Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Hodowla (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=30)
-   -   TOP10 reproduktorów i suk hodowlanych CzW (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=24830)

Wilczy Duch 25-02-2013 08:26

TOP10 reproduktorów i suk hodowlanych CzW

Podobnie jak w sąsiednim wątku (z TOP Listą najlepszych hodowli krajowych i zagranicznych CsV) także i tutaj prosiłbym Was o wyszczególnienie przynajmniej po 3-5 wybitnych (Waszym subiektywnym zdaniem, które wcale nie musi pokrywać się z wyróżnieniami sędziowskimi, skoro nie każdy zaraz (multi)champion musi koniecznie przypaść Nam do indywidualnego gustu, a często wprost przeciwnie podobają się Nam psy jakoś specjalnie wystawowo nieutytułowane) przedstawicieli rasy CzW obu płci (oddzielnie dla psów i suczek z jednoczesnym stopniowaniem ich od pozycji pierwszej do maksymalnie dziesiątej), dzieląc ich przy tym na wilczaki zamieszkujące Polskę i te z poza jej granic (oczywiście bardzo mile widziane jest uzasadnienie takiego, a nie innego wyboru, choć bynajmniej niekonieczne) :)

Puchatek 25-02-2013 12:06

Komentarz, nie "off"....
Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 450585)
(...) jak w sąsiednim wątku (z TOP Listą najlepszych hodowli krajowych i zagranicznych CsV) prosiłbym Was o wyszczególnienie przynajmniej po 3-5 wybitnych (...) przedstawicieli rasy CzW obu płci (...)

Widzę, że zapowiadają się bardzo ciekawe 2 tematy na ten tydzień...:lol:
"prosiłbym Was" -jak widzę jest "las rąk" wyrywających się by udzielić Ci odpowiedzi...:lol::lol::lol:
Z uwagą będę śledzić wątki...
/Wydawało mi się, że obiektywną "wybitność" -lub jej brak- przyznają bezstronni oceniający zwykle po śmierci ocenianego.../

avgrunn 25-02-2013 12:24

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 450605)
"prosiłbym Was" -jak widzę jest "las rąk" wyrywających się by udzielić Ci odpowiedzi...:lol::lol::lol:
Z uwagą będę śledzić wątki...

Ja tez :twisted:

Rona 25-02-2013 12:35

Ira.s., o ile pamiętam kiedyś już na tym forum "działałeś" bardzo aktywnie w temacie koloru wilczaków i wywołałeś burzę.
http://www.wolfdog.org/forum/showthr...t=12324&page=5
Na koniec napisałeś, że najlepszych informacji udzielił ci pewien "hodowca" które Ci na priva napisał jak to z tym kolorem wilczaków jest. ;-)

Myślę, że ów "hodowca" udzieli Ci równie dobrych informacji na temat najlepszych hodowli. :twisted:

avgrunn 25-02-2013 13:06

Rona, jak szuka tu informacji to niech szuka, lepiej tu niz gdzies indziej :rock_3 Jednak mam nadzieje ze ira.s ma swiadomosc ze raczej nikt nie wskaze mu najlepszego repa i najlepszej hodowli.

makota 25-02-2013 13:54

ira.s - trochę kontrowersyjny temat, dużo wymagasz od społeczności wolfdoga :twisted:
Gdybyś spytał o ulubionych przedstawicieli rasy to może ktoś przyznałby się do swoich osobistych, nic nie znaczących miłostek... ale "TOP 10 reproduktorów..." to zbyt duża... 'odpowiedzialność'. Nie wiem, czy ktokolwiek odważy się brać udział w takim 'projekcie' - zbyt wiele nieporozumień i niepotrzebnych nikomu kłótni może z tego wyniknąć po prostu ;)

wolfin 25-02-2013 15:28

a gdzie regulamin jak ma sie wybierac? jaka punktacje i za co? za ilosc? za jakosc? :DDD i tak jasne ze mafii sa najlepsze :D od innej mafii :DDD a tych sa lepsze od 3 :D

Puchatek 25-02-2013 16:39

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 450612)
(...)raczej nikt nie wskaze mu (...)

;-) Nie gadaj.....:lol: Ja bardzo chętnie wskażę......:twisted::shiny:twisted:
Subiektywnie! I z komentarzami....bo przecież "opinia jest jak .... -każdy ma swoją". 8)

Wilczy Duch 25-02-2013 17:52

Quote:

Originally Posted by Rona (Bericht 450611)
...kiedyś już na tym forum "działałeś" bardzo aktywnie w temacie koloru wilczaków i wywołałeś burzę.

Zaręczam, że niezamierzoną... ot, po prostu inaczej od tutejszego ogółu odczytałem wzorzec umaszczeniowy rasy (wg mnie "szarak" jest z nim zgodny) i przez myśl mi nawet nie przeszło, że akurat te TOP'owe wątki wzbudzą tutaj podobnie niezdrowe emocje - to może w tym miejscu dodam, że aby nie było żadnego konfliktu interesu w tym całym typowaniu, stąd prosiłbym pominąć z tego względu swoje własne hodowle i psy z nich, co by nikt nie chwalił zupełnie bezobiektywnie swojego (a jak i to nie będzie wystarczającym pocieszeniem, to prosiłbym przynajmniej odnieść się do zagranicznego podwórka, jeśli krajowe z jakichkolwiek powodów Wam nie leży) ;)

Puchatek 25-02-2013 19:33

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 450619)
(...)przez myśl mi nawet nie przeszło (...)

Więcej światła!!!!!! :lol:
Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 450619)
(...)te TOP'owe wątki wzbudzą tutaj podobnie niezdrowe emocje (...)

Albo Cię Jezus opuścił, albo bawisz się w prowokację udając kompletnego laika.
Może zasięgnij języka w interesujących Cię tematach na małych, "rodzinnych" forach orbitujących w około WD -tam na pewno nie będzie niezdrowych emocji i z klasą "salonu" ;-) otrzymasz satysfakcjonujące odpowiedzi. :lol:
A najlepiej będzie, jak wspomniała Rona, jeśli uzupełni Twoją wiedzę "hodowca" ->spec< od sierściowego wzorca...:lol:

avgrunn 25-02-2013 19:49

TOPowe watki nie wzbudzaja niezdrowych emocji, po prostu wiemy ze raczej nikt nic nie napisze i tyle :)

Wonderfull Wolf ES 25-02-2013 20:18

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 450628)
TOPowe watki nie wzbudzaja niezdrowych emocji, po prostu wiemy ze raczej nikt nic nie napisze i tyle :)

oj tam, oj tam - trochę wiary w ludzi ;)

Wonderfull Wolf Eden severu - top taki, że aż sama się boi dostać cieczki :lol:;-)
od 3 lat :D

avgrunn 25-02-2013 20:26

Quote:

Originally Posted by Wonderfull Wolf ES (Bericht 450631)

Wonderfull Wolf Eden severu - top taki, że aż sama się boi dostać cieczki :lol:;-)

No dla kogos bez zapedow hodowlanych to suka jak marzenie, nam taka tez by sie marzyla za kilka lat (oczywiscie o ile nam padnie na mozg i bedziemy chcieli kolejnego wilczaka ;) )

Wonderfull Wolf ES 25-02-2013 21:04

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 450632)
No dla kogos bez zapedow hodowlanych to suka jak marzenie, nam taka tez by sie marzyla za kilka lat (oczywiscie o ile nam padnie na mozg i bedziemy chcieli kolejnego wilczaka ;) )

tam zaraz jak marzenie :)

nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie na jednym się raczej nie skończy :)

anula 25-02-2013 21:09

Quote:

To ja się też pochwalę - Bies Welkoscyrz - tak ZAJEBISTY rep, ze aż nikt nie ma śmiałości stanąc do niego w kolejce na krycie! Albo inaczej: on jest tak zajebisty, ze to ja nie zrezygnuję z faktu posiadania wilczaka "limited edition"
:roflmao:roflmao:roflmao

A tak na powaznie - to jest troche tak, jakbyś się pytał, który sędzia do oceniania wilczaków najlepszy...

Co chcesz wiedziec, zadając takie pytania - jaki typ wilczaka ktoś preferuje? Co jest "dostępne na rynku" w danym kraju? Co jest "modne" w danej chwili? Który z właścicieli najwięcej pracuje na PR swojego psa/swojej hodowli? Który ma najwięcej znajomych wśród hodowców? Czy może ilu z nich najsensowniej myśli o rozwoju rasy?
Wydaje mi się, że ma jednoznacznej odpowiedzi, dla kazdego "top" moze znaczyc coś innego...

avgrunn 25-02-2013 21:22

Quote:

Originally Posted by Wonderfull Wolf ES (Bericht 450633)
nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie na jednym się raczej nie skończy :)

No jeszcze kiedys wilczaka moze i chcialabym miec, nie chce byc zle zrozumiana, ze niby Uro mi obrzydzil wilczaki, wrecz przeciwnie, z Urem naprawde nam sie przyfarcilo. Tylko nikt mi nie da gwarancji ze kolejny wilczak tez taki bedzie. My wolimy psy, a do Ura bede musiala wziac suke wilczaka zeby mi sie nie pozarly, na pewno trzeba bedzie wysterylizowac bo ja w hodowanie sie nie bawie, do tego bede musiala jej wiele czasu poswiecac a swojego niunia nie odstawie. Dlatego ostatnio coraz czesciej myslimy o chodziaku albo pudlu duzym, jednak to mniej absorbujace niz wilczak, pierwszy super do szkolenia, drugi inteligentne licho z tego co sie dowiedzialam tez dobre do szkolenia. Jednak to dopiero za 3-4 lata jak nie wiecej.

avgrunn 25-02-2013 21:25

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 450634)

Co chcesz wiedziec, zadając takie pytania -

Moze szuka wlasnego typu bo sam nie wie co mu sie podoba :)

jefta 25-02-2013 22:23

To jest zbyt mloda, nieukształtowana rasa by przyjac typowe dla hodowli innych zwierząt kryteria oceny psa/suki hodowlanej, a tym samym tworzyc rankingi. Mowi sie, ze pies musi silnie przekazywac swoj typ i byc ta podatna na aktualne trendy strona. Suka ma dawac przebic sie ojcu, charakteryzowac sie klasyczna uroda, prawidlowa budowa i dobrym charakterem. W takiej konfiguracji mozliwe jest stale podążanie za moda i wypuszczanie zawsze takich psow jakie sa aktualnie trendy. Ale u nas to nie działa.

Z hodowlami jest tak-jedno krycie moze byc super (np przypadkowo), a nastepne zupelnie bezsensu. Trzeba patrzec na konkretny miot a nie przydomek.

Puchatek 25-02-2013 22:47

Ja wrócę do tematu..... :twisted:

Quote:

oj tam, oj tam

Nooooo dooooobraaaa.....8)
To ja mam Najwybitniejszą Hodowlę....:rock_3
a/ psy piękne /i fizis i dusza/
b/ moja Hodowla nie przekazała ŻADNYCH wadliwych genów /czy to "wzorcowych" czy zdrowotnych/
/więcej nic nie powiem, bo lubię swoją Konkurencję ;-) /

Wonderfull Wolf ES 25-02-2013 23:02

przerzuciłem offtop tutaj :

http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=24835

a co!! :twisted:

Puchatek 25-02-2013 23:29

No cóż.... jest już jasność w temacie -nie ma co spekulować i rozmywać temat off-ami.... :lol::lol::lol:

Najwybitniejsza Suka w rasie /ex aequo miejsca 1-2-3-4-5/:

Wonderfull Wolf Eden severu

Najwybitniejszy Pies w rasie /ex aequo miejsca 1-2-3-4-5/:

Bies Welkoscyrz

Najwybitniejsza Hodowla w rasie /ex aequo miejsca 1-2-3-4-5/:

moja

anula 25-02-2013 23:34

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 450673)
No cóż.... jest już jasność w temacie -nie ma co spekulować i rozmywać temat off-ami.... :lol::lol::lol:

Bies Welkoscyrz

moja

No, i to mi się podoba! Krótko i na temat!
(Bura, a jaki jest właściwie Przydomek Najwybiniejszej Hodowli?)

Wonderfull Wolf ES 25-02-2013 23:35

Quote:

Bies Welkoscyrz

moja

a jednak życie bywa proste:p

Puchatek 25-02-2013 23:44

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 450675)
Bura, a jaki jest właściwie Przydomek Najwybiniejszej Hodowli?

>>Herkejos<< /oficial i legal wg FCI/ 8)
/Ni w piąstkę ni w oko pasi do wilczaka -choć do wilczarza już bardziej- ale czuję niepohamowaną "miętę" do greckiej "starzyzny"...../ :lol::lol::lol:

....
Wonderfull Wolf ES -bo chcieć, to móc.....;-)

avgrunn 25-02-2013 23:50

Quote:

Bies Welkoscyrz

moja

Lubimy i to nawet bardzo :)

anula 25-02-2013 23:52

Aha, miejsca 6-10 niewarte są nawet wspominania, to już sama marność nad marnościami, i olchowy pył, ira.s...

Puchatek 25-02-2013 23:57

I trzy metry mułu!!! :lol::twisted::lol::twisted::lol:

....
Milczenie "braci rasowej" możemy spokojnie przyjąć jako aprobatę, więc
teraz trzeba zbałamucić jakiegoś sędziego /i Klub Rasy w organizacji/, by to potwierdził jakimś certyfikatem.... Albo.... "rąbać" sędziego! Sami je sobie napiszemy i zrobimy okolicznościowe medale...... :lol:

wolfin 26-02-2013 00:04

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 450685)
... Albo.... "rąbać" sędziego! :lol:

cholera to chyba boli :D

Puchatek 26-02-2013 00:28

:ehmmm Hmmmmm..... ja by Ci to powiedzieć?...
Ujęte w cudzysłów raczej chyba nie boli......

Joanna 26-02-2013 13:49

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 450626)
Więcej światła!!!!!! :lol:

Albo Cię Jezus opuścił, albo bawisz się w prowokację udając kompletnego laika.
Może zasięgnij języka w interesujących Cię tematach na małych, "rodzinnych" forach orbitujących w około WD -tam na pewno nie będzie niezdrowych emocji i z klasą "salonu" ;-) otrzymasz satysfakcjonujące odpowiedzi. :lol:
A najlepiej będzie, jak wspomniała Rona, jeśli uzupełni Twoją wiedzę "hodowca" ->spec< od sierściowego wzorca...:lol:

Bura - laika????!!!! Od kiedy to popadasz w taką dyplomację??!!!
A gdzie jest "rżnięcie idioty"? Łagodniejesz z wiekiem, nie poznaję, nie poznaję.....

Joanna 26-02-2013 13:55

Quote:

....
Milczenie "braci rasowej" możemy spokojnie przyjąć jako aprobatę, więc
teraz trzeba zbałamucić jakiegoś sędziego /i Klub Rasy w organizacji/, by to potwierdził jakimś certyfikatem.... Albo.... "rąbać" sędziego! Sami je sobie napiszemy i zrobimy okolicznościowe medale...... :lol:

Zaraz, zaraz - kierując się Twoimi kryteriami wyboru naj hodowli - wspomnę nieśmiało podwarszawskie Tmave Zlo. Pasuje.... jak ulał!

Puchatek 26-02-2013 17:47

Quote:

Originally Posted by Joanna (Bericht 450716)
Łagodniejesz z wiekiem, nie poznaję, nie poznaję.....

Ostatnio też na tym się "przejechał" pewien ekspert od much plujek...:lol:
;-) To nie łagodność.....z Ira.s, chyba mi się nie chce..... :roll:
...
Co do wyboru >Naj Hodowli< -byłam pierwsza /tak jak Anula i Wonderfull Wolf ES/-czas reklamacji minął...:roflmao
Zresztą w czasie dyskusji nikt nie protestował..../Nawet >Peronówka<!!!/ 8) Już "po kompocie" :twisted:

Joanna 26-02-2013 20:51

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 450740)
Ostatnio też na tym się "przejechał" pewien ekspert od much plujek...:lol:
;-) To nie łagodność.....z Ira.s, chyba mi się nie chce..... :roll:
...

Rozumiem, że z braku czasu i wobec ciekawszych zajęć nie można się wszystkim zajmować. Wierzyć mi się nie chciało, że ostrze się stępiło.

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 450740)
Co do wyboru >Naj Hodowli< -byłam pierwsza /tak jak Anula i Wonderfull Wolf ES/-czas reklamacji minął...:roflmao
Zresztą w czasie dyskusji nikt nie protestował..../Nawet >Peronówka<!!!/ 8) Już "po kompocie" :twisted:

Na reklamację mas się rok albo i dwa, więc mi tu nie mydl, bo prawników wynajmę! Bogatemu wolno. O!

netah 27-02-2013 20:26

Quote:

... i widliszki!

Quote:

A kieby my tak uociupinke pośpekulowali... kielo roków mo IRA?

Puchatek 27-02-2013 20:55

Quote:

Originally Posted by Joanna (Bericht 450747)
Rozumiem, że z braku czasu i wobec ciekawszych zajęć nie można się wszystkim zajmować. Wierzyć mi się nie chciało, że ostrze się stępiło.
Na reklamację mas się rok albo i dwa, więc mi tu nie mydl, bo prawników wynajmę! Bogatemu wolno. O!

Oj, zarobiona jestem, jak cholera...... Dziergam modrzewiowy regał na poezyję, kończę remont i nabywam fajne starocie /jakiż piękny barek >art deco< nabyłam za grosze -mam już gdzie "bourbon-y" trzymać :lol: /.
A to ostrze się nie tępi -cały czas czeka na godnego Przeciwnika, który je złamie, co honorem nam będzie. Bo jak na razie, co jeden to "atrapa"" :lol::lol::lol:
8) A kasą nie strasz... ja z pokolenia "pt.": pieniądze to nie wszystko i nie wszystko na sprzedaż, więc się nie boję. :lol::lol::lol:
Szanuję wkład Twojej Hodowli w rozwój rasy, ale straciłaś czujność i innym przypadną zasługi..... :lol::twisted::lol:
I nie "rżnięcie idioty", ale chyba "głupa"! :twisted:
...
Netah -ten IRA /IRA.S*/ to cholera WI, a tamto IRA już jakie 90 lat...... :lol::lol::lol:

*-brzmi, jak Contras... :rock_3

netah 28-02-2013 12:30

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 450846)
IRA.S*

*-brzmi, jak Contras... :rock_3

IRA.S/Contras jednas Bandas

I tak poważny wydawałoby się temat zszedł na manowce prześmiewczych treli i degenerujących się oratoriów.

wolfin 28-02-2013 15:19

Quote:

Originally Posted by netah (Bericht 450888)

I tak poważny wydawałoby się temat zszedł na manowce prześmiewczych treli i degenerujących się oratoriów.

ale on od pociatku juz nie byl totalne powaznym :D

Wilczy Duch 01-03-2013 21:23

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 450634)
Co chcesz wiedziec, zadając takie pytania...

Jedynie pragnę zasięgnąć opinii u osób bardziej zaznajomionych ze światem wilczaków i jeśli jest to tutaj nie na miejscu, to przyznam się szczerze, iż nie bardzo rozumiem dlaczego?!

Przecież na litość Boską, jeśli zadalibyście komukolwiek z co lepiej obeznanych właścicieli haszczaków analogiczne zapytania, to bez zająknięcia wskazaliby, iż numerem jeden na świecie jest hodowla Karnovanda, natomiast w Polsce na czoło wysuwają się Eskimoski Domek (najlepsza polska hodowla SH w latach 2005, 2006, 2007, 2008, 2010) i Arktogea (najlepsza polska hodowla SH w latach 2003, 2004, 2009)... czy to na prawdę dla Was takie trudne???

anula 01-03-2013 21:32

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451033)
Jedynie pragnę zasięgnąć opinii u osób bardziej zaznajomionych ze światem wilczaków i jeśli jest to tutaj nie na miejscu, to przyznam się szczerze, iż nie bardzo rozumiem dlaczego?!

Przecież na litość Boską, jeśli zadalibyście komukolwiek z co lepiej obeznanych właścicieli haszczaków analogiczne zapytania, to bez zająknięcia wskazaliby, iż numerem jeden na świecie jest hodowla Karnovanda, natomiast w Polsce na czoło wysuwają się Eskimoski Domek (najlepsza polska hodowla SH w latach 2005, 2006, 2007, 2008, 2010) i Arktogea (najlepsza polska hodowla SH w latach 2003, 2004, 2009)... czy to na prawdę dla Was takie trudne???

Ale ta ocena byla the best wg sedziow kynologicznych czy wg rankingu hodowcow tzw uzytków? Bo tu, widzisz, sa pewne roznice... Robimy sobie oczywiscie szutki, ale tak, jak pisalam - o co ci chodzi? nie ma wymiernej jednej oceny... Przynajmniej u wilczakow

Wilczy Duch 01-03-2013 21:34

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 450651)
Z hodowlami jest tak-jedno krycie moze byc super (np przypadkowo), a nastepne zupelnie bezsensu. Trzeba patrzec na konkretny miot a nie przydomek.

O i takie postawienie sprawy jest przynajmniej bardzo rzeczowe - rozumiem zatem, iż nawet na czeskiej "macierzy" nie ma czołowych hodowli z przynajmniej jedną wzorową parką "multichampionów", nie mówiąc już nic o rodzimym podwórku (bo z tego właśnie by wynikało takie, a nie inne Twoje stanowisko, skoro każdy z miotów podlegał by bardziej rozregulowanej ruletce, a niżeli świadomemu doborowi, którego celem byłoby faktyczne ulepszenie rasy)?!

makota 01-03-2013 21:42

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451036)
O i takie postawienie sprawy jest przynajmniej bardzo rzeczowe - rozumiem zatem, iż nawet na czeskiej "macierzy" nie ma czołowych hodowli z przynajmniej jedną wzorową parką "multichampionów", nie mówiąc już nic o rodzimym podwórku (bo z tego właśnie by wynikało takie, a nie inne Twoje stanowisko, skoro każdy z miotów podlegał by bardziej rozregulowanej ruletce, a niżeli świadomemu doborowi, którego celem byłoby faktyczne ulepszenie rasy)?!

Czyli według Ciebie najlepsza hodowla to taka, która posiada "parkę multichampionów"?
Seriously? :lol:

anula 01-03-2013 21:43

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451036)

ira.s: świetny wilczak nie równa sie multichampion! Zrozum to wreszcie! Moze być super udany miot, ktory nie znajdzie uznania wsrod sedziow kynologicznych, przynajmniej obecnie - popatrz sobie na foty ostatnich zwyciezcow wystaw i poczytaj dla porownania wzorzec, plz... To naprawde nie jest trudne - po co pytac na forum, jesli masz (zakladam, że tak jest) wlasne szare komórki?

Wilczy Duch 01-03-2013 21:46

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 451035)
Ale ta ocena byla the best wg sedziow kynologicznych czy wg rankingu hodowcow tzw uzytków?

Mi tu przecież nie tyle właśnie chodzi o obiektywny ranking sędziów (gdyż zgodziliśmy się, że takiego nie ma i być nie może, skoro Ci nawet pośród siebie wystawiają przeróżne noty danym hodowlą), co o czysto subiektywną ocenę samych właścicieli (byle tylko Ci nie chwalili swojego, co wyraźnie podkreśliłem), którzy choćby mieli nawet całkiem odmienne od siebie nawzajem zapatrywania na wzorową hodowlę i parę hodowlaną, to i tak jakaś część wspólna w końcu by się z tych wszystkich zestawień naturalną koleją losu wyłoniła i na tej podstawie można by było wyrobić sobie (choćby tylko pobieżnie) zdanie, nad kim zachwyty dominują i pod jakim względem warto zwrócić swoją uwagę w tym konkretnym kierunku... tylko tyle i aż tyle.

anula 01-03-2013 21:50

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451040)
Mi tu przecież nie tyle właśnie chodzi o obiektywny ranking sędziów (gdyż zgodziliśmy się, że takiego nie ma i być nie może, skoro Ci nawet pośród siebie wystawiają przeróżne noty danym hodowlą), co o czysto subiektywną ocenę samych właścicieli (byle tylko Ci nie chwalili swojego, co wyraźnie podkreśliłem), którzy choćby mieli nawet całkiem odmienne od siebie nawzajem zapatrywania na wzorową hodowlę i parę hodowlaną, to i tak jakaś część wspólna w końcu by się z tych wszystkich zestawień naturalną koleją losu wyłoniła i na tej podstawie można by było wyrobić sobie (choćby tylko pobieżnie) zdanie, nad kim zachwyty dominują i pod jakim względem warto zwrócić swoją uwagę w tym konkretnym kierunku... tylko tyle i aż tyle.

Oj, ira.s... weekend nadchodzi, idz ty lepiej do klubu potancować... Jeśli by Ci naprawde zależało na wilczaku, nie zadawałbyś takich pytań... Przepraszam za moj sarkazm, ale chyba inaczej sie nie da :(

Wilczy Duch 01-03-2013 21:55

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 451039)
ira.s: świetny wilczak nie równa sie multichampion

Dlatego właśnie wziąłem go w cudzysłów.

Co zaś się tyczy tych "szarych komórek", to wybacz, ale żaden wzorzec rasy Ci nie powie, która hodowla wiedzie prym, jeśli uprzednio nie zaznajomisz się przynajmniej z większością tych bardziej liczących się w kraju i na świecie... i w tym celu m.in. fora kynologiczne stanowią nieocenioną pomoc (wskazując kierunki i dając jakieś początkowe punkty zaczepienia) - być może te rzeczywiście stanowi pod tym względem wyjątek od reguły, bo jak rozumiem, to właśnie staracie się mi tutaj siermiężnie udowodnić.

anula 01-03-2013 22:01

Co Ci mam powiedziec: ja swojego wilczaka wybralam raczej pochopnie i dosyć przypadkowo - i jestem baaaaardzo zadowolona :)
Obyś się zatem nie przeliczył w swoim jakże przemyślanym wyborze :lol:

makota 01-03-2013 22:21

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451042)
Dlatego właśnie wziąłem go w cudzysłów.

Co zaś się tyczy tych "szarych komórek", to wybacz, ale żaden wzorzec rasy Ci nie powie, która hodowla wiedzie prym, jeśli uprzednio nie zaznajomisz się przynajmniej z większością tych bardziej liczących się w kraju i na świecie... i w tym celu m.in. fora kynologiczne stanowią nieocenioną pomoc (wskazując kierunki i dając jakieś początkowe punkty zaczepienia) - być może te rzeczywiście stanowi pod tym względem wyjątek od reguły, bo jak rozumiem, to właśnie staracie się mi tutaj siermiężnie udowodnić.

Problem w tym, że "styl" w jakim o ten punkt zaczepienia i swego rodzaju pomoc zapytałeś odpycha kogokolwiek od dania Ci odpowiedzi.
Jeśli spytałbyś choćby "jak wybrać szczeniaka, które hodowle polecacie" czy coś w tym rodzaju, a nie wyjeżdżał z TOPlistą to myślę, że wszyscy byliby trochę bardziej chętni do współpracy :twisted:

A jeśli chodzi o to, kto "wiedzie prym" - nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Są hodowcy mniej i bardziej doświadczeni. Interesowni i mniej interesowni. Tacy, którzy mają "wyczucie" i tacy którzy go nie mają.
Ale nikt Ci nie powie skąd masz wziąć szczeniaka, bo nie jest regułą, że dobra hodowla wypuszcza same piękności i na odwrót. Wszystko zależy od konkretnego miotu... także zamiast zajmować się toplistą - zacznij oglądać suki hodowlane, planowane mioty...

Nie wiem kompletnie co masz na myśli pisząc o "liczących się hodowlach". Chcesz psa ze znanymi przydomkiem, czy psa, który wstrzeli się w Twoje preferencje?
Bo jeśli to drugie to znów odsyłam do oglądania planowanych miotów (oraz do ogólnego przejrzenia bazy i wcześniejszych skojarzeń)

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 451043)
Co Ci mam powiedziec: ja swojego wilczaka wybralam raczej pochopnie i dosyć przypadkowo - i jestem baaaaardzo zadowolona :)

Hehe, a ja mojego wybrałam bardzo przemyślanie, nie było w tym krztyny przypadku... i się nie przejechałam, bo również jestem BARDZO zadowolona z wyboru, czego życzę również innym ;)

avgrunn 02-03-2013 01:57

Ja tak jak Ania wybralam raczej przypadkowo, tzn moje serce podbil ojciec mej mendy, ale oprocz tego nic wiecej nie wiedzialam :p nie zaluje ani ciut ciut menda jest wspaniala, idealna dla mnie :)

Tak jak Makota, radze sie nie zastanawiac ktora hodowla jest najlepsza, bo z miotami bywa roznie, raczej wybrac suke lub samca ktory sie podoba i sledzic plany z nimi, i tyle :)

Pytanie tez czego oczekujesz od wilczaka.

makota 02-03-2013 03:07

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 451057)
Ja tak jak Ania wybralam raczej przypadkowo, tzn moje serce podbil ojciec mej mendy, ale oprocz tego nic wiecej nie wiedzialam :p nie zaluje ani ciut ciut menda jest wspaniala, idealna dla mnie :)

Tak jak Makota, radze sie nie zastanawiac ktora hodowla jest najlepsza, bo z miotami bywa roznie, raczej wybrac suke lub samca ktory sie podoba i sledzic plany z nimi, i tyle :)

Pytanie tez czego oczekujesz od wilczaka.

Właśnie - bardzo dobre pytanie. I to od tego właśnie pytania zadanemu samemu sobie powinieneś zacząć poszukiwania swojego idealnego wilczaka ;)

Jak chcesz psa o określonych cechach eksterieru - szukaj rodziców o takich cechach, oglądaj ich przodków, rodzeństwo, potomków... im bardziej ujednoliconą "rodzinkę" znajdziesz, tym większe prawdopodobieństwo, że szczeniak będzie podobny.

Jak chcesz psa o określonym charakterze, to porozglądaj się za odpowiadającym Ci charakterem wśród psów hodowlanych - a w tym celu niewątpliwie najlepsze byłoby po prostu spotkanie jak największej ilości wilczaków i poobserwowanie ich.

A jak chcesz psa do wystaw, który zostanie multichampionem... to w zasadzie bez różnicy co kupisz - wystarczy odpowiednia ilość samozaparcia w jeżdżeniu na wystawy :twisted:

A teraz mały off top... avgrunn wcale nie dziwię się, że Belke zdobył Twoje serce, bo i ja jestem w nim od dawna zakochana, to przepiękny pies! :)

Wilczy Duch 02-03-2013 13:14

Quote:

Originally Posted by makota (Bericht 451046)
Problem w tym, że "styl" w jakim o ten punkt zaczepienia i swego rodzaju pomoc zapytałeś odpycha kogokolwiek od dania Ci odpowiedzi.

Sama sobie przeczysz, gdyż gdybym właśnie zapytał Was: ""jak wybrać szczeniaka, które hodowle polecacie", to zaraz skwitowalibyście to krótko, że "nikt Ci nie powie skąd masz wziąć szczeniaka, bo nie jest regułą, że dobra hodowla wypuszcza same piękności" i dzięki temu już na samym starcie utknąłbym w martwym punkcie.

TOP Lista z kolei miała mi właśnie posłużyć do tego, abym na jej podstawie mógł przynajmniej rozeznać się w co bardziej wartych uwagi liniach hodowlanych (które dopiero skierowałyby mnie do konkretnych hodowli w danym specyficznym typie wilczakowym, jaki by mi szczególnie odpowiadał) i nie szukał tych informacji po całym tutejszym forum (tym bardziej, że te są z reguły porozsiewane w setkach wątków i prawie zawsze nieodmiennie w formie jakiejś off-top'owej ciekawostki), tracąc na te przekopywania się masę czasu (którego obecnie nie mam zbyt wiele, więc chciałbym go tym sposobem sobie zwyczajnie zaoszczędzić).

P.S. Co zaś się tyczy tych personalnych zaczepek pod moim adresem, to darujcie je sobie, gdyż nie dam się więcej w te przepychanki słowne tutaj wciągnąć, skoro nie niosą one ze sobą nic ubogacającego Nasze krótkie życie (a są wyłącznie potworną stratą czasu i energii, którą o wiele rozsądniej można spożytkować na znacznie bardziej ciekawsze zajęcia).

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 451043)

Miałaś po prostu dużo szczęścia i tyle, które nie musi być przecież zaraz udziałem innych wielbicieli wilczaków - Ci bowiem z nich, którzy wezmą pod swój dach pierwszego lepszego CzW (sugerując się jedynie jego "rasowością") po zaledwie kilku miesiącach mogą z tego tytułu obudzić się z przysłowiową ręką w nocniku (jeśli ich słodki szczeniak wyrośnie na całkiem inny typ niż zakładali i co gorsza, mając charakter bardzo odmienny od "wzorcowego", na jaki byli tylko przygotowani), kiedy tylko zdadzą sobie sprawę, iż lepiej było przed samym zakupem poświęcić nie co więcej swojego czasu na dokładniejsze zaznajomienie się z światem hodowlanym CsV (i co za tym idzie poszczególnymi jego liniami).

Quote:

Originally Posted by makota (Bericht 451058)
I to od tego właśnie pytania zadanemu samemu sobie powinieneś zacząć poszukiwania swojego idealnego wilczaka

No tak... tylko jak można zacząć poszukiwania, kiedy nie ma się właśnie owych wyjściowych punktów zaczepienia w postaci dokładnej mapy linii hodowlanych (dzięki którym tylko można dotrzeć do konkretnych hodowli w danym typie), a jedynie jakąś chaotyczną bazę danych, w której nie sposób się połapać (nawet jeśli obejmuje ona tylko przodków z paru dekad wstecz)???

Gaga 02-03-2013 14:08

A nie pomyślałeś o tym, że wybieranie dróg na skróty, wobec świadomości tak wielkich (możliwych) rozczarowań, to po prostu źle obrana strategia? Może lepiej byś spożytkował energię na pojeżdżenie po wystawach, może okolicznych ćwiczakach, gdzie chadzają wilczaki, spróbował umówić się na jakiś spacer? Trochę chyba oczekujesz, że ktoś odrobi za Ciebie pracę domową, ale to będą Twoje decyzje i dziwi mnie, ze tak leniwie podchodzisz do tematu.
Rozpoczyna się sezon wystawowy, egzaminacyjny, szkoleniowy - wraz z nadchodzącą wiosną tu i ówdzie zaroi się od burych. Rusz tyłek i sam zacznij zdobywać wiedzę;-)
Zwłaszcza, że zadajesz pytania, na które możesz otrzymać odpowiedzi bardzo subiektywne, a takie mają mierną wartość dla rzetelnej wiedzy.
Wilczaki to psy dla aktywnych, inteligentnych, ciekawych ludzi - postaw na odkopanie w sobie tych cech, a łatwiej będzie Ci znaleźć idealnie pasującego psa.

wildheart 02-03-2013 14:30

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451069)
Miałaś po prostu dużo szczęścia i tyle, które nie musi być przecież zaraz udziałem innych wielbicieli wilczaków - Ci bowiem z nich, którzy wezmą pod swój dach pierwszego lepszego CzW (sugerując się jedynie jego "rasowością") po zaledwie kilku miesiącach mogą z tego tytułu obudzić się z przysłowiową ręką w nocniku (jeśli ich słodki szczeniak wyrośnie na całkiem inny typ niż zakładali i co gorsza, mając charakter bardzo odmienny od "wzorcowego", na jaki byli tylko przygotowani), kiedy tylko zdadzą sobie sprawę, iż lepiej było przed samym zakupem poświęcić nie co więcej swojego czasu na dokładniejsze zaznajomienie się z światem hodowlanym CsV (i co za tym idzie poszczególnymi jego liniami).

Biedny Twój pies, jeśli po tych wszystkich poszukiwaniach i wyborach nagle okarze się, że jednak nie spelnia Twoich oczekiwań...

avgrunn 02-03-2013 16:39

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 451071)
A nie pomyślałeś o tym, że wybieranie dróg na skróty, wobec świadomości tak wielkich (możliwych) rozczarowań, to po prostu źle obrana strategia? Może lepiej byś spożytkował energię na pojeżdżenie po wystawach, może okolicznych ćwiczakach, gdzie chadzają wilczaki, spróbował umówić się na jakiś spacer? Trochę chyba oczekujesz, że ktoś odrobi za Ciebie pracę domową, ale to będą Twoje decyzje i dziwi mnie, ze tak leniwie podchodzisz do tematu.
Rozpoczyna się sezon wystawowy, egzaminacyjny, szkoleniowy - wraz z nadchodzącą wiosną tu i ówdzie zaroi się od burych. Rusz tyłek i sam zacznij zdobywać wiedzę;-)
Zwłaszcza, że zadajesz pytania, na które możesz otrzymać odpowiedzi bardzo subiektywne, a takie mają mierną wartość dla rzetelnej wiedzy.
Wilczaki to psy dla aktywnych, inteligentnych, ciekawych ludzi - postaw na odkopanie w sobie tych cech, a łatwiej będzie Ci znaleźć idealnie pasującego psa.

Oprocz tego wszystkiego ja bym tu jeszcze dodala przesledzenie bazy :) bo jest bardzo pomocna.

Piter 02-03-2013 21:45

a ja wybrałem na żywioł.miałem podejscie tylko do jednej .ale się spoxniłem i skończyło sie na drugiej.
na żywiol,przez przypadek,bez wiekszych poszykiwań i nie żałuję ....

Grin 02-03-2013 22:46

Bo prawda jest taka, że akurat mamy to szczęście, że w naszym kraju ostatnio przychodzi na świat całkiem sporo naprawdę fajnych miotów i nawet "biorąc w ciemno" jest bardzo duża szansa, że trafi się dobrze.

Predator 03-03-2013 00:24

Quote:

tracąc na te przekopywania się masę czasu (którego obecnie nie mam zbyt wiele, więc chciałbym go tym sposobem sobie zwyczajnie zaoszczędzić).

Wiem, że napisałeś "obecnie" ale taka mała przyjacielska rada - jak już będziesz miał Wilczaka to albo będziesz miał czas dla niego albo zrobi z Twojego życia piekło... tego możesz być pewien na 100%.

Quote:

Musisz wiedzieć, że szczeniaki wcale nie są słodkie :lol: (może tylko z wyglądu). Wprowadzając im zasady walczą o byle co i są butne (przynajmniej mój model był). Jeśli rzeczywiście nastawiłeś się na Wilczaka to na Twoim miejscu nie oczekiwałbym nie wiadomo czego bo to OGROM pracy\konsekwencji\wyrzeczeń - przy JAKIMKOLWIEK Wilczaku. Reasumując w Wilczakiem jest jak z dzieckiem ;) - trzeba kochać, edukować, musztrować itp oraz nie oczekiwać czegoś w zamian... no może oprócz wilczej miłości :D

ps. po Twoim poście uważam, ze masz bardzo duże wymagania i naprawdę możesz być mocno zawiedziony gdy już weźmiesz jakąś małą bestię bo one też swoje humory mają a Twoje nastawienie BARDZO będzie wpływało na zachowanie Wilczaka. Takie błędne koło w momencie niespełnienia oczekiwań.

napisałem to bez złośliwości, ukrytych podtekstów itp

Pozdrawiam ;)

Piter 03-03-2013 07:42

Quote:

Originally Posted by Predator (Bericht 451091)
....... jak już będziesz miał Wilczaka to albo będziesz miał czas dla niego albo zrobi z Twojego życia piekło... tego możesz być pewien na 100%.

Pozdrawiam ;)

a moj jest uparty i krnąbrny jak ........................... ja ;).
więc wszystk orozumiecie :)

Wilczy Duch 03-03-2013 10:54

Quote:

Originally Posted by Predator (Bericht 451091)
...jak już będziesz miał Wilczaka to albo będziesz miał czas dla niego albo zrobi z Twojego życia piekło (...) masz bardzo duże wymagania i naprawdę możesz być mocno zawiedziony gdy już weźmiesz jakąś małą bestię bo one też swoje humory mają...

Tą lekcję mam już dawno odrobioną z moim własnym haszczakowym uparciuchem ;), więc przynajmniej o to nie musicie się martwić, jeśli akurat o mnie chodzi.

Widzę, że nie zbyt dobrze się zrozumieliśmy, gdyż ja mam naprawdę bardzo przyjacielskie nastawienie do wszelkiej maści czworonogów (nawiasem mówiąc żyję wedle zasady "natura sanat", więc nie może być inaczej), co nie zmienia sedna rzeczy, iż mam pełną świadomość tego, że z podjętej niechlujnie i do końca nieprzemyślanej decyzji już się po przygarnięciu jakiegokolwiek szczenięcia nie wycofam (gdyż jak już się na jakiegoś zdecyduję - dosłownie "na dobre i na złe" - to nie po to, aby za jakiś czas pod jakimkolwiek pretekstem zmienić zdanie, skoro ostatnie czego chcę, to skrzywdzić te do reszty oddane człowiekowi stworzenie), więc chcę wybrać takie, które będzie ze sobą niosło jak najmniejsze ryzyko wszelkich niemiłych rozczarowań (kiedy na ten przykład szukałem właściwego dla siebie Siberiana, to nie tylko na ten cel zebrałem uprzednio masę informacji nt. Huskich, ale m.in. na forum dogomanii uważnie śledziłem wszelkie wzmianki o spodziewanych tam miotach, dzięki czemu odszukałem idealną Hasiorkę w moim indywidualnym typie, z której jestem bardzo zadowolony... pomimo, że czasami też dawała mi ostro "popalić" ;-)).

Reasumując, jeśli nie mogę na tychże listach dyskusyjnych liczyć z Waszej strony na przybliżenie co bardziej godnych uwagi linii hodowlanych, to trudno... najwyżej poszukam tych cennych dla mnie informacji, gdzie indziej i tyle (przez to proces decyzyjny się u mnie znacząco wydłuży, ale co się odwlecze, to przecież nie uciecze) - proszę tylko, abyście nie odsyłali mnie do tej swojej enigmatycznej bazy danych, która nie stanowi większej pomocy dla kogoś, kto nie tyle szuka przodków danego miotu, co całych gałęzi linii rodowodowych, z których dane pary hodowlane się wywodzą (wtedy i tylko wtedy będę miał bowiem pewność w jakim ostatecznym typie będzie dane szczenię, unikając tym samym ewentualnego mixu owczarkopodobnego).

Grin 03-03-2013 10:59

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451095)
Tą lekcję mam już dawno odrobioną z moim własnym haszczakowym uparciuchem ;), więc przynajmniej o to nie musicie się martwić, jeśli akurat o mnie chodzi.

Z całym szacunkiem; to Ci się tylko tak wydaje. ;)
Zgadzam się z tym, co ktoś napisał wcześniej; dużo piszesz o tym "właściwym dla siebie" wilczaku, żeby uniknąć rozczarowań. Może faktycznie zacznij od zdefiniowania tego, jaki miałby być ten "właściwy wilczak" i napisz to tu, czy w innym topicu. Być może od razu uda się zweryfikować te oczekiwania i okaże się, że tak szeroko zakrojony "risercz" jest niepotrzebny. A może uda się też ustalić, czy ten idealnie dobrany wilczak, będzie miał w Tobie równie idealnego właściciela. ;)

Wilczy Duch 03-03-2013 11:39

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 451096)
...zacznij od zdefiniowania tego, jaki miałby być ten "właściwy wilczak"...

Do tego celu niezbędne jest mi właśnie zestawienie tych wszystkich głównych linii hodowlanych wilczaka, o które tutaj nie sposób się od Was doprosić :(

Co z tego bowiem, że przytoczę Wam za przybliżony tylko wzór "szarego" ojca Merry Bell z Molu Es, czyli Amura z Ďáblova kaňonu CS, kiedy nawet z jego zagadkowego drzewa genealogicznego (pozbawionego bowiem wizerunków nie tylko rodziców, ale i dziadków) nie sposób odgadnąć, czy był on przysłowiowym "wypadkiem przy pracy", czy też taki jak zakładano (niestety jego obaj bracia nie posiadają w Waszej bazie danych również żadnego foto), stąd też nie ma z tego względu absolutnie żadnej pewności, jakie szczenięta będą po nim, etc.

Dlatego właśnie cały czas nalegam o uprzednie wyszczególnienie tych głównych linii hodowlanych (z jednoczesnym zaznaczeniem, które z nich są w takim, a takim typie), dzięki tylko którym miałbym przynajmniej pewność jakiej "potomkowej" wypadkowej z nich mógłbym się spodziewać (gdyż wówczas m.in. te zdjęciowe braki w drzewach genealogicznych dałoby się choć częściowo skorygować).

Grin 03-03-2013 11:55

Aha, rozumiem. Z tego co napisałeś powyżej, wynika, że dla Ciebie jedynym liczącym się kryterium, jest eksterier psa ze szczególnym naciskiem na kolor sierści. W takim wypadku ja na pewno Ci nie pomogę, a wątpię, że inni rzucą się do tego.

Predator 03-03-2013 13:32

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451097)
stąd też nie ma z tego względu absolutnie żadnej pewności, jakie szczenięta będą po nim, etc.

Po tym co piszesz wydaje mi się, że wygląd naprawdę jest sprawą kluczową dla Ciebie... ja na Twoim miejscu bym tak do tego wagi nie przywiązywał bo jak widzę po miotach to nawet z dobrych hodowli są po prostu ładniejsze i brzydsze szczeniaki w miocie... jaki masz na to wpływ? ŻADEN ;) Natomiast nie wiem i tego nie napisałeś jaki charakter powinien mieć Twój wymarzony wilczak... w tym z pewnością mogą Ci pomóc hodowcy bo przecież wiedzą jakimi psami kryją - choć zapewne tu też byłoby dość kontrowersyjne wg mnie napalanie się na egzemplarz który ma 20 upragnionych cech ;) - wyjdzie jak wyjdzie a czym mniej cech które muszą wystąpić tym większe prawdopodobieństwo, że to będzie ten upragniony... ;-)

znów nie pisząc złośliwie - nie wróżę najlepiej przy podejściu tak mocno "ztunelowanym" bo to tak jak w związku z drugą osobą - jest jaka jest - czasami wkurza niemiłosiernie swoimi cechami ale przecież nie zmieniasz żony co 2 dni ;) Trzeba wybrać to co najważniejsze a reszcie pozwolić być "płynnym" ;) inaczej to tylko frustracja z powodu niespełnionych oczekiwań...

napisz może jakie cechy są najważniejsze - tak punkt po punkcie - wtedy naprawdę wiele będzie mogło ustosunkować się do tego czy są to realne oczekiwania czy nie...

ps. ja po swoim małym mało oczekiwałem - ale mam najładnieszego(przepraszam wszystkich ;-), najfajnieszego, najpodlejszego, najbardziej wrednego etc wilczaczka - czyli inaczej pisząc dostosowałem moje oczekiwania wraz z jego wzrostem i w pełni go akceptuje... jest mój mój mój :lol: - lepszego nie mógłbym mieć...

Pozdrawiam ;)

Wilczy Duch 03-03-2013 15:06

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 451098)
Aha, rozumiem.

No właśnie nic nie rozumiesz (jakbyś zadała sobie choć odrobinę trudu, to weszłabyś w galerię w/w "szaraka", aby jednoznacznie stwierdzić, iż nie przypadkiem wziąłem go w cudzysłów, gdyż jego maść jest dość daleka od szarości), a starasz się tylko (wraz z tutejszym towarzystwem) na wszelkie sposoby jedynie nie ustosunkować do moich konkretnych zapytań.

Spox... w końcu lepiej traktować innych z góry, a niżeli wysilić się choć na cień gestu dobrej woli, gdyż wtedy wystarczy jedynie zbyć drugą osobę takim, czy innym wykrętem, w czym jak widać się specjalizujecie.

Grin 03-03-2013 15:14

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451105)
No właśnie nic nie rozumiesz

Z której Twojej wypowiedzi wynika coś innego, niż to co napisałam w swoim poscie?
PS
Gdybyś natomiast Ty zadał sobie odrobinę trudu i przejrzał forum wstecz, zobaczyłbyś, że mamy dużo cierpliwości nawet do odpowiadania po raz któryś z rzędu na te same pytania przyszłych ewentualnych właścicieli wilczaków, gdy widzimy, że ich pytania mają sens. Sorry ja w Twoich wielkiego sensu nie widzę, ale może faktycznie nie rozumiem... :roll:
W każdym razie ranking na TOP 10 czegoś tam, to nie są konkretne pytania.

avgrunn 03-03-2013 15:35

ira.s proponuje zebys poogladal najpierw zdjecia z jakis spotkan, zjazdow, wystaw i popatrzyl ktory pies Tobie sie najbardziej podoba, przesledzil jego przodkow itp. Nikt za Ciebie tego nie zrobi, czy hodowcy czy prywatni wlasciciele wilczakow nie wezma na siebie to by wywyzszac jedne psy nad innymi, poza tym kazdy z nas lubi cos innego. Ja na przyklad najbardziej lubie rude wilczaki, w zwiazku z tym moje typy na najlepsza suke czy repa zwykle beda wlasnie takie (kilka tylko wyjatkow), do tego mam swoje slabosci czyli psy ktore uwielbiam z charakteru :) , kazdy z nas ma swoich ulubiencow, to ze o nich napiszemy nie znaczy ze pokryja sie z Twoimi oczekiwaniami czy tez beda wzorcowe :)

Wilczy Duch 03-03-2013 15:38

Quote:

Originally Posted by Predator (Bericht 451102)
Po tym co piszesz wydaje mi się, że wygląd naprawdę jest sprawą kluczową dla Ciebie...

No jeśli dla Ciebie typ owczarkopodobny jest równie dobry co linia typowo wilcza, to faktycznie mamy bardzo odmienne zapatrywania względem preferowanego wzorca CsV.

Quote:

...jak widzę po miotach to nawet z dobrych hodowli są po prostu ładniejsze i brzydsze szczeniaki w miocie... jaki masz na to wpływ?

Wcale nie jest z tym tak do końca, jak piszesz, skoro właśnie o to chodzi, aby mioty były jak najbardziej wyrównane (czyli aby jeden szczeniak nie odbiegał zbytnio od drugiego), co można osiągnąć tylko wówczas, kiedy krzyżuje się ze sobą pary hodowlane z podobnych w typie linii (czyt. za nadto od siebie pod względem eksterieru nie odbiegające, a co jedynie wzajemnie się uzupełniające, celem wydania co najmniej nie gorszego potomstwa od swoich przodków) i bez jakiś "dziwacznych" domieszek (przez które tylko pojawia się uzasadniony cień niepokoju o genotyp młodszych pokoleń).

Quote:

...nie napisałeś jaki charakter powinien mieć Twój wymarzony wilczak... w tym z pewnością mogą Ci pomóc hodowcy bo przecież wiedzą jakimi psami kryją...

Jest to wielce wątpliwe, skoro nawet - jak widać - mają niemały problem z określeniem samego eksterieru przyszłego potomstwa (ten wydaje się dla nich dosłownie czystą ruletką!), więc jakim niby cudem wpłyną na znacznie trudniejszy do osiągnięcia zrównoważony dobór zachowawczy osobników z takiego miotu (przecież do tego nie wystarczy im sama wizualna strona ich przodków, ale praktyczne zetknięcie w realu z nimi, jak i z ich rodzeństwem oraz najbliższym kuzynostwem)?!

Quote:

Trzeba wybrać to co najważniejsze a reszcie pozwolić być "płynnym"...

Tyle tylko, że znajomość linii hodowlanych i właściwych dla nich typów eksterierowych jest właśnie takim minimum wiedzy, jaką każdy przyszły opiekun wilczaka powinien mieć jeszcze przed jego zakupem opanowaną, co by przynajmniej w przybliżeniu wiedzieć, czego się może po swoim wychowanku spodziewać i na jakiego czworonoga w efekcie po wieku szczenięcym liczyć... no chyba, że dla miłośników CzW zalecasz wyłącznie "kupowanie kota w worku" i w konsekwencji zdawanie się na sam łut szczęścia, co zapewne niewielu odpowiedzialnym właścicielom psów z rodowodem przypadnie do gustu.

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 451107)
ira.s proponuje zebys poogladal najpierw zdjecia z jakis spotkan, zjazdow, wystaw i popatrzyl ktory pies Tobie sie najbardziej podoba, przesledzil jego przodkow itp...

Ale co to da, jak sami otwarcie przyznajecie, że nawet jeśli się upatrzy swojego ideała pośród CzW, to i tak nie ma się absolutnie żadnej pewności na ile skutecznie przekaże on swoje geny przyszłemu potomstwu... i dlatego właśnie naciskam (niestety jak widać bezskutecznie, gdyż napotykam tu na jakiś zupełnie niezrozumiały dla mnie opór materii z Waszej strony) z taką determinacją na wyszczególnienie przez Was tego głównego podziału na konkretne linie hodowlane i odpowiadające im typy (uwierzcie mi, że gdyby była na ten temat dostępna jakaś polskojęzyczna literatura, to sam bym dzięki niej drążył ową klasyfikację i nikogo tutaj o wskazówki nawet nie pytał), po których dopiero uzyskam pewność, że zakupione szczenię po danych rodzicach będzie takie, a nie inne (czyt. jeśli nie lepsze od swoich przodków, to przynajmniej nie gorsze).

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 451107)
...kazdy z nas ma swoich ulubiencow, to ze o nich napiszemy nie znaczy ze pokryja sie z Twoimi oczekiwaniami czy tez beda wzorcowe

Oczywiście, ale już samo to, że je wymienicie sprawi, iż będą to z samej zasady najlepsze okazy z danego typu (w końcu pospolitymi sobie głowy byście nie zawracali), co na tyle ułatwi mi selekcyjne zadanie doboru najbardziej dla mnie odpowiadającej linii hodowlanej (jaka by się z takich rozważań naturalną koleją rzeczy w końcu wyłoniła), że o żadnym wtopie z niedoinformowania nie będzie nawet mowy.

Puchatek 03-03-2013 16:31

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451110)
Ale co to da, jak sami otwarcie przyznajecie, że nawet jeśli się upatrzy swojego ideała pośród CzW, to i tak nie ma się absolutnie żadnej pewności na ile skutecznie przekaże on swoje geny przyszłemu potomstwu... i dlatego właśnie naciskam (niestety jak widać bezskutecznie, gdyż napotykam tu na jakiś zupełnie niezrozumiały dla mnie opór materii z Waszej strony) z taką determinacją na wyszczególnienie przez Was tego głównego podziału na konkretne linie hodowlane i odpowiadające im typy (uwierzcie mi, że gdyby była na ten temat dostępna jakaś polskojęzyczna literatura, to sam bym dzięki niej drążył ową klasyfikację i nikogo tutaj o wskazówki nawet nie pytał), po których dopiero uzyskam pewność, że zakupione szczenię po danych rodzicach będzie takie, a nie inne (czyt. jeśli nie lepsze od swoich przodków, to przynajmniej nie gorsze).

"Ale co to da" ----"po których dopiero uzyskam pewność"
1.Gwarancji nie ma żadnych -fakt. I z jednej strony Pytający o tym wie, a z drugiej chce gwarancje /pewność/ dostać.......
2.Pytający jednak prosi Was o odrobienie za Niego pracy domowej
3.I chyba najlepiej w postaci drzew genealogicznych /ze zdjęciami/
Quote:

Oczywiście, ale już samo to, że je wymienicie sprawi, iż będą to z samej zasady najlepsze okazy z danego typu (w końcu pospolitymi sobie głowy byście nie zawracali), co na tyle ułatwi mi selekcyjne zadanie doboru najbardziej dla mnie odpowiadającej linii hodowlanej (jaka by się z takich rozważań naturalną koleją rzeczy w końcu wyłoniła), że o żadnym wtopie z niedoinformowania nie będzie nawet mowy.

Iluż z nas ma psy średniej jakości, a i tak są dla nas "debeściaste"?! Tekst bez sensu /a miał być intelektualnie "szczwany"/ i traktujący Czytających jak próżnych idiotów
....
Nadal z zaciekawieniem czytam i zastanawiam się, jak daleko Pytający posunie się w swoich "podchodach", by w końcu wyciągnąć od wilczakowców nazwy Hodowli "Top Łan", ku uciesze i komentarzom widzów z "ostatnich rzędów" /czyli poza wolfdogowych/.
....
Kontynuujcie :p

Grin 03-03-2013 16:41

Quote:

Ale co to da, jak sami otwarcie przyznajecie, że nawet jeśli się upatrzy swojego ideała pośród CzW, to i tak nie ma się absolutnie żadnej pewności na ile skutecznie przekaże on swoje geny przyszłemu potomstwu...

Ale to nie jest prawda, a przynajmniej nie do końca. Oczywiście natura jest naturą i nie da się jej "zaprogramować pod żyletkę". Ale w przypadku kogoś kto się zna na hodowaniu i doborze par hodowlanych, różnica między szczeniakami będzie np. pomiędzy tymi "przeciętnymi" i wybitnymi, a nie pomiędzy super okazami a super "bublami".
Quote:

Ja się na tym nie znam, ale mam odczucie, że usilnie starasz się przyłożyć do hodowli wilczaków miarę haszczaków, a to się chyba zupełnie nie przekłada

Predator 03-03-2013 20:45

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451108)
No jeśli dla Ciebie typ owczarkopodobny jest równie dobry co linia typowo wilcza, to faktycznie mamy bardzo odmienne zapatrywania względem preferowanego wzorca CsV..

Słuchaj... owczarkopodobny pies jest NIEZGODNY ze wzorcem...więc albo kupujesz z hodowli która wie co robi i wydaje na świat Csv albo ryzykujesz i kupujesz z hodowli które ściemniają i w efekcie widać po ich psach, że są owczarkopodobne... ale to wystarczy popatrzeć po miotach... a jak czytam to co piszesz to uważam, że Ty nie powinieneś wybrać tak niezrównanej bądź co bądź rasy a szukać tam gdzie występują klony ;) Naprawdę czytając to można się grubo zastanawiać po co Ci pies - czy do gabloty żeby chuchać jak na jajko czy też może chcesz zrobić hodowle i kupić ten jedyny najlepszy okaz bez jakiegokolwiek ryzyka... natomiast ja mam psa jakiego mam baa pewnie ma i wady jak na wilczaka tylko co z tego? pies to pies... a najśmieśniejsze jest to, że jak być może kiedyś go będziesz miał to od 20% ludzi będziesz słyszał, że wygląda jak lis, inni będą mylili z huskiem a jeszcze inni zrobią oczy jak im powiesz ze to taka rasa a nie burek ze schroniska... każdy ma swój gust i dla każdego co innego jest ładne ;)

ps. ja zaufałem hodowcy bo wiem, ze na ten temat(doboru itp) nic nie wiem więc po co robić z siebie głupka i ulegać złudnemu odczuciu "pełnej kontroli"? Powiedziałem tylko mniej więcej jaki chciałbym żeby był i się nie zawiodłem na wiedzy mojej hodowczyni... gdybym wybierał jeszcze raz zrobiłbym DOKŁADNIE tak samo... tylko ja szukałem psa a nie "idealnego ideału" :lol:

Pozdrawiam ;)

wolfin 03-03-2013 20:45

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451105)
No właśnie nic nie rozumiesz (jakbyś zadała sobie choć odrobinę trudu, to weszłabyś w galerię w/w "szaraka", aby jednoznacznie stwierdzić, iż nie przypadkiem wziąłem go w cudzysłów, gdyż jego maść jest dość daleka od szarości), a starasz się tylko (wraz z tutejszym towarzystwem) na wszelkie sposoby jedynie nie ustosunkować do moich konkretnych zapytań.

Spox... w końcu lepiej traktować innych z góry, a niżeli wysilić się choć na cień gestu dobrej woli, gdyż wtedy wystarczy jedynie zbyć drugą osobę takim, czy innym wykrętem, w czym jak widać się specjalizujecie.

no a ja czekam kedy zoobaczymi Pani pieska w realnosci. bardzo interesujace kogo wybierze cie i jak bedzie wygladac i ... kto przeda :DD

avgrunn 03-03-2013 21:10

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451108)

Powiem Ci szczerze ze nie wszystkie te, ktore mi sie podobaja sa akurat super wzorcowe, wiem ze czesc moich typow bylaby kompletnie niezrozumiana przez innych, ale nic nie poradze, uwielbiam te wilczaki i tyle :)

Nigdy nie wiesz jak wybrany szczeniak wyrosnie i pod katem charakteru i wygladu. Ja odbieralam z hodowli straszne brzydactwo, jego nawet slodkim nie mozna bylo nazwac bo wygladal jak szczur, ale to jak wyrosl przeroslo moje oczekiwania, mialam ogromnego farta bo nie mozna bylo tego nazwac swiadomym wyborem. Jak wczesniej pisalam o wyborze zadecydowal jego ojciec, ale czy ta moja menda jest do niego podobna? Raczej nie bardzo, bardziej jest podobny do odleglego przodka, no bo takie rzeczy tez sie zdarzaja :) Jednak mnie sie moj bury piekielnie podoba, ale wiem tez ze na pewno sie podoba sie wszystkim, a mozliwe ze podoba sie tylko nielicznym, ale dla mnie zawsze bedzie zjawiskowy mimo ze narzekam na niego ile wlezie :)

Elentia 03-03-2013 22:45

Ira.s weż pod uwagę wiek tej rasy.. ilośc pokoleń od głównych założycieli, których było kilku!! i przemyśl jescze raz o czym piszesz. Oczywiscie że hodowla zmeirza do wyodrębnienia linii hodowlanych, ujednolicenia, ale to doepiro ma miejsce, dopeiro się dzieje. Wiesz czym, grozi hodowanie wyłacznie an linię w tak młodej, blisko spokrewnionej rasie?

jefta 04-03-2013 00:13

Szaraczkow szukaj wsrod potomkow Carra Maly Bysterec, on czesto przekazuje kolor nawet na dalsze pokolenia.

Szukasz psa wystawowego czy marzysz o karierze repa? Jesli szukasz psa na wystawy bierz z popularnych linii dajacych obfity wlos i duzy wzrost. Jesli szukasz repa popularnosc bedzie jego duzym minusem.

Nie przykladaj miary husky do wilczakow. Np powtarzane krycia parki mutichampionow sa uwazane za blad w sztuce hodowlanej i taka hodowla sie na top liscie nie znajdzie. Wartosc hodowlana psow z tych miotow bedzie zblizona do zera nawet jesli sa sliczniusie.

Puchatek 04-03-2013 22:08

Quote:

(...)Przecież na litość Boską,

Prosił, prosił i uprosił.....
Quote:

jeśli zadalibyście komukolwiek z co lepiej obeznanych właścicieli haszczaków analogiczne zapytania, to bez zająknięcia wskazaliby, iż numerem jeden na świecie jest (...)

Mówisz -masz.....
"Literatura" arcyciekawa....czytałam w przyklęku i na wdechu......
http://www.facebook.com/wilczakrew/p...00601549550390

....
Rona, kto był tym sierściuchowym hodowcą?
Brakuje mi jednego kawałka puzzle'a...........
....

jefta 04-03-2013 22:28

Quote:

jeśli zadalibyście komukolwiek z co lepiej obeznanych właścicieli haszczaków analogiczne zapytania, to bez zająknięcia wskazaliby, iż numerem jeden na świecie jest (...)
u beagle tez wskaże bez większego zastanowienia, ale u wilczakow to tak nie działa, uwierz wreszcie :roll:

Puchatek 04-03-2013 23:12

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 451215)
u wilczakow to tak nie działa, uwierz wreszcie :roll:

Jak widać, działa! :lol:
Ira.s -nie wierz Jej!
Jefta, masz czas do października 2013r, by uwierzyć. I już zacznij trenować toasty -trochę czasu jest by się przygotować... 8)
...
Robi się ciekawie: wchodzimy w sferę wiary.... :roll:

Rona 05-03-2013 00:05

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 451214)
"Literatura" arcyciekawa....czytałam w przyklęku i na wdechu......
http://www.facebook.com/wilczakrew/p...00601549550390

Łubu dubu, łubu dubu... :lol::lol::lol:

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 451214)
Rona, kto był tym sierściuchowym hodowcą?
....

Nie mam pojęcia, spytaj Irę S. :rock_3

Bajka 06-03-2013 11:15

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 451230)
Tekst bez sensu /a miał być intelektualnie "szczwany"/ i traktujący Czytających jak próżnych idiotów [...] Kontynuujcie :)

Bura, jak ja Cię lubię! :twisted: Dokładnie w sedno ;)

Wilczy Duch 06-03-2013 22:00

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 451113)
Iluż z nas ma psy średniej jakości, a i tak są dla nas "debeściaste"?!

Pani najwyraźniej jest odporna na wszelki racjonalizm, skoro wg Pani pokrętnej "logiki" posiadanie psa z niższego podium uniemożliwia niby komukolwiek tutaj wskazanie na bardziej wybitnych przedstawicieli danej rasy - rozumiem, że nie jest Pani zupełnie w stanie przyjąć do wiadomości bardziej obiektywnego kryterium, wedle którego nie chwalimy swojego?!

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 451113)
...jak daleko Pytający posunie się w swoich "podchodach"...

Nie wiem na jaką manię prześladowczą Pani cierpi, ale zaręczam, iż zapytanie z gatunku klasyfikacji na linie hodowlane nie jest w żadnej rasie psów jakimkolwiek tematem tabu... a to że akurat na tym forum się z tego uczyniło jakiś przedziwny kult milczenia bynajmniej nie jest zjawiskiem normalnym na kynologicznej arenie.

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 451114)
...usilnie starasz się przyłożyć do hodowli wilczaków miarę haszczaków...

To nie tak... CsV w przeciwieństwie do SH jest dla mnie ciągle zagadką (której nikt nawet nie stara się tutaj rozwiać, pomimo moich licznych próśb) pod względem linii i wywodzących się z nich konkretnych typów hodowlanych i stąd jeśli na zasadzie przykładu przytoczę coś ze świata Huskich (np. ich główny podział na "wyścigowy" typ czeski, "wystawowy" amerykański i "wzorcowy" europejski), to czynię tak tylko i wyłącznie po to, aby na zasadzie analogii ułatwić Wam dokładne ustosunkowanie się do moich konkretnych zapytań (w przeciwnym razie moglibyście do znudzenia udawać, że nie wyrażam się precyzyjnie, bądź rozumiecie mnie opacznie i przez to tylko nie jesteście w stanie udzielić mi jasnych odpowiedzi).

Gia 06-03-2013 22:03

http://czw.pl/historia-rasy/

Tu masz w uproszczeniu podział na 5 linii z których pochodzą nasze wilczaki. Ale pula genetyczna jest tak mała, że te obecne to już mieszanka wszystkiego, bo nie da się w tak młodej rasie hodować tylko na inbreedzie.

Elentia 06-03-2013 22:22

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 451295)

Tu masz w uproszczeniu podział na 5 linii z których pochodzą nasze wilczaki. Ale pula genetyczna jest tak mała, że te obecne to już mieszanka wszystkiego, bo nie da się w tak młodej rasie hodować tylko na inbreedzie.

dokładnie jak pisze Gia .... no już prościej się nie da tego wyjaśnić

Wilczy Duch 06-03-2013 22:33

Quote:

Originally Posted by Predator (Bericht 451128)
...Ty nie powinieneś wybrać tak niezrównanej bądź co bądź rasy a szukać tam gdzie występują klony...

Akurat tak się składa, że Huskie są jednymi z najbardziej zróżnicowanych w typach i liniach hodowlanych psów (nawet w jednym miocie nie znajdziesz dwóch bliźniaczo podobnych do siebie szczeniąt), więc z łaski swojej nie przyrównuj ich do byle a la golden'owych (w domyśle) klonów, gdyż nie na tym przecież polega tzw. wyrównany miot.

Quote:

...inni będą mylili z huskiem...

I dobrze, to się wtedy przynajmniej wyrówna, gdyż moją Hasiorkę już kilka osób przechrzciło podczas leśnych przełajów na wilka ;)

Quote:

...tylko ja szukałem psa a nie "idealnego ideału"

A gdzie wyczytałeś, że ja niby takiego nieskazitelnego wzorca szukam?!
To, że chcę najpierw poznać dokładną klasyfikację na poszczególne linie i odpowiadające im typy hodowlane, jeszcze nie wynika, iż tylko sama górna półka reprodukcyjna mnie będzie interesowała - bynajmniej... w zupełności wystarczy mi mocny środek w danym typie, byle by tylko był on w nim jednoznacznie sprecyzowany (tzn. jasno określony eksterier, który będzie charakterystyczny dla danej linii, a nie zakup w ciemno, po którym nie wiadomo czego się można na finale nawet spodziewać).

avgrunn 06-03-2013 22:46

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451299)
tzn. jasno określony eksterier, który będzie charakterystyczny dla danej linii, a nie zakup w ciemno, po którym nie wiadomo czego się można na finale nawet spodziewać

mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze nawet po ladnych rodzicach mozesz miec niezbyt genialnego psa bo moga sie przebic rozne cechy przodkow? Zaden hodowca o zdrowych zmyslach nie powie Ci ze szczeniak wyrosnie na pogromce ringow i super repa.

Wilczy Duch 06-03-2013 22:57

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 451148)
Szaraczkow szukaj wsrod potomkow Carra Maly Bysterec...

Bardzo dziękuję za te info...

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 451295)

Tu masz w uproszczeniu podział na 5 linii z których pochodzą nasze wilczaki.

...które z powyższym da mi przynajmniej jakiś rzeczowy punkt wyjścia - jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI!

Co jednak rozumiesz pod pojęciem "mieszanki wszystkiego"???
Bardziej dotyczy to dalszego rozwadniania krwi wilka europejskiego przez kolejne dokładanie do niej genów ON'ka, czy też może odwrót w stronę dzikszej strony wilczakowych genów?!

makota 06-03-2013 22:59

ira.s - czy Ty nie czytasz tego, co już kilka osób tutaj przytoczyło? Nie dociera do Ciebie, że u wilczaków nie da się wyodrębnić linii hodowlanych, bo są najzwyczajniej w świecie ZBYT MŁODĄ rasą?
Po raz kolejny odsyłam do bazy - poprzyglądaj się rodowodom, a szybko zauważysz, że kilka pokoleń wstecz każdy pies ma tych samych przodków i niemal identyczny rodowód.
U większości dzisiejszych wilczaków ok. 6, góra 8 pokoleń wstecz znajdziesz np. słynnego Repa z Pohranicni straze, jak przyjrzysz się dokładniej to zauważysz, że robiono na niego bardzo mocne inbreedy, więc występuje on praktycznie w każdym rodowodzie. Jak poprzyglądasz się jeszcze trochę to zauważysz jeszcze kilka wciąż powtarzających się psów, które dały początek rasie. A tuż przed nimi to już wilki: Brita, Argo, Sarik, Lady...
.... gdzie Ty widzisz CZAS na wyodrębnienie się linii hodowlanych? To się dopiero zaczyna dziać, TERAZ, bo populacja wilczaków rośnie. Dlatego nikt nie jest w stanie dać Ci jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie, zrozum to wreszcie.

Wilczaki są BARDZO zróżnicowaną rasą. Można znaleźć zarówno bardzo wilcze, jak i bardzo owczarkowe, miśkowate osobniki... ale "liniami" nazwać tego nie można, bo o tym w jakim "typie" będzie dany pies decyduje raczej dobór PARY hodowlanej, a nie wybór LINII z jakiej pies pochodzi...

Puchatek 06-03-2013 23:01

Urokliwe.... nie zdzierżył i odpysknął był......:lol:
Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451294)
Pani najwyraźniej jest odporna na wszelki racjonalizm

Kompletnie i do imentu jestem irracjonalna. :lol: Ale sama odrabiam prace domowe... W moich czasach "chodzenie na skróty" w Pana stylu było chamstwem... o lenistwie nie wspomnę... Tyle lat "siedzieć" na forum /i chyba nie tylko tym.../ będąc zainteresowanym tematem i kompletnie nic nie przyswoić?!?!?! Nieprawdopodobne......Trzeba być wyjątkowo odpornym na informacje...
Quote:

nie jest Pani zupełnie w stanie przyjąć do wiadomości bardziej obiektywnego kryterium, wedle którego nie chwalimy swojego?!

A co ma zrobić Opiekun, który ma świetnego psa? Jeśli się pochwali, to osoby zawistne aż do dnia śmierci będą i psa i właściciela niszczyć /to jest nie tylko w tej rasie!/. Jeśli się nie pochwali, to chwała mu i cześć, ale będzie to cokolwiek niesprawiedliwe. Jeśli pochwali tego psa znajomy Opiekuna, będzie się komentowało, że akcja "kółeczka wzajemnej adoracji". Nie chce mi się wierzyć, że nie zna Pan zachowań ludzkich w środowiskach kynologicznych /wszak jest Pan nieźle obeznany w rasie husky.../
Quote:

zapytanie z gatunku klasyfikacji na linie hodowlane nie jest w żadnej rasie psów jakimkolwiek tematem tabu...

Czy to jest temat o liniach hodowlanych??? Albo ja świruję albo Panu się już nieźle miesza....Dostał już Pan odpowiedź o wieku rasy i trudnościach z tym związanych, czyż nie? Wyciera Pan sobie twarz "litością boską" a podstawowe informacje do Pana nie docierają??? To już chyba względem Pana trzeba zastosować pismo obrazkowe, skoro słowa są niezrozumiałe.....
Quote:

na tym forum się z tego uczyniło jakiś przedziwny kult milczenia bynajmniej nie jest zjawiskiem normalnym na kynologicznej arenie.

Taaaaak, jesteśmy dziwną rasą.... Jeszcze raz odsyłam do forum równoległych i na stronę pewnego wilczakowca, który co prawda książki jeszcze nie wydał, ale na pewno chętnie zaradzi wszystkim Pana problemom:
ww.czambor/pl -to oficjalna strona
Quote:

moglibyście do znudzenia udawać, że nie wyrażam się precyzyjnie, bądź rozumiecie mnie opacznie i przez to tylko nie jesteście w stanie udzielić mi jasnych odpowiedzi).

Wiele Osób trudziło się poważnie, by udzielić Panu odpowiedzi -nic nie dotarło. Może teraz wreszcie dotrze : proszę zamiast nudzić Ludzi poczytać ze zrozumieniem!
-bazę danych: http://www.wolfdog.org/site/pl/dbase
-hodowlę: http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=30
-sport i szkolenie: http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26
-wychowanie i charakter: http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=29
-wzorzec i bonitacje: http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=54
Quote:

moją Hasiorkę już kilka osób przechrzciło podczas leśnych przełajów na wilka

Dwie opcje: albo ktoś jest kynologicznym "debilem", by pomylić husky z wilkiem, albo dany rasowy pies jest wielce ciekawy "wzorcowo".... Ja się wcale nie dziwię, że Szasztin dała husky do "zakręconych ogonów" -coraz częściej i w tej rasie husky wygląda jak zwykły mieszaniec....
...
Swoją drogą, bardzo współczuję przyszłemu wilczakowemu Hodowcy tego Pana..... będą z tego kłopoty.....Wcześniej czy później dojdzie do reklamacji, bo albo genetyka spłata figla, albo minięcie się z oczekiwaniami, albo hodowla jednak nie "top łan"......... 8)

makota 06-03-2013 23:02

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451302)
Co jednak rozumiesz pod pojęciem "mieszanki wszystkiego"???
Bardziej dotyczy to dalszego rozwadniania krwi wilka europejskiego przez kolejne dokładanie do niej genów ON'ka, czy też może odwrót w stronę dzikszej strony wilczakowych genów?!

Chodzi o to, że nie ma wilczaka, o którym można powiedzieć, że pochodzi z I, II, III, IV, czy V linii hodowlanej, bo każdy ma w rodowodzie PRZYNAJMNIEJ dwie z nich, jak nie więcej...

Edit: Jeśli potrzebujesz "namacalnych" przykładów - mój Cresil pochodzi zarówno od Argo, Sarika, Brity i Lejdy.... czyli z jakiej jest linii hodowlanej, co? :rock_3

Wilczy Duch 06-03-2013 23:03

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 451301)
Zaden hodowca o zdrowych zmyslach nie powie Ci ze szczeniak wyrosnie na pogromce ringow i super repa.

Oczywiście... ale może przynajmniej jednoznacznie określić w jakim będzie typie, jeśli tylko w pełni świadomie śledził linie hodowlane jego przodków - mi ta wiedza w zupełności wystarczy, gdyż nie szukam (multi)championa, a jedynie typowego wilczaka (który przypomina "szarego" wilka, a nie "rudego" ON'ka).

makota 06-03-2013 23:12

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451306)
Oczywiście... ale może przynajmniej jednoznacznie określić w jakim będzie typie, jeśli tylko w pełni świadomie śledził linie hodowlane jego przodków - mi ta wiedza w zupełności wystarczy, gdyż nie szukam (multi)championa, a jedynie typowego wilczaka (który przypomina "szarego" wilka, a nie "rudego" ON'ka).

Rude, polskie ONki wedle życzenia ;)
http://plfoto.com/zdjecia/228101.jpg

http://img11.imageshack.us/img11/801...ilki16of27.jpg

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcsi.dl...H=600&border=0

Ładne OWCZARKI, prawda? :D

avgrunn 06-03-2013 23:12

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451306)

Nie kazdy hodowca swiadomie hoduje, nie kazdy wilczak, ktory zdaniem hodowcy jest wilczy taki wlasnie jest.

Puchatek 06-03-2013 23:17

Quote:

Originally Posted by makota (Bericht 451307)
Rude, polskie ONki wedle życzenia ;)
Ładne OWCZARKI, prawda? :D

Dwa słowa: lenistwo i ignorancja........
/Oj, Makota, Makota..... :lol::lol::lol: a to ja miałam "wbić gwóźdź do trumny"..... ;)/

netah 07-03-2013 09:09

Wybór wilczaka to nie instrukcja montażu z Ikei. To nie procedura wg której można postępować krok po kroku, i do której zawsze można się odwołać, że przecież w paragrafie tym, punkcie tym, ustępie tym a tym było napisane inaczej.
Wilczak to nie utarty schemat, to pasmo zaskoczeń i to niekoniecznie tylko i wyłącznie pozytywnych. To ciągłe dostosowywanie się do zmian. Wszak "Panta rhei" czyż nie?
Wilczak to nie chińska zabawka produkowana na taśmie... ale po co ja to piszę naiwny? Skoro do tej pory nic nie dotarło to już z nikąd nadziei.

Grin 07-03-2013 09:16

W temacie "wzorcowego szarego wilka" i "niewzorcowego rudego ONka". Zastanawiam się, co zrobić z takim psem jak Łowca (a z tego co wiem - nie jest on jedyny), który latem jest szary, a w okolicach zimy rudy... do kasacji? :D
(Czy ja się mylę, czy temat znowu zbacza w okolice... olchy? :D )

avgrunn 07-03-2013 10:02

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 451313)
W temacie "wzorcowego szarego wilka" i "niewzorcowego rudego ONka". Zastanawiam się, co zrobić z takim psem jak Łowca (a z tego co wiem - nie jest on jedyny), który latem jest szary, a w okolicach zimy rudy... do kasacji? :D
(Czy ja się mylę, czy temat znowu zbacza w okolice... olchy? :D )

Chyba tam wlasnie zbacza :P

Kolor wilczakowego futra zima to jedyny powod czemu lubie zime :p

Predator 07-03-2013 12:38

Quote:

Akurat tak się składa, że Huskie są jednymi z najbardziej zróżnicowanych w typach i liniach hodowlanych psów (nawet w jednym miocie nie znajdziesz dwóch bliźniaczo podobnych do siebie szczeniąt), więc z łaski swojej nie przyrównuj ich do byle a la golden'owych (w domyśle) klonów, gdyż nie na tym przecież polega tzw. wyrównany miot.

Heh nie przyrównałem - czytaj ze zrozumieniem ;) Musisz szukać psa tam gdzie hoduje się klony - ewentualnie musisz poszukać jakiegoś laboratorium genetycznego - może tam zrobią Ci pod zamówienie ideała ;-)

Quote:

gdyż moją Hasiorkę już kilka osób przechrzciło podczas leśnych przełajów na wilka ;)

no nic - podobno społeczeństwo się starzeje to i wzrok niedomaga ;)

Quote:

A gdzie wyczytałeś, że ja niby takiego nieskazitelnego wzorca szukam?!

Nie no nigdzie ;) poczytaj sobie swoje posty gdzie ciągle wspominasz o tym jak bardzo można się zawieść gdy kupisz psa i okaże się "nie taki" ;)

ps. z tymi "rudymi" to przesadziłeś :lol:

a hodowcom współczuje... oj będą zwroty ;-)

MAKOTA
te "owczary" są jakieś "słabe" - każdy jest inny - więc nawet nie pokazuj irze.s bo przecież jak kolejny się urodzi i będzie inny od tego np pierwszego to już oznacza, że to będzie mega mix tego "owczara" pierwszego ;)

Pozdrawiam ;)

avgrunn 07-03-2013 13:20

Quote:

Originally Posted by Predator (Bericht 451334)
no nic - podobno społeczeństwo się starzeje to i wzrok niedomaga ;)

Hahahahaha, dobre, made my day :lol:

Puchatek 07-03-2013 15:35

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 451313)
(...) do kasacji? (...)

Poruszona do głębi Twoimi słowami doszłam do wniosku, że czas zbierać kasę na przeszczep włosów u burych.......mordy rude, kontrastowe, boki w dziwnych "pręgach" /hieny?/, zady w szarościach /no chyba, że to "padlina" ze spaceru.../....o podszerstku nawet nie mówię, bo "wstyd, jak cekiny"... :oops: ...
Tylko które przeszczepić?
Przeanalizuję "trendy" hodowlane tej wiosny....... /Jedno wiem na pewno..... koniecznie włos przedłużymy, bo z zaufanych źródeł wiemy, że "sexi" jest typ "wilczaka długowłosego"/

/:) A na olchy nie narzekamy..... jak "mawia" stara księga: "olcha chroni przed negatywnymi energiami. Pomaga w odróżnianiu dobra od zła. Przynosi piękne sny i pozwala oddać się marzeniom".... ;-) /

...

Wilczy Duch 09-03-2013 12:27

Quote:

...podobno społeczeństwo się starzeje to i wzrok niedomaga

Akurat są także takie typy Hasiorów (nie dość, że o iście wilczym umaszczeniu, to o znacznie bardziej "dzikszym" eksterierze w stosunku do "wystawowców"), które niesamowicie łatwo jest pomylić z dzikim wilkiem, a niżeli jakiegokolwiek wilczaka z typowym Siberianem (o czym sam parę postów wcześniej wspominałeś, stąd jeśli Cię amnezja męczy, to po prostu spójrz wyżej), więc i tutaj wszystko zależy od konkretnej linii hodowlanej (bez względu na to, czy je uznajesz, czy też nie, bo po Twoim podejściu do tematu mam uzasadnione wątpliwości).

Żeby nie być gołosłownym, to odsyłam Cię do powszechnie dostępnej na polskim rynku książki pt. "Husky syberyjski" autorstwa Silvi Roppelt i Nicole Perfeller, gdzie na stronie 15 w rozdziale "Historia fascynującej rasy" została zamieszczona fotografia samca A'Sven Bomvollen of Frankonia z podpisem "wyglądem przypomina wilka i ma sportową, smukłą sylwetkę".

Quote:

...wspominasz o tym jak bardzo można się zawieść gdy kupisz psa i okaże się "nie taki"...

Czytanie ze zrozumieniem słowa pisanego jak widzę jest tutaj dla wielu zajęciem wyjątkowo ponad siły, więc pozostaje im już tylko zniżanie się do dennego poziomu zakompleksionej Burej (ciekawe jak tą los skrzywdził, że jedyne na co ją stać, to robienie za osiedlowego przygłupa, który swoim "erystycznym" pajacowaniem myśli, że z innych zrobi większego idiotę od siebie samej), dla której m.in. polska interpunkcja jest istną ciemną magią (stąd też nie jest w stanie pojąć znaczenia słów zawartych w cudzysłowu, jak tylko dosłownie, niezależnie od tego, że z samego kontekstu zdania powinno się je traktować wyłącznie, jako w przenośni - a to że się już ten zabieg wcześniej na łamach tego wątku wytłumaczyło, to i tak jak widać niewiele pomogło, skoro "mądremu wystarczy raz powiedzieć, zaś głupek nawet po tysiąckroć nie pojmie").

wolfin 09-03-2013 15:38

Quote:

Originally Posted by ira.s (Bericht 451376)
A'Sven Bomvollen of Frankonia z podpisem "wyglądem przypomina wilka i ma sportową, smukłą sylwetkę".

.

hmm troche brakuje do tego zeby przypominac wilka :) sa wieciej wilcze husky i temu tego jescze mocno brakuje :)

a tak to mozes mily Ira.s podac konkretne psy ktore Ci podoba sie i przypomina Ci tego psa ktorego Ty chial miec. a to gadanie linii linii malo pokazuja czego konkretne chces :) tak mozna i 5 lat gadac i nic nie miec :D

makota 09-03-2013 16:03

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 451380)
hmm troche brakuje do tego zeby przypominac wilka :) sa wieciej wilcze husky i temu tego jescze mocno brakuje :)

a tak to mozes mily Ira.s podac konkretne psy ktore Ci podoba sie i przypomina Ci tego psa ktorego Ty chial miec. a to gadanie linii linii malo pokazuja czego konkretne chces :) tak mozna i 5 lat gadac i nic nie miec :D

Właśnie, skoro tak bardzo oburza Cię fakt, że nikt z nas nie chce Ci przytoczyć Naj-psów w rasie, to może Ty sam podaj listę podobających Ci się psów?
Z pewnością łatwiej będzie wtedy doradzić Ci, gdzie masz szukać psa dla siebie...

...widzę, że wciąż nie przyjmujesz do wiadomości niemożności wyszczególnienia Ci konkretnych linii hodowlanych u csv...

All times are GMT +2. The time now is 06:13.