![]() |
Co si myslíte o čipování?
Docela by mě zajímalo, co si myslíte o čipování.
Možná, že některých z Vás se to netýká - mě bohužel jo. A kdo ví, třeba se tahle vyhláška brzo prosadí všude. Už je prokázáno, že čip v těle zvířete putuje. Tak ať mi netvrdí, že to zvířeti nemůře nějak ublížit. Co si o tom myslíte? marinette |
Co si myslíte o čipování?
Ahoj,
Quote:
Já jsem se na "putování" ptal veterináře taky. Bylo mi vysvětleno, že tohle se stávalo u levných čipů, kde výrobci šetřili za každou cenu. Normální čip by měl být potažen jakousi látkou, která vyvolá v těle zvířete lehčí místní zánět. S tím si tělo bez problémů poradí a čip se v tělě zapouzdří a tím je pevně přichycen ke tkáni a je zamezeno jeho pohybu. Navíc i kdyby se čip pohyboval, nevím co by mohlo hrozit. Čip je pod kůží, nikoliv ve svalech nebo v hrudní nebo břišní dutině. Nejlépe je čipovat standardními čipy, vyvarovat se nabídek levných čipů (standardní čip stojí okolo 200-300 Kč). Navíc s čipy se budou muset majitelé psů brzy smířit všichni. Protože není daleko doba, kdy se u psů s PP bude místo tetování používat čip a myslím, že není daleko ani doba, kdy budou muset být čipováni všichni psi, bez rozdílu. Pavel |
Navíc je čipování podstatně menší "masakr" než tetování. Zkuste si do kombinaček dát 30 - 40 jehel a procvaknout si s nimi slabinu (pardon - předkolenní řasu) ... Štěně to sice za chvilku neví, ale samotný úkon určitě nic příjemného není. Ze šestnácti našich štěňat u tetování řvala všechna, 8 z nich je čipovaných (poslední vrh D komplet celý) a u čipování štěňata většinou ani necekla a nenechala se vyrušit z očmuchávání stolu, max. zakuňkala jako u očkování. Pokud vím, posun čipu je dán růstem (jak napsal Pavel) a může to nějaký ten centimetr být.
Jen mi není jasná ta cena čipů, co jsi Pavle napsal - v Brně se (aspoň co já vím) pohybuje od 450 do 550 Kč za jeden čip (včetně úkonu veterináře, samozřejmě). Karel |
Pracuji na Městském úřadě a mám mimo jiné na starosti ochranu zvířat proti týraní a volný pohyb psů. Uvažujeme o vydání vyhlášky, která by stanovila povinné čipování psů v našem městě. Čipování samozřejmě obnáší i zanesení do tzv. národního registru. Jelikož se nám ve městě v poslední době zvýšil volný pohyb psů, rychleji by se nám podařilo dopátrat se majitele (jedná se většinou o psy bez obojku a známky). Je lepší kontaktovat nejdříve majitele, než aby pejsek zbytečně skončil v útulku (případně majitele postihnout za to, že pejska opakovně nechá bez dozoru pobíhat po městě).
Podle informace od veterinářky se očipování včetně zanesení do nár. registru vejde do 400,- Kč (cena asi závisí na tom, kolik si veterinář počítá za úkon). Více informací najdete na htpp://narodniregistr.cz/. Do této doby jsem psala jako úředník. Jako majitel ČSV bych psa dala očipovat i když u nás už zmíněná vyhláška neprojde. Nikdy nevím, co se může stát. Čtecí zařízení mají v útulcích, veterináři, v některých městech, kde už k podobným opatřením přistoupili, i na MěÚ nebo ji má městská policie (např. v Plzni, tam už vyhláška platí). Známku může pes ztratit, ale čip ne. Nedávno při procházce k nám naše fenka přiběhla bez obojku se známkou, tetování nemá. Můj pes ČSV tetovaný sice je, ale tetování je nečitelné a mezi námi - málo kdo si dovolí otočit cizího psa na záda a podívat se, zda má tetování. Ivana |
Ja mam tetovane a cipovane obe psi holky a nikdy jsme s tim nemeli zadny problem. Cipovala jsem je hlavne z toho duvodu, ze casto jezdime pres hranice a EU momentalne vyzaduje, aby pes mel krome pasu jeste bud tetovani, nebo cip. Jenze v prubehu nekolika let uz budou trvat pouze na cipu. Navic, CSV se tetuji jak znamo do slabiny a neumim si predstavit, jak na hranicich obracim psa celnikovi na zada a ukazuju mu tetovani. Cteckou na cipy staci lehce prejet okolo psova krku a je to, zadne stresy.
Cip ma i nas kocour, ktery s nami parkrat pres hranice jel taky, a ani jemu nedela zadne problemy. Krome toho co se pamatuju, v ZOO jsme cipovali i treba papousky a vzdycky v pohode. |
městské vyhlášky
bydlím v Plzni a právě kvůli nové vyhlášce o povinném čipování jsem psa z evidence odhlásil, přestože je čipování zdarma (samozřejmě v rámci ročního poplatku za psa, což je od letošního roku 900 Kč)
údaje se totiž zanášejí do městské evidence (podobně jako v Praze, tam to ale bylo, alespoň donedávna, dobrovolné a byla za to sleva z poplatku), což je v rozporu s původní ideou Národního registru: nesdělovat údaje třetí straně! pokud totiž někdo nalezl očipovaného psa, Národní registr nálezci kontakt na majitele nesdělí, místo toho majitele kontaktují sami.. dá se tak předejít vydírání při záměrném odcizení psa, postihu za nepřihlášeného psa a podobně.. současný přístup měst však výhodu pro majitele obrací ve výhodu pro město a nevýhodu pro majitele, takže čipování jedině městem neevidované.. charlie |
městské vyhlášky
Quote:
Jinak pro Tvou informaci (a dalších), již na vládě leží návrh zákona o povinném čipování VŠECH psů na území ČR a jejich centrální evidenci, která bude sloužit právě obcím při vybírání poplatků a veterinární správě pro postih majitelů, kteří své psy neočkují. Kdy zákon přijde na řadu zatím není zcela jasné ale jistě to nebude až tak dlouho trvat. Takže jistě se vyplatí mít všechny své psy řádně přihlášené na obci (což předpokládám všichni čévéčkáři mají), očkované a pak není žádným problémem jejich evidence. Samozřejmě lumpům a darebákům bude evidence psů a jejich čipování velice komplikovat život ... |
jakožto lump a darebák ti klidně sdělím, že momentálně psa opravdu přihlášeného nemám.. ostatně, ani mi to tady v Plzni obvodní úřad nedovolí, protože trvalé bydliště mám v Praze.. co na tom, že tu pes bude žít několik let a bylo by tedy rozumné, abych platil plzeňskému úřadu za úklid po psech, rozmísťování košů a doplňování psích pytlíků.. na co jiného poplatky jdou, ne? oni ale mé peníze nechtějí..
o čipování jsem uvažoval dávno před vyhláškou, považuji ho za dobrou věc, ale ne za takovýchto podmínek! pořád si myslím, že má sloužit především majiteli při ztrátě psa, při přechodu hranic, pro jednoznačnou identifikaci při očkování apod. (může sice docházet k podvodům, čip možná půjde vyndat a dát jinému psu, podle reakce tkáně..) argumenty o vydírání a o vlastním rozhodování o tom, kdy kam psa přihlásit, nemám ze své hlavy – byly uvedeny na stránkách Národního registru, stejně jako zásada nesdělovat údaje třetí straně.. to, co se chystá, je ale skutečně nechutné.. povinnost očkovat proti vzteklině je přeci už dána zákonem, tak o co se stav zlepší zákonem o čipování?? nás lidi to nejspíš také brzy čeká.. po pasech si biometrickými údaji přijde rovnou čipování.. už teď se někteří lidé nechávají čipovat ze zdravotních důvodů (pro případ úrazu či bezvědomí jsou na čipu jejich zdravotní údaje).. nejdřív budeme čipovat vězně, pak mentálně nesvéprávné a pak rovnou všechny – povinně – při narození.. |
Chtěla bych podat malou připomínku. Polovina poplatků za psy v našem městě (jsme malé město do 4.000 obyvatel - poplatek za 1 psa je 250,- Kč, důchodci platí 100,-) padne na úhradu odchytu nalezených psů a jejich pobyt v útulku. A to voláme útulek jen v nejnutnějších případech, pokud se jedná o psy kteří ohrožují okolí, jsou ve špatném zdravotním stavu, v jednom případě nám někdo přivázal křížence pudla provázkem rovnou před radnici a nechal ho tam. A to u nás pobíhá spousta psů bez známky, kteří majitele mají, ale nepodaří se nám je zjistit. Kdybychom měli umísťovat do útulku všechny tyto psy, vybrané poplatky za psy by nám zdaleka nestačili. Pokud bychom volně pobíhající psy mohli identifikovat, převoz a pobyt v útulku by platil majitel a peníze z poplatků by se dali využít rozuměji ve prospěch psů. Musíte uznat, že volně pobíhající psi bez dozoru majitele do města prostě nepatří! Mohou ohrozit nejen lidi, ale i naše psy.
Myslí, že zákon o evidenci psů a o změně některých zákonů (návrh je možné najít na internetu) nebude všem zodpovědným majitelům činit žádné problémy, spíš ho přivítají. Podle mě tento zákon bude ve prospěch psů, bude totiž navazovat na zákon na ochranu zvířat proti týrání (za týrání se mimo jiné považuje i opuštění zvířete), ovšem bude v neprospěch nezodpovědným majitelům kteří se o své psy nestarají a nechají je toulat a je jim to jedno - ale to už tady řekl Pavel. Ivana |
Milý Charlie,
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Musim povedat, ze vo veci povinneho cipovania vidim skor pozitiva ako negativa. Napriklad ak cloveka pokuse cudzi pes - ak by bol ocipovany, da sa zistit ci bol ockovany proti besnote, a pokusany clovek si zo vsetkej ostary usetri aspon pobyt na infekcnom a par otravnych preockovavani.
Ale na druhej strane, nemoznost psa prihlasit tam, kde skutocne je, je dost od veci, najma v pripade, ze napriklad byvam na vidieku u babky (alebo v podnajme) a trvaly pobyt mam v panelaku v hlavnom meste. Ak si psa prihlasim na svoj trvaly pobyt, budem platit riadne palky, hoci ak by som ho prihlasila tam kde skutocne je, platim len symbolicke sumy. Je sice oblubenou fintou majitelov psov v panelakoch mat ich prihlasenych na babku v rodinnom dome, aby usetrili, ale tiez to napokladam za vyborne riesenie. |
městské vyhlášky
Kdo vi, jak to s tim prihlasovanim vlastne je, Saskie. Vzdyt Charlie napsal, ze:
Quote:
|
Čipování vs. tetování
Vzhledem k nakousnutí tohoto tématu v jiném fóru, zakládám nové :D .
Zajímá mě názor ostatních (a jelikož jinde to není umožněno, zneužiji :roll: toto místo). Zákon, který se pár poslanců snažilo prosadit - O povinném čipování a jakési "ústřední evidenci VŠECH psů" neprošel. Ovšem od roku 2007, pokud budete chtít se psem vyjet mimo republiku, musí být označen čipem - (směrnice EU). Já jsem osobně pro zavedení čipování u plemene ČSV. Proč ? 1. Časem k tomu stejně dojde. 2. Majitelé, kteří budou chtít cestovat se psem, tak stejně budou muset učinit. 3. Už nyní je dost zvířat čipovaných. 4. Pokud netetují poradci chovu :o stejně musíte k veterináři a čipování je "jistější", jednodušší a méně bolestivé. 5. Cena - průměrných 500 Kč nepovažuji za horentní sumu - chovateli náklady zaplatí majitel v ceně štěněte. 6. Čipování je v mnoha ohledech lepší než tetování. Toliko můj názor . |
Jsem pro čipování, Qeron dostal čip, hned jak jsme jeli na první prohlídku k veterináři.
|
Jsem pro čipování.
Karel Skoupý Ještě k tetování - podle par. 59 veterinárního zákona smí tetovat pouze osoby odborně způsobilé, jmenovitě: veterinární lékaři, absolventi vysokoškolského vzdělání v bakalářském studijním programu v oblasti veterinárního lékařství a hygieny, osoby které získaly úplné střední odborné nebo vyšší odborné vzdělání ve veterinárním oboru, nebo osoby které získaly odbornou způsobilost k výkonu některých odborných veterinárních činností specializovanou odbornou průpravou organizovanou SVS ČR. Pracoviště plemenné knihy jsou povinny dodržování tohoto zákona kontrolovat. |
Čipování vs. tetování
Jsem také příznivcem čipování (všechna má štěňata ode mne odcházejí očipovaná). Čipování á ovšem svá úskalí a jedním z nich je evidence. U tetování je tvořena ucelená číselná řada ale u čipů tomu tak není (jedině, kdyby třeba Klub zakoupil celou jednu výrobní šarži čipů a tou se muselo čipovat). Znamená to, že evidence musí být naprosto perfektní, protože jakákoliv chyba nebo překlep je takřka nezjistitelný (u tetovacích čísel velice snadno).
A ještě k jednomu : Quote:
|
Ahoj,
moje stene bed met i tetovani (z klubu) i cipovani u veterinara. tak je lepej pro psa pro ceste i na vystavy. :cheesy: |
Ještě doplnění ke speciálnímu školení, které by umožnilo činnost "klubovým tetovačům" - podle zákona to musí být školení od SVS (státní veterinární správy), ta však odmítla školení pořádat. V současné době je to v řešení mezi právníky ČKS a SVS, ale jestli se něco změní není moc pravděpodobné.
Karel Skoupý |
Tak z evidence bych strach neměla. Je v zájmu každého, aby si ohlídal správnost údajů, takže snad zkontrolovat správně zapsané číslo čipu v PP není takový problém. Bylo by poněkud otravnější vypisování různých formulářů (přihlášky na výstavy, zkoušky, krycí listy...), ale jde o zvyk. Nepátrala jsem po tom, která plemena se dnes již čipují místo tetování. Nevíte někdo ? Tipuju nějaká malá společenská plemena. ... :wolfie :confused2
|
čipovaní by podle mě mělo být povinné všude, do ordinace nám chiódí žalostně málo lidí co by ho dali psům a vesměs tvrdí že čip putuje, pes bude nemocný, náhodou by vypadl, nebo ho budou operovat a čip se stratí a podobné doslaova voloviny,takže za minulý měsíc jsme měl očipovaných 7 koček, 5papoušků 2 králíčky a 1 jednoho yorksiráka kterého panička vláčela na mini vodídku posázeném kamínky metr nad zemí, kupodivu je útulek nacpaný i chovnými velkými psy s rozmazaným nečitelným tetováním a ne malími hajzlíky co by se nehnuly ze závětří za paničkou (taky mám takovou psí slečnu) když se náhodou najde nějaký s čipem tak už není problém dohledat majitele
|
jj do ordinace nám chodí malá plemena končí to tak u psů velikosti špice
k tetování:je to nepříjemné, říkám za lidi co někdy tetovaly, jakožto studentka SOŠ veterinární k tomu prý mám oprávnění, také už jsem na praxi tetovala pár vrhů pejsků a taky prasata., obojí bylo velmi nepříjemné, hlavně když to zvířátko řve bolestí a nemálo se stává že se některé jehličky otupí více nebo sebou zvíře trhne a je to v ř..i |
Vie niekto ako je to u nás na Slovensku s čipovaním? Osobne chcem štendo dať čipovať, len nemám ani najmenšiu šajnu aké sú napríklad ceny... Tiež mám povedať chovateľovi že chcem dať psa čipovať hneď ako mi povie, že sa šteňatá narodili? Aby ich nedal tetovať alebo ako to vlastne funguje... Asi to však záleží od konkrétneho chovateľa, však?
|
Eva se ptala,která plemena jen čipují. Určitě jich je už dost - u nás v ordinaci jsme určitě místo tetování čipovali vrh Čínského choch.psa( čipy od nás) a vrhy Estrelského past.psa (vlastními čipy z klubu). Lucka
|
Leila,
na Slovensku zatial chovatelsky poriadok vyzaduje tetovanie. Ja som si dala sucindu aj zacipovat, ale to ma cas, ja som ju davala az pred prvou vystavou, aj to preto ze sme isli pre papier na vystavu tak som to vzala jednym vrzom. Pet passport som uz mala, na ten staci citatelne tetovanie a to u stenata je. Osobne by som cipovanie odporucila, predsa len tetovanie prerastie srstou a rzmaze sa. Co sa cien tyka, zavisia od veterinara, ake si uctuje poplatky. Ja som za cipovanie platila okolo 750 korun (na jesen 2006), ale veterinar vo vedlajsej ambulancii mi vravel ze on berie okolo 1000 korun (brala som od neho passport lebo moj vet bol na dovolenke a ja som sa nahle rozhodla ist do Ciech). Inak Frei brala cip v pohode, riadne som ju musela drzat samozrejme, ale zniesla to dobre a ani na veterinara sa neurazila. Mozno je lepsie cipovat uz velke zviera, ked to uz nie je taky velky zasah v pomere k velkosti tela ;o) Na druhej strane ale v Nemecku cipuju pokusne mysi vo velkom, hoci netusim v akom veku. No a samozrejme tetovanie tiez nie je med lizat, povedala by som ze radsej jedna hrubsia ihla ako tolko vela tensich ale bohvie ako zatupenych. |
Přestože povinné čipování ČsV místo tetování je zavedeno teprve od 1.1.2007, všechna má štěňata jsem nechal vždykromě tetování i čipovat. Čipování probíhalo v 5 týdnech věku a dodnes žádný z našich hafíků nemá jakýkoliv problém. Podle mého je třeba více, než na cenu čipu hledět na jeho kvalitu a na služby s ním spojené. Čip je pouze elektronická registrační známka a cenu má pouze ve spojení s databází a službami s ní spojenými. Proto je lepší se o jednotlivých typech poradit s někým, kdo není spojen pouze s jednou firmou, distribuující čipy.
|
Nedalo mi to! Po tom co jsme zjistili že pes z útulku v Klatovech zřejmě nemá tetování ani čip a forum proto bylo uzavřeno s podezřením že je to pes bez PP, mě totiž fakt zamrazilo!
Mám obě své feny čipované (tu starší ještě i tetovanou). Když jsme ale byli s mladší nedávno na rengenu DKK, při ověřování čipu se ho běžnou čtečkou nepodařilo najít. Naštěstí vím, od zkoušky po aplikaci čipu, že tam je a na klinice nakonec našli i velkou čtečku, která čip v pohodě přečetla i jen z polohy nad hlavou. Od té doby mám ale docela hrůzu z toho, kdyby se "malá" někdy ztratila, jak nebude podle čeho jí identifikovat, protože pochybuju že všude mají velké čtečky s velkým dosahem. Kdo ví jak je to s pejskem v Klatovech..? :( |
Quote:
Tak máme úplně stejnou zkušenost!! A to jsem myslel, že to byla "haluz" |
k tomu psu z Klatov, přijde mi na hlavu postavený, že Pavel forum zamčel, skrze to, že se domnívá, že je to bezpapírák. Co když papíry ve skutečnosti má?
|
No...Těžko tam asi někdo z nás pojede s velkou čtečkou. Navíc vím, že čip může cestovat třeba až ke kořeni ocasu. Nezbývá než důvěřovat, že psa projeli celého nebo že opravdu důkladně rozhrnuli srst na břiše a pátrali po čipu................ :(:(
To víte, že bych se raději přesvědčila osobně, je mi jej líto....Ale je to dost daleko. |
Quote:
|
Podle vzhledu ten pejsek z útulku vypadá, že věkově rozhodně spadá do kategorie ČSV, kdy se ještě tetovalo. Tedy o zatoulaném nenalezeném čipu bych docela pochybovala (spíš jestli vědí, že ČSV se tetovali do slabin).
Jinak osobně z čipů, co by jediného způsobu identifikace psa, taky odvařená nejsem, takže já osobně to řeším tak, že při RTG na dysplazii si psy nechávám přetetovat do ucha (číslem zápisu bez lomítka). V Ltm používají malinké kleště a na mé přání dají číslo lehce mimo osu ucha, takže běžně na první pohled není vidět a "nestraší" tam. Pokud by ho ale v uchu někdo hledal, tak pozná, že pes je tetovaný. Navíc se to hodí na zkoušky, protože čtečka nemusí být vždy k sehnání (to pak ucho v místě čísla oholím, aby bylo opravdu dobře čitelné). |
Quote:
Quote:
|
Janiz: Pokud máš psa, který snáší úkony na veterině tak nějak v pohodě a nemá problém např. s očkováním, tak by měla stačit i lokání anestezie (+ třeba se domluvit na nějaké tabletce Sedalinu, aby byl pes poněkud "vláčnější")
|
Díky! domluvím se s vetem, až tam zas budeme mít kvuli něčemu cestu. Doufám že to nebue nijak zbytečně brzy! ;-)
|
Helčo, tohle jsem jim psala, že jsme ještě před pár lety tetovali, kde mají číslo hledat, případně jeho zbytky, že mají čsv osrstěné břicho, že by to chtělo podívat se opravdu důkladně, případně ostříhat srst.....Čipování máme jen chvilku a tento pejsek bude starší (= byl by tetovaný).
Jak jsem psala- jelikož tam nikdo z nás nepojede, musíme jim důvěřovat. Kdyby se tu našel někdo z okolí Klatov a jel by se tam přesvědčit tak, abychom si byli 100%ně jistí, tak bych byla ráda. |
Mohli bysme tam zajet, máme tam cestu, ale až 28.5.-29.5. Tak se mu mužeme podívat po tetování jestli tam ještě bude.
|
To by bylo bezva. Kdyby tam byl třeba jen nečitelný zbytek tetování, tak aspoň to, co se dá přečíst......Dík
|
Já to mám do Klatov vcelku blizoučko a zítra tam mám cestu. Určitě by nebyl problém se na pejska podívat a "prohledat" ho ;-).
|
No tak to by bylo ještě lepší, pže by to bylo o hodně dřív! tak dej vědět jestli to vyšlo a jak to dopadlo. Když to nevyjde kouknem tam toho 29.5.
|
Quote:
Quote:
Karel |
Quote:
My tady jen poukazujeme na problémy čipování - a ty jsou, bohužel. U mých vlastních dvou čipovaných psů čip odcestoval u obou. Jak je vidět, zkušenost s tím má i spousta dalších lidí. Tedy čipování jako JEDINÉ označení psa je problematické a dokud tato technologie označování psů nedozná nějaký radikální pokrok, tak já osobně se na něj u svých psů nikdy spoléhat nebudu a budu to vždy kombinovat s tetováním. Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Já si myslím, že čip je mnohem lepší než tetování !!
Jednak neumím si představit, že by nějakého "nedejbože" ztraceného mojeho psa cizí lidi někde zkoumali a hledali tetování :roll: Jednoduše by ho v té slabině neukázal. Přetetování do ucha, je sice asi v narkoze možné řešení v tom uchu je hezky vidět. Ale zase musíš mít povolení a vyplňovat žádosti a vše mít připravené předem. A bez narkozy je to rozhodně týrání !! Uplně náhodou jsem zrovna nedávno jen díky čipu odhalila "kradeného" psa. K nám do ordinace přišli lidi s yorkem, byli nový tak jsem čtečkou přejela psa a ejhle měl čip. Lidi udiveně koukali, že to jim neřekli. Nemám oprávnění, nějak řešit zda ho ukradli či co...Ale vyplnila jsem s nima kartu a měla všechny nacionále a jen tak ze zvědavosti , jsem zavolala na Národní registr. A pejsek se již skoro rok postrádal !:x Jistě si umíte představit tu radost majitelů, když svého pejska jen díky čipu našli ! (ty lidi ho sice neukradli, ale koupili ho od zloděje) Ohledně zkoušek, ted se již neúčastním - už jen koukám. Ale čtečky půjčuju a vím od rozhodčího, že si snad usnesli, že pokud nastupuješ na zkoušku s čipem, máš mít i čtečku (ne pořadatel) Ale to přece není problém, čtečky jsou již dávno cenově lehce dostupné! A čtečky opravdu přečtou VŠECHNY čipy systému ISO 11784 a 11785, pokud si někdo nechal aplikovat čip jiný, je to jeho problém, je hloupý on když za to zaplatil. (ale ty jiné snad už ani na trhu nejsou) Spíše je problém , že země nedodržují jednotné místo aplikace čipu. (má být levá strana krku) Z Ruska mají téměř všechna štěňata čip mezi lopatkama a vím, že moji Maďaři také. To ,že čipy cestují je spíše fáma, či ojedinělé případy. Může se to stát ,když je čip aplikován hodně pod kůží, že sjede trochu dolů. čili tímto dlouhým :lol: ANO čipování je lepší. |
Quote:
Tak jsem tam byla... Paní velice příjemná, ale jelikož tam měla nějaké nové majitele o jiné pejsky, tak neměla možnost ho pustit z kotce. Nicméně, ujistila mě, že ona spolu s dalšími lidmi si vzali pejska do parády a prohledali ho od hlavy až k patám a žádné tetování nikde nenašli. Takže tady asi úvaha o psovi s PP končí. Pejsek je opravdu mazel, lepší jak kočka:-), jen si nemůžu pomoci, ale zapáchal némlich stejným odérem jako liška...:p Dnes ho mají očkovat a od příštího týdne je k dispozici pro nového majitele. |
Tak to je škoda. Obzvlášť když má takovou povahu.....Díky, žes tam jela.
|
Vykašlete se na přesouvání komentářů ze zamknutého tématu do jiného. Není to fér a pokud budeme zamykat jedno za druhým, tak naštvaní budete vy sami.
|
All times are GMT +2. The time now is 07:50. |