![]() |
Łódź 6-7.05.2006
Przypominam że można jeszcze zgłaszać psy na wystawe oficjalny termin nadsyłania zgłoszeń to 31.03.2006 :) (ale niema co sie zbyt przejmować ta datą po terminie tez cos sie załatwi)
|
Hej Daniel, nie wiesz, czy Garo jedzie?
|
Tak jedzie :)
|
Zglosilismy sie, otrzymalismy potwierdzenie o przyjeciu do Łodzi. Daniel dzieki za pomoc;)
|
Ostateczny termin zgłoszń to 10.04.2006
|
U nas tez juz zapadla decyzja: jedziemy do Lodzi :D Jutro na poczcie pojda zgloszenia... :D
|
Podobno takiej stawki jeszcze w Lodzi nie bylo i jest liczniejsza niz byla na ostatnich wystawach. Ustawilam sobie wstepna liste, ale na 100% o kims zapomnialam, wiec dodatki/poprawki sa mile widziane :)
PSY szczeniaki BAILIFF Wilk z Polskiego dworu (?) mlodziez CHEITAN z Peronowki posrednia CAMIO z Peronowki uzytkowa BALROG z Peronowki championow DRAGON Eden severu MAX z Litavske kotliny weteranow CLIF od Bulizniku SUKI szczeniaki BELIT Wilk z Polskiego dworu mlodziez DEWI z Peronowki posrednia DAPHNE Maly Bysterec (?) otwarta ALISTAIR WOLF z Peronowki IRRIS Kollarov dvor championow JOLLY z MOLU Es ANDARIEL WOLF z Peronowki |
Witam wszystkich po znowu długiej przerwie ! :P
W tym roku zamierzam stanąć na głowie i przyjechać na Klubówkę (choćbym sama autobusem miała jechać) ! :cheesy: Z rajdu świętokrzyskiego tym razem wracamy prosto do domu 8) Ponieważ nic nie wiem na temat tej wystawy, oświeci mnie ktoś...? :puppy_dog_eyes - jaki jest adres ? - wilczaki są którego dnia ? - szpice są którego dnia ? - o której rano należy najlepiej już być ? Margo, nawet nie wiesz, jaką mi przyjemność sprawiłaś tą listą :mrgreen: Tyle wilczaków stąd poznam lub znowu zobaczę ! :jumpie :sooo_hapy |
To nie jest klubówka, tylko wystawa międzynarodowa:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
1) to nie jest jeszcze kompletna lista, bo zgloszonych psow podobno jest wiecej 2) to lista psow wystawianych, a nie obecnych... 8) |
Taaak. Już sobie ostrzymy ząbki na spotkanie :mrgreen: Tylko znów trzeba zająć miejsca pod drzewami 8) i oczywiście w okolicy budek z napojami :twisted:
|
Rany, jak fajnie.... :cheesy:
A Klubówka (ta we wrześniu jest pewnie) notorycznie mi się myli z wystawą majową... :oops: |
Wlasnie przyszly do nas numerki i potwierdzenia, wiec robie kolejny spis. Zerknijcie na swoje numery i jakby co dajcie znac jesli macie inny.... :)
PSY szczeniaki 70 BAILIFF Wilk z Polskiego dworu (?) mlodziez 71 CHEITAN z Peronowki posrednia 72 CAMIO z Peronowki uzytkowa 73 BALROG z Peronowki championow 74 DRAGON Eden severu 75 MAX z Litavske kotliny weteranow 76 CLIF od Bulizniku SUKI szczeniaki 77 BELIT Wilk z Polskiego dworu mlodziez 78 DEWI z Peronowki 79 BRENDA z Věrné smečky (?) posrednia 80 DAPHNE Maly Bysterec (?) otwarta 81 ALISTAIR WOLF z Peronowki 82 IRRIS Kollarov dvor championow 83 ANDARIEL WOLF z Peronowki 84 JOLLY z MOLU Es |
A ja żadnego numerku jeszcze nie mam. Buuuu
|
Quote:
|
OK. Rozumiem, że następnym razem Ty zgłosisz mi Dewiację? :twisted:
|
Quote:
Margo, ja potwierdzam - 71 , wlasnie przed chwila dostarczyli przystojnym kurierem :P |
Taka fajna wystawa, a nas nie będzie, buuu :(
|
Quote:
|
Kurde. Az sie wybiore pooglądać sobie CzW na żywca :) No bo skoro chce kiedyś stać się posiadaczem tegoż pieska to muszę zobaczyć jak one się prezentują :) A do stadionu startu to chyba zbyt daleko nie mam :)
|
Ja zycze wszystkim powodzenia, niestety w sobote wolny jestem dopiero po 14 wiec pewnie nie zdarze, ale we wrzesniu sobie nie odpuszcze :)
Pozdrawiam |
Wrocilismy, odpoczelismy ( no jeszcze nie wszyscy), zabraklo Adama z Dragonem- przykro :( , Marka z Daphne ...buuuu... :( , Pinkowy...ale Daniel wzial Irrisiaka na otarcie lez. Na okrase za to mielismy Danute z Krzysztofem i Eurego... :wink:
O sedziowaniu napisze Margo bo to niezwyle ciekawa historia, do wszystkich emocji jeszcze dolaczyl sedzia z opisami i ocenami ze wlos sie na glowie jezy :evil: Teraz lista obecnosci zapowiedzianych gosci: DarekS usprawiedliwiony ale nie do konca: na finaly zdazylbys spokojnie Manu z Waldkiem - bylo nam bardzo milo Was poznac ;) Igienator ??? mam niejakie podejrzenia ze byles ale sie nie ujawniles..ale moze sie myle? pozdrawiam Gaga dociekliwa |
Fajna była ta wystawa :) Tylko zanim ja znalazłem ring nr 3 to cały teren obszedłem. Eh, perspektywa spotkania CzW i pokazania ich tatusiowi ("Tak tato, to właśnie ta rasa którą planuję kupić") Była w stanie zwlec mnie z łóżka po 2,5h snu i zaprowadzić na prawie drugi koniec miasta. Ale warto było :) No cóż - gratuluję uczestnikom. A zwłaszcza zwycięzcom :) Bo widziałem że sędzia był ostry i raczej znał się na rzeczy :)
|
Quote:
Eeeee tammmm...... Gaga niepocieszona |
Gaga juz sie usprawiedliwiam :wink:
W soboty od rana mam do poludnia angielski i juz nie podoba mi sie to od jakiegos miesiaca bo sobota byla moim jedynym wolnym dniem :frown: A potem mialem spotkanie ze znajomymi z Warszawy. Dzisiaj natomiast wystawialem labradora, natomiast w katalogu widzialem ze "Z Peronowki" zrobilo male "oblezenie" :mrgreen: Myslalem, ze dzisiaj jeszcze jakis wilczak sie pojawi, tak goscinnie lub z innych wzgledow, ale niestety nie widzialem. Mam nadzieje, ze we wrzesniu bedzie dane mi Wam pokibicowac. Pozdrawiam i jestem bardzo ciekawy historii z ocena Waszych psow bo na labradorach tez bylo ciekawie :cheesy: |
Mam jeszcze takie pytanie czy ktos moglby udostepnic zdjecia z tej wystawy???
Z gory dziekuje |
Hmm..no angielski to angielksi.. niech Ci bedzie...
Foty beda po niedzieli... ja nie mialam aparatu, Joasia musi oetchnac a Margo z Przemkiem dojechac do domu ;) Chyba ze nasz obecny "incoguto" ? :wink: |
Och no... No bo byłem "trochę" zmęczony więc siedziałem sobie na trawie i paliłem papierosy dla rozbudzenia, marząc jedynie o mocnej kawie :) Posiedziałem z 1,5 godzinki, chwilami wyłączając mózg i pojechałem pomóc tacie ścinać drzewa na działce, co czyniłem aż do dziś wieczór :) Ale można było mnie łatwo zauważyć, ot choćby poza nieobecnym spojrzeniem, po specyficznych potraktowanych chlorem spodniach domowej roboty ("...nikt na świecie nie ma takich spodni jak ja... ") No, ale na swoje usprawiedliwienie powiem że wysłałem koleżankę, która w przeciwieństwie do mnie sypia w nocy. Razem z jej durnym psem-przewodnikiem w komplecie. :) A przed następną jakąś wystawą postaram się jednak wyspać zamiast powtarzać do matury którą i tak zdam :) I zostać dłużej coby zamienić na spokojnie kilka słów :)
|
Gaga a moze zdradzisz wyniki??? Jaka Twoj szary dostal ocene i opis, oczywiscie jesli moge o to zapytac :D
|
Quote:
DarekS - wyniki beda niebawem , ja moge odpowiedziec za siebie: Cheitan w mlodziezy dostal "co cesarskie-cesarzowi" czyli Zwyciestwo Mlodziezy i co prawda Mlodziezowy Championat Polski zakonczyl tydzien wczesniej ale w Łodzi na zakonczenie dostal deser-pucharek bo stanal na III miesjcu w BISach Juniorow I Grupy :wink: |
Ee Cheitan zachowywał się prowokująco to i trzeba było z nim ostrzej pogadać :) Ale i tak oswiągnąłem swój cel. Przekonałem rodziców do kupna wilczaka. Tzn tatę - a tata mamę. Teraz muszę "tylko" rzucić palenie :) Mama mówi że moje zdrowie jest najwazniejsze :):):)
|
Quote:
|
Quote:
Zaraz mnie tu niektórzy palacze "zlinczują" :gunsfiring, ale co mi tam :D Zdrowie młodzieży i wilczaków ważniejsze! :wink: :wink: NB Twoje piękne zdjęcie jest na forum "Wilków z Polskiego Dworu"! Poznałam po spodniach :) |
http://vlcak.pl/forum/attachments/lll6%5B756%5D.jpg
Ojezu.... Ale ja strasznie wyszedłem :D No cóż, to jeszcze tylko takie drobiazgi jak matura z wosu, geografii, ustny polski i angielski no i można rzucać w spokoju :) |
TAKICH TRZECH, JAK NAS DWÓCH, TO NIE MA ANI JEDNEGO. EURY i ELIGO - na wystawach na razie w charakterze publiczności :wink:
|
Sorry, dopiero zaczynam kombinować z dołączaniem zdjęć i coś mi się pomyliło; może tym razem będzie dobrze, bo w poście: "TAKICH TRZECH, JAK NAS DWÓCH, TO NIE MA ANI JEDNEGO - EURY i ELIGO" najpierw dołączyłem za małe zdjęcie, a jak chciałem je zmienić na większe, nic z tego nie wyszło :cry: .
Krzysiek http://www.pupile.com/pup/images/img_eury.9.jpg |
Konrad spoko ja jeszcze sam nie rozszyfrowalem sztuki "wrzucania" zdjec na forum :lol:
No szkoda, ze nie moglem wpasc, mam nadzieje ze we wrzesniu tez sie pojwicie ale juz na ringu. Pozdrawiam A zdjecie calkiem nie zle, a ten dorosly pies to kto??? :? |
Dewi z Peronówki- wielka miłość Eurego od czasu dwóch wystaw: w Nowym Dworze i w Łodzi. Pod logo "Konrad" występują obdarowani pieskiem rodzice Konrada: Danka&Krzysiek.
|
Ej no z tym zdjęciem to nie jest takie skomplikowane.
1. Wrzucasz zdjęcie np na http://imageshack.us albo gdziekolwiek I tam albo masz już tagi bbcode albo w znacznikach piszesz tak: |
Cześć, znowu przepraszająco, że tak późno... ale chciałam napisać, że szalenie było mi miło poznać Gagę, Joasię, Przemka i Daniela ! :mrgreen: No bo Margo to w sumie znałam... :lol: 8) Resztę, których imion nie zapamiętałam, też pozdrawiam ! :roll:
Utwierdziłam się na tej wystawie się w przekonaniu, że wilczaki to taka moja skryta miłość i jestem ciekawa, co przyszłość (choćby daleka) przyniesie w tym temacie... 8) :D Zdjęć mam sporo (ale psów, nie ludzi), tylko nie wiem, kiedy je jakoś udostępnię... Ale kiedy to się stanie, to dam Wam znać :D Chyba, że po prostu w pomniejszonej wersji wyślę komuś na pojemną skrzynkę i ktoś z Was wrzuci je na ImageShack..? :roll: |
Quote:
Quote:
Nie jest to "pierwszy lepszy" sedzia, ale osoba, ktora moze CzW nie hoduje, ale wilczaki sedziuje juz dlugo. Spotkalismy sie na ringach w Czechach kilka lat temu i od tego czasu cenilam go jako sedziego. Mial swoje wlasne preferencje i to mi sie podobalo (nawet jesli czasem byly inne od moich ;), ale cenie wlasne zdanie u innych). Potem okazalo sie, ze bardzo polega na nie tylko na doswiadczeniu, ale i zdaniu swojego guru - jednej ze znanych hodowczyn CzW. Przez dlugi czas wszystko bylo w najlepszym porzadku, bo hodowczyni ta hodowala typowe psy i wlasnie taki typ byl promowany takze na wystawach. Jednak jakis czas temu sytuacja w Czechach sie zmienila - po wielu latach ponownie nawiazano scisla wspolprace z hodowcami ze Slowacji - na ringi wszedl bardziej wilczy typ CzW. Wyrownal sie poziom psow z Czech i Slowacji. Zmiany pozytywne, ale nie dla wszystkich. W kazdym razie nie dla tej sedziny. Zamiast rownac do wzorca postanowila isc pod prad i zamiast kolejnego wilczaka w typie czecho-slowackim postanowila sprowadzic psa z Wloch, ktory znacznie sie roznil od tych, ktore chodzily po ringach w CZ lub SK. I tu mala uwaga: to, ze sedziowie kontaktuja sie z hodowcami jest rzecza pozytywna. Podstawa dobrego sedziowania jest DOSKONALA znajomosc wzorca rasy i ogolnej budowy i mechaniki psow. Ale o "szczegolikach" (czyli o tym co w danej rasie wazne) i "niuansach" (czyli o tym co cenione) sedziowie moga sie dowiedziec jedynie poprzez rozmowy i kontakt z hodowcami i sedziami "od rasy". Czyli zdrowa sytuacja to sedzia, ktory trzyma sie wzorca, ale zwraca tez uwage na slowa ludzi od rasy. Zla sytuacja to sedziowie, ktorzy zbyt mocno polegaja na zdaniu znanych hodowcow. Bo nie ma problemu, jesli dany hodowca hoduje psy wedlug wzorca. Wtedy sedzia i tak bazujac na jego radach i wskazowkach bedzie sedziowal dobrze. Gorzej jesli hodowca ma wlasna wizje rasy i hoduje wlasny typ wilczakow (zwykle sprzeczny z tym co zapisane jest we wzorcu). Wtedy taki "manipolowany" sedzia robi gafy.... Przykladow, gdzie sedziowie zamiast stawiac na wzorzec woleli sluchac hodowcow jest sporo... We Francji glowna hodowczyni preferowala strachliwe wymoczki. Sedziowie promowali jej "typ" i tak powstaly "francuskie szakale". We Wloszech sedziowie pytaja o to jak sedziowac jednego z wielkich hodowcow. Oczywiscie "ladne" i "typowe" sa tylko psy wyhodowane przez niego, a ze roznia sie od tych wzorcowych, wiec powstal tam innych "typ " wilczaka nazywany kolakiem (ze wzgledu na waskie i dlugie glowy, oraz dluga siersc). W Czechach trafiaja sie jeszcze sedziowie starej daty, ktorzy pamietaja czasy, gdy wilczak wygrywajacy mial na sile byc "inny niz ten slowacki". ;) W ten sposob przez dlugi czas racje bytu mialy tam masywne psy owczarkowate. Cos podobnego ma wlasnie miejsce obecnie w CZ. Jest tam mala grupka ludzi, ktora z powodu przekretow zostala usunieta z zarzadu czeskiego klubu. Poniewaz uznali to za smiertelna zniewage dlatego od tego momentu wszystkie psy czeskie sa dla nich 'be' (oczywiscie poza tymi, ktore sami wyhodowali). Poniewaz w Slowacji sa z powodu nagonki na tamtejsze psy persona non grata wiec i slowackie psy sa dla nich 'be'. Niemcy tez sa 'be', bo oni maja psy albo czeskie, albo slowackie. Co zostaje? Tak jest - Wlochy! Tam ich jeszcze czesciowo lubia (bo nie znaja ;)) Mimo, ze to mala grupka to dziala skutecznie: na sile trabia, ze Wlochy to nowa ojczyzna tej rasy. I na sile probuja promowac wloski typ nawet jesli stoi on w sprzecznosci z tym co Hartl i Rosik napisali we wzorcu.... To dlugie wprowadzenie, ale tlumaczy ocene z Lodzi... ;) Sedzia ten jest pod bardzo mocnym wplywem osob, ktore chca wlasnie diametralnie zmienic wyglad CzW. Ktore nakazuja mu promowac cos, co jest sprzeczne ze wzorcem. To tlumaczy, dlaczego uznania sedziego nie zdobyli ani przedstawiciele czeskich linii (Max czy Brenda) ani przedstawiciele slowackich (Balrog lub Alistair). Bo jak pisalam wyzej jedne i drugie sa "be". Moze tez razic wpis "maska powinna byc lepsza" u Camio czy Cheitana, czyli psow, ktore gdyby mialy maske jeszcze jasniejsza to trzeba by bylo je przekwalifikowac na "Husky" lub Saarloosy" ;) Ale jesli czlowiek wie, ze (czasem dodatkowo pudrowane) wloskie psy "wyprane" sa z kolorow, a ich glowy prawie pozbawione "wilczych" kontrastow tak cenionych u CzW to sprawa staje sie jasna. Taki sam jest tez powod wpisow "zbyt krotka kufa". Wedlug wzorca dlugosc kufy MUSI byc mniejsza niz dlugosc mozgoczaszki (stosunek 1:1.5). Wydluzona kufa jest nieoprawidlowa dla wilczakow, ale spotykana czesto u psow pochodzacych z Wloch. Dlatego sedziemu podobaly sie jedynie malo "wilczakowe" psy o glowie owczarkowatej (jesli kufa byla dluga i kwadtratowa), albo glowie w typie owczarkow szkockich (jesli kufa byla dluga i waska). To samo ze "zbyt szerokimi glowami" - jest to rzecz ceniona u CzW, bo wilki maja glowy trojkatne. Ale poniewaz wloskie psy maja glowy bardzo waskie, wiec i sedzia musial sie dostosowac, nawet jesli nie jest to preferencja prawidlowa. Jedno trzeba przyznac: na szczescie bledne wytyczne jakie dostal dotyczyly wylacznie wygladu glowy. Wiec opisy budowy psow, ruchu i "typowosci" innych czesci ciala sa bez zarzutu. W kazdym razie w naszych kartach. Pozostaje miec nadzieje, ze takie preferowanie niezbyt typowego wloskiego typu jak najszybciej wygasnie wsrod niektorych czeskich sedziow i wszystko wroci do normy... Bo jesli nie to pewnego dnia Daniel zamiast Irisiaka wystawi jednego z Collie swojej mamy i wtedy WSZYSCY z naszymi CzW przegramy z kretesem, bo collie sa bardziej we wloskim 'typie' niz nasze wilczaki.... :twisted: ;) |
No to mamy wreszcie gotowe zdjecia...
Na poczatek fotki tych dwoch psow ze slabymi maskami :twisted: ...czyli Cheitanka... http://www.zperonowki.com/pics/galle...z/DSCF0120.JPG ... i Camio.... http://www.zperonowki.com/pics/galle...z/DSCF0141.JPG (ale moze chodzilo nie o sprzeczny z rzeczywistoscia zapis w karcie, ale o to, ze sedzia chcial nam wskazac wloskie trendy w tej rasie i zachecic do pudrowania psow :diablotin ) Sa zdjecia Gagi - ...najpierw w stylu "Hej Chey, co my tu robimy?" http://www.zperonowki.com/pics/galle...z/DSCF0827.JPG a potem dummnie reprezentujacych rase na pudle BOG 3. Juniorow http://www.zperonowki.com/pics/galle...z/DSCF0830.JPG Sa zdjecia "TAKICH TRZECH, JAK NAS DWÓCH" :D http://www.zperonowki.com/pics/galle...z/DSCF0769.JPG I Dewi okazujacej swoja milosc Euremu... :twisted: :mrgreen: http://www.zperonowki.com/pics/galle...z/DSCF0617.JPG I cala masa innych wilczakow w rozmaitych pozach i okolicznosciach.... http://www.zperonowki.com/pics/galle...z/DSCF0512.JPG Jak i oficjalne zdjecia "ustawiane"..... :cheesy: http://www.zperonowki.com/pics/galle...z/DSCF0777.JPG A tu jest cala reszta: Wystawy >> 2006.05.06 - Łódź (PL) Spotkania >> 2006.05.06 - Łódź (PL) |
Ja też mam kilka zdjęć :cheesy: Wrzuce tu jedno, ale resztę wyślę Margo 8) (mam bardzo wolny net w domu...)
http://img210.imageshack.us/img210/8...00962zz.th.jpg |
|
Quote:
"Dewi i mikro-husky" juz sa: http://www.zperonowki.com/pics/galle...z/PICT0080.JPG Tak samo jak reszta.... :mrgreen: Spotkania >> 2006.05.06 - Łódź (PL) |
Ojeju, ale słodki SH!!!
|
Quote:
|
Słodki ? :shock: Ty masz pojęcie, jaki to był diabołek ? A ma ledwie dwa miesiące, ledwo od matki odebrany :shock:
Po tym, jaką wykazywał hardość i odwagę, wróżę właścicielom niezłego dominatora, jeśli w porę się nie zabiorą za odpowiednie wychowanie go (bo do głowy im nie przyszło, że może już tak czas zacząć....) |
Wiesz Joanno, Dewi to naprawdę super laska: uśmiechnięta, wiotka, sympatyczna, po prostu cud i miód ;), ale przy tym mikrusie...no to jest z niej po prostu olbrzym :shock: :mrgreen:, aż brak słów ;).
Zresztą wiadomo, że i tak i tak najsłodsze są.......... CzW!!! ;) |
Quote:
Słodkie psy z charakterkiem to jest coś ;P (ale całe szczęście, że mój Srebrzysty jest taki delikatny koleś i w ogóle ;)). |
Quote:
|
I tak jak mówiłem tak robię. 5 dni bez fajki. W szczytnym celu... :)
|
Quote:
|
10 dni. Moje wrażenia:
- Na początku ciężko, zwłaszcza np na przystanku, na ulicy. - Od plasterków noquitin swędzi skóra i bolą stawy, ale za to są superskuteczne. A, no i zostaje po nich klej na łapkach :) - Plasterki trzeba przyklejać w takich miejscach żeby się nie zaginały, nie zsuwały i nie odlepiały bo jak się kawałek odlepi to jest trudniej wytrzymać - po 7 dniach mogłem spokojnie iść z kolegami na piwo i kilka winek i nie musiałem przy tym palić :) No to napiszę za następnych pare dni jak daję radę - narazie idzie świetnie i już myślę o zmniejszeniu mocy plastrów :D |
All times are GMT +2. The time now is 13:24. |