Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Různé (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=18)
-   -   chcel by som čsv ale? (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=5155)

sodo 23-01-2007 19:04

chcel by som čsv ale?

nazdar vsetci,
ako som uz naznacil chcem csv, ale po precitani si veci ako standardu, výchovy, historie a clankov v tomto fore, mam este stale otazky. s ktorými sa na vas v nasledujucom case budem obracat, teda ak budete odpovedat. jedna z nich ktora ma prave napadla je ako je to vytím u týchto psov, kedže maju vlciu krv?
a aby som upresnil situaciu rozhodujem sa medzi dvomi plemenami Rhodesian rydgeback a čsv. ale viac mi imponuje prave csv. a moja otazka znie ma niekto z vas skusenost s obomi plemenami? ak ano ra by som pocul vas nazor.
a neodpustim si otazku, i ked to mozno bude zniet hlupo alenikde som sa na stranke nedocital o cenach steniat, ak teda niekto z vas nema s tym problem budem rad ak mi to prezradi, samozrejme mam na mysli psov s papiermy.je to kvoli tomu ze si chcem utvorit nejake hranice a aby som sa nenechal bud zbytocne odradit velkou sumou alebo hlupo naletiet na nizke lakave sumy-jednoducho nejaky ten priemer. dik
lubo

leila 23-01-2007 20:10

cena steniat sa rozoberala par prispevkov dozadu... je tam aj link na clanok ohladom tejto temy... :wink:

Jats 23-01-2007 21:32

ahoj,já ti mohu poradit z veterinárního hlediska,ČSV jako plemeno je odolný a nemá tolik zdravotních problému-pouze sem tam dysplazie ale RR je charakteristický ještě větší svéhlavostí,často kvůli pruhu zpet trpí kožními problémi které se obtížně léčí a vrací se celý život a jsou pověstní všeobecně rozšířenou displazii asi jako NO,hlavně si kup štěně s PP u RR to je hodně důležité právě kvůli DKK

Zbijowski 24-01-2007 08:24

Ja jsem se kdysi davno take rozhodoval prave mezi Rhodesian ridgeback a Ceskoslovenskym vlcakem. Dokonce jsem byl i nejakou dobu rozhodnuty pro RR. Nicmene bydlim na polosamote na venkove a tak RR by tady u nas zimu pravdepodobne neprezil. Rodina v Polsku ma chov. stanici RR a casto byvam i mezi RR. RR u nich bydli doma a denne s RR musi jezdit mimo mesto a nechat je na hodinku vybehat, jinak by po case byli nemocni. RR ale spatne snasi zimu - hodnotim dle CsV. Rozhodl jsem se ale pro CsV - ktere se perfekne hodi v nasem kraji, kde jsou hory a lesy. RR byl primarne slechten pro lov lvu v Africe a v nasi zemi vyraduje mnohem vice pece nez CsV. Co se tyce ceny stenete tak RR ve spickovych chovech vyjde priblizne na 25.000 - 35.000 Kc. Stene CsV vyjde cenove kolem 8.500 - 12.000 Kc, i kdyz vim i o zoufalcich, kteri sli s cenou nekde v rozmezi 6.000 - 7.000 a to na ukor pece o stene.

Pavel 24-01-2007 09:27

Lubo,
prepáč mi moje otvorené slová. Ale myslím si, že pokud se rozhoduješ mezi dvěma tak rozdílnými plemeny, je vysoká pravděpodobnost, že nejsi ten pravý pro ČsV. Naše psy si pořizují v drtivé většině lidé, kteří se nerozhodují a jednoznačně touží po ČsV. ČsV je pes pro skutečného fandu plemene, který plemeno miluje a je tak připraven se smířit se všemi jeho problémy. Jeden z našich špičkových policejních psovodů, který jezdí jako výcvikář na naše tábory pravidelně opakuje : "Čévéčkáři musí plemeno bezmezně a fanaticky milovat, protože přestože vidí, jaké nezměrné usilí musí věnovat složení třeba jen nejzákladnější zkoušky, stále do úmoru cvičí a snaží se i o z mého pohledu o takřka nemožné.". Myslím, že to krásně vystihuje vztah čévéčkářů (a nejen těch, kterří se svými psy cvičí) k plemeni. Mám zkušenost, že lidé, kteří se rozhodují mezi několika zcela rozdílnými plemeny a nakonec si ČsV pořídí, bývají po čase zklamáni, protože mají zcela jiná očekávání, než je realita.
Mluvím teď trochu proti našim psům ale myslím, že je lepší z 10 zájemců odradit 9, kteří by posléze měli se svým psem problémy, než po 2 letech řešit nové umístění psa, což je stresující pro majitele i pro psa samotného.

CDaniela 24-01-2007 09:49

Těžko bezmezně fanaticky milovat plemeno,se kterým nemáš žádné zkušenosti.Já sama obdivuju spoustu plemen..čévéčka mi přirostla k srdci,ale až po té,co jsem si pořídila první.Do té doby se mi tito psi "jen" líbili.

Mirkawolf 24-01-2007 11:06

Ahoj Lubo.
Já jsem se úplně původně rozhodovala mezi bílým švýcarem a čévéčkem. Podstatné pro mě bylo, že do podmínek do jakých jsem si psa měla pořídit, se nakonec hodil víc ČSV.
S ridgebacky nemám žádné zkušenosti, jen si pamatuju, že na cvičák jich pár chodilo a většina měla ocas mezi nohama a reakci na střelbu. Chápu to jako důsledek toho, že svého času bylo toto plemeno velice módní a tedy se chovalo na všem, co mělo čtyři nohy.. bez ohledu na povahu.
Tak přeju dobrou ruku ve výběru a rozhodneš-li se pro ČSV, tak i pevné nervy. :wink:

sodo 24-01-2007 12:21

zdravim vas opät,
a dakujem za komentare, chcem len pavlovy povedat, ze podla slov CDanieli, je tazke mezmedzne milovat plemeno s ktorým si este namal nijak docinenie , mozno len par krat videl a vacsinu z toholen na obrazku alebo vidu. a ze aspekt vyberu psa v mojej situacii kde zijem s rodicmi a brachom nie je len o mne preto som tu a by som sa informoval. pavel neboj sa nechcem ti tvoje zamilovane plemeno pokazit zlym zaobchadzanim a vycvikom, a nekupujem ho hned takze ani o tie v najblizsej dobe narodene steniatka sa nemusis bat. hovorim nie je to o mne preto sa snazim informovat aby som aj doma mohol ostatnym nieco povedat o tomto psovy. citam vela tvojich odporucani a komentarov a myslim si ze si velky odbornik a preto som rad za kazdu tvoju poznamku. a za uprimnost sa neospravedlnuj o to mi ide nepotrebujem nejake keci namiesto toho k veci, presne to co si napisal tvoj odborný nazor.
len na upresnenie, mam jedneho psa sice orech ale nie najhorsi ale do urcitej miery ma poslucha aj na povely co vacsina co poznam nedokaze, tym nechcem porovnavat čsv sorechom ani hovorit ze viem cvicit to nie, to v ziadnom pripade za to sa nepovazujem.este pred tym som mal tiez psa ale ten musel byt utrateny. tym chcem len povedat aby si ma nepovazoval za cloveka ktory ma prachy pozrel si obrazok, povedal chcem csv, kde je najblizsia CHS, dam ho do koterca hotovo.

a dakujem Zbijowskemu, za informacie. tiez byvam na deine kde mam les hned za domom, rad byciklujem beham lyzujem a moj krpec co mam teraz mi uz nestaci, preto premzslam aj nad tymto plemenom.

a tia dik za zastavenie MIRKAVOLF.

Monika 24-01-2007 13:01

Čévéčkářem se člověk nerodí.
Buď má člověk vztah ke zvířatům - potažmo ke psům a nebo ne. To, jestli se někdo stane dobrým majitelem právě ČSV ukáže čas. Mnoho lidí velmi odhodlaných, zkušených, dokonce s dobrými výsledky ve výcviku či v chovu ČSV dnes ČSV nechovají z jakýchkoliv důvodů.
Na druhou stranu si myslím, že některým lidem ČSV, ale jednoduše žádný pes do rukou nepatří a přesto je chovají.

ČSV mají svá specifika, která buď lidem imponují či jim vadí. Ti, kterým imponují, se k ČSV velmi rádi vracejí, plemeno milují, zkušenosti s ním vidí jako pozitivní.
Těm, kterým jeho vlastnosti vadí, psa - čsv se buď dříve a nebo později zbaví a zkušenosti pak s ním mají veskrze negativní a tak ho i po zbytek života prezentují.
Jsou také lidé, kteří byli majiteli mnoha plemen i čsv a přesto o čsv hovoří s láskou a obdivem i když již nemají podmínky či fyzické síly toto plemeno chovat.

Jakýkoliv fanatismus je vlastnost škodlivá, bránící serióznímu úsudku a objektivitě.

Vše je naprosto relativní a spíš, než na vlastnostech psa, záleží na vlastnostech člověk, který si psa pořizuje a v neposlední řadě na podmínkách k chovu psa……, kvalitě oplocení, někdy i na sousedech…na partnerovi…dětech…domácích zvířatech…..a na prioritách, které člověk v hlavě nosí :wink:

Ghost 24-01-2007 17:50

Quote:

…..a na prioritách, které člověk v hlavě nosí :wink:
Nechci mentorovat nebo něco podobného, ale to co napsala Monika (viz. citace) je podle mě velmi výstižné. Pouze doplním, že je důležité rozvážit si priority i do celkem vzdálené budoucnosti, protože těch, co měli ty nejlepší úmysly z nichž rychle sešlo, je celkem dost. Čevečko potřebuje smečku (rodinu) a nebýt odstrčen.

Zdeněk

borislav 25-01-2007 09:18

Chcel by som čsv ale?

Ahoj,
pripájam sa k predchádzajúcim príspevkom:
pes určite využije vo svoj prospech nedostatok alebo chyby vo výcviku, výchove, odpustí chyby v stravovaní, neúčasť na výstavách, hromadných podujatiach, ale predovšetkým ČSV je citlivý na spolužitie vo svorke. Môžete ležať na gauči, loziť po horách, pokiaľ je so svojou svorkou, je to v pohode. Najviac ho ubíja nezáujem, pocit *omegy* vo svorke, ktorá je z nej vystrkovaná a ňou ubíjaná. Za svorku treba považovať celú ľudskú rodinu, vrátane členov, ktorí nemajú, nechcú mať vzťah k zvieratám, alebo ho odmietajú, pretože pes by mal byť na konci hierarchie, ale stále platným členom svorky.
Argo je náš prvý ČSV, nie som odborník na chov a výcvik psov. Dlho som čakal na nášho vlčiaka, za tie dva roky spolužitia s ním sa zmenil môj pohľad na psov. Prestal som porovnávať – orech bol taký a taký, NO onaký, na nich platilo predsa to a to.
Je to ČSV a predovšetkým Argo. Viac sivý ako hnedý, živý, z mäsa a kostí, so psou dušou, ale NÁŠ ARGO.
Takže odporúčam uvažovať hlavne nad tým, či bude VÁŠ, alebo tvoj. A VÁŠ aj keď ti nebude už on stačiť s kondíciou, pretože zostarne a zoslabne skôr ako ty.
Michal.

artus 25-01-2007 12:14

Zajímavý vývoj tématu. Souhlasím naprosto s Pavlem, pravdu má i Monika. ČSV musí člověk opravdu milovat pro vlastnosti, které má a proto si ho pořizuje, pořízení si štěněte z jiného důvodu může skončit katastrofou pro psa i pána, ale naopak z toho může být pevné spojení na celý psí život. Můj názor je ten, že úplný začátečník, který neumí ani nemůže plemeno posoudit se dříve či později ocitne v situaci, kdy právě ty odlišné a specifické vlastnost čsv bude muset ctít a uznávat protože jinak se zhroutí, psa se zbaví a ztratí veškeré iluze. Z vlastní zkušenosti vím, že není vždycky jednoduché se vyrovnat s drobnými úspěchy a v zápětí velkými neúspěchy, které se stále opakují (mluvím o výcviku a jiných strastech). Většina lidí si toto asi právem nedokáže připustit a proto bude od čsv vyžadovat práci, poslušnost, vychovanost apod. což není úplně reálné.
Ahoj Dan

Dušan 25-01-2007 15:44

Stručně - měl jsem čévéčko i RR (jen necelé dva roky). Čévéčko bylo v mém případě nesrovnatelně hlučnější, vylo, kňučelo až velice nepříjemně ječelo. Snažil jsem se mu maximálně věnovat, hned po práci jsem jej pouštěl z kotce ven až do noci, denně procházky po okolí, město, park, louky, ale nestačilo to. Pořád chtělo být se mnou, a to prostě nešlo. RR občas zablafkal, stačil si sám. RR poslouchal pouze mě, čévéčko bylo ke všem členům v rodině velice přátelské. Asi 10 let nemám ani RR ani csv, ale kdybych si měl znovu vybrat, ani na chvíli neváhám - volil bych csv. Mají něco navíc, i s tou tvrdohlavostí :)

CDaniela 25-01-2007 20:19

Quote:

Originally Posted by artus
Zajímavý vývoj tématu. Souhlasím naprosto s Pavlem, pravdu má i Monika. ČSV musí člověk opravdu milovat pro vlastnosti, které má a proto si ho pořizuje, pořízení si štěněte z jiného důvodu může skončit katastrofou pro psa i pána, ale naopak z toho může být pevné spojení na celý psí život. Můj názor je ten, že úplný začátečník, který neumí ani nemůže plemeno posoudit se dříve či později ocitne v situaci, kdy právě ty odlišné a specifické vlastnost čsv bude muset ctít a uznávat protože jinak se zhroutí, psa se zbaví a ztratí veškeré iluze. Z vlastní zkušenosti vím, že není vždycky jednoduché se vyrovnat s drobnými úspěchy a v zápětí velkými neúspěchy, které se stále opakují (mluvím o výcviku a jiných strastech). Většina lidí si toto asi právem nedokáže připustit a proto bude od čsv vyžadovat práci, poslušnost, vychovanost apod. což není úplně reálné.
Ahoj Dan

Já tomu opravdu nerozumím.Jak můžeš milovat psa/plemeno pro jeho vlastnosti dokud ho nevlastníš?Dle mého právě začátečník nemá možnost porování,pokud nebyl nucen řešit "menší či větší"problémy s jiným plemenem,tak z čeho by byl zklamán?Před čévéčky mě vlastnili němečtí ovčáci,německá doga....na všechny s láskou vzpomínám a všechny bych je měla ráda zpět.

Hanka 25-01-2007 22:33

Ahoj Danielo, je možné milovat plemeno i když ho ještě nemáš. Jako dítě jsem vlastnila stará čísla Hunderevue, kde se v číslech z 55.,56. roku a potom občas dále vyskytovaly články od p. Hartla, E. Ziemena o křížencích vlků a psů . Občas tam byly články z jednotek pohraniční stráže s fotkami kříženců a reportáže o jejich výcviku. Už tenkrát jsem si říkala, že to je ono. Ještě dávno před revolucí tu vycházely noviny vydávané myslím českým svazem chovatelů. To bylo v době, kdy se ve Psovi o vlčácích jaksi nepsalo, protože soudruzi vlčáky nějak nemuseli. jedině v těchto novinách byly články o vlčácích, ještě psané Rosíkem (vycházely tady i na Slovensku) a novinky z chovu čsv na Slovensku. A jedině z těch se dal sledovat vývoj plemene. Měla jsem všechny výstřižky, první inzeráty na čsv a jen jsem čekala, až si jedno za první výplatu koupím. Ač mě na cvičáku zrazovali- "vlčák- to je hrob pro pejskaře", dodnes si to pamatuji jako by to bylo teď. Pamatuji si, jak jsem chodila přilepená na Kazana z PS (F1 ) a hltala každý jeho krok. Takže láska tu byla, aniž bych je měla. No a pak to přišlo...... :D

CDaniela 25-01-2007 23:10

Quote:

Originally Posted by Hanka
Ahoj Danielo, je možné milovat plemeno i když ho ještě nemáš. Jako dítě jsem vlastnila stará čísla Hunderevue.......

Ale jo,tak takhle platonicky asi jo..ale mám pocit,že i platonický vztah nemusí končit na každý pád úspěchem :wink: Takže si myslím,pokud člověk nezakusí na vlastní kůži - nemůže soudit.Je to můj názor,má zkušenost.Já mám ráda všechny psy a v podstatě všechna zvířata,je pro mne nemyslitelné zbavit se čehokoli,co k nám příjde do rodiny,třeba jen kvůli tomu,že je zvíře neúspěšné,nechovné,problémové,staré... a nemyslím,že proto bych měla být horším majitelem čévéček,než ten,kdo miluje výhradně,jen a pouze československé vlčáky a jinak nevidí neslyší.Tož asi tak.

Janiz 25-01-2007 23:27

Re: chcel by som čsv ale?

Quote:

a aby som upresnil situaciu rozhodujem sa medzi dvomi plemenami Rhodesian ridgeback a čsv
Ahoj já mám čsv, ale máme dost známých s RR. Obě plemena mají několik věcí společných: jsou hodně pohyblivá a do jisté míry trvdohlavá a rovněž do jisté míry dominantní, záleží na jedinci.

Pokud chceš "jen" psa nebo jinak řečeno, "normálního psa"(to nemyslím nijak hanlivě) pořiď si RR, čsv je prostě trochu specifickej.
Jinak RR je pes spíš na léto a čsv na zimu, i když samozřejmě přežijou obojí (RR zimu v pokoji, popř u páníčka pod dekou, čsv léto v co nejhlubším stínu popřípadě ve vodě) :o)
Alespoň z mojí zkušenosti jsou RR minimálně stejně odvážní jako čsv.
Čsv s papírama pořídíš přibližně za cenu RR bez papírů.

Přeju hodně štěstí při rozhodování a hlavně při volbě konkrétního štěníka!
Jana

Monika 26-01-2007 00:00

Platonickým vztahům moc nevěřím..ty snad patří do puberty. Jinak nic proti dospívající mládeži a lepení plakátů na zeď. :wink:

Např. Kazan a Rep měli velmi odlišné povahy, o exteriéru snad ani nemluvě a přesto oba dva byli představiteli jednoho plemene.
Mě osobně se líbili oba, každý po svém. Ale slavný Kazan nechal „vystřízlivět ze zamilovanosti“ nejednoho vojáka na posádce v Libějovicích, pokud s ním měl sloužit!
O opravdové „lásce“ a obdivu můžeme snad hovořit jen o psech, kteří s námi prožijí celý život a něco pozitivního v nás zůstane.
Protože konec dobrý, všechno dobré.

sodo 26-01-2007 02:05

fuuuuha davate mi zabrat po vsetkých strankach. som rad ze ste sa rozhovorili o comkolvek a hlavne o osobných skusenostiach, z ktorých mi plinie jedna spolocna vec ze kazdeho z vas tento pes niecim uchvatil, co dokaze zakryt vsetky tie roztrhane veci a noci ktore ste kvoli nim nespali. v najblizsej dobe sa chystam navstivit jedneho chovatela ktorý mi to s radostuou umozni aby sam pocitil co je to za zviera.
a hlavne akujem tym co mi napisali o ich skusenostiach s RR.
no neviem ci toto plemeno milujem ako pisete, ale je mi velmi sympaticke a imponuje mi po jeho strankach, hlavne po tej, ze je to samo o sebe osobnost, plus jeho fyzicke schopnosti ktorých si cením. Nevijadrujem suhlas ani nesuhlas s nikim z vas kedze kazdy z vas ma osobnum skusenost ktora mne chyba, preto ak by ste mi mali co o tomto psovy povedat, okrem veci uz spomenutých a vecí ktore sa tu dost opakuju, budem len rad.
obzvlast osobným skusenostiam. chcem si len utvorit akýsi nazor na zaklade nie seobecných pisomných kecov , ale hlavne od ludi ktorý vedia o com konkretne hovoria.
este raz dik kazdemu kto sa na tuto temu mnou inciovanu nejak vyjadril.
lubo

Pavel 26-01-2007 08:52

Lubo,
doporučuji Ti s pořízením psa nespěchat. Nejprve navštiv pár akcí, kde Tví favoriti účinkují (nejlepší jsou asi letní výcvikové tábory nebo alespoň nějaké závody nebo výcvikové víkendy). Tam uvidíš, co a jak a budeš si moci vytvořit trochu objektivnější obrázek a především promluvit s majiteli přímo na místě.

saschia 26-01-2007 10:46

Ahoj, suhlasim s tym, ze CVcko clovek musi milovat. Je to narocne - na cas, trpezlivost, psychiku a obcas aj penazenku - a krasne plemeno, ktore od cloveka strasne vela pyta, ale na oplatku aj strasne vela dava... Nie je to pes pre kazdeho, akokolvek by sme po tom tuzili, ale pre cloveka, ktoremu jeho vlastnosti vyhovuju, je to pes vynikajuci...
Naozaj najlepsie je, ked si to clovek moze najprv vyskusat nanecisto - vidiet psy v roznych situaciach, mat moznost byt pri roznych akciach, ci uz vystavach, skuskach, ci proste pri vyletoch. Clovek by mal vediet, preco chce tohto psa - ak je to len kvoli vzhladu, treba si dat pozor. Hoci aj clovek, ktoremu najpv imponuje len vzhlad, moze prist CVckam na chut aj kvoli ich dalsim vlastnostiam.

Kitty 02-02-2007 00:51

Toto téma mě tak zaujalo, že mi stálo za to se tu zaregistrovat. Jsem ve stejné situaci, chceme si pořídit ČSV. Máme ho už závazně zamluveného. Vybrali jsme tuto rasu pro jeho vzhled a odolnost (tím mám na mysli zimu). Vždy jsme měli Německého ovčáka (po dobu skoro 20 let 2 psy).
Poptali jsme se chovatelů ČSV na problematiku chovu a dostali jsme odpovědi od "plachý, nevycvičitelný pes" po "jako jakékoliv jiné pracovní plemeno". V čem je tak jiný, než zmiňovaný NO? Mám obavy, abychom nebyli nešťastní my i pes.
Děkuji za případnou odpověď

Mirkawolf 02-02-2007 01:06

Quote:

Originally Posted by Kitty
Poptali jsme se chovatelů ČSV na problematiku chovu a dostali jsme odpovědi od "plachý, nevycvičitelný pes" po "jako jakékoliv jiné pracovní plemeno". V čem je tak jiný, než zmiňovaný NO? Mám obavy, abychom nebyli nešťastní my i pes.
Děkuji za případnou odpověď

Myslim ze uplne ve vsem je jiny. To se musi videt a zazit, to se tezko popisuje. Pokud jste zvykli na NO, tak z CSV asi budete nestastni. Ja bych zas byla nestastna z NO.

Tyna 02-02-2007 08:15

[pes" po "jako jakékoliv jiné pracovní plemeno". V čem je tak jiný, než zmiňovaný NO? Mám obavy, abychom nebyli nešťastní my i pes.

Ahojda, já mám doma obě tato plemena. Je pravda, že jsou úplně jiní, ale zvládnout se to dá. Jen se musíte připravit na to, že můžete zapomenout téměř na všechny zaručené metody, které fungovaly u NO. Ve výchově a výcviku budete muset najít nové způsoby, u NO se dá opakováním naučit téměř všechno, vlčák se učí stejně rychle, ale opakovat se mu už moc nechce. O všem daleko víc přemýšlí... Ovčounovi dáte povel a on ho provede, protože to chcete, nebude o tom přemýšlet, zato vlčák si to nejdřív důkladně rozmyslí, pokud tedy zrovna nebudete mít v ruce kus masa, o který bude hodně stát :lol: Těch rozdílů je spousta a bylo by to na mnohem delší povídání... tak držím palce...

Martina

CDaniela 02-02-2007 08:37

Quote:

V čem je tak jiný, než zmiňovaný NO?

Téměř ve všem a proto je lepší :D

Ghost 02-02-2007 09:08

Ahoj.

Čevečko si nepořídí člověk, který chce dělat sportovní kynologii a být na vrcholu za dva roky s udělaným a hotovým psem.
Přirovnal bych NO k vojákovi. Tomu můžete dávat povely a házet míček do zblbnutí, pokaždé se přetrhne, aby ho dostal. Na druhou stranu, když se ovčounem tři měsíce nebude cvičit (nebo dělat stopy) dost ze své výkonnosti ztratí.
Vlčák pracuje jako vlk, tj. je úsporně a bez zbytečného výdeje energie. Cviky si zapamatuje velmi rychle, jen u některých (u mého psa např. aport nebo makety) zjistíte, že je prostě nechce dělat. A můžete ho motivovat jak chcete a čím chcete. Na druhou stranu, když pak přes metrovku pro tu blbou činku skočí a vezme ji, máte pocit, že jste největší king :thumbs , i když to trvalo dvakrát déle než u NO.
Každého psa musí majitel milovat, ale podle mě je to u vlčáků ještě o něčem jiném. Sportovní kynologové, kteří mají většinou BO nebo NO, o nás často říkají, že jsme (myslím čevečkáři) divní (ale dobře se s námi paří na akcích :wink: ). Lidi, kteří vás potkají s hafanem na ulici, stojí s otevřenou pusou a ptají se, co máte za vlka, jaký je krásný, hodný a...blablabla. Prostě dva odlišné pohledy a mezi nimi se pohybují majitelé vlčáků.
Já osobně o sobě tvrdím, že nejsem pejskař. Jsem čevečkář. Nemám psa, mám čevečko. (Nechci, aby to vyznělo nějak povýšeně, naopak na cvičáku tahle věta občas sklidí pobavené úsměvy, ale já to tak cítím a Odina bych nevyměnil ani za nic)

Zdeněk

leila 02-02-2007 09:46

Ghost alebo Zdeňku - presne o tom to celé je, krásne si to vystihol. :cheesy:
Život s čévečkom je proste iný ako život so psom.

Tyna 02-02-2007 09:56

Zdeňku to je fakt perfektně napsaný, tohle jsem tak nějak měla v hlavě, jen se mi to nepodařilo poskládat :cheesy:

saschia 02-02-2007 09:58

Poslednych niekolko prispevkov to vystihuje skoro dokonale... CVcko je proste pre cloveka partak. Ma svoju vlastnu hlavu a s oblubou ju pouziva. Velmi rychlo chape a preto velmi rychlo zisti, co si kedy moze dovolit... Vyzaduje obojstranne davanie - ak ma ono robit nieco, co ty prikazes, tak potom ty by si mal tiez robit nieco, co chce ono... Alebo ho dobre odmenit... Nevaha ti dat najavo co si o tebe mysli, a ak sa spravas ako blbec, tak si o tebe mysli, ze si blbec. Ked sa chces blaznit, vzdy sa s tebou blaznit bude, ked chces pracovat, musis ho presvedcit vlastnym prikladom (ale zas nie ze na povel stekaj stekas ty).

RadeKKK 02-02-2007 10:10

Krásně popsaný. Proto je přeci máme. Ochočit si nás uměj. Dost dobře to už jde i naší malý.

Kitty 02-02-2007 14:34

Děkuji všem za odpověď.
Z toho vyplývá, že ČSV je hůře cvičitelný a hůř se s ním cokoliv pořídí....
Samozřejmě, budu-li svého psa milovat, odpustím mu všechny ho neřesti.
Máme takovou představu, že pes bude hlídat dům v naší nepřítomnosti a spát ve svém kotci. Jinak mě bude provázet ke koním (chodím 2x denně krmit a kydat) a chtěla bych ho brát sebou na vyjížďky (cca 3x týdně). /To budou mít myslivci radost!/
O výstavy, tábory apod. nemáme zájem. Možná ještě tak na začátku 1 týdně cvičák (bydlíme na vesnici, do nejbližšího města 25km a tam nad ani není cvičák).
Manželovi se šíleně líbí a je rozhodnutý, já potřebuji víc, než vzhled, chci jistotu, že ho zvládneme a že mu můžeme nabídnout k životu to, co potřebuje. Nejsme kynologové a vlastně ani nestojím o dokonale vycvičeného psa, ale jistá poslušnost musí být (už vidím ty hrůzy, kdy nemůžu psíka odvolat, když se žene za srnou, nebo neposlechne a vběhne pod kola náklaďáku.)

Join 02-02-2007 15:13

Ahoj všem, já mám 11ti letého NO, o čévéčku uvažuju už dlouho, (zatím nemám bohužel vhodné podmínky) každopádně z toho co se tu píše mám dojem že když jsme si brali Danýsa tak nám nedali štěndo NO ale šoupli nám místo toho ČSV.. :D asi je to tím,že jsme nikdy nechodili na cvičák, takže nevím jestli by to třeba nemělo vliv, ale jinak mi připadá, že problémy co se tu reší jsou přesně i ty naše(největší úspěchy zaznámenávám když mám v ruce kus masa, tvrdohlavej je až hrůza a přesně ví jak moc má poslouchat různé členy rodiny)..mysím že se nedají všichni NO házet do jednoho pytle jakožto 'vojáci co plní rozkazy', každý pes je jíný..

Iva

CDaniela 02-02-2007 16:39

Quote:

Vlastnosti čévéček mi nepříjdou jako neřesti,to jen lidé je takhle občas definují...Pes bude takový,jak ho vychováš.Nechceš-li ho vyloženě na výcvik,myslím,že není co řešit :wink:

saschia 02-02-2007 17:15

Quote:

To nie su neresti, to su vlastnosti ktore robia CVcka CVckami a ktore sa nam na nich pacia... Nie je to v kontraste lepsie/horsie ako ine plemena. Je proste ine...

Ak nechces psa na sportovu kynologiu, ale na strazenie, sprevadzanie do prace a na vylety, tak CVcko je takmer idealne. Len si daj pozor pri vybere, aby ste nebrali velkeho dominatora.

Co sa vystav a vycviku tyka, je jasne, ze nie su pre kazdeho prioritou. Na druhej strane, ak by sa vam usiel naozaj dobry kus, bolo by skoda ak by nebol uchovneny len zato, ze vy nemate zaujem... Bolo by dobre, keby ste si aj toto premysleli - budete ochotni, ak sa z vasho CVCka vykluje krasavec / krasavica, splnit podmienky pre chov a ak by to bola sucka, aj s nou chovat?

Kitty 02-02-2007 18:16

Ano, v případě "krasavce" bychom byli ochotni psa (tedy přesněji plánujeme fenku) uchovnit. Ale to by znamenalo mít psa vycvičeného daleko více, než "jen" vychovaného.
PS: coje to "sucka"?

Tinta76 02-02-2007 18:24

Quote:

PS: coje to "sucka"?

Suka, sučka = fena, fenka :D

Pavel 02-02-2007 19:08

Quote:

Z toho vyplývá, že ČSV je hůře cvičitelný a hůř se s ním cokoliv pořídí....

To je právě mylná představa, která se bohužel šíří po kynologické veřejnosti. Co to je "hůře cvičitelný" ? Chceš mít robota, který bez přemýšlení poslechne jakýkoliv Tvůj příkaz ať už bude sebenesmyslnější ? Pokud skok z mostu na povel je považováno za "dobrou cvičitelnost", pak je skutečně ČsV "hůře cvičitelný".
Bohužel mnozí dnes mají psy jen jako sportovní náčiní a zapomínají, že skutečně dobrý pracovní pes nepracuje sám ale vždy v týmu se svým psovodem. Skutečná cvičitelnost není o tom, jak slepě pes poslouchá povely ale o tom, jak dalece je schopen se svým psovodem spolupracovat. A tady si myslím má ČsV hodně předností a skutečně výbornou cvičitelnost. ČsV nebyl vyšlechtěn aby slepě poslouchal ale aby spolupracoval s psovodem při vyhledávání a zadržení narušitelů hranic.
Nepleťme si "slepou poslušnost" a "cvičitelnost". Jak už bylo napsáno výše - pokud chceš robota, který se rychle a precizně naučí slepě vykonávat do zblbnutí jakékoliv Tvé povely, ČsV si nepořizuj. Pokud chceš inteligentního psa, který je schopen se přizpůsobit situaci a sám ji v nutném případě i vyhodnotit a zareagovat (bez čekání na povel), pak je ČsV správná volba. Ale vždy je to i o kvalitě psovoda a nejen psa.

Hanka 02-02-2007 19:51

Kitty, nezapomeň při výběru na to, že cca 75% dospělých psů samců ( po třetím roce) má problém s agresivitou vůči cizím psům. Těžko s ním budeš chodit na volno mezi cizími psy.

Kitty 03-02-2007 01:05

Chceme fenku. Jediným důvodem je to, že pes zvedá nožičku u okrasných keříků, kteří pak uschnou :D A fenka se mi zdá taková přítulnější.

CDaniela 03-02-2007 01:46

Quote:

Originally Posted by Pavel

Co to je "hůře cvičitelný" ? Chceš mít robota, který bez přemýšlení poslechne jakýkoliv Tvůj příkaz ať už bude sebenesmyslnější ? Pokud skok z mostu na povel je považováno za "dobrou cvičitelnost", pak je skutečně ČsV "hůře cvičitelný".

To ale nemyslíš vážně,že?

CDaniela 03-02-2007 01:50

Quote:

Chceme fenku. Jediným důvodem je to, že pes zvedá nožičku u okrasných keříků, kteří pak uschnou :D A fenka se mi zdá taková přítulnější.

Kitty uvědom si,že toto je v soužití se psem naprosto nepodstatná věc.
(Může se ti stát,že fenka ti je sice nepočůrá,ale zase třeba ohlodá a vytahá).

Jats 03-02-2007 09:17

Quote:

Jediným důvodem je to, že pes zvedá nožičku u okrasných keříků, kteří pak uschnou :D

:cheesy: i fenka může značkovat se zvednutou nožkou :cheesy:

Pavel 03-02-2007 09:30

Quote:

Jediným důvodem je to, že pes zvedá nožičku u okrasných keříků, kteří pak uschnou :D

Cha, cha - to bys viděla naší Nancy, jak často a vysoko ji zvedá a navíc se říká (nejsem odborník ale i následky tomu nasvědčují), že moč fen je agresivnější než moč psů.

Jats 03-02-2007 09:34

:cheesy: :Rose :thumbs takže si nevybereš :cheesy:

Mirkawolf 03-02-2007 10:17

Quote:

Tady souhlas, nase Cira zasadne cura jako pes, zvedá nohu a znackuje - stromy, kere, sloupy.. Jako fena se vycura maximalne jednou dvakrat za mesic a to jedine na miste, kde neni na co tu nohu zvednout :cheesy: A mladá uz to od ni pochytila taky a uz to zkousí, jeste nemá tu praxi, ale ona se vypracuje :wink:

samak 03-02-2007 10:50

Se říká že fena která zveda při močení nohu je hodně dominantní, je to pravda třeba i ve vztahu k Vám.
Láďa

Kitty 03-02-2007 10:56

Dobrá, tak tedy důvod, proč fenu je ten, že jsou přítulnější 8)
Nějak si myslím, že pes bude víc soběstačný a agresivnější. Samozřejmě záleží jako první na výchově. I když, pes je zato impozantnější už tím, že bývá větší a muhutnější....
Ale já vlastně neřeším zda psa, či fenku, ale zda vůbec ČSV.
Vlasně jsem sem napsala, abych dostala jednoznačnou odpověď, že ANO, že to bude nejleší krok v mém životě :wink:

/berte tento přispěvek s nadsázkou/

Mirkawolf 03-02-2007 12:47

Quote:

Originally Posted by benny
Se říká že fena která zveda při močení nohu je hodně dominantní, je to pravda třeba i ve vztahu k Vám.
Láďa

Jo, moje Cira je totalni dominator. A to ve vztahu k ostatnim fenam i psum - samcum. K lidem je ale naprosto nekonfliktni a mila. Dominantne se projevuje jen vuci psum a dokaze byt dost drsna.

Alina nohu zacina zvedat, je socialnejsi nez Cira, muze si hrat se psy i fenami, nicmene ma tendenci "prudit" psy (a feny) kteri se ji boji (nebo jsou celkove plassi) nebo jinak projevuji slabost - nemoc, kulhani, stari..

Cili ve vysledku je poustim hrat si s cizimi psy jen kdyz ja uznam, ze nebude rvacka. Chodit s nima na volno jen tak, jako s nejakym labradorem, by rozhodne neslo.

Jana_Schubertova 03-02-2007 12:56

Quote:

Originally Posted by benny
Láďa

A opět to není pravidlem, Bonie zvedá nohu už sedum a půl roku a o dominanci, zvláště vůči mně, nemůže být řeči. Silná osobnost ano, ale nic víc, nic míň... Ještě stále vám nevychází, že co kus, to originál? Každý pes je jiný, i kdybyste jich měli jako pan Kolomazník šedesát, nikdy nebudou dva stejní. Ještě že tak! Jana

Kitty 03-02-2007 13:25

Dík všem.
Až si štěňátko domů přivezeme (koncem března) dám vědět (a posléze co všechno okousala, roztrhala atd.) :wink:

CDaniela 03-02-2007 13:48

Quote:

Dík všem.
Až si štěňátko domů přivezeme (koncem března) dám vědět (a posléze co všechno okousala, roztrhala atd.) :wink:

Kitty, dej nám spíš vědět,co všechno umí,jak roste,jak prospívá a jak ho máte rádi.
Ještě k tomu zvedání nohy:ano i feny dovedou čůrat se zdviženou nohou,ale zničit zeleň tak, jak značkující psi, rozhodně nedokážou.Mám doma tři kousky fen a dva psy,tak nějaké to srovnání mám.Kdo si pořídí psa,musí počítat s tím,že upravená zahrada s anglickým trávníkem je jaksi minulostí.V domě bude jeho přítomnost také víc než patrná,a nemůsí to být zrovna čévéčko...umí to všichni.

Pavel 03-02-2007 17:16

Quote:

Dobrá, tak tedy důvod, proč fenu je ten, že jsou přítulnější 8)

Když si to myslíš ... Z mých tří ČsV (dvě feny a jeden pes) je pes nejpřítulnější a nejraději se mazlí. Naprosto stejný byl i můj předešlý pes. ČsV nejsou výrobky, které jsou předem naprogramované. Možná je to pro někoho překvapením ale jsou každý jný :D. Zevšeobecňování nějakých vlastností je zcela nesmyslné, protože prostě neplatí. Takových zevšeobecňujících hodnocení je, až se člověk diví, že tomu vůbec lidé jsou ochotni věřit. Jen pro příklad :
1. Psi zvedají nohu, feny ne
2. Psi jsou dominantní, feny submisivní
3. "Vlčí" exteriér znamená "vlčí" povahu, "ovčácký" exteriér "ovčáckou"
4. Pes, který štěká, nekouše a v případě ČsV i naopak :D
5. Feny jsou mazlivější (zřejmě spojistost s jejich rodičovskou rolí)
6. ČsV jsou hůře cvičitelní
7. ČsV jsou bázliví (spíše vizitka špatných chovatelů nebo majitelů)
8. ČsV jsou zákeřní (tohle šíří někteří tzv. sportovní figuranti, kteří jsou zvyklí právě na ty roboty, kteří koušou jen a jen do rukávu a na přesně předem stanovené místo)

To jen pro možná pobavení ale snad i zamyšlení.

Kitty 03-02-2007 18:00

>8. ČsV jsou zákeřní....

jéjej, to mě nenapadlo, takže další negativní vlastnost.... :wink:
Srandu stranou, nedělám si iluze, že pořídím naprogramovaný zvíře, 90% všeho je o výchově/výcviku.

Pohybuji se spíš ve světě koní, mám mladou arabku (o arabech se říká, že jsou ohniví, divocí a příliš senzitivní), která je hodná, mírná a poslušná a teplokrevného valacha (měl by být díky plemenu klidný a nechci přímo říkat tupější) a on je vše, jen ne to. Koupila jsem ho jako dospělého a byl špatně vychován.

alexa 03-02-2007 19:47

Ahoj,

nečetl jsem úplně všechno, tak doufám že se nebudu opakovat. Pravdu má Jana - co pes, to originál. Ať už se to týká zvedání nohy u fen (Lexina ji nezvedá, jen se tak nějak vykroutí do strany, že načůrá 3/4 metru vysoko na zeď - začala to dělat když jsme měli doma poprvé psa na krytí - asi ho chtěla přečůrat :D ), nebo cvičení. Nemyslím si že ČSV jsou necvičitelní, jen se na to musí trošku jinak a chvilku trvá přijít na to jak, protože opět je obvyklé, že co funguje na jednoho vlčáka, může být druhému ukradené - rozhodně se člověk s vlčákem nenudí.

Myslím že nikdo tady nenapsal nic moc o tom vytí. Pominu-li letní výcvikový tábor, kdy se nad ránem nese Jevišovicemi mohutný "vlčí" chorál a budu se věnovat vytí doma, je moje (zdůrazňuji moje, kdokoliv může mít jinou) zkušenost tato:

Dokud jsem měl jen Lexinu, prakticky doma nevyla. Zvuky, které vydávají ostatní "normální" psi v okolí nepovažovala asi za vytí a nepokládala za nutné na ně odpovídat. Od té doby, co máme i Darču (Lexinina dcera) si denně navečer sednou před boudy a spolu si tak 10 - 30 minut "zazpívají", načež se odeberou si schrupnout. Sousedi zatím bez problémů - možná jejich zpívání přišli na chuť, jako já. Podle mě je to jeden z nejúžasnějších zvuků, když začne výt pořádná smečka - postupné nasazování do troj nebo ještě více hlasů, na to tzv. vytí nebo ňafání "normálních" psů nemá.

Dříve jsem měl foxteriéra a 2 jezevčíky (Kikinku ještě společně s Lexinou) a na všechny vzpomínám s láskou. U ČSV ale už zůstanu. Dobře to vystihl Zdeněk (Ghost), včetně pohledu ostatních pejskařů na čévéčkáře. Taky mi na cvičáku říkají, že kdybych měl ovčáka, tak už s ním mám ZVV3, tak proč chci ČSV. Odpovídám, že právě proto.

Karel

P.S.: Od té doby, co mám "vlčí holky" dvě, na mě koukaj jak na úplnýho magora. Nevěří mi, že někdo má třeba čtyři ČSV. Ale když je miluješ, není co řešit :lol:

Kitty 03-02-2007 21:56

na vytí jsem úplně zapoměla, no úžasný...

Pane jo, teď už budu naším budoucím "vlkem" pouze mile překvapena, protože horší to už ani být nemůže, jak jste ho představili :D

Jats 03-02-2007 23:07

počkej jak horší...tady ti všichni právě předhazují jak je plemeno nádherné přes těch pár nedostatků ale pokud vadí vití,čůrání a podobné,neměla by sis pořídit plyšáka?
ne to je vtip,navíc už máš štěně zamluvené tak nezbývá než ti přát pevné nervy:D já jsem na tom obdobně přírůstek do rodinky čekáme na velikonoce:D
momentálně stavíme boudu na balkon:Dse skříní navrchu aby ho nenapadlo skákat dolů

samak 03-02-2007 23:46

Quote:

na vytí jsem úplně zapoměla, no úžasný...

Pane jo, teď už budu naším budoucím "vlkem" pouze mile překvapena, protože horší to už ani být nemůže, jak jste ho představili :D

No ještě jsme zapomněli na jejich příšernou všetečnost, nenechavost a nikdy neutuchajici zvědavost a chut vše vyzkoumat rozebrat a hlavně na jejich chytrost. Náš Sam ve 3 měsících začal otevírat dveře, potom nasledovala úprava dveře s klikou nahoru to mu trvalo další měsíc pak je opět otevíral s přehledem. Mám takovej dojem že spolu hrajeme takovou hru kdo koho víc převeze.
Někdy je to úsměvné, jindy je to už dost hustý ale je třeba to brát s rezervou a obrnit se trpělivostí. Abych se přiznal vědel jsem předem jací jsou, co umi provadět za lumparny ale že to bude občas až tak husty to jsem si představit nedovedl. Nastěstí jak dospívá tak ta jeho destrukční činnost trochu ubývá a stavá se zněj docela fajn společník.
Láďa+drban Sam

Kitty 04-02-2007 14:38

no tak budu doufat, že zrovna ten náš bude jiný...hodný, milý a poslušný. A lumpárny ho ani nenapadnou 8)

CDaniela 04-02-2007 17:31

Quote:

Jinak mě bude provázet ke koním (chodím 2x denně krmit a kydat) a chtěla bych ho brát sebou na vyjížďky (cca 3x týdně). /To budou mít myslivci radost!/

Čévéčka jsou jako doprovodní psi ke koni ideální,mají velkou výdrž a spoň ti moji neloví,drží se koně.
http://cpg.erbak.com/albums/userpics/normal_micka.JPG

Hanka 04-02-2007 18:46

Kitty odkud jsi, přijeď na exkurzi :wink:

Kitty 04-02-2007 19:01

bydlím v okrese Plzeň sever, spíš až u Mariánských Lázní
Kitty

Kitty 04-02-2007 19:02

To by bylo super, kdyby nelovila a kopírovala by koně. To je mým snem!
Kitty

samak 04-02-2007 19:12

Quote:

Kitty

Je tak to jsme skoro "sousedi" jsem taky z okresu Plzen sever ale spis u Plzne.
Prima aspon bude na plzensku vice vlcaku.
Láďa

Hanka 04-02-2007 21:30

Jestli chceš, tak přijeď ke mně do Kadaně, taky jich tu můžeš pár vidět.

Kitty 07-02-2007 15:50

děkuji.
pokud pojedem kolem, ozvu se předem
Kitty

samak 08-02-2007 22:15

Quote:

Kitty

Ahojda to asi tipuju budes nekde u Trpist nebo tak nejak, jezdivali jsme tam na cundry.
Láďa

Kitty 08-02-2007 23:35

>tipuju budes nekde u Trpist
na druhou stranu. Přesně obec Vidžín, pošta Bezvěrov. Ty Mariánské Lázně jsou nejbližší známější městečko.
Kitty

Jirda 10-02-2007 20:28

Zdravím. Koukám, že u Plzně se to vlčáky jen hemží. Já si Ramona (Leonardo Eden severu) dovezl do Brna právě od majitelky z Plzně.

samak 11-02-2007 16:40

Quote:

Originally Posted by Jirda
Zdravím. Koukám, že u Plzně se to vlčáky jen hemží. Já si Ramona (Leonardo Eden severu) dovezl do Brna právě od majitelky z Plzně.

No právě že nehemží moc jich tu není, když jsem ho pře rokem scháněl tak široko daleko nic nebylo.
Láďa

artus 12-02-2007 14:38

čsv je opravdu nádherné, neobyčejné plemeno, za důležité před koupí bych ale zdůraznil přesně vědět k čemu si ho vlastně pořizuju protože např. jejich agresivita vůči jiným psům kterou zmínila Hanka může a většinou je nepřekonatelný problém pro většinu běžných aktivit, které chceš se psem provozovat. Myslím že když už, tak by pro tebe byla asi výhodnější fena i když není pravidlem, že bude méně dominantní a tolerantnější ke psímu okolí. A pokud budeš s jejich agresivitou bojovat, věř že je to dlouho trvající a náročná práce bez jistého úspěchu! Tato jejich negativní vlastnost tě postupem času diskvalifikuje z běžného pejskaření. Zkus se zajet podívat na nějakou akci, kde se cvičí s čsv nebo kde jsou k vidění a posuď kolik samců se pohybuje nebo cvičí na volno, zjistíš že jsou to spíše ojedinělé případy, zbytek je odkázán na celoživotní vodítko což je pro tebe a hlavně pro psa utrpení. Jednoho takového mazlíčka, který radostí olíže každou návštěvu, nechá se drbat na břiše a je bezvadný společník i k dětem mám doma, ale jakmile se objeví psí kamarád je s ním ámen a to je potom pěkná polízanice...Pokud ti toto nevadí pak je čsv ideální pes pro tebe.
Dan

Pavel 12-02-2007 22:23

Quote:

Originally Posted by artus
Zkus se zajet podívat na nějakou akci, kde se cvičí s čsv nebo kde jsou k vidění a posuď kolik samců se pohybuje nebo cvičí na volno, zjistíš že jsou to spíše ojedinělé případy, zbytek je odkázán na celoživotní vodítko což je pro tebe a hlavně pro psa utrpení.

No tady bych trochu polemizoval. Nemůžeš zevšeobecňovat. To, jestli je pes schopen cvičit bez vodítka nebo ne nezáleží na tom, jaké je to plemeno ale jak je pes od malička veden. Je to tedy problém majitele, nikoliv psa. Navíc, mrkni, kolik psů má ZOP nebo ZPU1 popř. ZPU2. Pokud ji má, pak musel cvičit bez vodítka. Navíc zkoušky ZPU jsou bez vodítka celé včetně poslušnosti a odložení ve skupině psů. Dominantní pes má vždy tendenci se prát s ostatními samci a je úplně jedno, jaké je to plemeno.

Jazzinka 12-02-2007 22:59

Předpokládám, že Artuš nemluvil ani tak o odložení ve skupině, ale o běžném pohybu mezi ostatními psy. Třeba můj pes zvládá na cvičáku pohyb bez vodítka, odložení, přivolání uličkou psů atd, protože "cvičí" a prostě ví, že nesmí prudit, ale pustit ho do skupiny několika hrajících si psů bych si netroufla.
A jak jsem si všimla, není to zdaleka jen náš problém. Pokud mohu soudit u plemen, které potkávám nejčastěji, třeba u retrívrů, ohařů, haskounů, ale i ovčáků je taková dominance méně častá, naopak podobně "nesnášenliví" bývají třeba RR. Buď si tedy čévéčka pořizují méně schopní majitelé, kteří nedokáží psovi vysvětlit, jak se má chovat, nebo to budeme považovat do jisté míry za znak plemene. A pak je správné na to upozornit případné zájemce.

Kitty 13-02-2007 00:01

Zamluvené štěňátko se už narodilo, takže jdem do toho, i kdyby to měl být ďáblík :wink:

Jinak prý jsou ještě volné další štěňátka (stanice Mijaver)
Kitty

Hanka 13-02-2007 00:38

Můžeš to celkem v klidu považovat za "znak plemene". řed časem byla na klubových stránkách anketa, ve které se k problému s agresivitou psů- samců přiznalo 75% majitelů. A to si ještě myslím, že tam psali i majitelé třeba ročního psa, kteří ho už brali jako dospěláka. Tohle se u psů projeví tak po druhém, třetím roce- jak u kterého. Ale dospělého psa- samce na akcích na volno mezi ostatními psy neuvidíš. Fenky ano, ty jsou bez problémů. A ti psi- samci na vodítku nejsou zdaleka jen psi neznalých majitelů...... Prostě tohle musí vědět každý majitel už ve chvíli, kdy si bere štěně. Přeji totiž všem štěňatům, aby nemusela být v dospělosti vracena, prodávána, uklizována,...atd. z důvodu, že se nesnesou s jinými psy- jaké to překvapení.

Helenasotis 13-02-2007 01:25

Vlivem domestikace dochází u psa domácího k ustrnutí různých projevů chování na různém stupni štěněcího chování (tzv. fetalizaci) - u různých plemen různě. Mezi ta s největším projevem fetalizace patří např. pudl - kontaktní, poddajné a velmi hravé plemeno. Mezi plemena s malým projevem fetalizace patří např. dobrman či rotvajler.
NO patří k plemenům se zhruba středním projevem fetalizace (proto je to tak vhodný služební pes, který se snadno cvičí a kterému nečiní velký problém měnit psovoda), ale i v rámci plemene mohou být rozdíly značné. Přikřížením vlka samozřejmě došlo k potlačení tohoto domestikačního vlivu a ČSV je tedy (zjednodušeně řečeno) mnohem "dospělejší", než ostatní plemena psů. Proto tedy i všechny projevy chování příslušející především dospělým jedincům (ochrana teritoria, potřeba hierarchického uspořádání, ochrana mláďat a všech slabších členů smečky, boj o potravu atd.) jsou u nich mnohem výraznější a důslednější, než u těch jiných plemen.
Takže lze prohlásit, že silně dominantní až agresivní chování vůči jiným psům je svým způsobem plemenným znakem. Ale je to rozhodně hodně ovlivnitelné výchovou a důsledným vedením ze strany majitele. Ovšem mnohem snáze tam, kde je jen jeden pes - prostě při správném vedení tento pes uzná, že jisté věci je správné nechat jen na majiteli (alfa vlkovi). Pokud je ale psů více, mají i svou vnitřní hierarchii a pak ten nejvýše postavený má obvykle tendenci chránit ty níže postavené, popřípadě si hlídat a bránit svého (byť jen potenciálního) sexuálního partnera.

samak 13-02-2007 09:16

chování vůči psům

Mám ještě teprve 8 měsíční stěně a tak trochu počítám že to období kdy je se psy v pohodě bez konfliktů časem skončí. Na druhou stranu abychom pořád to plemeno nekritizovali, tak moc obdivuju jak to stěma dospělýma i mnohdy nabručenýma psama umí. Např. tak dlouho je olizuje nebo strká do tich packou leha si před ně až je úplně přeladí a z vrčení přejdou do knucení a vrtění ocasem. To už dělal na cvičáku od mala našel si největšího psa a pod něj si lehal. Mají výborně vyvinuté sociální chování.
Měl jsem nemeckého ovčáka ač byl jinak zlatíčko, tak se psy se nesnesl tak cca od 2 roku. Ale to bylo tím že jsme moc mezi psy nechodili. Jsem zvedavej jak to dopadne tedkon, snažíme se hodně chodit mezi a hlavně ho pouštět at si vyhrajou. Aspon s tema par známýma psama mu to snad vydrží a když ne tak to jako velký problém nevidím.
Láďa

samak 13-02-2007 09:20

Quote:

Zamluvené štěňátko se už narodilo, takže jdem do toho, i kdyby to měl být ďáblík :wink:

Jinak prý jsou ještě volné další štěňátka (stanice Mijaver)
Kitty

Mě už jeden zbojník doma stačí, ale na to vaše štěnátko budu moc zvědavej. Budete chodit na cvičák? Zatím jsme na cvičáku čvka 3, čím víc tím líp. A budete mít psa nebo fenu?
Láďa

leila 13-02-2007 09:28

:frown: ach jo, to uz vsetci mate staniatko len ja cakam kym sa fenka zacne este len harat...(co by uz malo byt teraz niekedy)
ale nie, samozrejme vam drzim palec aby vsetko klaplo tak ako ma.... ja si este par mesiacov pockam :(

artus 13-02-2007 09:48

Pavle, myslím že mohu zevšeobecňovat pokud se bavíme o dominanci a agresivitě psů-samců čsv. Rozdíl oproti jiným plemenům je patrný, příčiny možná vysvětlila Helena. Zřejmě si dobře nepochopil můj příspěvek, při zkouškách to pes který zkoušky provádí situaci mezi jinými psy ustojí (ne vždy)! Já se ale bavím o běžném pejskaření ke kterému patří i volný pohyb psů bez vodítek a to i třeba na cvičáku kde je kontakt mezi psy důležitý. Jinak téma tohoto fóra je jasné - na vysvětlenou: lepší jeden osvícený zájemce o plemeno než zlomené zvíře v útulku,
Aho Dan

Mirkawolf 13-02-2007 10:42

Quote:

Ale dospělého psa- samce na akcích na volno mezi ostatními psy neuvidíš. Fenky ano, ty jsou bez problémů.

Hanko souhlasim s tebou ve všem, až na ty fenky :D Já bych si teda Ciru na volno mezi psy vypustit neriskla. To by nedopadlo dobře. Viděla jsem to když jsme jednou navštívili Rudu, sice prvních dvacet minut se chovala slušně, ale jen do té doby, než si zjistila postavení psů ve smečce a pak už šla neomylně po nejslabších čubách.. :D Ruda jí to tenkrát zatrh, ale "poučení" jí nevydrželo na pár dní, jak si Ruda myslel, už ten den večer vystartovala na nějakého vořecha :D
Alina bych řekla že je lepší, ale ty "dobíječské" sklony má taky. S normálními psy a fenami vyjde v pohodě, ale jak se objeví pes starý, plachý nebo nemocný, tak by ho šla dorazit. :|

Helča mě potěšila zprávou, že teda je to normální, samozřejmě výcvikem ovlivnitelné. Nicméně, někdy (opravdu jen někdy) závidím majitelům "normálních" psů tu pohodu při venčení. Ségra venčí svého berňáka a čte si při tom knížku. No kdo z nás tohle může říct? Já když venčím, tak moje hlava připomíná maják a neustále sleduju okolí, ještě jeden pár očí by nebyl na závadu, že.

Tak na to se Kitty taky připrav. :)

Hanka 13-02-2007 11:08

Já vím, Mirko, taky mám jednu "dobíječku". Ale mluvila jsem o fenkách - obecně :D
Nedovedu si třeba představit, že mám pejsky zapřažené v saních a máme někoho předjet nebo se nedejbože nechat předjet. To bych už nerozmotala. Musela bych celý chumel odvézt domů a tam je všechny z těch kšír vyřezat :D . Ježiš, to je představa. :lol:

Kitty 13-02-2007 13:48

Na cvičák bychom chtěli, musíme zjistit, kde vlastně poblíž je (Toužim, Mariánské Lázně, nebo až Plzeň?) Pokud bude pěkná, pokusíme se uchovnit, takže by to asi bez cvičáku nešlo.
Co mě ale teď napadá, že nechám psa pojistit na odpovědnost. Stejně to chci udelat s i na koníky (mám výběh u silnice, kdyby se náhodou dostal kůň ven a způsobil škodu). Zeptám se na to u pojišťoven.
Tím ale pak nechci nechat psa trhat a rdousit ostatní hafíky ve vesnici (i když někteří by si to zasloužili :twisted: )

Kitty

Hanka 13-02-2007 19:47

Jinak máme štěně taky někde blízko od vás. Ve Staré vodě u Mar. Lázní. Měla by to být farma kde chovají achaltekince :wink:

rocco 14-02-2007 02:42

Ono je také docela zajímavé podívat se na vývoj názorů majitelů ČSV. Pan Artus je myslím zářný příklad :cheesy: . Do roka jsou všichni zlatíčka největší, cvičí, jsou bezproblémoví a všichni čerství majitelé jsou nadšeni a nechápou ty "nevychované" bestie :cheesy: . Časem se to většinou mění. Smutným příkladem je tento článek ....
S jinými plemeny nejsou procházky tak zábavně "akční" a jejich majitelé nemají vyvinutý onen šestý smysl čévéčkáře. :mrgreen:

samak 14-02-2007 08:48

Quote:

Originally Posted by rocco
Ono je také docela zajímavé podívat se na vývoj názorů majitelů ČSV. Pan Artus je myslím zářný příklad :cheesy: . Do roka jsou všichni zlatíčka největší, cvičí, jsou bezproblémoví a všichni čerství majitelé jsou nadšeni a nechápou ty "nevychované" bestie :cheesy: . Časem se to většinou mění. Smutným příkladem je tento článek ....
S jinými plemeny nejsou procházky tak zábavně "akční" a jejich majitelé nemají vyvinutý onen šestý smysl čévéčkáře. :mrgreen:

Je tak to my máme naopak, neříkám že cvičí Sam nějak extra ale tak mě to stačí. Ale jinak doma to je super drban, nenecha nic na pokoji a to se myslim trochu se starnutím zlepšuje. Jinak jako štěně kolem 3 měsíce co toho naprováděl, těch škod to bylo příšerné. Teď kolem 8 měsíce už je to o dost lepší a je i poslušnější.
Jsem zvědavej až kolem puberty co zas na mě vymyslí.
Lada

artus 14-02-2007 09:16

Vážená pisatelko rocco, čemu vděčím za vaši pozornost? Myslím, že k úrovni vašich příspěvků jsem se již vyjádřil dosatečně, pokud vám jde o to aby toto téma opět skončilo osobním urážkami jako obvykle, vyberte si prosím někoho jiného třeba Pavla, já nejsem vhodný adept. Ahoj Dan

Jazzinka 14-02-2007 09:46

Dane a Rocco klídek, nevím, co bylo v článku, a odmítám se zapojovat do osobních útoků, ale s tímhle souhlasím. Taky mezi takové patřím. Můj pes byl do dvou let super, na cvičáku snaživý, mezi psy zcela bezproblémový. U nás všichni říkali, že tam dřív chodil pán s čévéčkem, co muselo být pořád na vodítku a pralo se... a já se dmula pýchou a říkala si, jak mám super pohodového psa a v koutku duše že ti ostatní to prostě nezvládli.
Dnes je pes o rok a půl starší, je dál mazel atd, ale venku jsem se musela naučit rozeznat samce na kilák, pokud ho chci pustit na volno. A tahám rozumy z těch, kteří své psy aspoň dokázali donutit, aby na samce nereagovali i když nejraději by je taky sežrali. :roll:
A bavím se když některý majitel prvního nedospělého psa (nejen čévéčka) radí ostatním, jak vychovávat psa tak, aby se nerval. :wink:

Helenasotis 14-02-2007 12:52

Jazzinko, já na to mám povel "Kam koukáš!" :). Problém totiž obvykle začíná už očním kontaktem, takže se mu snažím ze všech sil zabránit. Další podmínkou samozřejmě je, aby pes uměl chodit na prověšeném vodítku (ať už na povel "K noze!" nebo "Pomalu!") - to je totiž záruka, že Tě pes vnímá a respektuje alespoň na tom vodítku. Povel "Kam koukáš!" se cvičí celkem snadno - prostě ho vyslovím (a to celkem přísně) a psovi normálně rukou otočím hlavu do neškodného směru. Po pár opakováních (ale jen v situaci, kdy je to třeba) přidám i cuknutí vodítkem a psi se to naučí velmi rychle respektovat. Horší je, když procházíme kolem psa, který sám po nás vystartuje - tak to už ty 3 mí miláčkové taky neustojí a musí si zahartusit (ale 3 jsou už pořádná smečka a v averzi vůči cizákům se vzájemně podporují - proto taky začátečníků zásadně doporučuju JEDNOHO psa!).
Pak je ještě jeden trik (možná lehce unfér vůči psovi za plotem, ale když tam nebudete chodit denně ;) ). Tam, kde je nějaký pes za plotem a patřičně řádí a můžete svého psa pustit alespoň na dlouhou šňůru, cvičte přivolání! A u každého plotu s řičícím psem procvičujte nevšímavost. Můžete si tam udělat třeba i malou poslušnost, prostě cokoli, při čem pes bude muset vnímat jen vás (pokud nebude vnímat, přijde cuknutí vodítkem). Důležité je ale hlavně stále NEKOUKAT ;)
Hodně štěstí všem :)

Helenasotis 14-02-2007 12:58

Jo, jinak článek existuje stále, stačí odmazat v adresním řádku na konci %5B (entita lomené závorky) a URL ;) (odkaz byl jen nesprávně napsán)

Jazzinka 14-02-2007 13:32

Helčo dík, tohle trénujeme, pomáhala jsem si i halti ohlávkou a docela to jde, na vodítku i na volno u nohy projdeme kolem všeho celkem dobře. Problém je ale pustit psa úplně na volno mezi ostatní, většinou to musím jistit košíkem a stopovačkou a hlídat si ostatní psy. Pro mě je zásadní druhý případ - když je pes v postroji na tahání (kolo, běžky ..) na napnutém vodítku s amortizérem, prudí do všeho, co se kolem nás hne. Takže si ho v takových situacích musím zavolat k noze. Míjení a předjíždění jiných psů je totální tragédie. :cry:
No pracujeme na tom, tak snad se to časem poddá.

PS: jo ten článek by byl úsměvný, kdyby nešlo zrovna o Joshe..

samak 14-02-2007 14:52

Quote:

Originally Posted by Jazzinka
Dane a Rocco klídek, nevím, co bylo v článku, a odmítám se zapojovat do osobních útoků, ale s tímhle souhlasím. Taky mezi takové patřím. Můj pes byl do dvou let super, na cvičáku snaživý, mezi psy zcela bezproblémový. U nás všichni říkali, že tam dřív chodil pán s čévéčkem, co muselo být pořád na vodítku a pralo se... a já se dmula pýchou a říkala si, jak mám super pohodového psa a v koutku duše že ti ostatní to prostě nezvládli.
Dnes je pes o rok a půl starší, je dál mazel atd, ale venku jsem se musela naučit rozeznat samce na kilák, pokud ho chci pustit na volno. A tahám rozumy z těch, kteří své psy aspoň dokázali donutit, aby na samce nereagovali i když nejraději by je taky sežrali. :roll:
A bavím se když některý majitel prvního nedospělého psa (nejen čévéčka) radí ostatním, jak vychovávat psa tak, aby se nerval. :wink:

Hergot vy jste meli nejak hodna ty štěnata že Vám to závidím holt neni pes jako pes. Já mám třeba mega drbana, ale zase jinak je super. Ale upřímně řečeno co už toho doma zničíl už několikanasobně převýšilo jeho pořizovací hodnotu
:wink:
Láďa

CDaniela 14-02-2007 15:21

Quote:

Originally Posted by Jazzinka

PS: jo ten článek by byl úsměvný, kdyby nešlo zrovna o Joshe..

No,taková to byla láska.....

rocco 15-02-2007 00:01

K panu Artusovi - já proti Vám nic nemám, jen si dobře pamatuji zrovna Vaše příspěvky, když byl Alf "malý" -poněkud kontrastují s dnešními, toť vše. A dokresluje to toto téma. A jste taky jeden z mála, kteří nepřestali přispívat do diskusí, jako cca tak 90% "nových" lidí.
Chápu, že jsem zde za tu zlou :lol: . :boom2 , ale já jsem prostě od přírody cynik a bez ironie psát neumím, že to někdo nechápe je mi jedno, obzvláště na netu :lol:.

artus 16-02-2007 10:15

Tréning na ulici je dobrý, jen pozor na odhad délky stopovačky, aby Váš vlček nevyrazil plaňku v plotu a nevytáhl si toho malého agresora na ulici, chytrý a silný je na to dost. Pro Rocco: to je zkrátka přirozený vývoj, kterým si projde každý nový majitel čévéčka, myslím že to potvrzuje úvahy na začátku tohoto tématu. Každý by si měl toto plemeno pořizovat pro vlastnosti a znaky které má a měl by o nich dopředu vědět. Aby důvodem pořízení si čsv bylo, že vypadá jako vlk a je blíže přírodě je krátkozraké a mimo mísu, pravým důvodem musí být jeho upotřebitelnost v normálním životě ať už při běžném pejskaření, sportu nebo sportovním výcviku.
Ahoj Dan

Pavel 18-02-2007 18:02

Myslím, že nejlepší je obrátit se na Jirku Matějku. Ten sídlí a cvičí v Hluboké/Vltavou a má 2 ČsV. Myslím, že kompetentnějšího člověka v okolí těžko najdeš.

Veronika 18-02-2007 20:19

Quote:

Jinak máme štěně taky někde blízko od vás. Ve Staré vodě u Mar. Lázní. Měla by to být farma kde chovají achaltekince :wink:

My bydlíme v Plané u Mariánských Lázní, jak se pejsek jmenuje? To bysme se tam mohli dojet seznámit, občas tudy jezdíme za příbuznými do Sokolova..

Hanka 18-02-2007 22:22

pejsek- čubinka- Oly od Úhoště. jestli jsi koňačka, tak bys mohla mít přehled, kde je tam takováto farma :wink:

Veronika 19-02-2007 21:05

Koňačka sice nejsem, ale vím, že tam občas nějací pasou. Možná příští týden tudy zase pojedeme.

Lucul 06-03-2007 13:01

otazocka

Na začiatku tejto témy sa riešil podobný problém aký mam ja.Neviem sa rozhodnúť medzi bielim švajčiarskym ovčiakom,nemeckým a československým vlčiakom.Rozmýšlala som aj o oboch ale kedže chcem psa s PP tak by ma vyšli na cca20 000 a to dať naraz je dosť.Bývam pri lese v rodinnom dome psík by býval v záhrade a vždy ked pridem so školy by bol somnou dnu.nemeckého ovčiaka som už mala je to super psik ale aj tyto dvaja sa mi veelmi pačia a neviem sa rozhodnuť ja som proste zlubena do týchto vlčiakovitych plemien ale rozhodnuť medzi nimi sa neviem ak by ste mi vedeli poradit podla čoho sa mám rozhodnť medzi týmito plemenami budem rada, Dekujem

saschia 06-03-2007 14:01

Quote:

Originally Posted by Lucul
ja som proste zlubena do týchto vlčiakovitych plemien ale rozhodnuť medzi nimi sa neviem ak by ste mi vedeli poradit podla čoho sa mám rozhodnť medzi týmito plemenami budem rada

Naozaj najlepsie je rozhodnut sa podla toho, co chces so psikom dosahovat, aku mas trpezlivost, a najma si zvaz, ze ci si ochotna sa snazit so psom robit aj ak sa ti povodne predstavy nevyplnia. CVcko totiz neznasa dobre zmeny majitela (osobne si myslim ze akekolvek zmeny majitela by pri kazdom plemene mali byt len z vaznych dovodov - dieta tiez nedas do decaku lebo nosi zo skoly poznamky, ze?), vyzaduje vela trpezlivosti (aj veci nad ktorymi sa teraz smejeme si ziadali riadnu davku nasich nervov), a nie je idealne na vycvik, ak ti ide len o vysledky a nie aj o proces. Urcite by hlavnym kriteriom nemal byt vzhlad, hoci tomu sa u CVciek velmi tazko odolava...

Proste - CVcko nie je vhodne pre kazdeho...

Mozno by pre teba bolo najlepsie si to s CVckami vyskusat, vidiet ho vela nazivo nielen na vystavach, ale aj na inych akciach - tabor, stretnutia CVckarov, pripadne sa s niekym dohodnut a prist sa pozriet, ist na prechadzku alebo vylet, vidiet, co vyvadza a ako to majitel riesi...

All times are GMT +2. The time now is 03:48.