Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Sport & trénink (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=113)
-   -   Mushing s čsv (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=3353)

Hanka 25-02-2006 13:30

Mushing s čsv

Ahoj, chtěla jsem vědět, jestli někteří majitelé dělají s čévéčky mushing nebo jiné psí sporty. Naše psiska tahají sáně. Holky to vyloženě baví. Když vidí, že se na auto nakládají sáně a chrastí se s postrojema, tak bourají kotce. Pes to bere s rezervou. Sice je rád, že se bude něco dít, ale že by zrovna jásal, to ne. Letos je mu deset, takže tahá jen tak lehkým klusem aby se moc nezadýchal :) . Holky lítají jak trefený. Teď se chystáme koupit nějaké závodní kolobrndy a budeme stavět tříkolku, abychom mohli jezdit i když není sníh. Vídám na fotkách ze závodů i nějaká čsv, tak jsem chtěla vědět, jak jejich majitelé trénují, jak to jejich psy baví. A taky jestli je mezi čévéčkáři více takových nadšenců. Hanka

artus 28-02-2006 10:19

Ahoj Hanko a všichni kdo zapřaháte čsv. Jezdíme s Alfíkem celkem dost, hlavně na kole a na běžkách, používáme výbavu manmat. Nevím jak ostatní, ale kdybych měl soudit podle našeho pejska tak si nemyslím, že je to ideální tahoun, kterého zapřáhneš a letí dokud nepadne, myslím že jako v ostatních činnostech, které od něj člověk vyžaduje (např. aportování, kousačky atd.)se u něj projevuje ta známá nechuť k něčemu co by měl opakovat bez vidiny potravy, nechuť k činnosti která mu něco nepřinese, myslím že na tento sport je až příliš inteligentní než aby se štval bez efektu. Možná je to i špatným přístupem z naší strany nebo spíše neuměním ho lépe motivovat k výkonu, bohužel je ale fakt že chrastění postroje není zrovna jeho oblíbeným zvukem jako třeba cinknutí misky se žrádlem. Jinak do hor a do přírody obecně je to ale nenahraditelný společník a člen rodiny.
Ahoj Dan a Alfík

Jazzinka 28-02-2006 20:08

No, my jsme na tom dost podobně, tahání mého psa baví jen chvíli, nebo má-li před sebou psy jiné (tj. na dogtreku táhne výborně). Asi je to ale i dost o tom výcviku a schopnosti psa motivovat, protože třeba Kamča Nováková závodila na kole s Vlkem i s Ohniváčkem a předpokládám, že závodit se psem, který nechce tahat, se prostě nedá.
Stejně tak našemu veleúspěšnému dogtrekaři Václavu Pudilovi pes celou cestu táhne...(tímto smekám Vaše blahorodí :lol: a doufám, že se potkáme v Kruškách).
Je pravda, že kamarádky kříženka NO a huskyho tahání pochopila při prvním zapřažení, takže pořizovat si Čsv jen na tah je asi nesmysl, jsou-li k tomu vyšlechtěna lepší plemena. Ale zase jí fenka utíká, vůbec si jí nehlídá ...a prostě je čsv nej nej nej

Jazzinka 28-02-2006 20:13

A ještě jedna pozvánka - tento víkend je neofic. trénink na dogtrek v Kruškách, takže zvu všechny, komu psi táhnou i netáhnou v sobotu do Krušných hor - sraz 8:45 v Nejdku - viz www.dogtrekking.info, sekce výlety

Jazzinka 28-02-2006 20:15

jo a pro ty z druhého konce republiky je tam v neděli výlet na Helfštýn

Hanka 28-02-2006 21:37

A máte taky tu zkušenost, že je těžké motivovat pro běh a tahání psa, ale čubu ne?

livia 28-02-2006 22:45

Ahoj Hanka,
velmi ti fandim, uz preto, ze ti cevecka, tak tahaju. Moju suku som na 40km na kole tahala ja a po dvacine ma vystriedal moj manzel...totiz som nevladala...a to som ju trenovala...papkanicko po behu a podobne srandy...
Pri mojom psovi to bola pohodicka...ale ziadne tahunske fofry...pianko dalej zajdes...
Zato mam skusenost s mojou suckou...bolo to davno, uz nezije...moj znamy mal dobrmana, ktory tahal ci kolo, ci bezky, bolo to jedno, vzal moju suku do sani a potom to skusil aj s bicyklom, bola to parada...len ked som to rano isla skusit sama s nou, bola to hruza...
ved dvou se to lepe tahne....mozno ked to je skuseny pes, toho druheho to inspiruje...inac csv je primudre na to, aby tahalo len tak, takze v podstate mas stastie....drzim palec..
liv

Hanka 01-03-2006 08:47

14. -15. 10. v Jevišovicích budou vytrvalostní běhy, víc nevím.
Já když jsem to naše psy učila, tak jsem využila žárlivost našich fenek. Psa jsem dala na nejdelší šňůru, aby byl nejvíc vpředu a holky na kratší, aby mu běžely u zadku. Psovi jsem dala povel, aby běžel. Tak běžel, protože musel, na druhou stranu byl pochopitelně rád, že on jakožto šéf běží první. Holky se za ním mohly přetrhnout, aby ho doběhly a ještě soupeřily, která že poběží vedle něj. No a tak vzniklo perpetum mobile. Brzy pochopily, co se po nich chce, takže pak už bylo jedno, kde běží. Akorát zjišťuji, že po zimě, kdy po nich chci jenom aby táhli ( ne doslovně :D ), tak na jaře jsou úplně tupí, co se poslušnosti týče. Tak bude zase jarní připomínání poslušnosti.

orka 01-03-2006 13:55

Ahoj,
Kamča Nováková stále závodí, jen přesedlala spíše na skijöring a momentálně jezdí s Ohniváčkem a s jeho sestrou Orinkou, kterou ji půjčuji. Zrovna o víkendu jsme byly na závodech v Jáchymově. Jinak nejdůležitější je pejsky správně motivovat, protože zadarmo rozhodně nic nedělají :lol: V praxi to vypadá tak, že Kamila je s pejskama někde na trati a já na na ně čekám v cíli s pořádnou porcí masíčka :mrgreen: No musim říct, že na závodech máme jednoznačně nejlepší dojezd do cíle...
Pokud se někdo chcete podívat na nějaké fotky ze závodů, jsou k vidění na www.mushing.cz nebo je pošlu mailem.
Jana

Hanka 01-03-2006 13:57

Na mushing se dívám denně, ale mohli byste něco poslat taky někam, aby to vidělo víc čévéčkářů. Tam se to blbě hledá.

artus 01-03-2006 14:37

Myslím, že pisatel ORKA to trefil přesně na hlavičku, u čsv jde pouze o dostatečnou motivaci a to je u nich pudově pouze potrava. Obecně jsou ve svém chování, pohybu a ostatním velmi spořiví, nejlépe by to asi dokázal vysvětlit nějaký s čsv zkušenosti mající výcvikář. Při splnění podmínky potrava jsou ale nadprůměrně silní, rychlí i vytrvalí. Dalším problémem může být i jejich vrozená nechuť opakovat věci se kterými nemají dobrou zkušenost, např.to může být šlápnutí, vjetí kolem či lyží na tlapu, dření postroje nebo třeba přílišná únava při předchozím zápřahu. Osobně si myslím, že vycvičit z čsv dobrého psa pro tento sport je tvrdší oříšek vyžadující nejen znalosti sportovního charakteru ale i dokonalou znalost vzorců chování tohoto plemene.
Ahoj Dan (majitel jednoho takového oříšku)

Hanka 01-03-2006 18:36

To je pravda. Čsv jsou opravdu těžko motivovatelní. Opravdu platí jen to žrádlo. Všichni čsv takoví jsou. Ale přesto existují i čsv, kteří jsou jiní. Takoví, kteří pracují pro vaši radost a přetrhli by se, jen aby se vám zavděčili. Při poslušností vás očima hypnotizují a jen jen čekají na další povel od vás, aby ho o překot splnili. Neslýchané? To věřím. Takovou čubu mám. Jmenuje se Ko-ko z Molu Es. Záměrem chovatelky bylo "udělat pracovní vrh" a to se aspoň u mé feny povedlo na 200%. Kamil Horák s Keltem bude mít asi podobné zkušenosti. Ať chci po Konynce jakoukoliv aktivitu, tak jí okamžitě zajímá a baví a dělá ji do úmoru, včetně stokrát opakovaného aportu. Takhle i tahá sáně. Nasadí cval a bejčí jako kůň i několik kilometrů. Žádný vlčáčí klus. Takže motivace u ní nemusí být v cíli. Já pak holky zastavím a dávám piškoty. Dělám přestávky kvůli ní, protože si myslím, že by dřív padla, než by zastavila.

artus 02-03-2006 11:38

Hanko a co její štěňata, mají podobné povahy?
Dan

Sona_Bognarova 02-03-2006 17:26

Ahojte vsetci!

My sme pred mnohymi rokmi CSV kupovali prave so zamerom robit mushing. V osemdesiatych rokoch sa v Cechach uz robili preteky, na Slovensku ich v rokoch 1987 a 1988 prvykrat usporiadal prave KCHCSV - na to sa dnes uz zabudlo. CSV v zaprahu maju vsetky predpoklady byt medzi najlepsimi - az na to, co sa deje v hlave. CSV je na takyto sport prilis prespekulovany. Rad si setri sily a ulieva sa (jednotlivi psi sa dokonca naucili v zaprahu napnut lano tal, aby bolo naozaj napnute, ale aby nemuseli tahat). Motivacia, ako aj vy vsetci mate skusenost, je dolezita. Lenze motivovat tim CSV na dosiahnutie urovne dostacujucej na preteky v mushingu je naozaj velmi, velmi tazke. Neverili by ste, kolki z dnesnych pretekarov zacinali povodne s CSV. Nechali to prave preto, ze to bolo prilis zdlhave, narocne a siahli po osvedcenych plemenach. My sme nezaznamenali rozdiel medzi psami a suckami, skor medzi mladymi psami a starsimi. Mladi boli nadsenci, pracanti a starsi sa uliali, kde sa dalo. Mushing s CSV uz davno, davno nerobime, ale stale si ale myslim, ze by sa mushing s CSV dal robit - ako rekreacia, mozno expedicne, nie ako rychlostne preteky.

Jazzinka 03-03-2006 11:58

tak tohle dobře znám - Wami používá termín "chůze na konci vodítka" - to je sice napjaté, ale pes spíš netáhne než táhne
A Jani prosím pošli mi třeba na mail spojení na Kamču, asi mám staré číslo...můj je [email protected]
A že pozdravujeme a držíme moc palce!

Helenasotis 03-03-2006 14:13

Já sem přidám ještě jednoho čsv, který pravidelné jezdí na závody - Anaxe Pavla Janovského.
Pavel si ho bral už s tím, že se bude se psem věnovat mushingu, a to závodům v kategorii mid (střední tratě). Vím, že od malička ho učí chodit před sebou a v tahu a v podstatě se s ním moc nechce věnovat jiným aktivitám, než při kterých podporuje u psa přiměřenou samostatnost (pes, který se otáčí neustále dozadu, aby zjistil, co na to psovod, asi moc práce v tahu neudělá) a zájem o běhání.
Kluci závodí na koloběžce, kole nebo i na lyžích a na to, že se midy jezdí se dvěma psy - tudíž mají handicap, si nevedou nejhůř (letos byli 2x třetí).
Každopádně z toho ale asi plyne, že pokud to chce někdo s čsv dělat vážně, musí psa vést čistě k této aktivitě a tomuto sportu asi zcela podřídit způsob výchovy a vedení psa. Tedy zrovna nic moc pro mě ;) - já se raději proháním po cvičáku - i když s Aldíkem jsem si vyzkoušela tahání na běžkách a bylo to hrozně prima! Ale pro mě opravdu jen tak na spestření zimních aktivit. Ovšem holky bych si zapřáhnout netroufla - živě se vidím rozpláclá o první smrk, jak by nám přes cestu vyskočila srnka nebo zajíc :twisted: :mrgreen: (nejsem žádný superlyžař :cheesy: ).

Hanka 03-03-2006 18:01

Štěňata po Konyně jsou normální i praštěná. Ale hlavně nejsem schopná to u nich poznat, dokud jsou u nás. Až když je má nějakou dobu majitel, tak z mejlíků poznám, že je štěně stejně ráchlý jako jeho matka. Já mám po ní jednu čubinku a ta je normální. V porovnání s mamkou je to balzám na duši. Ona je taková jemná, klidná. Kony je živel, kterej nejdřív letí pro aport a pak až se podívá kam. Nejdřív jedná a pak až myslí. Ale zase je to dobrý, že bez přemýšlení udělá o překot, co se po ní chce. Pro její spokojený život jí musíme pořád vymýšlet nějakou činnost, prostě je to workoholik. Hanka

wami 05-03-2006 22:51

Jazzinko - presne tak... :cheesy:

Jinak se podle meho da venovat jak tahani, tak jinym sportum, ale je treba to ucit stendo uz odmala. A naucit ho rozlisovat, kdy se po nem chce jaka cinnost - tazny postroj je signalem pro tahani podobne, jako treba voditko provlecene pod nohou je signalem pro stopovani... :wink:

A ani severani, se kteryma se delaji solo discipliny (skijoring, canicross, scootering) se pri beznem treninku nijak nepredrou. Makaji az na zavodech, myslim, ze ta motivace "cizimi psy" muze castecne fungovat i u cevecek... :D

Hanka 06-03-2006 10:20

Já s našima psiskama na žádné závody nejezdím. jednak mám psa, který kolem sebe nesnese jinýho psa no a v konkurenci evropského saňového psa a jemu podobných to stejně nemá cenu. Holky by se sice asi nepraly, ale zase bychom přišli o ty přestávky, kdy se zastaví někde kde je hluboký sníh, já je pustím a holky jak jsou uřícené, tak se vrtají hlavama pod závějema jak krtci, válej se a lebeděj. Prostě je to takový v klídku a tak, aby se to líbilo hlavně psům.

CDaniela 06-03-2006 11:55

Quote:

Originally Posted by wami
Jinak se podle meho da venovat jak tahani, tak jinym sportum, ale je treba to ucit stendo uz odmala. A naucit ho rozlisovat, kdy se po nem chce jaka cinnost - tazny postroj je signalem pro tahani podobne, jako treba voditko provlecene pod nohou je signalem pro stopovani... :wink:

:D

Přesně tak.Kamila s Ohnivákem mimo to "tahání" loni složila IPO 1.

Jazzinka 17-03-2006 22:07

Na loňském dogtreku v Odrách jsem se s několika mushery bavila a fakt mě překvapilo, kolik jich tvrdilo, že někdy s čsv pracovali. bohužel výsledek byl takový, jaký je zmíněn výše - spíš psi pro pohodáře než pracanti pro závodníky.

ale těší mě, že na startovce Krušek jsou zase dvě nová čévéčka a už se na Vás holky s Dandym moc těšíme (pokud ten sníh přežijeme a dojdeme do cíle)

Hanka 27-03-2006 10:44

Pro Orku: měla bych zájem o nějakou fotečku, můžeš mi napsat? [email protected] Dík

rocco 28-03-2006 12:42

Pro ty, co neradi hledají :D - Kamila Nováková při závodech "ČESKOU KANADOU" - Ohnivák a Orka z Molu Es - http://www.ceskoukanadou.cz

http://www.ceskoukanadou.cz/galery06.../3-18_6208.jpg

http://www.ceskoukanadou.cz/galery06.../2-04_6088.jpg
http://www.ceskoukanadou.cz/galery05.../4-08_0171.jpg
http://www.ceskoukanadou.cz/galery05.../1-06_0037.jpg
http://www.ceskoukanadou.cz/galery06.../5-22_9577.jpg

http://www.ceskoukanadou.cz/galery06.../4-22_9994.jpg
http://www.ceskoukanadou.cz/galery06.../1-14_9328.jpg

Hanka 27-01-2009 15:24

Rok se sešel s rokem, narodilo se spousta štěňátek, je spousta nových majitelů, tak sem hodím zase ten stejný dotaz: začal jste tuto zimu někdo s vlčákem s mushingem?
U nás nic nového, jen my přibyl jeden pejsek do týmu:
http://wolfdog.wbs.cz/?gen=274

jacklack 27-01-2009 21:07

supr foto:)

Adrian 29-01-2009 00:52

My zkoušíme tahat, ale výsledky jsou docela tristní. V podstatě pořád musím vymýšlet technologie jak ty dva obalamutit. Návnady na otočce a v cíli, zvířátka na cestě, předběžci atd.;-) Canicross běháme několikrát týdně a nějaké výsledky přichází jen po kapkách. V podstatě když vidí postroj nebo psí batohy tak jejich nadšení klesne na bod mrazu. Jsem rád, že běží a o zvyšování rychlosti si můžu nechat zdát. Nějaké donucování nebo jen moje negativní nálada by způsobili, že začnou dělat naschvály. Docela je chápu. Vlci toho v zoo taky moc nenaběhají.
Ale kdybych toužil po nějakých výsledcích tak na to existují specializovaná plemena stejně jako značkové lyže. Vlčák je spíš značka pro syrovou romantiku:lol:

Aris 03-02-2009 21:04

Odkial máte výbavu na mushing? Je podla vás lepšie ZeroDC alebo ManMat?

Hanka 03-02-2009 21:15

Manmat je "světoznámý":lol: a dobrý, ale já kupuji Zero, už proto, že Dáša vyrobí cokoliv na míru a lze se s ní domluvit úplně na všem. Vyzkoušela jsem postroje od obou a ještě v pravěku i "ze Síbrtů", všechny jsou dobré, asi nelze o některém napsat, že by byl ve špatné kvalitě......

Jazzinka 04-02-2009 20:26

Mám věci od Polaru, všechny firmy jsou kvalitní, každopádně doporučuji nechat postroj vyrobit na míru (což udělají také všichni).
Jinak musím říct, že můj pes při vytažení postroje taky moc nejásá :( Takže uplácím, uplácím a zase uplácím.

Adrian 07-02-2009 16:22

Používám Manmat, snad, že jsem na ten obchod narazil dřív. Ale některé věci musím občas překopávat/postroje, batohy/ No a taky mají občas docela pěkné barvičky;-). Možná je to úchylný, ale v přírodě se rád "kochám" a ty fosforeskující barvy na vlcích mě trochu rozhazují estetické vnímání:). Konečně i některé firmy s outdoorovým vybavením začínají chápat, že ne každý touží zářit jak trosečník na ledovci.

mellorn 07-02-2009 17:14

můžu se zeptat,kolik bylo vašim vlčkům,když jste je brali na první trek? oficiálně se může od roku,ale přiznám se,že mi to přijde brzo,když tu roční příšeru tak pozoruju,zdá se mi malá,ale to může být můj subjektivní pohled.v létě jí bude rok a půl,tak to už by snad šlo.

mellorn 07-02-2009 17:16

jé,já žiju v představě,že tohle téma je o dogtrekku a ono je vlastně o mushingu,omlouvám se:)

gabriela 16-02-2009 01:13

Ahoj, poradil by mi někdo nějakou adresu na internetu kde se lze podívat zda někdo nenabízí použité sáně pro mushing na 2 až 4 psy? Nebo kde lze něco nalézt? Předem děkuji, jinak dnes bylo v Heidmuhle mistrovství Německa v závodech psích spřeženích, bylo to super, ale čévečko zde bylo pouze jedno, když nepočítám Amiho a to se neúčastnilo. Za ČR zde jel pan Krejčíř. Mějte se, ahoj.

Hanka 16-02-2009 08:01

www.mushing.cz
dej si inzerát, že koupíš

Charles 16-02-2009 13:27

Quote:

Originally Posted by mellorn (Bericht 189344)
můžu se zeptat,kolik bylo vašim vlčkům,když jste je brali na první trek? ....

no prvni dogtrekking MID jsme sli v cca 2 letech(psa), a prvni Dogtrekking™ az loni(necele 4 roky) - ale to spis proto, ze jsme driv nezacli. V roce myslim, ze zvladne MID, v roce a pul klidne i ten Long - na pohodu. Ale asi by bylo lepsi porusit pravidla Dogtrekkingu™ - nechat psa na volno(aspon cast) - mam pocit, ze CHUZE je hrozne nudi a docela zatezuje (v klusu je to vyrazne lepsi). Jinak do roka jsme sli spoustu treku/vyletu cca 20km denne. Vse plati pro rozumne trenovaneho psa.

gabriela 16-02-2009 13:33

Quote:

Originally Posted by Hanka (Bericht 191162)
www.mushing.cz
dej si inzerát, že koupíš

Děkuji Hanko, s pozdravem Gabriela.;-)

Hanka 16-09-2009 09:09

A tady aktualizuji téma o motivaci čsv při mushingu, abychom nepsali OT do jiného tématu :).
A když už jsme u toho, začíná se ochlazovat a zima bude brzy klepat na dveře, tak se ptám:
Přibyli nám tento rok nějací noví nadšenci do tahavého sportu? :)

Undertaker 16-09-2009 11:11

Já bych to určitě rád zkusil (Akkon možná nerad, ale ztím se ho nikdo neptal) Kolo tahá vcelku dobře:)

leila 16-09-2009 12:38

Cez zimu sme to skúšali... Absolútne žiadna reakcia, len na mňa hučal - doslova, či mi hrabe, že sedím a on má bezo mňa ísť dopredu... (ono u nás je to aj pri venčení tak - akonáhle ja zastavím, stojí aj on a nepohne sa... potom kňučí "poďme úúúúúúž!" nemôžem ho teda venčiť tak, že sa postavím do stredu poľa a psisko venči sa, musím s ním kráčať...)
Teraz cez leto sme viac trénovali - bicykel, korčule, položili sme nejaké tie základy a dúfam, že cez zimu spravíme dáky ten pokrok. Osobne by ma to veľmi bavilo, priestor je, tak dúfam, že aj psisko pochopí, že môže bežať, dokonca predomnou bez toho, aby som sa ja hýbala... :rock_3

Marianka.W 16-09-2009 21:04

Quote:

Originally Posted by Hanka (Bericht 236418)
Přibyli nám tento rok nějací noví nadšenci do tahavého sportu? :)

Adrian (akorát nemá vlastní sáňky)

Adrian 16-09-2009 23:07

Ti dva podloudníci si ani sáňky nezaslouží:lol:. Leda za trest!:twisted:. Zatím používám staré dětské boby. Jak jsi Hanko na svých stránkách popisovala způsob výchovy tak u nás se některé odvíjejí trochu jinak. Jenomže mam jen dvojici.
Hafan trochu táhne, zato holka to sabotuje a ještě mu to znepříjemňuje tahem za spojku mezi obojky dozadu. Jo a v okamžiku kdy se objeví na obzoru člověk začne obzvlášť vypečené číslo: výstup týraných zvířat-zastavování, tah do stran, panické otočky. Zkrátka počítají s tím, že před lidma se "po vlčím" netrestá/to zná jak jsem zjistil nejeden vlčák:rock_3/. Když jedeme ve stopách nějakých soukmenovců, tak to je nádhera a opravdu adrenalin. Možná kdybych je přidal někomu do početnějšího zápřahu tak by to vypadalo zase trochu jinak.

K tomu co psala Orka/neumím sem dát citace:roll:/
Myslím, že jsem pochopil jak byla myšlena motivace u Čsv a moje historka s tím souvisí/byla to smrková monokultura:rock_3 /. Kdo má Čsv tak myslím pochopil. Oni to udělali ze zlomyslnosti. Taky nezapomenu jak Akeenah v zimě opakovaně naváděl sáně v plné rychlosti z kopce na jediný strom široko daleko a těsným úhybem se je snažil o něj rozstřískat i s posádkou.
Tažný pes má práci v tahu v genech po tisíce let, vlk zase neplýtvání silami a jistou svobodomyslnost. Pokud by nějaký Čsv při práci umřel tak by to udělal pouze a jen pro svého průvodce nikoliv pro práci samotnou.

Systém který jsem popsal praktikují třeba eskymáci kteří udržují psy polodivoké a každý výjezd je v podstatě cesta za jídlem. Nějaké Čsv takto taky naučili tahat/nic víc umět nepotřeboval/. Nevím jestli je to týrání. Otázka co si pod tím představit. Někteří psi jsou prostě pořízeni čistě na práci a podle toho se s nima zachází/Osobně považuju za týrání třeba výcvik slepeckých psů-ač zvolna směřuju do kategorie potřebných:rock_3, ale to je jen a jen můj subjektivní názor/. Jestli máš 20 psů asi k nim budeš muset mít pochopitelně jiný přístup než kdyby jsi měla 2-3. Čsv tady v Čechách snad nikdo nemá víc než 10/s vyjímkou "pana doktora"/.
Ale jo, když se na to ptáš znám pár musherů/a to určitě nejsou všichni :rock_3/ jejichž přístup považuju za podivný. Třeba když někdo stahuje tažné psy ze všech útulků v kraji a zároveň celkem pravidelně vodí zvířata na uspání. Taky jsem mockrát neslyšel, že by měl někdo doma "domov důchodců" ze svých několika desítek tažných psů/a když ano tak to klobouk dolů-nedovedu si to představit/. Zato občas potkávám bývalé mushery kteří vyprávějí o svých velkých smečkách před pár lety, které již dnes nemají/to asi nebude nic snadného zbavit se takové party dospělých psů?/ a inzeráty na prodej závodních šampionů/hlavně ESP/ za vrcholem taky o majiteli ledasco vypovídají.

Hanka 17-09-2009 06:33

No...to se tak nějak obecně ví, jak to je u "musherů" se starými psy. Povětšinou se rozdají začátečníkům a ti, které nikdo nechce.......
Zrovna tak s mladými. Nechá se celý vrh "evropských saňových psů" , po sezóně nebo ještě v tréninku se nechají doma jen ta nejlepší zvířata a zbytek se rozdá. Ale o mladé je ještě aspoň nějaký zájem. Ale u těch starých to moc nechápu. Já jsem se jednou jedinkrát octla v situaci, kdy jsem se musela rozhodnout, kterou ze dvou starých fen si nechat, protože situace ohledně jejich vzájemné averze už byla neúnosná a na mojí minizahradě se to nedalo řešit.....Nikomu to nepřeju. Ale zase mě nakonec hřálo vědomí, že si 10letá kotcová fenka rychle zvykla na nové lidi a na válení v domě ;-) . Žila ještě 3 klidné roky. Tohle jsem opravdu dlouho nemohla rozdejchat.....
Taky jsem někde četla, že někde na severu nechávali štěňata bez socializace v nějaké vykopané velké díře a teprve až je chtěli zapřáhnout tak je vytáhli ven a okšírovali. Prej potom rychle běželi :). Ale s čsv by tento "způsob motivace" asi nešel :|
Jo jo, každý čsv je unikát a na každého platí jiný způsob. Já už teď mám perpetum mobile, každej novej člen mého "saňového týmu" :) se tak nějak automaticky zařadí mezi zbytek zkušených a nijak neplaší a nevymýšlí neb je smýkán ostatními běžícími a pak už raději běží sám a nakonec tomu přijde rychle na chuť a táhne. Obzvlášť, když je každej výlet "cestou za potravou", jak jsi tu psal, protože po cestě krmím a chválím :).
Neumím sem vkládat fotky, tak aspoň jeden odkaz:
http://wolfdog.wbs.cz/Mushing38.html?fotka=62#foto
Pro mě je důležité, že je to baví a běhají s chutí (což je snad vidět na jejich ksichtících na fotce) , bez donucení. Není to na žádné závody, stejně bychom neměli šanci a ani nejsem soutěživý typ :shake

Undertaker 17-09-2009 08:01

Hanko bylo by super kdyby to šlo třeba naše psy zapřáhnout k tvým, aby se naučili.

Hanka 17-09-2009 08:27

Nevím nevím, museli by tu být delší dobu, aby byli nejdřív součástí smečky a chtěli být spolu. Jenže začlenit nové psy....Klukům by se asi nelíbil nový pes a holkám nová fena. Nicméně to není vyloučené a můžeme něco v zimě zkusit ;).
Teď budu před sněhem prohánět tříkolku, takže by budeme začínat už skoro teď, aby byli na zimu trochu v kondici. Od loňska mi tu přibyly dvě vrácené fenky, takže ty budou začínat od nuly...
Jen nějak nevím co dřív, jestli jezdit na krytí, cvičit ty "navrátilky" nebo běhat kolem štěňátek :ehmmm. Ještě, že na to nejsem sama.......

Adrian 17-09-2009 10:51

Ty díry ve sněhu, to dělají v Gronsku/a asi i jinde kde je dost sněhu, je to docela vtipně řešený kotec/. Bývalý Čsv musheři ze Slovenska mi říkali, že lze zapřahat i psy kteří se vyloženě nesnáší/to věřím, že to pak musí svištět, ale představit si to nedokážu:lol:/.
Já teď dám hafanům s kolem na týden pokoj/jedeme na Velkou fatru:p/. Jezdíme hodně po asfaltu a polních cestách:( a ty tlapky potřebují oraz.

Nicméně mě nedávno docela udivilo, že po 40km průzkumu Pražských cyklostezek/většinou dlažba, asfalt/, byly zvířáci úplně v pohodě/tlapy nebylo třeba nijak zvlášť ošetřit/, a ještě doma dělali binec, kdežto ZVP1 v Letovicích odskákali rozervanými polštářky a dvoudenní neschopností ujít víc jak 10 metrů v kuse.
Nevím co Trenéra Jílka na tomto podniku z pohledu diváka tak pobavilo/jak píše ve zpravodaji KCHČSV/, ale většině účastníků do smíchu nebylo.

Undertaker 17-09-2009 10:55

Kdybys potřebovala s něčím pomoct, stačí napsat. Seznamování s tvojí smečkou bych určitě taky přivítal. Když to po tom mým puberťákovi starší fenka nebo pes chce, podřizuje se zatím celkem ochotně.

Hanka 17-09-2009 11:10

Díky za nabídku, psíky zatím stíhám (taky by bylo blbý kdyby ne), holt to ošidím jinde :lol:.

Adrian 17-09-2009 11:37

Na svých stránkách Hanko varuješ před užíváním "Guard" postrojů. Ale to platí předpokládám jen pro sáně? Při cannicrosu nebo Bikejöringu vede tažná šňůra směrem nahoru a to by byl asi u saňového postroje problém, nebo ne? I když jinak vypadá pohodleněji;)

Hanka 17-09-2009 11:47

Jasně, ale to asi nevaruji před Guardem? Tos asi blbě pochopil. Tam je to napsané myslím tak, že do saní SLED a u kola GUARD? Teď si nejsem jistá jak je to tam formulované, já tam ty postroje jmenuji vícekrát, pro každou aktivitu je vhodnější něco jiného.

CDaniela 17-09-2009 11:56

Quote:

Originally Posted by Hanka (Bericht 236798)
Díky za nabídku, psíky zatím stíhám (taky by bylo blbý kdyby ne), holt to ošidím jinde :lol:.

Nápodobně, potřebovala bych ale umýt okna :lol:

Hanka 17-09-2009 12:03

No, to je přesně to, co budu šidit. Tak aspoň vím, na koho se před Vánocemi obrátím :lol:

Adrian 17-09-2009 13:03

Právě proto na vánoce už léta zamykáme příbytek a jedeme oslavovat slunovrat do hvozdů:lol:.
To jsou ty vzpomínky na vánoční přípravy z dětství. Šílící matky a otcové prchající z dosahu rodinného krbu;).

No ale zpátky k postrojům. Všimnul jsem si, že docela dost lidí používá SLED i na ostatní tažné sporty. Fakt je, že Guard dokáže docela nepříjemně odřít podpaždí předních nohou a musí se zašívat proti posunu.

Hanka 17-09-2009 13:22

A taky se změnila plemena, která tyhle postroje v současnosti používají. Ti ohařoidi mají úplně jiné hrudníky, postroje se pod krkem pošoupávají do strany....proto třeba Dáša Nešněrová šije vše na míru, člověk si tam může objednat cokoliv a ona to ušije. A ty nové postroje na ohaře a ESP vypadají úplně jinak.
Já mám Sled i Guard, ale guardy v podstatě leží pořád ve skříni. Mám dlouhé šňůry, takže ten tah jde dozadu a dolů i když jedu na kolobrndě nebo tříkolce . Běhací sporty neprovozuji neb nemůžu :lol:, takže se zpravidla na něčem vezu.
A nevím, mně se prostě ten Sled zdá takovej šetrnější ke psům.

CDaniela 17-09-2009 13:27

Quote:

Originally Posted by Adrian (Bericht 236870)
Právě proto na vánoce už léta zamykáme příbytek a jedeme oslavovat slunovrat do hvozdů:lol:.
To jsou ty vzpomínky na vánoční přípravy z dětství. Šílící matky a otcové prchající z dosahu rodinného krbu;).

No jo, a co člověk který právě v těch hvozdech bydlí :lol:

Hanka 17-09-2009 13:44

Ten jenom haluzí vymete jeskyni a má na Vánoce uklizeno.

Adrian 17-09-2009 14:01

A pak vezme kožešiny, práskne do zápřahu a jede je prokalit do bahna vánočního velkoměsta:p.

Já mám havěť mimo sáňky uvázanou vždycky na opasku. Je to sice trochu plachtařina/jako posledně:lol:/, ale raději já než li zboulovaný cizí raťafák. Mám už sledy doma asi 4 od dobrodušných musherů, ale na mé halamy jsou malé/tak kdyby měl někdo zájem s drobnou vlčandou;-)-zdarma/ a tak jsem je nikdy nemohl ozkoušet. Asi pošlu Hrobníka na nákup do Manmatu/škoda že tam byl včera:lol:/.

Blbý je, že zkoušky ZVP vyžadují vodítka max 2 metry.

Undertaker 17-09-2009 16:02

Tak já zrovna včera kupoval i sled XXL :lol: Jinak není problém se tam někdy zastavit znovu, stačí se ozvat.

N těch zkouškách uvidim, ale měl jsem šňůru 2m a teď sem si nechl ušít třímetrovku. Jednoduše od postroje po ocas skoro metr a od opasku ke kolu v podstatě to samý a když líné psisko z kopce běží pomalu, musím brzdit :lol:

orka 21-09-2009 09:52

To Adrian: Vlastníkem 1 ČsV (Orka z Molu es) jsem a dokonce toto ČsV je momentálně jediné, které běhá závodně ve spřežení (nepočítám individuály Kamilu Novákovou a Pavla Janovského), takže si myslím, že o motivaci a zapřahání trochu něco vím...... Netvrdím, že všichni musheři se chovají ke psům korektně (ostatně někteří majitelé ČsV se také nechovají, tak jak by měli), ale neházej nás prosím všechny do jednoho pytle. Znám spoustu těchto lidí, kteří tzv. "domov důchodců" doma mají a nezbaví se psa jenom proto, že už nemůže běhat. Třeba my máme doma 3!!!! Samozřejmě, když máš více psů, nemůžeš se jim jednotlivě věnovat, tak jako kdybych měla 2-3, ale neznamená to, že na ně kašlu!!! Přijeď se prosím podívat někam na závody, ať vidíš, jak to chodí, než někoho začneš napadat. Můžeš začít třeba Hrobskou jízdou 3. - 4.10. Tímto bych chtěla pozvat všechny, co by se chtěli přijet podívat. Závody se konají v Hrobě u Teplic u hřbitova :)
Co se týče postrojů, mě se osvědčil od Zero DC. Manmat a Polar mi po nějakém čase začal psa odírat. Také jsou dobré od P. Pfeifera.

Hanka 21-09-2009 10:20

Pro Orka: akorát nevím, na koho takhle reaguješ?
Jestli na mě, tak jen vím, jak to chodí. Nepsala jsem nikde, že u všech, nikoho do žádného pytle nikam neházím, atd. atd. Psala jsem, u "musherů", uvozovky jsou vidět.....
Prostě to je "problém", o kterém se ví a nikdo o něm nemluví. jen namátkou první odkaz, který mi padl pod ruku:
http://www.tombru.com/mushing/index.php?topic=613.0
Pokud tvá odpověď nebyla mě, tak se omlouvám....

orka 21-09-2009 11:13

Hanko, hned v úvodu bylo napsáno to Adrian, takže reakce byla na Adriana, ne na Tebe. Ale jinak k tomu příspěvku, který si sem vložila (a je vytržený z kontextu....). Jednalo se o psy, které dával jistý člověk z důvodu, že mu jich několik ze smečky někdo otrávil fridexem a chtěl zbytku zachránit život, jelikož dostával výhružný dopisy a nebylo to poprvý, co se mu to stalo. V takovémto případě bych to asi i pochopila. To že někdo dá inzerát, že daruje psa z důvodu toho, že se mu do spřežení úplně nehodí, není nic k odsouzení. Pokud pro něj nemá uplatnění, tak je pro toho psa lepší, když je u někoho jiného, kdo s ním bude běhat, než když nebude dělat nic (pro závodního psa je to utrpení). I na těchto stránkách jsou psi, kteří hledají svého pána z nějakého důvodu. Já jsem třeba také už 3. majitel svého ČsV.... Konkrétně ty to do Hrobu nemáš daleko, tak se přijeď podívat a můžeme si o tom popovídat. Případně se můžeš přijet podívat i k nám domů, bydlím v Petrohradu u Podbořan. To je z Kadaně taky co by kamenem dohodil ;)

Hanka 21-09-2009 11:51

Upřímně řečeno, zrovna ten víkend nevím co dřív: buď se jet podívat na canisterapeutické zkoušky nebo svod a výkonnostní zkoušky frísů :lol:. Nějak bych potřebovala víc životů.
Já taky nikoho nesoudím, dokonce ani mushery, kteří rozdávají staré psy. Ale uspávání je mi proti srsti....je to na svědomí každého člověka.

orka 21-09-2009 13:38

No já nevím, kde si sebrala to uspávání psů..... Pokud se tak někdy stalo, tak samozřejmě je to špatně. Ale takhle to vypadá, že to je mezi mushery běžná praxe a to vážně není!!!! Jak říkám, přijeďte se podívat někam na závody, pak můžete soudit. Hlavně ti, co s tímto sportem chtějí začít se tam můžou leccos dovědět. Musheři jsou vesměs přátelští tvorové a rádi poradí ;)

Hanka 21-09-2009 13:47

Já o takových vím, bohužel....Ale je jasné, že to prostě nikam psát nebudu. Zrovna tak jich dost znám a jsou to super lidi, u kterých se mají jejich psi jako v bavlnce. Ale to je všude...Chrtaři, jejichž psi už doběhali (díky bohu tady v ČR snad ne....), ovčáčkáři, jejichž 10 leté pracovní NO už zabírá místo v kotci novým mladým nadějím, NO feny, které mají herpes a už se na nich nechová, i vysloužilé maminy- důchodkyně.....To my, "vlkaři" a romantici jsme asi ještě až móóóc hodní :twisted:

Hanka 21-09-2009 13:52

Popíšu ti jak to vypadá u nás: jeden za měsíc 14letý důchodce, který už skoro neslyší a vidí taky dost blbě, který se pohybuje už jen pomalu po zahradě, 12letá skoro hluchá a slepá, jeden dospělý navrácený pes, dvě holky puberťandy, které se mi nedávno vrátily...........všichni u mě budou až do konce svého žití. No a k tomu to plánované "jádro smečky", které u mě pochopitelně taky bude navždy :lol:. Je to občas "hustý", ale je tu veselo a psi jsou snad šťastní.

Adrian 23-09-2009 20:57

Jéje. Tak jsme se právě vrátili z Velké Fatry/díky čivavám jsme dokonce zachránili tábor a sebe před nočním nájezdem MédiBédi:rock_3/a tady zase požár:|. Já myslel, že z mého příspěvku bylo docela jasné, že nepovažuju mushery za bandu tyranů/o nás od čivav si to běžný pejskař myslí taky když sleduje "jak s nimi zacházíme";-)/. Mě jen léta vrtalo hlavou jak to tak obyčejně chodí když si člověk pořídí velkou smečku psů vyloženě na sport a tak jsem se ptal přímo mezi mushery. To je všechno. Jedna holka my třeba vyprávěla o 20hlavé smečce stejně starých psů. Jak to bylo skvělé když jezdili a pak nastalo období "domova důchodců" kdy pochovávala co 2 měsíce a platila účty za veterinu těch ostatních. Dnes chová nanejvýš 2 psy. Tohle přece musí člověka neskutečně poznamenat, takže to určitě neabsolvuje každý. To je všechno.
Možná jen mám jiný pohled na věc. Taky si čím dýl s čivavama sportuju říkám, že to musí být super běhat za něčím jako je haskoun nebo malamut, než kolikrát trapně blbnout s mazanými pošuky jenomže kvůli tomu je nevyměním.
Na každou věc kterou lze se psem dělat existuje plemeno 10x lepší než Čsv/a nikdo mi to nevymluví/, takže důvod bude asi vážně v té romantice.

Na druhou stranu. Mnozí Musheři si na Čsv též rádi "smlsnou" a obdařují nás "zasvěcenými" komentáři:lol:.

Monika 23-09-2009 22:33

To Hana Kaufmanová.
Chceš někoho soudit, házet kamenem? Ty? Na světě nejsou jen lidi, co tě znají jen 6 let......
Můžeš prosím vysvětlit proč od tebe musela odejít: Bessy Kladenská záře, co se stalo s Biny Šedá eminence, proč musela desetiletá Dasty Šedá eminence z domu, proč jsi poslala dál Chucky či Misty? Kam zmizel ten malý, chlupatý - nevím již jak se jmenoval, dost pravděpodobě " dwarf " štěně po Alim ?
Ted můžeš psát, dost pravděpodobně se nudíš, soudím podle množství příspěvků, které jsi po sobě již zanechala. Občas mi přijde nějaký link, abych se podívala, co že nám to pěkného Hana - odbornice, napsala. Přečtu si a udržím se, zpravidla. ...... :0)
Nerada přispívám, ale blbce dělej z někoho jiného.

Monika Soukupová

Hanka 24-09-2009 06:18

Komukoliv jinému vždy ráda odpovím, vám už nikdy. Dokonce ani tak, abyste si to zde mohla přečíst. Pokud vás to zajímalo v době, kdy jste byla poradkyně chovu, mohla jste se zeptat. Ale nějak nebyl zájem? Ono taky nebylo na co se ptát.
To chlupaté štěňátko, o kterém jste řekla, že takhle by měla vypadat všechna štěňata čsv? Ano, opravdu slova odborníka.....

Monika 24-09-2009 11:46

Quote:

Originally Posted by Hanka (Bericht 238703)
Komukoliv jinému vždy ráda odpovím, vám už nikdy. Dokonce ani tak, abyste si to zde mohla přečíst. Pokud vás to zajímalo v době, kdy jste byla poradkyně chovu, mohla jste se zeptat. Ale nějak nebyl zájem? Ono taky nebylo na co se ptát.
To chlupaté štěňátko, o kterém jste řekla, že takhle by měla vypadat všechna štěňata čsv? Ano, opravdu slova odborníka.....

Ale já přece velmi dobře vím co se s výše jmenovanými zvířaty stalo! O mě přece vůbec nejde. Celkem často si mne navštěvovala, jezdila jsem ti tetovat štěnata, koupila jsi ode mne Ko - Ko, Ali u mne strávil 3 týdny...atd. Tvůj chov a tebe znám.
" Blbce" děláš z těch ostatních.

Monika

Teshi 27-09-2009 11:13

Mushen in Germany with Sleedog and CSW

http://www.youtube.com/watch?v=qdeyeg-AT9o

LG Franziska

Stela 21-01-2010 15:10

Zdravím všechny příznivce "tažných" sportů,
měla bych dotaz ráda bych si koupila postroj pro svoje fenky. Ovšem nevím jestli typ GUARD nebo SLED ??? Jedná se o postroje od firmy Manmat.
Nechci to na žádnou profi úroveň, pouze pro domácí potřebu na lyže/běžky, procházky, ale i zapřáhnout je do sáněk. Tak nevím jestli psovi neuškodím, když budeme s jedním postrojem dělat vše.Většinou s nimi budu běhat, nebo "lyžovat". Sáňě (sáňky) opravdu vyjímečně, spíše pokud bude dobrý sníh tak bych vzala děti. Prosím o radu.

Děkuji.

Hanka 21-01-2010 15:40

Tak se řiď tímto: pokud povede vodítko od psa vodorovně nebo spíše dolů, je vhodnější sled. Pokud vodorovně nebo více nahoru, je lepší guard. Ale záleží to taky na délce vodítka. Pokud pojedeš na kole a vodítko bude dost dlouhé, může být i guard. Možná to chce vyzkoušet na půjčených postrojích. Já mám na vše sled ( kolo, kolobrnda, kára, sáně). Guardy jsou doma ve skříni a vytáhnu je jen vyjímečně.
A je fakt, někomu vadí takové to "volné uložení" :lol: psa v sledu. prostě kdyby chtěl, tak se vyvlíkne behem několika sekund, stačí šikovně couvnout.

Marianka.W 21-01-2010 16:06

Výborný je nový postroj LASH. U toho je jedno, jestli pes táhne spodem nebo horem. Viděli jsme ho v ManMatu v reálu a je vychytaný. (Nezkoušeli jsme v praxi, jen jsme to navlíkli na psa, ale seděl perfektně - postroj i pes.) Na ManMatových stránkách je obrázek trochu nešikovný, ale ve skutečnosti je to fakt dobrý. Jestli máš možnost zajet si tam osobně, tak doporučuju. Za A) si vybereš perfektně padnoucí kus a za B) velmi pravděpodobně dostaneš slevu.
:wolf

Stela 21-01-2010 17:30

Quote:

Originally Posted by Hanka (Bericht 271301)
Tak se řiď tímto: pokud povede vodítko od psa vodorovně nebo spíše dolů, je vhodnější sled. Pokud vodorovně nebo více nahoru, je lepší guard. Ale záleží to taky na délce vodítka. Pokud pojedeš na kole a vodítko bude dost dlouhé, může být i guard. Možná to chce vyzkoušet na půjčených postrojích. Já mám na vše sled ( kolo, kolobrnda, kára, sáně). Guardy jsou doma ve skříni a vytáhnu je jen vyjímečně.
A je fakt, někomu vadí takové to "volné uložení" :lol: psa v sledu. prostě kdyby chtěl, tak se vyvlíkne behem několika sekund, stačí šikovně couvnout.

Děkuji za odpověď takže si přece jen myslíte, že mám radši koupit ten SLED ? Mě příjdou takové pohodlnější pro psa, ale zase když je vezmeme na kolo tak to bude trochu nahoru. volnější uložení mi nevadí. Tak já nevím. Ale vetšinou budeme používat kolo, lyže takže bude asi vhodnější ten guard???

Stela 21-01-2010 17:36

Quote:

Originally Posted by Marianka.W (Bericht 271309)
Výborný je nový postroj LASH. U toho je jedno, jestli pes táhne spodem nebo horem. Viděli jsme ho v ManMatu v reálu a je vychytaný. (Nezkoušeli jsme v praxi, jen jsme to navlíkli na psa, ale seděl perfektně - postroj i pes.) Na ManMatových stránkách je obrázek trochu nešikovný, ale ve skutečnosti je to fakt dobrý. Jestli máš možnost zajet si tam osobně, tak doporučuju. Za A) si vybereš perfektně padnoucí kus a za B) velmi pravděpodobně dostaneš slevu.

Ten vypadá docela dobře. Takový mezityp. No bohužel se k nim nedostanu.

Stela 21-01-2010 17:43

Quote:

Originally Posted by Marianka.W (Bericht 271309)

Akorát dělají jen malé velikosti.

Marianka.W 21-01-2010 19:13

My ho zkoušeli na Akeenahovi (72 cm) a padnul mu jak ulitý...

Stela 21-01-2010 19:43

Quote:

Originally Posted by Marianka.W (Bericht 271388)
My ho zkoušeli na Akeenahovi (72 cm) a padnul mu jak ulitý...

Aha, tak to je divný - protože na netu mají psáno pouze 48 cm obvod krku a ta moje příšera má 54 možná kdybych jí přiškrtila tak 50, ale na 48 to nedám. osatní velikosti jiných postrojů mají i 60 a více.

Marianka.W 21-01-2010 20:03

No jo, on je hodně pružný. Ale to by asi chtělo vyzkoušet...

Jazzinka 22-01-2010 01:06

Já tedy hlasuju pro sled - Guard mému psu neseděl, i když byl vybírán osobně panem Soumarem v Manmatu. Teď máme na dogtreky, kolo i běžky sled na míru od Polaru a psa zjevně nikde nedře, neškrtí se a naštěstí není dost chytrý, aby se vyvlíkl.

Undertaker 22-01-2010 09:02

Quote:

Originally Posted by Stela (Bericht 271395)
Aha, tak to je divný - protože na netu mají psáno pouze 48 cm obvod krku a ta moje příšera má 54 možná kdybych jí přiškrtila tak 50, ale na 48 to nedám. osatní velikosti jiných postrojů mají i 60 a více.

On pan Soumar nám říkal, že čím těsnější, tím lepší. Pokud ho psovi převlíkneš přes hlavu, je to OK. Vyzkoušeno právě u Adrianových psů a prý tahají daleko líp než když měli postroje "pohodlně" volné. Na konci ledna nebo začátku února do Manmatu pojedu, tak mi můžeš poslat co chceš za postroje. (Případně koukni i na ski šňůry pokud ještě nemáš.) Přivezl bych, vyzkoušela bys a kdyby to nesedělo, otočil bych se tam ještě jednou.

Charles 22-01-2010 11:15

Sled, Guard a jine, velikosti...

guard - pes drzi vic ve predu - lepsi ovladatelnost, univerzalnejsi(napr i na stopy)
sled - asi lepsi rozlozeni sily, hlavne na tahani
neopomijel bych postroje od Zera

a VYBORNA musherska stranka o vyhodach, nevyhodach a jinych poznatcich o ruznych typech postroju - doporucuji

Ja poridil napred Guard, podle obvodu krku, mno na stopy fajn, i par treku jsme dali. Po jednom delsim - v "podpazdi" rozedrene - postroj je kratkej.
Proto jsem si nechal poslat z Manmatu Sled, opet podle velikost krku (M) - no byl nejakej malej, kratkej, koncil moc na zadech. Zajeli sme do Metuje, a ozkouseli nakonec jiny typ(jine proporce psa) - LightWeight (XXL). Sedi dobre.
A ten puvodni Guard jsem cca pred tydnem trochu rozparal a prodlouzil - dostala ho Kuze.
Vyber velikosti, pripadne ozkouseni bych rozhodne nepodcenoval.

22-01-2010 11:30

Taky přidám pár svých zkušeností…
Guard univerzální postroj, hodí se na dogtrek, canicross, i třeba obrany nebo denní nošení. Ale nepoužila bych ho např. na pulku nebo do zápřahu.
Postroj Sled je vhodný do tahu …kolobka, kára, saně.
V určité rozumné míře lze Guard požít i do tahu třeba ke koloběžce, tady je otázkou jak moc tvoji psi táhnou a jak často budeš tyto sporty provozovat.
Bellis je opravdu velmi dobrý „tahoun“ a na kolobku chodíme kdykoli to jen jde. V Gurdu se mi dost škrtila, ale ona pohyb miluje takže to neřešila. Z dlouhodobého hlediska tedy na tah Guard vhodný není, mohl by mít i negativní dopad na stavbu těla psa (teda pokud pes opravdu tahá a neběží někde kolem toho, co tahat má ;)).
My máme postroje oba a oba hojně používáme.
Co se týče velikostí, tak opravdu by správně měl pes tak akorát přetáhnout postroj přes hlavu, ale postroje ManMat jsou šité na seveřany ne na čsv. Bellis má obvod krku cca 44, to by spadala někam do XS až S, což je samozřejmě nesmysl.
Postroje Sled pak mají další varianty pro ohaře atd.
Postroje Lash a Faster (Zero DC) vyzkoušené nemám, ale určitě jsou spíš variantou Sledu, tedy do tahu.
Zero DC má Sled lépe polstrovaný a proti ManMatu, udělá postroj na míru, což je obrovská výhoda.
ManMat používá nitě, které udrží 800kg a materiály, které nenamrzávají, ale otázkou je jestli to pro nás není trošku zbytečné.
Pokud by si chtěla postroje Guard vyzkoušet (jakoukoli velikost), tak mi dej vědět.
Lea

Stela 22-01-2010 15:01

Všem děkuji za odppvědi. Zatím jsem koupila postroj LONG DISTANC (modifikovaný guard). Uvidíme, jak bude sedět a holkám vyhovovat. Budou "tahat" (teda aspoň doufám) nejvíce kolo a lyže, tak uvidíme. Pak pokud to bude holky opravdu bavit možná pořídím ty SLEDy od té firmy Zero DC.
Díky všem

Hanka 22-01-2010 15:03

Bezva, pošli fotky " z akce" :lol::lol::lol:

Adrian 22-01-2010 17:46

My teď používáme taky Long Distanc. Je vážně lepší/polstrování, posuv/. Dokonce s LD odjelo celé spřežení Iditarod, čemuž bych nevěřil nevidět to na fotkáchv kanceláři ManMatu/. Guard prý už Manmat několikrát chtěl vyřadit, jenomže vždycky se zvedla vlna zájmu. Prý kvůli těm dvěma okám na karabinu. Jenomže pokud budu na postroji psa i vodit tak asi už moc tahat nebude.
Taky jsem chtěl SLED na běhání a kolo jako většina hrdinů:lol: tohoto sportu, ale pán Soumar nám to důrazně rozmluvil. Jediný důvod proč prý to používají je zvyk ze saní. LASH mám taky. Je to díky nastavení univerzál, ale pes musí být vždycky v předu. Vedle nohy bude asi dřít a vlát. A taky vypadá na čivavách trochu jako nářadí pro kosmonauty/no to jsme my estéti;)/. Jinak my teď máme s Hrobníkem v Manmatu krásné vlkohnědé Sledy na zakázku, právě z důvodů toho pytlácko-estetického hlediska:lol:.

Jinak u dvou hafanů je důležité je propojit krátkou spojkou u obojků/na tohle jsou dost dobré ty polostahovací od ManMatu/, jinak může nastat katastrofa;) a taky to pak jeden hůř fláká.

Stela 22-01-2010 19:11

Quote:

Originally Posted by Hanka (Bericht 271534)
Bezva, pošli fotky " z akce" :lol::lol::lol:

Myslíte lyže hore a holky vysmátý (teda zatím jen jedna. Druhá je ještě malá, tak místo ní bude běhat borderák :o)

Jo zkusím pak něco vyfotit...

Ještě jednou díky za rady.

Stela 22-01-2010 19:19

Quote:

Originally Posted by Adrian (Bericht 271596)
My teď používáme taky Long Distanc. Je vážně lepší/polstrování, posuv/. Dokonce s LD odjelo celé spřežení Iditarod, čemuž bych nevěřil nevidět to na fotkáchv kanceláři ManMatu/. Guard prý už Manmat několikrát chtěl vyřadit, jenomže vždycky se zvedla vlna zájmu. Prý kvůli těm dvěma okám na karabinu. Jenomže pokud budu na postroji psa i vodit tak asi už moc tahat nebude.
Taky jsem chtěl SLED na běhání a kolo jako většina hrdinů:lol: tohoto sportu, ale pán Soumar nám to důrazně rozmluvil. Jediný důvod proč prý to používají je zvyk ze saní. LASH mám taky. Je to díky nastavení univerzál, ale pes musí být vždycky v předu. Vedle nohy bude asi dřít a vlát. A taky vypadá na čivavách trochu jako nářadí pro kosmonauty/no to jsme my estéti;)/. Jinak my teď máme s Hrobníkem v Manmatu krásné vlkohnědé Sledy na zakázku, právě z důvodů toho pytlácko-estetického hlediska:lol:.

Jinak u dvou hafanů je důležité je propojit krátkou spojkou u obojků/na tohle jsou dost dobré ty polostahovací od ManMatu/, jinak může nastat katastrofa;) a taky to pak jeden hůř fláká.

Jojo mě se také líbilo to polstrování. Je takový "vylepšený" oproti tomu GUARDu. Mě to právě bylo taky rozmluveno. Říkám uvidím, jak bude psům vyhovovat. Mě je celkem jedno jestli bude modrý nebo červený... Když to nebude růžová tak je mi to šumák.:lol:

Budu ráda, když budou vůbec tahat, jedna je líná, ta by pořád lítala jenom s koněm kde nemusí nic dělat (jenom raplit a přitom se při honění borderky naběhá víc jak v běhu u kola) a druhá je zatím malá, ale ta je zase pro změnu magor - takže to bude dvojka k pohledání :o) takže vlčí dvojspřeží je zatím předběžné.... Ale jak říkám zkusím ji s kamarádovým borderákem, tan "tahá" i na obojku dost. Ještě, že bydlíme na vesnici, kde na člověka nenarazíš to by se nasmáli.

Adrian 22-01-2010 22:17

Jeden oranžový a druhý čistě růžový postroj jsem měl taky;). Myslím, že Marianka je ještě někde má, tak kdyby byl zájem.....:lol:

Marianka.W 22-01-2010 22:43

S radostí se jich zbavím...

Adrian 24-01-2010 17:02

Na druhou stranu takový vlk v mlze........:lol:

Saren 25-01-2010 15:06

http://saren.rajce.idnes.cz/Akeen_Sigrid_23.12.2010/
Pár fotek ze sobotního křtu nové koloběžky. Namrzlá cesta, led a tvrdý sníh, ale stejně jsme se vyblbli. Díky za půjčení psů.;-)

Hanka 25-01-2010 15:27

Hezký ;-), jen já bych si asi na té zmrzlé cestě rozbila pusu, lepší nedomýšlet:lol: .
Já mám taky pár fotek, jen jsem je ještě nedala do galerie, na to zatím nebyl čas. Ale dám, jen jak budu mít chvilku.

Adrian 26-01-2010 08:50

Jednou to taky odjelo bez jezdce:|. Chudák nová koloběžka. Určitě je lepší příště zapřahat za ski-opasek, než za rám. Ale žádný strach. Většinou to ti naši "pálí" rychlostí rekreačního běžce:lol:/10-12km/h/. Na to aby kopli do vrtule musí být na trase něco hodně zajímavého a nebo na úzkých lesních pěšinách/tam zase lze tu zajímavost očekávat za každým keřem;)/.

Adrian 26-01-2010 08:51

Quote:

Originally Posted by Adrian (Bericht 272248)
Jednou to taky odjelo bez jezdce:|. Chudák nová koloběžka. Určitě je lepší příště zapřahat za ski-opasek, než za rám. Ale žádný strach. Většinou to ti naši "pálí" rychlostí rekreačního běžce:lol:/10-12km/h/. Na to aby kopli do vrtule musí být na trase něco hodně zajímavého a nebo na úzkých lesních pěšinách/tam zase lze tu zajímavost očekávat za každým keřem;)/.

Dík za premiéru na kolobrndě.:)

Monika 08-02-2010 21:13

Dne 27 - 30.1. 2010 se konal jeden z nejtěžších závodů psích spřežení v Evropě " Šediváčkův long " na 200 km přes hřebeny Orlických hor.
Ing. Kamila Nováková závodila jako jediná s ČSV s Ohnivákem z Molu Es (7 let) v tzv. SKJ - skieringu. Z pátku na sobotu byl povinný noční bivak (psi a majitelé nocují venku na sněhu!) Kamila s Ohnivákem extrémní závod dokončili a ve své kategorii obsadili III. místo!! Výsledky ZDE

Monika

RadeKKK 09-02-2010 10:16

Quote:

Originally Posted by Monika (Bericht 276803)
Dne 27 - 30.1. 2010 se konal jeden z nejtěžších závodů psích spřežení v Evropě " Šediváčkův long " na 200 km přes hřebeny Orlických hor.
Ing. Kamila Nováková závodila jako jediná s ČSV s Ohnivákem z Molu Es (7 let) v tzv. SKJ - skieringu. Z pátku na sobotu byl povinný noční bivak (psi a majitelé nocují venku na sněhu!) Kamila s Ohnivákem extrémní závod dokončili a ve své kategorii obsadili III. místo!! Výsledky ZDE

Monika

Kamile a Ohnivákovi moc gratulujeme:Rose

Hanka 11-02-2010 15:52

Tak už mi doma moji PC odborníci udělali to video, protože mě samotnou tyhle práce kolem PC nebaví. Jen mě mrzí, že ta kvalita na You tube není taková, jako ji má video v originále. Ale i to se snad nějak časem "sklepe".Tohle je první, co jsme na You tube dali......
Po několika dnech hledání zimní hudby jsme nakonec skončili u osvědčeného.

Janiz 11-02-2010 16:41

Krása!!! Vypadá to že je to fakt baví, pěknej start. A taky je vidět že jsou fakt zvyklí tak běhat, jak často takhle jezdíte? Ale domů se stejně těšili nejvíc, co? :)

yzengrin 11-02-2010 20:48

Quote:

Originally Posted by Monika (Bericht 276803)
Z pátku na sobotu byl povinný noční bivak (psi a majitelé nocují venku na sněhu!)

Monika

...my koncem ledna taky spaly venku na sněhu:-) od pátku do neděle:-)
Jinak také gratulujeme:-)

Monika 11-02-2010 23:47

Quote:

Originally Posted by yzengrin (Bericht 277935)
...my koncem ledna taky spaly venku na sněhu:-) od pátku do neděle:-)
Jinak také gratulujeme:-)

Tak to jste otužilci, já bych do toho nešla! Ještě těch 200 km a příští rok nemusí být na Šediváčkově longu Kamila s ČSV sama :0)

Kamile vyřídím gratulaci i od Jiřky. Dík.

Monika

All times are GMT +2. The time now is 03:11.