![]() |
Výběr chovatele
Ahoj všem,
po dlouhém rozmýšlení jsem se rozhodla, že si pořídím štěně čsv. Plánuji ho na příští rok, jelikož končím VŠ a budu na něj mít více času. Spíše než výstavního psa hledám charakterního parťáka do lesa, na hory a společné vyjížďky s mým koněm, takkže spíše sportovní vyžití, ráda bych i nějaké základy obrany a složit nějaké zkoušky poslušnosti. proto bych se chtěla zeptat na zkušenosti s chovatelskými stanicemi. Na internetu jsem jich našla nepřeberné množství a nějak nevím, podle čeho vybírat. Ráda bych, aby štěně vyrůstalo s rodinou ideálně v domě/bytě, protože bydlím s přítelem ve městě a nevím, kdy se nám povede sehnat dům se zahradou. Takže prvních pár let by štěně bydlelo v bytě. Můžete mi doporučit nějaké chovatele, kteří by mým požadavkům odpovídali? Zároveň bych ráda štěně v létě, což taky bude asi problém vzheldem k termínu hárání většiny fen. Už jsem obeslala mailem pár chovatelů a u jednoho se mi snad podaří ten letní termín :-). Ale pokud máte nějaké tipy, sem s nimi, budu za ně vděčná :-). Zuzka |
Dobrý den
To je velice rozumné se ptát na výběr chovatelské stanice na stránce kde se hlavně pohybují chovatelé.Jedno je jisté,že každý chovatel si bude vychvalovat to svoje.
Odpovím vám na jedinou otázku,a to že my zrovna ted máme štěnata v létě ale každy rok to nemůžeme zaručit. Spíš bych objel pár vlčích akcí a tam poznáte víc chovatelů a také jejich milačky. Hynek - Chovatelská stanice Tichý stín http://www.wolfdogs.name/ |
Souhlasím s Hynkem, každý bude chválit to svoje, ideální je, se jezdit dívat na akce a seznamovat s chovateli. Sbírat kontakty, než narazíte na někoho kdo vám bude sedět a ještě bude mít štěnda ve správný čas:)
|
Presne tak, treba ist na akcie, vidiet chovatelov a najma vidiet ich odchovy! Idealne su tabory a vylety CVciek (ci uz turisticke alebo do zoo).
Ale aj tak si myslim - ak clovek neplanuje psa na konkretne skusky s konkretnymi vlohami (napriklad po overenych obranaroch) - tak je najdolezitejsie asi vybrat si chovatela s ktorym si sadnete - spravne socializovane stena po rodicoch s dobrou povahou (a to si mozete overit najlepsie osobne) ma velke sance byt dobrym normalnym spolocnikom, a jeho vycvikove vysledky budu zavisiet najma na majitelovi. Preto je dobre mat dobry vztah s chovatelom, byt s nim casto v kontakte, mat ho tzv. poruke, aby sa dalo castejsie stretnut, kuknut na vyvoj psika, poradit ohladne vychovy (to inac hovori ta prava, co odchova vrh a hajde do Francuzska :lol:). A ak aj nieje poruke vzdialenostou, tak nech je poruke komunikaciou. Ale vzdy, co sa tyka socializacie, vychovy a vycviku psa, je aj tak najdolezitejsim prvkom formovania psa majitel. S tym chovatel az tak vela nespravi, nanajvys mu stena nepreda. |
Souhlasím s výše uvedeným+psát chovatelům své dotazy+navštívit přímo chovatele/majitele. Tak nejlépe aspoň trochu poznáte povahu zvířat, min. matky či otce, ideálně obou. Mne se to tak vyplatilo. Dobrá komunikace s chovatelem je samozřejmě také dobrá, nicméně záleží na konkrétních zkušenostech konkrétního chovatele..V každém případě počítejte s tím, že mnoho věcí i přes dobrý vztah s chovatelem, budete "sami" ...budete na ně muset přijít sami, v lepším případě Vám poradí ostatní majitelé a chovatelé např. zde. Ale tak jak je každý pes originál, potřebujete pro něj často své vlastní "originální" řešení, protože Vy jej budete znát nejlépe.
Vybírala bych tedy hlavně podle povahy rodičů, pak už je to hlavně o vztahu mezi Vámi a Vaším pejskem. Jani www.sophia.wbs.cz www.yzengrin.wbs.cz |
... a proto doporučuji zúčastnit se některého setkání šedých kožichů. Třeba tohodle: http://www.wolfdog.org/forum/showthr...93611&langid=1 :)
:wolf |
Mám zaznamenáno, ale zatím je to daleko... :-)
|
Quote:
|
Quote:
Já osobně mám dvě dost negativní zkušenosti s prodejem štěněte do bytu a přiznám se, že bych si už asi rozmyslela, jestli to ještě někdy udělám ... |
Ja som zas mala posledne stence "kotcove", hoci si zazili aj navstevu v byte ked sme boli cela svorka u kamaratky (niet nad tolerantnych kamosov), a len tri su momentalne "vonkajskove". Takze ako hovori Daniela, vonkajsi odchov nemusi nutne znamenat problemy s neskorsim zivotom dnu. Tu je zas na majitelovi, ako sa zariadi, ako zabezpeci prechod stenata z jedneho prostredia do druheho. A ono zmena prostredia je to holt vzdy, aj ak ide stena z bytu do bytu alebo z kotca do kotca. Stenatam davam co je v mojich silach, ale najtazsie je myslim spravne odhadnut kupcu, ci mu zverim to male trdlo alebo nie. Psovi vraj clovek do hlavy nevidi, ale obavam sa ze je to tak aj s ludmi.
|
Majitel musí počítat s tím, že čévéčko ničí trochu víc , zajistit si podmínky v bytě po dobu jeho nepřítomnosti. Nejhorší je, když nakonec zjistí, že koberec má pro něj větší cenu , než štěňě.
|
Jo, to som kladla majitelom na srdce - ked je samo musi byt v priestore kde nieje nic nakladne a nic co by vam chybalo ak to stena znici. Ono to stena si najde tu najdolezitejsiu vec vzdy, takze spoliehat sa na to, ze ma k dispozicii milion inych veci na nicenie nieje vhodna strategia.
|
Quote:
|
Nám chovaletům by se někdy hodilo téma " Jak vybrat majitele".
|
Quote:
|
Někdy si říkám, jaké jsem měla štěstí, že mi Hayaakima vůbec prodali. Žádne akce čsv, žádne pátrání co a jak, jenom pár majlů s chovatelkou, jedna návštěva týden před odběrem a šup s ním rovnou do bytu :lol: A v průběhu cca půl roku 3 stěhování. V naprosté pohodě.
Můj způsob výběru chovatele spočíval hlavně v čase odběru štěňat (na jaře) a ve výběru výšky rodičů - holt, chtěla jsem velkého psa :rock_3 Měla jsem jasno v tom, že nechci výstavního panáčka, spíše parťáka, s kterým když to půjde, budu cvičit. Hlavně je potřeba nedělat si velké iluze, opravdu počítat s tím nejhorším (napr. zdemolovaním celého bytu - pak může být jenom líp ;-)) a nechtít psa na konkrétní účel (alespoň ne u čsv; to že má štěně špičkové výstavní rodiče, neznamená nutně, že i on bude světový šampión, to jisté platí i o výcviku). Ono, přiznejme, dobrý chovatel je jedná věc, ale popravdě, to co ze psa nakonec vyroste (jako mi bylo řečeno a plně s tím souhlasím) záleží z valné většiny na přístupu majitele. Téměř každý z chovatelů vychvaluje, jak má klidné, úžasné, povahově naprosto skvělé rodiče, bohužel, né vždy je to úplná pravda (nechci nikoho urazit, ale kdo by otevřeně přiznal, že má agresivního magora?). Proto asi padne vhod, vidět nejlépe oba rodiče, ale v různých situacích. No i z hodného štěněte je možné udělat magora, co bude napádat vše, co se hýbe. I když je povaha z velké částí vrozená, je na majiteli štěně usměrňovat a vést správným směrem, aby z něj vyrostl hodný pes nebo fena. Takže přeji hodně štěstí při výběru ;-) |
Určitě nemluvit jen s chovateli, ale taky s majiteli z jejich odchovů. O chovateli nejlépe svědčí to, jak se stará o své odchovy, jak je v kontaktu s majiteli, jak jim je ochoten poradit nebo pomoci.
Jinak největší čévéčkářská akce je už za měsíc. Schází se tam každoročně 70-100 ČsV s jejich majiteli ale i zájemci, kteří zatím psa nemají. http://www.wolfdog.org/ces/events/168.html |
Quote:
|
Já bych ještě doplnila, že čsv není vzhledově úplně ustálené plemeno, některé chovatelské stanice dávají specifické hlavy, některé jinou srst, barvu, oko, ucho, délku ocasu, jiné chovatelské stanice dávají spíše mohutnější potomky a jiné zase lehčí, to stejné platí o výšce, rozdíly jsou opravdu značné, i když se to takto na papíru nezdá. Gen některých chovných psů a fen je tak silný, že je velmi pravděpodobné, že se projeví i dál. Samozřejmě jste psala, že pro vás není důležité mít výstavního psa, ale dost možná preferujete třeba "stříbrňáky" nebo naopak ty zemitější. I to je dobré omrknout alespoň na fotkách tady na wolfdogu, podívat se na to, jak vypadají předkové vámi zvažovaného vrhu, podívat se třeba, jaké mají složené zkoušky (může to být jistým vodítkem v předpokladech k cvičitelnosti).
Jistěže povahové vlastnosti jak psa tak chovatelů jsou důležitější, ale i toto hraje svou roli. Já si vysnila hodně kontrastního zrzavého psa a mám štěstí :) ale příteli se mnohem víc líbí světlí stříbrní a to Bran opravdu není ani trochu. Ne že by to pro nás hrálo prim, a už vůbec ne teď, ale při výběru štěňátka to roli hrát může. Mimochodem, zvykat psa co žije v bytě trvale s lidskou smečkou na kotec na zahradě je opravdu náročné a srdcervoucí. Výhled na stromy, ptáčky a kdo ví co nehraje žádnou roli. Pes je zvyklý sdílet malý prostor a cítit všude kolem sebe pach páníčků a to těmto závislákům jen tak něco nenahradí. Člověk může udělat všechna možná opatření, nikdy nepustit psa do postele, spát vždy v jiné místnosti než pán, po čas co jsou páníci v práci trávit dny v interiérovém kotci... venkovní kotec je něco docela jiného a válčíme s tím už několik měsíců. Díky bohu za sousedy, kteří nemají snahu ho zastřelit nebo otrávit, protože si o to svým chováním teď vyložene říká a to byl v bytě o samotě zcela bezproblémový - a stále je. Ale to je debata někam úplně jinam. Každopádně hodně štěstí :) |
Quote:
|
Quote:
Z praxe vím, že u hodně chovatelů není problém vybrat chovatele, ale vůbec sehnat jich tolik, aby prodal štěňata. :( |
Quote:
|
Quote:
|
K tomu kotci a bytu bych dodala, že mi máme Dinouše z bytového odchovu a doma je na zabití, nábytek sice neničí, ale odejít z bytu a nechat ho tu, můžu tak maximálně na pár minut a i tak minimálně něco shodí ze stolu nebo ukradne něco, co může žvýkat... nechat někde ležet jídlo nebo jen špinavé nádobí je nemožné:lol: Na druhou stranu na kotec si docela pěkně zvykl i když jsme ho postavili až když mu byly asi čtyři měsíce, takže tam rozhodně nebyl zvyklý od mala. Občas má sice ještě chvíli, kdy kňučí, obvykle začne, když je tam delší dobu a potřebuje se vyvenčit, ale většinou už nejančí ani když ho tam zavírám... Je to mnohem lepší, než jsem čekala:)
Já mám pocit, že ani výběr rodičů člověku nezaručí, že ten pes bude takový a takový... když vidím na různých akcích rodiče a potomky nebo i třeba sourozence, jak jsou každý naprosto jiný, jak vzhledem (tomu teda moc nerozumím, ale z mého laického pohledu), tak povahou... Je to prostě o náhodě:) |
Quote:
|
mne by zajimalo, kteri chovatele v Cr jiz nechavaj svei psy testovat na DM ? Mam momentalne Borderku, ktera touto nemoci trpi a uz ted mam strach z toho, jaky bude jeji konec, nerada bych si to zazila s dalsim psem znovu a proto bych chtela mimo povahu vybirat i takovou chovatelskou stanici, ktera se zodpovedne stara i o zdravi jedincu a pochopitelne bych si tak prala, aby oba rodice byli zdravi...
Oba rodiče jsou zdraví (G/G), pak všechna štěňátka budou zdravá (G/G |
pak jeste otazka odberu...Vetsina ceskych chovatelu doporucuje brzky odber. V nemeckem Heigenbrückenu, kde jsem se byla radit, divat a informovat, maji vsichni sve cevecka az od tech povolenych 8 tydnu. Jejich argumentem je hlavne to, ze steneti by pri odberu v 5-6 tydnech chybeli prave informace, ktere ziska mezi sourozenci ve hre atd. a ze nemaji absolutne problem s tim, ze by jejich psi byli spatne vazani na cloveka. Ja nejak tapu, co je tedy lepsi, muj nazor je totiz takovy, ze pokud bych nasla chovatele, ktery se opravdu venuje stenatkum, tak jak se ma a v rannem impritingu ( tedy do 8 tydnu ) jiz u nej poznaji vsechno mozne, pak si myslim, ze by nemel byt problem, vzit si stene az v tech 8 tydnech. Rada bych si pak take vzala dovolenou a pochopitelne treba tech poslednich 14 dni travila nekde ve stanu blizko chovatele a mohla se tak podilet spolu s chovatelem v rannem veku jiz stene seznamovat se vsim, co bude potrebovat a zvykat si i na mou osobu, ale nadale jeste byt ty posledni dva tydny u sve"vyrovnane " matky a sourozencu. Myslite, ze by to byl spravny postup, neco jako kompromis mezi v CR doporucenym brzkym odberem a odberem v 8 tydnech ? Dekuji za prispevky...
Mam jeste cas, Cevecko bych si rada poridila az za 3-4 roky, nebot pak ma dcera zacne chodit do skoly a ja budu mit vic casu. Mimoto by mi momentalne stenatko skakalo po nemocne 13-lete Borderce a ta uz by to urcite zdravotne spatne nesla, i kdyz je to skoda, nebot jako chuva byla vzdy skvela :-) |
Začíná to patřit k prestiži chovatele, takže mnozí už své psy otestovali (zvlášť když je to zadarmo) a negativním výsledkem se jistě každý rád pochlubí. Takže stačí se na to zaměřit a u psů, kde to majitel neuvádí, se ho zeptat. Buď je pes pozitivní, nebo není testován a pak je vhodné majitele k otestování vyzvat.
|
Ak by sa pouzivali iba zdravi (G/G) rodicia, zachvilu by nam plemeno zakapalo na ine ochorenia ktore niesu testovatelne. Pravdepodobnost rozvoja klinickych priznakov u G/g jedincov je miziva (resp skor sa mu tie iste priznaky rozvinu z inych ako genetickych dovodov), idealne je parit tak, aby ziadne stena nebolo g/g.
Vdaka Daniele je teraz testovanie u CSV mozne zadarmo, takze zodpovedni chovatelia by mali testovat a vyuzivat vysledky v prospech steniatok i plemena. |
K tomu odberu - najnovsie regule uvadzaju ako minimalny vek odberu stenata 8 tyzdnov, takze skorsi odber by ziaden chovatel nemal navrhovat. Obcas majitel z nejakych dovodov potrebuje odobrat stena skor, ale tie dovody by mali byt vazne (napriklad cestovne obmedzenia pre majitela z daleka, moznosti cerpania dovolenky pre prve tyzdne spolu a podobne). Inak naozaj to stena z pobytu u matky do veku 8 tyzdnov prosperuje, a aj starsie stenata pri spravnej socializacii zvladaju bez problemov zmenu prostredia.
|
dekuji :-)
|
Quote:
|
Tyka sa to aj Ceska. A ano, socializovat sa da. Nie perfektne, ale v tom veku ani nieje potrebna perfektna socializacia. A da sa aj cestovat - ja som bola s mojimi 8 prckami cca 4 tyzdnovymi na navsteve u kamosky na predlzeny vikend (este ze ma Pato take velke auto). Plus obcas niektore stena zo sebou do prace, na vylet do mesta, pozicane kamaratom na hodinku-dve do cudzieho prostredia. A kopec navstev, uz od malicka k nim boli vpustani znami aj cudzi ludia, dospeli aj deti. Najvacsim problemom su skor demolacne schopnosti 8 tyzdnovej svorky pirani.
|
A tohle tedy pravda je nebo ne?
"Obecně platí, a snažíme se to vždy novým majitelům vlčáků co nejdřív vštípit, že co nestihnete do tří měsíců věku štěněte, to pak musíte složitě dohánět a někdy se to už nepodaří." (autor se snad nebude zlobit, že jsem to sem dala) Protože pak mi přijde nesmyslné, si tu dobu na ukázání světa malému šedivcovi (a to hlavně věcí, které třeba se mnou potkávat bude a u chovatele tato možnost není) zkracovat z 6 týdnů na 4? ;) |
Mam nacteno ze prvni doba ranneho impritingu je uz do osmi tydnu. Takze od chvile, kdy se stenatkum otevrou oci, by se meli seznamovat se vsim moznym. Je mi ale taky jasne, ze sam chovatel nebude mit cas uplne na vsechno, proto ten napad, podilet se spolecne s chovatelem na ranne sozializaci, jak jsem psala predtim. Myslim ,ze budu hledat chovatele, ktery pristoupi na to, ze budu navstevovat stene co nejdriv i kdyz ho odeberu az v osmi tydnech, presto se budu snazit uz treba od pateho tydne, si stene na nejakou dobu pujcit, hrat si s nim, udelat maly vylet s dcerkou a stenatkem a pak ho zase vratit k mamine a sourozencum. Snad mi na to chovatel pristoupi ? Nebo jsou nejake zduvodnene argumenty, ktere by mluvily proti ? Napr. to, ze pes jeste neni ockovany atd ? Rizika ?
|
Ja som stenata poziciavala kamaratom, a buduci majitelia mohli k nam chodit na navstevu kolko chceli. Je pravda ze neockovane stena je vo vacsom riziku chytenia nejakej choroby, takze treba byt opatrny. Ale aj chovatel, pokial to nieje mnozitel, sa stencom ma moznost venovat, a ten zivot stenata nema byt len o socializacii na cudzie veci, ale aj o spravani sa v svorke, spolupraci, komunikacii, a to mu zas daju matka a surodenci. Tiez neposlete 6-rocne decko na 10 hodin do skoly zarezavat, lebo ved vzdelanie je dolezite a v ranom veku sa uci najlepsie...
|
Taky mám fenu od 6 týdnů a nevidim na ní, že by se to někde negativně podepsalo. Do 8 týdne sme toho ale v rámci socializace stihli hodně,( dost pochybuju že bych tohle mohla poskytnout třeba 8 štěňatům) od čajoven po mhd, po návštěvy mých kamarádů. Od mala se vídala s jinými psy od štěňat po dospělce.
|
saschia - zcela souhlasim :-) a o to mi jde...chodit k chovateli, ktery si pri navstevach udela i cas na to, mi poradit i pote co si stene odvezu a urcite i pozdeji treba u vychovy a poslusnosti. Ted uz musim jen premyslet za kym pujdu, kdo planuje za 3-4 roky stenatka ( coz asi takto dopredu nikdo neplanuje ) a jestli si mam poridit fenku ci psa. Tendence je fena, protoze ti vlci spolu zrovna na te vystave moc nevychazeli, za to feny v kruhu byly daleko vice v pohode...jenze zde jsou nazory ruzne...tak budu jeste premyslet a premyslet a ptat se a ptat se...
|
Má o tom napsáno i p.Hartl ve své knize - http://www.sky.cz/seda-eminence/pkniha.html - doporučuji přečíst celou - výhody a nevýhody časného odběru - str.17/18 knihy, 22/23 PDF dokumentu.
|
Quote:
|
Heh, fenky sa tiez nemusia navzajom, takze ak sa chces vyhnut vnutropohlavnym nezhodam, CVcko si neber. Nevravim ze sa to neda vychovne ovplyvnit, da, ale ci sa to podari prave tebe nezaruci nikto.
Za 3-4 roky sa toho vela zmeni, takze nieco presne planovat nema zmysel, najma si sprav prehlad v tom kto tu je a kto sa comu venuje, ktore zvery sa ti pacia a tak. |
Knihu pana Hartla mam prectenou ( uz asi 3 roky ) a pochopitelne se k jednotlivym kapitolam znovu vracim. Na strane 17-18 je sice rozliseny brzky a pozdni ober, ale zde se jedna o odber v 6. tydnu stari , nebo az odber napr. 4 mesicniho stenete. Zde jsou mi rozdily jasne. Rozdil mezi 6.a 8 tydnem popsan uz neni, ale myslim, ze je urcite dobra rada, od nevyrovnane fenky vzit stene driv, nez u fenky pohodove.
A jak uz jsme psali, rozhodla bych se pro osmy tyden s tim, ze mohu stene navstevovat driv a chovatelska stanice se mi v pristupu ke stenatum bude libit. Vychazim ale take z toho , ze uz pri vyberu chovatele budu chtit najit rodice s povahou vyrovnanou a pokud zrovna v tom roce nebudou, tak si pockam o rok dele, na tom uz mi nesejde...ted take musim byt trpeliva a vim ze musim vydrzet minimalne jeste 3-4 roky...:-( Pri otazce pohlavi si jako zacatecnik troufam vice na fenu ( i podle toho co pise p. Hartl a take proto, ze mam vice zkusenosti s fenami obecne ), ale protoze v dobe kdy bych si chtela stene poridit budu mit jiste jeste i fenku Labradora, ktere v te dobe bude 6-7 let, objevuji se nove otazky a nazory.Zde se setkavam s doporucenim, poridit si radeji psa, protoze dominantnejsi fena cevecka by mohla mit pri dovrseni dospelosti s fenkou Labradora problem. Ja si myslim, ze pokud spolu vyrostou , melo by se to zvladnout i kdyz nevylucuji, ze spolu mozna jednou budou diskutovat o postaveni. Jenze nekteri me strasi i tim, ze je docela mozne, ze mi fenka Cevecka muze labinu i zlikvidovat. To bych pochopitelne nerada :-( Zda se mi to trochu prehnane, urcite vim, ze budu muset davat pozor kdyz pujde o zradlo, protoze obe plemena jsou znama velkou zravosti, ale jinak si myslim, ze jim bude stacit si to vyrikat. Ma nekdo zkusenosti v tomto smeru ? |
Já bych ti nerada brala iluze, ale obávám se, že ani to, že budeš mít štěně po pohodových rodičích, ti nezaručí, že to nebude pošuk;-) Třeba zrovna ten náš... tatínek je úplný plyšový medvídek, takový pohodář, kliďas... a povahu našeho miláčka asi nejlépe vystihují slova jako: extrovertní, cholerický, emotivní, sebestředný, výbušný, impulsívní, vzteklý, hysterický... :) Ani špetka klidné a pohodové povahy:lol:
|
Co se týče soužití dvou fen, tak máme zkušenosti z varianty fena dospělá+fena štěně, starší domina, mladší submisiv - soužití naprosto v pohodě bez jakýchkoliv nesvárů; z varianty fena dospělá+fena dospělá, obě dominy - ze začátku ostré rvačky a neustálé hlídání, po čase, kdy pochopily, že spolu prostě musí žít a žádná nebude odejita nebo upřednostňována před druhou, se srovnaly a dokonce skamarádily. Teď, když je jedna gravidní, druhá (ač sterilizovaná) na ni trochu nasazuje, ale nevypadá to jako velký problém. Pro jistotu ale dáváme pozor. A ještě jeden postřeh ze soužití domina+domina: rvaly se jen když měly obecenstvo. Když jsme je ignorovali, nechaly toho. Podotýkám, že jsou to jen čévéčka, žádná cizí rasa.
:wolf |
jenze ja nedokazu jeste presne rict, jaka je vlastne labina. Jde totiz vzdy o to, o co ji jde, takze o motivaci. Mam starou Borderku, ktera je spise submisivni a nechava vse na me, ale pokud ma mou oporu, tak zvladne i zahnat nejake ratliky co se k nam zenou bez majitele, proste neni zas tak bojacna i presto ze tak pusobi, protoze se sama o sobe veskerym konfliktum vyhyba a chova se ke psum submisivne, je schopna spolu se mnou vetrelce stipnout, proste to ma i trochu naucene z hlidani ovci, kdy vyrazit vpred, pokud to chci i ja. Kdyz jsme adoptovali labinu, ktera nemela vychovani temer zadne, presto ze vyrostla mezi dvema starousi - jenze tito byli rozmazleni a mezi s sebou se casto hadajici psy, vypadalo to zpocatku tak, ze stara bordera ztrati rychle jeji pozici, protoze drza labina se proste neumela chovat, vnucovala se, otravovala a borderka to resila odchodem - dej mi pokoj....
Pochopitelne jsem musela situace u zradla nejdriv labince vysvetlit, protoze kdybych se do toho nenamichala, tak by zrava labina seniorku sezrala i spolu s jeji miskou. Dnes uz akceptuje, ze musi pockat, ale pochopitelne u toho stojim ja. Kdyz jde o aport, je to mezi nimi tak, ze labina akceptuje, kdyz ho ma borderka driv, nebo ho zaludne ukradne, ale nepere se o nej, stejne tak borderka. Kdyz jde o hru mezi obema, ma borderka navrh, proste hru ukonci ona, nebo si hraje. Pokud si labinka hraje s jinou kamaradkou a hra je pohodova, borderka si toho moc nevsima, pokud si labinka hraje moc ostre a zkousi kamaradku moc demolovat, prijde bordera ( pokud ji tedy necham jednat samotnou ) a ukonci hru tak, ze to proste te nasi labince, zakaze. Rekla bych tedy, ze nemohu rict, ze labina je domina a borderka submisiv. protoze labina pak borderky ukonceni hry akceptuje i kdyz nekdy u toho drobet nadava, na druhou stranu, kdyz ji jde o kus burtu, byla by schopna borderce natrhnout kozich a vyhrat. Povahove jako takova ( nemyslim ted styk s cizimi psy - kde ji bohuzel chybela sozializace a jeste se s tim pereme i kdyz uz mame oproti zacatku uz docela uspechy ), ale pri vycviku a pod. je labinka odvazna, neboji se vylezt kamkoliv, "kovove schody ve vysce, klouzacka na detskem hristi, cizi predmety atd. ) proste takovy ten vyrovnany typ psa, ktery by se neztratil ani u obran ( ktere tedy nedelame z duvodu jineho planu vyuziti ). Takze opravdu nevim, do ktereho supliku zaradit labinku. Pokud ji usmernim, poslechne, ale pokud bych nebyla pritomna, nevim, jestli si od dospivajici mozna dominantni feny cevecka ( clovek nevi co se mu vyklube ) opravdu necha vse libit. |
Já bych to nechala na nich a zasahovala jen v případě, že by to vypadalo na vážnou rvačku. To si ale nemyslím, když přijde do smečky štěně. Bude vyrůstat postupně a hierarchie se tím pádem bude rovnat taky postupně. Leccos se naučí od sebe navzájem.
|
dekuji..:-) ja si myslim ze to zvladnem, jen me trochu vystrasili nemecti ceveckari, tak se radsi zeptam vice lidi :-) muj prvni vlastni pes byl sice perfektni pes a ne fena, ale pak uz nasledovali jen holky...sice je pes vlk krasnej, silnej, vysokej zastupce rasy, jenze okolo je dost fen a kdyz se postupne hara cela vesnice, proste do toho se mi moc nechce, plus ze jako zacatecnik to snad bude mozna s fenkou trosinecku lehci...i kdyz chapu i prispevky o potvurkach feneckach, ja jsem z nasi rodiny po klidnych rodicich taky jedinej cvok :-), takze verim, ze mi klidni rodice u psa nezaruci klidneho potomka a co tak ctu, byla by to u cecevek asi nemoc, narodit se uplny klidas bez problemu...:-) diky za vase prispevky :-)
|
Já bych tedy proti návštěvám budoucího majitele nebyla, dokonce ani proti tomu, aby si štěně, půjčil ven, ale pouze na louku za dům. Ale určitě bych ho nepůjčila do města, mezi lidi a psy a potom zpět mezi všechna štěňata. To je příliš velké riziko, že by mi štěně nechtěně přineslo nějakou nemoc. Mně se vždy uleví, až když jsou štěňata v pohodě a zdravá 14 dní po druhém přeočkování ;-).....
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Sebestřednost má Dino po mamince, o tom žádná ;-) |
Chapu, ze se stene muze nakazit mezi psy, ale mezi lidmi ? Mimoto treba kdybych se jela podivat na stene a mela s sebou sveho psa, radne ockovaneho odcerveneho atd. pak je to taky riziko ?
|
Nevím jak ostatní chovatelé, ale já bych vás s druhým psem mezi štěňata nepustila. I když očkovaným. Přeci jen: štěňata ještě nejsou očkovaná, případně jsou chvilku po prvním očkování....Za to riziko, že váš pes uvidí štěňata mi to nestojí....
|
ok, beru to, proto se ptam :-)
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
My máme méďu doma, ale od té doby, co má harém se o psy zajímá až dost... ;-)
|
Quote:
|
ja myslim, ze dat dohromady smecku stejnopohlavnich vlkoidu asi nebude takovy problem, jako to, ze cizi samice nebo samci se nezerou:twisted:
|
myslim, ze jde vzdy o "zenskou",psi mezi s sebou bez feny to take zvladaji lepe, i pres to, kdyz se k nim priblizi 2 cizi pubertaci, jsou zrejme nekdy i v pohode. Alespon jsem toto mohla pozorovat mezi 4 dospelymi saarloos a k nim se pridali dva z ameriky ale vlastne jeste prerostla stenata :-) Fotecky jsem dala na fb, jsem tam pod jmenem Gabriela Schäfer s cernobilou fotkou s miminem ( jenze v CR jeste nejsem prejmenovana, tak si ve foru uzivam meho stareho pekneho prijmeni jeste aspon chvilku..:-)ale dam sem i link jestli se to smi, na album mimo fb.... nejsou fotograficky nic moc, ale klidek u holandskych pratel byl velmi viditelny. Nekdo z majitelu cevecka si dokonce myslel, ze jsou kastrovani...nebyli, protoze u vsech cevecek byli mezi psy vzdy rozpory...ale holandane pri me zvedavosti odpovedeli jasne, jo neni tady fena..a proto to funguje...americani at bez papiru me tedy okouzlili barvou taky...jsou jini a jinak krasni :-)
https://picasaweb.google.com/1073794...eat=directlink |
nejak jsem odbocila z tematu vyber chovatele...budu toho chtit moc, kdyz by moje kriteria byla treba takova : vyrovnani rodice, zdravi rodice, vyborna sozializace uz to prvni stadium, nejlepe chov v byte a s detmi ?
s mym budoucim ceveckem se chci venovat nejen vandrovani, ale treba i hledani predmetu, ci lidi, stopa, jasne ze poslusnost a mozna i chov, ale to podle toho, jestli se povede vzhled a ostatni dulezite pro chov . Jinak nedavam takovy duraz na krasu, ale spis na povahu a zdravi... Kteri chovatele mohou toto nabidnout , aneb jak hledat aby se vyber zmensil a dal se navstivit osobne ? Asi tezko sjezdim uplne celou republiku, ale nevaham jet nekolikrat daleko, takze to by nevadilo...:-) |
Já bych řekla, že Vaše kritéria nejsou až tak přísná. Samozřejmě, že je lepší znát rodiče osobně, což by nebyl problém, kdybyste žila tady, viděla je na výstavách, táborech, setkáních.....Takhle musíte dát na to, co si o povaze přečtete v bonitačním kódu a na to, co Vám řekne chovatel. Ale neznám chovatele, který by Vám řekl, že nakryl plachého nevyrovnaného psa :lol:. Jinak tady skoro neznám člověka, který by prodal nesocializovaná štěňata. Všichni se s nimi ňuchňaj...... A zdraví rodiče? Jde o to, co si pod tím představujete. Pokud rtg DKK, tak informace najdete v každém inzerátu. Navíc- česká čsv jsou poměrně zdravá a vyhodnocením rtg se tady u nás dá i věřit..... Takže opravdu máte z čeho vybírat.
Ale máte spoustu času. Než si budete chtít koupit štěně, tak na nějaký tábor, klubovou výstavu, setkání přijeďte... |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Pokud žije jedna fena sama, je určitě situace jednodušší. Má-li dobrou ovladatelnost, můžete se dopracovat ke stavu, že si fen nebude všímat. |
... jo a "muchlovat" pod sebe jsem je nikdy nenechala. Sama nemám ráda, když to někdo na mých štěňatech praktikuje, tak nevidím důvod proč to těm svým povolovat.
|
Tak todle mi nedá.. to je totiž věčný problém.. feny s fenama a psi se psama.;)
Tady se řeší několik věcí současně, takže k tomu co se týče fen i psů čsv, vůči cizím jedincům stejného pohlaví je tam nevraživost nebo chcete-li dominance, o tom žádná!! která se musí samozřejmě řešit a výsledky jsou různě úspěšné. Nejvíc samozřejmě pokud je čsv jen jedno. Už od dvou kusů je to smečka a tudíž alespoň potenciální problém. :evil: Co se týče dotazu na soužití feny čsv se starší labinou, pokud si budete brát čsv jako štěně, problém bych neviděla a to ani později bych se toho nebála. Ten rozdíl 6-7 let je dost velký na to aby ji mladší fena čsv respektovala a brala jí jako adoptivní matku a šéfku. (pokud teda labina neni nějak extremně nevyrovnaná, záleží samo i na vztahu labiny ke štěněti a tom jak se k němu postaví ona a vy k nim) Nemáme sice mega vekou smečku, ale máme 2 dost dominantní feny, matku s dcerou(7 a 3 roky). Co se týče soužití starší dokud byla sama s jinými "domácími" (rozuměj z rodiny) fenami jak mladšími tak staršími bylo to vždy v pohodě, i když jsme ze začátku samozřejmě hlídali a byli opatrní. Dokonce i ty dvě s těmi "domácími" jsou v podstatě hodný, cizí jsou ale celkem problém! Jo a pokud by to feny neměly mezi sebou jasně dané nebo vyříkané tak stačí samozřejmě jeden pes a byl by oheň na střeše (a obráceně to funguje taky spolehlivě):twisted: |
My jsme tuhle potkali asi jedno dost netypické čévéčko:o) Byl to pes, prý necelé tři roky starý, prý z CHS někde od Sázavy, říkají mu Áďa, ale jak se jmenuje netuším. Každopádně, když jsem se majitelky ptala, jestli k němu můžu Dinga pustit, jestli mu nic neudělá, podívala se na mě úplně překvapeně, co by mu jako měl udělat? Tak jsme je pustili a opravdu, ten pes nebyl plachý nebo přehnaně submisivní, ale doslova si nechal Dinouše skákat po hlavě, s bohorovným klidem si nechal líbit všechny provokace, občas se dal trochu vyprovokovat ke hře na chvilku a pak zase jen tak postával, občas zavrčel nebo odrazil útok, když byl Dingo dotěrný moc... a jinak nic, žádné peskování, machrování, prostě pohodář:) Takže asi existuje víc medvídkovatých čévéček, protože ve skoro třech letech bych řekla, že už se moc nezmění... I když je to možná rarita:)
|
my to mame podobne jako vetsina. Ale prijde mi, ale klidne me opravte, ze dve samice se nesnesou mnohem vic nez dva samci. Prijde mi to jako u lidi. Kdyz se nesnasej dve zenske, tak je to nadosmrti a chlapi, ti si daji pres drzku a muzou byt zase kamosi.Nebo se pripadne tolerovat a nepostvavaj porad na sebe.
K cizim fenam nepoustim vubec, nejedna-li se o uplne maly stene, ale tam neni zadny zajem si s ni hrat.Mladsi cubiny zkousi sikanovat, starsi podlejza a se stejne staryma cubinama je to jak kdy. Mozna, ze kdyby byly navolno jen s kosem,tak by to nebylo tak hrozny, jako na voditku, kdy to tu situaci jen umocnuje a adrenalin strika vsem z usi.:xDruha situace,kdy by to se samici i slo, je, ze se musi trochu znat a treti je, jako treba u Rudy D. na free sobote, kdy se sejde 50 psu a to potom neresi nic a nikoho. Koho nemusi jsou plemena jako maliny nebo dobrmanky,tam je to celkem ultimatni. V ulici ma jednu nepritelkyni na zivot a na smrt, kdy zensky vbehla cuba za nama do hospody( dobrmanka ci neco takoveho) a vrhla se pod stul k Arwen, ale ja duchaprtomne nastavila nohu,cubu si stahla, takze se nestihly porvat,ale to cloveka nenapadne, aby daval bacha i v hospode:evil:No, ale od te doby,jakmile zmerci jedna druhou, tak jsou jak smyslu zbavene a vidim toho bersekra, ktery by nastoupil, kdyby se k sobe dostaly.... |
Quote:
|
Mam taky zvlastni prihodu jeste ze setkani v Heigenbrückenu. Vzala jsem s sebou Borderku a Labinu a potkala smecku Holandanu. Vetsina Ceveckaru mi totiz rika, ze jejich psy maji s Borderkama problem, zrejme kvuli jejich prikrcenemu postoji atd...
Moje stara borderka si hraje i v jejim veku 13 let s malymi psy a velke absolutne ignoruje, nebo na ne podobne jako cevecka reaguje hrozbou, na ty hodne drze psy se pochopitelne otoci a chce je stipnout, kdyz ji otravuji. Pak ji odvolam a ona se u me schova, proste to neresi. Kdyz jsme potkali smecku holandanu, sla si s odstupem nekde hledat mysi a zanedlouho ji cela smecka velkych Saarlosu ( feny i psy ) nasledovali, jakoby byla jejich sefem....:-) Zadny pes ani Cevecko-Pes o kterem mi majitel tvrdil, ze bordery rad nema, ji nikdy nenapadl. Zrejme mam borderu, ktera se umi chovat :-) |
Quote:
|
Moje první fenka vyrůstá s borderkami odmalička (na vedlejším ranči mají/měli 2 bordery psa a fenu) - teď tam mají jen fenu (psa ukradli). Nikdy nebyl problém.
Moje druhá fena si myslí, že je borderka :-) Takže u nás to vypadá asi takto - bordeka pase koně, druhá borderka pase první a moje vlčanda pase borderky ... Takže maximálně proběhaná a dokonce je stejně rychla jako ony. Neviděla bych konkrétní problém v borderkoliích, ale ve zkušenostech z mládí. Samozřejmě pokud se pes krčí a bojí je to pro čévo možná popoud. Moje fena nesnáší bernardýny - známá z dalšího ranče :-)( jsme dědina o 50 obyvatelých, ale máme 4 statky s koňmi :-D) si koupila malou bernardýnku cca o půl roku starší než moje fena - nesnáší se od malička bernardýnka byla hodně dominantní a tak jim to zůstalo. Vidímě bernardýna a trvá nám dlouho než zjistíme, že to není ten náš, abychom prošli kolem v klidu :-) |
Quote:
|
Quote:
Vím, že pokud by měl od mala kamaráda borderáka (samce), tak se s ním bude rád vítat kdykoliv ho uvidí, ale sousedi mají "jen" jezevčíka a jednoho většího křížence, který se už s Boltem přátelit nechce, když ho přerostl a "dospěl" :lol: |
Quote:
|
All times are GMT +2. The time now is 11:16. |