![]() |
ahoj, mam jednu otazku, netyka sa priamo merania, ale ma daco spolocne s proporciami psa.
chcela by som vediet, ako je to s rychlostou rastu vysky a vahy psa (reps.konkretne u feny). prvy rok je najdolezitejsi, a preto by ma zaujimalo, ako rychlo ma pes rast do vysky a priberat na vahe, aby to neublizilo jeho klbom, aby to bol pozvolny a primerany rast... dufam, ze som sa zrozumitelne vyjadrila a dakto ma pochopi :cheesy: niekto tu pisal (naozaj si nespomeniem, dufam ze sa nepletiem), ze za tyzden mu stenidlo narastlo o 6 cm... podla coho sa mam teda riadit, aby som vedela ze pes mi rastie "dostatocne rychlo" resp. pozvolna? dakujem, zdravi Petra |
Ahoj leila,
napiš mi na mejlík, pošlu ti, jak rostl můj pes po měsících, i s fotkama. Ale je to jen jeden , to není reprezentativní vzorek :D [email protected] |
Quote:
Ja som od malicka zaviedla ako doplnok stravy Canvit Chondro MAXI 0,5 kg, sluzi ako pamlsok (ide sa za nim utrhnut) a zaroven ako doplnok vyzivy. Sucinda ma teraz necelych 8 mesiacov, velka skoro ako dospele a klby aj pohyb ma v poriadku (este uvidime ako dopadne rentgen az dopadne).[/quote] |
Ahoj leila,
suhlasim so Sasou, sucke musis zabezpecit kvalitne zradlo, ci uz krmis masom alebo granulami, aspon do prveho roku zivota by mala byt vyvazena strava (jasne , ze aj potom). Vela vsak zavazia aj geny, po akych rodicoch je. Porovnavam: Moja prva suka bola chovana este v 89 roku klasickym komunistickym zradielkom- co bolo to spolkla, pridavali sa vitaminy ak nejake boli a zhanalo sa maso, ak nebolo, bolo dobre vsetko od cestovin cez ryzu a podobne. Suka rastla do 8 mesiacov a potom po centimetroch , az mala 63cm. Akosi sa nik na tym nezamyslal. Jej dcera po kvalitnych rodicoch bola uz mensieho vzrastu a to som ju krmila skutocne tym najlepsim, chodili sme kupovat maso do specialneho obchodu vo Svajci, divina, hovadzina a podobne, dosiahla 60cm... Moja teraz 10 rocna suka, vychovana na granulach, mase a samozrejme spagetach, ktore miluje.... a podobne, mala v 1,5 roku 63 (mozno ma aj o 1 cm naviac, zalezi ako sa postavi) No a moja mala suka, ktoru mam teraz hlavne koli krvi, bude mensia aj keby som do nej ladovala vsetko na svete. A preto to aj trosku porovnavam. Kamaratova sucka vsak od cca 8. mesiaca sa vyhupla, vyrastla este o 3 cm. Je to skutocne idividualne. ....ak sucku nebudes zanedbavat, co urcite nerobis, lebo sa zaujimas o jej vyvin v jej najdolezitejsom roku zivota, ladujes do nej to, co dostat ma, ak neprehanas prisun vitaminov (niekedy nadmerny prisun moze urobit horsie ), dosiahne presne taku vysku, aku ma mat. Prajem vsetko dobre!.. Liv |
Strava by měla být co nejvyváženější - nemusí být ale nutně vyvážená každá krmná dávka, ale musí být vyvážená z dlouhodobého hlediska. Vlci taky nemají každý den všechno. Co se týká bílkovin, musí jich být "tak akorát". Strava s velkým množstvím bílkovin (případ většiny granulí pro štěňata - proto pokud granule, tak jedině kvalitní a raději pro štěňata velkých plemen - large breed) žene růst rychleji, pes nabývá rychle hmotu a tomu se nestíhá přizpůsobit vývoj kostry, což může vést k problémům. Nedávno jsem někde četl, že průměrné množství bílkovin ve stravě vlků je cca 18%. Některé štěněcí granule ale mají třeba i 35% bílkovin! Výše uvedené large breed mají většinou tak kolem 25 - 27%.
Jinak souhlasím s tím, že pokud štěně nepodvyživíš, tak konečnou výšku, která je dána geneticky, asi moc neovlivníš. Buď pes vyroste o něco rychleji nebo o něco pomaleji. Snaž se držet štěně v optimální kondici, tzn. aby bylo lehké a štíhlé, ne však vychrtlé. Výrazná nadváha také nadměrně zatěžuje kostru psa. Pro kostru štěněte je to o to horší, že ještě není "hotová". Karel |
ahoj.
este mam jednu otazku. na tunajsom nemeckom fore som citala celkom zaujimavu temu - pes sam doma. ako ste na to pripravovali vasich vlkov? kedze byvam v byte chcela by som si aspon zo zaciatku zadovazit nejaku tu klietku. znie to hrozne, ale aj pre stena to bude asi najlepsie a aj pre mna ked nebudem chvilu doma. rozmery priblizne 85*65cm (o nejakych 5-10cm sa da este pridat) a vyska je bez obmedzeni... da sa aj alternativa v druhej izbe, tam by boli romery 105*75cm (to by bolo pri pocitaci, kde sa asi najviac zdrziavam a pravdepodobne sa rozhodnem pre tuto moznost)... neviem ci su to idealne rozmery, ale myslim ze pre male stena a mladeho niekolko mesacneho psa je to celkom okay. samo, je to len prechodna zalezitost, kym naucim pesana byt sameho doma a okrem tej klietky bude mat vlastny pelech. takze spat k mojej povodnej otazke :D ako ste ucili svojho psa zostat sameho doma a nic neznicit, resp. vela toho neznicit? :twisted: |
Leila,neznie to hrozně,naopak.Klec nebo ohrádka je pro malé štěně bezpečné řešení v době tvé nepřítomnosti.Pochopitelně čím větší,tím lepší.Volný pohyb po bytě může pro malé štěně skýtat mnohá nebezpečí.
|
Souhlas
Souhlas s předchozím příspěvkem. Ohrádka nebo klec je bomba, protože se naučí zvíře vegetovat i jinde a pochopí, že klec nebo ohrádka je jeho království. Ty má pohodu v tom, že Ti zvíře nic nezničí, nemusíš mít stres, zvíře se naučí mít svou klec nebo ohrádku rádo. Závisí jen, jak to tomu zvářeti podáš. Pokud mu to budeš spojovat s něčím příjemným, umístíš ji buď do místa, kde bude největší klid nebo do místa, kde je rušno (závisí na temperamentu psa, jeho myšlení, co má radši, jestli vzrůšo nebo klídek) a NIKDY ho tam nezavřeš za trest, dáš mu tam hračky nebo klacky nebo prostě něco, co ho baví, tak máš pohodu a vystaráno....Nemusíš se bát...Spíše legrace přijde, až zjistíš, že Ti miláček klícku otevřel...Oni ta čvčka jsou potvory v tomto vynalézaví a když se nudí, tak neuvěříš, co dokáží, dokud to nezažiješ!:-) Spolehlivě ale se můžeš těšit, že pro ně platí heslo - Nic není nemožné!:o)
|
A na co nezapomenout!!
Vzhledem k tomu, že DKK se v populaci čsv rozvíjí a zvířata je více než vhodné podávat štěněti odpočátku kloubní výživu a dbát na zdravý cyklus jako u ostatních velkých plemen!! Rozhodně to má smysl!!
|
Pardon
zlobí mne klávesnice.. :evil:
|
Kolik masa
Ahojte, jenom bych se chtela zeptat, kolik kg masa cca by melo zbodnout asi 10mesicni stene? Ten muj drobec co se tyce masa by klidne slupnul celou slepici, vnitrnosti nebo jine maso o vaze 1kg za den a stejne mam pocit ze je mu to malo... Neni to na tak male stene moc? Nezda se mi ale, ze by byl jako prasatko, dokonce obcas vypada kousek vychrtlo :roll:
|
A kolik váží? Třicetikilovému hubenému výrostkovi bych klidně dávala cca 600gr masa (tj svaloviny) a 400gr masitých kostí (třeba skeletů) denně. K tomu denně klidně cca 300 gr zeleniny.
Navíc dávám štěněti cca 2x týdně mléčný výrobky, cca 2x týdně ovoce a 2x týdně navíc svalovinu nebo vnitřnosti (všechno bych třicetikilovýmu pacholkovi dávala kolem 250 gr) S masem bych to zase nepřeháněla, dávej maso a hlavně I kosti, ať nemá příliš fosforu PS Mluvím o psovi v růstu, ten toho sežere víc než dospělý |
heh, tak ja se sekla... ne 10mesicni ale 10 tydenni :p
|
To fakt záleží, kolik váží...moje mrně v tolika vážilo asi deset kilo a dostávalo ráno 150 gr skeletů, v poledne to ovoce, mléčné výrobky nebo maso (cca 100 gr) a večer 200gr masa a 100gr zeleninky.
Hodně mě inspirovaly tyto stránky http://www.manwe.eu/ Obšlehla jsem z nich jídelníčky. |
hm, asi je na case drobce odvazit... ale tak do tech 10kg to bude...
ted mam z tech cisel pocit ze ho prekrmuju :shock: a presto se mi nezda tlustej |
Tak já dávám štěněti o něco víc (prostě to striktně nevážím, sem tam přidám).. taky je žravé a taky se mi zdá dost štíhlé :) Ale kilo masa bych mu fakt v jeho věku nedávala, to se mi zdá hodně..to víš, jestli je to žrout jako ta moje, tak by to s přehledem ztláskal, ale mohl bys mu tak způsobit velké problémy
Myslím si, že vlčáci prostě nejsou labradoři a vypadají vždycky spíš štíhleji...(často to musím vysvětlovat své babičce :twisted:) |
Tak jsem drobcovi snizila prijem masa (co na mne naslede koukal jako> a to ma byt vse?) a dnes dostal na obed poprve plnou misu jenom zeleniny a ovoce s tvarohem nac na mne zase koukal jako ze on neni bylinozravec a zrat to nebude. Nakonec to stejne temer cele spraskal, jelikoz nic jineho nebylo :twisted:
A jeste mam takovej dotaz, jelikoz jsem se s tim nejak nikde nesetkala - jaky je vztah vlcaku k houbam? muzou, nemuzou...? |
Já myslím, že houby jsou asi z 90% jen voda, takže psovi snad neuškodí. Jen nevím, zda jsou pro něj nějak výživově hodnotné.
Já dávám mrněti hlavně natrhaný salát, nastrouhanou mrkev nebo papriku na kostičky...a docela v pohodě se tím prožere. Jen na tu papriku se dívá hodně divně, tu teda nemusíme :p Teď máme nový neplánovaný doplněk stravy - papáme po zemi se válící zbytky skořápek z Velikonoc :) |
Moje fenka má v půl roce nějakých 54 cm, téměř po celou dobu byla krmena granulemi pro štěňata velkých plemen, jak mi velmi doporučoval veterinář, takže její růst byl záměrně zpomalený. Sice těch 54 cenťáků se mi v půl roce zdá málo, ale i výměna zubů začala až ve 4,5 měsících. Z toho usuzuju, že se ještě vytáhne a na těch 60 snad doroste. Za poslední měsíc se vytáhla o nějaké 3 cm.
|
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, zda je normální, že skoro v pěti měsících váží moje čubinka jen 17 kilo? Není vůbec hubená či vychrtlá, naopak jí dávám žrádlo, jakoby už vážila aspoň 20 kilo. Počítala jsem, že pes roste hlavně do půl roka, takže jsem si myslela, že v pěti měsících už by mohla mít teda tak 25 kilo (s tím, že dospělá bude vážit kolem 30ti) |
Ahoj, pokud štěně není tlusté, tak je normální, že i kdyby už mělo konečnou výšku(což většinou nemá ani v 5 ani v 6 měsících), tak bude pořád vážit méně než v dospělosti, protože i po té se bude ještě dodělávat, třeba dotvářet hmotu(svalovou), poroste hlava.
Je to normální a je to tak i u jiných velkých ras. |
Quote:
|
Děkuji za odpovědi, hodně mě to zajímalo, protože kolikrát jsem tu četla, že nějaké štěně vážilo stejně a to mělo jen 3 měsíce :-)
Ajry - jasně, až se bude hodit, tak prostě cinkni :-) S tím maskem - 100gr má cca 200mg fosforu. Kosti (kuřecí) na 100 gr maj 7 gr vápníku a cca odhadem 2 gr fosforu. Z toho počítám poměr, který by měl být vápník: fosfor cca 1,3-2:1. Takže by se to se svalovinou nemělo přehánět, já dávám asi dva díly masitých kostí na jeden díl svaloviny a vychází mi vše pěkně. Uznávám, že ted vypadám asi jako pošuk, ale prostě jdu na věci racionálněji, aspoň mám jistotu, že má třeba dost vápníku (už jí rostou druhý zoubky!) |
No ja to nevážím vůbec, prostě dám co mám a v množství které se mi zdá přiměřené (i když podle mého drobce to přiměřené není nikdy:lol:
myslím ale že z dlouhodobého hlediska má všechno co by měl, možná jenom delší čas neměl vnitřnosti... musím dneska koupit. A asi bych ho měla konečně i zvížit ař mám přehled i já. Má 3 měsíce a nejaký týden, no jedna pani se mně minule snažila přesvědčit, že musí mít nejmíň 4 :roll: No holt, je to "drobeček"... a raste mu první nový zub!! |
Docela úleva, co?:-D Tajně doufám, že po přezubení přestane piraňa tolik hryzat :)
Už se mě při pohledu na ruce a nohy ptali, zda mě někdo netýrá :twisted: |
jo, tyra.. vlastni pes :rock_3
|
K těm odhadům co se týče hmotnosti dospělého jedince, mám fenku 65 cm v kohoutku (5,5 roku)-rozhodně není žádný drobek, a její optimalní váha je 29 kg. Neznám moc fenek, které by měly přes 30 kg (pokud nepočítám ty "dobře" živené). A jak bylo řečeno, štěně roste minimálně do 1,5 roku a pak ještě nabírá na mohutnosti (rozšiřuje se hrudník, zvětšuje se hlava). Celková hmotnost také záleží na síle kostry. Takže pokud neplánujete mít sloníka, tak je váha O.K. Jen mě zaráží, kolik toho ti vaši mrňousové spořádají. My si momentálně vystačíme s 200g granulek na den. :shock:
|
ja osobne jsi myslim, ze je docel avelkej rozdil, jestli jde o vahu granul nebo suroveho masa ;)
|
To jsem ráda, že to je OK :-)
Jo my krmíme právě přirozeně, tak pak je toho hodně. Momentálně žere půl kila masa denně, tak 250 gr kostí (čistých) a k tomu ještě obídek a svačinky a zeleninka...:):) Ale teda je v růstu, dospělej pes by měl určitě tak o třetinu minimálně méně... |
Jak jim dáváte tu zeleninu a jakou? Naše Chelsea to nechce žrát ani za boha. Leda malinké množství v mletém mase, jinak většinou vyzobe kusy masa a nic jiného ji nezajímá :roll:
|
V podstatě všechnu - nejvíc natrhaný salát, pak nastrouhaná mrkev, rajče, okurka, paprika, špenát...
Když to nejí, tak bych to zkusila rozmixovat a třeba ochutit (já dávám stejně vždycky do zeleniny olej, tak třeba lososový-je hodně aromatický) Nebo pak třeba mírně podusit, přelít šťávou z masa...Nebo to promíchat se sladkým ovocem trochu, pokud jí alespoň to. Když by ani tohle nejedla, tak na webu (myslím,že Baron) prodávají různé doplňky od CdVet, které mohou aspoň částečně zeleninu nahradit (třeba Mikrominerál tuším) Jo a neprané dršťky mají taky hodně vitaminů a minerálu a někde jsem četla, že někdo je někdy dává i místo zeleniny.... |
ten muj drobec pochopil ze nema navybranou a musi jist vsechno co mu dam :rock_3 tim padem kdyz dostane misu plnu jenom zeleniny, tak ji proste spraska... zelenina pak v posledni dobe jenom nakrajena na kousicky, jedine mrkev jeste nastrouham, i kdyz vecsinou zeleninu ji necim ochutim, olej vzdy, al epak bud pridam vejce, cottage cheese, normalnej syr a nebo jeste take pomlete piliny (tusim z pamlsku) od Vetamixu ;) a kdyz ma tedy ovocnej obed, tak jablko, banan, hrozno (pomaranc mu nechuti), nekdy s vlockama nebo zas cottage cheese, nastrouhane a dochucene medem, kdyz mam, a jogurtem - to bych rekla mu docela chuti, jelikoz jogurty zboznuje a je schpen po ne strcit hlavu i do kose :evil:
|
Já dělám taky někdy k obědu takový ovocný míchanice...rozmačkaný banán, kiwi, jablko, někdy i trocha dužiny z pomeranče, do toho kydnu žloutek, jogurt, někdy i rozvařenou rýži...¨
S tím hroznem opatrně, ve větších dávkách je jedovaté (resp. už na něj pár psům zkolabovaly ledviny)!:( |
Quote:
Bez zateze davam 1kg koristi/den. Pri zatezi 1,2-1,5Kg suce a 1,5-2Kg Ajricovy. No kdybych jim dal min tak pak bud si neco ukradnou nebo slupnou neco hoooodne nevonyho... Jinak zatim nic neprislo postou.V pa odpoledne jedu kolem Dobrise, muzu se zastavit? |
s tim hroznem se o sveho drobce vubec nebojim, ma ho asi tak vyjimecne jako ja :lol: jelikoz na moje pomery je zatim prece jen kousek drahe, mela jsem ho tenhle rok, co mam maleho, jenom 2x ;) a to dostal jenom par bobul... vim ze hrozno ve velkem mnozstvi muze ublizit, takze si to strazim...
jinak jak je to s rajcatama? nekde jsem citala, ze by jich moc jist nemeli, ale ten muj je zboznuje (predevcirem mi roztrhal kvuli nim pytlik) a o cherry ani nemluvne:lol: |
jinak jak je to s rajcatama? nekde jsem cital, ze by jich moc jist nemeli, ale ten muj je zboznuje (predevcirem mi roztrhal kvuli nim pytlik) ...
Tak to asi dost bolelo, co? |
asi jsem mela dobrou naladu, moc to nebolelo jsi myslim... kdybych mela taku jako zvycajne, bolelo by to hooodne :twisted:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Upresni ten seznam, o te knize mne neni nic znamo. Hele Desnu jsme s E zatim nezajistili, jsme desny lajdaci, ale urcite tam musime co nejdriv vyrazit+survival v lese pro dalsi dny potesi nas.No zceknu jeho strany, at se netrefime do shopingcentr soboty. To by nas zabilo. |
to mellorn: jestli myslis takovou tu tenku knizku o barfu, tak tu mi pujcit kamos, a myslim ze prave v ni je ta informace... ale jinak co znam par lidi a co mi rikali, tak psom rajcata davaji a v poho
to Ajry: ono by to dost bolelo i kdyz jsem female :lol: jsem neverila jakej jsem nervak, dokud jsem nemela svou zrudu... ted se jen desim toho, co udelam, kdyz mne nastve nekdo z lidi :twisted: |
to mellorn: jestli myslis takovou tu tenku knizku o barfu, tak tu mi pujcit kamos, a myslim ze prave v ni je ta informace... ale jinak co znam par lidi a co mi rikali, tak psom rajcata davaji a v poho
to Ajry: ono by to dost bolelo i kdyz jsem female :lol: jsem neverila jakej jsem nervak, dokud jsem nemela svou zrudu... ted se jen desim toho, co udelam, kdyz mne nastve nekdo z lidi :twisted: |
Quote:
a mimo jine pisou,ze zeleninu a ovoce je treba mixovat kvuli traveni celulosy,to je i pro nas jedina cesta,jak to do ni nacpat,kdyz to smicham s masem.ale nedelam to. jinak pokud nekdo bezvysledne shanite zelene drstky,tak je maj v netshopu baron,nove tam maji i syrove maso,ale je relativne drahe,ale ty drztky jsem si objednala,u reznika je nemaji. |
Já objednávám zelené dršťky u Vetamixu.
|
Quote:
|
Quote:
|
Mellorn: Zkus Radotín, rádi v krmivech objednají, co si budeš přát
Ajry - dospělý pes by měl dostávat cca 3% svý hmotnosti prý. Cože je prostě momentálně (pokud počítám, že fena bude mít cca 28 kilo) méně než kolik krmím štěndo. Ale neříkám, že to je nějaký zákon, každý pes je jiný že jo...taky to byl jen odhad. Jo a stav se, pátek jsem doma! Rajčata - nenapadá mě, proč by je psi nemohli. Ani jsem to nečetla (ale je fakt že dávám málo, nejvíc má salátový zeleniny) Kdyby někdo věděl víc, tak prosím napište, zase nemusím to do ní rvát pokud to není dobré. Jinak super kniha je Give your dog a bone. |
hm, ja davam rajce temer kazdy den (kdy mam, to je temer casteji nez ji jim ja :lol: ale vzdy maximalne jednu... nejvice ma vzdycky salatu, kupuji ledovy salat + okurka, mkrev a paprika (ty zere temer vyhradne on, protoze si rikam, ze pro moji spotrebu to stoji dost, al eco clovek neudela pro psa? :roll: jeste chci zacit s brokolici, tu zboznuji ja, taky kvetak...hm, to se taky dava surove, nebo alespon tyto dva povarit?
|
Inspirace - http://darksunrise.rajce.idnes.cz/BARFujeme/
(Vetemix - hovězí směs, hovězí s droby, drůbeží hrubomleté, zelené neprané dršťky, hovězí játra; zelenina/ovoce - salát, okurka, jablka, kysaný zelí; plus vitamíny; lněné semínko povařené; olej olivový; olej lososový; rýže) |
Krásný fotky :-)!
U nás pes jí víc zeleniny denně než já za týden...no stydím se za sebe :lol: |
Inspirace - http://darksunrise.rajce.idnes.cz/BARFujeme/
Neboli koupel pro novodobou Čachtickou paní. |
Quote:
|
Quote:
Mohla by sis zařídit prodej, byla bych první zákazník :D Akorát nevím, kde bys míchala pro nás :rock_3 |
Quote:
na tohle bych neměla asi nervy a ani kde to dělat.Vanu nemáme |
Quote:
Tak to vana je veliká :rock_3 tam by se toho vešlo i víc. :laugh2_2 Kolik bys zkrmila takový směsi na jedno krmení? (já dělám balíčky 350-400g) To jo taková brigádka na nedělní odpoledne - namíchat na naporcovat pár desítek kg krmení ;) |
Quote:
|
Quote:
|
To já bych byla třetí zákazník :-)
|
to mne ted napadli 2 otazky... je lepsi davat kosti rano nebo vecer? jo, a kdyz davam kvasnice, jak casto a kolik toho :?
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Jo a stav se, pátek jsem doma!
Tak bohuzel se plany zmenil:(. Jindy uz konecne.... Jinak zatim me nedor od tebe papiry. Kdys to posilala? |
tak jsem se jala konecne zvazit a okem zmerit sveho "drobce" a ted nevim jeslti mam byt zhrozena nebo nikoli...
vek: cca 3 mesice a 2 tydny váha: cca 19 kg (ak mam dobrou vahu) vyska: cca 52 cm co vy na to? |
Quote:
|
Tyger - Kvasnice prej nadýmaj, tak nejsou vhodné. Já dávám pangamin. Na momentální váhu (skoro 20 kilo) dávám cca 4-6 tabletek denně.
A kosti kvůli vápníku si myslím že spíš ráno. Jinak váhu drobka ti závidím, to je čuba? U nás po delší době přijel za čubinkou známý a hned konstatoval, že hezky zmohutněla a vyrostla..tak nevím? Ajry - no měl to poslat přítel. Ale zase oni mají teď v rodině těžkou nemoc, tak kdo ví, zda si vzpomněl :(. Mohu ti je dát až přijedeš? BTW víš, že Dracia je rumunsky nadávka prý? Říkala ta kamarádka. |
je to kluk 8)
|
Ajry - no měl to poslat přítel. Ale zase oni mají teď v rodině těžkou nemoc, tak kdo ví, zda si vzpomněl :(. Mohu ti je dát až přijedeš? BTW víš, že Dracia je rumunsky nadávka prý? Říkala ta kamarádka.[/quote]
No mozna ze brzy budes litovat ze jsi ji nenechala jmeno ty nadavky:-). No vzpomenes si na me, az budou chybet slepice a tak podobne....Jinak uz spinka na zahrade? Jak se ma myska mala? |
Ahojky, hele dnes jsem vlastnoručně ty papíry odeslala, nemůžou ti už nepřijít :-))
No roste, roste a hezky mohutní :-) Taky přezubuje, jak jí to padá, tak měla dneska v puse i hodně krve. Oči furt stejný, už mě to štve s nima :-/ Jinak cvičíme, cvičíme...přivolání, chůze u nohy atd. Ani moc nezlobí :-) Akorát mrcha vycítila, že přítel není takovej zloduch jako já a ví, že ho může furt otravovat a olizovat a okusovat a že se jí neubrání :-D Tak ho teda zdatně bráním :lol::lol: Jinak spí už v noci v kotci |
Quote:
To ze spi venku je fajn. Nepiska? Jinak pristi vikend budu s vlkama u rodicu,100%, tak bych se zastavil se smeckou,co ty? |
Příští týden jedu volit :-( I s pesanem, který tedy skoro všechny volby má zakázány (u nás je tvrdá monarchie :-))
Jinak venku nekňučí, já tam s ní už několikrát spala, pokaždý tam má hromadu okusovátek, žrádlo...většinou dokouše a svalí se a spí. S těma očima jsem právě byla už i u jinýho veterináře, ale nic nepomáhá. |
Quote:
|
No Asici, kdyz byla stene pomohl Mvdr Hnizdo, je ale pekelne drahej....
|
Nevolím, ale nevlastním auto a trvalé bydliště mám u Liberce. Tj v pátek odjedu a vrátím se nejdřív v neděli, spíše v pondělí.
A můžu se zeptat co jí doktor předepsal? Nepamatuješ si kapičky? Na trhu jich je hrozně moc a stejně mi přijde, že neděláme nic jiného, než že zkoušíme různé značky |
Jo Hnízdo je dobrej, ale lepší je paní MVDr Barbara lenská, ordinuje buď v kladně nebo jednou týdne u MVDr Duchka, specializuje se na oči. Mojí čubě teče od malička z očí, má ucpaný kanálek a až půjde na rtg tak ji ho nechávám propláchnout. Jinak pravidelně vyplachuji oči ophtalmo-borovou vodou, nebo ophtalmo-septonexem. Jinak sou prý dobré i oční kapky vizin(nevím jak se to jmenuje, ale dávaj na to reklamy, doporučil mi to veterinář.)
|
nevim,jestli se u Dracie jedna o zanet tretich vicek,ale arwen na to taky trpela. kapaly jsme nejake optalmo kapky,normalne lidske a kupodivu to ustoupilo po roce zivota tak nejak samo.chodime na veterinu Na Lhotku,tam jsou fajn doktori a doktorka mi rikala,ze z toho vyrostla.ono vubec do roku to byla hruza,mela kdeco.
|
Quote:
Arwen totiž neměla kde co. Pokud vím, měla invaginaci střev s velmi tragickým průběhem, ale za tu nemůže nikdo, není to dědičné ani ovlivnitelné. Moc mne totiž mrzí, když ji tu popisuješ takto. Arwen má před sebou pravděpodobně dlouhý a veselý život. Nehledej problémy, měj prostě radost, že se to přestálo a už je dobře. |
Děkuju holky, zkusím tyhle kapičky, snad už to konečně bude trefa. Navíc se dají koupit normálně v lékárně bez předpisu, že ano?
Já se spíš bojím, aby neměla rok slzení=záněť a ty oči pak byly z toho dlouhodobého zánětu nějak poškozené. Nejsem veterinář, vidím to jako laik :-) Podle doktorky má jinak zánět spojivek...Ona navíc žila v bytě a teď je většinu času venku, přisuzuju to i tomuto |
Quote:
a me zase mrzi,ze mas pocit,ze ji tady popisuju jako nejakou zrudu nebo co,ja proste konstatuji fakt,tak to proste je.tim kdeco jsem treba vubec nemyslela tu invaginaci,ale mozna nevis,ze se lecila i s nejakym zanetem na uchu a pomerne dlouho,proste toho bylo dost.a ze z toho vyrostla je proste pravda,od roku zivota ji uz nic vyrazne netrapilo.tu oci uz vubec. |
Quote:
|
jeste mne ted napadla asi primitivni otazka ale... kdyz davate okurku - se slupkou nebo bez?:roll:
|
Všechno ovoce i zeleninu dávám se slupkou. Dokonce naše Alfinka miluje slupky od melounu víc, než vlastní meloun :o)))
|
Taky slupky..prý je to to nejzdravější z ovoce a zeleniny, ale to tedy nevím zda je mýtus nebo fakt :-D
|
Quote:
|
Quote:
|
No tak pokud je chemicky ošetřená, musí to u ní být napsáno.
|
Napsala bych to do sekce "cim krmit" ale nedari se mi to tema otevrit, nicmene stenete se to tyka, takze to patri i sem. Vedel by nekdo, jestli muze steneti (4 mesice) nejak skodit, kdyz pokazde pri mem odchodu do prace (4 dny v tydnu) dostava praseci ucho? Stendo to uzasne odvadi od myslenek na narky. Je to takove to zpracovane tvrde ucho z pet shopu.
Dalsi vec, ktera mi trochu dela starost je to, ze jak krmim barfem, desne ji chutna, coz je parada, ale prijde mi, ze kosti kouse jen aby se nereklo. Napr. kureci stehno rozkousne tak 3x - 4x a po par vterinach ji zmizi v brisku. Zkousela jsem ji kureci kridla napred drzet, kdyz jsem jima zacinala krmit, ale ono to celkem klouze a ke konci uz se to neda udrzet :). Problemy zatim ale nebyly ze by se davila nebo tak, jen jednou asi dost trpela kdyz z ni ta kost lezla druhou stranou :)). Sice byla natravena a mekka, ale i tak... :shock: Je to normalni a v poradku kdyz to nerozkousou napadrt? |
Quote:
Sofě jsem také dřív dávala hodně prasečí ouška a jiné podobné smrdutosti, jelikož ji to při mém odchodu krátkodobě zabavilo. Nepozorovala jsem žádné škodlivé účinky. Dnes už se musí jó nudit, aby se do takového ucha pustila. Ve zverimexu mne upozorňovaly na případné průjmy pouze v případě velkých hovězích kostí - takových těch mamutích, co po ožužlání neskutečně páchnou. Ty by se jim, podle info od prodejců, neměly nechávat k dispozisi neustále. Nicméně Sofa je s chutí ožírala když se nudila a nikdy jsem žádné trávicí potíže nepozorovala. Pravda, Sofa si dělá sama dobrovolné pauzy..nežužle od rána do večera. |
Tak v tý mý kosti mizí taky docela rychle...
Co zkusit nasekat ty kosti, myslíš, že by to nepomohlo? Ze sortimentu zverimexu máme nejradši kromě Vetamixu oháňky...:)Jenže nám to na zabavení vystačí tak maximálně čtvrt hodinky a pak už se chceme pusinkovat a okusovat s ostatníma :) |
Quote:
|
Quote:
|
Ahoj,
obecně samotné kosti způsobují zácpu. Aby je pes dokazál lépe rozložit, stačí přidat nějaký pro psa vhodný olej např. lososový, slunečnicový, lněný ... To samé platí u vitaminů rozpustných v tucích ;) |
ona je taky zvykla od malicka na prirozenou stravu, takze i kosti. obcas do davky pridam olivovy nebo slunecnicovy olej. budu ho teda pridavat ke kostem pokazde. coz ted pri prezuboani bude muset byt casto. Diky za radu.
|
Quote:
|
Třeba si jen myslíš, že to žere rychle, ale ve skutečnosti jí normálně :-) Tak jí natoč. Nebo odkud si? Že bychom si daly závod v pojídání kostí - teda ne my, naši psi :lol:
Ale taky mi připadá zvláštní ten problém s vyprazdňováním. Kolik tak dáváš kostí denně a kolik ostatního? A nedáváš třeba moc krků? S těmi někdy bývá problém. Já jsem teď při přezubování čubě dávala dokonce i čistý ořezaný kosti, aby měla dost vápníku. Zvýšila jsem samozřejmě přísun masa..a bez problémů. |
Ona ma stolici v poradku, ale stalo se, ze obsahovala i kus kosti (drubezi stehno), ktera nebyla uplne ztravena, a tak mela trochu problem to vytlacit. Jednou pry i zaknucela pri vyprazdnovani, to u toho byl muj pritel. Taky kost. Jinak ji zda se nic nechybi, stalo se to vsehovsudy 2x. Ty kosti dostava i s masem (stehna, kridla). A treba kridlo schroupne parkrat u rameniho kloubu, ale od pulky ke spicce to vicemene necha sklouznout do krku :), jenze to nevyzvrati a nezpracuje znova. U zradla ji nikdo neterorizuje s pokusy o sebrani misky, ze by hltala ze strachu ze o pochoutku prijde. Prvni dokonce vyzere zeleninu (podusena a rozmleta) a pak se teprve pusti do masa (takove zlaticko :D). Krky jsem zatim nesehnala, zijeme v Irsku a z reznika se mi dari vymamit vnitrnosti (hlavne srdce a jatra), veprova zebra, popr. jehneci krk, coz stejne jen ozuzla, sezrat ty obratle nezvladne. Takze dostavala 2 kureci kridla rano, pak vnitrnosti s masem a 3. krmeni jen svalovinu. Ted dostava navic i stehna. Ty vetsi kosti ma jen obcas a spis navic ke krmne davce, protoze je stejne jenom zuzla a ja nemam robot abych to drtila. Taky ji obcas davam podmasli kvuli vapniku.
|
All times are GMT +2. The time now is 07:15. |