![]() |
2xCACIB Poznań - 22 i 23.10.2011
Kto się wybiera na tegoroczny podwójny Poznań?:) My będziemy:) Lu ostatni raz w "średniakach":)
|
Bez sensu że już nie można wysyłać zgłoszeń. Ja z Centusiem bardzo chciałam jechać... Ale za późno się obudziłam jak się okazuje bo termin przyjmowania zgłoszeń już dawno minął :cry:
|
My będziemy. Po raz pierwszy w młodzieży.
|
Ja zapisałam Baldura już po czasie, dokładnie 12 września ( formularz działa ). Dostałam maila potwierdzającego i nie wiem co dalej :lol: Jeśli przyjmą to zgłoszenie to super, a jak nie to trudno ;) Zadzwonię do Poznania i zobaczę co mi powiedzą. Jeśliby się udało to Baldur będzie biegał w młodzieży.
|
Nie wiem, co mnie podkusilo, ale zglosilam Biesa do posredniej
jesli nic sie nie wydarzy, i bedzie juz nowe autko, to, przyjedziemy. Jesli nie - 240 zeta pojdzie w kosmos :roll: |
My będziemy tylko w niedzielę - Xipe będzie miała wtedy swój debiut w babikach.
|
Nas jednak nie będzie :|Napisali mi, że albo dzisiaj opłacę zgłoszenie albo nas wykreślą. Cóż, kasę będę miała dopiero w przyszłym tygodniu, więc nic z tego ;)
Pozostaje mi tylko jechać do Częstochowy na krajówkę 8) |
O której za tydzień są Wilczaki? Bo rozumiem, że będą i w sobotę, i w niedzielę?
|
Quote:
Nas nie będzie :cry: na 100%. Do innych problemów dołączylo się jeszcze choróbsko... |
W sobotę i niedzielę wilczaki wchodzą na samym początku, czyli ok. 10:00
|
Quote:
|
Quote:
Przy okazji jest czas, kiedy moge na spokojnie popracowac nad jego emocjami, wiec nie ma tego zlego... itd Planuje jeszcze go wystawic, wiec na pewno bedzie okazja poznac moje Czarne Zło :twisted: |
O, też miałam nadzieję poznać na żywo Biesa, szkoda. Bardzo podoba mi się na zdjęciach. Taki czarny :)
Do zobaczenia na wystawie tym, co będą. Wpadnę pooglądać. |
Quote:
(Sorry, ale sama na temat zdrowia psów dowiedziałam się więcej dzięki forum, niż wetom w lecznicach. :) ). |
Quote:
gole placki, bo go wygolono w lecznicy :? nie jest to nuzeniec bedzie żył, nic groznego :lol: |
Quote:
Niech kuzyn wraca szybko do zdrowia. :) |
Quote:
Aniu bidulko, widzę, że Bies dba o to, żebyś się z nim nie nudziła... Bardzo mocno trzymamy kciuki za małego- cała nasza szejowsko-centusiowska rodzina :) Niech wraca szybko do zdrowia fizycznie i emocjonalnie :) Jakby coś to numer znasz. |
Quote:
Oddałam mu swój czarny t-shirt, żeby się nie wylizywał, wygląda niezwykle interesująco w takim ubraniu :roflmao (czarne na czarnym) Dzięki, Rybka! |
Quote:
|
Uuuuu... to zdążyłam się załapać :twisted:
A jest na czym oko zawiesić, oj jest... :rock_3 |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
A w parze z Seksem jako najasniejszym bedziemy pobierac potrojna oplate :)
|
Możecie tłumaczyć, że tak (Bies) wygląda wilczak przed kąpielą, a tak (Sexy) po wypraniu :twisted:
|
Quote:
|
I zatrudnić Zygmunta Chajzera do reklam :)
|
Super! I będzie chodził od drzwi do drzwi: Dzień dobry! Czy uprać Pani psa? :D
|
Quote:
Różnicę widać na pierwszy rzut oka... |
Quote:
Wasz pies będzie nie do Poznania ;-) |
Quote:
|
Quote:
|
To kto się wybiera do Poznania, które CzW będę miała przyjemność poznać w weekend? Pozdrawiam:)
|
Dziś Luuu BOB:) trzymam kciuki za jutro:)
|
Aaaaaaa gratulacje!!!!!!! :) Dalej trzymamy za jutro!!! :)
|
Quote:
|
wrociliscie juz? czekamy na wyniki :rock_3
|
Byłam dziś towarzysko, nie pamiętam kompletnych wyników.
BOB trafił do Amore Mio, reszta niech się chwali sama :) |
Coś się nie chwalą.....
ABSYN "Wilk z baśni" zakończył Mł.CH.PL - to cieszy co Aguś? Gratulacje dla właściciela i hodowczyni:) |
Skromni tacy, przywieźli tytuł Młodzieżowego Zwycięzcy Polski 2011" (czy coś równie długiego) i nic, udają, że nic się nie stało :)
(albo ich Margo wystraszyła z tymi owczarkami:p) |
Quote:
|
Quote:
A ja się za Lulu pochwalę:) no to tak: pierwszego dnia Lulu BOB, CWC i inne CACIBy oraz Naj.Sucz:) a drugiego dnia w klasie była druga i potem w porównaniu dostała res. CACIBA:) Bardzo wszystkim dziękuję za miłe towarzystwo:) Luna dziękuje Kubie za gotowane żołądki:) Jeszcze chciałam się pochwalić takim małym sukcesikiem: bardzo jestem zadowolona z zachowania mojej Lu w ringu ostatnimi czasy:)! w Częstochowie zamerdała do asystentki sprawdzającej zęby, teraz 9 godzin w pociągu, 3 czekania na ocenę i pokazała się bardzo ładnie, skoncentrowana w "stój" na smaczku, słuchająca tego co do niej mówię:). Dodatkowo w drugi dzień tak samo:). Chyba mi dziewczątko psychicznie dorosło:) (Tak, tak, wiem,że to wilczak i jak tak pochwaliłam publicznie, to na najbliższej wystawie panna da taki popis, że się nie opamiętam;) ) |
Quote:
|
Quote:
Weekend rzeczywiście był dla nas pełen wrażeń i oba występy okazały się być udane. Co dziwi zważywszy na fakt, że ja nie umiem wystawiać, a Jaskier wychodzi z założenia, że jak pancio stoi, to on sobie siądzie- a nuż jakiś smaczek się trafi. A wiadomo - na siedząco szanse na smaczek rosną ;) Pod tym względem w niedziele było nieco lepiej - rano ćwiczyliśmy przyjmowanie żarcia w staniu ;) |
Quote:
Hehe, Aga tak, to już z naszymi jest:) - ale w sumie masz lepiej, bo jak ja bym z Chantalką pojechała pociągiem, to wypierdzielili by mnie na pierwszej stacji, albo ktoś pociągnąłby hamulec:twisted: i dawaj nas w pole:evil: |
Wieeeeeelkie gratulacje!!!!!! Luuu szanownej przede wszystkim, nabiera laska wprawy i siostrzeńcowi szanownemu Jaskrowi ;) To się nazywa dobry początek ;)
|
Quote:
"Doroslymi" Zwycięzcami Polski 2011 zostali Amore Mio i Qareenka... res.CACIBy to Gisu i Lu. W sobote wyniki psow byly takie same, a suczyska wymienily sie miejscami.... :p |
Quote:
|
Quote:
|
Gratulacje, Kuba - nalezalo sie Wam :)
Troche, żałuję, że nas ominął Poznań, ale leczymy trądzik młodzieńczy i niepokoje okresu pokwitania ;-) |
Quote:
|
V Poznani se mi moc líbilo. Je to krásné město. Moc pěkné výstaní místo, super organizace, super rozhodčí, kruhy ... V sobotu byl pan rozhodčí velice profesionální a moc dobře posuzoval čévéčka. V neděli byl rozhodčí trochu zamračený, ale tak krásný posudek Amore Mio ještě nikdy nedostal ;-)
Takže sobota: Amore Mio - V1, CAC, CACIB a neděle: V1, CAC, CACIB, Vítěz Polska a BOB. V neděli se Mio zamiloval do Gisu :lol: snad jim to vydrží i do další výstavy :lol: |
Gratulujemy:klatschi zyczymy kolejnych sukcesów
|
Gratulacje serdeczne dla wszystkich!!!!!! Jaskier - super !!!!! :) !!!!!
a jak w ogóle kompletne wyniki wyglądały??? |
Taaak, hitem wystawy było to jak Amore zakochał się w Gisu, a Gisu.. w Amore i tak stały te nasze kochane dwa debilki na przeciw siebie, merdając ogonkami, jak szaleni ;) Chyba za dużo cieczek chłopaki mają w koło siebie :twisted: Jednak trzeba przyznać, że Gisu juz dawno mi tak ładnie w ringu nie biegł, jak teraz za Mio 8)
My mimo przerazajacej kondycji ( ciagle cieczki odbijają nam się strasznie - Gisu odmawia wszelakiego jedzenia, choć powoli zaczyna się do niego znów przekonywać), jedyny bez futra- jak nic trza go na dwór wykopać :rock_3, ale za to pięknie się zaprezentował:p. Otrzymał w oba dni oceny doskonałe, miejsce II i res. CACIB. :rock_3 Jednak coś co mnie rozwaliło i utwierdziło, że dla takich kwiatków warto jezdzić na wystawy co by choćby się uśmiach, to opis Gisa, a dokładnie jego część, czyli : 'sympatyczny i mądry..." Jak nic mądrość mu bije z pyska ;) Wystawa bardzo miła, sympatyczna, sporo miejsca.. tylko ring owczarkowy.. ale dało sie przeżyć, super, że były i inne wystawy,pokazy, jeśli w przyszłym roku to powtorza, to i cene wystawy jak i parkingu :shock:..:? się zniesie i może młodych zabierze ;). Było pyszne ciasto, były pogaduchy ze wszystkimi, było gdzie się rozstawić, bez gnieżdżenia się, dostęp do prądu itd. szkoda tylko , że tak zimno było. Dzięki wszystkim za spotkanie, wybaczcie moją męczącą, postrzeloną osobowość, miło było zobaczyć burasy na żywo, bo zdjęcia to zupełnie co innego i dobrze jest wszystko móc ocenić na swoje oko ;) Zaś Maci szczególnie dziękujemy za przenocowanie naszej bandy :*:*:* Oby do szybkiego zobaczenia! My stawiamy się w Kielcach, w Świebodzicach i Legionowie za naszymi maluchami ;) |
Drugi dzien
ELLANDER Wilk z Polskiego Dworu WO BEST PUPPY Klasa młodzieży - junior class ABSYNT Wilk z Baśni I, DOSK, ZW. MŁ., MŁ. ZW. POLSKI 2011 CEDMON Jantarowa Wataha III ? CELEB Jantarowa Wataha II,DOSK BAILIEN Arqeva IV BD Klasa pośrednia - intermediate class BIES Welkoscyrz BRAK Klasa otwarta - open class 1 85 - 85 WAŻNIAK Cwany Wilk I, DOSK, CWC Klasa championów - champion class 4 86 - 89 AMORE MIO Srdcervac I DOSK, CWC, CACIB, ZW. PL 2011 DECLAN Wilk z Polskiego Dworu III /IV, DOSK ELIGO z Peronówki III/IV DOSK Crying Wolf GISOTSU II, DOSK, RES. CACIB Klasa weteranów - veteran class AMBER WOLF z Peronówki I, NAJ WETERAN 11:00 SUKI Klasa baby - baby class XIPE z Peronówki I WO, BEST BABY Klasa szczeniąt - puppy class ENID Wilk z Polskiego Dworu WO I Klasa młodzieży - junior class CADETTE Jantarowa Wataha III ? DREAN OF DARKNES Sercervac II DOSK NANETTE BULLYROYAL I, DOSK.,ZW. MŁ., ZW. J. PL 2011, BEST JUNIOR Klasa pośrednia - intermediate class CELTHIEN Jantarowa Wataha - CLAIR DE LUNE Srdcervac II , DOSK. RES.CACIB QAREEN z Peronówki I,CWC, CACIB, ZW.PL 2011 Klasa otwarta - open class BEA Jantarowa Wataha I, DOSK., CWC DORREN Wilk z Polskiego Dworu II ? Klasa championów - champion class KALA Radov dvor - Klasa weteranów - veteran class ADHARA Wilk z Polskiego Dworu - JOLLY z Molu Es I dosk. Wybaczcie, niezbyt schludny spis.. ale tylko tak w tej chwili na szybko moge podeslac, to tyle co tak mniej wiecej pamietamy, z potrzedniego dnia, znamy tylko poszczegolne psiaki wyniki, wiem, ze nie byly wszystkim dawane wnioski. A z tymi nogami.. to tak nie wiem zeby sie czepial.. w koncu Lu nogi ma piękne ;) To jednak w koncu tylko wystawa i wyniki takie juz zostana, wiec teraz nic tylko swietowac. To byl naprawde super weekend, pierwszy raz bylam 'na wystawie' w kinie, zwiedziłam co chcialam, mozna bylo poogladac ciekawe zainteresowania i pasje innych ludzi, co jest THE BEST! A '-' oznacza, ze nie byl wystawiany, badz, nie przyjechal. |
Było mi bardzo miło zobaczyć się z Wami w niedzielę.
Piękne Wilczaki! Od siebie mam tylko pare zdjęć- prawie natychmiast padł mi aparat. Pozdrawiam |
No to ja dodam skład z soboty:). Powpisywałam tylko to, co wiem tak na pewno, albo zanotowałam. Podobno sędzia oceny dawał rożne, raz CWC dał, raz nie dał, ale nie mam pewności co i u kogo, więc nie wpisałam "kompletu", żeby nie zamieszać niepotrzebnie. Jeśli ktoś wie coś więcej, albo jeśli i tak coś pomyliłam, to mówicie, to popoprawiam:)
Sobota A. Kaźmierski psy szczeniaki: ELLANDER Wilk z Polskiego Dworu –w.o.1 młodzież: ABSYNT Wilk z baśni - dosk.1, Zw. Młodzieży, Naj. Junior BAILIEN ArQeVa – dosk. 2 CEDMON Jantarowa Wataha -? pośrednia: BIES Welkoscyrz - nb CELEB Jantarowa Wataha -? otwarta: Gorthan Smok Seriat -? WAŻNIAK Cwany Wilk -? championy: AMORE MIO Srdcervac -dosk.1, Naj. Pies (Zwycięzca), CWC, CACIB Crying Wolf GISOTSU –dosk.2 , res. CACIB DECLAN Wilk z Polskiego Dworu – dosk.3 ELIGO z Peronówki – dosk.4 weterani: AMBER WOLF z Peronówki – dosk.1 suki: szczeniaki: ENID Wilk z Polskiego Dworu –w.o.1 Juniotki: NIKOLETTE Bullyroyal Kennel – dosk.1, Zw. Młodzieży DREAM OF DARKNESS Srdcervac –dosk.2 pośrednia: CLAIR DE LUNE Srdcervac – dosk.1, CWC, CACIB, Naj.Suka (Zwycięzca),BOB QUARREN z Peronówki – dosk. 2, res. CACIB CADETTE Jantarowa Wataha – 3 Klasa otwarta: BEA Jantarowa Wataha - 2 DORREN Wilk z Polskiego Dworu -dosk.1,CWC championka: KALA Radov dvor - nb Weteranki: ADHARA Wilk z Polskiego Dworu - 2 JOLLY z Molu Es – dosk.1, Naj Weteran Czy ktoś ma jakieś fotki więcej? My nic, bo miałam do wyboru wziąć Lu albo aparat i wybrałam Lu(przeważyło to że idzie sama,a aparat muszę nosić);) Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
jak inne oddziały pójdą śladem Poznania oraz wystaw zagranicznych, to będzie ich więcej. Łatwiej jest pojechać na dwudniówkę niż jeździć 3 razy osobno
|
Quote:
Taki mały OT: niech mi ktoś mądry bardziej obyty z forum powie, czy jest opcja edycji swojego wcześniejszego posta , tylko nie mogę jej znaleźć (czy mozna edytować tylko ten ostatni?)? Chciałam dodać kilka rzeczy w wynikach z soboty które zamieściłam. |
Quote:
od soboty znacznie urosly mu nogi, ktore w piatek w klusie stawial zbyt krotko, w sobote i niedziele za to "zachowywal sie dobrze i widac, ze wyszkolony" ;) 1/3 planu wykonana, gratuluje zwyciezcom, wsrod ktorych szczegolnie fajnie wypadli Czesi z Amore Mio. |
Zapraszam na fotorelację w Psia Tv, wilczaki również się załapały :)
http://psia.tv/galeria-98-cacib-pozn...3-10-2011.html |
Widzę tam chyba Jaskra ;)
|
Quote:
https://picasaweb.google.com/1021587...66490388065186 :) |
Znajomo wygląda choć nigdy go na żywo nie widziałam ;)
Ale podobny do Lunka jest :) |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
A wielu hodowcow jest jak saperzy - myla sie tylko raz. Jak jakis sedzia posedziuje "na zlosc wzorcowi rasy" to drugi raz sie do niego nie zglosza... Byla kiedys fala i Slowacy wystawiali sie czesciej, ale tacy sedziowie zniechecil ich tak samo jak czynia to niektorzy sedziowie u nas... Widzialam przypadki, gdy slowacki hodowca na wystawe przyjechal, ale po tym co zobaczyl nie zdecydowal sie wejsc do ringu na ocene... Nie chcial miec w karcie bzdur o za dlugich nogach i za malo opadajacym grzbiecie. I stac za szara wersja ONka, na dodatek z obnizona ocena... Bylam swiadkiem, gdy super spokojnej hodowczyni puscily nerwy. Faktem jest, ze trafila na na serio upartego nieuka. ;) Slowacy i Czesi sa na tym punkcie wyczuleni... Ale tez moga tam tak "szalec". Gdy u nas w ringu mamy przypadek jawnego kolesiostwa czy braku podstawowej wiedzy o wzorcu to nie mozemy zrobic nic poza gadaniem na forum... Na Slowacji sedzia zanim dostanie prawo oceny wilczakow musi zostac zatwierdzony przez klub i sedziego klubowego. Musi pokazac, ze CZUJE ta rase. Stad sedziowie na Slowacji sa rozni - nie zawsze wygrywa u nich najlepszy wilczak, bo jednak nie siedza tak w rasie jak hodowcy. Jednak zaden atypowy pies nie ma u nich szans. W Czechach jest jeszcze lepiej - klub maprawo proponowac sedziow. Jak i zglaszac takich, ktorych nie chce w ringu widziec. Gdy wlasciciel ma dowody (karta oceny, zdjecia), ze sedzia nieprawidlowe ocenial psy preferujac te EWIDENTNIE nietypowe klub moze wystosowac pismo, aby pan XXX, czy pani YYY juz wilczakow nie sedziowali... Od oceny na wystawie odwolac sie u nich nie mozna - tak jak i u nas. ALE dla sedziow jest "niebezpieczne" faworyzowanie psow, ktore sa nietypowe "golym okiem". Stawiajac najgorszego psa na pierwszym miejscu narazaja sie na to, ze juz nigdy w ringu tej rasy nie stana... Nie mowie, ze w CZ i SK sa sami super sedziowie, bo do pracy kilku z nich mam duze zastrzezenia... Ale tez "sredni poziom" sedziowania jest o wiele wyzszy niz u nas. I widac to tez po dzialaniach hodowcow - najwyszy poziom maja sedziowie w Slowacji - nic dziwnego: slowackie psy maja o wiele lepsza budowe niz czeskie, wiec i ich sedziowie "przyzwyczaili sie", ze wilczaka nie mozna mierzyc miara dla owczarkow (i to nawet nie tych niemieckich). Ze wilczak to dlugie lapy, prosty grzbiet i wyglad wilka. Dlatego Slowacy nie przyjezdzaja do Polski. Tak samo jak nie jezdza do Czech. Obecnie to zbyt ryzykowne. Czy radzej to bezsensowne wyrzucanie pieniedzy w bloto... Bo co mozemy zaoferowac slowackemu wystawcy: wysokie oplaty, daleka kosztowna droge i to, ze dowie sie, ze jego wilczak jest "wadliwy", bo nie wyglada jak owczarek... :rock_3 Wybaczcie, ale oni obserwuja wyniki polskich wystaw i tak dlugo jak wiekszosci nie beda wygrywac WICZAKI, a na ostatnich miejscach nie beda staly OWCZARKI tak dlugo Slowackich psow u nas nie zobaczymy... |
A jesli chodzi o sedziowanie:
- oto wyglad wilczaka promowany przez centralna polska hodowle: http://www.wolfdog.org/grafiki/3.GIF - oto wyglad wilczaka promowany na wystawie w Poznaniu: http://www.wolfdog.org/grafiki/2.gif - oto wyglad wilczaka opisany we wzorcu: http://www.wolfdog.org/grafiki/1.GIF ktory zmienia sie w takiego, jesli ma konkurencje w ringu: http://www.wolfdog.org/grafiki/4.GIF Szkice pochodza z ksiazki pana Hartla i stanowia komentarz do wzorca. Przedstawiaja kolejno: - wilczaka w typie owczarka (to oczywiscie karykatura, ale przeslanie jest jasne) - wilczaka o nieprawidlowej opadajacej gornej linii - prawidlowo zbudowanego wilczaka, ktory na drugim szkicu ma prawidlowo noszony ogon przy pobudzaniu (jakim jest konkurencja PRZY i W ringu). |
Quote:
|
Witam! Ja też mam jeszcze jedną uwagę - ogon jest jako kita a nie sierp - w tym sierpie zabrakło rączki. Ogrodnik (nie działkowiec)
ps - chyba, że rączkę ma schowaną "gdzieś".... IS:) |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
ale nie tylko ja na pewno |
Margo, a o co chodzi w zapisie o "lekko opadającym lędźwiu" ? Wersja wzorca, którą czytałaś nie miała tej linijki, czy świadomie ją odrzuciłaś, bo nie jest zgodna z Twoim "czuciem rasy" ;) ? A może ja czegoś nie rozumiem?
Quote:
|
Quote:
Mimo tego co gadaja niektorzy hodowcy o ogromnej dowolnosci interpretacji wzorca (co jest bzdura) prawda jest taka, ze wzorzec CsW jest BARDZO szczegolowy i niewiele zostawia miejsca na "filozofowanie". Ale back to topic: Odrzucilam wspomniany kawalek, bo ledzwie to ledzwie, a nie GRZBIET :) Wzorzec mowi: "TUŁÓW: Linia górna: szyja płynnie przechodzi w tułów; linia górna lekko opadająca. Kłąb: dobrze umięśniony, wyraźny, ale nie aż tak, aby linia górna traciła na płynności. Grzbiet: mocny i prosty. Lędźwie: krótkie, dobrze umięśnione, niezbyt szerokie, trochę opadające. Zad: krótki, dobrze umięśniony, niezbyt szeroki, lekko ścięty" I zostalo to ujete wlasnie na tym szkicu: http://www.wolfdog.org/grafiki/1.GIF Opisowo: grzbiet ma byc "rowny", czy jak kto woli PROSTY. Nie ma prawa opadac. Gorna linia (linia grzbietu) zaczyna opadac dopiero w ledzwiach i schodzi w czesci nazywanej zadkiem. ;) "Opadanie jej" konczy sie ogonem. Linia gorna nie jest OPADAJACA, ale LEKKO OPADAJACA. Oznacza to, ze "roznica poziomow" miedzy grzbietem, ledzwiami, a nasada ogona nie moze byc WIEKSZA (Rosik & Dora) niz 2-3 cm (w sumie jakies maks 5cm liczac roznice od gornej do nasady ogona). I szkic Hartla ladnie to obrazuje: http://www.wolfdog.org/grafiki/1.jpg Linia czerwona i zielona pokazuje "roznice" poziomow wynikajaca o "opadajacego" grzbietu u wilczaka. Fiolet pokazuje czesc psa, gdzie gorna linia ma prawo (powinna) opadac... Quote:
Quote:
Czasem jednak roznica jest mocno widoczna. Tak bylo w suczkach - ta krotkonoga nigdy nie bedzie miala nog (nie bedzie miala prawidlowych indeksow) takich jak jej konkurentka, ktora niestety wlasnie za to przegrala. Quote:
https://lh6.googleusercontent.com/-u...0/DSC_7506.jpg https://lh6.googleusercontent.com/-X...0/DSC_6978.jpg https://lh6.googleusercontent.com/-z...0/DSC_6993.jpg https://lh6.googleusercontent.com/-s...0/DSC_7395.jpg Jak widac nie jest to jeszcze "pozycja wystawowa" w ktorej linia ta jeszcze mocniej by opadla. (czasem obfita siersc zmienia wyglad gornej linii i psy z piekna kryza, ktora wchodzi na grzbiet maja bardziej "opadajaca" (optycznie) gorna linie - takie psy warto dotknac. Tu jednak nie ma siersci - a raczej jest tak krotka, ze doskonale widac budowe). Aby bylo to jasniejsze - tutaj jest ten sam pies w pozycji wystawowej: http://www.wolfdog.org/pics2/2010/7/...788-960041.jpg I co? Nadal twierdzisz, ze jestem "zazdrosna"? |
BTW:
Tu na serio nie chodzi o ta jedna jedyna wystawe. Do takich werdyktow przyzwyczajony jest kazdy hodowca/wystawca CzW. To, ze wygrywaja psy dluzsze, o ktorszych nogach i mocniej opadajacych liniach to czesto spotykana sprawa, ktora ciagnie sie od lat... (co nie znaczy, ze nalezy to traktowac jako cos co powinno miec miejsce) Przerabialam to juz 10 lat temu w Czechach i na Slowacji, gdy do ringu wkraczalismy z Jerrym Lee, czy Agarem. Jesli sedziowal sedzia od rasy to wygrywalismy, jesli od "ras wszelakich" to przegrywalismy. Wlasnie za cechy, ktore dla jednych byly zaletami, a dla innych "wadami". Prawda jest tez taka, ze to Jerry i Agar zgarnialy BIS za BISem. Wlasnie dlatego, ze nie mialy dobrych indeksow, ze ta budowa nie byla "wilcza". To jest cos z czym mniej lub bardziej czlowiek musi sie pogodzic. Dlatego istnieje duzy rozdzwiek miedzy psami, ktore wygrywaja wystawy, a tymi, ktore zostaly docenione przez samych hodowcow. Moja reakcja - taka a nie inna - spowodowana jest propagandowa papka serwowana na niektorych forach.... "Ale chyba nie twierdzisz (...), że ktoś ośmiela się pluć na wygraną (...)? Przecież to samo-ośmieszanie. Jaki jest koń każdy widzi" DOKLADNIE - kazdy widzi... I mam nadzieje, ze zamiast sluchania bzdur, ze "pies XXX MUSIAL WYGRAC, bo to utylulowany pies" hodowcy i wlasciciele postawia na zdrowy rozum i nie beda pozwalali robic sobie wody z mozgu. Ze sami beda oceniac psy na podstawie wzorca, a nie tego co inni gadaja... Nie, nie musial. Byly lepsze psy. A od psow jeszcze lepsze byly suki... Co zreszta jest normalka, bo CsW to rasa, gdzie suki reprezentuja o wiele wyzszy poziom niz psy. |
Jesli chodzi o Poznan to mam duzo zastrzezen. Co mnie jednek doslownie "kole w oczy" to trzecie miejsce i ocena doskonala w championach:
https://lh6.googleusercontent.com/-v...0/DSC_7412.jpg https://lh6.googleusercontent.com/-Y...0/DSC_6957.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-A...0/DSC_7399.jpg Ktos podejmie sie interpetacji dlaczego? :p Innej niz "bo to nie zPeronowka"? ;-) |
W Poznaniu wyplynal jeszcze jeden problem - chodzi o dlugosc przedniej nogi.
Czyli jedna z najwazniejszych cech wilczaka. Aby nie bylo o moich psach to dam takie przyklady, gdzie bylo to swietnie widoczne - oto zwyciezczyni mlodziezy z Poznania i jednego dnia Naj.Junior: https://lh5.googleusercontent.com/-F...0/DSC_7454.jpg https://lh4.googleusercontent.com/-U...0/DSC_7026.jpg a tu "przegrany" pies z klasy mlodziezy: https://lh5.googleusercontent.com/-u...0/DSC_6894.jpg Wrzucam fotke z komentarza do wzorca: http://www.wolfdog.org/grafiki/1.GIF (trzeba brac poprawke, ze to szkic doroslego psa w siersci) I jak widzi sie Wam decyzja sedziow? |
Sorry Margo, jeśli źle zrozumiałam, to mnie popraw, ale muszę pobronić Amore Mio, powołujesz się na sędziów, którzy Amore stawiali na czołowych lokatach, włącznie z wystawami klubowymi http://www.wolfdog.org/site/pl/dbase/d/9443 (link nie kieruje do zakładki 'wystawy' ,a o nią mi chodziło) Nie zakładam więc, że autorytety w tym akurat przypadku ucierpiały na zaćmienie umysłu?:twisted: Czytając Twoje posty można dojść do wniosku, że Amore nie miał prawa wygrać, a to jednak chyba nie tak?
Poza tym pamiętajmy, że wystawa to SHOW, to poniekąd wybór miss i mistera, a z fotek wynika, że oba pierwsze miejsca w psach (Amore i Gisu) wystawowo były bez zarzutu, lśniąca sierść, całe błyszczące-aż miło popatrzeć. W tej, konkretnej stawce może jeden jest lepszym repem od drugiego, ale to wystawa i ważna jest też (albo przede wszystkim) prezencja i prezentacja, a tego dwóm pierwszym psom (nadal patrząc po fotkach) odmówić nie można. Trzeci wywala to założenie do góry nogami, ale wyjątki potwierdzają regułę, przynajmniej na użytek tego postu:D |
Quote:
Kurde, kompletnie tego nie kumam. Wilczaki to nie wilki, z założenia będą się od nich różnic nieco wyglądem, sylwetką. Będą miały pewne cechy owczarkowe. I nie ma w tym nic nieprawidłowego. Dokładnie jak na tej niebieskiej grafice, która robi tło na WD. Linia grzebietu opada tam gdzie trzeba, a kątowanie wcale nie wynosi 90 stopni w stosunku do podłoża. Eksperyment został zakończony, wzorzec zatwierdzony. Wiadomo, są egzemplarze ewidentnie przekątowane, są egzemplarze gdzie linia opada zbyt mocno. Ale ja odnoszę wrażenie Margo, że upatrzyłaś sobie kilka cech, których się czepiasz szczególnie mocno. I czytając Cię coraz częściej odnoszę wrażenie, że większość polskich wilczaków to owczarki, w czechach same brzydale, a o reszcie europy w ogóle nie warto wspominać :roll: Amore jest tutaj świetnym przykładem. Żeby zejść już z tego biednego psiaka, może wkleisz kilka fotek wilczaków z idealną linią jako przykład? ;) |
Quote:
Ps. A Declanem nie rzucaj, bo on nie wygrał :) I tu akurat ciężko się dziwić, że pojawiają się zarzuty dotyczące linii. |
Tak sobie czytam te posty i czytam i przypomniałem sobie jedną rzecz - siebie sprzed 3 lat kiedy zacząłem się interesować rasą, siebie sprzed 1,5 roku kiedy moje marzenia o towarzyszeniu CsW się spełniły i siebie dzisiaj - po 1,5 roku życia z psem i obserwowania innych. I tak sobie nieskromnie myślę, że moje myślenie ewoluowało, bo...
Jak czytałem posty i przeglądałem fotki, to myślałem, że wiem o co chodzi we wzorcu. Gdy obserwowałem swoją Suczysławę to interpretowałem wzorzec w jej perspektywie i zacząłem się zastanawiać, czy to wzorzec się myli, czy mój pies :twisted: i teraz, gdy mamy w Warszawie piękny spacerowy przekrój i gdy poznałem parę psiaków z Polski i zagranicy na żywo... Zdjęcia to tylko zdjęcia. Miałem Kuba podobnie jak Ty, że czytałem posty Margo o kątowanie i jedyne co sobie myślałem, to że coś sobie wymyśliła i się czepia ;) W zeszłym roku pojechaliśmy do Czech i poszliśmy "na wilki" do 2 zoo i... rozjaśniło mi się o czym pisała Margo. Tylko żeby to zrozumieć musiałem zobaczyć prototyp! Jeśli chodzi o inne cechy wzorca ta ja również tych opadających linii górnych, dolnych, itd do końca nie rozumiem dlatego, że ja na obrazku się ich nie nauczę - potrzebuję, żeby ktoś wziął wilka i pokazał mi na zasadzie popatrz stary wzorzec mówi, że to ma być tak i tak.... Drugą trudnością jaką miałem w czytaniu wzorca jest to, że mam CsW i czytałem ten wzorzec w jej kontekście. Co tu trudnego? Stwierdzenie przed samym sobą, że mój pies ma wady, co nie zmienia faktu, że jest najukochańszą Suczą CsW :p i jak patrzę na nią w ruchu to odpływam:p Myślę, że dobrze, że nie padają w takich dyskusjach konkretne psy, bo by się to przerodziło w wojnę - "dlaczego uważasz, że mój pies je beeee ?!?!?!" a to nie jest miłe dla nikogo i nie jest zaczątkiem do dyskusji. Myślę, że Margo robisz fajną rzecz, tzn. piszesz w jaką stronę wg. wzorca ma się rasa rozwijać i ja to traktuję jako swego rodzaju życzeniowość w rozwoju rasy i wołanie "mamy tworzyć CsW" a nie nową rasę. A do tego nie potrzeba wytykać błędów konkretnym psom, bo i po co?? Kuba zobacz, na naszych spacerach - jesteś w stanie pokazać dwa identyczne psy? Albo wskazać najbardziej zgodnego ze wzorcem? Każdy z naszych psów ma w sobie różne cechy zgodne ze wzorcem, oraz te lekko odbiegające. A wydaję mi się, że Margo pisze o wyrównaniu rasy i niwelowaniu tych różnic. A wystawy jak pisała Gaga - to szoł i liczy się prezencja, albo mała stawka :twisted::p Ufff, chyba jeszcze nigdy się tak nie rozpisałem ... :D |
Quote:
|
Mozecie wrzucic fotke suk mlodziezy?
A zwyciezczyni polski tylko mnie razi? |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Kuba, trochę o tym, bo trudno jest sobie wyobrazić "ideał" patrząc na ilustrację a mając w głowie psy, które się zna i które się widziało. Stąd wynika trudność, bo jak zrozumieć coś czego się nie zna?? Ewentualnie to tylko moja trudność :D |
Quote:
Paweł, a odnosisz sie do zdjęć powyżej (post Margo z 10:51)? Bo ja tam widzę psa? :) |
Quote:
|
hmm, pogubiłam się :)
Na zdjeciu podpisanym jako przegrany pies jest chyba pies a nie suka? Ale moze to tylko prawa łapa tak mnie zmyliła :) |
Quote:
|
Quote:
Dla przypomnienia: http://www.wolfdog.org/pics2/2009/2/...55-1788110.jpg http://www.wolfdog.org/pics2/2009/2/...32-5592788.jpg Jesli chodzi o Amore: Co do wynikow wystaw - tak, twierdze, ze nie zawsze Amore zasluzyl na wygrana. Ale sa tez wystawy, gdzie jestem zdania, ze nie powinien byl przegrac. W Poznaniu - jesli chodzi o moje zdanie to tak, twierdze, ze nie mial prawa wygrac, bo ladniej wystawiala sie chocby Lu, ktora tez jest lepiej od niego zbudowana. :p Amore to utytulowany pies, ktory jednak nie jest odbiciem wzorca. Nie jest to pies, ktory powinien" zawsze i wszedzie wygrac". Nie jest to pies, ktorego hodowcy powinni stawiac sobie jako "cel do osiagniecia" (patrz wzorzec). Amore to sliczny pies, ale pies w typie czeskim. Gorna linia jest bardziej opadajaca (tak jak widac), nogi sa krotsze (jak widac), a katowanie mocniejsze (jak widac). Prawdziwe sa slowa "Jaki jest koń każdy widzi". Bo chyba nie ma sensu dyskutowac, ze tak nie jest.... To jest wlasnie przyczyna, dla jakiej hodowcy nie lataja za tymi "utytulowanymi super winnerami". Zamiast tego dostaja bzika na punkcie psow taki jak ten: http://www.wolfdog.org/pics2/2008/4/...48-6741962.jpg Nie trzeba chyba mowic dlaczego... ;) Quote:
Co do oceny - show jest wazne, bo to wystawy. Ale jednak podstawowa zasada wystaw jest ocena psow wedlug WZORCA. Jesli masz psy podobnie sie wystawiajace i w podobnej kondycji to wygrac powinien ten lepiej zbudowany... I z drugej strony: jesli do ringu wilczakow wejdzie ONek to nie jest wazne jak slicznie by sie wystawial - nie ma prawa wygrac, bo nie jest to wilczak (jest to pies nie posiadajacy cech wilczaka). Ja ci powiem jakie "wady" my dostalismy, ktore mialy byc uzasadnieniem naszej lokaty: wysoko noszony ogon, zbyt dlugie przednie nogi, ktore powinny byc krotsze, za to pies powinien byc dluzszy. To jest wlasnie tragedia calego sedziowania. Rzeczywiscie Eligo i kilka innych psow wygladalo jak "ufoludki", ale tez powiedzmy sobie szczerze: Eligo nie ma mega dlugich lap (indeks 54.4). Moglby miec je jeszcze odrobinke dluzsze. :twisted: To, ze sedzia uznal, ze to wlasnie on ma zle wynikalo z tego jak bardzo sie wyroznial - jak krotkie lapy mialy pozostale psy (ew. jak dlugie mialy cialo, co optycznie tez "skraca" lapy). Tu na serio nie chodzi o lansowanie moich wlasnych psow. Ale jest przyczyna, dla jakies do Eligo zjezdzaja sie hodowcy z calej Europy (i to hodowcy znani z doskonalej znajomosci wzorca) - to nie sprawa mojego "lansu", bo nie jezdze z Eligo, gdzie sie da, aby sie "opatrzyl". Nie kryja nim dla jego ogromnej listy tytulow (pamietaj, ze Eligo to NIE JEST utytulowanym Zw.Swiata - to pies, ktorego doceniono jeszcze zanim cokolwiek wygral). I na jego popularnosc nie ma wplywu ZADNA jegoprzegrana. JEDNA JEDYNA przyczyna tego, ze sie go ceni jest fakt, ze hodowcy doskonale wiedza jak powinien byc zbudowany wilczak i co jest wazne..... Doceniono za BUDOWE. I za to, ze taka sama lub podobna budowe dziedzicza jego dzieci... Powyzszy argument to nie pean pochwalny na czesc Eligo, ale zwykly dowod, ze... mam racje... ;) Hodowcow nie oszukasz tytulami... znajda sie tacy, ktorzy poleca na mozliwosc reklamowania miotow "po Zw. Swiata". Ale ci najbardziej cenieni tytulikami sie nie interesuja... Nie zmusisz ich do krycia utytulowanym, ale slabym psem... (nie jade po Amore, bo sa przyklady o wiele bardziej utytulowanych, a na serio malo typowych psow, ktore tytuly otrzymywaly tez od czeskch i slowackich sedziow). Podobnych przykladow jest masa - to jeden z najbardziej "razacych" ;) Oto niemiecki pies-slawa: http://www.wolfdog.org/pics2/2009/10...59-8283784.jpg wygrywal wszystko, gdzie sie tylko pojawil. BOBa mial nawet od pana Nemeca z Czech. 8) Wymienial sie z tymn psem: http://www.wolfdog.org/pics2/2002/9/5129.jpg Wiesz dlaczego nie zainteresowal sie nimi ZADEN hodowca? Dlaczego mialy jedynie jeden-dwa mioty w hodowli wlascicieli, a szczeniakow po nich nie wzial nikt z niemieckich hodowcow? 8) Chyba widac... O co toczy sie ta "wojna"? O problem "lansowania" psow. Coraz jasniej widac, ze czesc hodowcow wcale nie patrzy na wzorzec, ale kieruja sie wylacznie tym "co ludzie gadaja" i "bo to utytylowany pies, a jak jest mocno utytulowany to pewnie jest wzorcowy". A czesc takie typy lansuje wybierajac psy nie zawsze trzymajace wzorzec i piejac peany o ich wyjatkowosci... Co bedzie jesli hodowcy u nas w kraju na to poleca? Odpowiedz brzmi: bedziemy krajem kiepskich psow. Utracimy to co sie dalo osiagnac importowaniem slowackiej krwi. Powiedzmy sobie glosno: praktycznie nie istnieje cos takiego jak "dlugonogi" "dobrze katowany" czeski pies. I kazdy hodowca posiadajacy suki z czeskich linii (w czeskim typie) kryjacym psem czeskim wladuje sie w krotknogie psy o mocnych katowaniach. (jesli dobrze poszukac to ladne psy w Czechach sie znajda, ale zwykle nie sa to zwyciezcy tamtejszych wystaw) Tak, takie krotkonogie psy maja ladny posuwisty klus. Maja ladne dlugie ciala. Nie, takie psy nie sa ladnymi wilczakami. Nie obchodzi mnie, czy komus podobaja sie moje psy czy nie. ;) Ale lubie/nie lubie nie zwalnia z obowiazku znajmosci wzorca i stosowania sie do jego zapisow. Szczegolnie jesli chodzi o hodowcow... Jakie jest moje przeslanie: ZACZNIJCIE MYSLEC SAMI. Majac w reku wzorzec rasy.... |
Quote:
|
Quote:
Nie dalam Absynta, bo z takich czy innych powodu to jeden z psow, ktory w tamtej galerii nie ma zadnego dobrego (wystawowego) zdjecia. Ja mam - slabej jakosci, ale widac, dlaczego wygral i dlaczego powinnien wygrac tez drugi raz.... Potem je podrzuce. |
Quote:
|
Quote:
|
All times are GMT +2. The time now is 22:09. |