![]() |
Nie dla ACTA
Troche off topic, choc nie do konca...
Nie dla ACTA ! Nie dla cenzury internetu ! Polski rząd podpisze ACTA 26 stycznia 2012! Czym dokładnie jest ACTA ? ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) - Międzynarodowe porozumienie, które już niebawem może zmienić także Twoje życie. ACTA w założeniach ma walczyć z podrabianiem towarów i piractwem. W rzeczywistości sprowadza się do tego, że każdy Twój ruch w internecie będzie śledzony przez dostawcę Twojego internetu oraz rząd, a ewentualne naruszenie (nawet nieświadome) praw autorskich będzie wiązało się z odcięciem dostępu do internetu, oraz karą. Ponadto Twój dostawca internetu będzie miał możliwość, a nawet obowiązek blokować wszelkie strony na których znajdują się materiały naruszające prawa autorskie. Do takich stron można zaliczyć np. YouTube. To nie przypadek, że do tej pory nie słyszałeś o ACTA. Jej tworzenie jak i podpisanie odbywa się za plecami społeczeństwa. Już w czwartek - 26 stycznia rząd Polski podpisze porozumienie ACTA. http://niedlaacta.pl/ |
Obawiam się, że z tym się nic nie da zrobić. Wprowadzą takie prawo, jak nie teraz, to za jakiś czas. Niestety sytuacja na całym świecie idzie w kierunku zniewolenia społeczeństwa - monitoring na ulicach, kontrola internetu. Wszystko pod przykrywką dbania o nasze bezpieczeństwo.
|
http://www.youtube.com/watch?v=h1fJYlQ9iJY warto obejrzeć jak ktoś nie wie z czym to się je dokładnie...
|
Quote:
|
moze mi ktos strescic o co chodzi, bo mi sie filmik nie otwiera?
Quote:
I wolalabym nosic chip niz zeby terrorysta przekraczal granice na paszport swojej siostry w czarnym przescieradle na glowie :( |
w skrocie - pod przykrywka walki z piractwem komputerowym Twoj dostawca internetu bedzie mogl inwigilowac wszystko, co robisz na necie, a co za tym idzie rzad tez bedzie mial w to wglad, wystarczy, ze cos im sie nie spodoba i zapuka do Twych drzwi pan policjant i zarekwiruje Twoj komputer, azeby sprawdzic czy nie doszlo do popelnienia przestepstwa, np nielegalne sciagniecie obrazka, czy pobranie muzyki, witryny takie jak Youtube beda blokowane, tak jak MegaUpload w tej chwili, a to dopiero wierzcholek gory lodowej...
|
zacznijmy od tego że KAŻDA rozmowa np na gg, post na forum, wysłany mail będzie SPRAWDZANY pod względem zawartości. Dostawca internetu bedzie miał obowiązek informować odpowiednie służby jeżeli w czymś co opuszcza Twój komputer znajdzie się COKOLWIEK co podlega prawom autorskim, czyli piosenki, słowo pisane (w tym teksty piosenek, artykuły, przepisy nawet zactowane), zdjęcia na których znajdują się loga firm, itp.. wszystko co nie jest Twoją własnością, a czego używasz nie zapłaciwszy za używanie tego...
Jeżeli zostanie wykryte, że udostępniasz coś takiego, bądz kożystasz z nielegalnego oprogramowania, dostawca internetu odetnie Ci internet, a czyn zgłosi na policje, możesz dostaćgrzywne lub trafić za kratki... |
Quote:
|
jesli lamie prawo autorskie chocby nieswiadomie to chyba nalezy mi sie kara? Za sikanie pod kamera monitoringu tez. Do tej pory narzedzia rejestracji moich poczynan jedynie pomagaly udowodnic moja niewinnosc. nie mam w mailach ani w gg niczego czego mialaby nie przeczytac osoba postronna, nieznajaca mnie osobiscie.
|
Quote:
|
jefta, nie wiem czy sie dobrzez zrozumiałysmy nie bedzie wolno w mailu nikogo zacytować, nawet nie będzie wolno zamieścić w internecie głupiego przepisu na obiad jeśli sama tego nie wymyśliłaś, lub jeżeli ktoś wcześniej to opatentuje... Tak samo jak nie bedzie wolno rozwijać dalej czegoś co było kiedyś już przez kogoś wymyślone, czyli rozwój stanie w miejscu, bo wkorzystanie chociażby szyku zdań, lub oparcie się na czudzej pracy będzie przestępstwem!
|
chodzi mi o to, ze nie mam nic przeciwko by komputery filtrowaly moje maile, czy zawartosc dysku i gdy znajdzie sie cos podejrzanego czlowiek kontroler przeczyta caly mail-anonimowy dla niego.
wykorzystanie szyku zdan? przepisu na obiad (o ile nie jest chroniony patentem)? Zmienia sie definicja prawa autorskiego czy sposob egzekwowania dotychczasowego? |
to właśnie ACTA która zabrania wszelkich falsyfikatów...
obejrzyj w miarę możliwośći film, ponieważ trudno mi jest to tak opisać, a tam jest dobrze wyjaśnione... |
Jefta, jakos nie chce mi sie wierzyc, ze pozwolilabys komukolwiek na CHOCIAŻBY czytanie Twojej PRYWATNEJ korespondencji, a miedzy innymi do tego oni dążą...
|
Quote:
nikt z nas nie ma nic do ukrycia, nie każdy natomiast lubi, gdy czytają jego listy. a chipy dodatkowo dadzą komuś informację gdzie chodzisz sikać, z kim sypiasz, i jakiej wielkości podpaski kupujesz. no oczywiście to też nic do ukrycia.... |
Jak cienka jest granica między monitoringiem a inwigilacją?
Skąd możemy wiedzieć, czy informacje o nas /przekazywane drogą mailową/ nie zostaną użyte przeciwko nam. Czy będzie nowa wersja "zbierania haków" i tworzenia "teczek" pod płaszczykiem sprawdzania, czy nie łamiemy prawa autorskiego twórcy omletów. Czy nie czeka nas powrót do cenzury? Czy przepisy prawne już /za kilka dni Tusku ma to podpisać, tak?/ zostały dostosowane do zasad ACTA? A co z przepisami o tajemnicy korespondencji? Jeśli wkleję na WD link z youtube, to łamię prawo autorskie czy reklamuję wykonawcę i może ktoś kupi jego płytę /ja na tym nie zarobię, a on tak/? Patrząc na wszechobecny "burdel prawny" w Polsce nie jest wykluczone, że już powinniśmy się bać.... ... Ja mam wiele przeciw temu, by być obiektem monitoringu: mój mail jest mój -to moja własność i żaden cholerny cenzor nie będzie mi tu czegokolwiek czytał! Jest jakaś protest-petycja? Dawać mi tu link! :evil: ... Mario, masz absolutną rację, według mnie! |
Quote:
Jefta a nie przypomina Ci to trochę Orwellowskiego świata? Poza tym o ile dobrze rozumiem to system ma być wprowadzany u nas a nie w krajach arabskich, więc wizja bezpieczny świat bez granic nadal odległa... |
Jak napisała Puchatek - jest BARDZO cienka granica między monitoringiem, a inwigilacją, druga Korea nam się robi powoli...
|
Właśnie chciałem odpowiedzieć na posta Jefty i.... nagła refleksja!
Jeśli projekt wejdzie w życie to proszę aby administrator zmienił przycisk "Quote" (Odpowiedź z cytatem), który wszyscy tak często naciskamy i dodał "zgodne z art. ... kodeksu karnego ..." :D:D:D:D:D |
Gipson, napiszę po fejsbukowskiemu - LUBIĘ TO :D a powaznie, lepiej, zeby ten projekt nie wszedl...
|
Quote:
>Orwell "made in Poland"<, to już nawet nie będą "jaja jak berety"... |
...............
|
Quote:
http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=8316 |
Quote:
|
Quote:
|
moge sie jedynie domyslac ;-)
|
Quote:
|
|
Last edited by God Of War; Today at 01:10.
Reason: Komentarz usunięty przez ACTA Ty się "Zając" nie śmiej... oj, żebyś nie wykrakał.... .... Mario, rzeczywiście jest problem... może to twórcy ACTA coś sabotują... |
nie smieje sie, wrecz przeciwnie, to taki maly przedsmaczek jak to moze (oby nie) wygladac...
|
Quote:
Petycja podpisana! Jako "Polak i katolik" /:twisted:/, a przede wszystkich jako Wolny Człowiek w zgodzie z własnym sumieniem, petycję podpisałam! I obiecuję nie ściągać przepisów na domowy wyrób bomb! ... Jak edytuję i cytuję sama siebie, to też już łamię prawo autorskie? |
Ja tez nie ogladam telewizji (nie mam ani telewizora ani radia) ;) stad jeszcze raz prosze o wyjasnienie-ACTA zmienia definicje prawa autorskiego czy tylko umozliwia jego egzekwowanie?
Filmik obejrzalam do polowy (wiecej sie na mobilnym necie na wsi nie da ;) i jakos infantylnie brzmia dla mnie te argumenty. |
terroryzm nie ma tu nic do rzeczy. mieli przechwycone maile dot. ataków na WTC i co? niczemu nie zapobiegli. satelity monitorują cały świat. efekt: rolnik dostał karę bo satelita zauważył, ze źdźbło na polu to nie deklarowana w dokumentach pszenica, a pszenżyto, ale zaden satelita nie wypatrzył jeszcze żadnego mordercy na żadnym polu, choć morderca jest przecież większy od źdźbła trawy :roll:
każdą komórkę można namierzyć, ale gdy zgłosisz kradzież telefonu, za 7dni otrzymasz info z policji o umorzeniu sprawy z racji niewykrywalności... już mają narzędzia i środki do globalnej kontroli, mają z nich wiedzę, ale nie używają jej dla dobra społeczeństwa, tylko do pilnowania czyjegoś interesu. w takim samym celu będzie użyte wszystko, co niby ma nam służyć, naszemu bezpieczeństwu, a tak naprawdę będzie na nas batem, by interesy nielicznych szły jeszcze lepiej. i tak samo będzie z egzekwowaniem ACTA w praktyce. jeśli nasz film ktoś skopiuje, tych "wychwytywaczy zbrodni" nie będzie interesować to, że ktoś naruszył nasze prawa, bo oni nie są od pilnowania naszych spraw, tylko biznesów innych, za to gdy my dodamy filmik z imprezy z jakąś przypadkową muzyką w tle, jesteśmy przestępcami i zapłacimy karę. rząd nie powinien zajmować się interesem kilku korporacji, bo te zadbają o siebie same, tylko dobrem społeczeństwa. poza tym czym jest garstka ludzi zabitych w Londynie, względem tysięcy ludzi ginących w wypadkach na fatalnych polskich drogach? niech się zajmą dziurami w drogach, a nie szukaniem dziury w całym. Puchatek, skoro u Ciebie się dało podpisać bez problemu, to chyba problem już zniknął, ale wiele osób na forach dotychczas się skarżyło, że nie da sie jej podpisać. Być może to jakaś akcja odwetowa za atak hakerów na strony rządowe, a może za duzo osób naraz chce ją podpisać... trudno stwierdzić... |
Quote:
Za kadencji poprzedniego prezydenta zwrocila sie do nas policja. Toczyla sie sprawa przeciwko wlascicielowi jednej z hostowanych u nas stron... Za obraze prezydenta... Policja, sady, obraza PREZYDENTA, zeznania.... DUZY kaliber.... :shock: Pomaszerowalam zobaczyc co to za terroryste mamy na serwerach.... Wiesz co tam bylo...? Chlopak zrobil strone z kawalami. I trafily sie takie o Kaczynskim... Dlatego podpisalam ACTE - dawanie im do reki jakiegokolwiek przepisu umozliwiajacego przesladowanie ludzi za pierdoly spowoduje, ze za pierdoly beda scigac... |
Akurat w trakcie zamachów w Londynie mieszkałem w mieszkaniu ok 200m od stacji metra w której huknęło, więc wiem co nieco bezpośrednio z tego co było mówione zaraz po zamachach. Goście odpowiedzialni byli nienotowani wcześniej i policja i służby brytyjskie nie miały pojęcia o planie. Nie słyszałem o tym, żeby biały Brytyjczyk z dziada pradziada wysadzał się w Anglii. Był taki jeden Norweg, ale czy on nie był przerysowaną i szaloną reakcją na to co staje się wielkim problemem Europy? Niekontrolowanego wzrostu populacji Afrykańczyków i Arabów, którzy są odpowiedzialni za terro-bajzel? Można w tym miejscu gdybać, że jeśli służby mogłyby filtrować treści wiadomości to dałoby się uniknąć tragedii. Tylko czy prewencja i zakładanie z góry, że każdy z nas jest potencjalnym zamachowcem, dewiantem, złodziejem, mordercą czy wszelkiej innej maści pomyleńcem jest ok? Nie godzę się, żeby w imię rzekomej poprawy bezpieczeństwa służby miały możliwość inwigilowania mojej aktywności w sieci. Prawa autorskie - na ściągnięciu płyty z sieci traci wytwórnia nie artysta. Co więcej artysta może więcej zyskać niż stracić, przykładów jest wiele. Choćby ostatnie hity radiowe Gotye i Michela Telo. Gdyby nie wirusowe rozprzestrzenianie się tych kawałków to Kowalski z Polski w życiu by się nie dowiedział o blondasku z Brazylii, który teraz dostaje procent z każdej emisji piosenki w polskich mediach. Gdyby nie net, podbiłby tylko Brazylię, a tak jego piosenka jest grana na całym globie. Najpierw powiedzą nam 'to dla dobra artystów (choć tak na prawdę to dla dobra lobby korporacji i koncernów)' a później będą patrzeć 'na klawiatury' co wypisujemy. Dla ogółu dobra, przecież wszyscy jesteśmy potencjalnymi wywrotowcami. Władza nie może lekceważyć Sieci- zrozumieli to po rewolucjach w krajach arabskich. To przecież na portalach społecznościowych i forach ludzie skrzyknęli się do buntu. Więc skoro kilku Arabów skrzyknęło całe Narody do buntu przeciw władzy, to to samo może spotkać każdy inny kraj. Tak jak władza ludowa walczyła z podziemną prasą Solidarności i podziemiem rewolucyjnym w ogóle, tak obecne rządy walczą z nowym zagrożeniem dla swojej pozycji- niezależną platformą swobodnej komunikacji i wolności słowa. Choć teraz w żadnym z krajów chcących przystąpić do ACTA nie ma realnego zagrożenia rewolucją to przecież trzeba nam zamknąć usta, bo każdy z nas jest potencjalnym przestępcą, który może wszcząć rewoltę, czy chociaż skrytykować rząd swojego kraju i tym samym zburzyć sielankowy obraz rysowany przez polityków. Ku chwale władzy ludowej i bezpieczeństwa ogółu!:lol:
|
Najgorsze jest to jak pod szczytnymi hasłami ukrywa się niejasne interesy korporacji. Dokładnie wiem, że jeżeli jakaś korporacja medialna skopiuje artykuł z mojego serwisu to będę mógł sobie pisać na Berdyczów. Ale jak ktoś z nieświadomych użytkowników umieści na moim serwisie fotkę pieska skopiowaną z jakiegoś portalu korporacyjnego, to na pierwsze ich mruknięcie dostawca internetu zamknie mój serwis.
|
Quote:
Idąc teorią spiskową...może wp.pl jest prorządowe.....8) |
Wprowadzenie monitoringu ruchu w sieci i tak nie pomoże w walce z terroryzmem. Terroryści od dawna już wiedzą, jak się ukryć w sieci. Wystarczy przedpłacona kartam SIM + komputer skonfigurowany do korzystania z sieci Tor i doiście do nadawcy wiadomości, czy też lokalizacji "hackera" jest praktycznie niemożliwe. ACTA uderzy przede wszystkim w przeciętnego Kowalskiego, który nie ma pojęcia, jak zabezpieczyć swoją prywatność.
|
powiem Wam jak działa to w praktyce. dopiero teraz skojarzyłam fakty z sytuacji, o której opowiadała mi znajoma z miesiąc temu. wpadła do jej domu policja z nakazem rewizji. zarekwirowano wszystkie komputery, bo jak mówiła mi znajoma, jej syn przesyłał znajomym pliki z muzyką, którą nabył legalnie. przesyłał niekomercyjnie, na zasadzie "posłuchaj sobie co ostatnio nabyłem" albo "posłuchaj, bardzo mi sie podoba, a tobie?"
troche nie chciało mi się wierzyć w tę opowieść, zakładałam, ze być może ściągał pliki i sprzedawał, no bo przecież nie zarekwirowaliby kompów za samo przesłanie plików kolegom... ale teraz wiem, że to było właśnie to - akt ACTA. policja powiedziała, że otrzymała od pewnej firmy zajmującej się .... nie pamiętam dokładnie czym, ale w każdym razie ta firma wyśledziła delikwenta i doniosła do prokuratury o dokonanym przestępstwie, czyli nielegalnym rozpowszechnianiu treści. na wstepie chłopak dostał 700zł kary plus opłata dla firmy mającej prawa autorskie za rozpowszechnianie muzyki. ciekawe, czy na tym się skończy. nastolatek stał się przestępcą bo pochwalił się koledze co kupił, matce zarekwirowano wszystkie komputery, że już nie wspomnę o stresie, gdy wpada policja do spokojnego domu, z nakazem rewizji... |
MSWiA przeznaczyło 170 mln zł na opracowanie sposobu złamania Tora. http://www.wykop.pl/ramka/935783/msw...odsluchiwania/
Ponadto: http://www.amerbroker.pl/?go=content...source=message http://www.forbes.com/sites/erikkain...-act-now-what/ http://en.wikipedia.org/wiki/Nationa...:_Section_1021 Można powiedzieć, że cały szum wokół tej ustawy to sprawka oszołomów od teorii spiskowej. Tylko nie tylko komentatorzy i fani spisków negatywnie wyrażają się o tej ustawie i widzą w niej zagrożenie, ale również część polityków i publicystów amerykańskich. Internowanie za podejrzenie o kontakty z Talibami... nigga please... (doskonale pasuje do pana Obamy:lol: ). To cuchnie totalitaryzmem. Będzie tak jak ktoś napisał. Masz brodę i wyjedziesz na wyprawę do Afganistanu a po powrocie do USA i napiszesz na twitterze, że 'wyjazd był bombowy, a życie w lepiance nie jest wcale gorsze od apartamentu przy 5 alei, a zachód nie jest całkiem ok bo gdy my się pławimy w luksusie to inni żyją w glinianych chatach' to za chwile przyjdzie kilku panów w mundurze i grzecznie kopną cie w twarz i zawloką do pierdla - tak na wszelki wypadek. ;) Jeszcze co do ACTA. Nie pamiętam już gdzie to czytałem ale ktoś to pięknie skomentował: "po wprowadzeniu ACTA internet będzie interesujący jak telewizja publiczna":lol: |
Na dogo na forum 13-letnia dzewczynka pochwalila sie, ze byla z rodzicami i pieskiem na wakacjach na Mazurach. Ze mieszkali w pieknym miejscu. Ktos zapytal gdzie, wiec dziewczynka wkleila mapke.
Dostalismy zgloszenie o zlamaniu praw autorskich, wiec mapa zostala skasowana (po 8 godzinach od publikacji)... OK, ochrona praw autorskich. Tak nie wolno, itd.... No ale wiadomo - dzieci to dzieci.... Ale to nie koniec.... Sprawa trafila do sadu - policja nakazala podanie namiarow na dziewczynke, bo wlasciciel mapy zarzadal ponad 3000ZL!!! za je publiczne wykorzystanie. Sprawa mnie zaciekawila - okazalo sie, ze wlasciciel mapy ma jakis przecietny serwisik, na ktorym udostepnia je w internecie. Zarabial pewnie marniutko, ALE zatrudnia ekipe prawnikow i ludzi zamujacych sie wykrywaniem, kto opublikowal ich male na stronie i wyciaganiem od nich pieniadze. Ofiarami nie padaly oczywiscie firmy, ale prywatne osoby piszace na forach o swoich wakacjach, wedkarze pokazujacy, gdzie lowia i MASA dzieci... Wtedy sprawa przechodzila jeszcze przez sad - teraz, gdy ACTA wejdzie w zycie wystarczy zloszenie takiego oszoloma. A gwarantuje, ze pojawi ich sie masa - bo to KASA.... |
"1984" to książkowa fikcja, a nie instrukcja obsługi - szkoda, że politycy mają chyba inne zdanie... NIE DLA ACTA
|
Quote:
|
Quote:
Skoro ostatnie wolne medium - Internet - przestanie być wolne, to zostanie coś w tym właśnie stylu... |
A co do terroryzmu, to nic go nie nakręca bardziej jak pozbawione kontroli państw ponadnarodowe korporacje, których udziałowcy w stylu bin Ladena piorą swoje petrodolary, a zyski przeznaczają na finansowanie terroryzmu ....
|
Quote:
Jak czytam ten temat, to nie mogę pozbyć się sprzed oczu "Przesłuchania" Bugajskiego...:| |
Quote:
|
tak na szybko - ktoś się orientuje jak idą/poszły rozmowy o ACTA miedzy Tuskiem a Bonim? Nie mam jak sprawdzic,a tv mi cos szwankuje
|
Quote:
Ja osobiście nie wierzę w wejście ACTA w życie i bardzo chcę mieć rację. |
podpiszą, dziady chędożone
|
Zbyt wielkie naciski, zbyt wielki pieniądze za tym stoją...
|
Widzieliście stronę mon jakieś 10 min temu? :lol:
|
Niestety, Polska podpisze ACTA 26.01.
Zanim wejdzie w życie musi być jeszcze ratyfikowana przez parlament, co daje nam jeszcze trochę czasu na poużywanie wolności. |
Oni chyba nie zdają sobie sprawy z konsekwencji tej decyzji...
Za oficjalnym Twitterem Anonymous: We have dox files and leaked documentations on many Poland officials, if ACTA is passed, we will release these documents. |
Gaga, tak dawno temu ten film oglądałam, że już go nie pamiętam, więc moja odpowiedź mogła być nie na temat...
Grin, rząd jest dla społeczeństwa, nie dla korporacji. nasz interes ma sie liczyć, a nie kilku korporacji, które mają środki na to, by o swoje interesy zadbać... nie ma na refundacje leków, a jest 170mln zł na system podsłuchów w sieci! http://www.wykop.pl/ramka/935783/msw...odsluchiwania/ |
http://kwejk.pl/obrazek/866682/stop,acta.html no ciekaw jestem jak to się potoczy, Sony też poleciało po bandzie z użytkownikami, to Anonymous ich delikatnie mówiąc podniszczyło na ponad 2 miesiące i w końcu ludzie z Sony Entertainment poszli na ugodę, każdy był zadowolony z efektu działań Annms - czekamy na powtórkę.
(W chwili gdy to piszę serwis e-kryminalni ma "małe problemy techniczne" - przypadek? :) ) |
btw - wejdzcie na allegro i zobaczcie logo ;)
|
Ładne logo... :p
A swoją drogą, po obejrzeniu różnych wiadomości w telewizji, jestem zażenowana... Rząd w osobie ministra rolnictwa gdzieś "pod stołem", cichcem by nikt nie wiedział, podpisuje "układy" dotyczące całego społeczeństwa... Żeby nie było wątpliwości, jestem za ochroną dóbr osobistych, ale to co ma teraz miejsce na naszych oczach dziwnie "śmierdzi"... :? |
A co ma Guy Fawkes do ACTA?
|
Guy Fawkes nic, ale maska Fawkesa jest symbolem Anonymous
|
Do akcji dolaczaja kolejni:
http://files.gadu-gadu.pl/co-ja-pacz...bd921d7bff.jpg http://www.youtube.com/watch?v=Ep9ijl6Z934 |
http://www.youtube.com/watch?v=Q6wcv...eature=related
Ciekawe co na to Rysiek... ... Czy prawo ACTA będzie działało wstecz? Bo, tak się zastanawiam... czy za swój post dostanę pouczenie czy już zawiasy.... |
I na powaznie:
http://wiadomosci.onet.pl/wideo/ukla...c,43119,w.html Oj, w ramach poszukiwania wolnosci obywatelskich przyjdzie nam wyprowadzic sie na Bialorus..... ;) |
A Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji działa. I ma zakładkę "zgłoś uwagi" ...
|
Pewnie, ze tak. Przeciez wszystko wyszlo z rybolostwa i rolnictwa...
|
Quote:
|
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=MwYpMa8wlHc warto obejrzec, to juz nie przelewki, oby do konDonka tez dotarlo
|
Zarty se stroisz Seba, ze dodonka dojdzie.
|
iskierka nadziei zawsze jest :) moze ryży przejrzy na oczy
|
Quote:
|
taki Maciek z Klanu jest gwiazdą dzięki internetowi i tym filmikom. gdyby nie przeróbki, nigdy bym go nie zobaczyła, a wiele osób lubi go dzieki kreacjom domorosłych artystów netowych. swoja drogą, wolę te krótkie filmiki w YT tworzone przez internautów niż tasiemce telewizyjne. w tych krótkich filmikach jest polot i żart, są dla wszystkich i niekomercyjne.
no ale nie o same filmiki i zdjecia tu chodzi, czy prawa autorskie, bo wydaje mi się, że ludzie zapominają momentami co jest w tym wszystkim najgorsze, czyli to, że będą nam czytac maile, smsy, podłuchiwać nasze rozmowy, a zdarzały się już i takie przypadki w innych krajach, że za pomoca trojanów pracownicy służb rządowych oglądali sobie ludzi przez kamerki internetowe. nie było to wtedy legalne, ale przecież podsłuchiwacze są tylko ludźmi... poza tym fajnie byłoby mieć jeszcze w aktach twarz przestępcy, widzieć jak żyje.... gdy ACTA wejdzie, to kolejny krok milowy w kierunku zaczipowania nas. Chipy na świecie narazie są dobrowolne i reklamowane jako ułatwiające życie. W Japoni chipwanie noworodków jest już powszechne. Był filmik na YT, miałam dodać link, ale TVP i Cejrowski zgłosili do niego prawa autorskie (ACTA) więc już nie zobaczymy tego bez zapłacenia. Puchatek, też mam nadzieję, że prawo nie działa wstecz. Zamykac nie będą, bo nie ma tylu wiezień. Puste narazie jest jeszcze polskie Guantanamo w Szymanach, gdzie łamiąc wszystkie konwencje torturuje się podejrzanych. Im chodzi o kasę, a nie jej wydawanie i utrzymywanie nas, więc tylko pozbawią nas wypłat i pozwolą działać dalej, byśmy mogli dalej robić błędy a złapani na nich przekażemy w ramach kar kolejne zarobione przez nas pieniądze. |
|
I dobrze :-) może reszta też przejrzy na oczy
|
zobaczcie co piszą o Bonim na Wikipedii:
"Kwestia współpracy ze Służbą Bezpieczeństwa W 1992 znalazł się jako tajny współpracownik Służby Bezpieczeństwa na Liście Macierewicza. Zaprzeczył jakiejkolwiek współpracy, a w jego obronie wystąpili Zbigniew Bujak, Zbigniew Janas i Henryk Wujec[4]. 31 października 2007 wydał publiczne oświadczenie, podając, iż w 1985 funkcjonariusze SB za pomocą szantażu wymogli na nim podpisanie deklaracji współpracy" ciekawe kto teraz na nim wymógł złożenie podpisu? Najpierw ściemnia, ze nie współpracował, potem się jednak przyznaje. widocznie podpisuje każdy dokument jaki mu każą.... już nie wspomnę o tym, że jest kłamcą, ale także chorągiewką na wietrze i - jak historia pokazuje - nadal składa podpisy pod niekorzystnymi dokumentami po wpływem nacisku. sprzedawczyk. byle pozycje utrzymać... |
Oj, Mario... jedziesz po bandzie...:twisted:
Już tekst o grubych rybach i świniach mnie ściął z nóg /zastanawiałam się, do której grypy należą "cmentarni" >Miru< i >Zbychu</ ;-) A teraz czepiasz się byłego kapusia i byłego ślusarza obecnie znawcę od kultury... :roll: Feeee.... powiadam Ci.... 8) Ale nie krępuj się, radości nigdy za wiele. :p Chociaż z tym prawem działającym wstecz, to byłabym ostrożna... kiedy to US łupnął domiary podatnikom za ileś lat do tyłu? I to, bodajże, za kadencji rządu "najlepszego z najlepszych"... :roll: |
Nic mnie już nie zaskoczy w dzisiejszych czasach... Jedno jest pewne - nie jest to rząd "najlepszy z najlepszych"... A jak tak dalej będzie szło, to kilka nieprzyjemnych dla rządu spraw ujrzy światło dzienne, nie zdziwię się, jak wśród tych dokumentów znajdzie się coś o Smoleńsku - i rewolta gotowa
|
Puchatku, Miru to chaos i zniszczenie:lol:
|
Taaaa........ CHAOS pasuje ;)
|
"Ktoś" ocenzurował moją stronę internetową.
|
po 20.00 POWINNA dzialac jak nalezy :)
Edit: dziwne, blackout ogólnopolski teoretycznie trwał tylko od 19-20, ciekawe czemu nadal nie odblokowali... |
A skąd wiesz, że POWINNA??? :rock_3
... "Miru to chaos i zniszczenie" -ten z WD, jak czytuję, jest OK, ale ten "czesiek cmentarny", to rzeczywiście coś ze "zniszczenia" ma... :lol: ... Wiecie co?! To byłaby "jazda", gdyby rzeczywiście ujawniono parę dokumentów. Nawet może niekoniecznie o te "smoleńskie" mi chodzi... ale dot. afer zamiatanych pod dywan czy dot. grup "wzajemnej adoracji" /rząd<->biznes/...:? |
Ano stąd, że ponad 900, albo i 1000 serwisów zadeklarowało blackout od 19-20 :) nie wiem tylko, czy hosting się w to też wlicza, bo jeśli tak, to mamy odpowiedź, dlaczego strona była zablokowana.
Puchatku, podpiszą ACTA w Japonii - bądź pewna, że niektóre dokumenty będą udostępnione do publicznego wglądu - albo po kolei albo wszystkie naraz, trochę mocniejsza wersja wikileaks ;-) |
Waldek, stronka już działa, teraz tylko jednorazowe ciasteczko jest na wejście :-)
|
Działa, działa. A ciasteczka to ja lubię ale czekoladowe:lol:
|
hehe, a kto nie lubi :D
|
Quote:
|
Najgorsze jest to, ze te wszystkie decyzje podejmowane są przez ludzi, którzy nie wiedzą o co chodzi:
'Dzisiaj rano dowiedziałem się, że głosowałem za ACTA. Serio. I nie mam zamiaru się tego wypierać. Czy wiedziałem, za czym głosuję? Nie. Czy zawsze wiem, za czym głosuję? Rzadko. Czy inni posłowie i europosłowie wiedzą więcej? Nie' Marek Migalski (na jego blogu). Biorą przez kadencję 3mln zł by głosować w sprawach, o których nie mają pojęcia. Gdyby miał troche honoru, to przynajmniej by sie wstrzymał od głosu, by zadecydowali ci, którzy wiedzą o co chodzi... Do tej pory nie interesowałam się polityką, nie znałam żadnego nazwiska, posłów, czy ministrów, ale od czasu nagłośnienia ACTA znam już nazwiska wszystkich zdrajców :P rząd przyznał, że konsultował się w sprawie ACTA z korporacjami, nazywając to "dialogiem społecznym". sprzedały nas dziady, i tyle. Puchatek, nawet jak pare spraw wyjdzie na jaw, to podejrzewam, że i tak nic sie nie stanie, poza oburzeniem społecznym. Dla przykładu, czy ktoś poniósł jakieś konsekwencje po ujawnieniu łamania konwencji w Szymanach? Nie. Śledztwo utajnione, człowiek który ujawnił to światu zawisł na sznurze, a my zapłacimy karę z naszych podatków. Skoro prokuratura tuszuje wszystko i współpracuje z mafią, co już nie raz było dowiedzione, to czego się spodziewać po odtajnieniu kiedyś wyników tego śledztwa? Tak samo będzie z resztą. Jesli wejdzie ta ustawa, to będzie sie dziać mnóstwo paranoi. Załóżmy, ze ktoś hoduje sobie roslinkę doniczkową, na forum dla fascynatów roslin doniczkowych zaoferuje zaszczepki tej rośliny. Gdy wypatrzy to firma mająca patent na odmianę, już go mają. A jeśli chciałby za to 1zł "na szczęście", to już nie kwestia udostepniania, ale nielegalnego klonowania opatentowanej odmiany w celach handlowych. Każdy sie skupia na najkach czy muzyce, ale to będzie dotyczyć wielu innych dziedzin życia. Nieważne, że nikt tego nie wypatrzy zapewne, ale to, ze nikt nie wypatrzy nie znaczy, że dzieki temu nie jesteśmy przestępcami, wg ACTA. To, że nikt nie złapał złodzieja nie znaczy, że nie jest on złodziejem. ACTA robi nas właśnie złodziejami, odbierając prawo zwyczajowe. To, ze śmieję sie z obrazka, i pozwolę zerknąć na niego także moim znajomym to moje prawo, a że mieszkają setki kilomerów ode mnie, muszę zrobić to mailem lub umieszczając tam, gdzie będą mogli je też zobaczyć. Skoro maile będą czytane by nas za to ukarać, strony umozliwiające to blokowane, zostanie nam poczta? i znów stanie się aktualna piosenka Kultu "z ludźmi, których kochasz, rozmawiasz tylko listami, czujesz ich jedynie przy pomocy pocztowego kleju, tylko dlatego ze mieszkają w innym kraju"? |
|
Pewien "uczony" powiedzial kiedyś-dajcie mi człowieka a znajdę na niego paragraf. Podobno era takiego rozumowania jest za nami. Jednak chyba nie. Jeżeli ACTA wejdzie w życie każdy z nas może okazać się przestępcą, który będzie miał ograniczone prawo obrony.
|
Quote:
ludzie którzy są ZA nie mają pojęcia za czym obstają. jak ten europoseł, którego wyżej przytoczyłam. rozmawiajac z osobami które nie korzystają z netu a jedynie oglądają TV wynika, że są za ACTA, bo TV wmówiło im, że to walka z chińskimi podróbkami, a to utrzyma ich miejsca pracy. Trunksia, fajny przykład z piekielnych.pl. trzeba uważać na nazwę psa, bo jak ktoś nazwie go Uran na przykład, to może spodziewać się częstszych odwiedzin antyterrorystów w kompie :D Nie piszcie o mnie nigdy Marycha :P choć w środowisku handlarzy pewnie już się używa nazw typu "taboret" albo "doniczka" ale te tępaki będą nadal nas prześwietlać :D |
Echelon słucha i patrzy. :)
|
Im więcej czytam i im bardziej dociera do mnie jakim staję się więźniem, tym bardziej chce mi się wymiotować....
... Z czym kojarzy się Puchatek.... pedofilia /->Krzyś, Prosiaczek/, nielegalna produkcja alkoholu /nalewki w pasiece/, przerzut podrabianych zabawek od Chinoli.... ... ;-)"Bochu" -piękny "początek dnia", aczkolwiek chyba złamałeś zasady ACTA.:twisted: Polecam się na przyszłość! :p |
okazuje sie, ze nagminnie je lamie, chociazby ze wzgledu na nick :twisted::twisted: zainteresowani tematem powinni kojarzyc :twisted:
|
Jeśli dobrze zrozumiałam, to samo podpisanie, nawet bez ratyfikacji, wiąże nam ręce w przyszłości: http://wyborcza.biz/biznes/1,100897,...na_zmiany.html
Ciekawe czy w ogóle pomyśleli, jak ACTA ma się do naszej Konstytucji :roll: "Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane. Ustawa może wprowadzić obowiązek uprzedniego uzyskania koncesji na prowadzenie stacji radiowej lub telewizyjnej." |
Generalnie "ustawa niczego w polskim prawie nie zmieni" jak ostatnio powiedział zdrajca Boni - w takim razie nad czym tak bardzo pracowali za naszymi plecami przez bite 4 lata?
|
Quote:
wydaje mi się, ze wkrótce w necie jedynymi legalnymi utworami będą piosenki z marszów i manifestacji, typu "Donald łobuzie, wsadzimy ci jabłko w buzie" bo do nich ZAIKS nie ma żadnych praw :D zamiast romantycznych piosenek, za które możemy stać się przestępcami, będziemy sobie przesyłać kultowy utwór "Donald matole" :D z dopiskiem w mailu "sprzedam uran", żeby najemni podsłuchiwacze się nie nudzili :D |
w przyspiewce akurat nie o "jablko" chodzi, lecz o meski organ ;-) ja czekam do jutra, niech podpisza acta i niech swiatlo dzienne ujrza pewne kompromitujace dokumenty...
|
a kto ma patent na wilczaki? a na ludzi?? może też trzeba będzie wykupić jakąś koncesje?
|
Quote:
|
ACTA a artyści - z tego co rozumiem to to ma bronic artystów przed piractwem do tego stopnia, ze jeżeli nagrają płytę w wytwórni X to nie będą mogli swojego kawałka mamie internetem przesłać albo dać do posłuchania na swojej stronie :-) bo przecież należy on do wytwórni :-)
|
All times are GMT +2. The time now is 10:57. |