![]() |
TOP10 reproduktorów i suk hodowlanych CzW
Podobnie jak w sąsiednim wątku (z TOP Listą najlepszych hodowli krajowych i zagranicznych CsV) także i tutaj prosiłbym Was o wyszczególnienie przynajmniej po 3-5 wybitnych (Waszym subiektywnym zdaniem, które wcale nie musi pokrywać się z wyróżnieniami sędziowskimi, skoro nie każdy zaraz (multi)champion musi koniecznie przypaść Nam do indywidualnego gustu, a często wprost przeciwnie podobają się Nam psy jakoś specjalnie wystawowo nieutytułowane) przedstawicieli rasy CzW obu płci (oddzielnie dla psów i suczek z jednoczesnym stopniowaniem ich od pozycji pierwszej do maksymalnie dziesiątej), dzieląc ich przy tym na wilczaki zamieszkujące Polskę i te z poza jej granic (oczywiście bardzo mile widziane jest uzasadnienie takiego, a nie innego wyboru, choć bynajmniej niekonieczne) :)
|
Komentarz, nie "off"....
Quote:
"prosiłbym Was" -jak widzę jest "las rąk" wyrywających się by udzielić Ci odpowiedzi...:lol::lol::lol: Z uwagą będę śledzić wątki... /Wydawało mi się, że obiektywną "wybitność" -lub jej brak- przyznają bezstronni oceniający zwykle po śmierci ocenianego.../ |
Quote:
|
Ira.s., o ile pamiętam kiedyś już na tym forum "działałeś" bardzo aktywnie w temacie koloru wilczaków i wywołałeś burzę.
http://www.wolfdog.org/forum/showthr...t=12324&page=5 Na koniec napisałeś, że najlepszych informacji udzielił ci pewien "hodowca" które Ci na priva napisał jak to z tym kolorem wilczaków jest. ;-) Myślę, że ów "hodowca" udzieli Ci równie dobrych informacji na temat najlepszych hodowli. :twisted: |
Rona, jak szuka tu informacji to niech szuka, lepiej tu niz gdzies indziej :rock_3 Jednak mam nadzieje ze ira.s ma swiadomosc ze raczej nikt nie wskaze mu najlepszego repa i najlepszej hodowli.
|
ira.s - trochę kontrowersyjny temat, dużo wymagasz od społeczności wolfdoga :twisted:
Gdybyś spytał o ulubionych przedstawicieli rasy to może ktoś przyznałby się do swoich osobistych, nic nie znaczących miłostek... ale "TOP 10 reproduktorów..." to zbyt duża... 'odpowiedzialność'. Nie wiem, czy ktokolwiek odważy się brać udział w takim 'projekcie' - zbyt wiele nieporozumień i niepotrzebnych nikomu kłótni może z tego wyniknąć po prostu ;) |
a gdzie regulamin jak ma sie wybierac? jaka punktacje i za co? za ilosc? za jakosc? :DDD i tak jasne ze mafii sa najlepsze :D od innej mafii :DDD a tych sa lepsze od 3 :D
|
Quote:
Subiektywnie! I z komentarzami....bo przecież "opinia jest jak .... -każdy ma swoją". 8) |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Może zasięgnij języka w interesujących Cię tematach na małych, "rodzinnych" forach orbitujących w około WD -tam na pewno nie będzie niezdrowych emocji i z klasą "salonu" ;-) otrzymasz satysfakcjonujące odpowiedzi. :lol: A najlepiej będzie, jak wspomniała Rona, jeśli uzupełni Twoją wiedzę "hodowca" ->spec< od sierściowego wzorca...:lol: |
TOPowe watki nie wzbudzaja niezdrowych emocji, po prostu wiemy ze raczej nikt nic nie napisze i tyle :)
|
Quote:
Wonderfull Wolf Eden severu - top taki, że aż sama się boi dostać cieczki :lol:;-) od 3 lat :D |
Quote:
|
Quote:
tam zaraz jak marzenie :) nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie na jednym się raczej nie skończy :) |
Quote:
:roflmao:roflmao:roflmao A tak na powaznie - to jest troche tak, jakbyś się pytał, który sędzia do oceniania wilczaków najlepszy... Co chcesz wiedziec, zadając takie pytania - jaki typ wilczaka ktoś preferuje? Co jest "dostępne na rynku" w danym kraju? Co jest "modne" w danej chwili? Który z właścicieli najwięcej pracuje na PR swojego psa/swojej hodowli? Który ma najwięcej znajomych wśród hodowców? Czy może ilu z nich najsensowniej myśli o rozwoju rasy? Wydaje mi się, że ma jednoznacznej odpowiedzi, dla kazdego "top" moze znaczyc coś innego... |
Quote:
|
Quote:
|
To jest zbyt mloda, nieukształtowana rasa by przyjac typowe dla hodowli innych zwierząt kryteria oceny psa/suki hodowlanej, a tym samym tworzyc rankingi. Mowi sie, ze pies musi silnie przekazywac swoj typ i byc ta podatna na aktualne trendy strona. Suka ma dawac przebic sie ojcu, charakteryzowac sie klasyczna uroda, prawidlowa budowa i dobrym charakterem. W takiej konfiguracji mozliwe jest stale podążanie za moda i wypuszczanie zawsze takich psow jakie sa aktualnie trendy. Ale u nas to nie działa.
Z hodowlami jest tak-jedno krycie moze byc super (np przypadkowo), a nastepne zupelnie bezsensu. Trzeba patrzec na konkretny miot a nie przydomek. |
Ja wrócę do tematu..... :twisted:
Quote:
To ja mam Najwybitniejszą Hodowlę....:rock_3 a/ psy piękne /i fizis i dusza/ b/ moja Hodowla nie przekazała ŻADNYCH wadliwych genów /czy to "wzorcowych" czy zdrowotnych/ /więcej nic nie powiem, bo lubię swoją Konkurencję ;-) / |
|
No cóż.... jest już jasność w temacie -nie ma co spekulować i rozmywać temat off-ami.... :lol::lol::lol:
Najwybitniejsza Suka w rasie /ex aequo miejsca 1-2-3-4-5/: Wonderfull Wolf Eden severu Najwybitniejszy Pies w rasie /ex aequo miejsca 1-2-3-4-5/: Bies Welkoscyrz Najwybitniejsza Hodowla w rasie /ex aequo miejsca 1-2-3-4-5/: moja |
Quote:
(Bura, a jaki jest właściwie Przydomek Najwybiniejszej Hodowli?) |
Quote:
a jednak życie bywa proste:p |
Quote:
/Ni w piąstkę ni w oko pasi do wilczaka -choć do wilczarza już bardziej- ale czuję niepohamowaną "miętę" do greckiej "starzyzny"...../ :lol::lol::lol: .... Wonderfull Wolf ES -bo chcieć, to móc.....;-) |
Quote:
|
Aha, miejsca 6-10 niewarte są nawet wspominania, to już sama marność nad marnościami, i olchowy pył, ira.s...
|
I trzy metry mułu!!! :lol::twisted::lol::twisted::lol:
.... Milczenie "braci rasowej" możemy spokojnie przyjąć jako aprobatę, więc teraz trzeba zbałamucić jakiegoś sędziego /i Klub Rasy w organizacji/, by to potwierdził jakimś certyfikatem.... Albo.... "rąbać" sędziego! Sami je sobie napiszemy i zrobimy okolicznościowe medale...... :lol: |
Quote:
|
:ehmmm Hmmmmm..... ja by Ci to powiedzieć?...
Ujęte w cudzysłów raczej chyba nie boli...... |
Quote:
A gdzie jest "rżnięcie idioty"? Łagodniejesz z wiekiem, nie poznaję, nie poznaję..... |
Quote:
|
Quote:
;-) To nie łagodność.....z Ira.s, chyba mi się nie chce..... :roll: ... Co do wyboru >Naj Hodowli< -byłam pierwsza /tak jak Anula i Wonderfull Wolf ES/-czas reklamacji minął...:roflmao Zresztą w czasie dyskusji nikt nie protestował..../Nawet >Peronówka<!!!/ 8) Już "po kompocie" :twisted: |
Quote:
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
A to ostrze się nie tępi -cały czas czeka na godnego Przeciwnika, który je złamie, co honorem nam będzie. Bo jak na razie, co jeden to "atrapa"" :lol::lol::lol: 8) A kasą nie strasz... ja z pokolenia "pt.": pieniądze to nie wszystko i nie wszystko na sprzedaż, więc się nie boję. :lol::lol::lol: Szanuję wkład Twojej Hodowli w rozwój rasy, ale straciłaś czujność i innym przypadną zasługi..... :lol::twisted::lol: I nie "rżnięcie idioty", ale chyba "głupa"! :twisted: ... Netah -ten IRA /IRA.S*/ to cholera WI, a tamto IRA już jakie 90 lat...... :lol::lol::lol: *-brzmi, jak Contras... :rock_3 |
Quote:
I tak poważny wydawałoby się temat zszedł na manowce prześmiewczych treli i degenerujących się oratoriów. |
Quote:
|
Quote:
Przecież na litość Boską, jeśli zadalibyście komukolwiek z co lepiej obeznanych właścicieli haszczaków analogiczne zapytania, to bez zająknięcia wskazaliby, iż numerem jeden na świecie jest hodowla Karnovanda, natomiast w Polsce na czoło wysuwają się Eskimoski Domek (najlepsza polska hodowla SH w latach 2005, 2006, 2007, 2008, 2010) i Arktogea (najlepsza polska hodowla SH w latach 2003, 2004, 2009)... czy to na prawdę dla Was takie trudne??? |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Seriously? :lol: |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Co zaś się tyczy tych "szarych komórek", to wybacz, ale żaden wzorzec rasy Ci nie powie, która hodowla wiedzie prym, jeśli uprzednio nie zaznajomisz się przynajmniej z większością tych bardziej liczących się w kraju i na świecie... i w tym celu m.in. fora kynologiczne stanowią nieocenioną pomoc (wskazując kierunki i dając jakieś początkowe punkty zaczepienia) - być może te rzeczywiście stanowi pod tym względem wyjątek od reguły, bo jak rozumiem, to właśnie staracie się mi tutaj siermiężnie udowodnić. |
Co Ci mam powiedziec: ja swojego wilczaka wybralam raczej pochopnie i dosyć przypadkowo - i jestem baaaaardzo zadowolona :)
Obyś się zatem nie przeliczył w swoim jakże przemyślanym wyborze :lol: |
Quote:
Jeśli spytałbyś choćby "jak wybrać szczeniaka, które hodowle polecacie" czy coś w tym rodzaju, a nie wyjeżdżał z TOPlistą to myślę, że wszyscy byliby trochę bardziej chętni do współpracy :twisted: A jeśli chodzi o to, kto "wiedzie prym" - nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Są hodowcy mniej i bardziej doświadczeni. Interesowni i mniej interesowni. Tacy, którzy mają "wyczucie" i tacy którzy go nie mają. Ale nikt Ci nie powie skąd masz wziąć szczeniaka, bo nie jest regułą, że dobra hodowla wypuszcza same piękności i na odwrót. Wszystko zależy od konkretnego miotu... także zamiast zajmować się toplistą - zacznij oglądać suki hodowlane, planowane mioty... Nie wiem kompletnie co masz na myśli pisząc o "liczących się hodowlach". Chcesz psa ze znanymi przydomkiem, czy psa, który wstrzeli się w Twoje preferencje? Bo jeśli to drugie to znów odsyłam do oglądania planowanych miotów (oraz do ogólnego przejrzenia bazy i wcześniejszych skojarzeń) Quote:
|
Ja tak jak Ania wybralam raczej przypadkowo, tzn moje serce podbil ojciec mej mendy, ale oprocz tego nic wiecej nie wiedzialam :p nie zaluje ani ciut ciut menda jest wspaniala, idealna dla mnie :)
Tak jak Makota, radze sie nie zastanawiac ktora hodowla jest najlepsza, bo z miotami bywa roznie, raczej wybrac suke lub samca ktory sie podoba i sledzic plany z nimi, i tyle :) Pytanie tez czego oczekujesz od wilczaka. |
Quote:
Jak chcesz psa o określonych cechach eksterieru - szukaj rodziców o takich cechach, oglądaj ich przodków, rodzeństwo, potomków... im bardziej ujednoliconą "rodzinkę" znajdziesz, tym większe prawdopodobieństwo, że szczeniak będzie podobny. Jak chcesz psa o określonym charakterze, to porozglądaj się za odpowiadającym Ci charakterem wśród psów hodowlanych - a w tym celu niewątpliwie najlepsze byłoby po prostu spotkanie jak największej ilości wilczaków i poobserwowanie ich. A jak chcesz psa do wystaw, który zostanie multichampionem... to w zasadzie bez różnicy co kupisz - wystarczy odpowiednia ilość samozaparcia w jeżdżeniu na wystawy :twisted: A teraz mały off top... avgrunn wcale nie dziwię się, że Belke zdobył Twoje serce, bo i ja jestem w nim od dawna zakochana, to przepiękny pies! :) |
Quote:
TOP Lista z kolei miała mi właśnie posłużyć do tego, abym na jej podstawie mógł przynajmniej rozeznać się w co bardziej wartych uwagi liniach hodowlanych (które dopiero skierowałyby mnie do konkretnych hodowli w danym specyficznym typie wilczakowym, jaki by mi szczególnie odpowiadał) i nie szukał tych informacji po całym tutejszym forum (tym bardziej, że te są z reguły porozsiewane w setkach wątków i prawie zawsze nieodmiennie w formie jakiejś off-top'owej ciekawostki), tracąc na te przekopywania się masę czasu (którego obecnie nie mam zbyt wiele, więc chciałbym go tym sposobem sobie zwyczajnie zaoszczędzić). P.S. Co zaś się tyczy tych personalnych zaczepek pod moim adresem, to darujcie je sobie, gdyż nie dam się więcej w te przepychanki słowne tutaj wciągnąć, skoro nie niosą one ze sobą nic ubogacającego Nasze krótkie życie (a są wyłącznie potworną stratą czasu i energii, którą o wiele rozsądniej można spożytkować na znacznie bardziej ciekawsze zajęcia). Quote:
Quote:
|
A nie pomyślałeś o tym, że wybieranie dróg na skróty, wobec świadomości tak wielkich (możliwych) rozczarowań, to po prostu źle obrana strategia? Może lepiej byś spożytkował energię na pojeżdżenie po wystawach, może okolicznych ćwiczakach, gdzie chadzają wilczaki, spróbował umówić się na jakiś spacer? Trochę chyba oczekujesz, że ktoś odrobi za Ciebie pracę domową, ale to będą Twoje decyzje i dziwi mnie, ze tak leniwie podchodzisz do tematu.
Rozpoczyna się sezon wystawowy, egzaminacyjny, szkoleniowy - wraz z nadchodzącą wiosną tu i ówdzie zaroi się od burych. Rusz tyłek i sam zacznij zdobywać wiedzę;-) Zwłaszcza, że zadajesz pytania, na które możesz otrzymać odpowiedzi bardzo subiektywne, a takie mają mierną wartość dla rzetelnej wiedzy. Wilczaki to psy dla aktywnych, inteligentnych, ciekawych ludzi - postaw na odkopanie w sobie tych cech, a łatwiej będzie Ci znaleźć idealnie pasującego psa. |
Quote:
|
Quote:
|
a ja wybrałem na żywioł.miałem podejscie tylko do jednej .ale się spoxniłem i skończyło sie na drugiej.
na żywiol,przez przypadek,bez wiekszych poszykiwań i nie żałuję .... |
Bo prawda jest taka, że akurat mamy to szczęście, że w naszym kraju ostatnio przychodzi na świat całkiem sporo naprawdę fajnych miotów i nawet "biorąc w ciemno" jest bardzo duża szansa, że trafi się dobrze.
|
Quote:
Quote:
ps. po Twoim poście uważam, ze masz bardzo duże wymagania i naprawdę możesz być mocno zawiedziony gdy już weźmiesz jakąś małą bestię bo one też swoje humory mają a Twoje nastawienie BARDZO będzie wpływało na zachowanie Wilczaka. Takie błędne koło w momencie niespełnienia oczekiwań. napisałem to bez złośliwości, ukrytych podtekstów itp Pozdrawiam ;) |
Quote:
a moj jest uparty i krnąbrny jak ........................... ja ;). więc wszystk orozumiecie :) |
Quote:
Widzę, że nie zbyt dobrze się zrozumieliśmy, gdyż ja mam naprawdę bardzo przyjacielskie nastawienie do wszelkiej maści czworonogów (nawiasem mówiąc żyję wedle zasady "natura sanat", więc nie może być inaczej), co nie zmienia sedna rzeczy, iż mam pełną świadomość tego, że z podjętej niechlujnie i do końca nieprzemyślanej decyzji już się po przygarnięciu jakiegokolwiek szczenięcia nie wycofam (gdyż jak już się na jakiegoś zdecyduję - dosłownie "na dobre i na złe" - to nie po to, aby za jakiś czas pod jakimkolwiek pretekstem zmienić zdanie, skoro ostatnie czego chcę, to skrzywdzić te do reszty oddane człowiekowi stworzenie), więc chcę wybrać takie, które będzie ze sobą niosło jak najmniejsze ryzyko wszelkich niemiłych rozczarowań (kiedy na ten przykład szukałem właściwego dla siebie Siberiana, to nie tylko na ten cel zebrałem uprzednio masę informacji nt. Huskich, ale m.in. na forum dogomanii uważnie śledziłem wszelkie wzmianki o spodziewanych tam miotach, dzięki czemu odszukałem idealną Hasiorkę w moim indywidualnym typie, z której jestem bardzo zadowolony... pomimo, że czasami też dawała mi ostro "popalić" ;-)). Reasumując, jeśli nie mogę na tychże listach dyskusyjnych liczyć z Waszej strony na przybliżenie co bardziej godnych uwagi linii hodowlanych, to trudno... najwyżej poszukam tych cennych dla mnie informacji, gdzie indziej i tyle (przez to proces decyzyjny się u mnie znacząco wydłuży, ale co się odwlecze, to przecież nie uciecze) - proszę tylko, abyście nie odsyłali mnie do tej swojej enigmatycznej bazy danych, która nie stanowi większej pomocy dla kogoś, kto nie tyle szuka przodków danego miotu, co całych gałęzi linii rodowodowych, z których dane pary hodowlane się wywodzą (wtedy i tylko wtedy będę miał bowiem pewność w jakim ostatecznym typie będzie dane szczenię, unikając tym samym ewentualnego mixu owczarkopodobnego). |
Quote:
Zgadzam się z tym, co ktoś napisał wcześniej; dużo piszesz o tym "właściwym dla siebie" wilczaku, żeby uniknąć rozczarowań. Może faktycznie zacznij od zdefiniowania tego, jaki miałby być ten "właściwy wilczak" i napisz to tu, czy w innym topicu. Być może od razu uda się zweryfikować te oczekiwania i okaże się, że tak szeroko zakrojony "risercz" jest niepotrzebny. A może uda się też ustalić, czy ten idealnie dobrany wilczak, będzie miał w Tobie równie idealnego właściciela. ;) |
Quote:
Co z tego bowiem, że przytoczę Wam za przybliżony tylko wzór "szarego" ojca Merry Bell z Molu Es, czyli Amura z Ďáblova kaňonu CS, kiedy nawet z jego zagadkowego drzewa genealogicznego (pozbawionego bowiem wizerunków nie tylko rodziców, ale i dziadków) nie sposób odgadnąć, czy był on przysłowiowym "wypadkiem przy pracy", czy też taki jak zakładano (niestety jego obaj bracia nie posiadają w Waszej bazie danych również żadnego foto), stąd też nie ma z tego względu absolutnie żadnej pewności, jakie szczenięta będą po nim, etc. Dlatego właśnie cały czas nalegam o uprzednie wyszczególnienie tych głównych linii hodowlanych (z jednoczesnym zaznaczeniem, które z nich są w takim, a takim typie), dzięki tylko którym miałbym przynajmniej pewność jakiej "potomkowej" wypadkowej z nich mógłbym się spodziewać (gdyż wówczas m.in. te zdjęciowe braki w drzewach genealogicznych dałoby się choć częściowo skorygować). |
Aha, rozumiem. Z tego co napisałeś powyżej, wynika, że dla Ciebie jedynym liczącym się kryterium, jest eksterier psa ze szczególnym naciskiem na kolor sierści. W takim wypadku ja na pewno Ci nie pomogę, a wątpię, że inni rzucą się do tego.
|
Quote:
znów nie pisząc złośliwie - nie wróżę najlepiej przy podejściu tak mocno "ztunelowanym" bo to tak jak w związku z drugą osobą - jest jaka jest - czasami wkurza niemiłosiernie swoimi cechami ale przecież nie zmieniasz żony co 2 dni ;) Trzeba wybrać to co najważniejsze a reszcie pozwolić być "płynnym" ;) inaczej to tylko frustracja z powodu niespełnionych oczekiwań... napisz może jakie cechy są najważniejsze - tak punkt po punkcie - wtedy naprawdę wiele będzie mogło ustosunkować się do tego czy są to realne oczekiwania czy nie... ps. ja po swoim małym mało oczekiwałem - ale mam najładnieszego(przepraszam wszystkich ;-), najfajnieszego, najpodlejszego, najbardziej wrednego etc wilczaczka - czyli inaczej pisząc dostosowałem moje oczekiwania wraz z jego wzrostem i w pełni go akceptuje... jest mój mój mój :lol: - lepszego nie mógłbym mieć... Pozdrawiam ;) |
Quote:
Spox... w końcu lepiej traktować innych z góry, a niżeli wysilić się choć na cień gestu dobrej woli, gdyż wtedy wystarczy jedynie zbyć drugą osobę takim, czy innym wykrętem, w czym jak widać się specjalizujecie. |
Quote:
PS Gdybyś natomiast Ty zadał sobie odrobinę trudu i przejrzał forum wstecz, zobaczyłbyś, że mamy dużo cierpliwości nawet do odpowiadania po raz któryś z rzędu na te same pytania przyszłych ewentualnych właścicieli wilczaków, gdy widzimy, że ich pytania mają sens. Sorry ja w Twoich wielkiego sensu nie widzę, ale może faktycznie nie rozumiem... :roll: W każdym razie ranking na TOP 10 czegoś tam, to nie są konkretne pytania. |
ira.s proponuje zebys poogladal najpierw zdjecia z jakis spotkan, zjazdow, wystaw i popatrzyl ktory pies Tobie sie najbardziej podoba, przesledzil jego przodkow itp. Nikt za Ciebie tego nie zrobi, czy hodowcy czy prywatni wlasciciele wilczakow nie wezma na siebie to by wywyzszac jedne psy nad innymi, poza tym kazdy z nas lubi cos innego. Ja na przyklad najbardziej lubie rude wilczaki, w zwiazku z tym moje typy na najlepsza suke czy repa zwykle beda wlasnie takie (kilka tylko wyjatkow), do tego mam swoje slabosci czyli psy ktore uwielbiam z charakteru :) , kazdy z nas ma swoich ulubiencow, to ze o nich napiszemy nie znaczy ze pokryja sie z Twoimi oczekiwaniami czy tez beda wzorcowe :)
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
1.Gwarancji nie ma żadnych -fakt. I z jednej strony Pytający o tym wie, a z drugiej chce gwarancje /pewność/ dostać....... 2.Pytający jednak prosi Was o odrobienie za Niego pracy domowej 3.I chyba najlepiej w postaci drzew genealogicznych /ze zdjęciami/ Quote:
.... Nadal z zaciekawieniem czytam i zastanawiam się, jak daleko Pytający posunie się w swoich "podchodach", by w końcu wyciągnąć od wilczakowców nazwy Hodowli "Top Łan", ku uciesze i komentarzom widzów z "ostatnich rzędów" /czyli poza wolfdogowych/. .... Kontynuujcie :p |
Quote:
Quote:
|
Quote:
ps. ja zaufałem hodowcy bo wiem, ze na ten temat(doboru itp) nic nie wiem więc po co robić z siebie głupka i ulegać złudnemu odczuciu "pełnej kontroli"? Powiedziałem tylko mniej więcej jaki chciałbym żeby był i się nie zawiodłem na wiedzy mojej hodowczyni... gdybym wybierał jeszcze raz zrobiłbym DOKŁADNIE tak samo... tylko ja szukałem psa a nie "idealnego ideału" :lol: Pozdrawiam ;) |
Quote:
|
Quote:
Nigdy nie wiesz jak wybrany szczeniak wyrosnie i pod katem charakteru i wygladu. Ja odbieralam z hodowli straszne brzydactwo, jego nawet slodkim nie mozna bylo nazwac bo wygladal jak szczur, ale to jak wyrosl przeroslo moje oczekiwania, mialam ogromnego farta bo nie mozna bylo tego nazwac swiadomym wyborem. Jak wczesniej pisalam o wyborze zadecydowal jego ojciec, ale czy ta moja menda jest do niego podobna? Raczej nie bardzo, bardziej jest podobny do odleglego przodka, no bo takie rzeczy tez sie zdarzaja :) Jednak mnie sie moj bury piekielnie podoba, ale wiem tez ze na pewno sie podoba sie wszystkim, a mozliwe ze podoba sie tylko nielicznym, ale dla mnie zawsze bedzie zjawiskowy mimo ze narzekam na niego ile wlezie :) |
Ira.s weż pod uwagę wiek tej rasy.. ilośc pokoleń od głównych założycieli, których było kilku!! i przemyśl jescze raz o czym piszesz. Oczywiscie że hodowla zmeirza do wyodrębnienia linii hodowlanych, ujednolicenia, ale to doepiro ma miejsce, dopeiro się dzieje. Wiesz czym, grozi hodowanie wyłacznie an linię w tak młodej, blisko spokrewnionej rasie?
|
Szaraczkow szukaj wsrod potomkow Carra Maly Bysterec, on czesto przekazuje kolor nawet na dalsze pokolenia.
Szukasz psa wystawowego czy marzysz o karierze repa? Jesli szukasz psa na wystawy bierz z popularnych linii dajacych obfity wlos i duzy wzrost. Jesli szukasz repa popularnosc bedzie jego duzym minusem. Nie przykladaj miary husky do wilczakow. Np powtarzane krycia parki mutichampionow sa uwazane za blad w sztuce hodowlanej i taka hodowla sie na top liscie nie znajdzie. Wartosc hodowlana psow z tych miotow bedzie zblizona do zera nawet jesli sa sliczniusie. |
Quote:
Quote:
"Literatura" arcyciekawa....czytałam w przyklęku i na wdechu...... http://www.facebook.com/wilczakrew/p...00601549550390 .... Rona, kto był tym sierściuchowym hodowcą? Brakuje mi jednego kawałka puzzle'a........... .... |
Quote:
|
Quote:
Ira.s -nie wierz Jej! Jefta, masz czas do października 2013r, by uwierzyć. I już zacznij trenować toasty -trochę czasu jest by się przygotować... 8) ... Robi się ciekawie: wchodzimy w sferę wiary.... :roll: |
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
|
http://czw.pl/historia-rasy/
Tu masz w uproszczeniu podział na 5 linii z których pochodzą nasze wilczaki. Ale pula genetyczna jest tak mała, że te obecne to już mieszanka wszystkiego, bo nie da się w tak młodej rasie hodować tylko na inbreedzie. |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
To, że chcę najpierw poznać dokładną klasyfikację na poszczególne linie i odpowiadające im typy hodowlane, jeszcze nie wynika, iż tylko sama górna półka reprodukcyjna mnie będzie interesowała - bynajmniej... w zupełności wystarczy mi mocny środek w danym typie, byle by tylko był on w nim jednoznacznie sprecyzowany (tzn. jasno określony eksterier, który będzie charakterystyczny dla danej linii, a nie zakup w ciemno, po którym nie wiadomo czego się można na finale nawet spodziewać). |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Co jednak rozumiesz pod pojęciem "mieszanki wszystkiego"??? Bardziej dotyczy to dalszego rozwadniania krwi wilka europejskiego przez kolejne dokładanie do niej genów ON'ka, czy też może odwrót w stronę dzikszej strony wilczakowych genów?! |
ira.s - czy Ty nie czytasz tego, co już kilka osób tutaj przytoczyło? Nie dociera do Ciebie, że u wilczaków nie da się wyodrębnić linii hodowlanych, bo są najzwyczajniej w świecie ZBYT MŁODĄ rasą?
Po raz kolejny odsyłam do bazy - poprzyglądaj się rodowodom, a szybko zauważysz, że kilka pokoleń wstecz każdy pies ma tych samych przodków i niemal identyczny rodowód. U większości dzisiejszych wilczaków ok. 6, góra 8 pokoleń wstecz znajdziesz np. słynnego Repa z Pohranicni straze, jak przyjrzysz się dokładniej to zauważysz, że robiono na niego bardzo mocne inbreedy, więc występuje on praktycznie w każdym rodowodzie. Jak poprzyglądasz się jeszcze trochę to zauważysz jeszcze kilka wciąż powtarzających się psów, które dały początek rasie. A tuż przed nimi to już wilki: Brita, Argo, Sarik, Lady... .... gdzie Ty widzisz CZAS na wyodrębnienie się linii hodowlanych? To się dopiero zaczyna dziać, TERAZ, bo populacja wilczaków rośnie. Dlatego nikt nie jest w stanie dać Ci jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie, zrozum to wreszcie. Wilczaki są BARDZO zróżnicowaną rasą. Można znaleźć zarówno bardzo wilcze, jak i bardzo owczarkowe, miśkowate osobniki... ale "liniami" nazwać tego nie można, bo o tym w jakim "typie" będzie dany pies decyduje raczej dobór PARY hodowlanej, a nie wybór LINII z jakiej pies pochodzi... |
Urokliwe.... nie zdzierżył i odpysknął był......:lol:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
ww.czambor/pl -to oficjalna strona Quote:
-bazę danych: http://www.wolfdog.org/site/pl/dbase -hodowlę: http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=30 -sport i szkolenie: http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26 -wychowanie i charakter: http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=29 -wzorzec i bonitacje: http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=54 Quote:
... Swoją drogą, bardzo współczuję przyszłemu wilczakowemu Hodowcy tego Pana..... będą z tego kłopoty.....Wcześniej czy później dojdzie do reklamacji, bo albo genetyka spłata figla, albo minięcie się z oczekiwaniami, albo hodowla jednak nie "top łan"......... 8) |
Quote:
Edit: Jeśli potrzebujesz "namacalnych" przykładów - mój Cresil pochodzi zarówno od Argo, Sarika, Brity i Lejdy.... czyli z jakiej jest linii hodowlanej, co? :rock_3 |
Quote:
|
Quote:
http://plfoto.com/zdjecia/228101.jpg http://img11.imageshack.us/img11/801...ilki16of27.jpg http://www.nowiny24.pl/apps/pbcsi.dl...H=600&border=0 Ładne OWCZARKI, prawda? :D |
Quote:
|
Quote:
/Oj, Makota, Makota..... :lol::lol::lol: a to ja miałam "wbić gwóźdź do trumny"..... ;)/ |
Wybór wilczaka to nie instrukcja montażu z Ikei. To nie procedura wg której można postępować krok po kroku, i do której zawsze można się odwołać, że przecież w paragrafie tym, punkcie tym, ustępie tym a tym było napisane inaczej.
Wilczak to nie utarty schemat, to pasmo zaskoczeń i to niekoniecznie tylko i wyłącznie pozytywnych. To ciągłe dostosowywanie się do zmian. Wszak "Panta rhei" czyż nie? Wilczak to nie chińska zabawka produkowana na taśmie... ale po co ja to piszę naiwny? Skoro do tej pory nic nie dotarło to już z nikąd nadziei. |
W temacie "wzorcowego szarego wilka" i "niewzorcowego rudego ONka". Zastanawiam się, co zrobić z takim psem jak Łowca (a z tego co wiem - nie jest on jedyny), który latem jest szary, a w okolicach zimy rudy... do kasacji? :D
(Czy ja się mylę, czy temat znowu zbacza w okolice... olchy? :D ) |
Quote:
Kolor wilczakowego futra zima to jedyny powod czemu lubie zime :p |
Quote:
Quote:
Quote:
ps. z tymi "rudymi" to przesadziłeś :lol: a hodowcom współczuje... oj będą zwroty ;-) MAKOTA te "owczary" są jakieś "słabe" - każdy jest inny - więc nawet nie pokazuj irze.s bo przecież jak kolejny się urodzi i będzie inny od tego np pierwszego to już oznacza, że to będzie mega mix tego "owczara" pierwszego ;) Pozdrawiam ;) |
Quote:
|
Quote:
Tylko które przeszczepić? Przeanalizuję "trendy" hodowlane tej wiosny....... /Jedno wiem na pewno..... koniecznie włos przedłużymy, bo z zaufanych źródeł wiemy, że "sexi" jest typ "wilczaka długowłosego"/ /:) A na olchy nie narzekamy..... jak "mawia" stara księga: "olcha chroni przed negatywnymi energiami. Pomaga w odróżnianiu dobra od zła. Przynosi piękne sny i pozwala oddać się marzeniom".... ;-) / ... |
Quote:
Żeby nie być gołosłownym, to odsyłam Cię do powszechnie dostępnej na polskim rynku książki pt. "Husky syberyjski" autorstwa Silvi Roppelt i Nicole Perfeller, gdzie na stronie 15 w rozdziale "Historia fascynującej rasy" została zamieszczona fotografia samca A'Sven Bomvollen of Frankonia z podpisem "wyglądem przypomina wilka i ma sportową, smukłą sylwetkę". Quote:
|
Quote:
a tak to mozes mily Ira.s podac konkretne psy ktore Ci podoba sie i przypomina Ci tego psa ktorego Ty chial miec. a to gadanie linii linii malo pokazuja czego konkretne chces :) tak mozna i 5 lat gadac i nic nie miec :D |
Quote:
Z pewnością łatwiej będzie wtedy doradzić Ci, gdzie masz szukać psa dla siebie... ...widzę, że wciąż nie przyjmujesz do wiadomości niemożności wyszczególnienia Ci konkretnych linii hodowlanych u csv... |
All times are GMT +2. The time now is 06:13. |