![]() |
Letnie obozy w Niemczech, Czechach i Słowacji 2006
W końcu mamy informacje o wszystkich letnich obozach. I ponownie kilka słów o każdym z nich, żebyście mogli łatwiej zdecydować, który Wam najbardziej odpowiada... :)
W tym roku będzie 5 obozów. *** Letni obóz dla wilczaków - Neustadt/ Harz (D) 09/07/2006 - 16/07/2006 http://www.wolfdog.org/pol/events/864.html Jedyny niemiecki oboz i jedyna szansa na poznanie wiekszosci tamtejszych psow. Oboz organizowany jest troche inaczej niz te w Czechach czy na Slowacji - brak jest szkolen i testow, a wszystko nastawione na mile spedzenie wolnego czasu. Oboz konczy Specjalna Wystawa Wilczakow oraz bonitacja, sedziowane przez slowackich sedziow "od rasy": . *** Letni obóz dla wilczaków - Jevisovice (CZ) 15/07/2006 - 30/07/2006 http://www.wolfdog.org/pol/events/603.html Jest on podobny do znanego obozu w Lazne Belohrad. Lecz obóz w Jevisovicach (na Morawach) ma bardziej rodzinny charakter. Wszystko odbywa się na prywatnym terenie u rodziny Matusincow (hodowla Dakmat). Oczywiście można tam trenować i zdawać egzaminy, lecz mniej niż w Lazne Belohrad. Więc jeśli chcecie spędzić kilka spokojnych dni z innymi właścicielami wilczaków z Moraw, jest to bardzo dobre rozwiązanie. Plusem jest jeśli mówicie po niemiecku - organizatorzy posługują się tym językiem wystarczająco dobrze (oczywiście można zawsze po czesku). Szkolenie będzie prowadzić (o ile sie nie myle) Helena Hloubackova (hodowla Sotis). *** Letni obóz dla wilczaków - Lázně Bělohrad (CZ) 30/07/2006 - 12/08/2006 http://www.wolfdog.org/pol/events/853.html Jest to nasz ulubiony obóz w Czechach... :) Organizatorem jest Venca Zeisek (hodowla z Litavske kotliny) - organizuje on wiele spotkań oraz zawodów wilczaków. A robi to naprawdę dobrze... :) Jak wygląda ten obóz: w pierwszym tygodniu jest dużo szkolenia, w ciągu drugiego przede wszystkim egzaminy. Pojedyńczy dzień wygląda mniej więcej tak: z samego rana tropienie; po śniadaniu czas na obrone i potem obiad. Później przerwa i o 14:00 zajęcia z przygotowywania psa do wystaw i bonitacji, później ćwiczenie posłuszeństwa w grupach. Po kolacji znów szkolenie obrończe. Najważniejsze jest to, że jeśli nie chcecie ćwiczyć, to nikt Was do tego nie zmusza. Możecie np. brać udział tylko w przygotowaniach do bonitacji i posłuszeństwie lub ćwiczyć z psem tylko co drugi dzień. Krótko mówiąc: Wy decydujecie, co chcecie robić... Właściwie będziecie mogli uczestniczyć tylko w części wszystkich szkoleń, gdyż psy nie są w stanie ćwiczyć cały dzień. Dodatkowo prawie codziennie jest też coś dla właścicieli: wycieczka do ZOO (gdzie można zabrać ze sobą psa), nocne safari, wycieczki do znanych miejsc czy Prahovskych skał (słynna kryjówka Rumcajsa ;)), spacery po mieście (w Lazne Belohrad znajduje się uzdrowisko i jest to popularna miejscowość wypoczynkowa ze zdrojami wód leczniczych). Jeśli jest za gorąco na szkolenie, zawsze można pojechać na pobliskie kąpielisko czy zrobić wycieczkę do pobliskich zamków czy pałaców. Nie powinno być tutaj problemów z dogadaniem się po polsku, angielsku czy niemiecku. Jeśli wszystko będzie OK, to można spodziewać się ludzi z Polski, Holandii, Czech czy Niemiec w tym roku. Najprawdopodobniej będzie możliwość zdawania następujących egzaminów: ZOP, ZPU1-2, ZZO, BH, SchH1-3, IPO1-3, ZM oraz ZVV1-3 i ratowniczego RH-E. Jeśli Wasz pies zna już podstawowe komendy, to możecie spokojnie spróbować podejść do egzaminów ZOP i ZZO. Jeśli szkolicie już trochę swojego psa i ma on opanowane aport, posłuszeństwo w stopniu zadowalających, to można spróbować podejść do ZPU1, niemieckiego BH czy ZM (ostatni już z elementami obrony). Egzaminy SchH, IPO i ZVV to już typowe egzaminy dla psów obrończych. Podejście do egzaminu jest niedrogie i wynosi ok. 30-40zł za jeden egzamin. *** Letni obóz dla wilczaków - Trusalova (SK) 05/08/2006 - 13/08/2006 http://www.wolfdog.org/pol/events/854.html Tym razem bedzie w tym samym miejscu, co rok temu. Jest to jedyny obóz organizowany przez słowacki klub wilczaków, ale jednocześnie jest on największym ze wszystkich organizowanych. W tamtym roku zjawiło się na nim ponad 50 wilczaków z właścielami (często całymi rodzinami). W tym roku przewidywane jest pojawienie się ponad 100 osób. Mimo takich rozmiarów jest to obóz o bardzo miłej atmosferze. W czasie jego trwania odbywać się będą szkolenia, lecz w dość ograniczonym stopniu i raczej na poziomie podstawowym: w poprzednim roku było 2 x dziennie posłuszeństwo, 1 x dziennie obrona. Słowacy potrafią zorganizować na każdy dzień coś ciekawego: jednodniową wycieczkę w góry (nie jest to nic szczególnego dla Słowaków, którzy są przyzwyczajeni do takich wypadów, ale może być dość wyczerpująca dla innych ;)), innego dnia bieg z psami na orientacje, turniej siatkówki. Każdego dnia jest również plan zajęć dla dzieci (Jan Polony (hodowla Foncorda) jest ekspertem w przygotowywaniu dla nich zabaw). Każdego wieczoru wszyscy spotykają się przy ognisku, gdzie toczą się rozmowy, śpiewają i bawią się do wczesnych godzin rannych. W sobotę jest zawsze bonitacja i na uczestnictwo w niej można zdecydować się w ostatniej chwili (nawet w ten sam dzień). Bardzo podoba się nam zawsze obóz na Słowacji - bezstresowy, można naprawdę odpocząć. *** Letni obóz TART - Žirovnice (CZ) 12/08/2006 - 26/08/2006 http://www.wolfdog.org/pol/events/851.html TART jest specjalnych szkoleniem dla profesjonalnie pracujących psów. Dlatego też obóz ten jest przeznaczony głównie dla bardziej zaawansowanych psów: obóz ten nie jest tylko dla wilczaków, lecz dla psów wszystkich ras i głównie dla psów naprawdę pracujących (w ochronie, policji czy wojsku). Jest to bardzo ciężkie szkolenie przez cały dzień - szkolenie to nie ma jednak charakteru sportowego, lecz potrzebne w prawdziwej pracy. Jest to wspaniałe rozwiązanie dla każdego, kto pracuje ze swoim CzW, ale może być dosyć problematyczne dla zwyczajnego człowieka... W kalendarzu http://www.wolfdog.org/pol/events/ znajdziecie więcej informacji dotyczących opłat, zgłaszania uczestnictwa itp. Jeśli macie jakieś pytania, piszcie... |
Quote:
Z dwoma psami ;) |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Já se každý rok chystám na Slovenský tábor, protože o něm slyším jen chválu. Krásná příroda, hodně vlčáků, výlety.... Takže letos prostě musím jet. vezmu všechny psiska, už se těším.
|
Quote:
A narazie lista osob, ktore jada do Lazne Belohrad wyglada tak: *** Daiva (+1 os) + Harka = na 2 tyg. *** Ola + Envy = na 2 tyg. *** Margo + Ali, Balrog, Bolton (i?) = na 2 tyg. *** Ala i Bartek + Callisto = na 1 lub 2 tyg. A jak reszta? Ela? Bozena? Joanna? Ktos sie jeszcze dolaczy? |
Quote:
|
Quote:
Daiva+Harka i WALDWICO (dopoki przyjiedze jego pan zeby odebrac) Vike+ WAIDILA Deima+WALKIRIA STELA POLARIS (Nr2 howavart na Litwie) to jak juz gadaliszmi miedzy soba z dziewczynami bedzie "ekipa trzech dziewce z Litwy". :wink: |
Quote:
|
Quote:
w 29 lipca wystawa i debiut WAIDILY a w 30 koncert Stinga :sooo_hapy , i to znaczy ze wyjiedzemy noca 30 to bedzemi w Lazne tylko pod wiecor nastepniego dnia. :roll: |
a gdzie psy podczas koncertu Stinga??? :shock:
|
Ja co do wyjazdu do Lazne z Maxem i Eresh jeszcze się zastanawiam. Eresh na egzaminy jeszcze za mała a na naukę jak najbardziej odpowiednia. Myślałam o zaliczeniu z Maxem VZ2 ale nie wiem czy starczy mi kondycji. Z pozostałych egzaminów jakiś jeden kolejny mozna by zrobić. Ale w sierpniu szykuje nam się chyba inny wyjazd. Na razie nie wiemy i czekamy co z niego wyjdzie. Pomimo jednak innych planów wyjazdowych bierzemy z Eresh mocno pod uwagę wyjazd do Późnej :P
|
Quote:
|
My intensywnie myślimy o jednym tyg. Baaardzo intensywnie.
Może już sobie nawet wniosek wypiszę? Niestety, najprawdopodobniej będę sama.... |
Quote:
|
Ola+Eury ? :? to ja, czy nie ja? Bo jeśli nie ja to ja też chcę :wink: .
Czyżby o mnie zapomnieli :heul |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
kto jeszcze chetny do nas? :wink: |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Nie wiadomo jeszcze jaka będzie stawka. Wszystko zależy od suczysk, czy ktoś będzie musiał zostać w domu i im usługiwać.
|
Quote:
|
Re: Letnie obozy w Niemczech, Czechach i Słowacji 2006
Quote:
Gdyby się zgodziła, to prawdopodobnie byśmy pojechali na pierwszy szkoleniowy tydzień. |
Quote:
|
Pewnie tez zajrzymy na tydzien, jak inaczej mozna by przezyc wakacje - bez Lazne??? :shock: :D
Szkoda tylko ze nie bedzie co zdawac - Beti za mloda na ZOPke czy biegi, a Amber juz ma to co mogl tam zrobic 8) no chyba ze Marzenka dotrzyma obietnicy i zrobi VZ3 :lol: |
Masz jak w banku! Moge robic!
Tylko gdzie ten kilometr plywania? :roll: No i jeszcze sprawa, kiedy bedziesz, bo ja w pierwszym tygodniu tylko... |
nie widze nigdzie adresu na zgloszenia do Lazne :(
ma ktos moze? |
Quote:
No i dalej łudzę się, że uda nam się wybrać na wspólne ćwiczenie wśród wilczaków. Zaznaczam od razu, że nie będziemy zajmować miejsca na zajęciach z obrony. Może teraz nas przyjmiecie - pleeeeaaaasssseeeeee ! |
Quote:
|
Trejsi za to kocha obrone :mrgreen:
zastanawiam sie czy bardziej od agility :roll: bo na to wyglada... :P jednak z przyczyn niezaleznych 8) Trejsi zostaje w domu... :( za to w Poznej nadrobimy obrone :P |
Quote:
|
Quote:
|
Słuchajcie, a czy nie wiecie, czy do Trusalovej można jeszcze wysyłać zgłoszenia i kto z "naszych" jedzie?
|
Quote:
a ja to i tak z cala ekipa wpadnemi z Lazne na weekend do Slovacii. |
Quote:
P.S. A gdzie jest terminarz ? Bo rozumiem, że nie chodzi o 1 stronę tego wątku. |
Quote:
|
Letni obóz szkoleniowy dla CzW - Lázně Bělohrad (CZ)
(Data: 30/07/2006 - 12/08/2006) http://www.volny.cz/vamatremp/rekreace.html na terminarze jest podanna taka informacja, my bedziemi w poniedzialek popoludniu, bo muszeliszmi byc juz w niedzele, ale ten koncert Stinga... :roll: |
Na Słowacje wybieram się ja z Doną, niestety na pewno nie na cały obóz, będziemy najprawdopodobniej od wtorku lub środy do końca, sama jeszcze nie wiem jak to zorganizuję bo Andrzej nie może jechać, więc pojadę z Doną i Tomkiem...Z tego co wiem można się jeszcze zgłaszać :)
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
to jest w ramach uliczki? :D |
Quote:
|
Quote:
Co do podbijania średniej, to mam wątpliwości, bo moje zwierzątko jeszcze głupiutkie i nigdy nie wiem co nowego wymyśli lub jak zrobi ćwiczenie po swojemu :mrgreen: Quote:
Quote:
|
Wlasnie przyszly potwierdzenie rezerwacji w Lazne Belohrad. Czyli miejsce maja juz zarezerwowane:
Margo (+ Balrog, Alistair i Eligo) Joanna (+ Dewi) Ola (+ Envy) Ala i Bartek (+ Callisto) Marzena (+ Pirat) Daiva, Deimante i Viktorija (+Harmonia, Waidila, Waldwico i Walkiria) *** CzW |
Quote:
Daiva+Harka, Viktorija+Waidila, Deimante+Walkiria (howavart) i Waldwico, dopoki za nim przyjiedza do Lazne Belohrad nowa rodzina. a moze i nawet Olga+Feebee i ich facet Laimis |
Quote:
Quote:
|
A masz cynk kiedy beda ZOPki i ZZO ?
Bo wtedy najwyzej "zmodyfikujemy" czas przyjazdu ;) lub odjazdu :))) Betinka powinna podstawy zrobic bez problemu, myslalam jednak ze sa od 12 mies. Co do biegu to mamy czas, nie chce suni przeciazac. Na razie robi po 5 km "na spokojnie" i specjalnie padnieta nie jest ale lepiej uwazac... Amber - to juz gorzej bo obrony nie robimy a tropienia nie umiemy wiec raczej bedzie ciezko, ale pocwiczyc cos moze :roll: Najwieksze wyzwanie przed Amonem - jemu trudno skupic mysli w towarzystwie naszej gromady, bede musiala chodzic z nim i ze swiezym miechem w kieszeni :lol: Monika zapisuj sie szybko! Bedziemy szalec razem na placu :mrgreen: Moge Ci nawet dla "ulatwienia" pozyczyc do cwiczen jakiegos Wilczaka bo bede z trzema :twisted: Napisz mi Margo kiedy te egzaminy, czy jak zwykle w 1 polowie drugiego tygodnia? |
Quote:
ZZO wtedy co BH, czyli jakos kolo srody lub czwartku.... |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
To ja mam jeszcze pytanie
ile co kosztowalo? pobyt osoby, pobyt psa i indywidualnie pozorant 8) |
Quote:
Za psa niestety nie wiem - ale bylo to chyba 20 lub 30 KC za dzien (~3-4ZL). Pozoranta oplacamy wspolnie - dotad bylo to 200Kc/tydzien (30ZL). |
Wielkie dzieki :D
|
Czechy - zmiany w ruchu drogowym od 1.VII.
Quote:
Oj będziemy gadać, będziemy na pewno :D I jeszcze jedna ważna informacja dla wyjeżdżających do Czech - od 1 lipca wchodzi znowelizowana Ustawa o ruchu drogowym i aktualny cennik winietek (jest tu też dokładna instrukcja gdzie nakleić winietkę). Pamiętajmy ! W Czechach jeździmy teraz 24h/dobę z włączonymi światłami. |
uu Monika dzieki bardzo a to widzisz nie wiedzialam tego.
bede musiala w mojim autku wklejisz napisy-"swiatly w CZ" :cheesy: |
Apropo przypomnialam sobie-moze cie podac jak najlepej dojiechac do Lazne z strony Wa-wy? Kolezanka mowila zeby miec dobre drogi lepej jiechac przez Czeczyn (ten polsko-czeski)
bo nie chce zeby byla droga z bardzo trudnymi warunkami jazdy-t.z. gory wielke i temu podobne trudnosci. (bo niejade sama i czuje odpowiedzialnosc za to zeby dojiechac calymi i zdrowymi) |
Re: Czechy - zmiany w ruchu drogowym od 1.VII.
Quote:
Co do winiety to teoretycznie da sie ominac platne drogi, ale lepiej zaplacic te 200 CZK (28ZL) na 15 dni i miec szanse np wyskoczyc na jeden dzien na zwiedzanie Pragi... ;) |
hmmm Margo z tym wyskokem do Pragi to tak i bedze-bo ja bede proszila o wielka pomoc dla mnie (bede musziala odwiesc Vikis do Pragy do samolotu a jak dojiechac tam i co tam robic to nie wiem :| ) pomozes? :wink:
|
Potrebujete neco poradit z Cech?
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Monika-nie dziwie Ci sie...
A jak zaczna wyc, to jest dopiero cos... W tym roku bedzie duzo wiecej psow niz w tamtym roku? Bo dla mnie tegoroczny oboz byl czyms, a co dopiero teraz, kiedy stawka sie powiekszy 8) |
Quote:
|
Quote:
A moze sie przylaczysz... :P |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Margo, dostalas mojego maila m.in z tym, ze moja mama i Trejsi jednak jada? :shock:
Da sie to teraz jeszcze zalatwic? |
Mialam przygotowac liste rzeczy niezbednych.... 8) No to zaczynam (jak cos przeocze to piszcie):
DLA PSA *** karma *** miski *** koziolek do aportu *** linka do tropienia (10m+1-2 m. zapasu) *** smycz szkoleniowa (+ 1 lub 2 zapasowe) *** obroza niezaciskowa (lub o ograniczonym zacisku) *** lancuszek szkoleniowy (ostatecznie mozna pozyczyc) *** torba na nagrody (+ nagrody) *** lancuch, bo pies musi byc na uwiezi, a smycze "nie trzymaja" *** kaganiec (dowolny, ale potrzebny kazdemu psu na szkoleniu niektorych cwiczen z posluszenstwa) *** szelki do tropienia lub/i do obrony (oczywiscie mozna je zastapic szeroka obroza) *** rower DLA LUDZI tzn warto pamietac o: *** strojach kapielowych *** strojach do chodzenia po skalach (dobre buty!) *** kremie do opalania ;) PAPIERY *** rodowod psa *** paszport psa *** legitymacja czlonkowska ZKwP *** ksiazeczka szkoleniowa psa Grila bede brala. Czajnik brac mozna, ale kawa czy herbata w kantynie jest niedroga, wiec jak ktos nie jest nalogowym kawoszem, to mozna go sobie darowac. Jak cos sobie przypomne to dopisze... ;) |
Quote:
|
Mailem wyslalam zaraz po Twojej odpowiedzi :shock:
Tak, termin ten sam Wysle to wszystko jeszcze raz na PW |
A co do tego jak dojechac to wrzucam mapy:
Tu lezy Lazne Belohrad jesli chodzi o Czechy: http://www.wolfdog.org/help/mapy/1Czechy_Lazne.jpg Tutaj jest dokladna mapa okolicy. Z Polski chyba najszybciej mozna dojechac przez przejscie graniczne w Kudowej Zdroj: http://www.wolfdog.org/help/mapy/2Lazne_Belohrad.jpg A tutaj juz mapa samego Belohradu: http://www.wolfdog.org/help/mapy/3La...hrad_small.gif Jakby byly problemy to dzwoncie na moj telefon: +48 601 812184 lub na stacjonarke do Przemka: +48 68 3590878 |
Mam jeszcze pytanie w kwestii formalnej - jak jest z pościelą, czy jest na miejscu, czy lepiej brać własne śpiwory ?
Margo - myślę, że do Twojej "ludzkiej" listy dopisałabym jeszcze dla "tropiących" o poranku jakieś nieprzemakalne buty, ewentualnie spodnie, bo trawa mokra :laugh2_2 |
Butów to naprawdę trzeba kilka par aby zdążyły schnąć. Ja bym dopisała do tego jeszcze jakieś lusterko dla kobiet bo w domkach nie ma a czasem dobrze sobie przypomnieć jak wyglądamy, dobrze mieć rower albo wiedzieć skąd będzie można pożyczyć, latarkę. O dobrych humorach nie wspomnę :cheesy:
Margo a może podaj tekst meldunku po czesku jaki się składa przed egzaminem sędzinie, bo jak sobie przypomnę, że słowo sędzina po czesku brzmiało u mnie równoznacznie ze słowem rozkrok, to może lepiej poćwiczyć wcześniej i nie mieć ściągawki na egzaminie jak ja :mrgreen: |
Znalazłam terminy egzaminów w Lazne Belohrad: http://www.cswolfdog.cz/Article723.html
4.8.2006 ZOP, ZUP 7.8.2006 ZOP, ZUP 8.8.2006 vytrval. 20km 9.8.2006 záchranářské 10.8.2006 NZŘ 11.8.2006 IPO I mam pytanie jakie egzaminy wchodzą w czeskie ratownicze (záchranářské) a jakie w NZŘ ? Prośba chociaż o podanie magicznych literek, to sobie poszukam po czeskim necie :mrgreen: |
Quote:
|
A czy prócz RH-E, o którym było mówione wcześniej w 'záchranářské' wchodzi też typowy czeski kwalifikujący egzamin ratowniczy ZZZ (zkouška záchranářské způsobilosti) ? Ten drugi jest chyba nawet trochę łatwiejszy.
W 'NZŘ' obstawiam, że wchodzi ZZO, ale mogę się mylić. Czy coś jeszcze ? Tak czy inaczej cieszę się, że będzie możliwość podejścia do czeskich egzaminów. Zawsze można zdobyć większą wiedzę na temat własnego psa. Grunt to dobra zabawa :mrgreen: |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
*** na poczatku Pane (paní) rozhodčí, psovod ...[Wasze imie].., se psem ...[Imie psa]....., je připraven k provedení zkoušky podle ...[Nazwa egzaminu]. *** na koncu Pane (paní) rozhodčí, psovod ...[Wasze imie].., se psem ...[Imie psa]....., hlásí ukončeni zkoušky. Quote:
ZZP 1.-3. ZLP 1.-3. ZVP 1.-3. ZZS ZPJ ZTV VZ 1.-3. ZZP-N ZLP-N ZVP-N Quote:
ZZO ZM ZVV I ZVV 2 ZVV 3 Sa jeszcze "specjalne": ZMMP (dla malych ras) ZMP 1 (dla malych ras) ZPS 1 (tropienie) ZPS 2 (tropienie) ZPO 1 (obrona) ZPO 2 (obrona) Quote:
Ale i tak psy bedziemy uczyc roznych rzeczy. A na obozie mozemy uzgodnic co chcemy robic (wszystko zalezy od warunkow i liczby chetnych - na jeden egzamin musi byc min 6 osob, bo inaczej sie nie oplaca sciagac sedziego). Co do egzaminow ratowniczych to problem z nimi jest taki, ze potrzeba sie do nich przygotowac PRZED obozem (bo sa troche inne). Wiec gdyby byla grupa chetnych robic takie egzaminy to mozna by bylo pozamiawiac sedziego nawet na wieksza ilosc takich testow.... Ale w tym roku sie z tym nie wyrobimy... Mi juz teraz odpadl Jolek i Belka, wiec zamiast isc "w gore" bede musiala robic podstawowe szkolenie z psami... Eligo jest za maly na wszystko, a z Ali i Balrogiem pozostanie mi raczej posluszenstwo ZZO, BH i podobne... |
Bylabym zapomniala - na obozie potrzebne beda PAPIERY, czyli:
*** rodowod psa *** ksiazeczka zdrowia (paszport!) z waznymi szczepieniami *** legitymacja czlonkowska ZKwP *** ksiazeczka szkoleniowa psa (Kto ma. Kto nie ma moze kupic w oddziale ZKwP. Ale to nie mus, wiec bez obaw jak nie dostaniecie) |
to co RH-E niebedzie, buuuu bede plakac
a Gosiu moze wiesz jak tam sprawa z pozyczeniem roweru na ZV1, bo ja wszystkie warianty przemyszlalam ale, nies stety rowera u mnie nie bedzie. moze da sie jakos to zalatwyc? |
Quote:
RH-E RH-FA RH-FB RH-FLA RH-FLB RH-TA RH-TB RH-LA RH-LB RH-LC RH-WA RH-WB RH-WC Quote:
|
Quote:
|
Margo - dzięki za wyczerpujące objaśnienia co do egzaminów 8) Interesował mnie rodzaj egzaminów ratowniczych, bo nasza hodowczyni się pytała jakie są planowane. Mieszka kilkadziesiąt km od Lazne koło Hradec Kralove i wstępnie jesteśmy już umówione na wspólne spotkanko. Jest ciekawa co robimy z suczyskiem od niej :wink:
Co prawda trochę nam brakuje do wykonania wszystkich elementów w RH-E, ale gdyby faktycznie zebrała się grupka chętnych, to my z chęcią spróbujemy i zobaczymy gdzie mamy największe braki. Niestety w dalszym ciągu suczysko z rozpędu łapie mi przedmioty w pysk, a i na śladzie czasem za bardzo kombinuje :evil: Jak nie teraz to następnym razem. Mam jeszcze jedno pytanie - ZZO jest wstępnie zaplanowane na 10.VIII. - czy w zeszłym roku egzaminy były z rana, po południu, czy kto była tylko kwestia dogadania się z cała grupą ? Jeśli byłyby rano, to popróbujemy, bo później będzie trzeba wracać. Wolfin - chyba będę miała dla Ciebie małą niespodziankę do wspólnych rozmów, ale teraz nic nie powiem :mrgreen: |
Quote:
szybczej by pojiechaliszmi do tego obozu, szybczej :cheesy: |
Mam pytanko, oraz nadzeje sie na to, ze cala ekipa polsko litewska bedzie mala domki nie daleko jeden od drugiego? :wink:
oraz Gosiu jak tam z przespanem jiednej nocy w Trusalova? znajdze sie gdzies czy sami muszemi jakis namiot wykombinowac? |
Daiva, a jak, będziesz na tym obozie z mojego szkolenia, czy nie?
|
Quote:
mowilam o tym z Alina, oraz z Maria tez musze spotkat cie osobiszcze i zalatwic ostateczna date jej szkolenia u nas na Lt. to zobaczymi sie i na suwalczyznie |
Jeszcze 4 dni i widzimy się w Czechach :P Już nie mogę się doczekać !
Niestety niefortunnie moje suczysko podczas kąpieli w jeziorze rozcięło sobie poduszkę w tylnej łapie, także początkowo będę musiała jej pilnować by za dużo nie szalała :evil: Mam nadzieję, że do końca tygodnia będzie już lepiej - niestety nici z kąpieli - ciekawe jak przeżyjemy w takim stanie upały :roll: |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
nie spac cala noc? w takim razie i Ty nie bedziesz sypac-nie pozwolimi, nam bedzie potrzebne najlepsze towarzystwo :twisted: |
Quote:
Margo - czuję, że za rok znów się zobaczymy :wink: Dodatkowo będę dopingowała Sebastiana :mrgreen: Quote:
Jeszcze 3 dni ... Do zobaczenia ! |
Quote:
Ale bez obaw - miejsce na 100% bedzie. Albo sie podlaczymy do jakiegos szczesliwca, ktory ma domek, ale mieszka sam. Albo podjedziemy do drugiej "osady" (to mniej niz kilometr). Ale badz dobrej mysli! Mysl pozytywnie! Mamy wakacje! Pogoda dopisuje! A za 2 dni wyjazd... ;) |
Quote:
ja zawsze (ostatnio staram sie baaardzo) myszlec na strone pozytywna. Dont worry be happy :wink: |
Wszystkim wyjeżdżającym na obozy życzę samych radosnych wrażeń, super zaliczenia egzaminów, wyszkolonych psiaków, fantastycznej pogody nie tylko ducha, wielu miłych spotkań, szampańskiej zabawy..... itd. :beer
Zostajemy w tym roku :cry: , ale w przyszłym jesteśmy na bank Szczęśliwej drogi, pozdrowienia dla Vaclava Zeiska od Tety Maxowej, wyściskajcie go mocno ode mnie :hand |
OK, obozy juz za nami, a ja wlasnie siadam za biurko.... Nazbieralo sie mase zaleglosci, a i z samych wypadow nazbieralam setki zdjec, mase nowych wynikow i newsow. Przybylo kilka planowanych miotow z Czech, Slowacji... i Polski... ;) Spora ilosc psow moze pochwalic sie nowymi egzaminami, a wlasciciele nowymi przezyciami i masa informacji "na przyszlosc". Podczas obozow zostaly sprecyzowane plany na przyszly rok, zaplanowano wytyczne co do hodowli wilczakow, hodowcy mieli szanse zaplanowac kolejne krycia i popytac o rade (i "tricki" 8) ) innych hodowcow lub poradcow chowu. Na koniec obozu na Slowacji odbyla sie bonitacja i spotkanie klubu (na ktorym zadecydowano o kilku bardzo waznych rzeczach dla calej populacji CzW). Ale chyba najcenniejsze byly rozmowy - te oficjalne "szkolenia", te przy okazji przegladu hodowlanego, jak i te przy ogniu czy w barze przy piwie... Przez tyle lat czlowiek dowiaduje sie o wilczakach, ale potem okazuje sie ze mozna sie dowiedziec jeszcze wiecej... :mrgreen:
Tak wiec mam teraz glowe pelna informacji a komputer fotek, ktore w najblizszych dniach sprobuje przeniesc do bazy danych... ;) A narazie wiesci na przyszly rok: udalo sie nam przekonac Vaclava, ze oboz w Lazne Belohrad w tym samym czasie co ten w Slowacji to BARDZO ZLY pomysl 8) . Wiec za rok bedzie juz "normalnie" - najpierw dwa tygodnie obozu w Czechach (na jego koniec bonitacja i wystawa klubowa), a potem tydzien obozu w Slowacji (a na koniec bonitacja i spotkanie klubu).... :D |
Quote:
|
ale to sa cudowne nowinki.
|
All times are GMT +2. The time now is 21:55. |