z wiskoza bo syntetyka mniej "skodzi" DNA) |
Quote:
Z resztą sama wiesz po jakim czasie naukowcy potrafią pobrać próbki DNA np. po zbrodni (z włosa, ubrania czy nasienia). Dobrze wyschnięte DNA potrafi żyć latami :) |
Quote:
|
te szczoteczki do cytologi są pakowane po 100-200 sztuk :| chyba najprościej poprosić wjakimś gabinecie ginekologicznym by odsprzedali 2 szt...
|
Drugi link w poście 201- tam są do kupienia po jednej sztuce.
|
Będę miała w przyszłym tygodniu szczoteczki takie jak te Danieli. Jeśli ktoś chce, to proszę napisać ile sztuk i adres ;)
|
Quote:
|
Quote:
|
Stále přemýšlím nad pozitivy a negativy zveřejňování výsledků testů DM, které provádíme na naší Univerzitě. Protože vidím, že zájem veřejnosti je veliký, rozhodla jsem se, že výsledky se bude možné zveřejňovat. Mějte na paměti, že tento test je prováděn z bukálních sliznic a ne z krve, která je ideálním materiálem pro molekulárně genetické analýzy takže výsledek testu je nejen v mých ale také ve Vašich rukách. Tento způsob oděru je velice citlivý na kontaminaci buňkami jiného živočicha a já nemám absolutně šanci toto poznat. Pokud máte více než jednoho psa, musíte striktně dodržovat pravidla odběru. Pes musí být aspoň jednu hodinu izolován.
Kdyby byl některý z výsledků z jakéhokoli důvodu podezřelý, pošlete mi od daného psa krev a nebo nechte psa testovat v Laboklinu. Omlouvám se, jestli nereaguju na dotazy některých z vás, ale emailů dostávám mnoho a není v mých silách na všechny odpovídat. Výsledky testů dostanete všichni na nikoho nezapomenu. Takže můžete zveřejňovat zde na wd sami dle vlastního uvážení. Kdo nemá zájem výsledky zveřejnit, samozřejmě nemusí. Margo prosím o překlad do Polštiny. |
Z wielką chęcią przebadam Baldura :) Tylko że mimo przeczytania całego wątku wciąż jeszcze nie do końca wiem jak to jest z tymi szczoteczkami. W najbliższym czasie będę z Baldurem na wystawie w Opolu i Łodzi, więc jeśli ktoś też się tam wybiera i ma takowe szczoteczki, byłabym bardzo wdzięczna za ''podrzucenie'' jednej :lol:
|
Quote:
Jesli ktorykolwiek z wynikow bylyby z jakiegos powodu podejrzany, wyslijcie mi krew danego psa albo przetestujcie go w Laboklinie. Przepraszam, ze nie reaguje na pytanie niektorych z Was, ale dostaje duzo emaili i nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedziec. Wszyscy dostaniecie wyniki, o nikim nie zapomne. Tak wiec mozecie publikowac wyniki tutaj na Wolfdogu wedlug waszego uznania. Kto nie chce publikowac wynikow ten oczywiscie nie musi. |
A ja chciałam powiedzieć, że mam jeszcze wolne szczoteczki i mogę odstąpić:) Nas można dosyć łatwo spotkać na wystawach, więc mogę przywieźć jeśli ktoś by chciał:) W najbliższym czasie planujemy być w: Ostravie, Zabrzu, Opolu, Częstochowie, i w połowie maja w Bratysławie na dwudniowej. Jeśli ktoś by chciał, to proszę o kontakt na priv, żebyśmy nie zaśmiecali wątku:)
|
Ja tez posiadam jedna wolna szczotke jakby ktos chcial :)
|
Quote:
|
Mowisz i masz :) Przypomnij przed majowka, zebym zabrala.
|
transport
jak by kogoś interesowało- my wysyłaliśmy kurierem x-press za 60zł. Piszę, bo nam proponowano różne ceny kosmiczne :-)
|
ja wysylalam poczta polska za 3 zl ;)
|
co wysyłaliście?? próbki na szczoteczkach??
Ja wysyłałam pocztą polską za 2,40 ;) |
my jakoś na pocztę nie wpadliśmy - he - ale to była przesyłka zbiorowa :) dużo cennego materiału genetycznego
|
Darmowe testy na DM w Czechach
We would like to inform you that we have already ended the testing of foreing dogs for degenerative myelopathy. Our assigned financial resources are almost depleted.
Czech University of LIfe Sciences Prague Department of Genetics and Breeding Ing. Daniela Čílová |
Wielka szkoda :cry:
Tlumaczenie w skrocie: Infomujemy ze zakonczylismy badanie na DM dla psow z zagranicy poniewaz koncza sie przyznane srodki finansowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Pradze Katedra Genetyka i Hodowli Inz.? Daniela Cilova |
No szkoda szkoda, ale i tak dobrze, ze w ogole mozna bylo psy przebadac, ja jestem bardzo wdzieczna ze mialam taka mozliwosc.
|
no pewnie ze tak! to zrobilo wiele dobrego tej rasie. nadalo nowe standardy i miejmy nadzieje ze beda kontynuowane mimo ze juz nie za free. choc osobiscie spodziewalam sie wiekszej nagonki na hodowcow robiacych mioty bez badan...
|
Quote:
|
Quote:
|
Super! Gratulacje!
|
All times are GMT +2. The time now is 20:25. |